Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
6 hours ago, mariosnik_ said:

Πιστεύω ότι είναι αλήθεια τα 0.1μm, απλά εφαρμόζουν κάποια πατέντα και το πετυχαίνουν. Η toray και μια άλλη γερμανική είναι που το έχουν καταφέρει, την γερμανική δεν την θυμάμαι καθόλου. 

Φαντάσου ότι σε δύο μαγαζιά για φίλτρα που έχω πάει να ρωτήσω, είχα ρωτήσει για δύο μάρκες, μόνοι τους μου συνέστησαν να μην επιλέξω κάτι ανταλλακτικά για 0.1μm διότι η ροη θα ήταν πολύ χαμηλή. 0.5μm ως 0.3μm έχει καλή ροή. Για τα άνω πάγκου θα έλεγα πήγαινε σε Doulton, από την στιγμή που αποσύρθηκε το μεγάλο άνω πάγκου της toray.... 

Απλά δεν ξέρω ποιο να διαλέξω. Το toray μου βγαίνει περίπου 75-80 ευρώ το χρόνο. Στη doulton είναι 0.5 micron και κάποια με καλές αξιολογήσεις είναι στα 120-170 ευρώ. Βέβαια φαντάζομαι μετά θα χρειάζεται να αγοράζω μόνο το φίλτρο μια φορά το χρόνο, σωστά;;

Ισχύει ότι στα 0.5 micron περνάνε βακτήρια και ιοί;

Ηλιούπολη μένω. Να συνεχίσω με toray ή να αγοράσω κάποιο φίλτρο άνω πάγκου;;

Η ροή είναι κομπλέ, απλά έχω αυτό το θέμα με τη διαρροή που έχουν και αρκετοί άλλοι. Και έχω ήδη αγοράσει και δεύτερη βάση πέρυσι.

Επίσης δε καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν τόσα διαφορετικά μοντέλα από τη στιγμή που δέχονται πάνω κάτω τα ίδια φίλτρα. Αλλάζει κάτι στο Βρυσάκι;

https://www.skroutz.gr/c/4314/syskeues-filtrwn-nerou/m/25541/Doulton/f/1155101/ano-pagou.html?utm_source=android&utm_campaign=skroutz_share

• Απαντ. 6,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 9/12/2024 στις 9:41 ΜΜ, gigi80 είπε

Εγώ είχα αποσκληρυντή αλλά μένω δεύτερο όροφο οπότε να ανεβάζω 25 κιλά σακιά μου έπεσε η μέση και τον έβγαλα εκτός … στη συνέχεια έβαλα ένα της watts κατά των αλάτων αλλά μου βουλώνει το καζανάκι και δεν παίρνει μαλακτικό το πλυντήριο … μου είπαν ότι αυτό καθαρίζει τις σωληνώσεις για αυτό βγάζει κάτι άσπρα και βουλώνουν και ότι θα σταματήσει … εδώ και ένα χρόνο έχω φέρει δύο φορές υδραυλικό για αυτό είπα να δοκιμάσω το συγκεκριμένο 

θες να δεις πως ειναι το φιλτρο μεσα?

spacer.png

spacer.png

Επεξ/σία από akoinonitos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Witcher1st είπε

Απλά δεν ξέρω ποιο να διαλέξω. Το toray μου βγαίνει περίπου 75-80 ευρώ το χρόνο. Στη doulton είναι 0.5 micron και κάποια με καλές αξιολογήσεις είναι στα 120-170 ευρώ. Βέβαια φαντάζομαι μετά θα χρειάζεται να αγοράζω μόνο το φίλτρο μια φορά το χρόνο, σωστά;;

Η ροή είναι κομπλέ, απλά έχω αυτό το θέμα με τη διαρροή που έχουν και αρκετοί άλλοι. Και έχω ήδη αγοράσει και δεύτερη βάση πέρυσι.

Επίσης δε καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν τόσα διαφορετικά μοντέλα από τη στιγμή που δέχονται πάνω κάτω τα ίδια φίλτρα. Αλλάζει κάτι στο Βρυσάκι;

https://www.skroutz.gr/c/4314/syskeues-filtrwn-nerou/m/25541/Doulton/f/1155101/ano-pagou.html?utm_source=android&utm_campaign=skroutz_share

καλα αν διαβασεις χαρακτηριστικα απο καλα φιλτρα που λενε στον τιτλο 0.1μm  μετα στην περιγραφη σου λεει πραγματικα micron 0,5 εως 0,8 ξερω γω. Γενικα δεν μπορεις να ξερεις αν αυτα που γραφουν ειναι πραγματικα  και κανεις πραγματικα δεν μπορει να σου απαντησει. Το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να παρεις δειγμα απο το νερο πριν το φιλτρο και μετα και να το πας για εξεταση για να διαπιστωσεις μονος σου τι δουλεια κανει. Βεβαια και αυτο κοστιζει. Ειναι να μην μπλεξεις στο ψαξιμο για φιλτρα αυτο εχω καταλαβει.

Επεξ/σία από akoinonitos
Δημοσ.
5 ώρες πριν, Witcher1st είπε

Τα διαφορετικά μοντέλα έχουν να κάνουν με το υλικό ή τον σχεδιασμό της βάσης και με το ανταλλακτικό. Πρέπει να μπεις να ψάξεις τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που έχει το κάθε ένα να δεις ποιο σου αρέσει η σου ταιριάζει με βάση αυτά που προσφέρει, συνήθως. Εγώ προτείνω το Doulton ultracarb imperial. 

Παθογόνα συγκρατούν μόνο όσα έχουν υψηλότερη διάμετρο από αυτήν που πετυχαίνει να συγκρατήσει το φίλτρο στην απόλυτη διηθηση. Εάν υπάρχει πιστοποίηση NSF ανατρέχεις σε αυτή και κοίτας τι παθογόνα κρατάει το στοιχειο.

Εδω αναφέρει κάποια για το ultracarb.

https://www.qwaterfilters.com/product/doulton-ultra-carb-imperial-obe/?srsltid=AfmBOopSQSW0LFjdx8FX38qFZ7OiX3FGj4pzj3z5PB-HnmcLTpuaTo2M

Αν θες να κρατάει ιούς τότε τα ξεχνάς τα φίλτρα, θες αντιστροφή όσμωση. Στο χλωριομενο νερό της Αθήνας δεν έχουμε ζωντανά τέτοια παθογόνα. Αν φοβάσαι μήπως έχεις, πρέπει να κάνεις χημική ανάλυση στο νερό, διότι η αντίστροφη όσμωση έχει κόστος. 

3 ώρες πριν, akoinonitos είπε

καλα αν διαβασεις χαρακτηριστικα απο καλα φιλτρα που λενε στον τιτλο 0.1μm  μετα στην περιγραφη σου λεει πραγματικα micron 0,5 εως 0,8 ξερω γω. Γενικα δεν μπορεις να ξερεις αν αυτα που γραφουν ειναι πραγματικα  και κανεις πραγματικα δεν μπορει να σου απαντησει. Το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να παρεις δειγμα απο το νερο πριν το φιλτρο και μετα και να το πας για εξεταση για να διαπιστωσεις μονος σου τι δουλεια κανει. Βεβαια και αυτο κοστιζει. Ειναι να μην μπλεξεις στο ψαξιμο για φιλτρα αυτο εχω καταλαβει.

Μεγαλη κουβέντα. Τα κάθε φίλτρο παρουσιάζει διαφορετικό ποσοστό συγκράτησης στερεών ανάλογα την διάμετρο τους καθώς άλλων χαρακτηριστικών του νερου, πίεση, θερμοκρασία, παροχή κτλ. Αν λένε οι εταιρείες ότι 0.5 με 0.8 είναι τα πραγματικά, σημαίνει ότι σε αυτά έχουν απόλυτη διηθηση, δηλαδή 99.9% ποσοστό συγκράτησης, τα 0.1μm θα είναι η ονομαστική διάμετρος στην οποία έχουν διηθηση στο 95%. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 hours ago, mariosnik_ said:

Τα διαφορετικά μοντέλα έχουν να κάνουν με το υλικό ή τον σχεδιασμό της βάσης και με το ανταλλακτικό. Πρέπει να μπεις να ψάξεις τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που έχει το κάθε ένα να δεις ποιο σου αρέσει η σου ταιριάζει με βάση αυτά που προσφέρει, συνήθως. Εγώ προτείνω το Doulton ultracarb imperial. 

Παθογόνα συγκρατούν μόνο όσα έχουν υψηλότερη διάμετρο από αυτήν που πετυχαίνει να συγκρατήσει το φίλτρο στην απόλυτη διηθηση. Εάν υπάρχει πιστοποίηση NSF ανατρέχεις σε αυτή και κοίτας τι παθογόνα κρατάει το στοιχειο.

Εδω αναφέρει κάποια για το ultracarb.

https://www.qwaterfilters.com/product/doulton-ultra-carb-imperial-obe/?srsltid=AfmBOopSQSW0LFjdx8FX38qFZ7OiX3FGj4pzj3z5PB-HnmcLTpuaTo2M

Αν θες να κρατάει ιούς τότε τα ξεχνάς τα φίλτρα, θες αντιστροφή όσμωση. Στο χλωριομενο νερό της Αθήνας δεν έχουμε ζωντανά τέτοια παθογόνα. Αν φοβάσαι μήπως έχεις, πρέπει να κάνεις χημική ανάλυση στο νερό, διότι η αντίστροφη όσμωση έχει κόστος. 

Μεγαλη κουβέντα. Τα κάθε φίλτρο παρουσιάζει διαφορετικό ποσοστό συγκράτησης στερεών ανάλογα την διάμετρο τους καθώς άλλων χαρακτηριστικών του νερου, πίεση, θερμοκρασία, παροχή κτλ. Αν λένε οι εταιρείες ότι 0.5 με 0.8 είναι τα πραγματικά, σημαίνει ότι σε αυτά έχουν απόλυτη διηθηση, δηλαδή 99.9% ποσοστό συγκράτησης, τα 0.1μm θα είναι η ονομαστική διάμετρος στην οποία έχουν διηθηση στο 95%. 

Οποτε προτεινεις το παρακατω φιλτρο : https://www.skroutz.gr/s/21723340/Doulton-Antallaktiko-Filtro-Nerou-Ano-kai-Kato-Pagou-apo-Energo-Anthraka-10-Ultracarb-Imperial-OBE-0-5-mm.html

Το οποιο ταιριαζει σε διαφορετικα βρυσακια ή θελει καποιο συγκεκριμενο;; Και ειναι 65 ευρω για 1 χρονο πανω-κατω;

Ας πουμε αυτα τα δυο βρυσακια εχουν το φιλτρο που προτεινεις, αλλα και μια διαφορα 60 ευρω στη τιμη. Γιατι;;

https://www.skroutz.gr/s/21764608/Doulton-HCP-Syskeyi-Filtrou-Nerou-Ano-Pagou-Moni-me-Antallaktiko-Filtro-Doulton-Ultracarb-0-5-mm.html

https://www.skroutz.gr/s/27357399/Doulton-HCS-Syskeyi-Filtrou-Nerou-Ano-Pagou-Moni-me-Antallaktiko-Filtro-Doulton-Ultracarb-SI-0-5-mm.html

Και κατι τελευταιο. Επειδη με εχει βολεψει το toray τοσα χρονια που εχει και λειτουργια που ριχνει το νερο τυπου ντους, πως μπορω να συνεχισω να εχω κατι τετοιο;; Χρειαζομαι καποια προεκταση βρυσης; Καινουριο ακροφυσιο;

image.png.269c3f99e9d06f5360604b7d6c28bd06.png

Και μιας και που αναφερα το ακροφυσιο. Δεν εχω αλλαξει ποτε τι φιλτρο που υπαρχει στην αρχικη βρυση τοσα χρονια. Να μου πεις εχω το toray κουμπωμενο επανω, αλλα και παλι, δεν θελουν και αυτα αλλαγη; Οπως και τα λαστιχα;

Επεξ/σία από Witcher1st
Δημοσ.
9 hours ago, akoinonitos said:

θες να δεις πως ειναι το φιλτρο μεσα?

spacer.png

spacer.png

Φαίνεται οτι κάνει δουλειά … όσο αναφορά αυτό που είπες για το οτι καθαρίζει το χλώριο (μάλιστα λέει 100%) είναι κάτι το θετικό και όχι αρνητικό 

σου παραθέτω το παρακάτω:

Οι πηγές με μηδενικές ποσότητες οργανικών ουσιών

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η απουσία οργανικών ουσιών απο το νερό (το υπόγειο νερό γεωτρήσεων που κατα κανόνα οι συγκεντρώσεις οργανικής ουσίας είναι χαμηλές έως μηδενικές), διασφαλίζει ότι δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας ακόμα και σε περιπτώσεις υπερχλωρίωσης του νερού.

Στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν ισχύει γιατί:

1. Η οργανική ουσία μπορεί να υπεισέλθει με το χώμα στο νερό των δικτύων σε οποιοδήποτε σημείο του δικτύου.
  2. Επίσης η οργανική ουσία που δημιουργείται από τα νεκρά κύτταρα των ίδιων των μικροοργανισμών που θανατώνει το χλώριο, αντιδρά με το υπολειμματικό χλώριο και δημιουργεί επίσης οργανοχλωροπαράγωγα.
  3. Η οργανική ουσία των τροφών μας (πρωτείνες, λίπη, υδατάνθρακες, κυτταρίνες κλπ) που υπάρχει σε όλες τις ζωικές ή φυτικές πρώτες ύλες, αντιδρά με το υπολειμματικό χλώριο του νερού που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα και δημιουργεί μεγάλες ποσότητες οργανοχλωριωμένων τοξικών παραγώγων.
  4. Η οργανική ουσία από τα υπολείμματα των τροφών στο στομάχι μας αντιδρά με το υπολειμματικό χλώριο του νερού που πίνουμε και δημιουργεί τις ενώσεις αυτές, μέσα στον ίδιο μας τον οργανισμό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
26 λεπτά πριν, gigi80 είπε

Φαίνεται οτι κάνει δουλειά … όσο αναφορά αυτό που είπες για το οτι καθαρίζει το χλώριο (μάλιστα λέει 100%) είναι κάτι το θετικό και όχι αρνητικό 

σου παραθέτω το παρακάτω:

Οι πηγές με μηδενικές ποσότητες οργανικών ουσιών

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η απουσία οργανικών ουσιών απο το νερό (το υπόγειο νερό γεωτρήσεων που κατα κανόνα οι συγκεντρώσεις οργανικής ουσίας είναι χαμηλές έως μηδενικές), διασφαλίζει ότι δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας ακόμα και σε περιπτώσεις υπερχλωρίωσης του νερού.

Στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν ισχύει γιατί:

1. Η οργανική ουσία μπορεί να υπεισέλθει με το χώμα στο νερό των δικτύων σε οποιοδήποτε σημείο του δικτύου.
  2. Επίσης η οργανική ουσία που δημιουργείται από τα νεκρά κύτταρα των ίδιων των μικροοργανισμών που θανατώνει το χλώριο, αντιδρά με το υπολειμματικό χλώριο και δημιουργεί επίσης οργανοχλωροπαράγωγα.
  3. Η οργανική ουσία των τροφών μας (πρωτείνες, λίπη, υδατάνθρακες, κυτταρίνες κλπ) που υπάρχει σε όλες τις ζωικές ή φυτικές πρώτες ύλες, αντιδρά με το υπολειμματικό χλώριο του νερού που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα και δημιουργεί μεγάλες ποσότητες οργανοχλωριωμένων τοξικών παραγώγων.
  4. Η οργανική ουσία από τα υπολείμματα των τροφών στο στομάχι μας αντιδρά με το υπολειμματικό χλώριο του νερού που πίνουμε και δημιουργεί τις ενώσεις αυτές, μέσα στον ίδιο μας τον οργανισμό.

Το χλωριο δεν ειναι καλο αλλα χωρις αυτο δεν απολυμενεται το νερο και οι σωληνωσεις ρε συ, σε μια διακοπη νερου πχ που δεν υπαρχει πιεση μπορει να εισχωρησουν  βακτηρια  στις σωληνωσεις σου απο καποια βρυση πχ και δεν θα υπαρχει το χλωριο για να τα σκοτωσει. Αυτο ηταν και ο λογος που εβαλα τελικα και στη βρυση φιλτρο για το ποσιμο.

Αν μπορεις παντως για εμενα μια φορα το μηνα ανοιγε να περναει νερο εκτος φιλτρου απο τις σωληνες σου μονο για απολυμανση. Ανοιγε γιανλιγο ολες τις βρυσες.   Μετα ανοιξε το φιλτρο και ασε να τρεξουν παλι λιγο.

Αν ρωτησεις καποιον που ασχολειται θα σου πει οτι απο την στγμη που κοβεις το χλωριο θα πρεπει να κανεις μαι φορα το χρονο απολυμανση με υπερχλωριωση στο δυκτιο σου. Επειδη αυτο ομως δεν ξερω κατα ποσο ευκολο ειναι να το κανει καποιο εγω ανοιγο μια φορα το μηνα.  

Επεξ/σία από akoinonitos
Δημοσ.

Κόβει έως 100% δεν νομίζω να το κόβει όλο … πάντως γενικά να ξέρεις ότι εδώ και χρόνια θεωρούν ότι το χλώριο πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται ως μέσο καθαρισμού νερού …

Just now, gigi80 said:

Κόβει έως 100% δεν νομίζω να το κόβει όλο … πάντως γενικά να ξέρεις ότι εδώ και χρόνια θεωρούν ότι το χλώριο πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται ως μέσο καθαρισμού νερού …

IMG_0836.jpeg.c963d660e1832faa5d27fd38ff89eff2.jpeg

Δημοσ.

Ρωτήστε υδραυλικούς που ξέρουν και θα σας πουν ότι απαγορεύεται αυστηρώς να μπαίνει φίλτρο άνθρακα στην κεντρική παροχή. Μετατρέπουμε έτσι άθελά μας το δίκτυο (σωλήνες) του σπιτιού μας σε πειραματικό υδροβιότοπο.

Δημοσ.
9 ώρες πριν, gigi80 είπε

πάντως γενικά να ξέρεις ότι εδώ και χρόνια θεωρούν ότι το χλώριο πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται ως μέσο καθαρισμού νερού …

Υπάρχει όμως εναλλακτική λύση;

Δημοσ.
53 minutes ago, Conan2046 said:

Υπάρχει όμως εναλλακτική λύση;

Ο διάσημος αυστριακός καθηγητής οικολογικής χημείας και γεωχημείας Dr.Oto Huntsinger είχε πει πριν από χρόνια : «Ο Θεός δημιούργησε 91 στοιχεία, ο άνθρωπος 15 και ο Διάβολος μόνο 1, το Χλώριο». Μπορεί παλαιότερα το χλώριο στο πόσιμο νερό να έσωσε την ανθρωπότητα από διάφορες ασθένειες όπως η χολέρα, ο τύφος, η γαστρεντερίτιδα, όμως με τα χρόνια παρατηρήθηκε ότι έχει άλλες σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.

Όταν προστίθεται χλώριο σε μια πηγή νερού με οργανική ύλη δημιουργεί υποπροϊόντα απολύμανσης (DBPs) που αποκαλούνται οργανοχλωρoπαράγωγα. Αυτά ανήκουν σε μια ευρύτερη κατηγορία ενώσεων τα Tριαλογονομεθάνια (THM),  τα οποία έχουν πολλές σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. Η ποσότητα των THMs που δημιουργείται στο πόσιμο νερό μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους εποχιακούς παράγοντες και απο τη προέλευση της πηγής του νερού. Για παράδειγμα, οι συγκεντρώσεις THM είναι γενικά χαμηλότερες το χειμώνα απ’ ό,τι το καλοκαίρι, επειδή αφ’ ενός μεν, οι συγκεντρώσεις της οργανικής ουσίας είναι χαμηλότερες το χειμώνα και αφ’ εταίρου απαιτείται λιγότερο χλώριο για την απολύμανση του νερού στις χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης διαπιστώνονται υψηλές συγκεντρώσεις οργανικής ουσίας και υψηλότερα επίπεδα THM όταν χρησιμοποιούνται ως πηγή υδροληψίας του πόσιμου νερού ποτάμια ή άλλα επιφανειακά νερά. Η παρατεταμένη κατανάλωση THM συνδέεται με :

• Αναπαραγωγικές επιπλοκές
  • Αιμολυτική αναιμία
  • Βλάβες στα νεφρά και το συκώτι
  • Διάφορους τύπους καρκίνου
  • Αλλεργικές αντιδράσεις

Είναι λοιπόν σαφές πως η χρήση του χλωρίου επιλέχθηκε με βάση τη θεωρία του μικρότερου κακού. Σήμερα η παντοκρατορία του χλωρίου ως απολυμαντικού στο νερό αμφισβητείται και προωθείται η αντικατάσταση του από άλλες μεθόδους επεξεργασίας και απολύμανσης όπως είναι το όζον, η χρήση ακτινοβολίας, και οι χλωραμίνες.

6 hours ago, kstgr said:

Ρωτήστε υδραυλικούς που ξέρουν και θα σας πουν ότι απαγορεύεται αυστηρώς να μπαίνει φίλτρο άνθρακα στην κεντρική παροχή. Μετατρέπουμε έτσι άθελά μας το δίκτυο (σωλήνες) του σπιτιού μας σε πειραματικό υδροβιότοπο.

Τι εννοείς; 

Δημοσ.

Έκανες copy+paste ένα κείμενο το οποίο δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις. Η κάθε «εναλλακτική» μέθοδος απολύμανσης έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Σε μεγάλα συστήματα τύπου ΕΥΔΑΠ, οι «εναλλακτικές» μέθοδοι δεν μπορούν να παίξουν το ρόλο του χλωρίου. Για να μην πω ότι η ΕΥΔΑΠ μπορεί ήδη να χρησιμοποιεί τις «εναλλακτικές» συμπληρωματικά με το χλώριο, στα σημεία όπου τα πλεονεκτήματα μιας εκ των «εναλλακτικών» μεθόδων προσφέρουν κάτι.

• Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, gigi80 είπε

Ο διάσημος αυστριακός καθηγητής οικολογικής χημείας και γεωχημείας Dr.Oto Huntsinger είχε πει πριν από χρόνια : «Ο Θεός δημιούργησε 91 στοιχεία, ο άνθρωπος 15 και ο Διάβολος μόνο 1, το Χλώριο».

Τον έψαξα πάντως και δεν υπάρχουν αναφορές γι' αυτόν, μόνο σε ελληνικές ιστοσελίδες που αντιγράφει η μια την άλλη, πιθανότατα δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο και σίγουρα όχι διάσημο.

• Like 3
Δημοσ.
5 hours ago, majunior said:

Έκανες copy+paste ένα κείμενο το οποίο δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις. Η κάθε «εναλλακτική» μέθοδος απολύμανσης έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Σε μεγάλα συστήματα τύπου ΕΥΔΑΠ, οι «εναλλακτικές» μέθοδοι δεν μπορούν να παίξουν το ρόλο του χλωρίου. Για να μην πω ότι η ΕΥΔΑΠ μπορεί ήδη να χρησιμοποιεί τις «εναλλακτικές» συμπληρωματικά με το χλώριο, στα σημεία όπου τα πλεονεκτήματα μιας εκ των «εναλλακτικών» μεθόδων προσφέρουν κάτι.

Το χλώριο γενικά το έχουν απαγορέψει και από τα νοσοκομεία γιατί σκοτώνει και τους μη παθογόνους μικροοργανισμούς. Το χλώριο αποδεδειγμένα χρησιμοποιείται ως πιο αποτελεσματική μέθοδος αλλά με το μικρότερο σε σχέση με άλλα κακό …

Δημοσ.

Όσο κι αν έψαξα για μελέτες και papers πριν λίγα χρόνια. Πουθενά δεν βρήκα μια μελέτη που να μετράει και να ποσοτικοποιει τα οφέλη ενός φίλτρου νερού για πόσημο νερό το οποίο είναι ήδη ελεγμένο και όλοι οι δείκτες του, με βάση αναλύσεις και πρότυπα, βρίσκονται κάτω από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια τα οποία αν τα υπερεβαιναν θα ήταν επικινδυνο. Εν ολίγοις, σε νερό πόλης που έχει ελεγχθεί και θεωρούμε τα στοιχεία αληθή, δεν προσφέρει τίποτε το φίλτρο. 

Όπου υπάρχουν διαθέσιμες μελέτες και μετρήσεις με συμπέρασμα ότι είναι θετική η χρήση φίλτρου, αφορούν νερό μολυνσμενο, με προβλήματα και υπερβασεις των ορίων των δεικτών του. 

Από εκεί και μετά, η οποια πιθανή προστασία θεωρούμε ότι παρέχεται στο νερό από την αγορά φίλτρου, είναι για υποθετικές περιπτώσεις, όπως ότι μπορεί μεν να υπάρχουν μετρήσεις σε κεντρικό επίπεδο, αλλά κάποιο τοπικό πρόβλημα στο δίκτυο ύδρευσης μπορεί να μην έχει ανιχνευτεί και σε σώζει το φίλτρο. Ότι ενώ οι σωλήνες του δρόμου είναι πλαστικοί, της πολυκατοικίας είναι μεταλλικοί αρκετά παλιοί που δεν αλλάχτηκαν και βγάζουν σκουριά κοκ. 

Όσο για τις εναλλακτικές μεθόδους απολύμανσης. Η απολύμανση με όζον απαιτεί πολύ μεγάλα ποσά ηλεκτρικής ενέργειας, θα αυξήσει το κόστος του νερού και δεν την θεωρώ ως κατάλληλη για κεντρική κλίμακα. 

Το ίδιο περίπου θα έλεγα και για την απολύμανση με UV. Ειδικά με το θέμα της UV είχα ασχοληθεί σε ένα paper. Είναι πρακτικά δύσκολα εφαρμόσιμη σε κεντρικο επίπεδο, πανεύκολη σε οικιακό επίπεδο. Ο λαμπτήρας UV θα έχει κάποια ισχύ και ένα μέγεθος για την απολύμανση του νερού. Όσο αυξάνεται η ροη του νερού από τους κεντρικούς αγωγούς αλλά και η διάμετρος των αγωγών, τόσο μεγαλύτερη η ισχύς που πρέπει να έχουν για να απενεργοποιησουν τα παθογόνα. Αν λάβω υπόψην ότι σε έναν τυπικό αεραγωγό θες μερικές δεκάδες Watt λαμπτήρα. Στο νερό και σε επίπεδο κεντρικού αγωγού πόλης, μιλάμε για kW. Αμφιβάλλω αν βρίσκεις και στο εμπόριο τόσο μεγάλους λαμπτήρες UVGI. Δεν αποκλείεται βέβαια να εφαρμόζεται ήδη η μέθοδος σε στάσιμο ποσημο νερο δεξαμενών. 

Το μεν χλώριο του νερού που ρίχνουν, δεν είναι υγρής μορφής αλλά οξείδιο του χλωρίου. Είναι σε αέρια μορφή και εξουδετερωνεται το μεγαλύτερο μέρος του μέχρι να φτάσει μέσα στον οργανισμό μας. 

Τελος, το κεντρικό φίλτρο ενεργού άνθρακα σε παροχή, είναι επικίνδυνο για τους λόγους που αναφερθηκαν. Μόνο απλό κεραμικό φίλτρο κεντρικής παροχής ως προφιλτρο, ο ενεργός άνθρακας μπορεί να βρίσκεται στην κουζίνα λίγο πριν το σημείο κατανάλωσης. Ανά τακτα διαστήματα να αφαιρείτε το φίλτρο και να αφήνετε να περάσει σκέτο νερό της βρύσης μέσα από την βάση του φίλτρο, η ρίξτε την βάση και τα σωληνάκια μέσα σε λεκάνη με νερό με ξύδι για κάποια λεπτά. Χρειάζεται απολύμανση στα σημεία που δεν χλωριονονται 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...