deathlok Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2007 Πριν κάτι χρόνια αγόρασα ένα "καλό τροφοδοτικό" enermax noisetaker eg495ax-ve (w) (485watt) και πίστευα πως θα με καλύπτει για αρκετά χρόνια.... πρόσφατα έκανα μία αναβάθμιση και το σύστημα μου έχει ως εξής πλέον: 1) CPU amd 5200+ dual core (65watt) 2) 4x512 ddr2 666 3) 2x sata hard disk 7200 4) 1x ata hard disk 7200 5) 2x120 fun 6) floppy 7) dvd recorder 8) 7900GS (και το βάζω με bold γιατί εδώ είναι το θέμα) Η εν λόγω κάρτα ζητάει τροφοδοτικό τουλάχιστον 400W (όπου έχω) και τουλάχιστον 22Α στην 12V γραμμή....(όπου δεν έχω) και γιατί δεν έχω;;; Πολύ απλά το τροφοδοτικό βγάζει 2 γραμμές στα +12Volt με 18A έκαστη. Το manual δεν το έχω πια αλλά μετά από λίγο ψάξιμο βρήκα ότι η μία γραμμή είναι αποκλειστικά για το motherboard (δηλ CPU) και ή άλλη για όλα τα υπόλοιπα (αν εδώ κάνω λάθος και κάποιος με το ίδιο τροφοδοτικό γνωρίζει κάτι διαφορετικό ας με ενημερώσει). Και το ερώτημα είναι φτάνουν 18Α (στα 12V) για την κάρτα γραφικών και για όλο το υπόλοιπο σύστημα; (το ερώτημα γεννήθηκε μετά από δύο άσχετα restart μετά την εγκατάσταση της κάρτας γραφικών (το ίδιο ακριβώς σύστημα δούλευε απροβλημάτιστα με την onboard κάρτα γραφικών μέχρι χθες)) Μην πείτε αμέσως "ε ρε μεγάλε αφού πριν δούλευε και τώρα έκανε δύο restart δεν αντέχει" για δύο λόγους: 1) στόχος μου δεν είναι να λύσω μόνο το δικό μου πρόβλημα αλλά να ξεκαθαριστεί αν αξίζει η αγορά τροφοδοτικών με dual rail και από ποιά κατηγορία χρηστών 2) τα restart μπορεί να είναι και τυχαία (να μην έχει πατήσει καλά η κάρτα γραφικών, conflict στους drivers κτλ (άλλωστε μόνο δύο ώρες το έχω δουλέψει) Και το γενικότερο ερώτημα: Μήπως τελικά με την εξέλιξη που έχουν οι επεξεργαστές (τα watt τους έχουν σταθεροποιηθεί) οι δύο γραμμές και συγκεκριμένα η αποκλειστική διάθεση της μίας μόνο στο CPU είναι μία υπερβολή όπου βολεύει μόνο αυτούς που αγοράζουν έτσι και αλλιώς τέρατα PSU και clockaroun ανελέητα οπότε θέλουν σταθερότητα στην γραμμή του CPU;
phovos Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2007 Θα σου δώσω ένα άλλο παράδειγμα. core 2 Quad Q6600 Asus Striker 8800GTS 320Mb 2x1 Gb DDR800 2xraptor 36.7gb 1x320Gb 7.200rpm 2xDVD-RW 1xfront panel lcd 2x120fan 1x90fan 2xcold cathodes Και όλα αυτά πάνω σε enermax noisetaker 485W (Ίδιο δλδ) Παίζει απροβλημάτιστα εδώ και περίπου 1,5 μήνα που το στήσαμε... Το psu δίνει combined στη +12 αν δε κάνω λάθος 32A όχι 18A μόνο στη VGA
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.