lsadamjim Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2007 Μέλος Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2007 το ενεργιακό θα το λύσο αργότερα.... το ιδανικότερο θα ήταν το στοιχείο του κλιματιστικού να ήταν διπλό, δηλαδή δυ κυκλώματα σοληνώσεων χαλκού με κοινά φύλλα αλουμηνίου έτσι ώστε στο ένα κύκλωα να περνούσε το φρέον και στο άλλο το νερό. αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση εξισορόπηση της θερμοκρασίας μεταξύ των ζεστών σολίνων του νερού και των παγωμένων του φρέον λόγο υψυλότερης αγωγιμότητας και κατά συνέπεια λιγότερη ενέργεια αφού θα χρειαστεί μικρότερο κομπρεσερ και ανεμυστήρας για το κύκλωμα του κλιματιστικού... λέω τώρα... όπως είπα δεν έχω την γνώση αλλά φαντασία...
capthookb Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2007 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2007 μιλάμε για σύστημα με επεξεργαστή Intel® Core2 Extreme CPU Q6850 @ 3.00GHz 1333 FSBmemory 2 x 1 G 1333 FSB Asus NVIDIA GeForce 8800 Ultra Asus Μυτρική Asus p5k3 Δε μου λένε τίποτα αυτά!!!! Σε watt θέλω να μου πεις, πόση ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπουν σε θερμότητα! Ίσως να ήταν καλύτερο να κατασκεύαζες ένα κουτί και στο εσωτερικό του οποίου να βάλεις το κλιματιστικό. Θα έψυχες τα πάντα με αυτόν τον τρόπο, και όχι μόνο τα μέρη από όπου θα περνά το νερό της υδρόψυξης.
lsadamjim Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2007 Μέλος Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2007 σε καμια δεκαρια μερες θα έχω τα υλικά... μεχρι τότε αν καποιος σκεφτεί κάτι πάνω σ΄ αυτή τη λογική ας το αναφέρει
capthookb Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2007 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2007 το ενεργιακό θα το λύσο αργότερα.... το ιδανικότερο θα ήταν το στοιχείο του κλιματιστικού να ήταν διπλό, δηλαδή δυ κυκλώματα σοληνώσεων χαλκού με κοινά φύλλα αλουμηνίου έτσι ώστε στο ένα κύκλωα να περνούσε το φρέον και στο άλλο το νερό. αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση εξισορόπηση της θερμοκρασίας μεταξύ των ζεστών σολίνων του νερού και των παγωμένων του φρέον λόγο υψυλότερης αγωγιμότητας και κατά συνέπεια λιγότερη ενέργεια αφού θα χρειαστεί μικρότερο κομπρεσερ και ανεμυστήρας για το κύκλωμα του κλιματιστικού... λέω τώρα... όπως είπα δεν έχω την γνώση αλλά φαντασία... Όχι όπως είναι είναι μια χαρά. Τα φύλλα αλουμινίου βρίσκονται εκεί για να αυξήσουν την επιφάνεια μεταφοράς θερμότητας από το ψυχρό μέταλλο των σωληνώσεων προς το ζεστό αέρα (για την ακρίβεια είναι αντίθετα). Η βέλτιστη απόδοση λοιπόν είναι αν αντικαταστήσεις τον αέρα που περνά ανάμεσά τους με νερό και όχι με σωλήνες που θα περιέχουν νερό. Βέβαια το νερό έχει μεγαλύτερη πυκνότητα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
lsadamjim Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2007 Μέλος Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2007 έχεις δίκιο για την ενέργεια που χρειάζεται το σύστημα αλλά θέλω να το συγκρίνεις με το σύστημα ψύξης φρέον που σάει κατ΄ευθείαν πάνω στο cpu!!! εγώ απλά σκέφτικα μια ενδιάμεση λύση για να μην έχουμε τον επεξεργαστή στους - 20 και κάτω και θέλουμε εξιζητιμένα συστήματα μόνωσης... πάντος υπολογίζω στα 300-400 watt. τόσο δυλεύει ένα εννιαράκι και ίσως χρισιμοποιήσω 7.500 btu. το άλλο που λες μς το κουτί πάλι θα στιριχτούμε στη θερμοεπαγωγική ικανότητα του αέρα... θα μπορούσαμε να βάλουμε και απ΄ έξω το κλιματιστικό και να βαράει στου ανεμιστήρες εισαγωγής του κουτιού. δηλ αν τον χειμώνα βγάζαμε το κουτι έξω με θερμοκρασία 2 - 3 βαθμούς που είναι πολύ λιγότερο από τη θερμοκρασία του αέρα του κλιματιστικού θα μπορούσαμε να δουλέψουμε σε υψηλά επιπεδα volt τον cpu και τις μνήμες?
lsadamjim Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2007 Μέλος Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2007 έχεις δίκιο... η αρχική ιδέα είναι η καλύτερη... εκεί που χρειάζεται καλή μελέτη είναι στην καλή κυκλοφορία του νερού για να μην υπάρχουν περιοχές μικρότερης κινητικότητας του νερού και κατα συνέπεια διαφορές θερμοκρασίας και απόλεια ενέργειας. έχεις κάτι να προτίνεις σ΄αυτό?
capthookb Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2007 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2007 έχεις δίκιο για την ενέργεια που χρειάζεται το σύστημα αλλά θέλω να το συγκρίνεις με το σύστημα ψύξης φρέον που σάει κατ΄ευθείαν πάνω στο cpu!!! εγώ απλά σκέφτικα μια ενδιάμεση λύση για να μην έχουμε τον επεξεργαστή στους - 20 και κάτω και θέλουμε εξιζητιμένα συστήματα μόνωσης... πάντος υπολογίζω στα 300-400 watt. τόσο δυλεύει ένα εννιαράκι και ίσως χρισιμοποιήσω 7.500 btu. το άλλο που λες μς το κουτί πάλι θα στιριχτούμε στη θερμοεπαγωγική ικανότητα του αέρα... θα μπορούσαμε να βάλουμε και απ΄ έξω το κλιματιστικό και να βαράει στου ανεμιστήρες εισαγωγής του κουτιού. δηλ αν τον χειμώνα βγάζαμε το κουτι έξω με θερμοκρασία 2 - 3 βαθμούς που είναι πολύ λιγότερο από τη θερμοκρασία του αέρα του κλιματιστικού θα μπορούσαμε να δουλέψουμε σε υψηλά επιπεδα volt τον cpu και τις μνήμες? Και ποιος σου είπε πως ο αέρας δε μπορεί να ψύξει; Έστω οτι έχεις μια ψύκτρα στον επεξεργαστή που μπορεί και κρατά μια διαφορά θερμοκρασίας των 10 βαθμών ανάμεσα σε επεξεργαστή και αέρα περιβάλλοντος (αυτόν τον αέρα που είναι μέσα στο κουτί εννοώ), τότε αν κατεβάσεις τον αέρα του περιβάλλοντος στους 0 ο επεξεργαστής πόσο θα φτάσει;
lsadamjim Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2007 Μέλος Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2007 τότε ποιός ο λόγος για υδροψυξη???? αφού ο αέρας το κουτιού, με μια καλή κυκλοφορία θα έχει την θερμοκρασία δωματίου τότε ο επεξεργαστής δε θα ανέβαινε ποτέ πάνω από 40 βαθμούς. Γιατι φτάνει 55 και 65 με την καλύτερη ψ΄΄υκτρα της αγοράς και 4 ανεμυστήρες στο κουτί. Τώρα δεν έχω πρόβλημα... ο αέρας που βγαίνει σε load είναι κρύος ουτεν καν χλυαρός αλλά όλα δουλεύουν στις αρχικές ρυθμίσεις... μπορείς να φτάσεις τα 4,5 και 1800 fsb με αερόψυξη?
capthookb Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2007 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2007 Παράδειγμα σου έφερα. Δεν είπα οτι μια ψύκτρα έχει διαφορά θερμοκρασίας 10 βαθμών. Απλά με την υδρόψυξη μεταφέρεται η θερμότητα από το εσωτερικό του κουτιού σε κάποιο άλλο σημείο εξωτερικά του, και δεν προσπαθεί να ψυχθεί μέσα. Συν το γεγονός οτι το block λογικά καταφέρνει μικρότερη διαφορά θερμοκρασίας.
firewalker Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2007 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2007 Αντί για νερό μπορείς να βάλεις λάδι σιλικόνης που θα αναδεύεται συνεχώς. Γενικά οτιδήποτε θα παίζει τον ρόλο του μέσου εναλλαγής στο ενυδρείο θα πρέπει να αναδεύεται για μέγιστη απόδοση.
oldnew Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2007 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2007 Μολις γυρισα απο μπαρ, και μιας και δεν εχω υπνο, απανταω τωρα. Τετοιες πατεντες και πολι ποιο περιεργες εχουν κανει πολοι. Αμα ψαξεις στο νετ θα βρεις απιστευτα πραγματα.Ενα εξυπνο που μου ερχεται στο μιαλο τωρα, ειναι ενας που ειχε θαψει μια δεξαμενη νερου (χωραγε καμια 20ρια λιτρα) στον κηπο, 2-3 μετρα κατω απο το εδαφος, γιατι λεει εκει η θερμοκρασια χειμονα καλοκαιρι ειναι 10 βαθμοι. Μετα με σωληνες εστελνε το νερο με αντλια στο waterblock, και ειχε ενα ΠΟΛΥ ποιο αποδοτικο και παμφτηνο watercooling με μονο μειον οτι δεν μεταφερονταν. Και πολοι εχουν κανει πατεντες με ψυγεια και aircondition. Αν το φτιαξεις σωστα βεβαιως και θα δουλευει, αν και διαβασα ελαχιστα απο οσα γραφεις, την γενικη ιδεα την πειρα. Απλα δεν σε συμφερει, με λιγοτερα χρηματα μπορεις να κανεις πολυ ποιο αποδοτικες πατεντες, οπως ενα απλο συστημα watercooling, ισως με αρκετα λιτρα tank, και αφου θες να εχεις ακομα καλυτερη αποδοση απο watercooling να χρησιμοποιησεις π.χ peltier για να παγωσεις το υγρο ακομα και κατω απο τους 0 βαθμους. Νομιζω μεχρι και -20 βαθμους μπορεις να το καταφερεις. Αρκει να αγορασεις 1, η 2 η 3 η 4 πελτιερ π.χ 200 wat το καθενα, αναλογα με τι ψηξη θες να πετυχεις. Θα εχεις λιγο χειροτερη αποδοση , αν το φτιαξεις καλα, απο τα ετοιμα συστηματα με φρεον που κανουν 1000 ευρω, και απειρος καλυτερη απο αυτο που θες να φτιαξεις.Επισης θα ειναι πολυ μικροτερο, ακομα και μεσα στο κουτι μπορει να χωρεσει, και θα ειναι φθηνοτερο απο τη λυση που προτηνεις. Θες 2ο τροφοδοτικο για τα peltier γιατι τραβανε πολυ.Σε απλα ελληνικα φτιαξε πρωτα ενα καλο watercooling, και αν επιμενεις να θες μικροτερες θερμοκρασιες το βελτιωνεις με peltier.Ετσι κανουν ολοι. Και διαβασε περισσοτερα σε site στα αγγλικα για να παρεις ιδεες, και να καταλαβεις οτι αυτο που προτηνεις δεν συμφερει σε καμια περιπτωση. Τι καθομαι και γραφω 4 τα ξημερωματα.. Ειμαι στα αληθεια insomniac! Στμπληρωνω εδω μιας και πιθανοτατα δεν ξερεις τι ειναι τα peltier, γιατι ανα ηξερες δεν θα προτηνες αυτο που σκευτεσαι, ειναι κατι μικρες πλακες, με 2 καλωδια. Τους δινεις ταση 12-17 volt και η μια πλευρα παγωνει π.χ -20 ,ενω η αλη ζεματαει. Την πλευρα που παγωνει την χρησιμοποιεις για ψυξη, ενω αυτη που θερμενεται χρησιμοποιεις μεγαλες ψυκτρες και ανεμιστηρες ή εναλακτικα ολοκληρο 2ο watercooling για να την ψυξεις, γιατι διαφορετικα θα καει το peltier..
Evil_Skullman Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2007 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2007 Yπαρχουν ειδικα στεγανοπιημενα ψυγειακια για tower υπολογιστων που δεν εχουν κινδυνο υγρασιας αλλα και οχι μεγαλυτερες απαιτησεις σε ενεργεια απο ενα απλο μικρο ψυγειο. Αν βεβαια θες εσυ να υλοποιησεις αυτο που λες θα περιμενω ανυπομονα φωτογραφιες!!!!
Vatos_locos Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2007 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2007 keep in mind one thing όταν θα έχεις ambient temp 28 βαθμούς που λες και στον cpu 10 η υγροποίηση θα υπάρχει δεν το γλιτώνεις γενικός αυτές οι κατασκευές με χαλάνε γιατί θα είναι τεράστιες για 24/7 ψάχνεσαι για καλές temps φτιάξε μια υδρόψυξη αγόρασε και ένα καλο peltier και chillαρε το νερό όχι direct στον cpu σου έτσι δεν θα έχεις ούτε υγροποιήσεις ούτε τίποτα απλά θα έχεις άλλο πρόβλημα μετά, την ψύξη του peltier
lsadamjim Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2007 Μέλος Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2007 η τελευταία ιδέα μου άρεσε... αν πάρουμε 2 μπλοκ! το ένα το βάλουμε στον επεξεργαστή και το άλλο έξω. στο εξωτερικό μπλοκ βάλουμε το peltier με καλή αερόψυξη από πάνω. το όφελος θα είναι ότι η αερόψυξη του peltier θα είναι πολύ ζεστή σίγουρα, οπότε ο αέρας δωματίου γι αυτήν θα έχει μεγαλύτερη διαφορά ενώ ταυτόχρονα το μπλοκ (η κάτω πλευρά του peltier θα είναι παγωμένη) ενώ με την απλή υδροψυξη μαθηματικά είναι άλλες οι σχέσεις ambient temp, water temp κ.λ.π. η κεντρική λογική μου είναι να υπάρχει ένας σταθμός που να απορροφάται μεγάλη τιμη θερμοκρασίας με αποτέλεσμα ο αέρας δωματίου να έχει μεγάλη διαφορά από το σταθμό οπότε μεγαλύτερη ταχύτητα εξισορρόπησης της θερμοκρασίας ενώ ταυτόχρονα κερδίζεις χαμηλή θερμοκρασία στο επιθυμητό σημείο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.