Προς το περιεχόμενο

case cooling project-η γνωμη σας

tsadler

Προτεινόμενες αναρτήσεις

ο αφορητος θορυβος αλλα και υψηλες θερμολρασιες με βαλαν σε σκεψεις και ετσι αποφασισα να κατασκευασω ενα συστημα ψυξης του εισερχομενου αερα στο κουτι και οχι αμεσης ψυξης στον επεξεργαστη και αυτο γιατι φοβαμαι το φαινομενο της υγροποιησης το οποιο μονο καταστροφη θα φερει.

η ιδιοκατασκευη μου λοιπον θα λειτουργει καπως ετσι:

χρησιμοποιωντας συμπιεστη για την παραγωγη ψυξης σε στοιχειο και τοποθετωντας τον ανεμιστηρα μετα το στοιχειο ψυξης (ετσι ωστε οι υδρατμοι να υγροποιουνται στο στοιχειο και οχι πανω σε καποιο θερμο εξαρτημα του υπολογιστη) ο αερας του περιβαλλοντος θα ψυχεται και θα οδηγειται ψυχρος και ξηρος (κατα ενα πλυ μεγαλο ποσοστο) στο κουτι του υπολογιστη (αφου πρωτα το κουτι κλειστει και μονωθει οπου πρεπει για καλητερη ροη αερα αλλα και για να μην υπαρχει εισροη ζεστου αερα και υγρασιας). οι θερμοκρασιες του αερα δεν γνωριζω ακομα ποιες θα ειναι διοτι δεν εχω ακομα διαστασιολογησει το συστημα.

κοινως κατι σαν air condition για το κουτι. Ξερω οτι κυκλοφορουν ετοιμα συστηματα υδροψυξης αλλα και συστηματα phase change ομως στα πρωτα υπαρχει περιπτωση διαρροης και στα δευτερα ακομη και με τοποθετηση αντιστασης υπαρχει πολυ μεγαλη πιθανοτητα εμφανισης υγρασιας συν οτι το κοστος αγορας ειναι τεραστιο.

το κοστος δεν υπερβαινει τα 150 ευρω (λογω γνωστων) και οσον αφορα την κατασκευη λογω επαγγελματος θα γινει απο εμενα και ενα φιλο ψυκτικο

ξερω οτι ακουγεται λιγο περιττο, αλλα πραγματικα θα ηθελα την γνωμη σας!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ακούγεται πολύ καλό. Με λίγα λόγια δηλαδή ανάμεσα στο στοιχείο θα μπεί μπροστά ο συμπιεστής και πίσω ο ανεμιστήρας να πετάει τον αέρα στο κουτί. Το πρόβλημα είναι το κατα πόσο θα μονώσεις το κουτί. Επίσης να βγαίνει και ο αέρας απο κάπου.

Ο συμπιεστης-μοτερ που θα βαλεις δε θα κανει θορυβο??

Σαν κατασκευη εχει θεωρητικο ενδιαφερον, αλλα απο πρακτικης αποψεως δεν νομιζω να συμφερει. Καλυτερα να στησεις μια υδροψυξη (με κοστος περιπου επισης 150 ευρω) και να την προσεξεις. Τοσοι πολλοι εχουν στησει υδροψυξη και ελαχιστοι εχουν αντιμετωπισει προβλημα, οποτε η διαρροη δεν θα πρεπει να σε απασχολει αν κανεις καλη δουλεια και βαλεις τα σωστα εξαρτηματα.

Το ωραίο στο όλο θέμα είναι οτι θα κάνει προτώτυπο και θα είναι δική του κατασκευή. Αν ήθελε κάτι σίγουρο θα βάζε υδροψυξη :) Δεν μας είπε όμως τι στοιχείο θα χρησιμοποιήσει για τους υδρατμούς :)

με τον συμπιεστή δηλαδή όντως νομίζεις δεν θα έχεις θόρυβο ?

άσε για το ρεύμα που θα καίει για 24/7 θα φαλιρίσεις βάλε υδρόψυξη και απλά πρόσεχε στις συνδέσεις τώρα να φιαξεις mini αρκουδισιον για το κουτί του pc είναι λίγο άκυρο και ασύμφορο μιας και δεν θα κερδίσεις πάνω από 4-5 βαθμούς με πιο παγωμένο αέρα αν θες κάτι καλο ψάξε να ασχοληθείς με τα TEC πιο λίγο από τον συμπιεστή θα καίνε σε ρεύμα αλλιώς βάλε phase μια και καλή αν προσέξεις στην μόνωση δεν θα έχεις πρόβλημα

Να σου πω. Αυτό ακριβώς έχω και εγώ στο μυαλό μου εδώ κ καιρό, σαν την τέλεια ψύξη για PC. Aircondition (σε μικρή κλίμακα) μέσα στο κουτί. Ούτε water cooling που τα θεωρώ άκρος επικύνδινα ούτε τίποτα. Με ένα τυπικό airflow θα είσαι άρχοντας. Η αλήθεια είναι όμως πως και εδώ υπάρχει ο φόβος υγροποίησης. Κατά τα άλλα φοβερή ιδέα. Πολύ θα ήθελα να το δω στην πράξη και να έβλεπα κ τίποτα φωτογραφίες. ΞΕΚΙΝΑΤΟ!!!

Ούτε water cooling που τα θεωρώ άκρος επικύνδινα ούτε τίποτα.

Νομίζω πως ξεπερνάς λίγο τα όρια της λογικής με αποτέλεσμα να υπερβάλλεις ... :razz: Όταν με την υδρόψυξη προσέξεις κατά την σύνδεση όλων των κομματιών, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ραγισμένα waterblock π.χ. (που είναι μια γκαντεμιά ρε παιδί μου :mrgreen:), μόνο από no-name μάρκες μπορείς να περιμένεις (π.χ. Thermalfake + ραγισμένο cpu block by Johnx2 - insomniac :( ...) Εξάλλου μετά από την σύνθεση όλου του watercooling system, το βάζεις ένα 24ωρο εν λειτουργία εκτός κουτιού, για να σημειώσεις τυχόν προβλήματα - διαρροή ή κάτι παρεμφερές. Με περίπου 200ε φτιάχνεις ένα πάρα πολύ καλό custom w/c kit που μόνο μειωμένο θόρυβο, και χαμηλές θερμοκρασίες θα σου προσφέρει :wink:

με τον συμπιεστή δηλαδή όντως νομίζεις δεν θα έχεις θόρυβο ?

άσε για το ρεύμα που θα καίει για 24/7 θα φαλιρίσεις βάλε υδρόψυξη και απλά πρόσεχε στις συνδέσεις τώρα να φιαξεις mini αρκουδισιον για το κουτί του pc είναι λίγο άκυρο και ασύμφορο μιας και δεν θα κερδίσεις πάνω από 4-5 βαθμούς με πιο παγωμένο αέρα αν θες κάτι καλο ψάξε να ασχοληθείς με τα TEC πιο λίγο από τον συμπιεστή θα καίνε σε ρεύμα αλλιώς βάλε phase μια και καλή αν προσέξεις στην μόνωση δεν θα έχεις πρόβλημα

ο θορυβος θα ειναι υπαρκτος αλλα οχι στα επιπεδα ενος ενοχλητικου ανεμιστηρα.

οσον αφορα το διαφορα θερμοκρασιας θα σου πω εγκυκλοπαιδικα οτι στο στοιχειο θα εχω απο -5 εως 0 αρα ο ψυχρος αερας θα εχει απο 5 εως 10. η καταναλωση ρευματος δεν ειναι μεγαλη διοτι ο συμπιεστης θα κοβει οταν πιασει θερμοκρασια το κουτι με θερμοστατη και επισης θα λειτουργει μονο οσο λειτουργει ο υπολογιστης. επειδη ο χωρος και το φορτιο του δεν ειναι μεγαλο ο χρονος στον οποιο θα πιανει θερμοκρασια θα ειναι σχετικα μικρος περιπου 15-20 λεπτα, ανεκτο για τα δικα μου δεδομενα. η υγροποιηση ρυθμιζεται χρησιμοποιωντας ανακυκλοφορια του αερα του κουτιου που ηδη ειναι ξηρος

ευχαριστω για τις γνωμες σας, θα ηθελα να ακουσω και αλλες!

σαν ιδέα δεν σου λέω ότι είναι λάθος αλλα ξέρεις ότι από την θεωρία στην πράξη παίζουν πολλά

για εμενα αφού θα φτιάξεις που θα φτιάξεις κάτι και αφού μπορείς να πάρεις τα πράματα φτιάξε ένα direct phase η ένα chiller στη μόνωση δεν θα έχεις πρόβλημα περνα με βερνίκι για νύχια την μητρική βαζελίνη στο socket και armaflex, evaporator θα βρείς από τους γνωστούς στο θέμα να σου δώσουν ένα

ξεκινα καλύτερα με ένα chiller που εύκολα θα μπορεί να γυρίσει σε direct και έτσι με την υγροποίηση δεν θα έχεις μεγάλο πρόβλημα αν έχεις μικρό μοτέρ δεν θα πας πολύ - οποτε και με το φορτίο στο block σου και με μια μικρή μόνωση θα είσαι ok

Ακούγεται πολύ καλό. Με λίγα λόγια δηλαδή ανάμεσα στο στοιχείο θα μπεί μπροστά ο συμπιεστής και πίσω ο ανεμιστήρας να πετάει τον αέρα στο κουτί. Το πρόβλημα είναι το κατα πόσο θα μονώσεις το κουτί. Επίσης να βγαίνει και ο αέρας απο κάπου.

εννοειται οτι ο αερας πρεπει να εξερχεται απο καπου. επισης σκεφτομαι να τον ανακυκλοφορω δλδ να τον οδηγω στο στοιχειο και να τον ψυχω παλι καθως θα ειναι περισσοτερο ξηρος απο τον αερα του περιβαλλοντος

η τέλεια ψύξη είναι αυτή που είχε στους server της η Cisco που δούλευα fancoil περίπου 5χιλιάρικα το ένα και 10 βαθμούλιδες ambient :)

όλα αυτά για οποιον φοβάται να μπλέξει με Νερά/Tec/Dice/Chiller/Phase/LN2

το προβλημα της υγροποιησης φιλοι μου ειναι αυτο που αρχικα με εβαλε σε αμφιβολιες. στην προταση μου η υγροποιηση γινεται στο στοιχειο. ετσι λοιπον αν ο αερας του περ. εχει 45% σχετικη υγρασια, περνωντας απο το στοιχειο η υγρασια αυτη θα πεσει στο 10-15%. μεσα στο κουτι δεν υπαρχει αλλο ψυχρο αντικειμενο για να γινει υγροποιηση αρα εξαλειφουμε γενικοτερα το προβλημα αυτο. βεβαια οπως ειπε και ο vatos locos απο την θεωρια στην πραξη...

χώρο αλλα έχεις τα 5 grand που θέλει το ένα και ποσα θα θέλει το υγρό ήλιο που περνούν και ποσα η συντήρηση τους ? δεν αξίζει για home user βεβαια έτσι και πάρεις ένα λύνεις όλα τα προβλήματα ζεστης του καλοκαιριού :P για όλο το σπίτι εγώ σου λέω ξεκινα με νερό πήγαινε στα tec ανέβα σε chiller και στο τέλος σε phase/cascade δεν θα έχεις πρόβλημα αν κανεις σωστή μόνωση και θα δώσεις και λιγότερα χρήματα

οχι δεν το συζητω για προσωπικη χρηση απλα πληροφοριακα ρωτησα. αναγνωριζω παντως το γεγονος οτι υπαρχουν μεσες λυσεις αλλα δεν τις εμπιστευομαι γιατι υπαρχει αυτη η μικρη πιθανοτητα ειτε απο αστοχια ειτε απο κακη ποιοτητα η τοποθετηση, ειτε απο καποιο τριτο παραγωντα να εχουμε διαρροη η υγροποιηση. τα tec ειναι λεγομενα peltier? αν ναι ακομη και εδο το ιδιο ισχυει ασε που δεν ξερω ποσο μεγαλο θα χρειαστω για P4 prescott!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...