Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
6 ώρες πριν, Conan2046 είπε

Κατ' αρχήν ο σκοπός των αποσκληρυντών δεν είναι να αφαιρέσουν τα άλατα από το νερό που πίνουμε, δεν μπορούν άλλωστε, είναι να τα αποτρέψουν από το να κάθονται στις σωληνώσεις και τις συσκευές και να τις προστατέψουν έτσι. 

Οι ρητίνες ανταλλαγής ιόντων σε φίλτρα που συνδέουμε για το πόσιμο νερό μας ειδικά δεν έχει νόημα, πρώτον γιατί δεν μειώνει πραγματικά τα άλατα, δεύτερον γιατί δεν αντέχει, πόσο χωράει μέσα ένα λίτρο ρητίνης; Ανάλογα την σκληρότητα του νερού σε 100-200-300 λίτρα θα θέλει αλλαγή ( η διαφορετικά δεν θα έχει και νόημα να την βάζουμε), αν το χρησιμοποιούμε και στο νερό που μαγειρεύουμε παίζει και να θέλει άλαγμα ανά μήνα ή και συχνότερα που προφανώς δεν θα κάνουν παρά ελάχιστοι.  Αν το νερό μας έχει σοβαρό πρόβλημα με τα άλατα για να το πιούμε πάμε σε αντίστροφη όσμωση. 

Έλα όμως που ο πολύς κόσμος δεν το έχει ξεκαθαρίσει και νομίζει ότι ο αποσκληρυντής αφαιρεί άλατα...😕

• Απαντ. 6,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
Στις 12/10/2022 στις 2:00 ΜΜ, Iannis_3 είπε

Χαιρετώ την παρἐα.

Πριν 6 μήνες εβαλα διπλό φίλτρο κατω πάγκου στη κουζινα της Primato.

Το πρώτο είναι ρητίνη για τα άλατα :

Φίλτρο νερού μείωσης αλάτων 5μm 10" Primato RESIN10 και το 2ο

Ενεργού άνθρακα CeraMetix με ζεόλιθος

Πρόσφατα αγόρασα ένα Xiaomi Mi TDS Pen και έκανα μετρήσεις (αφου ειχα πεταξει 70€ στέλνοντας δειγματα νερου στο Γενικό Χημείο του κρότους-- δεν μετράνε τίποτα anyway)

Στο θέμα μας  τώρα Αρχίζω μετρήσεις 

- νερό της βρύσης (περιοχή Ηράκλειο Κρήτης (Μασταμπάς) =159ppm

- φίλτρο primato = 165ppm

- 2 Εμφιαλωμένα νερά 110 και 117 ppm αντίστοιχα

Πήρα τηλ την εταιρία και μια ευγενέστατη (χημικός νομίζω) μου είπε να αλλάξω την ρητίνη γιατί έχουν περάσει 6 μήνες. Άλλαξα το φίλτρο της ρητίνης και καθάρισα εξωτερικά το CeraMetix.

Τζιφος μετά το νέο φιλτρο ρητίνης και αφού άφησα το νερό να τρέξει 10min μετράω?????? =170ppm με καινούργιο φιλτρο.

Τι πάει στραβά η τι κάνω λάθος?

PS.

1 Η κοπέλα από την εταιρία  μου είπε οτι αυτοί οι μετρητές μετράνε και μαγνήσιο ταυτόχρονα (άλατα μαγνησίου να υποθέσω).

2. Στην κεντρική παροχή του διαμερίσματος μου έχει μπει μια συσκευή Calmat (αυτή στη φωτο)

3-Να σουτάρω το μετρητή της Xiaomi?

calmat.JPG

Οι ρητίνες μείωσης αλάτων δεν μειώνουν τα ppm. Τα ppm (parts per million), μετρούν αυτό που λένε, δηλαδή μέρη στο εκατομύριο. Οι ρητίνες παίρνουν το μαγνήσιο και το ασβέστιο (τα ιόντα τους) και δίνουν ιόντα από νάτριο και κάλλιο. Άρα τα ppm θα είναι ίδια, αν όχι και περισσότερα. Για να μετρήσεις την σκληρότητα θέλεις σκληρόμετρο. Τα ppm είναι μια καλή ένδειξη όμως. Έχεις καλό νερό από άποψη αλάτων και δεν χρειάζεσαι κάτι άλλο. Μην κάνεις υπερβολές. 

2 ώρες πριν, oXXo_nikosar είπε

Αν βάζεις 1η φορά φίλτρο τότε προτίμησε κάτι για πάνω πάγκου που βιδώνει απευθείας στη βρύση, αν πάλι έχεις προηγούμενη εμπειρία προτίμησε κάτω πάγκου. Αυτό λέω πάντα σε αυτούς που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία με φίλτρα νερού και μπερδεύονται με την χρήση και την ουσία του φίλτρου. Μετά την αλλαγή μερικών ανταλλακτικών και χρήση... τότε από μόνοι τους αποφασίζουν να πάνε στα φίλτρα που τοποθετούνται κάτω πάγκου η οποία είναι η ιδανική λύση για τους περισσότερους μετά από κάποια χρόνια χρήσης, είναι λίγο ποιό ειδικευμένα, καθώς μπορείς να πετύχεις πολύ καλή επίδοση στο φιλτράρισμα του νερού. Προτίμησε κάποιο που να έχει πιστοποίηση από τον ανεξάρτητο οργανισμό NSF για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. ΔΕΝ αρκεί να γράφει USA. Παράδειγμα διάλεξε όποιο σου αρέσει και βάλτο εδώ 

https://info.nsf.org/Certified/DWTU/

για να δεις κατά πόσο ισχύουν αυτά που γράφουν (πχ το πρότυπο NSF/ANSI 42, 53). Το ποιό εύκολο είναι να σου πω πάρε αυτό το μοντέλο, αλλά δεν θα είμαι αντικειμενικός γιατί απλά δεν είμαι ειδικός. Να ξέρεις ότι για να πάρει έγκριση ένα φίλτρο από τον NSF πρέπει να περάσει τα αυστηρά τους στάνταρ για ανθρώπινη κατανάλωση, διάρκεια, απόδοση, υλικά κατασκευής κλπ Πολλές Ελληνικές και ξένες εταιρείες το αποφεύγουν γιατί ο πολύς κόσμος δεν ασχολείται και πιστεύει τον πωλητή που στην πλειονότητα δεν έχουν ούτε τις βασικές γνώσεις. 

Οι περισσότερες εταιρίες στην Ελλάδα που δουλεύουν φίλτρα με NSF, χρησιμοποιούν το δικό τους brand  και όχι του κατασκευαστή. Καλό είναι να ζητάτε και τις πιστοποιήσεις από την εταιρία ακριβώς για την περίπτωση που χρησιμοποιούν φίλτρα με NSF με άλλο όνομα. 

Δημοσ.
4 ώρες πριν, serekaro είπε

Καλησπέρα σας!! 

ΘΑ ήθελα να αγοράσω κάποιο φίλτρο, για περιοχή Αθήνα (Αμπελόκηποι) και είμαι μεταξύ αυτών των επιλογών: 
1. https://www.skroutz.gr/s/27357399/Doulton-HCS-Συσκευή-Φίλτρου-Νερού-Άνω-Πάγκου-Μονή-με-Ανταλλακτικό-Φίλτρο-Doulton-Ultracarb-SI-0-5-μm.html?from=account_favorites

2. https://www.skroutz.gr/s/25620627/Primato-HCS-102-Συσκευή-Φίλτρου-Νερού-Άνω-Πάγκου-Μονή-με-Ανταλλακτικό-Φίλτρο-Primato-CeraMetix-0-2μm.html?from=account_favorites

3. https://www.skroutz.gr/s/21887464/Primato-USA2GB12-Συσκευή-Φίλτρου-Νερού-Κάτω-Πάγκου-Διπλή-1-2-με-Ανταλλακτικό-Φίλτρο-Primato-Ultra-CTO-5-μm-Primato-Ultra-PB-0-5-μm.html?from=account_favorites

Εσείς θα προτείνατε κάποιο από αυτά ή έχετε κάποια άλλη πρόταση;;; 
Επίσης θα προτείνατε άνω πάγκου ή κάτω πάγκου;; 
Κάθε πληροφορία ή πρόταση θα με διευκόλυνε πολύ καθώς έχω πονοκεφαλιαστεί προσπαθώντας να βγάλω άκρη με τις τόσες επιλογές!! 

Σας ευχαριστώ πολύ!!!  :) :)

Πρακτικό είναι το ζήτημα. Κυρίως ό,τι βολεύει την κουζίνα σας. Αν έχετε χώρο στον πάγκο, βάλτε πάνω στον πάγκο που μπαίνουν πιο εύκολα. Αν δεν υπάρχει αρκετός χώρος, προτιμήστε κάτω πάγκου... 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, GLuxurius είπε

Οι ρητίνες μείωσης αλάτων δεν μειώνουν τα ppm. Τα ppm (parts per million), μετρούν αυτό που λένε, δηλαδή μέρη στο εκατομύριο. Οι ρητίνες παίρνουν το μαγνήσιο και το ασβέστιο (τα ιόντα τους) και δίνουν ιόντα από νάτριο και κάλλιο. Άρα τα ppm θα είναι ίδια, αν όχι και περισσότερα. Για να μετρήσεις την σκληρότητα θέλεις σκληρόμετρο. Τα ppm είναι μια καλή ένδειξη όμως. Έχεις καλό νερό από άποψη αλάτων και δεν χρειάζεσαι κάτι άλλο. Μην κάνεις υπερβολές. 

Για την ακρίβεια δεν "παίρνουν" το μαγνήσιο και το ασβέστιο αλλά τα ανασχηματίζουν με χλώριο , οπότε στο τέλος έχεις να "κολυμπάνε" εκτός από ιόντα μαγνησίου και ασβεστίου αλλά και νατρίου και χλωρίου!

Δημοσ.
24 λεπτά πριν, Maurikycli είπε

Για την ακρίβεια δεν "παίρνουν" το μαγνήσιο και το ασβέστιο αλλά τα ανασχηματίζουν με χλώριο , οπότε στο τέλος έχεις να "κολυμπάνε" εκτός από ιόντα μαγνησίου και ασβεστίου αλλά και νατρίου και χλωρίου!

Όχι δεν ισχύει αυτά τα συστήματ ρητίνης (γιατί υπάρχουν και άλλα που μπορούν και να αφαιρούν το χλώριο) απομακρύνουν τα ιόντα μαγνησίου, ασβεστίου κλπ , με αυτό που λέει η λέξη με ανταλλαγή με ιόντα νατρίου. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, GLuxurius είπε

Οι περισσότερες εταιρίες στην Ελλάδα που δουλεύουν φίλτρα με NSF, χρησιμοποιούν το δικό τους brand  και όχι του κατασκευαστή. Καλό είναι να ζητάτε και τις πιστοποιήσεις από την εταιρία ακριβώς για την περίπτωση που χρησιμοποιούν φίλτρα με NSF με άλλο όνομα. 

Εγώ δεν θα παίξω το παιχνίδι των Ελληνικών εταιρειών.. 

Γνωρίζουμε οι περισσότεροι που έχουμε ασχοληθεί έστω και λίγο ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάζεις ονομασία σε ξένο προϊόν που έχει πιστοποίηση από τον NSF, εκτός κι αν το κάνεις εκ του πονηρού π.χ. έχεις 1 προϊόν πιστοποιημένο και το πουλάς μαζί με άλλα που δεν έχουν.. και ο νοών νοείτο... ζήτω η Ελληνική πατέντα... τους βλέπουμε και στην τβ με τα χειρουργικά ατσάλια USA κλπ

Επεξ/σία από oXXo_nikosar
Δημοσ.
17 ώρες πριν, Conan2046 είπε

Όχι δεν ισχύει αυτά τα συστήματ ρητίνης (γιατί υπάρχουν και άλλα που μπορούν και να αφαιρούν το χλώριο) απομακρύνουν τα ιόντα μαγνησίου, ασβεστίου κλπ , με αυτό που λέει η λέξη με ανταλλαγή με ιόντα νατρίου. 

Η ρητίνη στο τέλος μένει γυμνή και αν πρόκειται για μηχάνημα θέλει προσθήκη καθαρού αλατιού ώστε να αναγεννηθεί και να συνεχίσει να κάνει "ανταλλαγή" ή να αντικατασταθεί λόγω εξάντλησης του αλατιού που περιέχει. 

Στο "φιλτραρισμένο" νερό συναντάς χλωριούχο ασβέστιο και χλωριούχο μαγνήσιο αντί για ανθρακικό ασβέστιο και μαγνήσιο 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Maurikycli είπε

Η ρητίνη στο τέλος μένει γυμνή και αν πρόκειται για μηχάνημα θέλει προσθήκη καθαρού αλατιού ώστε να αναγεννηθεί και να συνεχίσει να κάνει "ανταλλαγή" ή να αντικατασταθεί λόγω εξάντλησης του αλατιού που περιέχει. 

Στο "φιλτραρισμένο" νερό συναντάς χλωριούχο ασβέστιο και χλωριούχο μαγνήσιο αντί για ανθρακικό ασβέστιο και μαγνήσιο 

Θα συνεχίζω να διαφωνώ μαζί σου, στις συγκεκριμένες ρητίνες αποσκλύρηνσης έχουμε π.χ ανθρακικό ασβέστιο CaCO3 και στην ρητίνη έχουμε το χλωριούχο νάτριο, η ανταλλαγή που συμβαίνει είναι να μένει το χλωριούχο ασβέστιο στην ρητίνη και να βγαίνει νερό μα ανθρακικό νάτριο και όχι το αντίθετο κατά την αναγέννηση της ρητίνης βάζουμε ξανά αλάτι και ξεπλένεται το χλωριούχο ασβέστιο και αντίστοιχα για τα υπόλοιπα. 

Δημοσ.

Δεκτον 

12 ώρες πριν, Conan2046 είπε

Θα συνεχίζω να διαφωνώ μαζί σου, στις συγκεκριμένες ρητίνες αποσκλύρηνσης έχουμε π.χ ανθρακικό ασβέστιο CaCO3 και στην ρητίνη έχουμε το χλωριούχο νάτριο, η ανταλλαγή που συμβαίνει είναι να μένει το χλωριούχο ασβέστιο στην ρητίνη και να βγαίνει νερό μα ανθρακικό νάτριο και όχι το αντίθετο κατά την αναγέννηση της ρητίνης βάζουμε ξανά αλάτι και ξεπλένεται το χλωριούχο ασβέστιο και αντίστοιχα για τα υπόλοιπα. 

• Like 1
Δημοσ.

Γεια σας κι από μένα.

Ενδιαφέρομαι να αγοράσω ένα φίλτρο άνω πάγκου για το νησί της Αίγινας.

Πριν λίγους μήνες ήρθε επιτέλους το νερό της Αθήνας και στο νησί μέσω υποθαλλάσιων αγωγών από τη Σαλαμίνα.

Το θέμα είναι σε τι κατάσταση είναι το δίκτυο της Αίγινας όμως. Απ' όσο γνωρίζω αλλάχτηκαν οι περισσότεροι σωλήνες νερού με καινούργιους, ώστε να αντέχουν την νέα μεγαλύτερη πίεση νερού που θα έρχεται από Σαλαμίνα.

Για παν ενδεχόμενο, σκεφτόμαστε να αγοράσουμε ένα σχετικά οικονομικό φίλτρο ώστε να πίνουμε το νερό άφοβα.

Έχετε να προτείνετε κάποιες οικονομικές λύσεις;

Ευχαριστώ πολύ!

Δημοσ.

Καλημέρα ξανά,

χωρίς πολύ ψάξιμο μιας και από ό,τι μου είπατε κι εδώ δεν έχει πολύ νόημα για την Αθήνα, σκέφτομαι να προχωρήσω στην αγορά των παρακάτω:

Μια συσκευή κάτω πάγκου για το φίλτρο νερού (δεν έχει σημασία ποια να επιλέξω, απλά να έχει κάποια αντοχή μη σπάσει και πλημμυρίσουμε, σωστά;)

Doulton Φίλτρο Νερού Άνω και Κάτω Πάγκου από Ενεργό Άνθρακα 10" Ultracarb SI 0.5 μm

Επίσης είδα και το Matrikx από Ενεργό Άνθρακα 10" PB1 0.5 μm

Η διαφορά στην τιμή είναι μεγάλη, μήπως για Αθήνα και για το χλώριο που θέλω εγώ κατά κύριο λόγο να πήγαινα σε αυτό;

Ευχαριστώ

Δημοσ.
Στις 13/10/2022 στις 3:13 ΜΜ, Maurikycli είπε

Έλα όμως που ο πολύς κόσμος δεν το έχει ξεκαθαρίσει και νομίζει ότι ο αποσκληρυντής αφαιρεί άλατα...😕

Επειδη και γω έψαχνα παλιά να βάλω αποσκληρυντη σε πολυκατοικία με 6 διαμερίσματα αλλά μετά το παρατήσα. Κανένας δεν με κατεύθυνε και πήρα ένα σύστημα αντιστροφή όσμωσης. Στην πολυκατοικία τι μου προτείνετε, όταν βάλω στην αντιστροφή όσμωση πρέπει να αλλάξω φίλτρα Μετα

Δημοσ.

Καλησπέρα, διάβασα τα νεωτέρα ποστ και έχω βγάλει συμπέρασμα να προβω σε αγορά διπλού φίλτρου κάτω πάγκου με φίλτρα των 10´´. Έχω κατασταλάξει κ στο θέμα των φίλτρων για πρώτο κ δεύτερο αξιοποιώντας την πληροφορία στις τελευταίες 150 + σελίδες που διάβασα. Αναφέρεται συχνά της primato το διπλό σύστημα φίλτρων. Υπάρχει κάποια εναλλακτική; Με ότι διάβασα και με τις εμπειρίες κάποιων μελών που έγραψαν  προτιμώ πλαστικό αντί για ανοξείδωτο, αλλά δεν απορρίπτω κάποιο ανοξείδωτο στην κατηγορία που με ενδιαφέρει. Η απορία μου είναι αν υπάρχει κάτι άλλο ή και καλύτερο σε δίπλα φίλτρα κάτω πάγκου αντί της primato. 
ευχαριστω 

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
Στις 13/10/2022 στις 4:29 ΜΜ, GLuxurius είπε

Many thanks :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...