Προς το περιεχόμενο

Zeitgeist

Braker1

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πρώτον, αυτό που είχαμε δεν ήταν κομμουνισμός.

Δεύτερον, σ' αυτό που είχαμε, σ' αυτήν την έστω μικρή προσέγγιση του συστήματος, είδαμε πάρα πολλά καλά μαζί με τα κακά (από τα οποία κακά μάλιστα, πολλά δεν ήταν κάτι το τόσο πρωτότυπο, υπήρχαν και υπάρχουν και στα άλλα συστήματα, αρκετές φορές μασκαρεμένα, αλλά απολύτως αναγνωρίσιμα). Πρώτα πρώτα στη λίστα θα βάλω την ανάπτυξη των τεχνών, γιατί για μένα η τέχνη είναι πολύ σημαντικότερη από λεφτά και γκόμενες. Τι τέχνη θέλεις να πιάσουμε; Κινηματογράφο; Μουσική; Μπαλέτο; Αρχιτεκτονική; Οι καλύτεροι στον 20ο αιώνα, ήταν της Σοβιετικής Ένωσης. Επίσης πολύ σημαντικό θεωρώ το ότι καταφέρνανε και τους βλέπανε όλοι ακόμα και στα απομακρυσμένα χωριά. Ακούω ιστορίες και ανατριχιάζω. Να μου λέει η άλλη ότι έχει ακούσει τον Ρίχτερ (τεράστιος πιανίστας) πάνω από 20 φορές γιατί ερχόταν κάθε χρόνο στο χωριό της. Ή ότι έχει ακούσει την Κάρμεν πάνω από 10 φορές. Μετά στη λίστα θα βάλω το "όλοι έχουν σπίτι και δυνατότητα να σπουδάσουν", χωρίς να το σχολιάσω παραπάνω. Απλά ας κάτσει ο καθένας να σκεφτεί τι σήμαινε ψυχολογικά αυτό. Το να νιώθεις αξιοπρεπής και το να μη φοβάσαι ότι θα σε κλέψει ο διπλανός σου.

Δεν θα κάτσω να τσακωθώ για τα άσχημα. Αλλά όταν έχεις μια χώρα που ήταν σε εξωφρενικά άσχημη κατάσταση και την καταφέρνεις να είναι δεύτερη υπερδύναμη στον κόσμο, με τόση κουλτούρα και τόσο καλή ποιότητα ζωής, ε, δεν μπορείς να το χαρακτηρίζεις "είδαμε που ήταν και που κατέληξε", λες και πρόκειται για το χειρότερο σύστημα που υπήρξε ποτέ, γιατί εσύ έτσι μου το παρουσιάζεις και εδώ είναι το σημαντικό. Δε λέω ότι είναι το καλύτερο, αλλά δε μπορεί να το αντιμετωπίζουμε και σαν το χειρότερο, τη στιγμή που έχουν περάσει απείρως χειρότερα συστήματα που δεν είχαν καν αντίστοιχα οφέλη (εγώ ας πούμε το σημερινό τέτοιο το θεωρώ, γιατί το μεγαλύτερο όφελός του είναι η τεχνολογική ανάπτυξη, που να την βράσω με όλα τα υπόλοιπα).

Τρίτον, το να υπάρχει μια κεντρική διαχείριση στο τι θα παράγουμε και πως, είναι το ζητούμενο, δεν είναι μειονέκτημα. Υποτίθεται ότι θέλουμε να πάψουμε να είμαστε ζούγκλα.

Γράφω για άλλη μια φορά και ελπίζω να το πάρεις στα σοβαρά, δεν αγνοώ τα άσχημα ούτε λέω ότι ήταν τέλεια, ούτε τίποτα τέτοιο. Δε χρειάζεται να μου παραθέσεις πίνακες, στατιστικά και αληθινές μαρτυρίες και άλλα τέτοια. Λέω απλά ότι ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, φάνηκαν κάποια εξαιρετικά στοιχεία (πολλά από τα οποία μάλιστα υιοθέτησε ο καπιταλισμός, γιατί αν ήθελε ας έκανε κι αλλιώς).

• Απαντ. 293
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Λυπάμαι, αλλά χωρίς ελευθερία έκφρασης η τέχνη είναι κρατικό αγαθό, το "δωρεάν" σπίτι ένα κακόγουστο κελί σχεδιασμένο από δημόσιο υπάλληλο, και η "δψρεάν" παιδεία προπαγάνδα του συστήματος.

Α, και τα ίδια ξέρεις θα σου πει κι ένας φιλελεύθερος. "Πρώτον, αυτό που έχουμε δεν είναι καπιταλισμός".

Αλλά βλέπεις, αυτό που έχουμε, είναι πάντα αυτό που τελικά χωρίζει τη θεωρία από την πράξη.

Δημοσ.

Είδα και γω, που λέτε, σήμερα το Addendum. Δεν ήξερα τι ήταν τι, αλλά τώρα ξέρω καλά πως πάει το πράμα. Έχω έτοιμο και το Zeitgeist: The Movie και θα το κοιτάξω σίγουρα κάποια στιγμή το Σ/Κ. Η τρομερή σύμπτωση ήταν πως χθες διάβαζα για τις τράπεζες (είτε είναι αυτές Κεντρικές είτε εμπορικές) ,για την Θεωρία του Χρήματος κ.τ.λ. οπότε φανταστείτε την έκπληξή μου όταν ξεκίνησε το documentary με ακριβώς αυτή τη θεωρία. Ήταν μία αρκετά παραστατική και χρήσιμη παρουσίαση του χρήματος. Αυτό είναι το καπιταλιστικό μας σύστημα. Η φάση είναι πως οι ατέλειές του προβλέπονται από τις διάφορες οικονομικές σχολές, δεν είναι δηλ. κάτι κρυφό. Κρυφή και αθέμιτη/"παράνομη" είναι η διαπλοκή μεταξύ τραπεζικού συστήματος, πλουτοκρατορίας και πολιτικής για την συνέχιση αυτής της κατάστασης. Το documentary ξεκινά δηλ. με την ανάλυση του καπιταλισμού ώστε να καταλήξει στην πρόταση (εκφρασμένη από τους τωρινούς εκπροσώπους) της Venus Project. Επίσης, θετικά για το documentary ήταν η παρουσία των κ. Bill Hicks, George Carlin & Carl Sagan. Παρακάτω απλώς θέλω να σχολιάσω κάποιους posters, οι οποίοι είτε δεν κατάλαβαν κάποια σημεία της ταινίας, είτε επίτηδες θέλουν να αποπροσανατολίσουν τους υπόλοιπους.

Φίλε/η washcloud, είπα απλά τί δε μου άρεσε στο ντοκυμαντέρ. Το ότι είμαι καχύποπτος, είναι μάλλον καλό κατά τη γνώμη μου. Βασική αρχή μου όταν διαβάζω ένα βιβλίο ή λαμβάνω πληροφορίες από την TV, ή συζητώ με κάποιον, είναι να περνάω από κόσκινο και το παραμικρό και να μην εντυπωσιάζομαι χάφτοντας το οτιδήποτε.

Το zeitgeist είναι ένα ντοκυμαντέρ που δίνει σημαντικές πληροφορίες στο οικονομικο-πολιτικό κομμάτι και θα πρέπει να το δει κάποιος για να αποκτήσει αυτές τις πληροφορίες.

Εκεί μιλάμε για μετρήσιμα και λογικά μεγέθη που μπορείς να τα συγκρίνεις να τα διασταυρώσεις και να κρατήσεις ένα μεγάλο ποσοστό.

Την πρόταση όμως (το venous project) τη θεωρώ επιεικώς απαράδεκτη. Διαφωνώ κάθετα με την ομογενοποίηση της ανθρωπότητας, σε όποιο κοινωνικό-πολιτικό σύστημα κι αν εκφράζεται.Η κάθε φυλή-λαός πρέπει να κρατήσει τις ιδιαιτερότητες, συνήθειες, έθιμα που την ξεχωρίζουν.

Η πρόταση του ντοκυμαντέρ πάσχει από παντού. Η τεχνολογική ανάπτυξη που προτείνει πώς θα έρθει, αφού προτείνουν να καταργηθεί ή έννοια της δουλειάς? Όλοι θα καθόμαστε και θα απολαμβάνουμε τα υλικά αγαθά, και κάποιοι (κορόιδα ή αφεντικά) θα δουλεύουν ασταμάτητα ώστε να βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής μας????

Ο παράγοντας άνθρωπος δε λαμβάνεται καθόλου υπόψη, και η πρόταση μου μοιάζει ένας παγκόσμιος "ζωολογικός κήπος" όπου όλοι θα καθόμαστε, έχοντας τα πάντα, αδρανοποιημένοι εντελώς...

Για να μην αναφερθώ στις λεγόμενες "ανανεώσιμες πηγές ενέργειας" όπου πολλές απ'αυτές είναι από ανέφικτες μέχρι τρομακτικά ενεργοβόρες και μη φιλικές στο περιβάλλον. Μόνο και μόνο το παράδειγμα του υποθαλάσιου τρένου που θα διασχίζει τους ωκεανούς καταστρέφοντας θαλάσσια οικοσυστήματα (χώρια η ενέργεια που απαιτείται για να συντηρείται αυτό το έργο) ,για να μας γλιτώσει από τα ρυπογόνα αεροπλάνα, δείχνει την αυτοαναίρεση της πρότασης.

Δεν πρόσεξες μάλλον το σημείο στο οποίοι οι ίδιοι "τυπάδες" από το Venus Project παραδέχθηκαν πως η πρότασή τους δεν είναι τέλεια. Επίσης, επειδή δείξαν έναν θόλο στη μέση και γύρω γύρω κάποια κτίρια δε σημαίνει πως έτσι πρέπει να γίνει ο κόσμος υποχρεωτικά στο μέλλον. Ούτε είδα κάπου να γίνεται αναφορά για τη κατάργηση εθνικοτήτων/εθίμων/γλωσσών κ.τ.λ.

Τώρα όσον αφορά την τεχνολογική ανάπτυξη. Αυτό θα μπορούσε να είναι ξέχωρο thread για συζήτηση. Ισχύει πως η τεχνολογική ανάπτυξη είναι ο #1 παράγοντας της καλυτέρευσης της "ποιότητας" της ζωής μας. Ισχύει επίσης πως σύμφωνα με την οικονομική θεωρία, οι δαπάνες για τεχνολογική ανάπτυξη στον τέλειο ανταγωνισμό (ελεύθερη αγορά-καπιταλισμός) είναι ελάχιστες, αφού τα κέρδη διαχέονται σε ολόκληρο το κλάδο, οπότε δεν αποκτά κάποια επιχείρηση κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον ευατό της. Στο Addendum, έχουν τονίσει την "ματαιότητα" του χρήματος ως συναλλακτικού μέσου, αφού διαιωνίζει το χρέος όλων απέναντι σε όλους. Η εργασία είναι αναγκαία για σένα για να μπορείς να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου και να αποπληρώνεις το χρέος σου. Σκέψου έναν κόσμο που δε θα χρειάζεσαι το χρήμα και θα έχεις τα μέσα/τις γνώσεις/την ευφυία, αλλά και ως κίνητρο την κοινωνική ευημέρεια, ώστε να εφαρμόσεις τα προηγούμενα για να αναπτύξεις κάποια τεχνολογία, η οποία με τη σειρά της θα αποκομίσει ωφέλη για την καθημερινότητα όλων. Στο Addendum δηλ. προσπαθούν να τονίσουν αυτό ακριβώς, πως η νοοτροπία μας και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε κάποια (αν όχι όλα) τα πράματα γαλουχείται από το status quo. Οπότε δε μπορείς να ξέρεις από τώρα τι συνθήκες θα επικρατούν στο μέλλον έτσι ώστε να μπορείς να αναπτύσσεις την τεχνολογία εκτός των στενών ορίων της καθημερινής εργασίας σου (ή σκλαβιάς όπως πολύ εύστοχα παρομοιάζουν την σημερινή εργασία).

Ωστόσο, δεν έχω δει ακόμα το addendum, αλλά από αυτά που λες για το venus project (που δεν έχω ιδέα τι είναι), μάλλον θα συμφωνήσω μαζί σου. Είμαι απόλυτα αντίθετος στην ομογενοποίηση των ανθρώπων. Και κατά κανόνα οι Αμερικάνοι δεν είναι, γιατί δεν μπορούν να αντιληφθούν την ομορφιά άλλων πολιτισμών.

Το δεύτερο μέρος όμως που λες ότι όλοι θα καθόμαστε το βρίσκω αδύνατον. Ο άνθρωπος δεν κάθεται, ακόμα κι όταν έχει τα πάντα. Είναι στη φύση του να θέλει να ψάχνεται και να εξελίσσεται. Για να το πω αλλιώς, η πειρατεία δε σκοτώνει τη μουσική. Οι μουσικοί θα γράφουν έτσι κι αλλιώς γιατί έχουν ανάγκη να το κάνουν, είτε πληρώνονται, είτε όχι, είτε τα έχουν όλα, είτε τίποτα.

Κακώς βέβαια μιλάω χωρίς να έχω δει ακόμα, αλλά θα το κάνω σύντομα (ελπίζω).

Όντως κακώς μιλούσες χωρίς να το έχεις δει ακόμα. Πιάστηκες από την παρερμηνεία του Venus Project. Στο τέλος όμως το έσωσες :P Ειδικά αυτό που λες για τους μουσικούς.

Συμφωνω και γω με τον ne3go οσον αφορα το venus project.

Ειναι απλα ενα ουτοπικο προτζεκτ και τιποτα παραπανω.

Τα λενε τοοοοσο απλα στην ταινια,απλα σε βαθμο αηδιας.

Θα ειμαστε ολος ο κοσμος μια χαρουμενη οικογενεια,θα απολαμβανουμε τα υλικα αγαθα της τεχνολογιας,δεν θα υπαρχουν χρηματα,αρα δεν θα υπαρχουν δουλειες και θα αφοσιωθουμε λεει στο περιβαλλον.

Και μετα ξυπνησαν....

Μα καλως η κακως,το κινητρο για την δουλεια,ειναι τα χρηματα.ΠΟΙΟΣ θα κατσει να αναπτυξει την τεχνολογια επι venus project εποχης,εφοσον αυτα δεν θα υπαρχουν?Ετσι για το φιλοτιμο θα δουλευουν οι επιστημονες?

Θα θελουν καποιου ειδους ανταμοιβη.Θα μου πειτε μα μπορει αυτη η ανταμοιβη να ειναι η δουλεια των αλλων,που θα βγαζουν το ψωμι τσαμπα,που θα κατασκευαζουν τρανζιστορ τσαμπα,που θα ανοιξουν καφετεριες και κλαμπ ξερω γω,απλα και μονο σαν ανταποδωση,επειδη ολοι συνεργαζομαστε για το κοινο καλο.

Ε μα,αυτο αν δεν ειναι ουτοπια,τι διαολο ειναι....?

Sheik, διάβασε αυτά που γράφω παραπάνω. Έχετε παρερμηνεύσει την παρουσίαση του Venus Project με κάποιο ουτοπικό πολιτικό σύστημα ένα πράμα. Άσε που όλη η οικομική ανάλυση και δαιμονοποίηση του χρήματος στο πρώτο μέρος της ταινίας έγινε γι'αυτό ακριβώς το σκοπό. Για να σου πει πως "κοίταξε ρε μεγάλε, δε δουλεύει το πράμα για το κόσμο. Ναι δουλεύει για λίγους και συ σκοτώνεσαι στη δουλειά για να τους κάνεις πιο μάγκες".

Φίλε washcloud, ξαναλέω ότι αυτή είναι η άποψη μου για το ντοκυμαντέρ. Οι φίλοι εδώ ξέρουν ανάγνωση, και δεν λέω κάτι κωδικοποιημένο ή βαθυστόχαστο ώστε να το αναλύεις λέξη-λέξη...

Δεν με νοιάζουν τα όποια συμπεράσματα βγάζεις για μένα απ'τα γραφόμενά μου, απλά εξηγώ ένα σημείο που δεν κατάλαβες: Όταν, το να στήσεις και (κυρίως) να συντηρήσεις ένα σύστημα ανεμογεννητριών είναι ενεργειακά πολύ δαπανηρό σε σχέση με την ενέργεια που λαμβάνεις απ'αυτές, το σύστημα χαρακτηρίζεται ενεργοβόρο...απλά.

Στην ταινία μιλήσαν και για γεωθερμική και για ηλιακή και για άλλες μορφές ενέργειας. Σήμερα μάλιστα στον John Stuart (the daily show) είχαν έναν συγγραφέα που μιλούσε για τις εναλλακτικές μορφές στην Αμερική. Χθες επίσης μιλούσαν για τις φούσκες και πως αυτές αφήνουν κάτι πάνω στο οποίο πατάει η κοινωνία της Αμερικής για να προχωρήσει στο μέλλον. Γενικώς στην Αμερική έδωσαν τρομερή σημασία στο ενεργειακό κομμάτι των δηλώσεων Obama. Το γεγονός πως το κατεστημένο πατάει πάνω στο πετρέλαιο και πως αντιστέκεται στην όποια αλλαγή, σίγουρα δεν περίμενες να το δείς σε αυτό το documentary. Οπότε η οποιαδήποτε μεταφορά από πετρέλαιο σε εναλλακτικές μορφές είναι όχι μόνο επιθυμητή, αλλά και αναγκαία για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Τι κλωτσάς, με άλλα λόγια;

Απορίπτω λύσεις που οι εγγενείς ατέλειές τους τις κάνουν εξ ορισμού να είναι διαστημικά ανεφάρμοστες. Το ότι απορίπτω τη λύση δε σημαίνει πως δεν μοιράζομαι την επιθυμία να ήταν εφικτή. Όπως το ότι απορίπτω την προσευχή σαν λύση εναντίον του καρκίνου, δε σημαίνει ότι δεν θα ήθελα να μπορώ να γιατρευτώ από τον καρκίνο.

Σημείωσε επίσης ότι αυτά που προτείνει το Zeitgeist, δεν διαφέρουν (στη μεγάλη εικόνα) από αυτά που πρεσβευει ο κομμουνισμός: κατάργηση του χρήματος, "δίκαιη" μοιρασιά του πλούτου, κοινή προσπάθεια προς έναν στόχο, κλπ. Σκέψου λοιπόν τι ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ένας τέτοιος κόσμος, πριν φτάσει εκεί που πρεσβεύει.

Αυτό που θέλω να πω Manuel, είναι ότι αυτές οι λύσεις είναι πολύ ωραίες άμα καθόμαστε μαστουρωμένοι στην παραλία και χαζεύουμε το υπερπέραν. Αλλά η πραγματικότητα σκάει το ίδιο ξενερωτικά, με τα φώτα του μπατσικού που σε πλησιάζει για εξακρίβωση.

Για μένα, ιδανικότερος κόσμος από αυτόν του Venus project, είναι ο κόσμος του Μπομπ Σφουγγαράκη.

Χωρίς ειρωνεία.

Εκεί που μπορείς να χαχανίζεις με τον κολλητό σου, τρέχοντας πίσω από τσούχτρες με μια απόχη. Εκεί που όλα σου φαίνονται τόσο αθώα όσο και εσύ. Που μπορείς να περάσεις μία μέρα ολόκληρη παίζοντας με ένα κομμάτι χαρτί. Που δε σε νοιάζει τι φοράς. Που όλα δείχνουν καινούρια. Που οι γκόμενες παραμένουν ακατανόητες γκόμενες, αλλά δε σε νοιάζει να ασχοληθείς γιατί κλωτσάς μια μπάλα.

Αυτός ο κόσμος λέγεται παιδική ηλικία.

Αυτός ο κόσμος μοιραία τελειώνει νωρίς.

Εγγενείς ατέλειες έχει και ο καπιταλισμός. Και οι συνέπειές του είναι φανερές για τον κόσμο, για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον. Είναι λογικό να μην περιμένεις την μετάβαση από τον ένα σύστημα στο άλλο. Είναι επίσης λογικό να συμπεραίνεις από την ταινία πως πριν φθάσουμε σε οποιαδήποτε παραλλαγή (εφικτή) του Venus Project, πρέπει να μεσολαβήσουν άλλα συστήματα διαχείρισης του πλούτου και των φυσικών πόρων έτσι ώστε η μετάβαση να είναι ομαλή και "αναίμακτη".

Καλά, αυτό για τον Bob το Σφουγγαράκη.. ντροπή. Δε λέω, έχεις δίκιο. Η εποχή της αθωότητας είναι η "καλύτερη" περίοδος τη ζωής μας. Της δικιάς μας. Σκέψου λίγο τα παιδάκια στην Αφρική, Ασία,Αμερική που έχουν χίλια δυο προβλήματα. Σκέψου πως μεγεθύνονται αυτά αντί να επιλυθούν.

Τέλος, να προτείνω να δείτε τα διάφορα stand ups του Bill Hicks. Έμαθα πως παίζει και στο The Movie οπότε ξέρετε πως η θεματολογία του έπιανε πολλές εκφάνσεις της Αμερικάνικης κοινωνίας. Επίσης ένα καλό album είναι το One Hour by the Concrete Lake των Pain of Salvation. Πίστεύω πως οι στίχοι του συμμερίζονται την άποψη των δημιουργών της ταινίας.

p.s. Στηρίζω washcloud.

Δημοσ.
Παρακάτω απλώς θέλω να σχολιάσω κάποιους posters, οι οποίοι είτε δεν κατάλαβαν κάποια σημεία της ταινίας, είτε επίτηδες θέλουν να αποπροσανατολίσουν τους υπόλοιπους.

Κάτω απ'αυτή τη φράση, έχεις παραθέσει το δικό μου ποστ, και θέλω να διευκρινήσω ότι δεν προσπαθώ να αποπροσανατολίσω κανένα.Το να μην κατάλαβα τί λέει η ταινία, παίζει αρκετά, καθότι δε φημίζομαι για την ευφυία μου, το αντίθετο θα έλεγα.

Επειδή και εσύ και άλλοι αναφέρετε ότι η πρόταση του ντοκυμαντέρ δεν είναι "τέλεια" αλλά απλώς καλύτερη απ'τη σημερινή κατάσταση να αναφέρω για μια ακόμη φορά αυτά τα οποία πιστεύω: Την πρόταση του ντοκυμαντέρ (Venous Project), δεν την θεωρώ απλώς ημιτελή, τη θεωρώ το ίδιο κακή με το σημερινό σύστημα που ζούμε.Έχω διαβάσει-συζητήσει εναλλακτικές προτάσεις και τις θεωρώ πολύ καλύτερες απ'το project που προτείνουν οι εν' λόγω κύριοι.

Δεν καταλαβαίνω τη λογική σας: Βλέπω ένα ντοκυμαντέρ-Μ'αρέσουν κάποια στοιχεία-Δεν συμφωνώ με την πρόταση του ντοκυμαντέρ-Είμαι πεσιμιστής ή εγκάθετος διότι κάθε "φυσιολογικός" άνθρωπος θα πρέπει να συμφωνεί με όποια μπούρδα του προτείνουν!

Μήπως τά'χετε μπερδέψει λίγο? Ένα ντοκυμαντέρ είναι, δεν είναι στάση ζωής!

@Washcloud: Δέχομαι κριτική και σχόλια για τις απόψεις μου, ειδικά τόσο καλοπροαίρετα και εμπεριστατωμένα σαν τα

"...ΓΟΥΑΤ ΔΕ FAQQQ!!!:)))))))) "

"Ρε έχουν ΞΕΦΥΓΕΙ λέμε !!!"

"..."ενεργοβόρες πηγές ενέργειας" ;!;! ...σέικ γιορ χεντ μαν...εντ λίστεν γουατ γιουρ τάιπινγκκκκκ...."

Με τις υγείες σου.....

Δημοσ.

...αφού λοιπόν ψοφάς για σοβαρότητα, δες και άλλα σημεία και άλλων ποστ μου που σχολιάζουν/απαντούν τις απόψεις σου.

Όσο για το

"..."ενεργοβόρες πηγές ενέργειας" ;!;! ...σέικ γιορ χεντ μαν...εντ λίστεν γουατ γιουρ τάιπινγκκκκκ...."

δε νομίζω ότι θα γινόταν να γράψω κάτι άλλο.

Κι αφού θέλεις το ποστάρισμα να προχωράει με λιγότερο φλου/σαρκαστικά σχόλια, για κάνε λόγο για "τις άλλες προτάσεις > των ημιτελών του Venus" να δούμε και 'μεις τα πετεινά τί παίζει.

Μήπως τά'χετε μπερδέψει λίγο? Ένα ντοκυμαντέρ είναι, δεν είναι στάση ζωής!

..δεν είναι ΚΑΝ "ντοκυμανταίρ", αφού είπαμε να τα βάλουμε κάτω τα πράγματα. Ένα φιλμ είναι, δεν είναι ούτε μπαντ σπένσερ, ούτε βέγγος, ούε κίτρινος τύπος, ούτε το όσα παίρνει ο άνεμος, ούτε ζακ-υβ-κουστώ, ούτε ντισκάβερι τσάνελ. Μιά άποψη είναι, σχόλια ενημερωτικά, κάποιες αναλύσεις, και κάποιες προτάσεις. Η απουσία "αποδείξεων" είναι άλλωστε εμφανής. Αλλά δε νομίζω να ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ κι όλας.

Και είσαι ιδιαιτέρως λάθος που δεν μπορείς να το δεις ως "ΠΡΟΤΑΣΗ για στάση ζωής"...

Δημοσ.
Λυπάμαι, αλλά χωρίς ελευθερία έκφρασης η τέχνη είναι κρατικό αγαθό

Δεν καταλαβαίνω το νόημα της παραπάνω φράσης. Τι θα πει "κρατικό αγαθό"; Υποτίθεται ότι ο όρος "κράτος" είναι υποτιμητικός; Γιατί αν θεωρούμε αρνητικό πράγμα το κράτος, τότε είμαστε σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος.

το "δωρεάν" σπίτι ένα κακόγουστο κελί σχεδιασμένο από δημόσιο υπάλληλο

Ε, τώρα ξεφεύγεις τελείως. Κατ' αρχάς τι νόημα έχει αυτό το υποτιμητικό "δημόσιος υπάλληλος" που αναφέρεται προφανώς σε Έλληνες δημόσιους υπάλληλους άλλου συστήματος (καμία σχέση δηλαδή με τους εκεί δημόσιους υπάλληλους). Όπως είπαμε και νωρίτερα, στη Σοβ. Εν. είχανε τα καλύτερα πανεπιστήμια αρχιτεκτονικής και οι άνθρωποι δε δουλεύανε 8άωρα για να βαριούνται τη ζωή τους και να μεταμορφώνονται σ' αυτό το κέλυφος ανθρώπου που έχουμε εδώ στην χώρα της Ελευθερίας.

Τώρα για να μη λέω ότι θέλω και για να φερθώ τίμια, δεν έχει τύχει να ρωτήσω πώς ήταν αυτά τα σπίτια, αλλά μέχρι τώρα δε μου έχει πει κανένας "χμφ, σιγά τα σπίτια που μας δίνανε, χάλια ήτανε" (έχει τύχει να συναναστραφώ με 5 περιπτώσεις από Σοβ. Ένωση, ανθρώπους που γνώριζα πολύ καλά), οπότε μπορώ με ασφάλεια να υποθέσω ότι ήταν τουλάχιστον ανεκτά. Θεωρώντας ότι έχεις και εσύ τις πηγές σου και δεν βγάζεις από το μυαλό σου το "κακόγουστο", θα πάω ένα βήμα παραπέρα και θα ρωτήσω: δηλαδή ήταν χειρότερα από τα άθλια φοιτητικά σπίτια που αναγκαζόμαστε να ζήσουμε και μάλιστα επί πληρωμή; Ή είναι χειρότερα από τους σκουπιδοτενεκέδες όπου ζούνε οι δικοί μας άστεγοι; Εν ολίγοις, αν πάρεις κάποιος από το σκουπιδοτενεκέ του και του δώσεις σπίτι, λες να κάτσει να ασχοληθεί με το ότι είναι κακόγουστο;

και η "δψρεάν" παιδεία προπαγάνδα του συστήματος.

Εδώ πια τι να πω... δηλαδή ζητάμε δωρεάν παιδεία, δε μας τη δίνουνε, τους βρίζουμε. Μας τη δίνουν, θεωρούμε ότι το κάνουν για να μας κολακέψουν. Δηλαδή πώς θέλεις να σου τη δώσουμε τη δωρεάν παιδεία για να την εκτιμήσεις;

Α, και τα ίδια ξέρεις θα σου πει κι ένας φιλελεύθερος. "Πρώτον, αυτό που έχουμε δεν είναι καπιταλισμός".

Αλλά βλέπεις, αυτό που έχουμε, είναι πάντα αυτό που τελικά χωρίζει τη θεωρία από την πράξη.

Δε μου έχει πει ποτέ κανείς, ότι αυτό δεν είναι καπιταλισμός. Επίσης δε γνωρίζω πολλούς που να θεωρούν τη σημερινή κατάσταση "ελευθερία". Το αντίθετο.

Έχεις δοκιμάσει να κάνεις παρόμοια πράγματα με αυτά που κάνανε στην Σοβ. Ένωση και τους κηνυγάγανε, στην Ελλάδα; Γιατί εγώ όταν έβγαινα να διαδηλώσω αυτά που πίστευα, και ξύλο έτρωγα, και ληγμένα χημικά και απ' όλα. Και δε μιλάμε ότι έσπαγα βιτρίνες. Απλά όταν βγήκαν οι νόμοι για απαγορευμένες "κόκκινες" ζώνες διαδήλωσης (γιατί ας μην ξεχνάμε ότι στην ελεύθερη αυτή χώρα, διαδηλώνουμε μόνο εκεί που θα μας πούνε οι άρχοντες, μην παραγίνουμε και ελεύθεροι, έτσι; ), εγώ (με κάτι άλλους προφανώς) τις έσπασα γιατί το θεωρούσα απαράδεκτο.

Δε μπορώ να πω ότι ένιωσα και πολύ ελεύθερος. Φαντάζομαι ότι αν έκανα κάτι πιο εξτριμ (όπως να συγκρουστώ με το σύστημα), θα με σκοτώνανε. Όπως άλλωστε κάνει το κάθε κράτος.

Και μετά είμαι εγώ ο ονειροπαρμένος.

Δημοσ.

Φοβάμαι πως δεν γίνεται να συνεννοηθούμε, γιατί δεν έχεις το ακαδημαϊκό υπόβαθρο για το συγκεκριμένο τόπικ, όπως εγώ δεν θα μπορούσα να μιλήσω για μουσική πχ πέρα από το "ωραίο τραγούδι".

Λέω ξανά λοιπόν συνοπτικά κάποια από τα σημεία που κατακρίνω στην ταινία:

- Όσον αφορά τα οικονομικά, λέει μισές αλήθειες και μισά ψέμματα. Έχει πολλές ανακρίβειες. Δεν μπορώ να κάτσω να τα ξαναγράψω όλα, ούτε να κάνω μάθημα Economics 101. Εδώ κολλάει το ότι δεν έχεις το ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Με την έννοια ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε με 2 λέξεις και απαιτούνται 2.000 λέξεις μέχρι να καταλάβεις κάποιες έννοιες και τους οικονομικούς μηχανισμούς. Δεν είναι υποτιμητικό αυτό. Άμα μιλάγαν γιατροί του φόρουμ σε κάποιο τόπικ για την ιλαρά, κι εγώ δεν θα ήξερα τι να πω.

- Κάποια στέκουν, κάποια δεν στέκουν σε αυτά που λέει για το "χρήμα" σαν μηχανισμό. Ξεχνάει βέβαια να αναφέρει το πόσο άλλαξε η εφεύρεση αυτή (προς το καλύτερο) τις συναλλαγές μας. Είναι χαώδης η διαφορά της barter economy (ανταλλαγή αγαθών) με τη σημερινή, προς όφελος όλων.

- Παρουσιάζει μία ουτοπική κοινωνία, που προϋποθέτει ΚΕΝΤΡΙΚΟ σχεδιασμό και διαχείριση των πόρων του πλανήτη. Προϋποθέτει μία ΕΝΙΑΙΑ ανθρώπινη κουλτούρα και ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ συναίνεση (εξαναγκασμό) στο μελλοντικό modus videndi. Ακόμη κι αν δεχτώ το σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ότι αύριο 6 δις μαλάκες που περπατάμε πάνω σε αυτό τον πλανήτη, πετάξουμε στα σκουπίδια πολιτικές και ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ πεποιθήσεις για το πως πρέπει να είναι ο κόσμος, θα πρέπει να ζήσουμε υπό έναν καθεστώς όπου μια κρατική άρχουσα τάξη θα αποφασίζει για την εκμεττάλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη. Κι ενδεχομένως να καταστρώνει ατέλειωτα πενταετή πλάνα όπως του Μπρέζνιεφ και του Μαλεζάνι, για να φτάσουμε δήθεν προς την ουτοπική κοινωνία. Κι είδαμε πόσους τίτλους πήρε ο Μαζελάνι με τον βάζελο.

- Το ότι η τέχνη χωρίς ελευθερία έκφρασης γίνεται κρατικό αγαθό, σημαίνει ότι γίνεται απλά μια μόστρα του καθεστώτος. Το καθεστώς ορίζει τι είναι η τέχνη και ποιο το περιεχόμενο και το μήνυμά της. Μπορεί εσένα να σε γοητεύει η ιδέα ότι κάτω από ένα τέτοιο καθεστώς, η κυρά Διαμάντω στο Συκούριο θα είχε τη χαρά να παρακολουθήσει κάποιο κρατικό θίασο 10 φορές στη ζωή της. Εμένα πιο πολύ με εντυπωσιάζει η σημερινή δυνατότητα κάποιου παιδιού από το Λασίθι, να γράψει ότι μουσική γουστάρει (στο δωμάτιό του) και να μπορεί να την ακούσει κάποιος άγνωστος βοσκός στη Νέα Ζηλανδία. Κι αυτή την τεχνολογική εξέλιξη για τον πολίτη δεν την πέτυχε το καθεστώς που είχε την ψύχωση ότι τεχνολογική υπεροχή ισούται με πόσες αμερικάνικες πολιτείες μπορώ δυνητικά να τινάξω, άμα ξυπνήσω στραβά σήμερα.

- Τι σκατά να την κάνεις την "δωρεάν"* παιδεία, άμα απαγορεύει τη συζήτηση ιδεών που δεν εξυπηρετούν το καθεστώς; Τι σκατά να την κάνεις όταν το ίδιο το σύστημα θα καπελώσει την ελεύθερη σκέψη, ώστε να μην αμφισβητηθεί το ίδιο ποτέ; Ενδεχομένως να μην μπορείς να το αντιληφθείς αυτό, γιατί οι δικές σου σπουδές είναι μουσικές, οπότε χορδές θα έξυνες σε οποιοδήποτε καθεστώς. Αλλά αμφιβάλλω αν ένας οικονομολόγος, κοινωνιολόγος ή ψυχολόγος, μπορούσε να εκφράσει ιδέες ή να παρουσιάσει δεδομένα που αμφισβητούσαν τον ιδεολογικό πυρήνα του καθεστώτος.

* δωρεάν δεν είναι τίποτα by the way. Ούτε σε εκείνα τα καθεστώτα.

- Αν κάποιος δεν σου έχει πει ποτέ ότι αυτό δεν είναι καπιταλισμός, μάλλον το συζητάς με τον περιπτερά σου και όχι με έναν οικονομολόγο. Ο καπιταλισμός προϋποθέτει ελεύθερη διακίνηση αγαθών, ιδεών, κεφαλαίου και ανθρώπινου δυναμικού που λειτουργεί σε μία αγορά με διάφανη και πλήρη ενημέρωση. Τι από όλο αυτό το πακέτο υπάρχει σήμερα; Δεν υπάρχουν δασμοί; Δεν υπάρχει κρατική παρέμβαση; Δεν υπάρχουν επιδοτήσεις; Δεν υπάρχουν κρατικά εμπόδια στη διακίνηση του κεφαλαίου και στις επενδύσεις; Δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Δεν υπάρχει άγνοια καταναλωτική και ελλιπής πληροφόρηση;

Την ίδια καραμέλα θα σου πει λοιπόν κι ένας καπιταλιστής. Ότι το σύστημα ιδεών που πρεσβεύει δεν το έχουν αφήσει να λειτουργήσει όπως πρέπει. Άρα δεν μπορείς να κρίνεις αρνητικά τον καπιταλισμό, γιατί πολύ απλά αυτός ποτέ δεν υπήρξε.

Τέλος, δεν θα κάτσω να υποστηρίξω τον καπιταλισμό για να βγάλω φάουλ τον κομμουνισμό. Λέω απλά ότι δε γουστάρω τα απολυταρχικά καθεστώτα.

Η επιχειρηματολογία σου είναι ανάλογη με το "η χούντα έβαλε ρεύμα στο χωριό μου, άρα η χούντα είναι καλή".

Θεωρώ τον Μαρξ έναν κολοσσό της διαννόησης, έναν άνθρωπο που υπήρξε πραγματικά μπροστά από την εποχή του. Ένα μυαλό που σχεδίασε ένα Grand Design, που μας γοήτευσε. Το υποστηρίξαμε κάποιοι. Και που στην πράξη μας απογοήτευσε. Απέτυχε γιατί προϋποθέτει ένα ανελεύθερο καθεστώς, με σημαντικές ελλείψεις στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών (κουπόνια, ουρές, ελλείψεις, μαύρη αγορά) που δεν άντεξε απέναντι στο αντίπαλο ιδεολογικό δέος.

Οι δημιουργοί του Zeitgeist, όσο αξιέπαινοι είναι που έκατσαν και έφτιαξαν κάτι που μας έβαλε σε σκέψεις, δεν είναι τίποτε παραπάνω από μία τρίχα από τα αρχίδια του Μαρξ. Κι από τη στιγμή που ο κόσμος που ευαγγελίζονται, προϋποθέτει έναν κόσμο σαν αυτό του Μαρξ, να είσαι σίγουρος ότι το πλάνο τους μπάζει από μύριες μπάντες περισσότερο.

Κι όσον αφορά το σχόλιο του Nodooκάτι, sorry αλλά τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και σοβαρά, για να μου πετάς φτηνούς συναισθηματισμούς για τα παιδάκια άλλων ηπείρων. Λες και άμα δείξουμε ποιος είναι ο πιο ευαίσθητος, αυτός κατέχει και την πιο σωστή πρακτική λύση για τον πλανήτη.

Τα προβλήματα στην κουβέντα (και στην κατανόηση μεταξύ μας) είναι τα παρακάτω:

- Πιστεύετε ότι όσοι δεν τσιμπήσαμε από την ταινία, δεν είμαστε όσο οραματιστές και κοινωνικά ευαίσθητοι όσο εσείς. Και σκέφτεστε "Κοίτα τον μαλάκα, άμα και μετά από αυτό δεν μπορεί να πειστεί για το πως θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι ο κόσμος, τότε αποτελεί κι αυτός μέρος του προβλήματος. Αχ, θεέ μου ! Με τέτοια μυαλά, πως θα αλλάξει ο κόσμος;". Αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχετε τόσο ανάγκη να πιστέψετε σε μαγικές λύσεις (όπως οι άλλοι έχουν ανάγκη να πιστέψουν στο θεούλη), που τρέχετε να αγκαλιάσετε την δήθεν λύση, χωρίς να εξετάσετε πόσο για τον πούτσο καβάλα είναι. Κι όταν κάποιος βγει και πει "παιδιά, δυστυχώς αυτό που προτείνουν δεν δουλεύει για αυτό και εκείνο τον λόγο", εσείς επιτίθεστε άκριτα σε αυτόν που το λέει. Πιο πολύ από θυμό γιατί σας χαλάει το παραμύθι, παρά γιατί εξετάσατε λογικά (ή με τις απαραίτητες γνώσεις), για το αν τελικά δουλεύει η λύση.

- Έχετε κολλημένη στο μυαλό σας την ιδεοληψία ότι όλα τα παιδάκια του πλανήτη, θέλουν να μοιάσουν στον μέσο έλληνα δημητράκη. Face it: δεν θέλουν. Υπάρχουν άλλοι λαοί και άλλοι πολιτισμοί, που θέλουν άλλο μοντέλο ζωής από αυτό που εσείς με την "καλή σας την καρδιά" οραματίζεστε για αυτούς.

- Οι πόροι του πλανήτη επαρκούν για το παραπάνω, αλλά 5 κακοί κωλόγεροι από το ρετιρέ τους στο Μανχάταν, δεν επιτρέπουν να πραγματωθεί αυτό. Τελικά κάποιοι δεν μπορούμε να απογαλακτιστούμε πότε από τα παραμύθια με την κακή μάγισσα που ζει στο σκοτεινό κάστρο, ε;

Τέλος, Manuel μη χαριεντίζεσαι. Αν είναι να τις βγάλουμε έξω να τις μετρήσουμε για το ποιος έχει συγκρουστεί πιο πολύ με μπάτσους στη ζωη του ή σε ποιανού τον κρόταφο κόλλησαν περίστροφο, για να αποδείξουμε ποιος είναι πιο οραματιστής και αγωνιστής, υποψιάζομαι ότι μάλλον σου ρίχνω.

Οραματιστής δεν είναι αυτός που λέει "αχ, να είχαν όλα τα παιδάκια από μία τυρόπιτα".

Αυτός λέγεται Βασίλειος Κωστέτσος.

Οραματιστής είναι αυτός που μονίμως αναζητά τι μπορεί να δουλέψει. Αφήνοντας πίσω του όσα δεν δούλεψαν, με το θάρρος που απαιτεί αυτή η πράξη για κάτι που πίστευες μια ζωή.

Δημοσ.
Το ότι η τέχνη χωρίς ελευθερία έκφρασης γίνεται κρατικό αγαθό, σημαίνει ότι γίνεται απλά μια μόστρα του καθεστώτος. Το καθεστώς ορίζει τι είναι η τέχνη και ποιο το περιεχόμενο και το μήνυμά της. Μπορεί εσένα να σε γοητεύει η ιδέα ότι κάτω από ένα τέτοιο καθεστώς, η κυρά Διαμάντω στο Συκούριο θα είχε τη χαρά να παρακολουθήσει κάποιο κρατικό θίασο 10 φορές στη ζωή της.

Μα πού το είδες αυτό στην πράξη; Δηλαδή εσύ θεωρείς ότι Stravinsky, Prokofiev, Shostakovic (από μουσικούς) και πχ Αϊζεναστάιν, Ταρκόφσκι κ.α. (από σκηνοθέτες), κτλ κτλ έχουν γράψει μουσική και έχουν γυρίσει έργα "κρατικά"; Ότι τους λέγανε τι να κάνουνε; Ναι, βέβαια αυτοί κυνηγήθηκαν μετά, αλλά αυτό από τη μια δείχνει το σφάλμα του καθεστώτος, από την άλλη τις δυνατότητές του και ότι αυτή η καταπίεση δε κατάφερε να περιορίσει τελικά τον άνθρωπο.

Συνεχίζεις όμως να μιλάς υποτιμητικά για κρατικό θίασο, τη στιγμή που σ' αυτό το θίασο είναι οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες του κόσμου! :rolleyes:

Εμένα πιο πολύ με εντυπωσιάζει η σημερινή δυνατότητα κάποιου παιδιού από το Λασίθι, να γράψει ότι μουσική γουστάρει (στο δωμάτιό του) και να μπορεί να την ακούσει κάποιος άγνωστος βοσκός στη Νέα Ζηλανδία.

Πού θα βρει λεφτά να σπουδάσει το παιδί από το Λασίθι; Πού θα βρει όρεξη να γράψει μουσική όταν δεν έχει να φάει ή κεραμίδι πάνω απ' το κεφάλι του; Εκτός αν μιλάμε για ένα συγκεκριμένο παιδί, γιατί για εμένα το ζήτημα είναι να χάνονται όσο το δυνατόν λιγότερα ταλέντα και όλοι οι άνθρωποι να έχουν την δυνατότητα να κάνουν αυτό που αγαπάνε, όχι όσοι έχουν λεφτά οι γονείς του. Και από πού θα το ακούσει ο βοσκός στη Ν. Ζηλανδία; Θα του το τραγουδήσουν τα πρόβατα; Ή μήπως θα έχει ίντερνετ στο χωριό του;

Πώς γίνεται να κατηγορείς εμένα ότι δε βλέπω τα πρακτικά αποτελέσματα ενός συστήματος, τη στιγμή που μου φτιάχνεις κάτι εικόνες φανταστικές;

Τι σκατά να την κάνεις την "δωρεάν"* παιδεία, άμα απαγορεύει τη συζήτηση ιδεών που δεν εξυπηρετούν το καθεστώς; Τι σκατά να την κάνεις όταν το ίδιο το σύστημα θα καπελώσει την ελεύθερη σκέψη, ώστε να μην αμφισβητηθεί το ίδιο ποτέ; Ενδεχομένως να μην μπορείς να το αντιληφθείς αυτό, γιατί οι δικές σου σπουδές είναι μουσικές, οπότε χορδές θα έξυνες σε οποιοδήποτε καθεστώς. Αλλά αμφιβάλλω αν ένας οικονομολόγος, κοινωνιολόγος ή ψυχολόγος, μπορούσε να εκφράσει ιδέες ή να παρουσιάσει δεδομένα που αμφισβητούσαν τον ιδεολογικό πυρήνα του καθεστώτος.

Σε αυτό το καθεστώς έχεις την αίσθηση ότι μπορείς να το κάνεις; Όπως και να 'χει, το βάζω κι αυτό στη λίστα με τα πράγματα που θέλουν διόρθωση, απλά είναι κάτι που υπάρχει και σ' αυτό το σύστημα.

Το ότι πιστεύεις ότι η ιδέες που εκφράζονται στη μουσική φτάνουν μέχρι το "ξύσιμο χορδών", δείχνεις πόσο κοντά στην τέχνη σ' έχει φέρει αυτό το καθεστώς.

Επί τη ευκαιρία, έχω σπουδάσει και στο πολυτεχνείο, τοπογράφος για 3 χρόνια. Δεν έξυνα πάντα χορδές.

* δωρεάν δεν είναι τίποτα by the way. Ούτε σε εκείνα τα καθεστώτα.

Μη λέμε ατοπήματα. Ξέρω ανθρώπους που οι οικογένειές τους δεν είχαν στον ήλιο μοίρα και είχαν σπουδάσει ανετότατα (πολύ καλύτερα από την ελεύθερη Ελλάδα) και έγιναν εξαιρετικοί στη δουλειά τους. Και δε βλέπω στο έργο τους ίχνος καθοδήγησης.

Αν κάποιος δεν σου έχει πει ποτέ ότι αυτό δεν είναι καπιταλισμός, μάλλον το συζητάς με τον περιπτερά σου και όχι με έναν οικονομολόγο. Ο καπιταλισμός προϋποθέτει ελεύθερη διακίνηση αγαθών, ιδεών, κεφαλαίου και ανθρώπινου δυναμικού που λειτουργεί σε μία αγορά με διάφανη και πλήρη ενημέρωση. Τι από όλο αυτό το πακέτο υπάρχει σήμερα; Δεν υπάρχουν δασμοί; Δεν υπάρχει κρατική παρέμβαση; Δεν υπάρχουν επιδοτήσεις; Δεν υπάρχουν κρατικά εμπόδια στη διακίνηση του κεφαλαίου και στις επενδύσεις; Δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Δεν υπάρχει άγνοια καταναλωτική και ελλιπής πληροφόρηση;

Την ίδια καραμέλα θα σου πει λοιπόν κι ένας καπιταλιστής. Ότι το σύστημα ιδεών που πρεσβεύει δεν το έχουν αφήσει να λειτουργήσει όπως πρέπει. Άρα δεν μπορείς να κρίνεις αρνητικά τον καπιταλισμό, γιατί πολύ απλά αυτός ποτέ δεν υπήρξε.

Το ότι υπάρχουν δασμοί, κρατικές παρεμβάσεις κτλ, δείχνει απλά ότι ακόμα κι αυτοί που κυβερνάνε έχουν συναίσθηση ότι ο καπιταλισμός είναι αυτοκαταστροφικό σύστημα, οπότε δανείζονται στοιχεία από αλλού μπας και κερδίσουν λίγο χρόνο. Από τη στιγμή που έχεις ακαδημαϊκό υπόβαθρο, αντιλαμβάνεσαι τι λέω. Έχεις γνωρίσει εσύ οικονομολόγο, που να μην γνωρίζει ότι μαθηματικά ο απόλυτος καπιταλισμός όπως τον περιγράφεις, οδηγεί σε καταστροφή;

Τέλος, Manuel μη χαριεντίζεσαι. Αν είναι να τις βγάλουμε έξω να τις μετρήσουμε για το ποιος έχει συγκρουστεί πιο πολύ με μπάτσους στη ζωη του ή σε ποιανού τον κρόταφο κόλλησαν περίστροφο, για να αποδείξουμε ποιος είναι πιο οραματιστής και αγωνιστής, υποψιάζομαι ότι μάλλον σου ρίχνω.

Κατ' αρχάς βρίσκω απαράδεκτο να θεωρείς ότι μπορεί κανείς να το παίζει μάγκας με το "πόσο έχει συγκρουστεί με τους μπάτσους". Σιγά μην περηφανεύομαι κιόλας.

Πηγαίνοντας παρακάτω, οι δυο μας μιλάμε, δεν έχουμε κανένα δικαστή ή ακροατήριο για να προσπαθούμε να βγούμε ο ένας πάνω από τον άλλον.

Υποψιάζομαι κι εγώ λοιπόν ότι με ρίχνεις, γιατί εγώ μια - δυο φορές συγκρούστηκα και τις μετάνιωσα κιόλας (μάλιστα οι λόγοι που βρέθηκα εκεί ήταν "κοινωνικοί", παρά ιδεολογικοί). Αφού λοιπόν ικανοποιήθηκε ένα είδος εγωισμού σου και αφού καμαρώνεις γι' αυτά τα πράγματα, πες μου και το εξής που είναι και η ουσία (τη δόξα του οραματιστή και αγωνιστή, σου τη χαρίζω): νιώθεις ότι έχεις την ελευθερία να εκφράσεις αντιρρήσεις για το παρόν σύστημα;

Δημοσ.

Παιδιά μπορεί κάποιος να μου στείλει ελληνικούς υπότιτλους για το Zeitgeist.Final.Edition.DVDRip.XviD; Όλο κάτι ασυγχρόνιστους βρίσκω! Την ταινία την κατέβασα από το torrent που δίνει το επίσημο site.

Δημοσ.
Φοβάμαι πως δεν γίνεται να συνεννοηθούμε, γιατί δεν έχεις το ακαδημαϊκό υπόβαθρο για το συγκεκριμένο τόπικ, όπως εγώ δεν θα μπορούσα να μιλήσω για μουσική πχ πέρα από το "ωραίο τραγούδι".

Λέω ξανά λοιπόν συνοπτικά κάποια από τα σημεία που κατακρίνω στην ταινία:

- Όσον αφορά τα οικονομικά, λέει μισές αλήθειες και μισά ψέμματα. Έχει πολλές ανακρίβειες. Δεν μπορώ να κάτσω να τα ξαναγράψω όλα, ούτε να κάνω μάθημα Economics 101. Εδώ κολλάει το ότι δεν έχεις το ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Με την έννοια ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε με 2 λέξεις και απαιτούνται 2.000 λέξεις μέχρι να καταλάβεις κάποιες έννοιες και τους οικονομικούς μηχανισμούς. Δεν είναι υποτιμητικό αυτό. Άμα μιλάγαν γιατροί του φόρουμ σε κάποιο τόπικ για την ιλαρά, κι εγώ δεν θα ήξερα τι να πω.

- Κάποια στέκουν, κάποια δεν στέκουν σε αυτά που λέει για το "χρήμα" σαν μηχανισμό. Ξεχνάει βέβαια να αναφέρει το πόσο άλλαξε η εφεύρεση αυτή (προς το καλύτερο) τις συναλλαγές μας. Είναι χαώδης η διαφορά της barter economy (ανταλλαγή αγαθών) με τη σημερινή, προς όφελος όλων.

Κι όμως, έχω και το οικονομικό υπόβαθρο, όντας πτυχιούχος Πανεπιστημίου Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών. Και όπως γράφω και στο αρχικό μου post, συμπτωματικά την προηγούμενη μέρα μελετούσα τη Θεωρία του Χρήματος και τα υποδείγματα IS-LM. Όχι μόνο δεν υπάρχουν ανακρίβειες, αλλά έγινε πιστή μεταφορά του μηχανισμού του τραπεζικού-χρηματοπιστωτικού συστήματος επί της οθόνης. Αν θέλεις να γίνεις πιο συγκεκριμένος, μπορείς, θα σε καταλάβω, μην ανησυχείς. Λες επίσης πως "ξέχασε" να αναφέρει τη σημασία του "χρήματος" ως συναλλακτικό μέσο. Είναι αυτονόητη η χρησιμότητα του χρήματος στις σημερινές συναλλαγές.Αυτό δε προδικάζει όμως την αέναη παρουσία του ανα τους μελλοντικούς αιώνες. Αν καταλήξουν, τελικώς, τα πράματα προς κάποια παραλλαγή του Venus Project, το "χρήμα" δε θα είναι αναγκαίο. Καταλήγοντας δηλ. στο γεγονός πως το documentary δε θέλει να υπονομεύσει το "χρήμα" σε πρώτο βαθμό, αλλά θίγει περισσότερο το σημερινό χρηματοπιστωτικό καθεστώς και τις Κεντρικές Τράπεζες.

- Παρουσιάζει μία ουτοπική κοινωνία, που προϋποθέτει ΚΕΝΤΡΙΚΟ σχεδιασμό και διαχείριση των πόρων του πλανήτη. Προϋποθέτει μία ΕΝΙΑΙΑ ανθρώπινη κουλτούρα και ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ συναίνεση (εξαναγκασμό) στο μελλοντικό modus videndi. Ακόμη κι αν δεχτώ το σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ότι αύριο 6 δις μαλάκες που περπατάμε πάνω σε αυτό τον πλανήτη, πετάξουμε στα σκουπίδια πολιτικές και ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ πεποιθήσεις για το πως πρέπει να είναι ο κόσμος, θα πρέπει να ζήσουμε υπό έναν καθεστώς όπου μια κρατική άρχουσα τάξη θα αποφασίζει για την εκμεττάλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη. Κι ενδεχομένως να καταστρώνει ατέλειωτα πενταετή πλάνα όπως του Μπρέζνιεφ και του Μαλεζάνι, για να φτάσουμε δήθεν προς την ουτοπική κοινωνία. Κι είδαμε πόσους τίτλους πήρε ο Μαζελάνι με τον βάζελο.

Εδώ κάνεις άλματα. Ούτε παρουσίασαν κάποια ουτοπική κοινωνία, ούτε προϋποθέσαν κάποια ενιαία διαχείρηση πόρων, ούτε κάποια κοινή κουλτούρα κ.τ.λ. Αυτά δεν τα υποθέτουν ούτε καν οι τυπάδες του Venus Project, πόσο μάλλον το διαφορετικό σύστημα που θα ισχύσει μετά από κάποια ήπια και ομαλή μετάβαση σε αυτό. Επίσης δεν είπαν πως αύριο εσύ ο μαλάκας θα αρχίσεις να ενδιαφέρεσαι για τα παιδάκια της Αφρικής. Αυτό το καταλάβαμε, πλέον. Δεν είναι συναισθηματισμός. Είναι ατομισμός εκ μέρους σου. Μην προβάλλεις δηλ. αυτό που νομίζεις πως κατάλαβες πως προτείνει η ταινία με αυτό που προτείνει πραγματικά.

- Το ότι η τέχνη χωρίς ελευθερία έκφρασης γίνεται κρατικό αγαθό, σημαίνει ότι γίνεται απλά μια μόστρα του καθεστώτος. Το καθεστώς ορίζει τι είναι η τέχνη και ποιο το περιεχόμενο και το μήνυμά της. Μπορεί εσένα να σε γοητεύει η ιδέα ότι κάτω από ένα τέτοιο καθεστώς, η κυρά Διαμάντω στο Συκούριο θα είχε τη χαρά να παρακολουθήσει κάποιο κρατικό θίασο 10 φορές στη ζωή της. Εμένα πιο πολύ με εντυπωσιάζει η σημερινή δυνατότητα κάποιου παιδιού από το Λασίθι, να γράψει ότι μουσική γουστάρει (στο δωμάτιό του) και να μπορεί να την ακούσει κάποιος άγνωστος βοσκός στη Νέα Ζηλανδία. Κι αυτή την τεχνολογική εξέλιξη για τον πολίτη δεν την πέτυχε το καθεστώς που είχε την ψύχωση ότι τεχνολογική υπεροχή ισούται με πόσες αμερικάνικες πολιτείες μπορώ δυνητικά να τινάξω, άμα ξυπνήσω στραβά σήμερα.

Εδώ ,και παρακάτω με την δωρεάν παιδεία, να φανταστώ πως απαντάς στον Manuel και πως για κάποιο λόγο κάνεις συζήτηση για το τι εστί κομμουνισμός ώστε να παρομοιάσεις το "κόσμο" του Venus Project με αυτόν.

- Αν κάποιος δεν σου έχει πει ποτέ ότι αυτό δεν είναι καπιταλισμός, μάλλον το συζητάς με τον περιπτερά σου και όχι με έναν οικονομολόγο. Ο καπιταλισμός προϋποθέτει ελεύθερη διακίνηση αγαθών, ιδεών, κεφαλαίου και ανθρώπινου δυναμικού που λειτουργεί σε μία αγορά με διάφανη και πλήρη ενημέρωση. Τι από όλο αυτό το πακέτο υπάρχει σήμερα; Δεν υπάρχουν δασμοί; Δεν υπάρχει κρατική παρέμβαση; Δεν υπάρχουν επιδοτήσεις; Δεν υπάρχουν κρατικά εμπόδια στη διακίνηση του κεφαλαίου και στις επενδύσεις; Δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Δεν υπάρχει άγνοια καταναλωτική και ελλιπής πληροφόρηση;

Ναι, και μένα δε με πειράζει ο καπιταλισμός, αρκεί να εκμεταλλευτούν οι χώρες το φυσικό τους πλούτο και να δρέπουν των καρπών του, αντί για την εκμετάλλευση που υφίστανται οι ανά τον κόσμο χώρες από τις διάφορες πολυεθνικές, που στο όνομα του καπιταλισμού έχουν καταληστεύσει τον κοσμάκη.

Οι δημιουργοί του Zeitgeist, όσο αξιέπαινοι είναι που έκατσαν και έφτιαξαν κάτι που μας έβαλε σε σκέψεις, δεν είναι τίποτε παραπάνω από μία τρίχα από τα αρχίδια του Μαρξ. Κι από τη στιγμή που ο κόσμος που ευαγγελίζονται, προϋποθέτει έναν κόσμο σαν αυτό του Μαρξ, να είσαι σίγουρος ότι το πλάνο τους μπάζει από μύριες μπάντες περισσότερο.

Εδώ πάλι υποθέτεις πράματα που δεν τα είδαμε στην ταινία και τα οποία δεν πρεσβεύουν την ταινία.

Κι όσον αφορά το σχόλιο του Nodooκάτι, sorry αλλά τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και σοβαρά, για να μου πετάς φτηνούς συναισθηματισμούς για τα παιδάκια άλλων ηπείρων. Λες και άμα δείξουμε ποιος είναι ο πιο ευαίσθητος, αυτός κατέχει και την πιο σωστή πρακτική λύση για τον πλανήτη.

Τα προβλήματα στην κουβέντα (και στην κατανόηση μεταξύ μας) είναι τα παρακάτω:

- Πιστεύετε ότι όσοι δεν τσιμπήσαμε από την ταινία, δεν είμαστε όσο οραματιστές και κοινωνικά ευαίσθητοι όσο εσείς. Και σκέφτεστε "Κοίτα τον μαλάκα, άμα και μετά από αυτό δεν μπορεί να πειστεί για το πως θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι ο κόσμος, τότε αποτελεί κι αυτός μέρος του προβλήματος. Αχ, θεέ μου ! Με τέτοια μυαλά, πως θα αλλάξει ο κόσμος;". Αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχετε τόσο ανάγκη να πιστέψετε σε μαγικές λύσεις (όπως οι άλλοι έχουν ανάγκη να πιστέψουν στο θεούλη), που τρέχετε να αγκαλιάσετε την δήθεν λύση, χωρίς να εξετάσετε πόσο για τον πούτσο καβάλα είναι. Κι όταν κάποιος βγει και πει "παιδιά, δυστυχώς αυτό που προτείνουν δεν δουλεύει για αυτό και εκείνο τον λόγο", εσείς επιτίθεστε άκριτα σε αυτόν που το λέει. Πιο πολύ από θυμό γιατί σας χαλάει το παραμύθι, παρά γιατί εξετάσατε λογικά (ή με τις απαραίτητες γνώσεις), για το αν τελικά δουλεύει η λύση.

Ασχολίαστο το παραπάνω.

- Έχετε κολλημένη στο μυαλό σας την ιδεοληψία ότι όλα τα παιδάκια του πλανήτη, θέλουν να μοιάσουν στον μέσο έλληνα δημητράκη. Face it: δεν θέλουν. Υπάρχουν άλλοι λαοί και άλλοι πολιτισμοί, που θέλουν άλλο μοντέλο ζωής από αυτό που εσείς με την "καλή σας την καρδιά" οραματίζεστε για αυτούς.

Ο Δημητράκης, είπαμε. Έχει να φάει, κάνει τα εμβόλιά του και παίζει με τα άλλα παιδάκια. Δεν είναι όλα τα παιδάκια τόσο τυχερά. Δε νομίζω να πιστεύεις πως τα παιδιά της Αφρικής πεθαίνουν και πεινάνε για χίλιους δυο λόγους γιατί αυτή είναι η κουλτούρα τους ε;

Οραματιστής δεν είναι αυτός που λέει "αχ, να είχαν όλα τα παιδάκια από μία τυρόπιτα".

Αυτός λέγεται Βασίλειος Κωστέτσος.

Tώρα ξέρεις και το ονοματεπώνυμό μου.

Δημοσ.

@ Manuel

Το "ξύσιμο χορδών" δεν σκόπευε να υποβαθμίσει τη μουσική. Ήταν καθ' υπερβολή έκφραση για να τονίσει ότι η μουσική σαν σπουδή δεν αποτελεί πηγή αμφισβήτησης για ένα καθεστώς, όπως μπορούν να αποτελούν οι κοινωνικές ή οικονομικές επιστήμες. Κατά συνέπεια, μπορεί στον τομέα της μουσικής ή του αθλητισμού να διέπρεψαν οι "ανατολικοί", αλλά δεν υπήρξε ελευθερία σκέψης στις κοινωνικές επιστήμες. Δηλαδή εσύ πιστεύεις ότι στο χ σοβιετικό πανεπιστήμιο διδάσκαν Adam Smith, αντικειμενικά; Κι ότι υπήρχε φοιτητής που μπορούσε να αρθρώσει την άποψη ότι ο Adam Smith είχε δίκιο;

Οι πορείες, οι συγκρούσεις με τους μπάτσους και όλα αυτά δεν αποτελούν κανένα αγωνιστικό παράσημο. Εσύ μου τα ανέφερες κι απάντησα με τη σειρά μου.Το μόνο που έχει καταγραφεί στο μυαλό μου μετά από όλα αυτά τα σκηνικά, είναι πόσο βρώμικες είναι και οι δύο πλευρές. Σταμάτησα να συμμετέχω όταν την τελευταία φορά που πήγα σε πορεία, η τότε ευρύτερη παρέα μπούκαρε σε ένα φαρμακείο τρομοκρατώντας πελάτες και προσωπικό, για να φύγει με αρντάν, τσατσάρες και ότι άλλη μαλακία προλάβαινε να βουτήξει. Εκείνη τη μέρα αναρωτήθηκα πρώτη φορά με ποιους θέλω να αλλάξω ποιον κόσμο απέναντι σε ποιους.

Εν κατακλείδι, αν θες να υποστηρίζεις ένα σύστημα που σε ορίζει από την κούνια μέχρι τον τάφο, αλλά σου παρέχει ένα κεραμίδι να μένεις και στοιχειώδη αγαθά (αλλά όχι πάντα, γιατί συχνά-πυκνά οι κρατικοί λειτουργοί κάτι δεν υπολόγισαν σωστά στην παραγωγή του χ βασικού προϊόντος), δικαίωμά σου. Εμένα δεν με πείθει πια.

Κι επιμένω πως δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε γιατί όταν εγώ γράφω πως τίποτα δεν είναι δωρεάν, εσύ λες πως λέω ατοπήματα. Στοιχειώδη οικονομικά είναι αυτά, πραγματικότητες της ζωής, κι εσύ τα λες ατοπήματα. Το γεγονός ότι δεν έβγαλαν ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ τους οι άνθρωποι που ξέρεις για να σπουδάσουν, δεν σημαίνει πως ήταν δωρεάν η παιδεία. Είχε κόστος για το κράτος άρα και για το κοινωνικό σύνολο και κατ' επέκταση για το άτομο.

@nodoo

Χαίρομαι που είσαι οικονομολόγος, ίσως συνεννοηθούμε πιο γρήγορα.

Η "αυτονόητη χρησιμότητα του χρήματος" μπορεί να είναι αυτονόητη για σένα και μένα, όχι για όλους. Αν θες να κάνουμε μια έντιμη κουβέντα, νομίζω ότι παραδέχεσαι ότι ο τρόπος που το "χρήμα" κατακρίνεται στην ταινία, είναι λαϊκίστικος εντελώς. Όπως και η κριτική στον Adam Smith.

Συμφωνώ ότι δεν προδικάζει την αέναη παρουσία του. Όχι πως έχουμε βέβαια καμία ένδειξη σήμερα ότι μπορεί να πάψει να υπάρχει.

Για να μη μπαίνουμε σε μακροσκελείς αναλύσεις, το κύριο συλλογιστικό λάθος της ταινίας είναι το παρακάτω:

1. Ισχυρίζεται ότι το χρήμα θα πάψει να υπάρχει όταν τα αγαθά και οι υπηρεσίες πάψουν να έχουν κόστος.

2. Για να πάψουν να έχουν κόστος, πρέπει να υπάρχουν άπειρα αγαθά (σύμφωνα με την ταινία η έννοια scarcity of resources είναι στο μυαλό των οικονομολόγων)

3. Ισχυρίζεται ότι αυτό είναι εφικτό χάρις στη σημερινή τεχνολογία.

Αν εσένα Βασίλειε σε βρίσκει σύμφωνο ο παραπάνω συλλογισμός, τότε χαίρομαι που τελικά ακολούθησες τον χώρο της μόδας.

Στο τραβηγμένο από τα μαλλιά σενάριο που ο παραπάνω συλλογισμός στέκει, θα ήθελα σε παρακαλώ να μου πεις ποιος άλλος τρόπος υπάρχει πλην της κεντρικής διαχείρισης και του σχεδιασμού. Πλην της κατάργησης της ιδιωτικής περιουσίας, ώστε οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του πλανήτη και τα αγαθά να φτάνουν και να περισεύουν για όλους.

Τέλος, εύχομαι να συγκινείς καμιά γκόμενα με τις ιστορίες για τα παιδάκια από την Αφρική. Γιατί αυτή μπορεί να είναι η μόνη πρακτική αξία του "συναισθηματισμού" σου. Για τα παιδιά από την Αφρική δεν αλλάζεις κάτι.

Προφανώς μπήκες αργά στην κουβέντα, στην αρχή της οποίας έλεγα στον Manuel ότι δυστυχώς ο κόσμος δεν είναι μοιρασμένος ανάμεσα σε καλούς και λίγους κακούς που αν τους πλακώσουμε στις φάπες, θα σώσουμε την ανθρωπότητα. Όντας οικονομολόγος λοιπόν, ήδη αντιλαμβάνεσαι (για να επαναλάβω ένα ακραίο παράδειγμα) γιατί είναι πιο φτηνό και εύκολο για μια γκόμενα να φουσκώσει τα βυζιά της από το να επιτρέψει αυτός ο πολιτισμός να ζήσουν όλα τα παιδιά με αξιοπρέπεια.

Δημοσ.
@ Manuel

Το "ξύσιμο χορδών" δεν σκόπευε να υποβαθμίσει τη μουσική. Ήταν καθ' υπερβολή έκφραση για να τονίσει ότι η μουσική σαν σπουδή δεν αποτελεί πηγή αμφισβήτησης για ένα καθεστώς

Κι όμως κάνεις λάθος. Και η μουσική που έγραφε ο Σοστακόβιτς θεωρήθηκε αντικαθεστωτική και κυνηγήθηκε. Και δεν μιλάω για μουσική με στίχους.

Εν κατακλείδι, αν θες να υποστηρίζεις ένα σύστημα που σε ορίζει από την κούνια μέχρι τον τάφο, αλλά σου παρέχει ένα κεραμίδι να μένεις και στοιχειώδη αγαθά (αλλά όχι πάντα, γιατί συχνά-πυκνά οι κρατικοί λειτουργοί κάτι δεν υπολόγισαν σωστά στην παραγωγή του χ βασικού προϊόντος), δικαίωμά σου. Εμένα δεν με πείθει πια.

Ένα τέτοιο σύστημα είναι το σημερινό, βγάζοντας όλα τα καλά. Εγώ απλά λέω ότι αν είναι να ξεκινήσουμε από κάπου, ας ξεκινήσουμε από κάτι με καλά και άσχημα και ας βγάλουμε τα άσχημα, όχι από κάτι με κυρίως άσχημα.

Δε μας έχεις πει πάντως τι είναι αυτό που σε πείθει τελικά. Εκτός αν εγώ δεν το κατάλαβα (υπάρχει αυτή η πιθανότητα, δεν είμαι και ότι πιο έξυπνο όπως έχεις καταλάβει).

Κι επιμένω πως δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε γιατί όταν εγώ γράφω πως τίποτα δεν είναι δωρεάν, εσύ λες πως λέω ατοπήματα. Στοιχειώδη οικονομικά είναι αυτά, πραγματικότητες της ζωής, κι εσύ τα λες ατοπήματα. Το γεγονός ότι δεν έβγαλαν ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ τους οι άνθρωποι που ξέρεις για να σπουδάσουν, δεν σημαίνει πως ήταν δωρεάν η παιδεία. Είχε κόστος για το κράτος άρα και για το κοινωνικό σύνολο και κατ' επέκταση για το άτομο.

Μα τι λες τώρα, αυτά δεν τα λέμε ούτε σε παιδιά Δημοτικού. Δηλαδή εσύ μου εξηγούσες (και εγώ δεν κατάλαβα γιατί δεν είμαι οικονομολόγος) ότι η Παιδεία όπως και να 'χει, πάντα κάτι κοστίζει; Χαίρω πολύ, αυτή είναι η συζήτηση μας; Σε λίγο θα μου πεις ότι κοστίζει σε οξυγόνο, γιατί πρέπει να αναπνέουν φοιτητές και καθηγητές.

Εκτός αν μου λες ότι δεν αξίζουν τα χρήματα που δόθηκαν στην παιδεία, γιατί τα στερούσαν από το λαό (προσωπικά εμένα δε θα πήγαινε ποτέ εκεί το μυαλό μου).

Δημοσ.

Τίποτα δεν με πείθει πια.

Μάλλον το no future ήταν η σοβαρότερη πολιτική δήλωση που εκστομίστηκε ποτέ.

• Moderators
Δημοσ.

Πάντως, ωραία, υπάρχει το μαύρο και το άσπρο και όλες αυτές οι γκρίζες διαβαθμίσεις ανάμεσα -για τις οποίες μαθαίνουμε από την ώρα που γεννιόμαστε πλέον, αλλά για κάποιο λόγο πάντα κάποιος μας υπενθυμίζει ότι δεν τις βλέπουμε και δεν τις υπολογίζουμε (εν αντιθέσει με αυτόν) -και αν τις υπολογίζαμε όπως εκείνος τότε δεν θα είχε νόημα να είμαστε αισιόδοξοι ή οραματιστές.

Θα ήταν απλά irrelevant όπως λέει και η ταινία, και τότε θα μας πατούσαν και θα μας εξόντωναν οι υπόλοιποι στον έξω σκληρό κόσμο σαν τεράστιες μυγοσκοτώστρες. Εντάξει λοιπόν, έτσι είναι τα πράγματα σήμερα.

Το θέμα της ταινίας (και των δύο), ή μάλλον το απόφθευγμα της ταινίας ποιο είναι;

Να εφαρμόσουμε το Venus Project; Να το ενισχύσουμε οικονομικά/ηθικά; Να πιαστούμε όλοι χέρι χέρι;

Όχι. Δηλαδή όχι απαραίτητα. Η ταινία μπορεί να λέει πολλά και αναφέρει ότι απλουστεύει κάποια από αυτά. Η βασική της τελική προτροπή είναι "ψαξ'τε το". Μην κάθεστε με σταυρωμένα τα χέρια, μην θεωρείτε ότι τα πράγματα είναι πάντα όπως τα παρουσιάζουν, διαβάστε κανένα βιβλίο, μην νομίζετε ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε μόνο προς το χειρότερο ή ότι δεν μπορούν να αλλάξουν, μην νομίζετε ότι είστε ελεύθεροι.

Ακόμα και η ριζοσπαστική (ή ουτοπική) πρόταση του Venus Project, παίζει το ρόλο της "απόδειξης" ότι η αλλαγή δεν είναι απαραίτητα κάτι που θα προκύψει από χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες, που ίσως πάρει δεκαετίες και ίσως απαιτεί και μια ευθυγράμμιση όλων των πλανητών στο ηλιακό σύστημα. Η δυνατότητα αλλαγής (μπορεί και να) βρίσκεται σε απίστευτα κοντινή απόσταση από το σημείο που είμαστε τώρα.

Καταλαβαίνω πως κάποιοι μπορεί να έχουν εγκαταλείψει (ή να μην προσπάθησαν ποτέ) την ιδέα να αλλάξουμε σημαντικά τον κόσμο που ζούμε και να έμειναν στο "έτσι είναι τα πράγματα" ή "είναι πολύ πολύπλοκα για να τα αλλάξω εγώ" ή "είναι πολύ αργά πλέον" ή "εγώ έκανα το κομμάτι μου αλλά αφού δεν κάνει τίποτα κανένας άλλος δε μαμιέται ας βολευτώ και εγώ τώρα κάπου". Θυμάμαι συγγενικό μου πρόσωπο να μου λέει πριν δέκα περίπου χρόνια σχεδόν χαιρέκακα (ίσως λόγω ηλικίας να παρερμηνεύω το ύφος) ότι "εντάξει, μικρός είσαι και εμείς το περάσαμε αυτό το στάδιο, τις είχαμε και εμείς τις ιδέες αυτές, αλλά θα στρώσεις και εσύ και θα δεις ότι δεν έχει νόημα να είσαι τόσο αντιδραστικός, θα προσαρμοστείς και θα δεις ότι πρακτικά δεν γινέται αλλιώς .... κλπ κλπ". Δόξα το θεώ, ακόμα δεν έπιασε η κατάρα του. :P

Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι το μέλλον είναι φοβερά δυσοίωνο έτσι όπως βλέπω τον κόσμο γύρω μου. Και με το μικρό μου το μυαλό, θεωρώ ότι χρειάζεται μια αλλαγή. Όχι η αλλαγή δεν θα έρθει από μια πρόταση που έγινε σε μια ταινια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται η αλλαγή.

Δημοσ.

Αλλαγή προς τα που;

Δεν καταλαβαίνεις ότι δεν είναι θέμα προσπάθειας μόνο;

Είναι ότι δεν συμφωνούμε καν στο ποια θα πρέπει να είναι η αλλαγή.

Άλλο κόσμο οραματίζεται ο Πλέυρης, άλλο ο Γκρίζος Λύκος, άλλο ο μεσοαστός αμερικάνος, άλλο ο ισλαμιστής. Κι ο καθένας από αυτούς νιώθει ότι η δικιά του κοσμοθεωρία είναι η σωστή.

Εδώ δεν έχουμε κάνει καν το πρώτο βήμα σαν ανθρωπότητα: να αντιληφθούμε το παράλογο της θρησκείας και να την πετάξουμε στα σκουπίδια. Αυτό θα ήταν η μόνη ελπίδα απαρχής κάποιας αλλαγής στον κόσμο.

Επίσης θα ήθελα να μάθω από όσους δεν "εγκατέλειψαν" την προσπάθεια τους να αλλάξει ο κόσμος, ποια ακριβώς ήταν η τελευταία τους επαναστατική δράση. Ποιες ήταν οι προσωπικές κυρώσεις τους μετά από αυτή την πράξη. Και πόσο άλλαξε ο κόσμος από αυτή.

Για να μαθαίνουμε κι εμείς που σκοτωθήκαμε νωρίς μαζί με τον Χρόνη Μίσιο.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...