Προς το περιεχόμενο

Τα τέσσερα σενάρια για το Σκοπιανό


Fan

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αυτά είναι τα τέσσερα πιο πιθανά σενάρια για το θέμα της ονομασίας της FYROM σύμφωνα με γνωστή εφημερίδα. Φυσικά μιλάμε για το βραχυπρόθεσμο μέλλον και όχι για το τι μπορεί να γίνει μετά από 4-5 χρόνια.

 

Το ιδανικό

Μετά τις συνομιλίες που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα και τα Σκόπια ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών ξεκινά μία διαδικασία εντατικών διαπραγματεύσεων που καταλήγει στην κατάθεση πρότασης σύνθετης ονομασίας. Η ΠΓΔΜ υφίσταται ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ και αναγκάζεται να αποδεχθεί ένα όνομα που θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» ώστε να λάβει πρόσκληση τον Απρίλιο του 2008 για ένταξη στο ΝΑΤΟ με το νέο της όνομα. Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, το σενάριο αυτό είναι απίθανο.

 

Το μεταβατικό

Η ΠΓΔΜ δεν μετακινείται από τη θέση της υπέρ της λύσης διπλής ονομασίας, αλλά προχωρεί σε κάποιες κινήσεις αποκήρυξης του αλυτρωτισμού: Αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου των Σκοπίων «Μέγας Αλέξανδρος», απόσυρση χαρτών της «Μεγάλης Μακεδονίας» από δημόσια κτίρια και βιβλία. Η διεθνής κοινότητα και ειδικά οι ΗΠΑ επικροτούν εμφατικά αυτά τα βήματα και ασκούν πιέσεις προς την Αθήνα να μην εμμείνει στην απόφαση για βέτο και να αποδεχθεί ένα χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων για το όνομα με καταληκτική ημερομηνία το 2009, όταν θα ολοκληρώνονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ, εφόσον λάβει πρόσκληση τον Απρίλιο του 2008 στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Η ελληνική κυβέρνηση, το πιθανότερο, θα επιμείνει στο βέτο.

 

Το ρεαλιστικό

Παρά την εκδήλωση έντονης κινητικότητας στο Σκοπιανό και παρά την κυοφορούμενη αμερικανική διαμεσολάβηση, το αδιέξοδο στο ζήτημα του ονόματος παραμένει. Με δεδομένη την ελληνική απόφαση για βέτο, αναβάλλεται η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ κατά έναν χρόνο. Η επιχειρηματολογία της Συμμαχίας ασφαλώς δεν θα αναφέρεται στην εκκρεμότητα της ονομασίας, αλλά θα επικαλείται έλλειψη ετοιμότητας. Η εξέλιξη αυτή μπορεί από λύση ανάγκης να γίνει μονόδρομος, εάν τους επόμενους μήνες το Κοσσυφοπέδιο ανεξαρτητοποιηθεί, χωρίς να προηγηθεί συμφωνημένη λύση και εκδηλωθούν αποσχιστικές τάσεις στην ΠΓΔΜ από την ισχυρή αλβανική μειονότητα. Εάν, λοιπόν, τα Σκόπια μπουν σε τροχιά διάλυσης, η οποία θα αποτραπεί μόνο με την παρουσία διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, τότε δεν θα υπάρχει καν δυνατότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

 

Το ακραίο

Ο εφιάλτης της ελληνικής διπλωματίας είναι ένα κύμα αναγνωρίσεων της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από ξένες χώρες, που θα δώσει το έναυσμα στη σκοπιανή πολιτική ηγεσία να προσφύγει στα Ηνωμένα Εθνη και να ζητήσει αναγνώριση με το συνταγματικό της όνομα.

 

Σε μια τέτοια περίπτωση, η απόφαση θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου τα τέσσερα μόνιμα μέλη (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία) έχουν ήδη αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ κ. Μιλοσόσκι προανήγγειλε μία τέτοια πρωτοβουλία, μιλώντας για «εφεδρική στρατηγική» στον ΕΤ. Ωστόσο, προϋπόθεση αυτής της στρατηγικής είναι να μην βρεθεί η χώρα του μπροστά στον κίνδυνο διαμελισμού.

Δημοσ.

Λοιπόν ακούστε τι παίζει. Είμαι καλός, ενθουσιασμένος και πίνω.

Θα το αφήσω, αλλά ισχύουν τα taboo words "ΠΑΣΟΚ", "ΝΔ", γαλαζοπρασινα κτλ. Ξέρετε τι εννοώ. Επίσης Μητσοτάκηδες, "σε 10 χρόνια κανείς δε θα το θυμάται", η αντιπολίτευση, γενικά, με πιάνετε. No second chances.

Δημοσ.

εγώ προτείνω ελλάδα να γίνει η αθήνα, η μύκονος και η πελοπόννησος (άντε και τα δωδεκάνησα), την κρήτη (που είναι πασόκοι) να την δώσουμε στους αιγύπτιους, και οι υπόλοιποι να κόψουν το κεφάλι τους

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...