Προς το περιεχόμενο

πρόβλημα με Kubuntu 7.10 και mp3

Cntrl+X

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Απόπειρα offline εγκατάστασης mp3 codecs:

(1) Ο εύκολος τρόπος:

click σε ένα mp3 file, άνοιγμα με Amarok, click στο "Ιnstall mp3 support". Μετά από λίγο ακολουθεί διαβεβαίωση του Amarok ότι η υποστήριξη mp3 έχει εγκατασταθεί και απαιτείται επανεκκίνηση του προγράμματος. Με την επανεκκίνηση όμως ο Amarok αρνείται να παίξει και παρουσιάζει το γνωστό μήνυμα: "Install mp3 support".

(2) O άλλος τρόπος:

click στα πακέτα (πού έχουν ήδη κατεβαστεί από άλλο pc με πρόσβαση στο internet):

libmad0_0.15.1b-2.1_i386.deb

libxine1-ffmpeg_1.1.4-2ubuntu3_i386.deb

w32codecs-20061022-0.0_i386.deb

(τα ίδια πακέτα έχω χρησιμοποιήσει στο Kubuntu 7.04 χωρίς πρόβλημα και χωρίς ανάγκη εγκατάστασης περαιτέρω εξαρτημένων πακέτων). Όταν φτάνω στο κρίσιμο πακέτο libxine1-ffmpeg αναφέρει πως δεν ικανοποιούνται τα πιθανά dependencies (χωρίς να λέει όμως, όπως συνηθίζει o adept σε τέτοιες περιπτώσεις ποιά είναι τα απαιτούμενα dependencies).

Καμιά ιδέα;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πρώτα ενεργοποιήσε τα medibuntu repos σύμφωνα με εδώ

https://help.ubuntu.com/community/Medibuntu

και μετά άνοιξε κονσόλα και δώσε

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

sudo apt-get install w32codecs

sudo apt-get install libxine-extracodecs gstreamer0.10-plugins-base gstreamer0.10-plugins-good gstreamer0.10-plugins-bad gstreamer0.10-pitfdll

ckek2fire,

Έχουμε και λέμε:

1) τα "βρώμικα" repos είναι ήδη από προεπιλογή τσεκαρισμένα σε Kubuntu 7.10

2) το PC δεν έχει πρόσβαση στο ιντερνετ, όπως ανέφερα και επομένως η εγκατάσταση των αναγκαίων codecs γίνεται μέσω downloaded των αναγκαίων πακέτων από άλλο PC.

3) για τα πακέτα που αναφέρεις:

α) To w32codecs όπως ανέφερα το είχα ήδη εγκαταστήσει.

β) To libxine-extracodecs απαιτεί τις εξής βιβλιοθήκες:

-liba52 (την εγκατέστησα)

-libxine-main1, η οποία όμως αρνείται να εγκατασταθεί (conflict με libxine1)

γ) Το ubuntu-restricted-extras απαιτεί:

-gstreamer0.10-plugins-ugly (το κατέβασα) το οποίο όμως εξαρτάται από:

-libbdvdread3 (το κατέβασα) αλλά κατά την εγκατάστασή του ο adept ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει!

δ) To gstreamer0.10-plugins-bad εξαρτάται από:

-libmms0 (το κατέβασα) το οποίο όμως κάνει conflict με libxine1)

ε) Τα gstreamer0.10-plugins-base και pitfdll εγκαταστάθηκαν.

4) Μερικά crash-αρίσματα του adept του σταθερότερου-από-windows αγαπημένου μας λειτουργικού παρουσιάστηκαν, έτσι για να τονώνεται το ηθικό όσων από εμάς αγαπάμε να κάνουμε πράγματα δια της τεθλασμένης/μερακλίδικης οδού

5) Τι μανία είναι αυτή με το sudo; Γενικά μιλάω. Είναι πολύ απλό να ανοίξει κάποιος μια κονσόλα, να δώσει

sudo -i

passwd root (για να δημιουργήσει το νέο κωδικό root)

και μετά να ενεργοποιήσει το γραφικό περιβάλλον του root πειράζοντας τη γραμμή

AllowRootLogin=false σε "true" του αρχείου /etc/kde3/kdm/kdmrc

5) Τι μανία είναι αυτή με το sudo; Γενικά μιλάω. Είναι πολύ απλό να ανοίξει κάποιος μια κονσόλα, να δώσει

sudo -i

passwd root (για να δημιουργήσει το νέο κωδικό root)

και μετά να ενεργοποιήσει το γραφικό περιβάλλον του root πειράζοντας τη γραμμή

AllowRootLogin=false σε "true" του αρχείου /etc/kde3/kdm/kdmrc

Το να δουλεύεις όλη την ώρα ως root είναι κακή ιδέα. Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα κάνεις κάτι λάθος και δε θα σε σταματήσει κανείς. Ορθώς είναι κλειδωμένο το γραφικό περιβάλλον για τον root by default. Από 'κει και πέρα, το αν θα κάνεις su ή sudo είναι θέμα γούστου, προσωπικά με βολεύει το sudo.

apoikos,

Συμφωνώ απόλυτα. Ήθελα να επικεντρώσω στο γεγονός ότι είναι δυνατό να έχεις από κονσόλα root δυνατότητες με αυτό τον τρόπο απλά η αναφορά στο γραφικό περιβάλλον έχει σχέση με παλαιότερο post όπου ο chek2fire φαινόταν να μην ήξερε τότε ότι υπαρχει root γραφικό περιβάλλον στο ubuntu. Αν και εν τω μεταξύ είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζει καλύτερα από εμένα αφού φαίνεται να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη διανομή αυτή.

Οι σειρά των *buntu μολονότι μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον, με ενοχλεί ανάμεσα στα άλλα για το λόγο ότι συγχέει τον root με τον απλό χρήστη. Ακόμα κι όταν γεννήσουμε ένα λογαριασμό root δια μέσω του αρχικού user, ο αρχικός λογαριασμός δε χάνει τις περισσότερες δυνατότητες για τις οποίες θα έπρεπε να επιτρέπεται πρόσβαση μόνο στον root.

Ακόμα κι όταν γεννήσουμε ένα λογαριασμό root δια μέσω του αρχικού user, ο αρχικός λογαριασμός δε χάνει τις περισσότερες δυνατότητες για τις οποίες θα έπρεπε να επιτρέπεται πρόσβαση μόνο στον root.

Γίνεται με πείραγμα του αρχείου /etc/sudoers. Δες εδώ: https://help.ubuntu.com/community/Sudoers. Μπορείς επίσης να ξηλώσεις εντελώς το sudo, αν και δε γνωρίζω συγκεκριμένα στο (K)Ubuntu τί επιπλοκές θα μπορούσε να έχει αυτό...

Πάντως ξέχνα το adept και χρησιμοποιήσε τον synaptic.Στο kde υπάρχουν μερικά προγράμματα που δεν πλησιάζουν με τίποτα την απλότητα,λειτουργικότητα και σταθερότητα των αντίστοιχων προγραμμάτων του gnome.Ενα από αυτά είναι και το adept.

chek2fire,

Δεν έχω τίποτα εναντίον του Gnome αν και το βρίσκω κάπως κακόγουστο και περιοριστικό σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του KDE. Για τον adept, είναι όσο απλός και λειτουργικός θα ήθελα αλλά, ναι, δεn τον βρίσκω σταθερό. Το Synaptic το είχα χρησιμοποιήσει για κάτι φεγγάρια (Ubuntu 6.06) και δεν είχα παράπονο. Η διανομή εκείνη δε μακροημέρευσε, ίσως κι εσύ να θυμάσαι ένα bug που προκαλούνταν από επίσημο Update με αποτέλεσμα να crash-άρει το Gnome και να μη σηκώνεται το γραφικό περιβάλλον. Τότε, ευτυχώς μπήκα από Live-CD Kubuntu στο internet και ακολούθησα τις σχετικές οδηγίες προκειμένου να διορθώσω από κονσόλα την κατάρρευση αυτής της έκδοσης ορόσημο (είπαμε, LTS). Τώρα σου γράφω από SUSE / KDE στο οποίο τουλάχιστον από θέμα installer είμαι ευχαριστημένος. Για τα mp3 ακόμα δεν ξέρω τι γίνεται. Το απλούστερο είναι να ξαναβάλω Kubuntu 7.04 στο οποίο δούλευε το πράγμα αλλά λέω να ψαχτώ λίγο ακόμα. Άλλωστε με βάση τη δική μου πείρα δεν εμπιστεύομαι πλήρως το linux για mission-critical εφαρμογές, (το έχω κυρίως για να το μαθαίνω σε πειραματικές partition και γιατί πιστεύω στην open-source ιδέα) όχι λόγω της ασφάλειας αλλά λόγω αστάθειας. Θα μου πεις δε φταίει ο πυρήνας (που ο Θεός τον έφτιαξε τέλειο, έτσι; ) φταίνε οι εφαρμογές, φταίει η επιλογή κακών διανομών, φταίμε οι άσχετοι και χωρίς παιδεία χρήστες, φταίει το GUI και όχι η κονσόλα, μέχρι να αποφασίσω τι φταίει πάντως είναι απαραίτητο να χρησιμοποιώ και Windows XP τα οποία, απλώς δουλεύουν.

Από την άλλη προσωπικά έχω τα πάντα με όλα τα αρχεία μου στο ubuntu και απολαμβάνω μεγάλη σταθερότητα.Τον τελευταίο καιρό έχω αρχίσει να εμπιστεύομαι και ρυψοκίνδινα και τις virtual machine για σοβαρές δουλειές :P λογο της σταθερότητας που έχουν.

Νοιώθω και ασφάλεια γιατι γνωρίζω ότι και κάτι στραβό να γίνει θα μπω με το live cd και θα ανακτήσω τα δεδομένα.Οσο για τα προγράμματα αν είσαι χρησιμοποιείς linux γνωρίζεις πια είναι τα σταθερά και πάντα αυτά χρησιμοποιείς.

Το θυμάμαι το καλοκαιρινό update του dapper που κράσαρε το σύστημα.Πάντως οι οδηγίες διόρθωσης είναι κυκλοφορήσει αμέσως και τα πακέτα για να το διορθώσουν ανέβηκαν σε λίγε ώρες.

H προηγούμενη πείρα και κάποιες πληροφορίες στο internet μοιάζουν να καταδεικνύουν πως το κρίσιμο αρχείο για αναπαραγωγή mp3 στο Kubuntu 7.10 είναι το libxine1-ffmpeg

Η απόπειρα εγκατάστασής του όμως προσκρούει στην άρνηση του adept: libexine1: dependencie is not satisfyable

Όμως το πακέτο libxine1 είναι ήδη εγκατεστημένο.

Παρακάμπτω τα repos του Ubuntu και κατεβάζω τις τελευταίες εκδόσεις των libxine1-ffmpeg και libxine1 από τα repos του Debian.

Και συμβαίνει το εξής:

1) libxine1-ffmpeg δεν εγκαθίσταται διότι εξαρτάται από το libxine1

2) libxine1 δεν εγκαθίσταται διότι εξαρτάται από libxine1-plugins

3) libxine1-plugins δεν εγκαθίσταται διότι εξαρτάται από libxine1-ffmpeg

:shock::shock::shock:

Κυκλικές εξαρτήσεις?

Παρακάμπτω τα repos του Ubuntu και κατεβάζω τις τελευταίες εκδόσεις των libxine1-ffmpeg και libxine1 από τα repos του Debian.

Γιατί να το κάνεις αυτό; Το kubuntu-restricted-extras από το multiverse δε μπορεί να μπει;

Το PC αυτό δεν έχει πρόσβαση στο internet. Με ενδιαφέρει η δυνατότητα χειροκίνητης / offline εγκατάστασης (όπως και έκανα μέχρι τώρα σε προηγούμενες διανομές χωρίς πρόβλημα) ώστε να μου χρησιμέψει σαν πρότυπο εγκατάστασης σε άλλους υπολογιστές.

Έχεις δίκιο. Το έγραψες και παραπάνω και το είδα, αλλά το ξέχασα εντελώς. Η δύναμη της συνήθειας.

Αν έχεις πρόσβαση σε κάποιο άλλο μηχάνημα με Internet και Kubuntu 7.10, ίσως αξίζει να ρίξεις μια ματιά στο APTonCD. Γενικά, χωρίς Internet η κατάσταση δεν παλεύεται και πολύ, ίσως το συγκεκριμένο πρόγραμμα να κάνει κάπως πιο εύκολα τα πράγματα...

Το πρόβλημα επιλύθηκε. Επειδή τα ίδια πακέτα είχα προσπαθήσει να εγκαταστήσω και πριν μάταια, η μόνη προφανής εξήγηση που έχω είναι πως έχει σημασία η ακριβής υπο-έδοση της βιβλιοθήκες. Π.χ. η libxine1-ffmpeg 1.1.8 εξαρτάται από libxine1-plugins ενώ η 1.1.7 όχι. Τρέχα γύρευε δηλαδή. Προς αποφυγή ταλαιπωρίας και άλλων που ενδεχομένως θελήσουν να πετύχουν το ίδιο, να αναφέρω τις ακριβείς εκδόσεις των πακέτων που χρησιμοποίησα:

libmad0_0.15.1b-2.1ubuntu1_i386.deb

libxine1_1.1.7-1ubuntu1_i386.deb

libxine1-ffmpeg_1.1.7-1ubuntu1_i386.deb

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...