Προς το περιεχόμενο

γκρινια : νεος τροπος γραφης.

Toufas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
να παρακαλεσω σε οσους γνωριζουν καλα ελληνικά και εχουν πλουσιο λεξιλογιο , ας προσπαθουν να τα χρησημοποιουν και εδω στο φορουμ, γιατι ειναι το πιο πολυ που διαβαζω και θα με βοηθησει να ανεβασω και το επιπεδο μου πανω στην γλωσσα. Πολλες φορες διαβαζω insomniacs και αμεσως καταλαβαινω το επιπεδο των ελληνικων τους και ευχαριστιεται η ψυχη μου να διαβαζω καλα ελληνικά.

Αυτο το κειμενο που εγραψα μολις τωρα κανει μπαμ οτι ειναι χαλια. Χωρις συνταξη και χρησημοποιω λαθος λεξεις για πολλες έννοιες .

Γι'αυτο αφήστε τα greeklish και τις συντομογραφίες και γενικά ολες τις μαλακιες και γράφετε καλα όσοι εχετε την ικανοτητα και την γνωση ωστε να επωφελούνται και οι υπόλοιποι.

Επειδή βλέπω ότι πάλι τα ίδια λέμε, χωρίς λόγο, αφου οι περισσότεροι έχετε παρωπίδες εδώ πέρα και δεν μπαίνετε καν στον κόπο να διαβάσετε αυτά που λέμε, θα επαναλάβω ότι είπα και μερικές σελίδες πίσω...

Το ότι το α, θα γραφτεί με a, και ότι το β θα γραφτεί με b, ή το ω με w, δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την σύνταξη του κειμένου, τις έννοιες και τις λέξεις οι οποίες θα χρησιμηποιηθούν, ή το κατα πόσο είναι πλούσιο το λεξιλόγιο του γράφωντος... Το ίδιο συμβαίνει και με τις συντομεύσεις...

Το μόνο πράγμα που ίσως ενοχλήσει είναι πως το κείμενο θα γίνει δυσανάγνωστο για κάποιους... ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ.

Αν ακολουθηθεί κάποια βασική αρχή, δηλαδή ότι a = α, b = β/μπ, c = κ, d/th = δ, e = ε, f/ph = φ, g = γ, h = η/x, i = ι, j = τζ, k = κ, l = λ, m = μ, n = ν, o = ο, p = π, q = κιού (δεν χρησιμοποείται ιδιαίτερα στα greeklish), r = ρ, s = σ, t = τ, u = ου, v = β, w = ω, x = χ/ξ, y = υ, z = ζ, ch = τσ, mp = μπ

Τότε δεν αλλάζει τίποτα με εξαίρεση τα σύμβολα που χρησιμοποιούνται για την αναπαράσταση των ήχων της γλώσσας μας...

Φιλικά πάντα.

Υ.Γ. σταματάω την συζήτηση γιατί απ' ότι βλέπω το να πείσει η μια πλευρά την άλλη είναι αδύνατο...

• Απαντ. 177
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Δέχομαι το από ομορφιάς ορμώμενο επιχείρημα, επειδή και εγώ απολαμβάνω τον καλοσχηματισμένο λόγο. Όμως δεν νομίζω ότι οδηγεί [ο καλοσχηματισμένος λόγος] σε ανωτέρου επιπέδου επικοινωνία, ούτε θέλω να ωθήσω κανέναν στο να τον αποπειραθεί. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να γίνουν παροτρύνσεις, απλά απόλαυσε τα ελληνικά που σου φαίνονται καλά όπου αυτά εμφανίζονται. Περαιτέρω, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι υπάρχουν άνθρωποι εδώ μέσα με αρκετές γνώσεις ετυμολογίας για να μπορούν να εκφράζονται με την ακρίβεια που περιγράφει ο KWSN_Men (αναφερόμενος στον εαυτό του). Εκτός αν είναι παιδευμένος και χαρισματικός στον λόγο πέραν από ότι θεωρώ πιθανό, τα post του δεν είχαν 'γλωσσολογικό ενδιαφέρον' παρά μόνο για αυτούς που δεν είναι γλωσσολόγοι. Στο γεφύρωμα μεταξύ εσωτερικού νοήματος, έκφρασης και επικοινωνίας, είτε γράφετε σε greeklish είτε σε άνευ ορθογραφικών και με σεβαστή σύνταξη ελληνικά, περίπου το ίδιο καταφέρνετε.

Δεν το εννοώ σαν προσβολή, εννοώ ότι η γλώσσα για να είναι ακριβής θέλει σπουδές υψηλοτάτου γλωσσολογικού επιπέδου (ή κάποιες σπουδές και υπέρμετρο χάρισμα), και τότε κάποιος μπορεί να την εκτιμήσει πλήρως όταν έχει ανάλογες σπουδές. Είναι ειλικρινά, σαν μια ξένη γλώσσα. Ακούστε τον (κατά τα αλλά αντιπαθή) Μπαμπινιώτη να μιλάει και θα υποψιαστείτε για το τι απαιτείται για να υπάρχει συγκρατημένο νόημα, αισθητική συνοχή και ακόμα και χιούμορ μέσα στην έκφραση.

Το γλωσσικό επίπεδο στο internet είναι πολύ χαμηλό οπότε από το ολότελα... αλλά ειλικρινά, υπάρχουν άλλα επίπεδα πάνω από εμάς. Δεν νομίζω ότι αν μερικοί περιπλέξουν τον λόγο τους επιτηδευμένα (επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορούν να την κάνουν να φαίνεται 'καλλίτερη') θα δώσουν το έναυσμα να ανεβεί το επίπεδο. Νομίζω ότι ο καθένας εδώ πρέπει να εκφράζεται ακριβώς στο επίπεδο που του βγαίνει φυσικά. Η λειτουργικότητα του φυσικού λόγου δεν έγκειται στην ακρίβεια της, αλλά ακριβώς στην έλλειψη επιτήδευσης της. Ο καθένας μας μιλάει μια προσωπική διάλεκτο, με ιδιαίτερες και επαναλαμβανόμενες αναφορές που μπορούν να γίνουν αντιληπτές μόνο όταν ο λόγος ρέει και ο ομιλητής δεν απασχολεί τον εαυτό του με τον καλλωπισμό της έκφρασης. Ο σκοπός είναι η συνήθεια, αποδοχή και 'αίσθηση' (for lack of a more fitting word I do not know!) ενός άλλου ανθρώπου, όχι οι ακριβής επικοινωνία λες και παίρνεις οδηγίες για να πας σύνταγμα από κυψέλη.

Δημοσ.
Δέχομαι το από ομορφιάς ορμώμενο επιχείρημα, επειδή και εγώ απολαμβάνω τον καλοσχηματισμένο λόγο. Όμως δεν νομίζω ότι οδηγεί [ο καλοσχηματισμένος λόγος] σε ανωτέρου επιπέδου επικοινωνία, ούτε θέλω να ωθήσω κανέναν στο να τον αποπειραθεί. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να γίνουν παροτρύνσεις, απλά απόλαυσε τα ελληνικά που σου φαίνονται καλά όπου αυτά εμφανίζονται. Περαιτέρω, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι υπάρχουν άνθρωποι εδώ μέσα με αρκετές γνώσεις ετυμολογίας για να μπορούν να εκφράζονται με την ακρίβεια που περιγράφει ο KWSN_Men (αναφερόμενος στον εαυτό του). Εκτός αν είναι παιδευμένος και χαρισματικός στον λόγο πέραν από ότι θεωρώ πιθανό, τα post του δεν είχαν 'γλωσσολογικό ενδιαφέρον' παρά μόνο για αυτούς που δεν είναι γλωσσολόγοι. Στο γεφύρωμα μεταξύ εσωτερικού νοήματος, έκφρασης και επικοινωνίας, είτε γράφετε σε greeklish είτε σε άνευ ορθογραφικών και με σεβαστή σύνταξη ελληνικά, περίπου το ίδιο καταφέρνετε.

Δεν το εννοώ σαν προσβολή, εννοώ ότι η γλώσσα για να είναι ακριβής θέλει σπουδές υψηλοτάτου γλωσσολογικού επιπέδου (ή κάποιες σπουδές και υπέρμετρο χάρισμα), και τότε κάποιος μπορεί να την εκτιμήσει πλήρως όταν έχει ανάλογες σπουδές. Είναι ειλικρινά, σαν μια ξένη γλώσσα. Ακούστε τον (κατά τα αλλά αντιπαθή) Μπαμπινιώτη να μιλάει και θα υποψιαστείτε για το τι απαιτείται για να υπάρχει συγκρατημένο νόημα, αισθητική συνοχή και ακόμα και χιούμορ μέσα στην έκφραση.

Το γλωσσικό επίπεδο στο internet είναι πολύ χαμηλό οπότε από το ολότελα... αλλά ειλικρινά, υπάρχουν άλλα επίπεδα πάνω από εμάς. Δεν νομίζω ότι αν μερικοί περιπλέξουν τον λόγο τους επιτηδευμένα (επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορούν να την κάνουν να φαίνεται 'καλλίτερη') θα δώσουν το έναυσμα να ανεβεί το επίπεδο. Νομίζω ότι ο καθένας εδώ πρέπει να εκφράζεται ακριβώς στο επίπεδο που του βγαίνει φυσικά. Η λειτουργικότητα του φυσικού λόγου δεν έγκειται στην ακρίβεια της, αλλά ακριβώς στην έλλειψη επιτήδευσης της. Ο καθένας μας μιλάει μια προσωπική διάλεκτο, με ιδιαίτερες και επαναλαμβανόμενες αναφορές που μπορούν να γίνουν αντιληπτές μόνο όταν ο λόγος ρέει και ο ομιλητής δεν απασχολεί τον εαυτό του με τον καλλωπισμό της έκφρασης. Ο σκοπός είναι η συνήθεια, αποδοχή και 'αίσθηση' (for lack of a more fitting word I do not know!) ενός άλλου ανθρώπου, όχι οι ακριβής επικοινωνία λες και παίρνεις οδηγίες για να πας σύνταγμα από κυψέλη.

Helm21 has been successfully enchanted!

+1 από μένα...

Δημοσ.

Αν ακολουθηθεί κάποια βασική αρχή, δηλαδή ότι a = α, b = β/μπ, c = κ, d/th = δ, e = ε, f/ph = φ, g = γ, h = η/x, i = ι, j = τζ, k = κ, l = λ, m = μ, n = ν, o = ο, p = π, q = κιού (δεν χρησιμοποείται ιδιαίτερα στα greeklish), r = ρ, s = σ, t = τ, u = ου, v = β, w = ω, x = χ/ξ, y = υ, z = ζ, ch = τσ, mp = μπ

Τότε δεν αλλάζει τίποτα με εξαίρεση τα σύμβολα που χρησιμοποιούνται για την αναπαράσταση των ήχων της γλώσσας μας...

Απορώ πάντως με το γεγονός ότι ένας έξυπνος άνθρωπος δεν καταλαβαίνει πόσο οξύμωρο είναι αυτό που μόλις έγραψε. Μιλάς για "βασική αρχή" και συνέπεια, σε έναν λάθος τρόπο γραφής. Τότε γιατί να μην τηρήσεις αυτή τη βασική αρχή και συνέπεια, για να γράψεις σωστά και όχι λανθασμένα "με συνέπεια"; Αφού μόνος σου αντιλαμβάνεσαι ότι απαιτείται βασική αρχή και συνέπεια, στη γραπτή επικοινωνία.

desolatorXT, κανείς δε λέει (τουλάχιστον όχι εγώ), ότι πρέπει να γράφεις σωστά ώστε να σωθεί η πατρίδα ή να εκπαιδευτεί η νεολαία. Αυτό που λέω είναι ότι πλήττεις τη δική σου ποιότητα στην επικοινωνίας.

Και φοβάμαι πως δεν θα καταλάβεις αυτό που θα πω τώρα και ίσως σου φανεί πολύ χαζό, αλλά χάνεις το συναίσθημα της πληρότητας στην επικοινωνία που κάποιες φορές στη ζωή σου μπορεί να πετύχεις. Θα ακουστεί χαζό, αλλά υπάρχουν κάποια λίγα πράγματα που έχω γράψει σε κάποιους, που ακόμη τα σκέφτομαι μέσα μου. Σαν τις λίγες φορές που ήταν κρυστάλλινο αυτό που ήθελα να εκφράσω. Σαν να το πέτυχα και να λυτρώθηκα. Τουλάχιστον σε εμένα, αυτό το έλλειμμα που έχω στην έκφραση, το νιώθω σαν εμπόδιο να εκφραστώ. Κάτι σαν το I have no mouth and I must scream.

Κατανοώ την αναγκαιότητα να πρέπει κάποιες φορές να γράψουμε γρήγορα.

Κατανοώ το ότι όλοι μας λίγο πολύ έχουμε επηρεαστεί/συνηθίσει στα lol κλπ.

Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα το υπερασπιστώ και ως κάτι σωστό.

Όσον αφορά τους αγγλικούς όρους στην τεχνολογία, κι εγώ τους χρησιμοποιώ από συνήθεια. Όχι γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ελληνική απόδοση. Και μάλιστα ίσως και ακριβέστερη από την επικρατούσα αγγλική.

Δημοσ.
Απορώ πάντως με το γεγονός ότι ένας έξυπνος άνθρωπος δεν καταλαβαίνει πόσο οξύμωρο είναι αυτό που μόλις έγραψε. Μιλάς για "βασική αρχή" και συνέπεια, σε έναν λάθος τρόπο γραφής. Τότε γιατί να μην τηρήσεις αυτή τη βασική αρχή και συνέπεια, για να γράψεις σωστά και όχι λανθασμένα "με συνέπεια"; Αφού μόνος σου αντιλαμβάνεσαι ότι απαιτείται βασική αρχή και συνέπεια, στη γραπτή επικοινωνία.

desolatorXT, κανείς δε λέει (τουλάχιστον όχι εγώ), ότι πρέπει να γράφεις σωστά ώστε να σωθεί η πατρίδα ή να εκπαιδευτεί η νεολαία. Αυτό που λέω είναι ότι πλήττεις τη δική σου ποιότητα στην επικοινωνίας.

Και φοβάμαι πως δεν θα καταλάβεις αυτό που θα πω τώρα και ίσως σου φανεί πολύ χαζό, αλλά χάνεις το συναίσθημα της πληρότητας στην επικοινωνία που κάποιες φορές στη ζωή σου μπορεί να πετύχεις. Θα ακουστεί χαζό, αλλά υπάρχουν κάποια λίγα πράγματα που έχω γράψει σε κάποιους, που ακόμη τα σκέφτομαι μέσα μου. Σαν τις λίγες φορές που ήταν κρυστάλλινο αυτό που ήθελα να εκφράσω. Σαν να το πέτυχα και να λυτρώθηκα. Τουλάχιστον σε εμένα, αυτό το έλλειμμα που έχω στην έκφραση, το νιώθω σαν εμπόδιο να εκφραστώ. Κάτι σαν το I have no mouth and I must scream.

Κατανοώ την αναγκαιότητα να πρέπει κάποιες φορές να γράψουμε γρήγορα.

Κατανοώ το ότι όλοι μας λίγο πολύ έχουμε επηρεαστεί/συνηθίσει στα lol κλπ.

Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα το υπερασπιστώ και ως κάτι σωστό.

Όσον αφορά τους αγγλικούς όρους στην τεχνολογία, κι εγώ τους χρησιμοποιώ από συνήθεια. Όχι γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ελληνική απόδοση. Και μάλιστα ίσως και ακριβέστερη από την επικρατούσα αγγλική.

Είπα ότι δεν θα ξανααπντήσω αλλά τέσπα...

Συμφωνώ με το μεγαλύτερο μέρος του ποστ σου αλλά θα σταθώ σε 5 σημεία:

1ον) τα greeklish χρησιμοποιούνται μόνο για την επικοινωνία στο ίντερνετ (είτε μσν , είτε Lineage 2 είτε...). Πολύ σπάνια θα χρησιμοποιηθούν 2-3 εκφράσεις προφορικά απο αυτές (όπως λολ, τέσπα, ασαπ) , και φυσικά σε κανένα άλλο είδους γραπτού λόγου (αναγκαστηκά εφόσον άτομα άσχετα με ιντερνετ δεν θα τα καταλάβουν).

2ον) για 4η φορά λέω πως η ομορφία όταν λές/γράφεις κάτι βρίσκεται στην ουσία αυτού που θες να πείς κατα 99% και 1% στο αν το εξέφρασες σωστά και με ποιον τρόπο.

3ον) σε προκαλώ να μου μεταφράσεις τους αγγλικούς τεχνολογικούς όρους που ανέφερα πριν, με μια ελληνική λέξη, δίνοντας πλήρως την σημασία τους.

4ον) για μένα, το λολ, εκφράζει περισσότερο το συναίσθημα μου εκείνη την στιγμή, από το "χαχα", ή από το "αστείο ήταν αυτό που είπες" ή ότι άλλο... Είναι η μόνη λέξη που με εκφράζει 100% εκείνη την στιγμή, για αυτό και την λέω, οπότε αυτό θα μου δώσει και πληρότητα στην επικοινωνία... Δεν λέω ότι πρέπει να την χρησιμοποιούνται σε κάθε περίπτωση, αλλά πολλές φορές απαιτείται να γίνει έτσι...

Ακόμη ένα παράδειγμα, το "ασαπ", από το "γρήγορα", έχει μια πολύ λεπτή διαφορά στην ένοια, έχει μια διαφορά όμως, πιστεύω πως καταλαβαίνει τι θέλω να πώ... Αν έλεγα "έλα γρήγορα" αντί για το "έλα ασαπ" τότε νομίζω πως θα έπλητα την ποιότητα της επικοινωνίας μου, γιατί το ασαπ δίνει ακριβέστερα την έννοια αυτού που θέλω να πω...

5ον) Ποιος είσαι εσύ που θα πεις ότι τα greeklish είναι "λάθος" και πως είναι λάθος ο τρόπος που επικοινωνώ εγώ? Δεν νομίζω ότι έχει κανείς το δικαίωμα για να πει κάτι τέτοιο... Είναι λάθος συγκρινόμενο με την ελληνική γραφή, το θέμα όμως είναι ότι εγώ θέλω να βρώ έναν τρόπο να αποβάλλω την ελληνική γραφή και να την αλλάξω ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες μου, λογικό λοιπόν είναι ο νέος αυτός τρόπος που θα βρώ να μην συμβαδίζει απόλυτα με το πρωτότυπο... Αλλιώς δεν θα υπήρχε και κανένα νόημα στο να το κάνω όλο αυτό... Το θέμα όμως είναι πως ο τρόπος αυτός, αλλάζει την ΓΡΑΦΗ όχι την γλώσσα που χρησιμοποιώ, το λεξιλόγιο μου, την σύνταξή μου και την ορθογραφία μου... Δηλαδή αν π.χ. στα μαθηματικά αλλάζαμε το σύμβολο του αριθμού 1, με αυτό το σύμβολο "]" θα άλλαζε κάτι στην ουσία των μαθηματικών? Προφανώς όχι, εκεί λοιπόν θέλω να καταλήξω και εγώ όσων αφορά το θέμα της γλώσσας...

Φιλικά πάντα :)

Δημοσ.

ο λογος επικράτησης αυτου του τροπου γραφης ειναι καθαρα η μοδα.

ο πιθηκισμός

τιποτα αλλο.

το αρχισανε τα παιδακια που νομιζουν οτι το να πηγαίνεις στα starbucks ειναι μια εξωπραγματική εμπειρια και μετα περασε σε ολους.

τα ατομα που κανουνε χρηση αυτου του τροπου γραφης, τα θεωρω ζωα.

φυσικα αν πας να πεις σε καποιον, ξερεις ειναι ενοχλητικο να το κανεις μονο και μονο το κανουνε οι αλλοι, θα σου πει "εγω το κανω εδω και παρα πολυ καιρο δεν περίμενα τους αλλους"

αυτο ισχυει σε ολα τα trends (τασεις μοδας), στην rnb, στον tiesto, στον βας βας βας ο ΠαΡαΣκΕυΑς

ps(υστερογραφο): τζ=tz στα "φραγκολεβανιτικα" και οχι j και oυ=ou τσ=ts.για μενα που μπενω και στο νετ παραπανω απο 10 χρονια....

Δημοσ.

Συμφωνω πως το διαβασμα βιβλιων είναι ο καλυτερος τροπος για να αναπτυξει κανεις τη γλωσσα του. Δε μπορει να μαθει κανεις σωστα μεσω του ιντερνετ,για παραδειγμα.Η εστω,είναι πολύ δυσκολο. Και εκτος από το ότι είναι τεχνη,η γλωσσα –μεσα στην αυθαιρεσια της- μας οριζει ατομικα και μαζικα (βεβαια μας περιοριζει κιολας).

Προσωπικα δεν αντιτιθεμαι στη χρηση ξενων εκφρασεων,αρκει να είναι σωστες,ουτε στο μαγειρεμα γλωσσων,αρκει να βοηθαει στην επικοινωνια.Ετσι κι αλλιως δε νομιζω πως σκεφτεται κανεις greeklish,ουτε internet slang).

Βρισκω επισης πως η δικη μας γλωσσα είναι καταλληλα σχεδιασμενη και αρκετα πλουσια ώστε να μας παρεχει διαφορετικους ορισμους για διαφορετικα πραγματα.

Εβλεπα τις ερμηνειες και μεταφρασεις καποιων λεξεων σʼένα ηλεκτρονικο λεξικο (γιατι λατρευω τη περιπετεια),και γραφοντας τη λεξη sound ειδα 49 διαφορετικες εννοιες.

Μερικες από αυτές είναι :

βαθυς

διακηρυσσω

εκτενως

βολιδοσκοπω

πληρης

πορθμος

υγιης

σημασια

στηθοσκοπω

ηχος

και το αγαπημενο μου : “καταδυομαι ξαφνικα (για ψαρι)”

Εννοω το προφανες,ότι τα ελληνικα είναι ιδιαιτερα αναπτυγμενα σε σχεση με τα αγγλικα ας πουμε (τα οποια δεν αποφευγω καθολου).Απο κει και περα,ο καθενας τα χρησιμοποιει οπως θελει. And frankly,i don't give a damn :razz:

Δημοσ.
ο λογος επικράτησης αυτου του τροπου γραφης ειναι καθαρα η μοδα.

ο πιθηκισμός

τιποτα αλλο.

το αρχισανε τα παιδακια που νομιζουν οτι το να πηγαίνεις στα starbucks ειναι μια εξωπραγματική εμπειρια και μετα περασε σε ολους.

τα ατομα που κανουνε χρηση αυτου του τροπου γραφης, τα θεωρω ζωα.

φυσικα αν πας να πεις σε καποιον, ξερεις ειναι ενοχλητικο να το κανεις μονο και μονο το κανουνε οι αλλοι, θα σου πει "εγω το κανω εδω και παρα πολυ καιρο δεν περίμενα τους αλλους"

αυτο ισχυει σε ολα τα trends (τασεις μοδας), στην rnb, στον tiesto, στον βας βας βας ο ΠαΡαΣκΕυΑς

ps(υστερογραφο): τζ=tz στα "φραγκολεβανιτικα" και οχι j και oυ=ou τσ=ts.για μενα που μπενω και στο νετ παραπανω απο 10 χρονια....

Εγώ πάλι θεωρώ ζώα τα άτομα τα οποία μπαίνουν σε μια ήρεμη (σχετικά) κουβέντα, είτε είναι σε greeklish, είτε σε ελληνικά (ξέρεις το ποια γλώσσα χρησιμοποιείς δεν παίζει ρόλο σε αυτά), και βρίζουν κόσμο επειδή διαφωνούν μαζί του... Προτιμώ να μιλάω σε greeklish με ένα άτομο, παρά να μιλάω με άτομα που στην ουσία δείχνουν πως δεν μπορούν να πάρουν μέρος σε μια κουβέντα.

Δημοσ.

Υποψιάζομαι ότι είσαι μικρός στην ηλικία. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί μάλλον δεν έχεις δουλέψει σε κάποια σύγχρονη επιχείρηση. Και θα έβλεπες πως δυστυχώς οι ίδιες "δικαιολογίες" για τα greeklish, τις συντμήσεις, τα ακατανόητα ακρωνύμια και όλα αυτές οι αμερικανιές, υπάρχουν στο ακέραιο σε ένα χώρο που περνάς 10-14 ώρες καθημερινά. Είναι πραγματικά αστείο να είσαι από κάποια μεριά και να παρατηρείς τα κατά τα άλλα ικανά στελέχη μιας επιχείρησης, να προσπαθούν να συννενοηθούν. Είναι αμέτρητες οι φορές που έχω παρέμβει, για να "μεταφράσω" με καλύτερα λόγια αυτό που θέλει να πει κάποιος στον άλλο. Και είναι ακόμη πιο τραγικό να με θεωρούν στη δουλειά, ως λόγιο και βιρτουόζο με τις λέξεις και τις έννοιες, ενώ δεν είμαι παρά το παιδί της διπλανής πόρτας. Η κατάσταση είναι τραγική. Η σύγχυση στην επικοινωνία, ανάμεσα σε ενήλικες ανθρώπους είναι κωμικοτραγική.

Και όχι, η ομορφιά δεν βρίσκεται στην ποσόστωση που αναφέρεις. Δεν είναι μόνο το τι το λες, αλλά και πως το λες.

Φοβάμαι ότι η δικιά σου πεποίθηση, δεν σου επιτρέπει καν να φανταστείς τι σημαίνει να δυναμώνεις ένα μήνυμα όταν το ντύνεις με ακρίβεια και σωστό λόγο.

Δεν έχω χρόνο να κοιτάξω τους όρους που αναφέρεις. Νομίζω ότι το lag ήταν ένας από αυτούς. Δεν ξέρω γιατί η "καθυστέρηση" δεν σου φαντάζει ως ακριβής όρος. Εμένα μια χαρά μου ακούγεται.

Δημοσ.

"Αρκεστείτε, μην εξελίσσεστε."

Τζίζας, δεν θα κρεμάμε και όποιον δεν ξέρει να μιλάει, αλλά μην ακούω δικαιολογίες "ο αυθορμητισμός και η επαγόμενη μοναδικότητα είναι που έχουν σημασία".

Ειδικά όταν ακόμα και αυτό μπορεί να το ισχυριστεί μόνο αυτό το μικρό ποσοστό Ελλήνων που δεν είναι της σχολής "με το "μαλάκα" τέσσερις στις πέντε και μια η τελεία".

Δημοσ.

Η 'εξέλιξη' (προτιμώ να το σκέφτομαι σαν εμπλουτισμό, είναι λιγότερο θετικά φορτισμένο. Η εξέλιξη τείνει να σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος σκοπός, κάποια κατάληξη για όλα αυτά, μια κίνηση προς το ιδεατό.) γίνεται σε άλλα επίπεδα της ζωής σου και μετά κάνει feedback στον τρόπο που μιλάς. Αν δεν έχεις νιώσει κάτι δεν έχεις λόγο να ψάξεις την λέξη που σου χρειάζεται για να το εκφράσεις. Πιο τρομακτικά, αν ξέρεις την λέξη αλλά δεν έχεις ζήσει αυτό που περιγράφει αλλά την χρησιμοποιείς είσαι ένας προσποιητός ηλίθιος και το δίκτυο έχει αρκετούς από αυτούς, δεν χρειάζεται να ζητήσουμε καινούριο φορτίο. Δηλαδή άλλη μια φορά να ακούσω κάποιον να προσφέρει την κατακλείδα σε ένα επιχείρημα "παιδιά, παν μέτρον άριστον" θα αρχίσω να δαγκώνω τους τοίχους.

Αν υπάρχει μια παρότρυνση να γίνει λοιπόν για να καταλήξουμε να μιλάμε καλλίτερα ελληνικά εδώ μέσα πέραν του "σπουδάστε γλωσσολογία" είναι "ζήστε περισσότερο, εντονότερα και με προσοχή" και αυτή είναι μια ηλίθια παρότρυνση να κάνει κανείς.

Δημοσ.
Υποψιάζομαι ότι είσαι μικρός στην ηλικία. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί μάλλον δεν έχεις δουλέψει σε κάποια σύγχρονη επιχείρηση. Και θα έβλεπες πως δυστυχώς οι ίδιες "δικαιολογίες" για τα greeklish, τις συντμήσεις, τα ακατανόητα ακρωνύμια και όλα αυτές οι αμερικανιές, υπάρχουν στο ακέραιο σε ένα χώρο που περνάς 10-14 ώρες καθημερινά. Είναι πραγματικά αστείο να είσαι από κάποια μεριά και να παρατηρείς τα κατά τα άλλα ικανά στελέχη μιας επιχείρησης, να προσπαθούν να συννενοηθούν. Είναι αμέτρητες οι φορές που έχω παρέμβει, για να "μεταφράσω" με καλύτερα λόγια αυτό που θέλει να πει κάποιος στον άλλο. Και είναι ακόμη πιο τραγικό να με θεωρούν στη δουλειά, ως λόγιο και βιρτουόζο με τις λέξεις και τις έννοιες, ενώ δεν είμαι παρά το παιδί της διπλανής πόρτας. Η κατάσταση είναι τραγική. Η σύγχυση στην επικοινωνία, ανάμεσα σε ενήλικες ανθρώπους είναι κωμικοτραγική.

Και όχι, η ομορφιά δεν βρίσκεται στην ποσόστωση που αναφέρεις. Δεν είναι μόνο το τι το λες, αλλά και πως το λες.

Φοβάμαι ότι η δικιά σου πεποίθηση, δεν σου επιτρέπει καν να φανταστείς τι σημαίνει να δυναμώνεις ένα μήνυμα όταν το ντύνεις με ακρίβεια και σωστό λόγο.

Δεν έχω χρόνο να κοιτάξω τους όρους που αναφέρεις. Νομίζω ότι το lag ήταν ένας από αυτούς. Δεν ξέρω γιατί η "καθυστέρηση" δεν σου φαντάζει ως ακριβής όρος. Εμένα μια χαρά μου ακούγεται.

Για μένα ότι πιο απλό, είναι και πιο όμορφο... Θα πάρω ένα παράδειγμα εηρεασμένος απο το thread για το κυνήγι...

Ακούσαμε όλοι πολιτικούς να μιλάνε, για τις πυρκαγιές, ακούσαμε και απλούς πολίτες, αγράμματους χωριάτες... Για μένα λοιπόν, πιο ουσιώδης, και με πολύ περισσότερο συναίσθημα, ήταν οι ασύντακτες φράσεις, του μπαρμπα-μπρίλιου από το άνω κατσικοχώρι, παρά τα λόγια του κάθε πολιτικού... Γιατί όταν κάποιος μιλάει απλά, ξέρεις ότι εννοεί αυτά που λέει, και δεν χρησιμοποεί λόγιες και σπάνιες λέξεις, για να σε εντυπωσιάσει... Ιδιαίτερα προσεγμένο και βαρύ λόγο χρησιμοποιούν συνήθως αυτοί που δεν έχουν επιχειρήματα σε μια συζήτηση...

To lag εκφράζει, την καθυστέρηση που παρουσιάζει ένας εξυπηρετητής (server) για να απαντήσει σε έναν πελάτη(client, λάθος έννοια και αυτή) όταν βρίσκονται σε επικοινωνία μεταξύ τους... (ένας δικός μου ορισμός, ίσως ανακριβής)

Το καθυστέρηση πάλι είναι τόσο γενικό, που δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση την έννοια Lag.

Άλλο π.χ. ενώ παίζεις το να πεις "έχω Lag" και άλλο το να πείς "έχω καθυστέρηση", μάλλον γελοίος θα γίνεις, καταλαβαίνεις φαντάζομαι τι εννοώ...

Και με αυτά που είπες επιβεβαιώνεις το ότι έλεγα πριν... Το φτωχό λεξιλόγιο δεν είναι φαινόμενο που δημιουργήθηκε σήμερα... Υπήρχε υπάρχει και θα υπάρχει... Οπότε η αιτία για την ύπαρξή του δεν είναι ούτε τα greeklish< ούτε τα emoticons... Αλλού θα πρέπει να ψάξουμε την αιτία του προβλήματος είναι η γνώμη μου...

Δημοσ.
Εγώ πάλι θεωρώ ζώα τα άτομα τα οποία μπαίνουν σε μια ήρεμη (σχετικά) κουβέντα, είτε είναι σε greeklish, είτε σε ελληνικά (ξέρεις το ποια γλώσσα χρησιμοποιείς δεν παίζει ρόλο σε αυτά), και βρίζουν κόσμο επειδή διαφωνούν μαζί του... Προτιμώ να μιλάω σε greeklish με ένα άτομο, παρά να μιλάω με άτομα που στην ουσία δείχνουν πως δεν μπορούν να πάρουν μέρος σε μια κουβέντα.

δάκρυσα....

Δημοσ.
Η 'εξέλιξη' (προτιμώ να το σκέφτομαι σαν εμπλουτισμό, είναι λιγότερο θετικά φορτισμένο. Η εξέλιξη τείνει να σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος σκοπός, κάποια κατάληξη για όλα αυτά, μια κίνηση προς το ιδεατό.) γίνεται σε άλλα επίπεδα της ζωής σου και μετά κάνει feedback στον τρόπο που μιλάς. Αν δεν έχεις νιώσει κάτι δεν έχεις λόγο να ψάξεις την λέξη που σου χρειάζεται για να το εκφράσεις. Πιο τρομακτικά, αν ξέρεις την λέξη αλλά δεν έχεις ζήσει αυτό που περιγράφει αλλά την χρησιμοποιείς είσαι ένας προσποιητός ηλίθιος και το δίκτυο έχει αρκετούς από αυτούς, δεν χρειάζεται να ζητήσουμε καινούριο φορτίο. Δηλαδή άλλη μια φορά να ακούσω κάποιον να προσφέρει την κατακλείδα σε ένα επιχείρημα "παιδιά, παν μέτρον άριστον" θα αρχίσω να δαγκώνω τους τοίχους.

Αν υπάρχει μια παρότρυνση να γίνει λοιπόν για να καταλήξουμε να μιλάμε καλλίτερα ελληνικά εδώ μέσα πέραν του "σπουδάστε γλωσσολογία" είναι "ζήστε περισσότερο, εντονότερα και με προσοχή" και αυτή είναι μια ηλίθια παρότρυνση να κάνει κανείς.

Δεν έχω την παραμικρή ιδέα πως ζει κανείς ορθογραφημένα με σωστό συντακτικό και με τόνους. Επίσης θα αποφύγω να ζήσω εγκαρσίως ώστε να διατηρώ το μελλοντικό δικαίωμα να χρησιμοποιώ το παραπάνω επίρρημα.

Επίσης τον όρο εξέλιξη τον ταυτίζω με την αέναη εξιδανίκευση και όχι απλώς με τη συνέχεια και την διαφοροποίηση μιας υφιστάμενης κατάστασης όπως και αν αυτή προκύψει. Και ο σκοπός αυτού του είδους της εξέλιξης βρίσκεται στον εαυτό της, όχι έξω από αυτήν.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...