Προς το περιεχόμενο

Pio efkolh glosa progr

polidis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

se merika pou les simfonw...alla nomizw eisai ipervolikos entelos filika na sou pw kati<p>'o asthenhs pethane prin ligo alla esi to emathes twra giati etrexe o garbage collector"

Kai giati oxi epeidh crasharan ta Windows...sygnwmh alla kai ta XP crasharoun!

h oxi giati epesai h syndesh...<p>afto pou thelw na pw einai oti to paradeigma sou einai astoxo giati genikeueis epikindina..<p>( pou gia na mhn genikologoume o garbage collector einai low priority process...kai sinithos den trexei etsi gia thn plaka tou...ama koitakseis ligo leptomeries gia to VIrtual Machine kai ton garbage collector tha katalaveis!<p>

A kai kati akoma...mhpws diavasate ta nea rumour????

.Net multiplatform?..kai se Linux ..afou to ta *nix systhmata sucks kata Microsoft giati flertaroun me thn idea afth?

• Απαντ. 85
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Πρώτα πρώτα να ξεκαθαρίσουμε ότι η Java δεν είναι μόνο γλώσσα για προγραμματισμό του πελάτη (client). Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται ευρέως (και περισσότερο θα έλεγα) για προγραμματισμό στην πλευρά του διακομιστή. Μπορεί να θεωρούτανε κάποτε γλώσσα για να γράφεις μόνο Applets αλλά πιστεύω ότι έχει εξελιχθεί πάρα πολύ από τότε. Οπότε όταν μιλάμε για Java ας σκεφτούμε και τις δύο πλευρές.<p> Από αυτά που σου ανάφερα πιο πάνω έργα αληθινού χρόνου είναι μόνο δύο. Οι εγχειρήσεις και το πέταγμα αεροπλάνου. Τα υπόλοιπα είναι κοινές κατανεμημένες εφαρμογές που συναντάμε στη διάρκεια της καθημερινής ζωής και χτίζοντε ως επί το πλείστω σε Java. Για τα υπόλοιπα θα συμφωνήσω ότι η Java είναι λίγο ακατάλληλη (ακόμα) αλλά η Sun κάνει φιλότιμες προσπάθεις για την ανάπτυξη πραγματικού-χρόνου Java. ʼλλωστε καλύτερα να τρέχει ο gc για μερικά εκατοστά του δευτερολέπτου παρά να καταρρεύσει όλο το σύστημα, δε νομίζεις; Και στο κάτω κάτω ο gc είναι χαμηλής προτεραιότητας και τρέχει μόνο όταν υπάρχει ελέυθερος χρόνoς στη VM (δηλαδή μεταξύ των διαφόρων Thread.sleep() όταν δηλαδή έτσι και αλλιώς δεν τρέχει τίποτα άλλο και ο ελεύθερος χρόνος θα πήγαινε χαμένος), εκτός και αν τον καλέσεις κατηγορηματικώς με το System.gc().<p> Τώρα το ποια είναι κατάλληλη γλώσσα για τα παραπάνω συστήματα δεν μπορώ να κρίνω. Όλες οι γλώσσες έχουνε σφάλματα. Πώς θα του φαινότανε ενός ασθενή όταν κατά την ώρα της εγχείρησής του το πρόγραμμα (γραμμένο σε C) έβγαζε μήνυμα σφάλματος «Ουπς.... Δεν μπορώ να συνεχίσω διότι προσπάθησες να χρησιμοποιήσεις έναν δείκτη (pointer) που δεν υπάρχει πια. Πρέπει να επανεκκινήσεις τον υπολογιστή». Βλέπεις λοιπόν πόσο λεπτά είναι τα όρια των γλωσσών προγραμματισμού;<p> Και ας συμφωνήσουμε ότι η Java δεν είναι κατάλληλη για συστήματα πραγματικού χρόνου αλλά η C (προσωπικά αν έπρεπε να γράψω τέτοια συστήματα θα προτιμούσα Ada αντί της C/C++). Και επιπλέον ας πούμε ότι η Java δε θα είναι ποτέ κατάλληλη για τέτοιου είδους πονήματα. Και ακόμα ας συμφωνήσουμε ότι η Java δε θα γίνει ποτέ τόσο γρήγορη όσο C++. Ωραία αφού συμφωνήσαμε σε όλα αυτά ας σκεφτούμε κάτι άλλο. Και τι γίνεται με τους υπόλοιπους τομείς της πληροφορικής; <p> Πληροφορική δεν είναι μόνο ο τομέας του αληθινού χρόνου, αλλά και πάρα πολλά άλλα. Και εκεί πιστευώ ότι δείχνει τη δύναμή της η Java. Είτε αυτά είναι δίκτυα, είτε κινητά τηλέφωνα είτε το Διαδίκτυο μπορούμε να δουμε ότι η Java υπερέχει. Πιστεύω ότι το είπα και σε προηγούμενή μου καταχώρηση. Η κατάλληλη γλώσσα στο κατάλληλο πεδίο. Δε με ενδιαφέρει αν μετά από 10 χρόνια βγούνε άλλες τεχνολογίες που θα απαιτούνε άλλες γλώσσες προγραμματισμού. Εγώ κοιτάζω το τώρα και το τώρα είναι με τη Java. Προτιμώ να τελειώσω ένα πρόγραμμα σε Java σε μία εβδομάδα και ας τρέχει 1 δευτερόλεπτο πιο αργά από το αντίστοιχο της C++ που θα τελειώσει σε δύο. Και για να σου πω την αλήθεια και ο εργοδότης μου αυτό θα προτιμούσε.<p> Και επιπλέον θα προτιμούσα να έχω στήσει όλο το δίκτυό μου πάνω σε Windows μηχανήματα, και να μπορώ να το μεταφέρω σε Unix με το ελάχιστο κόστος. Γιατί αν ο Βασιλάκης στραβογαμήσει μία νύχτα και σηκωθεί και ανεβάσει τις άδειες χρησιμοποίησης των προγραμμάτων του κατά 50% (όπως έγινε πριν από λίγους μήνες που ανεβήκανε μέχρι και 70%) τότε εγώ χάνω εκατομμύρια. Το ίδιο βέβαια θα μπορούσε να γίνει και με το Unix. Αν εγώ έχω αναπτύξει το έργο (project) σε Solaris (παράδειγμα δίνω) και ξαφνικά δηλώσει χρεωκοπία η συγκεκριμένη εταιρία τότε θα ήθελα πολύ να μπορώ να το μετακινήσω (και πάλι με το ελάχιστο κόστος) σε κάποια άλλη που μετά από κάποια χρόνια θα έχει βγάλει πιο εξεζητημένους διακομιστές (ας πούμε Apple για παράδειγμα). Βλέπεις λοιπόν που κολλάει η ανεξαρτησία πλατφόρμας στην πλευρά το διακομιστή;<p> Ακόμα όμως και αν υποθέσουμε ότι θα μείνω με ένα συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα μέχρι το τέλος πάλι η Java δείχνει την υπεροχή της. Είναι πιο ασφαλής, πιο εύκολη να αναπτύξεις προγράμματα, πιο πολλά εργαλεία και πιο πολλές βιβλιοθήκες που μπορούνε να χρησιμοποιηθούνε για δίκτυα. Ο χρόνος ανάπτυξης και οι πτώσεις (crashes) του συστήματος μειώνοντε κατακόρυφα από το αν έγραφες για παράδειγμα σε C++.<p> Το ότι η Java είναι πιο εύκολη από τη C++ δεν αποτελεί υστέρημα (όπως υποστηρίζουνε πολλοί) αλλά προτέρημα. Δε θα φανεί αν είμαι καλός προγραμματιστής από το σε ποια γλώσσα προγραμματίζω, αλλά από το πόσο καλά τρέχει το πρόγραμμά μου (προσοχή, πόσο *καλά* όχι πόσο *γρήγορα*). Στο κάτω κάτω αν θέλαμε να είμασταν αληθινοί προγραμματιστές τότε έπρεπε να προγραμματίζαμε όλοι σε γλώσσα μηχανής. Εκεί να δεις ταχύτητα. Επιπροσθέτως αν θέλαμε να είμασταν όλοι καλοί χειριστές υπολογιστών τότε έπρεπε να μην υπήρχανε τα Παράθυρα αλλά μόνο περίπλοκα λειτουργικά συστήματα που θα δούλευαν μόνο με εντολές γραμμής (command line).

Δημοσ.

Ας τα πάρουμε 1-1 λοιπόν:<p>1ον) Τα real time dedicated συστήματα δεν τρέχουν ούτε κάτω απο windows, ούτε με συνδέσεις του ΟΤΕ, και αυτό ακριβώς ήθελα να θίξω. Η τηλειατρική αυτό το νόημα έχει και για να είναι ασφαλής χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη κλίμακα ολοκλήρωσης απο ενα λειτουργικό και μια γλώσσα προγραμματισμού. Σε real-time συστήματα δεν έχει νόημα το low priority process. Δεν έχεις thread που κάνει sleep, και ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις πότε θα σου σκάσει unmaskable interrupt.(στους υπολογιστές το μονο interrupt που δεν ελεγχεται απο την cpu είναι το reset smile.gif" border="0 ) Επιπλέον, δεν νομίζω να μπορεί κάποιος να στήσει μια εφαρμογή πραγματικού χρόνου χρησιμοποιώντας μόνο κάποια γλώσσα υψηλού επιπέδου. Και assembly πολύ θα γράψει για τα time critical κομμάτια, και μέχρι και τα bits με το χέρι θα ακολουθήσει στο debug.<p>2ον) Δεν θυμάμαι ποτέ την Microsoft να λέει οτι τα συστήματα Unix, είναι άχρηστα. Για τον ίδιο λόγο δεν ισχύει το ανάποδο. Όταν τα windows υποστήριζαν plug 'n' play, στo linux έπρεπε να χώσεις το κεφάλι σου μέσα στο κουτί για να εγκαταστήσεις μια απλή κάρτα ήχου (και μην μιλήσουμε για recompile στον kernel). <p>3ον) Αν έχεις αναπτύξει ποτέ real-time ή καλύτερα embedded σύστηματα (μερικά παραδείγματα των οποίων είναι τα συστήματα κατεύθυνσης των πυράυλων, με ADC που τρέχουν στο 1GHz και εκέι να δείτε κώδικα και ταχύτητα), ξέρεις οτι η πιθανότητα να κάνεις access σε pointer που δεν υπάρχει είναι μηδαμινή. Η μάλλον δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις τέτοιο πράγμα, εκτός και αν δεν ξέρεις να προγραμματίζεις. Μέχρι στιγμής, όταν έχουμε πετύχει και στο σημείο που έχουμε φτάσει είναι λόγω της αύξησης της ταχύτητας των υπολογιστών. Τώρα μπορούμε να την αγνοήσουμε τόσο εύκολα ?(και παρεπιπτώντος 1 sec, είναι ένας αιώνας περίπου για τα 1.5GHz)<p>4ον) Αυτό ακριβώς λέω και εγώ. Κάθε γλώσσα στο πεδίο της. Εγω γιατι κατάλαβα οτι η Java κάνει για όλα αν κάνουμε μια υποχώρηση όσον αφορά την ταχύτητα????<p>5oν) Η πολυπλοκότητα των προβλημάτων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε συνεχώς αυξάνει, αλλά δεν θα συμβαίνει το ίδιο με την ταχύτητα των επεξεργαστών. Η σημερινή τεχνολογία μπορεί να κατασκευάσει επεξεργαστές με 0.12 um, αλλά υπάρχει ένα φυσικό όριο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τίποτα (0.01 us, όπου ίσα-ίσα χωράνε 5 ατομα για να δημιουργηθεί κανάλι, και άλλοι λένε τα 0.05 us ώς όριο δημιουργίας τάφρων απομόνωσης μεταξύ των δρόμων). Κάποια στιγμή λοιπον θα πούμε το Ηz , Hzάκι. (και μην μου πείτε για κβαντικούς υπολογιστές, γιατι ούτε πράξη με ένα bit δεν έχουν καταφέρει να κάνουν). Όταν λοιπόν θα έρθουν οι εφαρμογές που εκτός απο φωνή θα αναγνωρίζουν πρόσωπα, συναισθήματα κτλ, θα τα πούμε για την ταχύτητα. <p>6ον) Ναι, το portability της Java , είναι δεδομένο και ευπροσδεκτο. Είπαμε καθείς στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες.

7ον) Στο ανέφερα και την άλλη φορά. Τα NetBeans θέλουν 30 sec για να ανοίξουν και ρουφάνει 100 mb μνήμης (και είναι και παιδί της Sun).<p>Αυτά προς το παρον.

Δημοσ.

bandito:

Δεν κατηγορώ την Java. Όλες οι γλώσσες υψηλού επιπέδου είναι καλές, και οι κάθε μια βρίσκει την εφαρμογή της. Καταλάβετε κάποιοι οτι η VB, δεν είναι γλώσσα προγραμματισμού αλλά RAD Tool (και πραγματικά απορώ που διδάσκεται στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ).<p>mporei kapoios na mou exigisei ti eiai to rad tool? (rotisa pollous alla mou apantisan kati asxeta -i etsi mou fanike-)

Δημοσ.

re paidia posoi apo sas douleuetai sth NASA, posoi ftiaxnetai real time efarmoges (sobares efarmoges oxi peje gelase opws kati "alla" programatakia ths plakas pou ta ftiaxnoun tyxaioi kai synithis programatistes)?. Peste mou dhladh giati arxisa na niothw poly asxhma. Peite mou akoma giati eimai poly periergos, pote tha ftasoume to 0.01us kai tha poume to HZ HZaki?(malon tote tha erthei kai h katareush ths Intel kai ths AMD). A mou fenetai oti h IBM eixe ena arthro prin ligo kairo gia tous kbantikous ypologistes. Akoma nomizw oti malon h SUN den endiaferetai kai toso gia RAD tools giati profanos oi perisoteroi programatistes Java den nomizw na ta xrhsimopoioun. O monos logos pou kamia fora xreisimopoiw to JBuilder einai giati douleuei poly eukola to gridbaglayout kai epishs nomizw na xrishmopoiei 100mb mnhmh.<p>Telos eimai poly periergos na mathw ti leitourgiko xrhsimopeioun ta systhmata kateuthinshs pyravlwn, kathws epishs kai se ti glwssa einai gramenes oi perisoteres real time efarmoges. A akoma vrika kai auto to link http://www.rtj.org. Mporei na mou pei kaneis gia ti prokeitai.

Δημοσ.

1) Κοίτα δεν είμαι ειδικός στον τομέα του πραγματικού χρόνου αλλά από τις λίγες γνώσεις που έχω ξέρω ότι ακόμα και εκεί γίνοντε λάθη. Δεν πρέπει να είσαι χαζός για να κάνεις κάτι λάθος. Ακόμα και ο καλύτερος προγραμματιστής του κόσμου να είσαι (σχετικό) πάντα υπάρχει η πιθανότητα λάθους.<p> Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι το προβληματικό λογισμικό που έκανε τον πύραυλο στη NASA (νομίζω ήτανε το Apollo) να ανατιναχτεί πριν καλά καλά απογειωθεί. Επίσης ακόμα περισσότερα παραδείγματα βιώνουμε αρκετά συχνά. Π.χ. στον πόλεμο στη Σερβία θυμάμαι πολλές φορές που πύραυλοι/ρουκέτες βγαίνανε εκτός πορείας. Αν αυτό δεν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος τότε που οφείλεται (it can only be attributed to human error).<p>2) Όταν όμως τρέχουμε Microsoft διακομιστές και κατταρέουνε δύο φορές το μήνα, ενώ αντίστοιχοι Linux τρέχουνε χωρίς κανένα ψεγάδι για χρόνια, εκεί να δεις διαφορά. Για εμένα και για εσένα βέβαια μπορεί να είναι τίποτα, αλλα για εταιρίες που χάνουνε χιλιάδες πελάτες είναι μεγάλο ζήτημα.<p>3) Σε εμένα η Forte παίρνει λίγα δευτερόλεπτα για να φορτώσει (λιγότερο από 10-15). Με AMD 1.3/512ΜΒ μνήμη.<p>4) Η Java δεν κάνει για όλα. Το είπες και εσύ: καθείς στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες. Είναι πεδία στα οποία είναι ακατάλληλη. Αλλά γι' αυτά στα οποία κάνει είναι πιστεύω η καλύτερη.

Δημοσ.

<blockquote><font size="1" face="Verdana, Helvetica, sans-serif">quote:</font><hr>Originally posted by ivas:

<strong>re paidia posoi apo sas douleuetai sth NASA, posoi ftiaxnetai real time efarmoges (sobares efarmoges oxi peje gelase opws kati "alla" programatakia ths plakas pou ta ftiaxnoun tyxaioi kai synithis programatistes)?. Peste mou dhladh giati arxisa na niothw poly asxhma. Peite mou akoma giati eimai poly periergos, pote tha ftasoume to 0.01us kai tha poume to HZ HZaki?(malon tote tha erthei kai h katareush ths Intel kai ths AMD). A mou fenetai oti h IBM eixe ena arthro prin ligo kairo gia tous kbantikous ypologistes. Akoma nomizw oti malon h SUN den endiaferetai kai toso gia RAD tools giati profanos oi perisoteroi programatistes Java den nomizw na ta xrhsimopoioun. O monos logos pou kamia fora xreisimopoiw to JBuilder einai giati douleuei poly eukola to gridbaglayout kai epishs nomizw na xrishmopoiei 100mb mnhmh.<p>Telos eimai poly periergos na mathw ti leitourgiko xrhsimopeioun ta systhmata kateuthinshs pyravlwn, kathws epishs kai se ti glwssa einai gramenes oi perisoteres real time efarmoges. A akoma vrika kai auto to link http://www.rtj.org. Mporei na mou pei kaneis gia ti prokeitai.</strong><hr></blockquote><p>Παραφράζοντας τον Αρκά, μπορώ να πώ "Όταν νομίζεις οτι κάνεις μια σοβαρή συζήτηση, όλο και κάποιος θα βρεθεί να στο χαλάσει"

Τώρα τι θές να σου πώ ivas. Το κινητό σου , είναι real time εφαρμογή, όπως και το modem sou. Και αφού αυτές οι εφαρμογές δεν είναι σημαντικές, γιατι η Sun χτυπιέται να βγάλει real time java?

Δεν ξέρω για τον JBuilder, πάντως το forte και τα netBeans, τόσο θέλουν βάζω και στοίχημα γι'αυτο.<p>Dvs. RAD = Rapid Application Development = Γρήγορη Ανάπτυξη εφαρμογών<p>Όποιος νομίζει οτι 10 κουμπιά, 3 φόρμες και μια βάση δεδομένων είναι σοβαρή εφαρμογή πληροφορικής να έρθει να μου το πει. Μια σοβαρή εφαρμογή δεν είναι απαραιτητα δύσκολη, αλλά τηρεί κάποιους κανόνες. Οι περισσότεροι έχετε μπερδεψει την ανάπτυξη εφαρμογών, με τα παραθυράκια των windows, και εδώ αυτό ειναι το μεγαλύτερο κακό που έχει κάνει ο billακος (τώρα πέστα Γηριόνη). <p>Δεν ξέρω αν θα έρθει η κατάρευση της Intel και της AMD, πάντως αυτό το ενδεχόμενο είναι πιθανό. Αν δεν ξέρεις απο μικροηλεκτρονική, καλύτερα να μην μιλάς( καλύτερα να μασας smile.gif" border="0 ) μπορεί η ταχύτητα του επεξεργαστή να έχει φτάσει τα 2.2 GHz, αλλά το bus ακομα τρέχει στα ταπεινα 133 MHz, οπότε και η Intel και η ΑΜD έχουν δουλειά ακόμα.

Δημοσ.

<blockquote><font size="1" face="Verdana, Helvetica, sans-serif">quote:</font><hr>Originally posted by bandito:

<strong>

Το κινητό σου , είναι real time εφαρμογή, όπως και το modem sou.

</strong>

<hr></blockquote><p> Αστεϊσμούς (το ελπίζω τουλάχιστον). smile.gif" border="0 <p> <blockquote><font size="1" face="Verdana, Helvetica, sans-serif">quote:</font><hr>

<strong>

Δεν ξέρω για τον JBuilder, πάντως το forte και τα netBeans, τόσο θέλουν βάζω και στοίχημα γι'αυτο.

</strong><hr></blockquote><p> θα το κοιτάξω σήμερα και θα σου πω ακριβώς πόση ώρα θέλει να φορτώσει και πόση μνήμη θέλει (Forte) σε AMD1,3/512MB RAM

Δημοσ.

Oxi o Jbuilder den kanei toso poly.Ton douleuw me P3 sta 550 kai 300 kai kati mnhmh ..sou dinei thn aisthish oti einai varhs alla oxi opws o Forte pou se xamhlwn dynatothtwn mhxanakia den paei...<p>panta sto pneuma ths syzhthshs

bandito den mporw na katalavw thn logikh tou na les to astoxo paradeigma toy giatroy sth synexeia na symfwneis oti pragmati o kathenas ston tomea tou(den nomizw anyway na lextike oti h Java paizei se embended systhmata ) kai sth synexia(swsta na kaneis parathrhseis gia to ifos twn efarmogwn autwn ,parathrhseis peri low proiority process ktl ktl.)

Afou to ksereis kai to kseroume giati na analonomaste se parathrhseis pou mallon apoprosanatolizoun thn syzhthsh....<p>An eixe pantos thn entypwsh oti toulaxiston emeis pou leme kapoio logo parapanw yper ths Java thiksame pote oti h Java mporei na paiksei se pragmata pou akoma den einai etoimh na paiksei .....mallon analonoume adika ton xrono mas se afto to topic

Δημοσ.

Γιατι εγώ τι λέω τόση ώρα?

Οτι λέμε το ίδιο πράγμα.<p>Υπάρχουν πολλά bugs και στα real-time ή embedded συστήματα. Για παράδειγμα αναφέρω το γνωστό bug, που έκανε το F16 να γυρνάει ανάποδα, όταν πέρναγε τον Ισημερινό.

Αλλά πρέπει πρώτα να κάνουμε μια διάκριση, γιατι συγχέεται την έννοια του real-time. Μια εφαρμογή (ή ένα σύστημα καλύτερα), θεωρείται πραγματικού χρόνου όταν μεταξυ του περιβάλλοντος και του συστήματος δεν υπάρχει άλλο επίπεδο. Αυτό εφαρμογή πραγματικού χρόνου και όχι μόνο μια εφαρμογή που κάνει π.χ encode mp3 την στιγμή που μιλάμε. Έτσι λοιπόν, ένα πρόγραμμα υπολογιστή, δεν αλληλοεπιδρά κατευθείαν με τον υλικό αλλά με το λειτουργικό που του επιτρέπει ή οχι να τρέξει, που του δίνει το δικαίωμα ή όχι να γράψει δεδομένα στον σκληρό κτλ. Ένα κινητο λοιπον, η αρχιτεκτονική του οποίου λίγο απέχει απο ενα PC (στα γενικά, μην μου πείτε οτι δεν έχει ΑGP),έχει επεξεργαστή, μνήμη, dma controller, i/o controller και φυσικά προκειται για συσκευή πραγματικού χρόνου. Το ίδιο και το modem, ο φούρνος μικροκυμάτων, η τηλεόραση, το compact disc player, το video κτλ. Σε αυτά τα συστήματα γράφεις τον ίδιο κώδικα που γράφεις και σε ένα PC, (τουλάχιστον ότι έχει να κάνει με αλγόριθμους) και απλώς είσαι αναγκασμένος να υλοποιήσεις εσυ τους drivers του λειτουργικού. Όποτε ότι ισχύει για τα pc, ισχύει και στα real-time (και δεν είναι μονο οι εφαρμογές της Nasa real time). <p>Αλλά ναι, κατα τ'αλλα τα ίδια λέμε. Καθείς στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες.Έίπα απο την αρχή. Και η Java και η C, είναι κορυφαίες γλώσσες. Αυτό που διαφώνησα είναι πόσο εύκολα μπορούμε να κάνουμε παραχώρηση στον τομέα της ταχύτητας και πόσα και ποιά είναι τα ωφέλη μας απο αυτήν την παραχώρηση.

Δημοσ.

bandito kai apo software jerw kai apo hardware. Apla den mou aresoun kapoies dhlwseis pou to mono pou kanoun einai na prokaloun entipwseis. Oson afora thn taxythta to exw pei kai to janalew "den einai tyxaio pou h microsoft to gyrise sto .net pou xrhsimopoiei to CRL tora pou oi epejergastes einai poly grigoroi". Den thelw na ypobathmisw tis real time efarmoges. Antithetws tis vriskw arketa endiaferouses. Sigoura einai polles kai shmantikes alla den prepei na ypobathmizeis tous programatistes pou exoun na kanoun me baseis dedomenwn h me GUI (pou mporei na einai kai polyploka GUI me 2D h 3D grafika) kai na enoeis oti h glwssa programatismou pou xrhsimopoioun einai "deuterhs kathgorias". Kai egw symfonw oti h Java den kanei gia ola alla mhn balesai toso poly enantion ths.<p>Sygnomh gia to yfos mou, den ithela na se prosbalw oute na ypobathmisw thn syzithsh, apla briskw kapws yperbolika auta pou eipes.

Δημοσ.

Φίλε μπάντι, εμένα πάλι η γνώμη μου (και αυτά που έμαθα από το πανεπιστήμιο) για τα συστήματα πραγματικού χρόνου και κριτικής ασφάλειας (real-time, safety-critical systems) είναι διαφορετική.<p>Μία εφαρμογή είναι πραγματικού χρόνου όταν ο υπολογιστής πρέπει να λειτουργήσει μέσα σε ένα καθορισμένο χρονικό πλαίσιο, ειδεμή ανθρώπινες ζωές μπορεί να βρεθούνε σε κίνδυνο. Για παράδειγμα αν ο πιλότος δώσει εντολή στο αεροσκάφος να απογειωθεί, τότε αυτό πρέπει να απογειωθεί μέσα σε ένα επακριβή χρονικό περιθώριο. Αν δεν το κάνει όλοι καταλαβαίνουμε τι μπορεί να συμβεί. Επιπλέον, αν ένας υπολογιστής ελέγχει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα και του δωθεί εντολή να διακόψει τη λειτουργία του, πάλι αυτό πρέπει να γίνει μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Το λογισμικό που κάνει ένα κινητό να λειτουργεί δεν είναι πραγματικού χρόνου για τον απλούστατο λόγο ότι έτσι και δεν μπορέσω να τηλεφωνήσω δεν πρόκειται να γίνει τίποτα καταστροφικό.<p>Δεκτές και όλες οι άλλες απόψεις.<p>Χρόνος φόρτωσης Forte: 36 δευτερόλεπτα και το οποίο περιλαμβάνει (εκτός του IDE): Φόρτωση Ant building tool, φόρτωση Tomcat Servlet/JSP server, φόρτωση J2EE βιβλιοθήκες και connectors, φόρτωση CORBA connectors, φόρτωση PointBase RDBM Server, φόρτωση RMI Server.

Μνήμη: 62.556Κ<p>Όλα αυτά σε AMD 1,3/512MB

Δημοσ.

Girionh symfonw mazi sou. Akoma tha ithela na pw oti se critical systhmata kata th gnomh mou tis perisoteres fores den exei shmasia toso to real time alla perisotero h swsth leitourgia tou systhmatos. Gi auto yparxoun kai ta formal specification techniques pou ypotithetai oti an ta xrhsimopoieis sto ejasfalizoun opws einai h CSP algebra h to LOTOS, an kai apaitoun mia arketa xronobora diadikasia, pou mono organismoi opws h NASA h to ypourgeio amynas ta xrhsimopoioun.<p>Sigoura autoi pou grafoun kodika gia critical real time systhmata h leitourgika systehmata h drivers exoun san prwto melhma to performance kai auto kanei th douleia tous poly pio dyskolh kai tous anagazei na doulepsoun me glwsses opws h C. Parola auta den nomizw oti to menu sto kinhto h to menu sthn psifiakh thleorash (des java libraries TV API gia digital tv) pou kathontai panw apo to leitourgiko, na einai anagaio na grafontai se C. Apla einai critical to leitourgiko na einai RTOS (real time os).

Δημοσ.

Μπορείς σε παρακαλώ να μου πείς πιο βιβλίο λέει οτι τα real-time συστήματα ειναι μόνο αυτά που αφορούν ανθρώπινες ζωές ή μπορούν να έχουν σαν αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωων? Αν είναι δυνατόν. Τo linux δεν λέγεται RTOS δηλαδή real time operating system? Πέθανε κανενας με μπλέ οθόνη?<p>Απο το βιβλίο του Bruce Power Douglass "Real Time UML"<p>"Real time applications vary in size and scope from wristwatches and microwave ovens to factory automation and nuclear power plant control systems.......Real time systems are one in which timeliness is essential to correctness....." Και αργότερα αναφέρει τρεις κατηγορίες real time συστημάτων.

"Hard ...A late answer is incorrect and constitutes a system failure.<p>Soft ....If a single computation is late, it is not usually significant, although consistently late computation can result in system failures<p>Firm ....Firm deadlines are a combination of both hard and soft timeliness requirements"<p>Το παρακάτω είναι απο το Internet:<p>"Real-time systems are becoming increasingly important in our society. There are many applications whose correctness are time dependent. They range from safety-critical systems such as nuclear reactors and automotive controller, to entertainment software such as games and graphics animation."<p>Αν βρώ χρόνο θα βρώ και άλλα. Real time systems είναι αυτά που πρέπει να τρέξουν σε ένα συγκεκριμένο χρόνο, αλλά δεν έχει σημασία αν θα πεθάνουν άνθρωποι ή θα πέσει αεροπλάνο. (όταν λέμε real time video decoding πεθαίνει κανένας? όχι βεβαια απλώς εννοούμε οτι πρέπει να κάνει το decode σε πραγματικό χρόνο δηλαδή χωρις να σταματάει το video)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...