Προς το περιεχόμενο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ RAID?

TAKISTRIGONIS

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

ΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΕΧΩ M/B ASUS P5N32-E SLI 680I KAI ΘEΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ TOYΣ ΕΞΗΣ RAID: 2X160GB SATA2WD 4X 250GB SATA2WD ΤΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΝΩ RAID 0, RAID 3 .... ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ TOΣΟ ΟΣΟ Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΠΑΙΖΩ ΚΥΡΙΟΣ GAMES (8800GT) ΚΑΙ ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΝΑ WD 500GBSATA2 Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΕΧΕΙ 6ΧSATA2 ΚΑΙ ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΝΑ SATA2 2XSATA CONTROLER . ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ?

ΘΕΛΩ ΜΟΝΟ RAID

ΑΥΤΑ

Δημοσ.

ΑΠΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ RAID 4X 250GB KAI 2X160GB (ΚΑΙ ΣΤΟΝ CONTROLLER ΘΑ ΒΑΛΩ ΤΟ DVDRW+500GB DISK). ΣΤΟΥΣ 2Χ160 ΘΑ ΒΑΛΩ WINDOWS XP KAI OI ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ TA GAMES+FILES. ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΩ RAID? TI RAID? ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ. TO JBOD ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟ?

Δημοσ.
ΑΠΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ RAID 4X 250GB KAI 2X160GB (ΚΑΙ ΣΤΟΝ CONTROLLER ΘΑ ΒΑΛΩ ΤΟ DVDRW+500GB DISK). ΣΤΟΥΣ 2Χ160 ΘΑ ΒΑΛΩ WINDOWS XP KAI OI ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ TA GAMES+FILES. ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΩ RAID? TI RAID? ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ. TO JBOD ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟ?

Αν σε ενδιαφέρει η ταχύτητα θα πρέπει να επιλέξεις το raid 0. Χρησιμοποιεί όλους τους δίσκους που θα προσθέσεις στο array αλλά αν έστω και ένας δίσκος χαλάσει χάνεις όλα τα δεδομένα που έχεις σε όλους τους δίσκους! Από πλευράς ταχύτητας είναι το πιο γρήγορο. Το raid 1 θα σου προσφέρει αύξηση στην ταχύτητα κατά την ανάγνωση αλλά όχι κατά την εγγραφή και θα μειώσει το διαθέσιμο χώρο στο μισό (δηλαδή 500GB).

Εφόσον έχεις αρκετούς δίσκους θα σου πρότεινα να κάνεις ένα raid 5, που συνδιάζει ταχύτητα και ασφάλεια. Αν χρησιμοποιήσεις 4χ250GB ο διαθέσιμος χώρος σου θα είναι 750GB και ένας από τους 4 δίσκους θα χρησιμοποιείται για ασφάλεια. Θα έχεις καλή ταχύτητα στην ανάγνωση, αν όμως δε χρησιμοποιείς controller με hardware raid 5 δε θα δεις βελτίωση στην εγγραφή. Είναι σημαντικό όλοι οι δίσκοι να έχουν την ίδια χωρητικότητα, διαφορετικά θα χάσεις πολύτιμο χώρο.

To JBOD απλά αθροίζει όλους τους δίσκους με διαφορετικές χωρητικότητες σε 1 μεγάλο εικονικό δίσκο. Σκέψου το σαν να βάζει τους δίσκους στη σειρά, τον ένα μετά τον άλλο, οπότε δε θα δεις βελτίωση σε ταχύτητα.

Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα αρκετά. Όπως και να έχει ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις είναι ο πειραματισμός! :-)

Δημοσ.

Τελικά έκανα τα εξής 2χ160 raido+ 2x250 raid0 +2x250 raid0 και πάει αεροπορία δεν προλαβαίνω να τις εγκαταστάσεις τον προγραμάτων καμιά μα καμιά σχέση με μονό σκληρό. Μόνο Raid λέει αξίζει και τα λεφτά του και με το παραπάνω και έχω και για backup 1x500gb W.D. sata2 16mb για να μην χάσω αρχεία που θέλω. Είμαι πλήρες ικανοποιημένος

Καλές γιορτές να έχουμε

Αυτά

Δημοσ.
έχω και για backup 1x500gb W.D. sata2 16mb για να μην χάσω αρχεία που θέλω.

Αν χτυπησει ο μοναδικός δίσκος που εχεις για αποθήκη, αντίο υλικό.

Καλές γιορτές.

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
Αν σε ενδιαφέρει η ταχύτητα θα πρέπει να επιλέξεις το raid 0. Χρησιμοποιεί όλους τους δίσκους που θα προσθέσεις στο array αλλά αν έστω και ένας δίσκος χαλάσει χάνεις όλα τα δεδομένα που έχεις σε όλους τους δίσκους! Από πλευράς ταχύτητας είναι το πιο γρήγορο. Το raid 1 θα σου προσφέρει αύξηση στην ταχύτητα κατά την ανάγνωση αλλά όχι κατά την εγγραφή και θα μειώσει το διαθέσιμο χώρο στο μισό (δηλαδή 500GB).

Εφόσον έχεις αρκετούς δίσκους θα σου πρότεινα να κάνεις ένα raid 5, που συνδιάζει ταχύτητα και ασφάλεια. Αν χρησιμοποιήσεις 4χ250GB ο διαθέσιμος χώρος σου θα είναι 750GB και ένας από τους 4 δίσκους θα χρησιμοποιείται για ασφάλεια. Θα έχεις καλή ταχύτητα στην ανάγνωση, αν όμως δε χρησιμοποιείς controller με hardware raid 5 δε θα δεις βελτίωση στην εγγραφή. Είναι σημαντικό όλοι οι δίσκοι να έχουν την ίδια χωρητικότητα, διαφορετικά θα χάσεις πολύτιμο χώρο.

To JBOD απλά αθροίζει όλους τους δίσκους με διαφορετικές χωρητικότητες σε 1 μεγάλο εικονικό δίσκο. Σκέψου το σαν να βάζει τους δίσκους στη σειρά, τον ένα μετά τον άλλο, οπότε δε θα δεις βελτίωση σε ταχύτητα.

Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα αρκετά. Όπως και να έχει ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις είναι ο πειραματισμός! :-)

Απορία

Η δουλεία αυτή μπορεί να γίνει σε δίσκους ιδίους αλλά ο ένας να έχει Ίδη φορτωμένο λειτουργικό vista η xp

Δημοσ.

τα εγκατεστήμενα θα σβηστούν. με τη δημιουργία του raid array θα ξαναεγκαταστήσεις τα λειτουργικά

εκτός αν.. σκεφτεσαι να κανεις raid στην "αποθήκη" σου.

πχ. 1 μονος δίσκος με το λειτουργικό, και 2 δισκοι σε raid , οπου θα εγκαθιστας παιχνιδια, θα βάλεις το swap file, και αν ενδιαφέρει η επεξεργασία βίντεο.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...