Προς το περιεχόμενο

Μαντινάδες

jtp4

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Κι ο Τζουγανάκης δε μπορώ να πω ότι είναι κορυφή. Καλός είναι αλλά αν εξαιρέσεις 2-3 τραγούδια που είναι δικά του ή του τα έχουν γράψει όλα τα υπόλοιπα που τραγουδάει στα live του είναι μαντινάδες απο παλιά τραγούδια.

Πάντως όπως και να το κάνεις ο Τζουγανάκης είναι ένας εκ των κορυφαίων λαουτιέρηδων σήμερα.

Αληθεύει ότι ο Τζουγανάκης έχει καρκίνο; Κάτι τέτοιο άκουσα πριν δυο μήνες...

• Απαντ. 42
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Αληθεύει ότι ο Τζουγανάκης έχει καρκίνο; Κάτι τέτοιο άκουσα πριν δυο μήνες...

κ εγω το εχω ακουσει γμτ,κ μαλλον δεν ειναι φημη....για το λαουτο μ΄αρεσει κ μενα κυριως,χωνει πολυ...τρελο κεφι ομως,αυτο δεν το αμφισβητει κανεις γα τον τζουγανακη...καλα,κονταρος,τρελα γελια!!!(ποπο,εχουμε τελικα παααρααα πολλους γτπ λυραρηδες...)_

Δημοσ.
Κι ο Τζουγανάκης δε μπορώ να πω ότι είναι κορυφή. Καλός είναι αλλά αν εξαιρέσεις 2-3 τραγούδια που είναι δικά του ή του τα έχουν γράψει όλα τα υπόλοιπα που τραγουδάει στα live του είναι μαντινάδες απο παλιά τραγούδια.

Δεν είναι αυτό το πρόβλημα με τον Τζουγανάκη, άλλωστε το 90% των συρτών που γράφονται σήμερα στην Κρήτη είναι τελείως γ.τ.π(τελείως όμως). Ένα από τα λίγα καλά που έχει ο συγκεκριμένος είναι ότι τουλάχιστον ΕΠΙΛΕΓΕΙ καλά κομμάτια για να παίξει(το πως είναι άλλο θέμα)

Πάντως όπως και να το κάνεις ο Τζουγανάκης είναι ένας εκ των κορυφαίων λαουτιέρηδων σήμερα.

Δεξιοτεχνικά; Όχι "εκ των κορυφαίων", απλά ο κορυφαίος, απλώς δεν παίζει Κρητικά. Θες να το πεις "εμπορικό", "έντεχνο", "Κρητικό-ροκ"; Πάντως Κρητικά δεν είναι με μπάσα, ντραμς, λοιπά κρουστά, κάπου μια λύρα στο βάθος και μια αδερφίστικη φωνή να κλαουρίζει.

Αν ακούσεις τον Τζουγάνο σε παλιές ηχογραφήσεις με τον Κλάδο ή σε κάτι άλλες ακυκλοφόρητες θα πάθεις πλάκα. Κρίμα που δεν συνέχισε στον ίδιο δρόμο και τώρα κάνει τον καραγκιόζη.

Δημοσ.
Αν ακούσεις τον Τζουγάνο σε παλιές ηχογραφήσεις με τον Κλάδο ή σε κάτι άλλες ακυκλοφόρητες θα πάθεις πλάκα. Κρίμα που δεν συνέχισε στον ίδιο δρόμο και τώρα κάνει τον καραγκιόζη.

Τον έχω ακούσει και μ' άρεσε πολύ. Οσό αφορά το σχόλιο σου συμφωνώ. Δυστυχώς σήμερα ακόμη και στη κρητική μουσική που δεν είναι και τόσο εμπορική, όσο τα τσιφτετέλια και οι σαχλαμάρες, μερικοί καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων και ο Τζούγανος θέλησαν ν' ακολουθήσουν το χρήμα και όχι την ποιότητα της κρητικής παραδοσιακής μουσικής. Δε θα έλεγα ο κορυφαίος λαουτιέρης γιατί και ο Γιάννης Ξυλούρης (ο γιος του αρχάγγελου) είναι απ' τους κορυφαίους και ίσως του δώσω μισό βαθμό περισσότερο απ' το Τζούγανο.

άλλωστε το 90% των συρτών που γράφονται σήμερα στην Κρήτη είναι τελείως γ.τ.π

Υπάρχουν συρτά σήμερα ισάξια με τα παλιά. Δε νομίζω ότι το 90% είναι γ.τ.π, πιστεύω πως είναι πολύ μικρότερο το ποσοστό.

Πάντως Κρητικά δεν είναι με μπάσα, ντραμς, λοιπά κρουστά, κάπου μια λύρα στο βάθος και μια αδερφίστικη φωνή να κλαουρίζει.

Κρητική μουσική είναι με λύρα,λαούτο και άλλα παραδοσιακά κρητικά όργανα (ασκομαντούρα κλπ). Οσοι βάζουν ντραμς, μπάσα κλπ απλώς δεν παίζουν κρητική μουσική, απλώς δεν τους ακούμε. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη και σήμερα καλλιτέχνες που παίζουν καταπληκτικά τη παραδοσιακή μας μουσική.

Κι ένα σχόλιο για τα όπλα και τις μπαλωθιές. Εχω πάει σε γλέντι με μπαλωθιές και σε γλέντι χωρίς μπαλωθιές. Το γλέντι με τις μπαλωθιές είναι μακράν καλύτερο!!!

Α ρε Κρήτη...

Δημοσ.
Κι ένα σχόλιο για τα όπλα και τις μπαλωθιές. Εχω πάει σε γλέντι με μπαλωθιές και σε γλέντι χωρίς μπαλωθιές. Το γλέντι με τις μπαλωθιές είναι μακράν καλύτερο!!!

Α ρε Κρήτη...

+100000

Γλεντι διχως μπαλωθιες κατω, δεν ειναι γλεντι!!!(εχουμε ομως τωρα τα αλλα τα σουργελα στα ζωνιανα που εξαιτιας τους θα το απαγορευσουν κ αυτο καμια ωρα...)

Δημοσ.
Δε θα έλεγα ο κορυφαίος λαουτιέρης γιατί και ο Γιάννης Ξυλούρης (ο γιος του αρχάγγελου) είναι απ' τους κορυφαίους και ίσως του δώσω μισό βαθμό περισσότερο απ' το Τζούγανο.

Ο Ψαρογιάννης είναι αδερφός του Νίκου Ξυλούρη. Μάλλον αναφέρεσαι στον Ψαρογιώργη, που είναι ανηψιός του(γιός του Ψαραντώνη.

Όταν είπα τον Τζουγανάκη κορυφαίο εννοώ αποκλειστικά από πλευράς δεξιοτεχνίας, δηλαδή πόσο πάνε τα δάχτυλα του στο όργανο. Απο πλευράς ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ παικτικής αξίας(χρώμα, παραδοσιακό παίξιμο, τραγούδι, κλπ), ο Τζουγανάκης δεν μπαίνει ούτε στην 20άδα :-)

Υπάρχουν συρτά σήμερα ισάξια με τα παλιά. Δε νομίζω ότι το 90% είναι γ.τ.π, πιστεύω πως είναι πολύ μικρότερο το ποσοστό.

Ισάξια με τα παλιά; Ούτε κατά διάννοια. Που να γυρίσει ο κόσμος τούμπα δεν ξαναγράφονται σκοποί όπως οι παλιοί.

Υπάρχουν καλά κομμάτια, αλλά είναι λίγα: ΛΙγότερα από 10 είναι τα κομμάτια της τελευταίας 15ετίας που να μου αρέσουν

Δημοσ.

Α ρε Κρήτη...

Αν και δεν είμαι Κρητικός, συμφωνώ ότι είναι καλύτερα με μπαλωθιές, αρκεί αυτοί που ρίχνουν να ξέρουν τι κάνουν και που ρίχνουν. Πέρσι, ανήμερα Δεκαπενταύγουστο, είμασταν σε πανυγήρι στην πλατεία κάποιου χωριού. Όλα καλά, μέχρι που αυτός που καθόταν ακριβώς πίσω μου βγάζει το πιστόλι και αρχίζει να ρίχνει μέσα στον κόσμο και δεν ξέραμε που να κρυφτούμε για να μη μας πάρει καμιά αδέσποτη.

Και επειδή κάποιοι μπορεί να με πουν υπερβολικό, φέτος, την ίδια μέρα και στην ίδια πλατεία, τραυματίστηκαν 2 άτομα (όπως ίσως να ακούσατε στις ειδήσεις) και το γλέντι στο οποίο βρισκόταν αρκετοί φίλοι μου έληξε άδοξα.

Πάντως Κρητικά δεν είναι με μπάσα, ντραμς, λοιπά κρουστά, κάπου μια λύρα στο βάθος και μια αδερφίστικη φωνή να κλαουρίζει.
Ακριβώς έτσι είναι, και γι'αυτό μου αρέσει η Κρητική μουσική ενώ γενικά δεν αντέχω τα Δημοτικά/Παραδοσιακά (ίσως και επειδή δεν έχει κλαρίνα :P) . Δε χρειάζεται ολόκληρη ορχήστρα, αλλά μια λύρα και ένα λαούτο αρκούν.

Το περασμένο Σάββατο ήμουν στο "Δίπλα στο ποτάμι" όπου παίζει ο Βασίλης Σκουλάς μαζί με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο. Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν ότι στην αρχή του 2ου μέρος που ο Σκουλάς είπε τα παραδοσιακά, όλοι οι μουσικοί σηκώθηκαν και έφυγαν από τη σκηνή, αφήνοντάς τον μόνο του με τον λαουτιέρη. Και φυσικά ο Σκουλάς με τη λύρα του και το λαούτο σήκωσαν το μαγαζί στο πόδι.

Δημοσ.

Σχετικά με τις μπαλωθιές, θα διαφωνήσω οριζοντίως και καθέτως. Πρόκειται για μια τεράστια μαλακία, και όσο πιο γρήγορα τελειώσει, τόσο καλύτερα για όλους μας.

Και μιας και αναφέρθηκε ο Σκουλάς, αυτός τουλάχιστον έχει τα @@ να μην παίζει σε γάμο αν δεν του εγγυηθούν ότι δε θα πέσει ούτε σφαίρα.

Δημοσ.

Ο Σκουλάς δε παίζει σε γάμο αν δεν του εγγυηθούν ότι δε θα πέσει ούτε σφαίρα διότι παλιότερα είχε φάει μία σφαίρα στο πόδι. Και απ' ότι έχω ακούσει δεν την έβγαλε ποτέ. Δεν είναι μια τεράστια μ... όπως λες εσύ. Είναι έθιμο και πρέπει να παραμείνει. Συμφωνώ ότι όταν κάποιος γίνεται σκνίπα να μην τον αφήνουν να ρίχνει, αλλά το πρόβλημα είναι ότι ποιος πάει σε γλέντι και δε γίνεται σκνίπα;

Οσο αφορά τη ποιότητα του Βασίλη Σκουλά ας μη το ανοίξουμε αυτό το θέμα. Ο άνθρωπος ζωγραφίσει. Απ τους "νέους" καλλιτέχνες μετά το Νίκο Ξυλούρη έρχεται ο Σκουλάς (για αποφυγή παρεξηγήσεων δε συγκρίνω με τους παλιούς (Μουντάκης κλπ) αυτοί αποτελούσαν τον ορισμό του καλλιτέχνη).

σουργελα στα ζωνιανα

Στα Ζωνιανά μερικοί κάναν όλο το "παιχνίδι", αυτοί δεν αποτελούν άξιους απόγονους Κρητών. Απλά παράσιτα είναι τα οποία όμως σε καμία των περιπτώσεων δεν ρεζιλεύουν ή υποτιμούν ή εξευτελίζουν την Κρήτη όπως θέλουν να λένε μερικά κοράκια στα δικαστήρια των τηλεπαραθύρων κάθε βράδυ. Οι παραδόσεις της Κρήτης θα μείνουν αναλείωτες στο χρόνο.

Δημοσ.
Στα Ζωνιανά μερικοί κάναν όλο το "παιχνίδι", αυτοί δεν αποτελούν άξιους απόγονους Κρητών. Απλά παράσιτα είναι τα οποία όμως σε καμία των περιπτώσεων δεν ρεζιλεύουν ή υποτιμούν ή εξευτελίζουν την Κρήτη όπως θέλουν να λένε μερικά κοράκια στα δικαστήρια των τηλεπαραθύρων κάθε βράδυ. Οι παραδόσεις της Κρήτης θα μείνουν αναλείωτες στο χρόνο

+1000,offtopic Λιγο,αλλα ετσι ειναι,ειναι μερικοι πραγματικα αθλιοι στα ζωνιανα,κ τωρα βγαινουν κατι ασχετοι στην τηλεοραση,κ μας βαζουν ολους στο ιδιο καζανι...ελεος δλδ...εγω προσωπικα ξερω,πως την περηφανια του να εισαι κρητικος,δεν προκειτε ποτε κανεις να το καταλαβει απο ολους αυτους κ να το νιωσει οπως εμεις,χωρις να θελω να γινω τοπικιστης(καλα,ειμαι λιγο,lol..),....

Οσο για τις μπαλωθιες,οκ,γουστα ειναι αυτα,εγω γουσταρω,αλλα κ αν καποιος δεν τις θελει οκ,δικαιωμα του...απλα τις εχω συνδεσει τοσο πολυ με γλεντια κ γιορτες,που μου φαινεται αδιανοητο να μην υπαρχουν...προφανως με προσοχη κ μετρο..κ ναι,Ο Σκουλας ειναιι τεραστιο κεφαλαιο για την παραδοσιακη κρητικη μουσικη,δεν νομιζω να το αμφισβητει κανεις αυτο...

Δημοσ.

- Περί μπαλωθιών: Έθιμο είναι και η προίκα, έθιμο να παντρεύονται και οι κοπελιές στα 16 τους, έθιμο το προξενιό, έθιμο και η βεντέτα. Μήπως να τα κρατήσουμε και αυτά;

Άξονας της δικής μας γενιάς πρέπει να είναι η παράδοση, προσαρμοσμένη κατά το δυνατόν στις ανάγκες τις εποχής μας, και κυρίως οι ΑΞΙΕΣ που εκφράζουν την παράδοση αυτή, δηλαδή η ειλικρίνεια, η γενναιότητα, η φιλοξενία, κλπ. Οι τζάμπα μαγκιές, οι κούπες(άλλη τεράστια πίπα), και οι πυροβολισμοί στο γάμο του καραγκιόζη δεν εξυπηρετούν τίποτε απολύτως και καλά θα κάνουν να εκλείψουν. Μια χαρά είναι το γλέντι και η παρέα χωρίς τις μπαλωτές.

Αν δεν υπήρχαν μπαλωτές, σήμερα θα ζούσε ο καλύτερος χορευτής....

- Περί Σκουλά: Θεωρώ ότι είναι σεμνός καλλιτέχνης, με πολύ καλή φωνή, προσεκτική παρουσία, και αξιέπαινος για τη στάση του ενάντια στις μπαλωθιές. Μέχρι εκεί όμως. Υπάρχουν σαφώς καλύτεροι λυράρηδες, με καλύτερη τεχνική στη λύρα, ευρύτερο ρεπερτόριο, πιο ενδιαφέρον ηχόχρωμα και μεγαλύτερη γνώση της Κρητικής Μουσικής. Καλός λυράρης, πολύ καλός καλλιτέχνης ο Σκουλάς αλλά ως εκεί. Ούτε είναι ο νέος Σκορδαλός, ούτε έχει να επιδείξει κάποιο τρομερά αξιόλογο συνθετικό έργο, πέρα από 2-3 συμπαθητικά κομμάτια.

Συνολικά όμως πρόκειται για μια πολύ "πρεπισμένη" παρουσία στην Κρητική Μουσική, με αξιόλογη προσφορά τα τελευταία 30+ χρόνια.

Δημοσ.

γιατι βρε παιδια μιλατε ετσι για τον Ζερβακη?οχι οτι ξερω κ πολλα(δεν ειμαι κρητικια)απλα εχω το 'φεγγαρι αμε να τη βρεις' που βρισκω πολυ ομορφο καθως κ ενα κορυφαιο για μενα(κολησα 6 μηνες να το ακουω συνεχεια)'την ωρα που χωρισαμε'..εχω ακουσει κ Τζουγανακη,πολυ καλος κ αυτος(λαθος επιλογες κανω?)βασικα εψαχνα να βρω 2-3 κρητικα τραγουδια να εχω κ μου αναφεραν αυτους κατι κρητικοι.Για τον Ζοιδακη(τυχαια τον ακουσα σε ενα τραγουδι που βρηκα)τι γνωμη εχετε?

Δημοσ.

...εγω προσωπικα ξερω,πως την περηφανια του να εισαι κρητικος,δεν προκειτε ποτε κανεις να το καταλαβει απο ολους αυτους κ να το νιωσει οπως εμεις,χωρις να θελω να γινω τοπικιστης(καλα,ειμαι λιγο,lol..),....

εγω προσωπικα μπορει να μην καταλαβω τι νιωθει ο κρητικος,αλλα καταλαβαινω κ νιωθω την περηφανια του να εισαι Ποντιος κ ειναι απεριγραπτο!

(μηπως ειμαι κ γω λιγο τοπικιστρια?);)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...