Προς το περιεχόμενο

Αντικατάσταση οικιακού Win XP file server με Linux. Πώς και τι?


petesoulis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Φωστήρες του Linux δώστε τα φώτα σας:

 

Εχω ένα οικιακό δίκτυο, όπου χρέη file server εκτελεί ένα PC με Sempron 2600, 512 MB RAM και 11 (προς το παρόν) σκληρούς IDE και SATA που τρέχει Win XP. Το εν λόγω PC παίζει επίσης το ρόλο του αντιγραφικού με ένα Pioneer 111B και κατα κόρον backup ΧΒΟΧ360 games με το Imgburn. Κάρτα δικτύου είναι η Netgear GA311 για 1Gbit ethernet που μέσω ενός Gbit switch μοιράζει υλικό σε 2 XP based PCs, 1 laptop με Vista, 1 ΧΒΟΧ360 και 1 PS3.

 

O server σερβίρει από MP3 και φωτογραφίες, μέχρι DVD video isos και HD-DVD/Blu-ray images.

 

Οδηγήστε με σας παρακαλώ για την αντικατάσταση των (αργών και βαρέων) XP με κάποια (πολύ ελαφρύτερη φαντάζομαι) διανομή Linux.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Xubuntu ή για ακόμη πιο ελαφρύ, Fluxbuntu. Να ξέρεις ότι για τη δουλειά που το θες όμως, το γραφικό περιβάλλον είναι overkill. Δυστυχώς, οι διανομές που σε βγάζουν σε «γυμνό» Linux και μπορείς μετά να προσθέσεις μόνο ότι θεωρείς απαραίτητο, απαιτούν παραπάνω χρόνο για διάβασμα και στήσιμο.

 

Εγώ έχω στήσει για τον ίδιο λόγο Debian unstable από netinst δισκάκι σε έναν P-III/256MB RAM. Όλη η δουλειά γίνεται από κονσόλα, αφού πρώτα εγκαταστάθηκαν τα πακέτα που αφορούν Samba. Το έχω ξεχασμένο εδώ και κάτι μήνες να δουλεύει 24/7 χωρίς κανένα πρόβλημα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα χρειαστεί να στήσεις ένα sampa (file server) εφοσον βάλεις linux. Για εγκατάσταση κτλ δε νομίζω να δυσκολευτείς , υπάρχουν αρκετά tutorial στο ιντερνέτ . Με ένα απλό γούγλισμα βρήκα αυτό

Χρειάζεται πάντως εξοικίωση και με κονσόλα :s

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν και με τους διάφορους οδηγούς που κυκλοφορούν θεωρώ ότι θα το πετύχω το στήσιμο από την κονσόλα, το γραφικό περιβάλλον θα μου ήταν πολύ χρήσιμο για την καθημερινή χρήση.

Εξάλλου, θέλω να χρησιμοποιώ και έναν image burner, όπως το Imgburn.

 

Και επιπλέον utorrent και grabit (ή αντίστοιχους torrent / newsgroup clients), καθώς (εκ παραδρομής ξέχασα να αναφέρω ότι) ο server χρησιμοποιείται και ως κατεβαστήρι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πάντως υπάρχουν εφαρμογές κονσόλας που κάνουν όλα αυτά που ανέφερες και μάλιστα υπερτερούν σε δυνατότητες από τις αντίστοιχες γραφικές εφαρμογές (π.χ. rtorrent, mutt, lftp). Είναι μόνο θέμα συνήθειας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...