Προς το περιεχόμενο

Response Time απορίες

VampireKiSS

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η απορία μου έχει να κάνει με το κατα πόσο συντελεί ο υψηλός χρόνος απόκρισης (π.χ. 16ms, 25ms) στο πόσο ξεκούραστη θα είναι μια οθόνη, πέρα από τις επιδόσεις της στα γραφικά. Ευχαριστώ!

Δημοσ.

Πλέον όλες οι οθόνες στην αγορά δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το response time. Όταν είχαν πρωτοεμφανιστεί οι TFT έκαναν είδωλο λόγω του μεγάλου response time. Μερικές οθόνες σε κάποιες φορητές συσκευές όπως το PSP για παράδειγμα έχουν μεγάλο response time με αποτέλεσμα να κάνουν είδωλο. Πρόσεξε όταν αγοράσεις οθόνη μην πέσεις στη παγίδα με το πολύ μικρό χρόνο απόκρισης. Για να μην πω παραπάνω, θα πω ότι από 16ms και κάτω είναι ολόιδια τα πράγματα, από εκεί και πέρα είναι θέμα ψυχολογίας...

Δημοσ.

Καλά όλα αυτά αλλά, εξαιρώντας το refresh rate, μπορεί να κατηγορηθεί ότι είναι κουραστική λόγω του μεγάλου (συγκριτικά με τις καινούριες) χρόνου απόκρισης?

Δημοσ.

Ο χρόνος αποκρισης παίζει ρόλο MONO σε παιχνίδια και ταινίες με πολύ γρήγορες εναλλαγές σκηνών, γενικα για όλα τα υπόλοιπα οι TFT είναι πιο ξεκούραστες απο τις CRT.

Δημοσ.
Στα παιχνίδια ναι, αλλά όπως είπαμε πλέον δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Μπορείς να ρίξεις και μία ματιά εδώ για την ιστορία.

Αλλο το Input_lag (που οφείλεται σε επεξεργασια της εικόνας πριν την προβολή της και αν υπάρχει ενοχλεί ΜΟΝΟ στα πολύ γρήγορα παιχνίδια) και άλλο το ghosting που προκαλείται απο τον αργό χρόνο απόκρισης των κρυστάλλων του πάνελ.

Για να μην πω παραπάνω, θα πω ότι από 16ms και κάτω είναι ολόιδια τα πράγματα, από εκεί και πέρα είναι θέμα ψυχολογίας...

Οι πρώτες εικόνες είναι απο την LG L226WTQ με 2ms χρόνο απόκρισης,

και οι άλλες εικόνες και το βίντεο απο την Dell 2407WFP-HC με 6ms.

Αν εσυ το θεωρεις θέμα ψυχολογίας τι να πω...

http://video.google.com/videoplay?docid=4580166121612925274&hl=en

post-15367-129062955136_thumb.jpg

post-15367-129062955138_thumb.jpg

post-15367-129062955139_thumb.jpg

post-15367-12906295514_thumb.jpg

post-15367-129062955141_thumb.jpg

Δημοσ.

1) Ποιος σου είπε ότι το Input lag το παρέθεσα για το ghosting? (για την ιστορία.)

2) Χαχαχαχα... Ειδικά 6ms - 2ms, μην σου πω ότι τα 6ms είναι πιο γρήγορα... Μη λες τέτοια πράγματα γιατί αποπροσανατολίζεις το κόσμο. Αν δηλαδή σε βάλω να δουλέψεις σε κάποια monitors, θα μου βρεις στο περίπου το χρόνο απόκρισης? Με το μάτι πάντα...

Μη λέμε τα ίδια πράγματα συνέχεια, αν τώρα κάποιους σας τρώει η τσέπη σας και προσπαθήτε να βρείτε δικαιολογία για να αγοράσετε ακριβώς monitor ok...

Δημοσ.
Χαχαχαχα... Ειδικά 6ms - 2ms, μην σου πω ότι τα 6ms είναι πιο γρήγορα... Μη λες τέτοια πράγματα γιατί αποπροσανατολίζεις το κόσμο. Αν δηλαδή σε βάλω να δουλέψεις σε κάποια monitors, θα μου βρεις στο περίπου το χρόνο απόκρισης? Με το μάτι πάντα...

Δεν έβαλα τις εικόνες σαν σύγκριση 2-6ms αλλά για να σου δείξω πως ΟΛΕΣ οι tft έχουν ghosting, άλλες λιγότερο (2-5ms) και άλλες περισσότερο (8-16ms).

Σε άλλους γίνεται αντιληπτο και τους ενοχλεί και άλλοι δεν το καταλαβαίνουν (λόγω μη πολύ καλης όρασης) ή το συνηθίζουν.

Για το ποιος αποπροσανατολίζει τον κόσμο νομίζω οι εικόνες τα λένε όλα...

Δημοσ.

Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να είναι αντιληπτές από το μάτι τέτοιες διαφορές, δεδομένου ότι μιλάμε για μερικά ms. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο link που με παρεπεμψε ο heatspreader το εξής: "However, the effects of the delay on the user depend on the user's own sensitivity to it". Κάτι άλλο πολύ σημαντικό που αναφέρεται στο ίδιο άρθρο είναι ότι άσχετα με τον (ονομαστικό) χρόνο απόκρισης μιας οθόνης, ο τελευταίος μπορεί και επιρρεάζεται αρνητικά κι από την όποια καθυστέρηση στη μεταβίβαση μιας εντολής από το ποντίκι ή το πληκτρολόγιο με αποδέκτη την vga και τελικό αποδέκτη το monitor! Απ' ότι κατάλαβα όμως με βάση και αυτά που λέτε, δεν επιρρεάζεται η γενικότερη άνεση στη χρήση. Το ερώτημά μου, και κακώς δεν το έθεσα εξ' αρχής, γεννάται λόγω του ότι προσανατολίζομαι σε αγορά μεταχειρισμένης οθόνης η οποία θα χρησιμοποιείται απειροελάχιστα για παιχνίδια και σίγουρα όχι για καινούρια! Σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια! :-)

Δημοσ.

Το να αγοράζεις οθόνη με μόνο κριτήριο το χρόνο αντίδρασης πάντως είναι σα να ψάχνεις για ψηφιακή κοιτώντας μόνο πόσα megapixels είναι.Κοινώς είναι μια ένδειξη που μπορεί απλώς να σημαίνει κάτι, αλλά ο άπειρος προσκολλάται εκεί και τη θεωρεί ένδειξη ποιότητας ενώ δε θα έπρεπε.Το μόνο που μπορεί κάποιος κατ' εμέ να πει για το χρόνο απόκρισης είναι ότι για μια συγκεκριμένη οθόνη, όσο πιο χαμηλός είναι τόοσο καλύτερα.Από εκεί και πέρα το χάος.Γιατί ο χρόνος που ανακοινώνεται με ένα αυτοκολλητάκι μπορεί να μην έχει και πολύ σχέση με τον πραγματικό, γιατί ο χρόνος απόκρισης έχει να κάνει μόνο με την ταχύτητα αντίδρασης των κρυστάλλων και όχι με την ποιότητα εικόνας της οθόνης και γιατί άλλα τα x ms -πραγματικού έστω- χρόνου απόκρισης σε μια οθόνη με tn panel, άλλα σε μια με ips panel με τον ίδιο x χρόνο απόκρισης και άλλα σε μια με pva.

Γενικά έχει βελτιωθεί η κατάσταση και πιστεύω πως σε γενικές γραμμές οι τωρινές οθόνες δεν έχουν προβλήματα με ghosting, αλλά όχι ότι δε μπορείς να το καταλάβεις αν υπάρχει.Με το μάτι φυσικά και δε μαντεύεις πραγματικό ούτε και τυπικό χρόνο απόκρισης, αλλά αν έχεις μια κάποια εμπειρία καταλαβαίνεις αν τσουλάει ομαλά το πράμα...

Αφού δε θες παιχνίδια μη σκας και πολύ, δυστυχώς ή ευτυχώς πλέον για δαύτα γίνεται όλος ο καυγάς σήμερα. :devil:

Δημοσ.

Τα διάβασα και τα δύο... Πω πω οι άνθρωποι είναι ψυχάκια... Ρε παιδιά έλεος μη βγάζουμε και από τη μύγα ξίγκι. Τα μάτι του ανθρώπου δεν βλέπει τέτοια πράγματα! Εγώ με τη δική μου γιατί δεν βλέπω είδωλο? Επειδή είναι 5ms? Ε και με την LG που είχα 1980Q που είχα 8ms πάλι το ίδιο ήταν... Δεν κάθετε κανείς τώρα να κοιτάω τέτοια πράγματα... Ας έρθουμε στην ουσία..

Δημοσ.

Προσωπικά δεν έχω TFT ακόμα οπότε δεν μπορω να ξέρω, αλλά στα φόρουμ του εξωτερικού (δες π.χ. Ηardforums) θα διαπιστώσεις πως είναι πάρα πολλοί gamers που έχουν πρόβλημα με το ghosting... μπορει να μην βλέπεις ακριβως τα είδωλα όπως στις φώτο αλλά το όλο φαινόμενο μετα απο μισή-μια ώρα παιχνιδιού σε κουράζει πάρα πολύ, ίσως δημιουργεί και πονοκέφαλο.

Δεν είμαι απο αυτους που θα διάλεγα οθόνη με βάση τον χρόνο απόκρισης (σπανια παίζω games, ειδικά fps), θα προτιμούσα PVA,S-IPS πάνελ και ας έχει και 8ms...αλλά αν ήμουν gamer θα διάλεγα μια με 2ms και 0ms input lag.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...