Προς το περιεχόμενο

Τι σας χαλάει/ενοχλεί στα Mac?

punky

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Φίλε Punky, πιστεύω ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν υπεκαλύπτουν την ερώτησή σου.. Χωρίς να θέλω να γίνω κουραστικός, εδώ είναι και η δική μου εμπειρία:

Το πρώτο μου mac, ένα mac mini G4 1.2, το αγόρασα 2 κ κάτι χρόνια πριν, θέλοντας να δοκιμάσω το λειτουργικό αυτό, θυσιάζοντας την αναβάθμηση του πι-τσι. Δουλεύει ακόμη, τρέχοντας Panther, καλύτερα και ομαλότερα από οποιοδήποτε desktop είχα ποτέ!

Είμαι αποκλειστικά χρήστης mac εδώ και 1 χρόνο, μια και στο γραφείο έχω έναν iMac, για τον οποίο μου είχαν πει "κοψε το σβέρκο σου να κάνεις τη δουλειά με αυτό!"

Πρέπει να ομολογήσω ότι στην αρχή πολλά προγράμματα δεν τα έβρισκα, αλλά είναι τόσα τα Open source που κυκλοφορούνε, καθώς και η δυνατότητα χρήσεις Unixοειδών προγραμμάτων, που το όλο πρόβλημα έγκειται πραγματικά στο πόσο είσαι διατεθειμένος να εγκαταλείψεις τη mainstream λογική των παραθύρων. Πλέον εμένα μου είναι τελείως περιττά.

Τι με χαλάει: Η μερικές φορές υπεραπλουστευση των δυνατοτήτων software - hardware από την Apple. Πχ, στο νέο Numbers, δεν υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσεις fitting curves ή να έχεις ενωμένα τα σημεία ενός scatter plot. Το excel είναι το μόνο μικρομαλακό πρόγραμμα που χρησιμοποιώ πλεον.

Γενικά όμως ισχύει ότι: Θα δεις επαγγελματίες (γραφίστες, designers, κλπ) να βασίζονται σε μηχανήματα Apple. Προγραμματιστές και γενικα computer engineers χρησιμοποιούν (γενικά) Linux-Unix.

Η απόφαση δική σου.

Η γνώμη μου, πάρε ένα mac mini, που είναι κ φθηνό, αν όπως λες εξιτάρεσαι να δοκιμάσεις νέες περιπέτειες (με την καλή εννοια)....

:-D

• Απαντ. 90
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Με χαλάει έως με σκοτώνει η rainbow! Είμαι χωρίς imac από τέλη Αυγούστου και ακόμα περιμένω… ευτυχώς που έχω και ένα macbook γιατί αλλιώς θα έκοβα φλέβες…

Επίσης με ενοχλεί το θέμα ελληνικά – ορθογραφία – συλλαβισμός. Αυτό που είχα με το ελληνικό office η open office δε το έχω ποια…

Δημοσ.
Ρε παιδιά.... !!!!

Για μεταφορά οποιουδήποτε αρχείου ΑΠΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ,

όπως usb stick ή εξωτερικόσκληρό δίσκο,

ΔΕΝ ΕΧΩ CUT !!!

Δεν είμαι σε mac αυτή τη στιγμή, νομίζω πως αυτό που θες γίνεται με συνδυασμό command (=μήλο) και drag'n'drop.

Δημοσ.

geia sas, den 3erw kai polla apo mac. Sth douleia mou xrhsimopoiw XP kai sto spiti Ubuntu linux apla mou fanhke kati periergo.

RockSoundStudio ti ennoeis sto teleutaio post sou? Opws eipe kai o NiCK_ anoigeis 2 "explorers" kai kaneis drag n drop apo ton enan ston allon to arxeio (oxi oti einai kai to pio boliko pragma-proswpika latreuw to clipboard kai to cut-paste). Twra an oi "explorers" einai gia eswterikh h gia e3wterikh monada apo8hkeushs den mas enoxlei. Etsi den einai? Ti den katalaba?

Δημοσ.
Φίλε Punky, πιστεύω ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν υπεκαλύπτουν την ερώτησή σου....

Η γνώμη μου, πάρε ένα mac mini, που είναι κ φθηνό, αν όπως λες εξιτάρεσαι να δοκιμάσεις νέες περιπέτειες (με την καλή εννοια)....

:-D

Πράγματι, όπως είπα και νωρίτερα, οι απαντήσεις κινήθηκαν στο είδος των απαντήσεων που ευχόμουν να πάρω και σας ευχαριστώ για αυτό. Μένει τώρα να ζυγίσω τα πράγματα, με την άφιξη του Leopard.

@ punky Προταση:γιατι δεν μας λες καποιες προδιαγραφες στο excell που χρησιμοποιεις και καποιος απο εμας να σου φτιαχει ενα αρχειο να δεις αν τρεχει στο pc σου.

Καλή ιδέα. Απλά επειδή τα αρχεία είναι επαγγελματικά και ευαίσθητα, δεν μπορώ να τα μοιράσω. Και είναι αρκετά σύνθετα, ώστε να τα περιγράψω.

Σκέφτομαι πως θα πρέπει να εκτιμήσω τις άλλες παραμέτρους πρώτα. Και αν το θέμα μου είναι με το Office, τότε ή ελπίζω το νέο Office για Mac να είναι πλήρως συμβατό, ή worst case scenario στήνω ένα μηχάνημα dual boot. Άλλωστε δεν δουλεύω και τόσο συχνά πια, από το σπίτι.

Δημοσ.

πάντως (πιστεύοντας ότι μιλάω για όλους όσους απάντησαν)

ότι και να με ενοχλεί στο mac είμαι σίγουρος ότι δεν θέλω να ξαναγυρίσω σε windows!!!!

Δημοσ.
Δεν είμαι σε mac αυτή τη στιγμή, νομίζω πως αυτό που θες γίνεται με συνδυασμό command (=μήλο) και drag'n'drop.

Δεν έβλεπα και είδα !!!!

Ανακάλυψα τον τροχό !!

Φίλε cassidy μ'έσωσες (κατά 33.3%)

Αν μου έλυνες και κάποιο απ?τά 2 υπόλοιπα...

Δημοσ.
Twra an oi "explorers" einai gia eswterikh h gia e3wterikh monada apo8hkeushs den mas enoxlei. Etsi den einai? Ti den katalaba?

Έχει διαφορά. Αν μιλάμε για το ίδιο μέσο, η default ενέργεια του drag'n'drop είναι "move" ενώ για διαφορετικό μέσο "copy".

Τώρα για το cubase και το "empty trash" δε γνωρίζω. Μου φαίνεται περίεργο πρόγραμμα σαν το cubase να μη κάνει import mp3. Αυτό σου λέει τίποτα;

http://www.cubase.net/phpbb2/viewtopic.php?p=29949&sid=424375868056cd30e81e5da18164ece9

Δημοσ.

A nai katalaba. Megalh blakeia pantws pou 8ewrhse o developer tou macos oti sto idio meso 8a 8elhsei o xrhsths na kanei MONO move enw se diaforetiko MONO copy. Egw para polu suxna kanw copy sto idio meso ena arxeio gia na to exw san temp kai na to epe3ergastw kai sto telos apofasizw poia version 8a krathsw. Isws kai ta duo arxeia/versions na ta karathsw...

Kai gia na pw ki egw th gnwmh mou epi tou 8ematos (ki as mhn exw mac) ap oti exw dei kai akousei apo gnwstous kai agnwstous, auta pou den mou aresoun einai:

-- Sto leitourgiko, h au8airesia tous sto sxediasmo tou leitourgikou kai h mikrh eueli3ia pou dia8etei. Gia paradeigma sta windows exeis panta 2-3 tropous na kaneis kati, opote apofasizeis esu poios se boleuei. PX: Cut/Copy-Paste me mouse, me keyboard, apo to menu tou para8urou ktl.

-- Sto hardware ola einai panemorfa an e3aireseis oti einai polu akribo gi auto pou sou prosferei. An ta parapanw xrhmata einai gia to leitourgiko, tote milame gia ntabatziliki-opws kanei kai h microsoft (as mou epitrapei h ekfrash-gia thn kakia le3h microsoft lew...), dioti twra pou ta mac pairnoun kai windows 8a eprepe na uparxei kai epilogh (mporei hdh na bgainoun se duo paketa, me windows kai macosx-den 3erw). An den einai gia to leitourgiko tote moiazoun me ta sony laptops. Mono asprila sto design kai onoma kai polla lefta xwris logo. Eidika edw sthn Ellada moiazoun kai se kati allo. Sthn antiproswpeia. Kai h Sony exei xalia antiproswpeia mias kai to stelneis e3wteriko kai ap oti akousa edw kai ths Mac einai xalia....

Kapoios eipe oti den 8elei na kourastei na ya3ei to linux. Ki egw auths ths apoyhs hmoun. Ekana duo prospa8eies sto parel8on. H trith htan kai h farmakerh me to Ubuntu (fantasiko!). Twra pia den to allazw me tipota. De 8elei kai toso polu kourash telika. Ligo upomonh. To community einai apisteuto kai oson afora gia efarmoges, kaneis SEARCH apo to desktop sou. Anoigeis ton package manager kai kaneis search kai sto onoma tou paketou kai sto description tou opote an to breis auto pou zhtas patas ena klik (ok duo,mazi me to checkbox) kai ginetai automata install-kai sto mellon ginetai automata kai update! Oxi opws sta windows h ka8e mia efarmogh 3exwrista update... (asxeto...)

Auta ta oliga ef' lhs ths ulhs. Euxaristw gia thn upomonh sas.

Δημοσ.

Επειδή από linux ήρθα κι εγώ, η διαφορά είναι ότι η εκάστοτε διανομή linux είναι πολύ παραμετροποιήσιμη ενώ το Mac OS όχι και τόσο. Το κύριο πλεονέκτημα του Mac είναι ότι "it just works". Άντε να γράψει κάποιος driver για το scanner σου στο linux (εμένα δεν έβγαλε κανείς ποτέ και ούτε θα βγάλει), άντε να δουλέψει η webcam, το wireless και το tv out κ.ο.κ

Πχ αγόρασα προχθές ένα usb interface για να συνδέω τη κιθάρα με το macbook. Δουλεύει σε windows και mac. Έχει και σχετικό software με εξομοιώσεις ενισχυτών, εφέ και τα συναφή. Για linux απ'όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει τέτοια λύση.

Δημοσ.

Μπορείς να τα κάνεις όλα με συνδιασμούς-πατημένα command ή/και option...

Επίσης copy-paste μπορείς να κάνεις και με δεξί κλικ, cut-paste δεν μπορείς χωρίς add-on..

Γενικά έχω συνηθίσει, και τα παράπονά μου δεν τα θυμάμαι πια (δλδ δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποια είναι, αφού έχω βρει εναλλακτικές).

• Θα προτιμούσα στα συμπιεσμένα (zip/rar) να μπορώ να επιλέξω ποια αρχεία να αποσυμπιέσω (το συνήθισα και δεν με απασχολεί)
  • Θα ήθελα να παίξω αρχεία rmvb με υπότιτλους (γιατί υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που κάνουν rmvb δεν ξέρω)
  • Στο Safari ήθελα να επιλέγεις κάθε φορά που θα το κατεβάσεις κι όχι σε ένα στανταρ φάκελο (το συνήθισα και δεν με απασχολεί)

Θα ήθελα:

• Adium A/V :)
  • Αναζητήσεις με περισσότερες επιλογές από την μάνα του σε όλες τις εφαρμογές (αν και υπάρχουν αρκετά 3rd party εφαρμογές που το κάνουν)(ΚΑΙ στο φάκελο ΤΑΔΕ1 ΚΑΙ με τον τιτλο (ΤΑΔΕ2 Ή ΤΑΔΕ3) ΚΑΙ να περιέχει την λέξη ΤΑΔΕ4)

Προβλήματα που είχα και λύθηκαν:

• Ένας καλός Torrent Client που να μην είναι το Azureus (Transmission)
  • Υπότιτλοι στο Front Row (Perian 1.0)
  • Win XP σε εξωτερικό δίσκο (Mac Community, λέει ότι δουλεύει, θα το δοκιμάσω στο τέλος της εξεταστικής)

Δημοσ.

Mειονεκτηματα:

Προσωπικα με ενοχλει κυριως ο μονο ενας χρονος εγγυηση που εχεις.Ειναι κριμα να μην μπορεις να προστατευσεις μια μεγαλη επενδυση ποσου με μια μεγαλυτερη εγγυηση.

Σημαντικο μειονεκτημα.

Επισης μερικες επιλογες της apple ειναι εκνευριστικες: Δε μπορεις να παιρνεις μηχανημα των 1500+ ευρω (imac 20" και 24") και να μην εχει απο τη μανα του tvout και να πρεπει να τρεχεις να αγοραζεις(εξτρα λεφτα και δυσευρετο)..

Ο finder: ειναι ελλειπης και υπεραπλουστευμενος.Αλλα για αυτο υπαρχει ο pathfinder που αντικαθιστα πληρως τον finder και κανει παπαδες!! (μεχρι και tabs εχει)

Oποτε μηδεν προβλημα,αντιθετα με τον pathfinder εχεις καλυτερο file browser και απο αυτον των windows.

Safari: δεν εχει την επεκτασιμοτητα του firefox,αλλα ειναι πολυ πιο γρηγορος.

Οποτε βαζεις τον firefox για τα plugins του,αλλα δυστυχως ειναι λιγο αργος σε σχεση με firefox σε windows/linux.

Mικρο προβλημα.

Quicktime: φοβερο και πολυ ευχρηστο το front row,αλλα δυστυχως (ακομα και με το perian) θα εχεις που και που μερικα προβληματα συμβατοτητας με περιεργα video.

Για αυτα υπαρχει το vlc(που εχει μερικα ψιλοπροβληματακια),το οποιο δε συγκρινεται ομως με το media player classic των windows ή το vlc των windows.

Mικρο προβλημα.

Office: ειναι λιγο αργο και οχι με τοσες δυνατοτητες οπως στα windows.

Προσωπικα για εμενα ειναι μικρο το προβλημα.

Photos: Δεν συμπαθησα ιδαιτερα το iphoto και τις πρωτοβουλιες που παιρνει.

Τελος δεν βρηκα ενα αξιολογο προγραμμα για viewing φωτογραφιων οπως το acdsee classic ή το faststone image viewer.

(πολυ γρηγορα και τα δυο,βλεπεις τις φωτογραφιες ολου του καταλογου και πηγαινεις μπρος πισω με τη ροδελα,exif data κλπ)

Επισης οπως λεει και ο worldcitizen " Αναζητήσεις με περισσότερες επιλογές από την μάνα του σε όλες τις εφαρμογές (αν και υπάρχουν αρκετά 3rd party εφαρμογές που το κάνουν) "

Δηλαδη τα περισσοτερα προγραμματα ειναι συνηθως πολυ απλα.Αυτο βολευει τους περισσοτερους,γιατι ειναι πιο ευχρηστα , αλλα στερει τη δυνατοτητα σε πιο advanced users να το ψαξουν λιγο παραπανω.

Τελος,με ενοχλει που συχνα μερικα πολυ απλα προγραμματακια θελουν εστω και ενα μικρο ποσο.Π.χ: Για να ρυθμισεις το voltage του cpu του macbook ωστε να μην ζεσταινεται πρεπει να δωσεις $10 (CoolBook ) .

Στα windows ειναι δωρεαν το αντιστοιχο προγραμμα(notebook hardware control)

Ασχετο ,δεν εχω βρει και freeware download manager.Υπαρχει??

Βεβαια να σημειωθει οτι υπαρχει και η αντιστροφη περιπτωση μερικων πολυ χρησιμων και ταυτοχρονα δωρεαν προγραμματων.

Τα περισσοτερα προβληματακια συνηθιζονται/διορθωνονται,με εξαιρεση το πολυ σημαντικο μειονεκτημα του ενος χρονου εγγυησης.

Δημοσ.

Ένα ενοχλητικό πρόβλημα είναι σίγουρα η έλλειψη ενός msn client που να υποστηρίζει audio-video μαζί. Το μόνο πρόγραμμα που το κάνει αυτό είναι το Skype, αλλά δεν έχουν όλοι Skype, σε αντίθεση με το MSN, που είναι αρκετά πιο διαδεδομένο στους περισσότερους (Έλληνες) χρήστες PC.

Το δεύτερο μείον είναι η υπό του μετρίου απόδοση του DVD-RW drive (τουλάχιστον σε iMac G5 και iMac C2D 2,16 Ghz, που έχω ζήσει).

Η μέγιστη ονομαστική εγγραφή είναι 8x, άλλα συνήθως γράφει γύρω στα 5x (το πολύ). Επίσης είναι πολύ αργό στην ανάγνωση και μεταφορά δεδομένων. Αυτό ισχύει για το Matshita και το Pioneer που έχουν τα αντίστοιχα μοντέλα που ανέφερα παραπάνω. Να σημειώσω ότι στο Pioneer έκανα και αλλαγή του (κλειδωμένου από την Apple) firmware, με ελάχιστη βελτίωση.

Τέλος, προσωπικά πιστεύω πως συνολικά η μόνη έγνοια ενός mac user είναι να μην πάει κάτι στραβά στο Hardware, γιατί τότε θα συναντήσει:

1) Το απαράδεκτο support της Rainbow

2) Την περιορισμένη γκάμα συσκευών για αντικατάσταση

3) Τις ακριβές τιμές (πάλι από την Rainbow)

Κατά 90% όμως δεν θα συναντήσει κάποιος σοβαρό πρόβλημα.

Αν όλα είναι εντάξει λοιπόν στο Hardware, η χρήση ενός Mac είναι μια απολαυστικότατη και αγχολυτική εμπειρία (έτη φωτός μπροστά από Windows)!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...