Προς το περιεχόμενο

Αύξηση του ΦΠΑ.

Critter

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Υπάρχει καμμία λίστα (κανένα link) με τα ποσοστά ΦΠΑ που έχουν οι υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης?

http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/vat/how_vat_works/rates/vat_rates_en.pdf

Τα έχει αναλυτικότατα. Από μια πρώτη ανάγνωση, δε θα ήθελα να ζω στη Δανία. 25% ΦΠΑ σε όλα!!!

• Απαντ. 44
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Εδω θα διαφωνησω.

Το οτι δεν υπαρχει κοινωνικη δικαιοσυνη στους φορους δεν σημαινει οτι δεν μπορει να βελτιωθει η κατασταση( φυσικα δεν περιμενω τελεια δικαιοσυνη, ειμαι ρεαλιστικος , αλλα το να χειροτερευει η κατασταση ακομα περισοτερο ειναι απαραδεκτο)

Εγω απλα ανελυσα οτι υπαρχει κοινωνικη διακριση στην αποδοση των φορων και τπτ παραπανω. Δεν εγραψα το αν μπορει ή δεν μπορει να βελτιωθει αυτο το φαινομενο. Επομενως δεν βλεπω το θεμα στο οποιο διαφωνεις.

Αν θες τη γνωμη μου φυσικα και μπορει να βελτιωθει αλλα ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ. Ειναι δυνατον να επιβαρυνουν περισσοτερο αυτους που μας κυβερνανε? ;-). Εχεις την εντυπωση οτι τα νομοσχεδια και οι εκαστοτε διαταξεις βγαινουν απο τον υπουργο οικονομικων? Αυτος απλα βαζει μια υπογραφη. Τα υπολοιπα τα φροντιζουν τα επιτελεια τους τα οποια απαρτιζονται απο ανθρωπους των βιομηχανων, των εφοπλιστων και λοιπων παρομοιου ταυτοτητας.

Δημοσ.
Εγω απλα ανελυσα οτι υπαρχει κοινωνικη διακριση στην αποδοση των φορων και τπτ παραπανω. Δεν εγραψα το αν μπορει ή δεν μπορει να βελτιωθει αυτο το φαινομενο. Επομενως δεν βλεπω το θεμα στο οποιο διαφωνεις.

Αν θες τη γνωμη μου φυσικα και μπορει να βελτιωθει αλλα ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ. Ειναι δυνατον να επιβαρυνουν περισσοτερο αυτους που μας κυβερνανε? ;-). Εχεις την εντυπωση οτι τα νομοσχεδια και οι εκαστοτε διαταξεις βγαινουν απο τον υπουργο οικονομικων? Αυτος απλα βαζει μια υπογραφη. Τα υπολοιπα τα φροντιζουν τα επιτελεια τους τα οποια απαρτιζονται απο ανθρωπους των βιομηχανων, των εφοπλιστων και λοιπων παρομοιου ταυτοτητας.

Νομιζα οτι ενοουσες οτι εφοσον δεν υπαρχει κοιν δικαιοσυνη στους φορους δεν πρεπει να ασχοληθουμε

Το θεμα ειναι οτι ανεξαρτητα με την κατασταση που υπαρχει αυτη η αυξηση του φπα (για να μην αναφερθω για αλλουσ φορους) θα ειναι σαφες πληγμα.

Δημοσ.

ρε θα ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ στα αλήθεια....

δε πάμε καθόλου καλά...

και δε βλέπω καμιά σημαντική αύξηση σε μισθούς...

δε θα μιλάμε για στενότητα αλλά για επιβίωση σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι υπάρχει σήμερα...

Δημοσ.
http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/vat/how_vat_works/rates/vat_rates_en.pdf

Τα έχει αναλυτικότατα. Από μια πρώτη ανάγνωση, δε θα ήθελα να ζω στη Δανία. 25% ΦΠΑ σε όλα!!!

Η διαφορά είναι πως στη Δανία έχιι υψηλή φορολόγησης αλλά πληρώνεις ελάχιστα χρήματα για οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής παροχής (πχ πολύ μικρό ποσό για ασφάλιση).

Στην Ελλάδα πληρώνεις υψηλούς φόρους για να καλύψεις τα ποσά που αντιστοιχούν σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν.

Δημοσ.

Αν δεν κανω λαθος η Σουηδια εχει τεραστια ποσοστα φορολογησης , αλλα οι κοινωνικες υπηρεσιες που παρεχει στους πολιτες της το κανουν value for money, οποτε δεν διαμαρτυρετε κανεις.

Τωρα το ποιοι πληρωνουν φορους στην Ελλαδα και τι περνουμε σαν ανταλαγμα ειναι τραγικη ιστορια

Δημοσ.

Οσον αφορα την διαρροη χρηματον που ανεφερα, θα πω ενα απλο παραδειγμα. Η συντριπτικη πλειοψηφια των επιχειρησεων, ανεξερτητα απο το μεγεθος τους, κλεβουν την εφορια και οταν αυριο πηγαινει ο εφοριακος, του δινουν ενα χαρτζιλικι και ξεμπερδευουν, καταβαλοντας το ελαχιστο δυνατο συνολικο ποσο στο κρατος.

Όχι. Οι μεγάλες εταιρίες κάνουν διάφορες μαϊμουδιές για να γλυτώνουν λεφτά.

Δεν κλέβουν όμως χρήματα ετσι όπως το λες.

Αν δεν θες να φορολογηθείς για 1Μ ευρώ για παράδειγμα, βρίσκεις μια ανύπαρκτη εταρία στο πουθενά την αγοράζεις 1Μ στα χαρτιά, δίνεις 100κ σε αυτόν που την πήρε + την εφορία του και γλυτώνεις τα λεφτά.

Ο σουβλατζής της γειτονίας μου κόβει μια απόδειξη καθε 1800 σουβλάκια, ενώ τα goody's π.χ τα κόβουν όλα θένε δεν θένε.

Δεν λέω οτι δεν υπάρχει φορο-διαφυγή, απλώς νομίζω οτι ειναι απο πάνω μεχρι κάτω, οχι μερικοί συγκεκριμένοι.

Δεν ξέρω τα νούμερα, αλλά έχω την πεποίθηση οτι οι μεγάλες σαρκοβόρες εταιρίες όπως τις εννοείς έχουν μικρότερη φοροδιαφυγή απο το σύνολο των μικρομεσσαίων.

Δεν τους βάζω στο ίδιο τσουβάλι , αλλά είναι λίγο υποκριτικό να δείχνεις με το δάχτυλο "Να αυτοί τα κλέβουν όλα" και να κοιτάς πως θα κόψεις καμια απόδειξη λιγότερη.

Όσο για αυτό με τον εφοριακό λειτουργεί κάπως ετσι:

Έρχεται ο εφοριακός με βλέμμα "Ήρθα για να κόψω κώλους όποτε δεν με νοιάζει αν έκλεβες ή οχι μεχρι τώρα, εγώ έτσι και αλλιώς κλέφτη σε θεωρώ".

Σου λέει:

- "Κοίτα να δείς , αν σε ψάξω θα βγάλω 1 τρις, θέλεις να μου δώσεις εμένα 1000 ευρουλάκια και να τελειώνουμε;"

-Μα, λες εσύ δεν έχω κάνει τίποτα κακό...

Τα μάγουλα του εφοριακού φουσκώνουν και καθώς γυρνάει το κεφάλι του δεξια αριστερά τα μάτια του αρχίζουν να γράφουν ευρώ σαν κοντέρ.

-Εεεε ναι, χμμ. 1000 είμαστε καλά ή να τα κάνουμε 1100 να κεράσουμε και μια μπυρίτσα;

Δημοσ.

ε εντάξει ρε παιδιά , δεν έγινε και τίποτε , απλά θα πάει 21% το χαρατσι....ΕΕΕΕΕΕ το ΦΠΑ ενοούσα....:lol:

Ποιος δεν το περίμενε?

Δημοσ.
21 να ναι οι ώρες τους....Είναι ιδέα μου ή προεκλογικά είχαν τάξει επαναφορά του ΦΠΑ στο 18%?

Ιδέα σου. Τους ρωτούσαν αν δεσμεύονται να μην το κάνουν και η απάντηση ήταν 'δε θα θέλαμε'. Νομίζω ήταν φως φανάρι.

Δημοσ.
Η διαφορά είναι πως στη Δανία έχιι υψηλή φορολόγησης αλλά πληρώνεις ελάχιστα χρήματα για οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής παροχής (πχ πολύ μικρό ποσό για ασφάλιση).

Λάθος, στη Δανία πληρώνεις τα κέρατά σου στο κράτος ότι και να κάνεις, το θέμα είναι ότι εκεί το κράτος παρέχει. Στην Ελλάδα πληρώνεις για παιδία, υγεία, ασφάλιση κτλ. επιπλέον αυτού που δίνεις μηνιαία και μέσω του φπα... Αυτή είναι η μεγάλη αποτυχία...

Δημοσ.

Το εχω αναφερει πολλες φορες οτι οι μισθοι Ευρωπης- Ελλαδας δεν συγκρινονται όπως και το Α.Ε.Π και το κατ κεφαλην εισοδημα. Σημερα που ειναι Παγκοσμια Ημερα κατα της φτωχειας τα στοιχειαειναι συγκλονιστικα για την ελληνικη υπαιθρο. Οσο για τον ΦΠΑ μηπως ξεχνατε οτι στην Ευρωπη τα ειδη Πληροφορικης εχουν 8-9% φαπα για να προωθειται η νεα τεχνολογια και οχι 19 που εχει εδω μεσα...φανταστειτε ποσο θα πανε οι υπολογιστες...

Δημοσ.

Δεν ξέρω τα νούμερα, αλλά έχω την πεποίθηση οτι οι μεγάλες σαρκοβόρες εταιρίες όπως τις εννοείς έχουν μικρότερη φοροδιαφυγή απο το σύνολο των μικρομεσσαίων.

Βασικα αν προσεξες, ειπα το παρακατω : "Η συντριπτικη πλειοψηφια των επιχειρησεων, ανεξερτητα απο το μεγεθος τους, κλεβουν...μπλα μπλα". Μιλαω για ΟΛΕΣ τις εταιριες ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ μεγεθους. Επομενως θεωρω ως σαρκοβορα καθε επιχειρηση που κλεβει την εφορια.

ΟΜΩΣ, οταν ο υπευθυνος ενος μικρου παιδιου το αφησει να κανει ζημια τοτε φταιει αυτος. Ομοιως και η εκαστατε κυβερνηση ειναι υπευθυνη για την επιβολη των νομων στις επιχειρησεις. Το θεμα ειναι οτι ειναι ανικανη να κανει κατι τετοιο και ετσι αναγκαζεται να παιρνει μετρα σαν αυτο του ΦΠΑ για να εχει εσοδα.

Επισης μην ξεχνας οτι εκτος απο την φοροδιαφυγη, υπαρχουν και τροποι φορο-αποφυγης.

Τελος μην ξεχναμε τις απιστευτες επιδοτησεις που παιρνουν ως επι το πλειστον οι μεγαλομεσαιες επιχηρησεις, οταν ο απλος καταστηματαρχης πληρωνει ενα καρο τελη στις δημοτικες αρχες και δεν μπορει να ζησει απο τον ανταγωνισμο. Εκτος αν ανοιξουμε ολοι απο ενα Mall.

Δεν τους βάζω στο ίδιο τσουβάλι , αλλά είναι λίγο υποκριτικό να δείχνεις με το δάχτυλο "Να αυτοί τα κλέβουν όλα" και να κοιτάς πως θα κόψεις καμια απόδειξη λιγότερη.

Οπως ειπα και στο πρωτο μου ποστ, ο Ελληνας που δεχεται ενα σοβαρο πληγμα στην τσεπη του απο αυτη τη ρυθμιση, θα προσπαθησει να βγαλει τα σπασμενα απο αλλου (καλη ωρα να μην κοβει αποδειξεις και να εισπρατει το ΦΠΑ). Για μενα καλα θα κανει μιας και δεν του δινει αλλη επολογη η κυβερνηση. Ας ειμασταν και εμεις Δανια οπου εκει το κρατος καλυπτει ολα τα εξοδα των παιδιων μεχρι να ενηλικιωθουνε (μιλαμε για μεχρι και για πανες, φρουτοκρεμες κτλ) και ας με φορολογησουν με 30% χωρις να κλεψω.

Όσο για αυτό με τον εφοριακό λειτουργεί κάπως ετσι:

Έρχεται ο εφοριακός με βλέμμα "Ήρθα για να κόψω κώλους όποτε δεν με νοιάζει αν έκλεβες ή οχι μεχρι τώρα, εγώ έτσι και αλλιώς κλέφτη σε θεωρώ".

Σου λέει:

- "Κοίτα να δείς , αν σε ψάξω θα βγάλω 1 τρις, θέλεις να μου δώσεις εμένα 1000 ευρουλάκια και να τελειώνουμε;"

-Μα, λες εσύ δεν έχω κάνει τίποτα κακό...

Τα μάγουλα του εφοριακού φουσκώνουν και καθώς γυρνάει το κεφάλι του δεξια αριστερά τα μάτια του αρχίζουν να γράφουν ευρώ σαν κοντέρ.

-Εεεε ναι, χμμ. 1000 είμαστε καλά ή να τα κάνουμε 1100 να κεράσουμε και μια μπυρίτσα;

Καλα, για τον εφοριακο αστο. Υπαρχουν πολλες εκδοσεις. Τα βλεπω και στην εταιρια που δουλευω που μεσα σε 3 χρονια μας στειλανε 3 φορες ορκωτους για τακτικο ελεγχο.Ηρθανε 2-3 φορες ενω λοιπανε απο την υπηρεσια τους 1 μηνα και καλα γιατι ητανε στην εταιρια μας για ελεγχο, πηρανε το λαδακι τους και φυγανε.

Σε μια επιχειρηση, ο ανωτερος ενος υπαλληλου ειναι υπευθυνος για τον υπαλληλο. Αν ο υπαλληλος κανει μια μλκια, αυτη χρεωνεται στον διευθυντη του απο τον ανωτερο του. Κλασικη θεωρεια διοικησης επιχειρησεων.

Ομοιως λοιπον το κρατος θεωρω οτι ειναι ο αποκλειστικος υπευθυνος για το χαλι μας. Ο κοσμος απλα προσπαθει να τα βγαλει αξιοπρεπως περα.

Δημοσ.

Ενδιαφερον θεμα, αλλα οχι για φορουμ καθως χωραει πολυ συζητηση και αναλυση.

Μια γρηγορη γνωμη και απο εμενα.

Πραγματι μια διαφαινομενη αυξηση του φπα στο 21% θα γονατισει αρκετους καταναλωτες, αλλα ολα αυτα γινονται στα πλαισια της προσπαθειας της ΕΕ μεσω του εκοφιν, να εξισωθουν οι εμμεσοι φοροι σε ολα τα κρατη-μελη.

Βεβαια, αυτο δεν τον χαλασε τον υπουργο οικονομικων μας, ο οποιος εψαχνε αφορμη για να αυξησει τον φπα και να βρει τα 2 απο τα 6 επιπλεον εκατομμυρια ευρω που προβλεπει το προσχεδιο του προυπολογισμου του 2008.

Το θεμα ειναι, τα αλλα 4 που θα τα βρει (βρουμε).

Α και σε προεκλογικη ερωτηση για το φπα, ο υπουργος ειχε αποφυγει εντεχνως να δεσμευτει οτι δεν θα αυξηθει το φπα, οποτε δεν μπορει κανεις να τον κατηγορησει για ψευδη δηλωση.

Παρεμπιπτοντως, ο φπα σαν αναλογικος φορος καταναλωσης που ειναι, θεωρειται σαν αδικος φορος, αν και υπο προυποθεσεις μπορει να θεωρηθει και σαν αντιστροφος προοδευτικος.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...