@ngelaki Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2007 Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2007 Γεια σας παιδιά!!! Εχω να κάνω μία εργασία για τη σχολή μου και θέλω κάποια βοήθεια. Εχουμε μία ερώτηση που λέει:"Τι είναι το network interface ενός υπολογιστή; Μέχρι πόσα network interfaces μπορεί να έχει ένας υπολογιστης;Με ποιες εντολές μπορείτε να βρείτε τα χαρακτηριστικά των network interfaces του υπολογιστή σας στα λειτουργικά συστήματα Linux και Windows ? Ποία είναι τα αποτελέσματα των εντολών και τισημαίνει το καθένα από τα πεδία τους; Έχω βρει έναν ορισμό από το wikipedia και για τα Linux νομίζω πως η ενολή είναι netstat... Μήπως μπορεί κάποιος να μου δώσει κάποια παραπάνω βοήθεια?πχ Έναν ορισμό... Σας ευχαριστώ...
nske Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2007 Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2007 Τι είναι το network interface ενός υπολογιστή; Πρέπει πρώτα να ορίσουμε τι είναι δίκτυο υπολογιστών. Δίκτυο υπολογιστών είναι ένας αριθμός υπολογιστών κάθε ένας από τους οποίους μπορεί να ανταλλάσσει δεδομένα με τους υπόλοιπους με κάποιον τρόπο (τεχνολογία). Σε όλες τις τεχνολογίες δικτύωσης, (π.χ. ethernet, wifi, atm, κλπ), ένα μέρος των απαραίτητων λειτουργιών, αυτών που είναι συγκεκριμένες στην εκάστοτε τεχνολογία, δηλαδή οι λεπτομέρειες κατώτατου επιπέδου, γίνονται από μια "συσκευή". Αυτή η συσκευή σε κάθε host είναι που συνδέεται με το φυσικό μέσο (π.χ. καλώδιο UTP για το Ethernet ή ραδιοκύμματα για το WiFi) -αν υφίσταται φυσικό μέσο για αυτήν την τεχνολογία- και αναλαμβάνει την αξιόπιστη επικοινωνία κάθε μονάδας του δικτύου με τις υπόλοιπες σε βασικό επίπεδο. Πιο αναλυτικά: α) την παρουσίαση των εισερχόμενων (από το δίκτυο) πληροφοριών στον ίδιο τον υπολογιστή σε μορφή κατανοητή από αυτόν (ή πιο σωστά από το software που τρέχει) β) την μετάδοση των εισερχόμενων (από τον υπολογιστή, ή πιο σωστά από το software που τρέχει) πληροφοριών με τους κανόνες που προβλέπει η συγκεκριμένη τεχνολογία δικτύωσης. Αποτελεί δηλαδή μια διεπαφή (interface) ανάμεσα στον υπολογιστή και το δίκτυο. Παραδοσιακά αυτές οι συσκευές υλοποιούνται (τουλάχιστον εν μέρει) σε hardware (π.χ. Ethernet adapters, ATM terminal cards, κλπ), όμως επειδή υπάρχουν πιο εξειδικευμένες τεχνολογίες δικτύωσης (π.χ. VPN) που χρησιμοποιούν την υποδομή κάποιου άλλου δικτύου, κι επειδή τα σύγχρονα λειτουργικά έχουν ένα αρκετά ανοικτό μοντέλο δικτυακής υποστήριξης ώστε να μην κάνουν διάκριση ανάμεσα σε interfaces για αυτές τις τεχνολογίες, προσωπικά θα προσπαθούσα να τις συμπεριλάβω όλες στον ορισμό μου. Οπότε ως Network Interface θα όριζα μια συσκευή, η οποία μπορεί είτε να περιλαμβάνει hardware μέρος είτε να είναι υλοποιημένη αποκλειστικά σε software, εφόσον επιτελεί τις συγκεκριμένες τερματικές λειτουργίες μιας τεχνολογίας δικτύωσης και μεταφέρει την πληροφορία από και προς τον υπολογιστή κατά τρόπο αξιοποιήσιμο από το λογισμικό του. Μέχρι πόσα network interfaces μπορεί να έχει ένας υπολογιστης; Όσα μπορεί να υποστηρίξει το σχετικό υποσύστημα του λειτουργικού, στα σύγχρονα λειτουργικά ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός από όσα θα ήθελε/μπορούσε/είχε νόημα να χρησιμοποιήσει ποτέ κάποιος. Βέβαια ο αριθμός των network interfaces που βασίζονται σε hardware περιορίζεται και από τα διαθέσιμα buses (ISA, PCI, USB, κλπ) του υπολογιστή τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν το συγκεκριμένο hardware. Με ποιες εντολές μπορείτε να βρείτε τα χαρακτηριστικά των network interfaces του υπολογιστή σας στα λειτουργικά συστήματα Linux και Windows ? Στο Linux: ifconfig -a Mας δίνει πληροφορίες για τα Network Interfaces του υπολογιστή. Οι πληροφορίες συμπεριλαμβάνουν τα εξής: την τεχνολογία δικτύωσης του interface και, στις τεχνολογίες τις οποίες υφίσταται, την διεύθυνση χαμηλού επιπέδου (π.χ., στην τεχνολογία Ethernet, την MAC Address). την αντιστοιχισμένη διεύθυνση για οποιοδήποτε από τα εξής πρωτόκολλα χρησιμοποιείται: IPv4/IPv6 ax25 ddp ipx netrom [*]Το MTU (Maximum Transfer Unit) που θα υποστηρίζει το interface. [*]Κάποια στατιστικά σχετικά με το πόσα δεδομένα μεταδόθηκαν, πόσα παραλήφθηκαν, πόσα από αυτά είχαν σφάλματα, πόσα collisions παρατηρήθηκαν. [*]Κάποια flags, πιο συγκεκριμένα: Αν έχει οριστεί broadcast address Αν το Interface είναι loopback An to interface έχει τεθεί σε "promiscuous mode", δηλαδή αν θα δεχτεί πακέτα για τα οποία δεν είναι ο αποδέκτης. Αν είναι ενεργοποιημένο Κάποια από αυτά θα μπορούσες να τα πάρεις και με netstat -i Αν έχεις απορία σε κάτι συγκεκριμένο ρώτησε.
kitsos Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2007 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2007 Για τα windows... ipconfig /all απο command prompt ή netsh .... και μετα ερωτηματικό και το ψάχνεις... ακόμα καλύτερα ψάχνεις για τις δυο εντολες στην βοήθεια των windows.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.