punky Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 Επειδή νομίζω ότι αναφέρεσαι χωρίς να το θυμάσαι ίσως σε εμένα, οφείλω να απαντήσω σε αυτό. Εμ, όχι δεν απαντούσα σε σένα. Στη Ceridwen απαντούσα που νομίζω ότι είχε αναφερθεί ξανά σε αυτό το επιχείρημα. Αλλά έχεις δίκιο, το υποστήριξες κι εσύ. Με λίγα λόγια, η «παράσταση με μυστήρια» που αναφέρεις punky, δε βοηθάει απλά στην κοινωνική συνοχή. Είναι ο πυρήνας της κοινωνικής συνοχής. Έλα, τώρα, μη μου βάζεις και το "είναι" σε bold. Μην τρελαθούμε. Ο πυρήνας της κοινωνικής συνοχής είναι η οικογένεια. Η εργασία/αγορά. Και μετά είναι το πάρτυ γενεθλίων σου. Η πρωτοχρονιά. Τα πήλινα πέη στον Τύρναβο. Και οι υπόλοιπες αφορμές συνάθροισης κοινού. Κατά τα άλλα, αν ζούσες σε χώρα με εντελώς διαφορετικά δημογραφικά στοιχεία, πιθανόν να μην κουβαλούσες στην κουβέντα την κλάψα περί «καταπίεσης» και άλλων τινών. Πιθανόν να μη συμμετείχες σε μία τέτοια κουβέντα. Πιθανόν αυτή να μην είχε ξεκινήσει καν, αφού η γειτόνισσα στο διπλανό διαμέρισμα Φρου-Φρου (5, Atheist St., Polytheist City, Toleranceland) θα είχε εμπειρίες ζωής πολύ διαφορετικές από αυτές που έχει τώρα και δε θα ένοιωθε καν την ανάγκη (συνειδητά ή υποσυνείδητα) να γράψει στο www.insomnia.tl περί «χαζής θρησκευτικής τελετής»... Αν η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν. Λοιπόν, αν είχε, μπορεί να μην ήταν τόσο εμφατική η πολεμική μου, αν δεν είχα μεγαλώσει μέσα στο καταπιεστικό περιβάλλον της κυρίαρχης και επίσημης θρησκείας. Και τι με αυτό το αν; Κατά τα άλλα, τα υπόλοιπα περί χαζής τελετής απαντήθηκαν πολύ ωραία από τη Φρου.
bandito Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 Πάντως εγώ δεν τράβηξα τέτοια πράγματα στο σχολείο και νομίζω οτι έχουμε την ίδια ηλικία με punky. Είπα οτι δεν θελω να κάνω προσευχή και καθόμουν στην τάξη. Ένας βλάκας καθηγητής θρησκευτικών μόνο είχε φάει ενα γερό κολλημα μαζί μου αλλα αυτός ήταν βλάκας γενικώς, νομίζω τον διαολόστειλαν μετά. Στον στρατό επίσης, ποιό πολύ τους πείραζε οταν με ρώταγαν τι ομάδα είμαι και έλεγα οτι δεν ασχολούμαι παρά οτι ειμαι αθεος. Τα τσουρέκια ήταν ο κοινωνικός μου περίγυρος με τα "αααχαχα, πως τα λέει" , "καλά εσύ δεν πιστεύεις πουθενά" κτλ κλισεδάκια. Δεν νομίζω οτι είμαστε τόσο taliban πάντως.
parsifal Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 Έλα, τώρα, μη μου βάζεις και το "είναι" σε bold. Μην τρελαθούμε.Ο πυρήνας της κοινωνικής συνοχής είναι η οικογένεια. Η εργασία/αγορά. Και μετά είναι το πάρτυ γενεθλίων σου. Η πρωτοχρονιά. Τα πήλινα πέη στον Τύρναβο. Και οι υπόλοιπες αφορμές συνάθροισης κοινού. Αν δεν «είναι», πού βλέπεις τότε την καταπίεση... ; Αν η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν... ...τότε κι ο γιος μου θα είχε φίλο με μπαμπά-ιερέα βουντού...
punky Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 Αν δεν «είναι», πού βλέπεις τότε την καταπίεση... ; Στην προσπάθειά του για να γίνει, καθολικά. How is that for an answer? Πάντως εγώ δεν τράβηξα τέτοια πράγματα στο σχολείο και νομίζω οτι έχουμε την ίδια ηλικία με punky. Μπορεί. Αλλά εγώ είμαι πιο όμορφος.
Ceridwen Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 Ξανά μανά όμως το "επιχείρημα" περί κοινωνικής ή ατομικής χρησιμότητας της θρησκείας, άσχετα εάν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ναι! Πέτα με και απ την κούβεντα!! Νόμιζα ότι μεσα σ όλα συζητούμε για την ύπαρξη Θεού (όπως θέλεις πές το) και όχι τις πρακτικές της της Εκκλησίας. Αν μη τι άλλο, είναι προσωπικό θέμα άρα μέσα απ τη δική μου εμπειρία θα σχολιάσω και όχι απο της νεοκόρας της Φρου-Φρους που ήθελε έξτρα χαρτζιλίκι. Επιλέγω να μην με ενδιαφέρουν τέτοιοι άνθρωποι και να μενω μακρια τους. Αν αυτό με θέτει εκτός πραγματικότητας, so be it. Αν και ακόμα και η παράσταση που λες όταν γίνεται με αγνές προθέσεις δεν με ενοχλεί. Αυτό το τσουβάλιασμα όλων, με ενοχλεί.
punky Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 Ναι! Πέτα με και απ την κούβεντα!! Όχι βέβαια ! Μη με κάνεις να σε παρακαλάω να μείνεις. Δε συνάδει με το image μου, να ικετεύω μία γκόμενα Λέω απλά ότι εμένα δεν μου φτάνει ως συνθήκη για τη συνέχιση της θρησκευτικής πίστης, η σκέψη "εντάξει μωρέ, και παραμυθάκι να είναι, είναι χρήσιμο κοινωνικά παραμυθάκι". Εφόσον είναι παραμύθι, πάμε παρακάτω. Στην τελική, το γεγονός ότι δε δέχομαι την ύπαρξη κάποιου που ισχυρίζεται ότι ήταν υιός του θεού και είπε "αγάπα τον πλησίον σου" δε σημαίνει ότι εγώ ζω με το moto "Γάμα τον πλησίον σου". (Δηλαδή οκ ναι, αυτό κάνω, αλλά όχι με την κακή έννοια. Και μόνο με την πλησίον μου).
Lighter122 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 1) Που ειναι ο θεος σας? 2)Που ειναι η ανθρωπια μας?
Lucifer Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 Αυτό δε λέει τπτ, λέει απλώς πως αν υπήρχε θεός θα ήταν λευκός.
panther_512 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 1) Που ειναι ο θεος σας? 2)Που ειναι η ανθρωπια μας? Kαί τα δύο είναι άφαντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.... Ή μπορεί όντως να ζούμε σε μία εξομοίωση, και το παιδάκι που χειρίζεται τον υπολογιστή να συχάθηκε από τα σκατά και απόσκατα που τα κάναμε στη Γή μας και να ετοιμάζεται να πατήσει το Restart Game....
horsepower Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 Kαί τα δύο είναι άφαντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.... Ή μπορεί όντως να ζούμε σε μία εξομοίωση, και το παιδάκι που χειρίζεται τον υπολογιστή να συχάθηκε από τα σκατά και απόσκατα που τα κάναμε στη Γή μας και να ετοιμάζεται να πατήσει το Restart Game.... πάνθηρα βλέπω ότι σου αρέσουν αυτά..διάβασε αν δεν βαριέσαι αυτό το απόσπασμα..το έχει ξαναποστάρει κάποιος πριν... http://www.multivax.com/last_question.html
panther_512 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 πάνθηρα βλέπω ότι σου αρέσουν αυτά..διάβασε αν δεν βαριέσαι αυτό το απόσπασμα..το έχει ξαναποστάρει κάποιος πριν...http://www.multivax.com/last_question.html Εννοείται ότι το έχω διαβάσει και είναι από τις αγαπημένες μου ιστορίες του Ασίμοβ. Τη πρώτη φορά που τη διάβασα είχα φάει απίστευτο σόκ όταν έφτασα στο τέλος.
horsepower Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 Εννοείται ότι το έχω διαβάσει και είναι από τις αγαπημένες μου ιστορίες του Ασίμοβ. Τη πρώτη φορά που τη διάβασα είχα φάει απίστευτο σόκ όταν έφτασα στο τέλος. να σε ρωτήσω το dead past το έχεις διαβάσει??
panther_512 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 να σε ρωτήσω το dead past το έχεις διαβάσει?? Όχι δεν το έχω διαβάσει. Τις ιστορίες του Ασίμοβ τις είχα πιάσει στα χέρια μου σε μιά ανθολογία καμιά δεκαριά χρόνια πρίν, όταν πρωτοξεκίνησα το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων. Αλλά από όλες τις ιστορίες του που έχω διαβάσει, η "Τελευταία Ερώτηση" κυριολεκτικά με συντάραξε συθέμελα.
horsepower Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 ναι έχω το Best of του Asimov και έχω διαβάσει 3-4 ιστορίες..πράγματι η Τελευταία Ερώτηση είναι απίστευτο...θα διαβάσω το Dead Past και θα πω εντυπώσεις...
dark_banishing Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2007 Ρε χέλμ γιατί δεν αυτοκτονείς ; Αφού και να αυτοκτονήσεις δεν είναι ότι εσύ το διάλεξες. Το σύστημα το καθόρισε... Δεν είχες ελπίδα να γλιτώσεις. Θα αυτοκτονούσες έτσι και αλλιώς. Και πως ζεις τι σημασία έχει. Αφού το σύστημα τα ορίζει όλα. Άσε που έτσι που το σκέφτομαι μπορεί το σύστημα σου, να έχει κάποιο κανόνα που σε κάποια φάση θα σε ξαναγεννήσει.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.