hyperionsky Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2002 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2002 Χαιρετώ παίδες!!! Έχω ψιλοασχοληθεί με το video capture στο παρελθον και σκέφτομαι πλέον να αγοράσω μία Pinnacle DC10+ η οποία κάνει capture εώς 768*576 (με συμπίεση MJPEG) σε SCSI-UW δίσκους. Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής: 1. Ποιά είναι η μέγιστη PAL ανάλυση σε TV και VHS; Υποθέτω πως το 768*576 ξεπερνάει την ποιότητα της TV. 2.Αν κάνω capture από την TV συνδέοντας την κάρτα με το video, θα βλέπω σε ανάλυση TV ή VHS; (Από όσο γνωρίζω το VHS έχει μικρότερη ανάλυση από το σήμα της TV) Τέλος εάν κάποιος έχει καλύτερη πρόταση για video capture card σε ανάλογη τιμή θα τον ευχαριστούσα για την συμβουλή του. Υ.Γ.: Έβαλα το topic αυτό στο τομέα hardware γιατί μου φάνηκε λογικότερο. Αν έκανα λάθος hold your fire!!!
dim_b Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2002 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2002 Η standard ανάλυση του VHS είναι 352x288 σε PAL και 352x240 σε NTSC (352x576 και 352x480 γιά SVHS). Η μέγιστη ανάλυση του τηλεοπτικού σήματος είναι 702x576 και 702x480 αντίστοιχα. Χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος, νομίζω ότι μέσω του Video-Out ενός VCR ή μιάς TV μπορείς να πάρεις ανάλυση VHS (ή SVHS αν υπάρχει η ανάλογη έξοδος). Ίσως να μπορείς να πάρεις τη μέγιστη τηλεοπτική ανάλυση αν κάνεις capture απ'ευθείας από κάρτα TV. Ψάξε αυτό το site, έχει αρκετές πληροφορίες www.vcdhelp.com
shumi_m Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2002 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2002 Me pinnacle pvtv pro kai wdm drivers kanw eggrafh me powervcr se 720x576(dvd pal profile). Exei omws arketes apaithseis apo hardware.
ex_tep Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2002 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2002 </font><blockquote><font size="1" face="Verdana, Helvetica, sans-serif">quote:</font><hr /><font size="2" face="Verdana, Helvetica, sans-serif"> Me pinnacle pvtv pro kai wdm drivers kanw eggrafh me powervcr se 720x576(dvd pal profile). Exei omws arketes apaithseis apo hardware.</font><hr /></blockquote><font size="2" face="Verdana, Helvetica, sans-serif">Kala kai den sou kanei grames i eikona?Oso gia hardware oi aples kartes tv theloun poli..Me mia karta pou zitaei kai o filos mas ti parapano tha mporeis na kaneis?
shumi_m Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2002 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2002 Grammes(spasimata) den kanei,apla opws "pianeis" to kanali to grafei.Me noise filter ktl den dokimasa akomh,ypo8etw oti an yparxei arketh epeksergastikh isxus den yparxei problem. Twra ti mporeis na kaneis epipleon me thn dc10+ den to gnorizw,gia capture omws h pctvpro einai kalh.Mono meionekthma me tous twrinous drivers den pianeis stereo sthn tv me "trita" programmata opws powervcr.
hyperionsky Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2002 Μέλος Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2002 Ευχαριστώ φίλε dim_b. Καλό το link, είχε αρκετά ενδιαφέροντα μέσα. Δεν ξέρω αν με το virtual dub κάθε TV κάρτα μπορεί να κάνει εξίσου καλό capture, αλλά το capture απο video είναι κατά την γνώμη μου πολύ δυσκολότερη υπόθεση. Το καλό είναι ότι το καρέ του VHS είναι μικρότερο κι έτσι απαιτεί μικρότερο sustained data rate από τον σκληρό.(Δεν έχει νόημα το capture σε καρέ μεγαλύτερο από αυτό που παρέχει η πηγή.) Παρόλα αυτά η κάρτα παίζει τον ρόλο της ειδικά όταν κάνει hardware compression. Βέβαια σε τέτοιο χρηματικό επίπεδο η "ποιότητα" είναι πάντα κάτι το σχετικό. Ίσως τελικά η καλύτερη λύση είναι τα standalone dvd-r(ή ram ή +rw και δεν συμμαζέυεται). Αντικαθιστάς μια για πάντα το vcr και ξενοιάζεις... ʼντε κάποια στιγμή θα γίνουν κι αυτά προσιτά... Sorry για την μακρυγορία, τέτοια ώρα με έπιασαν "φιλοσοφικές" τάσεις.
hyperionsky Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2002 Μέλος Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2002 Φίλε shumi_m σε τί φορμά κάνεις capture; Από όσο ξέρω (ένας απλώς υπολογισμός είναι) το capture σε full frame 720*576 PAL πιάνει 30MB/sec όταν είναι uncompressed. Αν το κάνεις DivX (ή ό,τι άλλο lossy format) κατά το capture δεν έχεις απώλεια ποιότητας στο editing & reencoding;
Επισκέπτης Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2002 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2002 Αν θες να μάθεις πιο πολλά για το VirtualDub, ριξε μια ματιά εδώ: http://virtualdub.everwicked.com/
shumi_m Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2002 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2002 File hyperionsky opws eipa to kanw sto dvd pal profile tou powervcr to opoio einai: video bitrate:4000kbps mpeg ii audio bitrate:224kbps layer ii video output: 720x576 kai peripou vgainei 30mb/min Otan 8elw na kanw capture se avi to kanw apo virtual dub se 352x288 mono,giati pio panw den me afhnei logw hardware. <small>[ 20-09-2002, 04:41: Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: shumi_m ]</small>
hyperionsky Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2002 Μέλος Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2002 Φίλε shumi_m εδώ φαίνεται πως την διαφορά την κάνει το hardware! Εσύ (κι εγώ μέχρι τώρα) κάνεις capture με 30MB/min, δηλαδή 0.5ΜΒ/sec. Κάθε full frame στο DVD PAL είναι 1.2MB * 25 frames/sec = 30ΜΒ/sec (χοντρικά). ʼρα το capture σου δίνει ένα αρχείο με συμπίεση video 1 προς 60. Τώρα η DC10+ δίνει ελάχιστη συμπίεση 3:1 (10MB/sec), με το κατάλληλο hardware φυσικά (βλέπε σκληρό). Αυτό είναι το ζητούμενο για να έχει κανείς τις μικρότερες δυνατές απώλειες στο editing & reencoding. Όταν βέβαια έχεις αρχείο με συμπίεση 1:60 τι reencoding να κάνεις... Με τις κάρτες τηλεόρασης δεν μπορείς να πιάσεις μεγάλες αναλύσεις χωρίς αντίστοιχα μεγάλες παραχωρήσεις στην "ποιότητα" οπότε δώρον-άδωρον. Αυτός είναι ο λόγος που σκέφτομαι να προχωρήσω σε τέτοιου είδους αγορά. Τώρα τί θα βγει... μην ρωτάς! Κι εγώ είμαι λίγο διστακτικός...
zaxoys Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2002 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2002 Συγνώμη αλλά δεν κατάλαβα.Αν ο παραπάνω φίλος μπορει να κάνει capture σε τόσο υψηλή ανάλυση me thn PCTV Pro και με υψηλή συμπίεση τότε θα μπορεί και με χαμηλότερη (που απαιτεί & λιγότερη υπολογιστική ισχύ) πχ θα μπορεί να κάνει capture στη ίδια ανάλυση όπως τώρα se Divx h MJPEG .Αλήθεια αν βάλει 100 quality sto divx τότε οι παραχωρήσεις σε ποιότητα θα υπάρχουν ακόμα?).Μάλλον απλώς δεν έχει το κατάλληλο software αφού το Vdub σε περιορίζει μέχρι Χ * 288 ,αλλά νομίζω οτι το iuvcr το επιτρέπει .Νομίζω στο http://www.tv-cards.com/ στο 3 party applications κάτι έχει... Η καλύτερα : http://www.iulabs.com/eng/iuvcr/index.shtml <small>[ 20-09-2002, 20:08: Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: zaxoys ]</small>
shumi_m Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2002 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2002 zaxous auto pou me problimatizei einai oti h idia karta se allo pc me pio argo cpu kai hdd,ekane capture se 640x480 me MS mpg4v2 xwris na xasei oute 1 frame enw sto diko moy den me afhnei kan na epileksw panw apo 352x288,leei unsupported video format.Milaw panta gia virtual dub 1.4.10 idia karta,idious drivers,idio os(winxp pro),idious encoders.8a dokimasw to iuvcr kai ta leme.
hyperionsky Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2002 Μέλος Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2002 Φίλε zaxoys, χωρίς να είμαι ειδήμων (αν ήμουν δεν θα ξεκίναγα το topic), απλοϊκά αντιλαμβάνομαι την κατάσταση ως εξής: -Όλες οι παράμετροι που ανέφερε ο shumi_m ήταν ο στόχος. Δεν είναι απαραίτητο ότι ο στόχος επιτεύχθηκε. -Αν ανεβάσεις την ποιότητα στο 100% τότε έχεις την ελάχιστη δυνατή απώλεια "ποιότητας" η οποία όμως εξαρτάται και από πολλές άλλες παραμέτρους του συστήματος. -Απόλυτο κριτήριο είναι το μέγεθος του παραγόμενου αρχείου. Εάν το μέγεθος είναι πολύ μικρότερο από το θεωρητικό τότε κάπου έχεις απώλεια (dropped frames κ.α.). -Σε κάθε περίπτωση το σύστημα ζορίζεται όταν απαιτείται μεγάλος συνεχής ρυθμός διαμεταγωγής δεδομένων στον σκληρό. Αν θεωρήσουμε ότι δεν έχεις σύστημα με ικανότητα 30ΜΒ/sec (που θα ήταν το τέλειο) τότε: 1. Ή κρατάς μικρή την ανάλυση έτσι ώστε να έχεις μικρό ρυθμό διαμεταγωγής, τον οποίον αρκεί να συμπιέσεις λίγο ώστε να κρατήσεις την ποιότητά του αρχείου και να μην "στεγνώσεις" τον επεξεργαστή. 2. Ή ανεβάζεις την ανάλυση, έχεις μεγάλο ρυθμό διαμεταγωγής και τον μειώνεις κάνοντας μεγάλη συμπίεση και στεγνώνεις τον επεξεργαστεί. Τελικά, ένα σύστημα δεν μπορεί να πάρει περισσότερα δεδομένα/μονάδα χρόνου από αυτά που μπορεί να γράψει. Από τις 2 μεθόδους, η πρώτη είναι καλύτερη γιατί αποφεύγει τα artifacts τις μεγάλης συμπίεσης. Το ζητούμενο είναι πρώτα ελάχιστη δυνατή συμπίεση και έπειτα μάγιστη δυνατή ανάλυση. Η κάρτα ουσιαστικά "ελευθερώνει" μέρος του επεξεργαστή κάνοντας hardware compression. Τώρα η τελική ανάλυση πάντα εξαρτάται και από τον σκληρό. Με αργό σκληρό πάλι θα περιοριστείς σε μικρές αναλύσεις για να αποφύγεις την μεγάλη συμπίεση. Τέλος, για capture από καρτες TV ή ορισμένες κάρτες capture υπάρχει και το huffyuv v2.1.1 που κάνει μη απωλεστική συμπίεση και κρατάει την ποιότητα του αρχείου (δεν μπορεί όμως να κάνει πολύ μεγάλη συμπίεση και τρωει πολύ επεξεργαστή). Αν κάνω κάπου λάθος παρακαλώ να με διορθώσετε.
shumi_m Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2002 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2002 zaxous eixes dikio,to problhma htan to software twra kanei mpg4 se 704x576. hyperionsky to 8ema einai an 8es kata thn diarkeia ths eggrafhs na douleyeis parallhla kai alles efarmoges sto pc.An oxi tote kai mia kalh tv card isws na se boleyei. Apo vhs ekana capture palaiotera se mpg4(352x288) xwris kanena problhma,alla den exw dokimasei se ypshloteres analyseis. Sigoura to hardware capture den stegnwnei ton cpu,alla einai kai oi times psiloakriboutsikes. Opote file h apofash einai dikh sou.
crAss Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2002 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2002 Apo interlation pos pate omos oloi???? Kala ola auta pou lete, kai ego kano xoris dropped frame capture se 704x576 pou einai to max pou me afinei i karta mou. Kai to video meso tou tv-out paizei mia xara. OMOS an prospathiso na to do sto pc to video einai interlaced pragma pou kanei tin eikona xalia. I DC 10 xero oti sigoura DEN exei provlima me interlation pantos. Alla tha ithela na rotiso an i pctv pro exei provlima me interlation giati skeftomai na tin agoraso mias kai sinergazetai kai me to dscaler... crAss
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.