Προς το περιεχόμενο

gnorizei kaneis gia tin kanonikopiisi se basi dedomenon?

kpav

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Κάτι γνωρίζω, αλλά πρέπει να γίνεις πιο συγκεκριμένος. Και ελπίζω να μην είναι εργασία για το σχολείο ή κάτι τέτοιο.

Δημοσ.

thelo na mou peis pos ginete apo enan mi kanonikopoiimeno pinaka pos kataligoume se 3 kanoniki morfi(kanonikopoiis me diaspasi)an exeis tipota simioseis ktl...

Δημοσ.

Λίγο πολύ μου ζητάς να γράψω εδώ 20-30 σελίδες θεωρία.

Πολύ περιληπτικά θα σου πώ τα εξής:

Ένας πίνακας (ή μια σχέση όπως λέγεται ο πίνακας) έχει κάποιες συναρτησιακές εξαρτήσεις. Αυτό σημαίνει οτι κάποια γνωρίσματα της σχέσης εξαρτώνται απο κάποια άλλα. Οι τρείς πρώτες κανονικές μορφές βασίζονται στην ύπαρξει πρωτεύοντος κλειδιού σε κάθε σχέση.

Χοντρικά η διαδικασία κανονικοποίησης μιας σχέσης σε 3 κανονική μορφή, αποτελείται απο δύο μέρη:

α)μετατροπή σε δεύτερη κανονική μορφή

β)μετατροπή της δεύτερης κανονικής μορφής σε τρίτη κανονική μορφή.

Το παρακάτω παράδειγμα το παίρνω απο το βιβλίο των R.ELMASRI - S.B.NAVATHE "Θεμελιώδεις αρχές συστημάτων βάσεων δεδομένων". Έχω προσθέσει δικά μου σχόλια για να καταλάβεις τι σημαίνει συναρτησιακή εξάρτηση και ποιές απο αυτές συνιστούν την κάθε κανονική μορφή.

Υποθέτουμε οτι έχουμε την παρακάτω σχέση

ΚΩΔ_ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ, Ο_ΕΠΑΡΧΙΑΣ, ΚΩΔ_ΤΕΜΑΧΙΟΥ, ΠΕΡΙΟΧΗ, ΤΙΜΗ, Π_ΦΟΡΟΥ, την οποία ονομάζουμε ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ (και υποθέτουμε οτι εκφράζει ένα πίνακα με διάφορες ιδιοκτησίες ακινήτων)

Το γνώρισμα ΚΩΔ_ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ το θεωρούμε πρωτεύον κλειδί.

Οι συναρτησιακές εξαρτήσεις που προκύπτουν είναι:

ΣΕ1:(ΚΩΔ_ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ), Ο_ΕΠΑΡΧΙΑΣ, ΚΩΔ_ΤΕΜΑΧΙΟΥ, ΠΕΡΙΟΧΗ, ΤΙΜΗ, Π_ΦΟΡΟΥ

(σε παρένθεση το εξαρτώμενο)

ΣΕ2:ΚΩΔ_ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ, (Ο_ΕΠΑΡΧΙΑΣ, ΚΩΔ_ΤΕΜΑΧΙΟΥ), ΠΕΡΙΟΧΗ, ΤΙΜΗ, Π_ΦΟΡΟΥ

ΣΕ3:(Ο_ΕΠΑΡΧΙΑΣ), Π_ΦΟΡΟΥ

ΣΕ4:(ΠΕΡΙΟΧΗ), ΤΙΜΗ

Η εξάρτηση έχει φυσική σημασία. Προφανώς το κλειδί εξαρτάται απο όλα τα υπόλοιπα, ο φόρος απο την επαρχία που βρίσκεται το τεμάχιο, η τιμή του απο την περιοχή που βρίσκεται κτλ.

Σύμφωνα με τις συναρτησιακές εξαρτήσεις προκύπτει η πρώτη διάσπαση στην δεύτερη κανονική μορφή

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ 1:

ΚΩΔ_ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ(πρ.κλ), Ο_ΕΠΑΡΧΙΑΣ, ΚΩΔ_ΤΕΜΑΧΙΟΥ, ΠΕΡΙΟΧΗ, ΤΙΜΗ

(προκύπτει απο της Σ.Ε 1,2,4

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ 2:

Ο_ΕΠΑΡΧΙΑΣ (πρ.κλ), Π_ΦΟΡΟΥ

(προκύπτει απο την Σ.Ε 3)

Τώρα σύμφωνα με τον ορισμό της τρίτης κανονικής μορφής (Ένα σχήμα σχέσης R βρίσκεται σε κανονική μορφή αν όταν εμφανίζεται μια μη τετριμμένη συναρτησιακή εξάρτηση (σ.σ bandito:μια Σ.Ε που δεν απλοποιείται) Χ->Α στο R , τότε είτε το Χ είναι υπερκλειδί του R, είτε το Α είναι πρωτευον γνώρισμα του R), η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ 2 είναι σε τρίτη κανονική μορφή , ενώ η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ 1 όχι.

Αυτό που παραβιάζει την τρίτη κανονική μορφή στην ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ 1 είναι οτι το γνώρισμα ΤΙΜΗ εξαρτάται απο το γνώρισμα ΕΚΤΑΣΗ (που βρίσκεται σε άλλο πίνακα). ʼρα η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ένα διασπάται στους πίνακες

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ 1Α:

ΚΩΔ_ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ(πρ.κλ), Ο_ΕΠΑΡΧΙΑΣ, ΚΩΔ_ΤΕΜΑΧΙΟΥ, ΠΕΡΙΟΧΗ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ 1Β:

ΠΕΡΙΟΧΗ(πρ.κλ), ΤΙΜΗ

Είναι δυνατή και η διάσπαση απο πρώτη κανονική μορφή κατευθείαν σε τρίτη.

Όλες οι σχέσεις που είναι σωστά ορισμένες (όχι διπλά γνωρίσματα κτλ) είναι σε πρώτη κανονική μορφή.

Δημοσ.

epeidi eixa kairo na mpo sto insomnia,tora diavasa tin apantisi sou.na sou steilo 2 askiseis kai an exeis xrono,mporeis na tis liseis?exeis kapoio e-mail na stis steilo?

Δημοσ.

Σου απάντησα και σε pm. Η ασκήσεις είναι για να τις λύνεις εσύ, όχι εγώ. Νομίζω οτι σου εξήγησα αρκετά καλά τι πρέπει να κάνεις.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...