Προς το περιεχόμενο

Το νέο album των Radiohead. Pay what you like!

Freakster

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλή κίνηση και να βλέπουν μερικοί μερικοί ότι το διαδίκτυο μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της μουσικής και όχι μόνο στα κέρδη των δισκογραφικών....

Όσο για τους "δεινόσαυρους" ρίχτε μια ματιά εδώ

• Απαντ. 64
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Οτιδήποτε κάνει περισσότερους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι δεν χρειάζεται ο μεσάζοντας-νταβατζής της μουσικής βιομηχανίας μεταξύ του καλλιτέχνη και του κοινού του, για καλό είναι.

Δεν έχει να κάνει με καμία συνειδητοποίηση των χαζών μαζών.

Ο μεσάζοντας ήταν απαραίτητος όσο η τεχνολογία δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο.

Όπως, μέχρι να μπορεί να σου διακτινίσει η Μεβγάλ το γάλα από τη φάρμα στην κουζίνα σου, θα είναι κεφάτος γιατί είναι ο Βερόπουλος.

Δημοσ.
Ο μεσάζοντας ήταν απαραίτητος όσο η τεχνολογία δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο.

Για αυτό ακριβώς μιλάω. Τώρα που δεν χρειάζεται πλέον ο μεσάζων, το μοντέλο καλλιτέχνη-νταβατζή-κοινού είναι outmodded. Ο κόσμος όμως συνηθίζει να κάνει ότι έχει μάθει, οποτε και η πληροφόρηση για καινούρια μοντέλα εξάπλωσης τέχνης (ως προϊόν και μη) είναι καλά.

Δημοσ.

Αν δεν υπήρχε όμως ο μεσάζων ποιος θα τους γνώριζε τους Radiohead?

Η εταιρία πάντα παρέχει το αρχικό κεφάλαιο το οποίο συνήθως οι καλλιτέχνες δεν κατέχουν.

Παρόλα αυτά είμαι υπέρ των ανεξάρτητων εταιριών. Τον τελευταίο καιρό άλλωστε αγοράζω όλο και περισσότερο μέσω ιντερνετ.

Δεν είμαι υπερ της πώλησης της μουσικής σε μέτρια ποιότητα, δηλαδή σε μορφή mp3.

Τουλάχιστον αν είναι να αγοράσει κάποιος την μουσική ονλαιν ας την αγοράσει σε καλή ποιότητα σε ασυμπίεστη μορφή. Αν και προσωπικά προτιμώ την αγορά του προιόντος σε χειροπιαστή μορφή.

Αν είναι να αγοράζω mp3.... να τα γράφω σε cd... να εκτυπώνω και το εξώφυλλο και τελικά να έχω ένα αυθεντικό cd που να μοιάζει με πειρατικό και να έχω πληρώσει και περισσότερα χρήματα γι'αυτό, αστα να πάνε καλύτερα...

Δημοσ.
Αν είναι να αγοράζω mp3.... να τα γράφω σε cd... να εκτυπώνω και το εξώφυλλο και τελικά να έχω ένα αυθεντικό cd που να μοιάζει με πειρατικό και να έχω πληρώσει και περισσότερα χρήματα γι'αυτό, αστα να πάνε καλύτερα...

Να αρχίσει ο κόσμος να ξεχνάει το 'physical product' καλό θα ήταν, και αν δεν το καταφέρει η γενιά μας να το καταφέρει η επόμενη. Αλλα και να κάνεις ότι λες, να δώσεις παραπάνω από όσα θα έδινες για original cd είναι αδύνατο.

Δημοσ.
Αν δεν υπήρχε όμως ο μεσάζων ποιος θα τους γνώριζε τους Radiohead?

Παλαιότερα έτσι πίστευα κι εγώ. Αλλά αν το καλοσκεφτείς, εσύ από που έμαθες ότι το Nero ήταν το καλύτερο cd burning πρόγραμμα; Τελικά η mouth to mouth διαφήμιση, ειδικά τώρα με το net, λειτουργεί ακόμη καλύτερα από τη βιτρίνα ενός δισκοπωλείου.

Συν του ότι η τεχνολογία επιτρέπει να ψαχτείς ευκολότερα. Πχ άκουσα τυχαία πρώτη φορά το Poisonous Friend των Seabound. Και το μόνο που χρειάστηκε ήταν να μπω στον last.fm και να διαβάσω για αυτούς. Και με ένα κλικ να βρω συγκροτήματα του ίδιου ύφους. Μέσα σε λίγες μέρες είχα ανακαλύψει έναν ολοκαίνουριο χώρο μουσικής για μένα.

Δεν είμαι υπερ της πώλησης της μουσικής σε μέτρια ποιότητα, δηλαδή σε μορφή mp3.

Αυτά τα 2 είναι πολύ σωστά points. Βρίσκω το iTunes μοντέλο πχ πολύ ακριβό. Στο 1 ευρώ το τραγούδι, το να πάρεις όλο το album σε ψηφιακή μορφή λίγο πιο φτηνά από το αυθεντικό cd, δεν πολυλέει. Από την άλλη είναι πιο οικολογικό.

Δημοσ.

Νομίζω πως με αυτήν την κίνηση οι radiohead θέλουν να κερδίσουν κάποιους που θα το κατέβαζαν από κάποιο p2p. Αν το χρέωναν έστω και 1 ευρώ και πάλι μπορεί κάποιος να το σκεφτόταν και να το κατέβαζε με p2p. Τώρα που τον αφήνουν να δώσει όσα θέλει μπορεί να δώσει πολύ περισσότερα. Αλλά έστω και ένα ευρώ από το τίποτα μια χαρά θα τους κάτσει. Πολύ έξυπνη κίνηση.

Δημοσ.

μια και μιλαμε για μουσικη και διαδυκτιο ενα πολυ καλο παραδειγμα ειναι μια καινουρια καλλιτεχνης που εμφανιστηκε, ποια ειναι? Μα φυσικα η Lilly Allen που εβαζε demos στο myspace

Δημοσ.

Συμφωνώ κι εγώ ότι τώρα είναι πολύ πιο εύκολο να μάθεις νέα συγκροτήματα κλπ.

Παλιότερα ξέραμε ό,τι παιζόταν ως νέα κυκλοφορία στο ραδιόφωνο (στο οποίο δεν έχω καμία εμπιστοσύνη από αυτήν την άποψη, αλλά anyway.) Ή όποιος είχε χρόνο, έκανε βόλτες στα δισκάδικα. Και πάλι όμως, ήταν από οικονομικής πλευράς αδύνατο να τα αγοράσεις/ακούσεις όλα αυτά.

Τώρα είναι απείρως ευκολότερο να ψάξεις για νέα συγκροτήματα κλπ αν έχεις τη διάθεση.

Για την ιδέα των radiohead δεν ξέρω, σίγουρα είναι καλή κίνηση από πλευράς marketing αλλά δεν με τρελαίνουν ιδιαίτερα αυτού του είδους τα κόλπα. Καταλαβαίνω ότι είναι χρήσιμο, πρακτικό και ότι προς τα κει πάει η βιομηχανία της μουσικής μπλα μπλα μπλα, αλλά προσωπικά, για τους καλλιτέχνες που με ενδιαφέρουν πραγματικά, προς το παρόν ακολουθώ ακόμα την κλασική διαδικασία: πάω στο δισκάδικο και αγοράζω το cd.

Δημοσ.
Να αρχίσει ο κόσμος να ξεχνάει το 'physical product' καλό θα ήταν, και αν δεν το καταφέρει η γενιά μας να το καταφέρει η επόμενη. Αλλα και να κάνεις ότι λες, να δώσεις παραπάνω από όσα θα έδινες για original cd είναι αδύνατο.

Το ζήτημα είναι να μην ξεχάσουμε οτι αυτό που κατεβάζουμε δεν είναι δωρεάν. Το μη physical προιόν σου δίνει αυτή την εντύπωση ορισμένες φορές.

Πάντως χάρις στο ιντερνετ έχουν διευρυνθεί οι μουσικοί ορίζοντες μας. Επίσης δεν υπάρχει πια το ρίσκο για το αν θα μας αρέσει ή όχι ένα άλμπουμ. Πολύ εύκολα μπορεί να γίνει το try before buy. Το ζήτημα είναι οτι απ'ότι βλέπω οι πιο πολλοί μένουν στο try.

Εγώ και εσύ μπορεί να είμαστε μουσικόφιλοι και να επενδύουμε σε αυτό το «χόμπι». Ο μέσος καταναλωτής όμως, που αντιπροσωπεύει την ευρεία μάζα δεν το κάνει αυτό.

Παλαιότερα έτσι πίστευα κι εγώ. Αλλά αν το καλοσκεφτείς, εσύ από που έμαθες ότι το Nero ήταν το καλύτερο cd burning πρόγραμμα; Τελικά η mouth to mouth διαφήμιση, ειδικά τώρα με το net, λειτουργεί ακόμη καλύτερα από τη βιτρίνα ενός δισκοπωλείου.

Συν του ότι η τεχνολογία επιτρέπει να ψαχτείς ευκολότερα. Πχ άκουσα τυχαία πρώτη φορά το Poisonous Friend των Seabound. Και το μόνο που χρειάστηκε ήταν να μπω στον last.fm και να διαβάσω για αυτούς. Και με ένα κλικ να βρω συγκροτήματα του ίδιου ύφους. Μέσα σε λίγες μέρες είχα ανακαλύψει έναν ολοκαίνουριο χώρο μουσικής για μένα.

To παράδειγμα σου δεν είναι και το καλύτερο πάντως. Το Nero δίνεται συνήθως ως πακέτο μαζί με την αγορά νέου dvd-writer ή με software της μητρικής εδώ και πολλά χρόνια :mrgreen:

Υπάρχουν και πολλά δωρεάν προγράμματα που μπορούν να κάνουν τη δουλειά του Nero.

Κατά τ'άλλα συμφωνώ στο οτι το διαδίκτυο είναι πολύ εύκολο να ενημερωθείς για νέα συγκροτήματα. Ενώ παλιότερα η μουσική διαδιδόταν πιο στατικά, με tape-trading ή μέσω mtv.

Πάντως προς το παρόν δεν έχω παρατηρήσει καμία μεταστροφή του κοινού σε πιο ποιοτικά ακούσματα ή ανεξάρτητες εταιρίες.

Ολοι ακούνε οτι τους πασάρουν οι εταιρίες, οι οποίες έχουν και πολύ καλύτερη προώθηση και στο διαδίκτυο συγκριτικά με τον μέσο ανεξάρτητο καλλιτέχνη. Το ιντερνετ μπορεί μόνο να λειτουργήσει ως μέσο για να μπορέσει να βρει ο καλλιτέχνης μια δισκογραφική εταιρία.

Επίσης να μην ξεχνάμε οτι παλιότερα υπήρχαν λιγότερα συγκροτήματα στην μουσική σκηνή.

Τώρα είναι πανεύκολο να κυκλοφορήσει ο καθένας την μουσική του και έχουμε κατακλυστεί από συγκροτήματα. Ο ελευθερος χρόνος μας δεν αρκεί για να τα ακούσουμε όλα.

Είναι πολύ δύσκολο να καταργηθεί ο μεσάζων... ιδιαίτερα στην εποχή μας που οι μεσάζοντες βγάζουν πιο πολλά χρήματα από τον εργαζόμενο σε όλους τους τομείς της εργασίας και όχι μόνο στην μουσική.

Δημοσ.

Επίσης να μην ξεχνάμε οτι παλιότερα υπήρχαν λιγότερα συγκροτήματα στην μουσική σκηνή.

Τώρα είναι πανεύκολο να κυκλοφορήσει ο καθένας την μουσική του και έχουμε κατακλυστεί από συγκροτήματα. Ο ελευθερος χρόνος μας δεν αρκεί για να τα ακούσουμε όλα.

.

Ναι, ισχύει και αυτό. Υπάρχει κόσμος που έχει δεκάδες χιλιάδες mp3 στον υπολογιστή και δε νομίζω να έχει χρόνο να δώσει σημασία στα μισά από αυτά.

Έγραψα παραπάνω ότι εξακολουθώ να πηγαίνω στα δισκάδικα και να αγοράζω cd, -τουλάχιστον 2-3 καλλιτεχνών που με ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως- γιατί πραγματικά πιστεύω ότι έχει ξεφύγει εντελώς το θέμα με το downloading.

Εάν γίνει μια ριζική και χειροπιαστή αλλαγή (εάν δηλ. όλο και περισσότερα μεγάλα ονόματα όπως οι radiohead διαθέτουν την μουσική τους με αυτόν τον τρόπο, ή αν μη τι άλλο έναντι ενός μικρού ποσού), τότε εντάξει.

Αλλά το να έχουμε στην ουσία ξεχάσει ότι αυτά που κατεβάζουμε δεν είναι στην πραγματικότητα δωρεάν, δε νομίζω ότι είναι καλό ούτε για τους καλλιτέχνες ούτε με για την μουσική.

Δημοσ.
Βρίσκω το iTunes μοντέλο πχ πολύ ακριβό. Στο 1 ευρώ το τραγούδι, το να πάρεις όλο το album σε ψηφιακή μορφή λίγο πιο φτηνά από το αυθεντικό cd, δεν πολυλέει. Από την άλλη είναι πιο οικολογικό.

Παρενθεση. Εγω απο την αλλη το βρισκω οικονομικοτατο, σε σχεση με την ελληνικα δισκαδικα. Την τελευταια φορα που πηγα να αγορασω το meteora απο τους linkin park, κοστιζε 19,99. Απο το itunes, οτι παρεις ειναι στο ενα ευρω ανα τραγουδι. Ουτως η αλλως δεν γραφω σιντι και εκτυπωνω covers πως αναφερθηκε.

Αλλα με ενοχλει απιστευτα το drm, να μη μπορω να περασω τα τραγουδια μου στο non-ipod mp3 player μου.

Ελπιζω τα τραγουδια που θα δωσουν στο κοινο οι radiohead να ειναι drm free, εκτος απο μεσαζων-fee-free.

Δημοσ.

Ούτε εγώ γράφω cd πλέον, παρά μόνο για κάποια φίλη που θέλει να ακούσει κάτι στο αυτοκίνητο.

Από την άλλη, θα πρέπει να αναλογιστείς το πραγματικό κόστος της iTunes λύσης, καθώς και της πραγματικής αξίας αυτού που αγοράζεις. Τα drm free τραγούδια έχουν 1,29 Ευρώ αν δεν κάνω λάθος. Η ποιότητά τους δεν είναι εφάμιλλη του αντίστοιχου cd.

To Meteora έχει 13 τραγούδια επί 1,29, σου έρχεται στα 16,77 Ευρώ.

Για κάτι που δεν έχει ούτε την ποιότητα του cd, ούτε εξώφυλλα, στίχους κλπ.

Δεν λέω ότι είναι απαραίτητα κακό μοντέλο, για κάποιον που θέλει να αγοράσει τα 3 από τα 13 τραγούδια. Αλλά εξακολουθώ να το βρίσκω ακριβό συγκριτικά.

Δημοσ.

Αν αγορασεις ολο το αλμπουμ, το αγοραζεις στα 10 ευρω οσα τραγουδια και να εχει :)

Aν ειναι drm-free παει στα 13. Ειναι και παλι πολυ φθηνοτερο. Δε συμφερει να πληρωνω 7 ευρω για μια συσκευασια και ενα πολλες φορες ακαλαισθητο βιβλιαρακι.

Οσο για την ποιοτητα της μουσικης νομιζω οτι δεν απασχολει τον μεσο χρηστη, ενα mp3 κωδικοποιημενο στα 192kbps (εκει νομιζω αναλογει το aac 128 ), ακουγεται παρα πολυ καλη, στα απαιδευτα -το ομολογω- αυτια μου.

Δημοσ.

Α, δεν ήξερα ότι παίζει έτσι για όλο το album. Καλή φάση.

Αυτό αλλάζει τα πράγματα.

Αλλά ας πούμε ότι είχα εγώ δίκιο, γιατί δεν είμαι συνηθισμένος στο να βγαίνω λάθος.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...