Προς το περιεχόμενο

ubuntu update


limez

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ναι σήμερα ανέβηκα το patch για τον kernel και κάθε update είναι αναγκαίο.Για να μην σου γεμίζει ο grub με καταχωρήσεις που στην ουσία δεν χρειάζεσε μπορείς να της σβήσεις.

Δώσε σε κονσόλα

sudo gedit /boot/grub/menu.lst

και άσε μόνο την πρώτη καταχώρηση του kernel,την καταχώρηση για τα windows καθώς και την καταχώρηση για το memtest.

title Ubuntu, kernel 2.6.20-16-generic

root (hd0,1)

kernel /boot/vmlinuz-2.6.20-16-generic root=UUID=e ro quiet splash

initrd /boot/initrd.img-2.6.20-16-generic

quiet

savedefault

 

title Ubuntu, kernel 2.6.20-16-generic (recovery mode)

root (hd0,1)

kernel /boot/vmlinuz-2.6.20-16-generic root=UUID= ro single

initrd /boot/initrd.img-2.6.20-16-generic

 

title Ubuntu, memtest86+

root (hd0,1)

kernel /boot/memtest86+.bin

quiet

 

title Other operating systems:

root

 

title Microsoft Windows XP Home Edition

root (hd0,0)

chainloader +1

savedefault

makeactive

τα δικά σου θα είναι διαφορετικά.Τις υπόλοιπες καταχωρήσεις που λένε για τον kernel μπορείς να τις σβήσεις η να προσθέσεις ενα # μπροστά απο κάθε γραμμή ώστε να μην εμφανίζοντε στον grub

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το software γενικά, ως αποτέλεσμα συγγραφής από ανθρώπους, έχει ατέλειες. Οι ατέλειες αυτές μπορεί να έχουν αντίκτυπο στις επιδόσεις, ή, ακόμη χειρότερα, στη σταθερότητα.

 

Το software στο οποίο αναφέρεσαι είναι ο πυρήνας (σε αυτόν αντιστοιχούν οι αριθμοί εκδόσεων 2.6.x.x). Ο πυρήνας είναι το πιο πολύπλοκο υποσύστημα του λειτουργικού, καθώς είναι υπεύθυνος για την διανομή πόρων σε όλες τις εφαρμογές που τρέχεις (πόρος μπορεί να θεωρηθεί χόρος στη μνήμη, κύκλοι του επεξεργαστή ή και επικοινωνία με οποιοδήποτε hardware). Επειδή ο πυρήνας βρίσκεται στον πάτο του λειτουργικού, ορισμένες αλλαγές σε αυτόν μπορεί να έχουν αντίκτυπο στα πάντα.

 

Κάθε ώρα μεταβάλλονται σχεδόν 100 σειρές κώδικα στον Linux kernel αν θυμάμαι καλά. Οπότε υπάρχουν πολλά περιθώρια λάθους στον κώδικα του πυρήνα, πολλά διορθώνονται, και άλλα (λιγότερα) ενδεχομένως να δημιουργούνται.

 

Επίσης, λιγότερο συχνά, προστίθεται υποστήριξη για καινούριες τεχνολογίες και οδηγοί συσκευών hardware, εφόσον έχουν ωριμάσει.

 

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες καινοτομίες δεν αφορούν τους περισσότερους χρήστες, και τα περισσότερα ελαττώματα επίσης δεν πρόκειται να αποτελέσουν πρόβλημα για τους περισσότερους χρήστες, όμως είναι καλό να μη μένεις πολύ πίσω γιατί:

  1. Υπάρχουν αραιά και πού μερικά τρανταχτά ελαττώματα που έρχονται στο φως και έχουν αντίκτυπο σε πολλούς χρήστες (είτε σε θέματα ασφάλειας είτε σε θέματα σταθερότητας).
     
  2. Υπάρχουν αραιά και πού μερικές τρανταχτές καινοτομίες στις οποίες ενδεχομένως να βασίζονται καινούριες εκδόσεις άλλων εφαρμογών, οπότε να αντιμετωπίσεις προβλήματα ασυμβατότητας. Είναι πιο εύκολο να ακολουθείς όλες τις αναβαθμίσεις παρά να παρακολουθείς σε κάθε έκδοση τι άλλαξε και αν σε αφορά.
     
  3. Όλες αυτές οι εκατοντάδες διορθώσεις και οι βελτιώσεις από έκδοση σε έκδοση συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα θεωρητικά να αυξάνουν οι πιθανότητες να συναντήσεις κάποιο από τα διορθωμένα προβλήματα, ή να αντιμετωπίσεις πρόβλημα όταν κάνεις update από πολύ παλιά έκδοση.
     
  4. Πολλές από τις καινοτομίες που προστίθενται έχουν άκρως ενδιαφέρουσες εφαρμογές ακόμη και σε καθημερινές εργασίες χρηστών, οπότε αν τις παρακολουθείς και έχεις όρεξη, μπορεί να συναντήσεις κάτι που να σε ενδιέφερε να εκμεταλλευθείς.

 

Αυτή είναι η δική μου οπτική, υπάρχει και η αντίθετη, που έχει κι αυτή ισχυρά επιχειρήματα, και λέει "ότι παίζει δεν το πειράζουμε".

 

Όμως επειδή από τη φύση του το Linux είναι ένα λειτουργικό που εξελίσσεται απίστευτα γρήγορα, νομίζω ότι οι χρήστες του πρέπει να είναι διατεθειμένοι να τρέχουν κι αυτοί σε ένα βαθμό, αλλιώς θα έχουν πολλά προβλήματα που δε θα μπορούν να κατανοήσουν/λύσουν. Αυτό είναι ίσως το ισχυρότερο επιχείρημα για να μην αφήνεις τα πράγματα μόνα τους, ότι με την τριβή εξοικειώνεσαι και σιγά σιγά μπορείς να λύνεις τα όποια προβλήματά μόνος σου, ανακαλύπτεις πιο έξυπνους τρόπους να κάνεις αυτό που θέλεις πιο γρήγορα και σωστά, έχεις καλύτερη αντίληψη για το τι γίνεται στο σύστημά σου και μπορείς να το εμπιστευτείς περισσότερο (προσωπικά δε θα εμπιστευόμουν για σοβαρή εργασία το Ubuntu ή καμία άλλη γραφική διανομή αν δεν ήξερα πώς δουλεύει, γιατί από μόνο του το ίδιο γραφικό περιβάλλον, επειδή παρέχεται από εφαρμογές υψηλού επιπέδου, είναι ένα αρκετά εύθραυστο και σύνθετο κατασκεύασμα).

 

Οπότε προτείνω να κάνεις updates, να πειράζεις ότι μπορεί να πειραχτεί (δηλαδή τα πάντα!) και γενικά να του πετάς τα μάτια έξω σε κάθε ευκαιρία. Στην αρχή θα το χαλάσεις, αλλά μόνο μέχρι να μάθεις κάποια βασικά πράγματα (και αν τα μάθεις, θα έχεις αρκετά οφέλη, μην αμφιβάλλεις!).

 

ΥΣ. Πάντως ειδικά σε ό,τι αφορά τον πυρήνα, θα σου πρότεινα να τον παρακολουθείς και να τον κάνεις configure και compile μόνος σου, όσο συχνά κρίνεις απαραίτητο. Αυτό και αυτό θα σε καθοδηγήσουν. Οι επίσημες εκδόσεις είναι διαθέσιμες εδώ. Ένα site στο οποίο δημοσιεύονται οι σημαντικότερες αλλαγές νέων και επερχόμενων εκδόσεων είναι αυτό. Μην ανησυχείς αν οι περισσότεροι όροι και έννοιες σου φαίνονται ακατανόητα, είναι μετρημένα πράγματα, είτε καταλαβαίνεις στο περίπου από τα συμφραζόμενα, είτε τα ψάχνεις στο google/wikipedia, μέχρι να δεις με τι σχετίζονται και αν σε αφορούν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

nske efxaristw para poli gia to wraio sou post eisoun poli safis kai 3eka8aros ,episis se efxaristw kai gia to xrono pou afieroses gia na to grapseis pistevw 8a voi8isei kai allous xristes na katanoisoun giati kanoume ta sigekrimena update naste kala oloi paidia kai kalo update ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...