novice21 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2007 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2007 Πώς λειτουργεί η τεχνολογία ADSL; Δεν ξερω εαν εχει ξαναποσταρει καποιος το ιδιο θεμα,αλλα θεωρησα χρησιμο για καποιους απο εμας που δεν γνωριζουμε και πολλα πραγματα απο το συγκεκριμενο σπορ,(ο πρωτος ειμαι εγω),και γιατι να το κρυψωμεν αλλωστε !!!!(κατι μου θυμιζει αυτο),να κανω copy/paste, απο το site της Forthent το πιο κατω κατεβατο. Καθηστε φρονιμα στα θρανια σας,αρχιστε να διαβαζετε το μαθημα σας. Λοιπον...,ξεκιναμε. Η διαδρομή που ακολουθεί μία ADSL σύνδεση από τον υπολογιστή μας μέχρι το Internet είναι αρκετά πολύπλοκη. Έτσι δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε πώς αυτή λειτουργεί ή που μπορεί να οφείλονται τυχόν καθυστερήσεις ή προβλήματα στην σύνδεση μας. Θα προσπαθήσουμε να δούμε, όσο γίνεται πιο απλά, αυτή τη διαδρομή. Η διαδρομή κάθε ADSL σύνδεσης μπορεί να χωριστεί σε 3 τμήματα: 1. Στον τοπικό βρόχο - δηλαδή το χάλκινο καλώδιο που ξεκινάει από το σπίτι / γραφείο του χρήστη και καταλήγει στο τοπικό τηλεφωνικό κέντρο του ΟΤΕ. Για την περίπτωση του ADSL το καλώδιο αυτό τερματίζει στο τηλεφωνικό κέντρο σε ένα μηχάνημα που λέγεται DSLAM (Ψηφιακός Πολυπλέκτης Πρόσβασης). 2. Στο ΑΤΜ δίκτυο του ΟΤΕ, από το DSLAM μέχρι τους BBRAS (Ευρυζωνικός Εξυπηρετητής Απομακρυσμένης Πρόσβασης) routers του, που συνδέονται οι γραμμές ΟΚΣΥΑ του παρόχου (Οι τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις που συνδέουν τον ΟΤΕ με τον πάροχο για της μεταφορά της μεταξύ τους κίνησης ADSL) 3. Στο δίκτυο του παρόχου από τους BBRAS routers του μέχρι τα σημεία τερματισμού του δικτύου κορμού που διαθέτει ο πάροχος (π.χ. ΑΙΧ, συνδέσεις με εξωτερικό) Τοπικός βρόχος Ξεκινώντας από τον υπολογιστή του χρήστη, η επόμενη συσκευή είναι το ADSL modem/router το οποίο αναλαμβάνει να μεταφράσει τα δεδομένα από τον υπολογιστή, σε σήμα κατάλληλο να περάσει από τη χάλκινη τηλεφωνική γραμμή. Το επόμενο εξάρτημα είναι το φίλτρο (ή splitter όταν η γραμμή είναι ISDN) που διαχωρίζει το τηλεφωνικό σήμα που καταλήγει στην τηλεφωνική συσκευή του χρήστη και το ADSL σήμα που καταλήγει στο ADSL modem. Στη συνέχεια το ενιαίο πλέον σήμα, που μεταφέρει δεδομένα και τηλεφωνία, περνά μέσα από το χάλκινο καλώδιο - τοπικός βρόχος - και καταλήγει στο κέντρο του OTE της περιοχής του χρήστη. Στο κέντρο του ΟΤΕ το ενιαίο σήμα, πάλι διαχωρίζεται στο κομμάτι της φωνής που οδηγείται στο τηλεφωνικό δίκτυο του ΟΤΕ, και στο σήμα του ADSL (data) το οποίο οδηγείται στο DSLAM (Digital Subscriber Line Access Multiplexer), και από εκεί στο ATM δίκτυο του ΟΤΕ. Μέχρι σήμερα, ο τοπικός βρόχος σχεδόν ανήκει αποκλειστικά στον ΟΤΕ. Οι πάροχοι αγοράζουν από τον ΟΤΕ συνδέσεις ADSL, για τις οποίες όμως δεν έχουν πρόσβαση στην υποδομή που χρησιμοποιεί ο ΟΤΕ για να παρέχει την υπηρεσία ADSL. Ο ΟΤΕ έχει το αποκλειστικό έλεγχο της υποδομής DSLAM και του ATM δικτύου μέχρι το σημεία σύνδεσης με του ISPs. Με την αδεσμοποίητη πρόσβαση στον τοπικό βρόγχο (LLU), ο πάροχος θα έχει άμεσο έλεγχο, στο DSLAM, καθώς θα είναι ιδιοκτησία του, όπως και η γραμμή που θα συνδέσει το DSLAM με το υπόλοιπο δίκτυο του παρόχου. Κατά τη διαδρομή του σήματος στον συνδρομητικό βρόγχο, μέχρι το ΑΤΜ δίκτυο, πιθανές αιτίες προβλημάτων μπορούν να είναι οι ακόλουθες: 1. Ποιότητα του χάλκινου καλωδίου μέχρι τον 1ο υπαίθριο κατανεμητή. 2. Κεντρικός κατανεμητής στο κέντρο του ΟΤΕ. 3. DSLAM - Τα περισσότερα προβλήματα αυτή τη στιγμή εμφανίζονται στο DSLAM του ΟΤΕ. Αυτή τη στιγμή ο ΟΤΕ χρησιμοποιεί DSLAMs της SIEMENS, ALCATEL και ERICSSON/INTRACOM. Τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν αφορούν α) σε λάθος ρύθμιση της πόρτας του τελικού χρήστη, που λύνεται σχετικά σύντομα, β) προβλήματα λόγω αναβάθμισης του SW των DSLAMs, που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα ασυμβατότητας των ADSL modems με τα DSLAMs, και η επίλυσή τους μπορεί να διαρκέσει ακόμη και κάποιους μήνες, σύμφωνα με πρόσφατη εμπειρία από τον ΟΤΕ. ΑΤΜ δίκτυο του ΟΤΕ Τα DSLAMs συνδέονται στο ATM δίκτυο του ΟΤΕ και οι συνδέσεις με τους παρόχους (ISPs), εν γένει γίνονται γεωγραφικά στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σύντομα Πάτρα και Ηράκλειο μέσω των Ολοκληρωμένων Κεντρικών Συνδέσεων ADSL (Ο.Κ.ΣΥ.Α.). Θεωρητικά το δίκτυο του ΟΤΕ παρέχει QoS (Quality of Service) αλλά ο ΟΤΕ δεν δίνει καμία πληροφορία για το δίκτυό του. Εν γένει όμως το ΑΤΜ δίκτυο του ΟΤΕ θεωρείται αρκετά αξιόπιστο. Η κατάληξη του ATM δικτύου του ΟΤΕ είναι σε ATM switches τα οποία συνδέονται με 7 BBRAS routers στην Αθήνα, 4 στη Θεσσαλονίκη, 1 στην Πάτρα και 1 στο Ηράκλειο, από τους οποίους αναχωρούν οι συνδέσεις Ο.Κ.ΣΥ.Α. προς τους παρόχους. Εναλλακτικά ο ΟΤΕ προσφέρει τη δυνατότητα σύνδεσης Ο.Κ.ΣΥ.Α. κεντρικά στην Αθήνα, μέσα από την οποία εξασφαλίζει και την επικοινωνία του παρόχου με τους BRAS που βρίσκονται εκτός Αθηνών Αντίστοιχα, ο κάθε πάροχος έχει τους δικούς του BBRAS routers στο άλλο άκρο της σύνδεσης Ο.Κ.ΣΥ.Α. Δυστυχώς, η σχεδίαση του δικτύου του ΟΤΕ είναι τέτοια που χωρίζει τις γραμμές ADSL στους routers του με τέτοιο τρόπο ώστε οι routers να είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους. Έτσι αν υπάρξει βλάβη, ή διακοπή λειτουργίας του ενός router, οι χρήστες που εξυπηρετούνται από αυτόν παύουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω της ADSL σύνδεσής τους. Στην πράξη όμως αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μέχρι τώρα καθώς εν γένει οι routers είναι εκ κατασκευής συσκευές πολύ υψηλής αξιοπιστίας και περιλαμβάνουν συστήματα ώστε να αποφεύγεται η διακοπή λειτουργίας τους. Δίκτυο Παρόχου (Forthnet backbone) Όπως προαναφέρθηκε, οι πάροχοι συνδέονται με το ATM δίκτυο του OTE με συνδέσεις Ο.Κ.ΣΥ.Α. στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. H Forthnet αυτή τη στιγμή έχει μία κεντρική σύνδεση Ο.Κ.ΣΥ.Α. με τον ΟΤΕ στα 2Gbps, και 10 BRAS στην Αθήνα. Όπως προαναφέρθηκε μέσα από αυτή την κεντρική σύνδεση εξασφαλίζεται η επικοινωνία και με τους BRAS του OTE που βρίσκονται εκτός Αθηνών. Προκειμένου να υπάρχει πάντα διαθέσιμη χωρητικότητα, η πολιτική της Forthnet είναι να προχωρεί σε αναβάθμιση των γραμμών Ο.Κ.ΣΥ.Α., όταν φτάνουν στο 80% της χωρητικότητάς τους, ώστε να υπάρχει πάντα διαθέσιμη χωρητικότητα για όλη την κίνηση που απαιτείται από τους χρήστες ADSL. Η κίνηση από τις συνδέσεις ΟΚΣΥΑ, δρομολογούνται προς το υπόλοιπο Internet, και συγκεκριμένα προς του ακόλουθους προορισμούς: 1. Sites που γίνονται hosted στη Forthnet. 2. Άλλα ελληνικά Sites. Στην περίπτωση αυτή η κίνηση διοχετεύεται προς το ΑΙΧ μέσω σύνδεσης 465 Mbps, προς τον κόμβο του AIX στην Αθήνα. 3. Συνδέσεις με το εξωτερικό: Η Forthnet έχει 5 συνδέσεις με το εξωτερικό συνολικού bandwidth 3,7Gbps (6 των 622Mbps) προς διαφορετικούς προορισμούς (Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Μιλάνο) και με διαφορετικά φυσικά κυκλώματα, ώστε και σε αυτή την περίπτωση να διασφαλίζεται η συνέχεια της σύνδεσης με το εξωτερικό ακόμη και σε περίπτωση βλάβης κάποιου από τα 6 κυκλώματα. Το εσωτερικό δίκτυο της Forthnet, είναι Gigabit Ethernet ώστε η διαθέσιμη χωρητικότητά του να είναι πολύ μεγαλύτερη από τις ανάγκες διακίνησης δεδομένων μεταξύ των συνδέσεων ΟΚΣΥΑ και των συνδέσεων προς το υπόλοιπο Internet (προς εξωτερικό, ΑΙΧ, άλλους χρήστες ADSL ή dialup). Το παρακάτω σχήμα απεικονίζει μία ποιοτική αναπαράσταση της σύνδεσης Forthnet – OTE και του εσωτερικού δικτύου της Forthnet. Link: http://www.forthnet.gr/templates/viewcontentTmChRmArt.aspx?p=126964
novice21 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2007 Μέλος Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2007 Πολυ χρησιμη η επεξηγηση σου....Μπραβο!! Υποψιαζομαι καποια δοση ειρωνειας στην απαντηση σου?,η κανω λαθος. Αλλα το αναφερω σαφως πιο πανω φιλε,οτι δεν ειναι δικη μου η επεξηγηση.Ειναι απο το site της Forthnet.Εξ αλλου εδωσα και το Link, εεεαααννν το προσεξες.Αυτα....
HER_ Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2007 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2007 den nomizw na ennouse kati tetoio...to parexsigises...
Black Demis Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2007 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2007 Μια χαρά είναι ο οδηγός μου έλυσε κάποιες απορίες. Μπράβο!!!
Nomikaria Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2007 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2007 Υποψιαζομαι καποια δοση ειρωνειας στην απαντηση σου?,η κανω λαθος. Αλλα το αναφερω σαφως πιο πανω φιλε,οτι δεν ειναι δικη μου η επεξηγηση.Ειναι απο το site της Forthnet.Εξ αλλου εδωσα και το Link, εεεαααννν το προσεξες.Αυτα.... Κατ'αρχην ειμαι κοπελα...Κατα δευτερον,δεν μπορω να κατανοησω το λογο για τον οποιο παρεξηγηθηκες...Το σχολιο μου ηταν ειλικρενεστατο και καθολου σκωπτικο,καμια υπονοια ειρωνιας..Καθε αλλο βρηκα τον οδηγο σου σχετικα με την τεχνολογια του adsl πολυ πολυ χρησιμο...Και σαφως προσεξα το λινκ που παρεθεσες!!Ξανακοιταζοντας τη διατυπωση μου,δεν βλεπω καμια ειρωνεια... Με συγχωρεις αν σου εδωσα λαθος εντυπωση αλλα δεν υπαρχει λογος να εισαι τοσο ευθικτος και επιθετικος.. Αυτα.
novice21 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2007 Μέλος Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2007 OK Nomikaria.Κατ αρχην δεν ημουν σιγουρος οτι με ειρωνευτηκες,γι αυτο και το ερωτηματικο.Με μπερδεψαν λιγο τα αποσιοποιητικα,αλλα και τα θαυμαστικα(....Μπραβο !!!),θωρησα οτι ΙΣΩΣ ειναι και ειρωνεια, επειδη το site της Forthnet,ειναι πασιγνωστο σε ολους μας,και οτι το συγκεκριμενο θεμα το ηξερες,και σαν να μου ελεγες, "σιγα το νεο". Λαθος ερμηνεια μου. Οσο για το "φιλε" sorry, ξερεις απο τα nicknames, καμια φορα δεν ξεχωριζεις φυλο.ΟΚ και παλι,ολα καλα,απο εμενα.Εσυ... ΥΓ:Εκανες και εσυ ενα λαθακι.Που ειδες την επιθετικοτητα????Απλα παραπονακι ηταν.
Nomikaria Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2007 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2007 Ειναι δυστυχως οι παγιδες που κρυβει ο γραπτος λογος...Πολλες φορες τα πραγματα παρερμηνευονται,κι απο τις 2 πλευρες...Οσο για τα θαυμαστικα,στο γραπτο λογο τα χρησιμοποιω πολυ συχνα,οταν ενθουσιαζομαι.. Το σαιτ της Forthnet το ηξερα,απλα δεν ειχα προσεξει οτι ειχε αυτον τον οδηγο..Γι'αυτο και χαρηκα οταν ειδα πως τον παρεθεσες... Σε καμια περιπτωση παντως δεν ειρωνευομαι,γιατι εγω ειδικα ειμαι η τελευταια που μπορει να τα ξερει ολα γυρω απο τους υπολογιστες,ή να διεκδικω το αλαθητο.
novice21 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2007 Μέλος Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2007 Πολυ σωστα.Πραγματι, ο γραπτος λογος κρυβει καμια φορα καποιες παγιδες.Ομως και ο προφορικος δεν παει πισω.Οσο για την μετριοφροσυνη σου,οτι εισαι η τελευταια σε γνωσεις γυρω απο Η/Υ,ειμαστε αρκετοι εδω μεσα.Και πρωτος εγω,εν συγκρισει με κατι λυκονια της πληροφορικης.Καποτε θα μαθουμε και εμεις μωρε,που θα μας παει.Υπομονη.
Nomikaria Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2007 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2007 Πραγματι..Ευτυχως που ειναι κι αυτο το φορουμ και μαθαινουμε και κατι.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.