Προς το περιεχόμενο

Εγκατάσταση windows σε laptop.

fraggiskos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

...Έχει σβηστεί το partition ? ...μπορώ όμως να "επαναφέρω" τα windows και να κρατήσω ένα αντίγραφο ή με κάποιον τρόπο...
Οπως έγραψα και στην προηγούμενη απάντηση,αυτό μπορείς εύκολα να το δεις, από τη Διαχείριση Δίσκων:
>Δεξί κλικ στο "Ο Υπολογιστής μου" -> Διαχείριση -> Διαχείριση Δίσκων.

Αν δεις (συνήθως τελευταία) μια FAT32 με όνομα IBM_SERVICE και χωρίς drive letter είναι εκεί. Το μέγεθος -άν θυμάμαι καλά- είναι γύρω στο 1.5 Giga, τουλάχιστον για τις σειρές R2x, T2x, R3x και T4x που είχα κατα καιρούς.

Προσπάθησε να θυμηθείς, τί έκανες εγκαθιστώντας τα Win: Προφανώς σου είπε ότι έχει δύο partitions και σε ρώτησε τί να κάνει. Αν του είπες ν' αφήσει τη μικρή απείραχτη, η RP είναι πιθανότατα εκεί, άν του είπες να φορμάρει και να χρησιμοποιήσει όλο το δίσκο... :(

Σ' αυτή την τελευταία περίπτωση, υποχρεωτικά πας για recovery cd, άν η RP είναι στη θέση της, ίσως υπάρχει λύση. Προσοχή, είναι εντελώς unofficial και την ακολουθείτε με δική σας ευθύνη. Το χειρότερο, δυό φορές που την ακολουθήσαμε, αναγκαστήκαμε να τραβήξουμε διαφορετικούς δρόμους.

• Οταν τα πράγματα πάνε καλά:
    Προσπαθώντας ν' αντικαταστήσουμε τον (απαράδεκτα μικρό) 40GB του T43, συνδέσαμε στην USB ένα καθαρό δίσκο από τον οποίο διαγράψαμε όλες τις partitions.
    Με το gparted, αντιγράψαμε την recovery partition του "μαμίσιου" δίσκου στον USB και τον τοποθετήσαμε στο εσωτερικό του Thinkpad.
    Ολα πήγαν καλά, στο πρώτο boot είδαμε την splash screen της IBM με τα πολύτιμα F1, F11, F12 και τρέχοντας την recovery utility ξαναχτίσαμε το σύστημα χωρίς πρόβλημα στον καινούργιο δίσκο.

• Οταν τα πράγματα ζορίζουν:
    Αφού είχαμε τον παλιό δίσκο του T43 διαθέσιμο για πειράματα (και όρεξη για κάμποσα προβλήματα), είπαμε να δοκιμάσουμε τη διαδικασία στο R32. Διαγράψαμε με το partition magic τα πάντα από τον 40άρη, αντιγράψαμε την recovery partition του R32, τον συνδέσαμε και ...πάπαλα: Οι επιλογές για είσοδο στο BIOS ή System Rebuild άφαντες, άν και η Recovery Partition ήταν στη θέση της και μια bitwise σύγκριση μέσα από live Linux έδειχνε ότι ήταν και πανομοιότυπη με την αρχική.
    Πιθανόν, άν αντιγράφαμε τον boot sector του δίσκου, να λύναμε το πρόβλημα, αλλά θέλαμε να δούμε τί γίνεται άν ο δίσκος μας αφήσει χρόνους: Κάνοντας boot μ' ένα cd από Win98se (υποθέτω κι ένα από Win Me ή -άν έχεις το floppy- μια δισκέτα εκίννησης κάνουν την ίδια δουλειά), διαπιστώσαμε ότι έβλεπε κανονικότατα την recovery partition σαν δίσκο του DOS.
    Τυπώσαμε το autoexec.bat και είδαμε εύκολα ποιό batch αρχείο εκτελεί την recovery utility. Το τρέξαμε και voila!
    Αφού διαμαρτυρήθηκε για κάποια αρχεία που δεν εύρισκε (τα ψάχναμε και προσθέταμε τη διαδρομή τους στο path), με την τρίτη-τέταρτη προσπάθεια η διαδικασία ολοκληρώθηκε.

Δεν ξέρω άν θα πιάσει στο R50, άν το επιχειρήσεις ελπίζω να πάνε όλα καλά.

Προσωπική άποψη: Δοκίμασέ το άν έχεις κάποιο δίσκο και usb connector στη διάθεσή σου, αλλοιώς παράγγειλε τα recovery cd.

...μπορώ όμως να "επαναφέρω" τα windows και να κρατήσω ένα αντίγραφο ή με κάποιον τρόπο να μπορώ με το serial number που έχει κάτω ο υπολογιστής να τα εγκαταστήσω?
Φοβάμαι πως όχι. Τα Ρ32, Τ41 και T43 που πέρασαν από τα χέρια μου είχαν XP Pro (και αφού δεν χρειαζόταν activation, υποθέτω) corporate edition. Παρ' όλα αυτά, όταν προσπαθήσαμε να εγκαταστήσουμε τα εταιρικά corp., δεν δέχτηκαν τους κωδικούς που είχαν τα laptops και βάλαμε τους δικούς μας.
Δημοσ.
Επειδή πρόκειται για IBM, θα σε συμβούλευα να μην βάλεις μια απλή έκδοση των Win.

Γιατί;

Δηλαδή μπορώ να δοκιμάσω άλλα windows που είπα νωρίτερα και αν δεν μου κάνουν να ξαναχρησιμοποιήσω τα win που είχε από την ΙΒΜ;

PS gerontas Ευχαριστώ πολύ για τα πόστ σου ήταν κατατοπιστικότατα.

Δημοσ.
Ρε παιδιά πού είναι αυτό το partition που μου λέτε όλοι?

Η ΙΒΜ εχει ενα κρυφο partition το οποιο το ονομαζει HPA (Hidden Protected Area). Το partition ειναι στην κυριολεξια κρυφο, δεν μπορεις να το δεις απο την διαχειρηση (disk management). Για να το δεις πρεπει να μπεις στο ΒΙΟS --> Security --> IBM Predesktop Area και να αλλαξεις την επιλογη απο Normal σε Disable, συνηθως εχει μεγεθος 3gb.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εαν αφησεις την επιλογη σε ''Disable'' οταν πας να κανεις φορματ με δικο σου Windows CD το κρυφο partition θα διαγραφει.

Υ.Γ Αυτα ισχυουν για το Τ40 που εχω εγω, αν και νομιζω οτι ισχυουν τα ιδια για Τ41 Τ42 Τ43, για το R50 ψαξε λιγο στο site της ΙΒΜ εχει τα παντα.

Οσο αφορα την εγκατασταση που θελεις να κανεις θα συμφωνησω απολυτα με τον geronta :

Επειδή πρόκειται για IBM, θα σε συμβούλευα να μην βάλεις μια απλή έκδοση των Win. Τα Thinkpad δεν έρχονται (κακώς) με CD, αλλά με recovery partition, από την οποία έχεις τη δυνατότητα να ξαναχτίσεις το σύστημα από την αρχή.

Τα Win γενικά θα παίξουν, αλλά πιθανότατα θα χάσεις την δυνατότητα πρόσβασης στο BIOS και σίγουρα δεν θα φορτωθούν όλες οι -χρησιμότατες- διαγνωστικές και διαχειριστικές ρουτίνες της IBM.

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Κατα την εκκίνηση και πριν μπει στα windows δεν λέει για F11 αλλά λέει "press the blue AccessIBM button to interrupt normal sturtup" Απο εκεί γίνεται το installation?

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν στο RP έχει και τους drivers ή αν έχει μόνο τα windows.

Επίσης στο site της ΙΒΜ http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?sitestyle=lenovo&lndocid=MIGR-55165#APPLYCOUNTRY

λέει να βάλω το cd για να κάνω εγκατάσταση (το οποίο φυσικά δεν έχω!!!)

Δημοσ.
Κατα την εκκίνηση και πριν μπει στα windows δεν λέει για F11 αλλά λέει "press the blue AccessIBM button to interrupt normal sturtup" ...
Τώρα που το λες, ναι στα τελευταία μοντέλα είχαν προσθέσει το "μπλε κουμπί", νομίζω όμως ότι δούλευε κανονικά και το F11. Δοκίμασέ το, ίσως η σχετική οθόνη να εμφανίζεται ακριβώς έτσι.

...Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν στο RP έχει και τους drivers ή αν έχει μόνο τα windows...
Υπάρχουν και οι drivers.

...Επίσης στο site της ΙΒΜ http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?sitestyle=lenovo&lndocid=MIGR-55165#APPLYCOUNTRY

λέει να βάλω το cd για να κάνω εγκατάσταση (το οποίο φυσικά δεν έχω!!!)

To CD, αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί ένα κενό δίσκο με τη recovery partition. Εχεις σιγουρευτεί, ότι η τελευταία βρίσκεται στη θέση της;
Δημοσ.

To CD, αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί ένα κενό δίσκο με τη recovery partition. Εχεις σιγουρευτεί, ότι η τελευταία βρίσκεται στη θέση της;

Υποθέτω πως είναι αυτό:

rptt9.th.jpg

Οπότε πιστεύω πως είμαι έτοιμος για το format!!! Ευχαριστώ πάρα πολύ για την βοήθεια.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...