Προς το περιεχόμενο

Ο Σατανάς στην Επιστήμη, ο Μεσαίωνας στη Θρησκεία, ο Γιώργος στο Τηλέφωνο.

Φρού-Φρού

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Το έχω το έργο, και εγώ αυτό σκέφτηκα στην αρχή:-D

Όμως ο φιλόσοφος, ανεξάρτητα από πού πήρε την ιδέα, χρησιμοποιώντας άριστη επειχηρηματογία και πολλούς μαθηματικούς τύπους, παρουσίασε μία ολοληρωμένη από κάθε άποψης ιδέα, η οποία απεγνωσμένα αναζητά παρόμοιου επιπέδου αντίλογο.

Και αν μή τι άλλο, αυτό που σου δίνει να καταλάβεις είναι το πόσα λίγα γνωρίζουμε για το κόσμο στον οποίο ζούμε, το πόσο περιορισμένοι είμαστε από τις ίδιες μας τις 5 αισθήσεις και τη νοητική μας ικανότητα αλλά και το κυριότερο:

Πεποιθήσεις του στύλ "Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει Δημιουργός ή είμαι βέβαιος ότι ΔΕΝ υπάρχει δημιουργός" πάνε στο βρόντο....

Το ότι δεν έχει παρουσιαστεί αξιόλογος αντίλογος σε αυτή την θεωρία δεν την καθιστά σε καμία περίπτωση την απάντηση στο ζήτημα της ζωής, της δημιουργίας και του "θεού"(είτε αυτός είναι ένας μουσάτος γέρος που πετάει κεραυνούς, είτε είναι ένας τριανταπυρήνος επεξεργαστής)...είναι απλά μια υπόθεση όπως υπόθεση είναι ακόμα και το big bang και το let there be light και δεν συμμαζεύεται...ασχέτως αν ο τύπος το έχει περιγράψει με μαθηματικά που ισχύουν στις μέρες μας και είναι απολύτως σωστά με τα παροντικά δεδομένα δεν παύει να αποτελεί μια εικασία εφόσον δεν μας δείχνει φώτο των παιδιών που παίζουν στο σπίτι τους εξομοιώνοντας το σύμπαν μας..πρέπει δηλαδή να πιστέψουμε σε κάτι που ίσως αποδειχτεί σωστό σε 10 σε εκατό χρόνια ή ακόμη και αύριο??

στις δυο τελευταίες παραγράφους του ποστ σου αναιρείς τον επιστήμονα που σκέφτηκε την θεωρία αφού και αυτός είναι άνθρωπος σαν και εμάς με 5 αισθήσεις, με δυο πόδια και με ένα τσουτσούνι..άρα όποιες υποθέσεις και αν κάνει από το ένα μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν ασάλιωτα μάλιστα..

• Απαντ. 720
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
helm ενα σημαντικο βημα για την κατανοηση του εαυτου σου δεν ειναι να αποδεχτεις και την κακη σκοτεινη πλευρα σου που λεει και ο πολυς ο κοσμος?
Ένα σημαντικό βήμα για την ευτυχία ενός ανθροπου είναι να σταματήσει να προσπαθεί να καταγράψει, οριοθετήσει, κάνει ασφαλή (δηλαδή να 'καταλάβει') πράγματα. Το βίωμα είναι ο μονός κανόνας. Να φροντίσεις να αφουγκράζεσαι όταν κανείς πράγματα και θα τα ακούσεις όλα μέσα σου τα βιοχημικά που σε κάνουν αυτό που είσαι.

Λιγότερη αξιολόγηση της εμπειρίας σύμφωνα με το ποσό ασφαλής και βολική είναι, περισσότερη εμπειρία. Και μετά πεθαίνεις. Αυτή είναι η ζωή.

Σκοτεινές πλευρές και αλλά τέτοια δυιστικα τα αφήνω σε talk-shows με την Δρούζα. Σταμάτα να διαχωρίζεις κάθε πράγμα σε δυο αντιθετικές (ή και διαλεκτικές) πλευρές για να σου φαίνονται βολικά και χρήσιμα. Υπάρχουν άπειρες πλευρές και όλες είναι σε διαδραστική σχέση με όλες τις άλλες. Όλα επηρεάζουν όλα. Οι άνθρωποι δε έχουν rpg stats. Παράτησέ τα. Παράτησέ τα. Πήγαινε χάιδεψε κάνα γατάκι ή κανε σεξ και άσε την αυτοεξέταση σε αυτούς που πεθαίνουν από καρκίνο.

Η αλήθεια είναι ότι ο λόγος σου είναι κάπως επιτηδευμένος...μερικές προτάσεις σου τις διαβάζω δεύτερη φορά γιατί την πρώτη μου φαίνονται παραλογισμοί...
Δεν με αγαπάς πια? :( Ο,τι λέω είναι παράλογο.

έτσι είσαι και όταν μιλάς με κάποιον??
Ναι αλλά επειδή συζητάς με κάποιον 10 φορές για 10 παραπλήσια πράγματα, αρχίζει να συνηθίζει τις λεκτικές αναφορές σου και να μην του φαίνονται τόσο περίεργες. Αυτό δεν σημαίνει ότι βγάζει περισσότερο νόημα αυτό που είπα, αλλά ότι βγάζεις περισσότερο νόημα εσύ που τα ακούς.

Ούτε στο παραπάνω διαφωνώ. Απλά να προσθέσω πως το γιατί μας φτάνει μέχρι την "επιβίωση" και ίσως την "ηδονή". Μέχρι εκεί καταλαβαίνουμε το γιατί πίσω από τις πράξεις μας.
Μέχρι εκεί τις δικαιολογούμε με σχετική ασφάλεια (όπως είπα και εγώ ντετερμινιστής είμαι, προφανώς πιστεύω ότι είμαστε όντα με ενστικτώδη προγραμματισμό) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καταλαβαίνουμε τίποτε. Αν κάποιος κάτσει και σου εξηγήσει πως λειτουργεί το φυσικό μηχάνημα που λέγεται 'νυχτερίδα', σε τρομακτική λεπτομέρεια, και έστω ότι συγκρατείς κάθε μέρος της πληροφορίας που σου δόθηκε, αυτό είναι το ίδιο με το να καταλαβαίνεις την νυχτερίδα? Άμα κάποιος σου δείξει σε έναν χάρτη την κίνα, είναι το ίδιο με το να έχεις πάει εκεί? Όχι. Οι λέξεις είναι λέξεις και οι λέξεις είναι λάθος και άλλο πράγμα από την εμπειρία. Όταν χτίζουμε ένα λεκτικό σχήμα, είμαστε δημιουργικοί, περνάμε καλά, δοκιμάζουμε τις ικανότητες μας στην ομαδοποίηση και ένωση πληροφορίας για να προκύψει κάποιο νόημα το οποίο μας βγαίνει χρήσιμο από όλα αυτά. άλλα αυτά δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την ουσία περί αυτού του οτιδήποτε που χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία για να συζητάμε. Τώρα μπορεί να συζητάμε για υπαρξισμό πχ, αλλά στην πραγματικότητα δεν συζητάμε για τον υπαρξισμό ΜΟΥ η τον υπαρξισμό ΣΟΥ, δεν συζητάμε για τίποτα πραγματικό, συζητάμε για μια λέξη που λέμε που δεν σημαίνει τα ίδια πράγματα για κανέναν, με λέξεις που βάζουμε από πάνω που δεν σημαίνουν τα ίδια πράγματα για κανέναν. Ο λόγος? Στο πρώτο επίπεδο επειδή αυτή η συζήτηση είναι έκφραση δύναμης. Και η ακαδημαϊκή σκέψη είναι ένας πλασματικός χώρος μέσα στον οποίων καλούμαστε να διαπρέψουμε. Αυτή την στιγμή εγώ προκαλώ το status quo και ζητάω την θέση του alpha male στον πλασματικό χώρο 'μαλάκες με πολύ ελεύθερο χρόνο και μια καταθλιπτική τάση να κοιτάνε προς τα μέσα' και ο απειλημένος αντιτίθεται για να μην χάσει την δίκια του, κλπ κλπ. άλλα αυτό είναι ένα πρώτο επίπεδο. ΓΙΑΤΙ θέλω να ζήσω? Κανείς δεν ξέρει, κανείς δεν έχει ακούσει την φωνή του ερπετού που κρίνεται βαθιά μέσα στον εγκέφαλο και σε οδηγεί προς την επικράτηση και να την κατάλαβε, αλλά όλοι οδηγούμαστε από αυτή.

Νομίζω ότι ακόμη και η πυραμίδα του Maslow, σε αυτούς τους δύο άξονες μπορεί να συνοψιστεί.
Εντάξει σαν test στο cosmopolitan καλός είναι και ο Maslow, μην περιμένεις να πάρω τώρα στα σοβαρά την ψυχιατρική σαν επιστήμη, σαν μελέτη του τι είμαστε και γιατί. Είναι ο πιο φακιρικός κλάδος που υπάρχει, ακόμα και η κοινωνιολογία έρχεται σε πιο ασφαλή συμπεράσματα (επειδή η μελέτη συνόλων ανθρώπων στις ταπεινές τους λειτουργείς είναι πιο εύκολη από την μελέτη ενός μοναδικού στο σύνολο της λειτουργίας του). Άσε που η πυραμίδα του Maslow είναι ξεπερασμένη. αλλά όταν την κοιτάς, είναι πολύ βολική. Είναι πολύ ασφαλής, ναι? Ιεράρχηση, κατάταξη, τμήση, σχηματοποίηση. Τώρα ξέρουμε τον εαυτό μας, δεν χρειάζεται να φοβούμαστε τίποτε.

Αυτά τα δύο μας κινούν και στις μικρές και στις μεγάλες αποφάσεις. Πιο πίσω από αυτό το πέπλο δεν μπορούμε να εξηγήσουμε (ακόμη).
Και ποτέ. Παρατήστε τα και πάτε για μπάνιο.

Ωραίο πόστ!!! Υπέροχο πόστ! Είμαι σχεδόν ενθουσιασμένος, έχω να δω ίσως και χρόνια κάτι ενδιαφέρον εδώ μέσα! =D
Δηλαδή τώρα είμαι το alpha male? Μην μου λες τέτοια επειδή θα χάσω το ενδιαφέρον μου στο να απαντάω. Δεν θέλω να νικήσω, μην με αφήσεις να νικήσω.

Ξεκινώντας απ' την αρχή λοιπόν και γνωρίζοντας πως έχεις τον αντιπαθή Πλάτωνα να σου κάνει πλάτες (τσσσ)
Τι είναι αυτά που λες? Το έχω γραμμένο τον Πλάτωνα. Επειδή είπα ότι υπάρχουν ιδέες (που κάνεις δεν έχει τις ίδιες με τους άλλους) φανταστικές Ιδεαλισμό εσύ? Δεν υπάρχει πιο ηλίθια σύλληψη απ ότι οι ιδέες είναι τέλειες και όλοι αντλούμε από την ίδια πρωταρχική ιδέα. Jung-ικα αρχέτυπα ok, είναι όμως ένστικτα κλπ, οι ιδέες είναι μόνο μια έκφανση της σύνθετης εγκεφαλικής λειτουργίας, όχι κάτι μαγικό και ιδιαίτερο. Άσε κάτω τον Πλάτωνα.

αυτό που με προβληματίζει είναι η τάση από την αρχή των ποστ σου, να διαχωρίζεις το ειδικό από το γενικό
Όπως λέω παραπάνω, να μιλήσεις γενικά για τον κόσμο είναι ευκολότερο από το να κάτσει να καταλάβεις ένα μονάχα συναίσθημα. Όταν κοιτάς την θάλασσα μπορείς να μιλήσεις για το αν θα έχει άμπωτη ή παλίρροια, αλλά δεν μπορείς να πεις τίποτε για κάθε μόριο νερού ξεχωριστά, πως επηρεάζει κάθε άλλο κλπ. Φυσικά τα συμπεράσματα για το σύνολο μου είναι χαζά και αυθαίρετα και κάνεις δεν μπορεί να πει ότι συμφωνεί ή διαφωνεί σίγουρα, αλλά δεν αρνούμαι ότι αυτό συμβαίνει, και ότι τελικά δεν μιλάω για τίποτε για να βγάλουμε καμιά άκρη, αλλά γιατί το χρειάζομαι.

Θα ήθελα για την πρώτη να μου εξηγήσεις πως νοείς τον υπαρξισμό χωρίς μοναξιά και πως ακριβώς αντιλαμβάνεσαι το άτομο μέσα στον κόσμο -αν το αντιλαμβάνεσαι έτσι. Αυτό το τελευταίο το θέλω για να καταλάβω πως όταν εγώ θεωρώ πως καταλαβαίνω και -get this- ξέρω τον εαυτό μου, εσύ συμπεραίνεις πως λέω πως καταλαβαίνω την ύπαρξη και τις παλλίροιες και τη δομή στις μυρμηγκοφωλιές. Πρόσεξε όμως γιατί τα 2 υποερωτήματα μαζί φτιάχνουν μια παγίδα!!!
Δεν υπάρχει παγίδα.

Ξεκινάμε από το εξής: οι λέξεις είναι λάθος. Μην πιστεύεις αυτά που λες, αυτά που ακούς, αυτά που διαβάζεις. Η λογική είναι ένα cliche, δεν σημαίνει τίποτε. Ο υπαρξισμός σταματάει να είναι κατάρα και μοναξιά όταν καταλάβεις ότι οι λέξεις που πολύ πηγαία έχουν σφάλματα - που κρίνονται στη ίδια την δομή της ρήμα - υποκείμενο - αντικείμενο - δεν σημαίνουν τίποτε. Όταν λέει κάποιος 'εγώ θα κάνω αυτό' διαπράττει μεγάλο λάθος το οποίο τον κάνει νευρωτικό. Η ίδια η γλώσσα τείνει να προϋποθέτει ένα 'εγώ' ένα 'απέξω' και την δυνητική σου ικανότητα να κάνεις πράγματα (ρήμα) την οποία ελέγχει κάποια μαγική δύναμη που έχεις μέσα σου και λέγεται ελεύθερη βούληση. Αυτά είναι πίπες. Όταν αρχίσεις να καταλαβαίνεις ότι η γλώσσα είναι λάθος, μετά όταν λες εγώ θα 'κάνω αυτό' ξέρεις ότι εννοείς 'κάνω μια αυθαίρετη δέσμευση για να κερδίσω κάτι'.

Γιατί τα λέω όλα αυτά: όταν πλέον οι γλώσσα είναι σαν να παίζεις τάβλι (που αυτό είναι) σταματάει να σε δεσμεύει η causality της λογικής ακολουθίας σύλληψης-πράξης. Μετά απλά κάνεις πράγματα. Το να λες τι θα κάνεις είναι πια μόνο ένα ακόμα πράγμα που έκανες. Δεν είσαι αυτό το σχιζοειδές ων το οποίο ντρέπεται που συνέχει αποτυγχάνει στις προβλέψεις που έχει κάνει περί του τι θα κάνει.

Είμαστε χαζά μηχανήματα. Λέμε 'θα πάω στις 5 στον γιατρό' και όταν τα καταφέρνουμε και κάνουμε αυτό που δεσμευτήκαμε να κάνουμε, νιώθουμε μέσα μας ότι δικαιολογήσαμε την ύπαρξη μας. Το ζώο σκοτώνει την γαζέλα για να ΦΑΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΘΑΝΕΙ, και εμείς σκοτώνουμε το θήραμα-σκοπό μας γιατί είμαστε ανασφαλείς και θέλουμε να πιστεύουμε ότι ελέγχουμε την μοίρα μας. Ουφ.

Μετά καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχεις. Τι σημαίνει 'υπάρχω'? Τι είναι το όνομα μου? Είμαι το όνομα μου? Όταν κοιμάμαι υπάρχω? Οι άλλοι γιατί είναι διαφορετικοί από εμένα? Η εγρήγορση είναι ένα φάντασμα μέσα σε μια μηχανή, μια απόληξη ενός περίπλοκου συστήματος, πολύ ασήμαντη και αδύναμη, που όμως επειδή είναι το μόνο που έχουμε αρχικά, της δίνουμε τεράστια σημασία. Μέσα στο μυαλό μας, ο καθένας είναι ο μοναδικός Θεός του. Όταν λοιπόν δεν έχεις πια λέξεις να περιγράφεις το φάντασμα μέσα σου, αυτό το φάντασμα διαλύεται. Γίνεσαι ένα με το σύνολο, καταλαβαίνεις ότι το νύχι σου είναι το ίδιο σημαντικό με τον εγκέφαλο σου, και ότι δεν υπάρχει άυλη ουσία ακέραιη και ζωντανή που λέγεται ψυχή. αυτά είναι απλά, λέξεις.

Όταν πλέον δέχεσαι ότι η λέξη ύπαρξη είναι απλά μια λέξη, πια δεν υπάρxεις. Δεν σημαίνεις τίποτε. Όταν δεν σημαίνεις τίποτε, δεν είσαι μόνος, επειδή για να είναι κάτι μοναχό του πρέπει να υπάρχει πρώτα.

Η τελική ουσία του υπαρξισμού (μου) είναι ένα βήμα μετά τον σολιψισμό. Όταν όχι μονάχα εσύ υπάρxεις, αλλά όταν δεν υπάρχει τίποτε. Όταν οι λέξεις είναι απλά ήχοι, και η εμπειρία το μοναδικό πράγμα να κάνει το σύνολο. Ένας τεράστιος υπερσύνθετος μηχανισμός ο οποίος πάλλεται με τον ίδιο ρυθμό, που κάθε πράγμα επηρεάζει κάθε άλλο. Εκεί ανήκω, όχι σε εμένα. Το όνομα μου δεν σημαίνει τίποτα.

Όταν εσύ θεωρείς ότι ξέρεις τον εαυτό σου, εγώ εικάζω ότι αυτό που ξέρεις, είναι να εξετάζεις ένα αυθαίρετο δημιούργημα που του έχεις δώσει το όνομα σου και η εξέταση του είναι σαν να γλείφεις γλειφιτζούρι, καλμάρει και διασκεδάζει. Αν αντί να κάνεις cross-reference του τι συμβαίνει με τις προσδοκίες σου για το πως ο αχυράνθρωπος-Lucifer θα λειτουργήσει, εξετάσεις το πόσο πολύ από άχυρο είναι φτιαγμένος, θα καταρρεύσει. Δεν ξέρεις τίποτε για τον εαυτό σου στην ουσία επειδή ο εαυτός σου δεν υπάρχει, τον δημιούργησες από το πουθενά. Στον έμαθε η γλώσσα την πρώτη στιγμή που είπες 'εγώ'. Αλλά ξεμαθαίνεται, είναι καλό, είναι καλλίτερα μετά. Μετά πας για μπάνιο.

Και για τη δεύτερη παράγραφο θέλω κάτι πιο δύσκολο, θέλω ένα απτό, υπαρκτό, καθημερινό παράδειγμα ενός συμβάντος ή γεγονότος του οποίου τη σημασία για εμάς δε μπορούμε να κατανοήσουμε. Τι έγινε το τελευταίο 24ωρο εξ' αιτίας σου το οποίο δεν ξέρεις γιατί έγινε;

Ελπίζω να έχεις διαβάσει αρκετά ως τώρα, αλλά αν θες μπορώ να σου κάνω μια απλή παρουσίαση από κάτι trivial. Πριν από ένα δευτερόλεπτo (πρίν απο δύο μέρες) έγλειψα το πάνω χείλος μου, χωρίς να ξέρω το γιατί. Αν με ρωτούσες, θα σου έλεγα (το μυαλό μου πάει γρήγορα τσούκου τσούκου) ότι το έκανα επειδή είχε ξεραθεί το χείλος μου. αλλά την ίδια ώρα συνειδητοποιώ ότι και το κάτω χείλος μου έχει ξεραθεί (μιλάω πολύ) οπότε γιατί δεν έχω κάνει το ίδιο και εκεί? Γιατί διάλεξα τώρα και όχι 3 δευτερόλεπτα αργότερα για να το κάνω? Γιατί την αριστερή πλευρά του χείλους? Γιατί μονο ένα πέρασμα? Γιατί δεν έχω πάει να πιω νερό? Τι είναι αυτό που με ωθεί, ειλικρινά, στο να κάνω κάτι και όχι κάτι άλλο? Πια λειτουργία μου μπορώ να ψηλαφίσω μέχρι την αιτιατό κόμβο που την δημιουργεί? Καμια. Μπορώ μονο να παρατηρώ τι κάνω και να δίνω smart-assed εξηγήσεις για το τι κάνω σε άλλους αν μου ζητηθεί, για να νικήσω.

Αν δεν με ρωτούσε κανένας γιατί το έκανα, δεν θα χρειαζόταν να το εξηγήσω (δηλαδή ok, θα χρειαζόταν επειδή έχω εκπαιδευτεί στην διαδικασία και την κάνω μόνος μου χωρίς να με ρωτήσει κανείς, αλλά σκέψου έναν άνθρωπο που κανείς δεν του έχει μιλήσει ποτέ, αυτός δεν χρειάζεται να εξηγήσει τίποτε. Αυτός ζει, δεν καταλαβαίνει. Έτσι πρέπει).

Τώρα κανε ένα μακροσκοπικό βήμα και σκέψου ότι το πότε εγώ γλείφω τα χίλια μου δεν είναι κλειστό σύστημα να το παρατηρήσουμε κάνα-δυο χρόνια να βγάλουμε συμπεράσματα να πούμε 'ok το καταλάβαμε αυτό, πάμε στο γιατί ανοιγοκλείνει τα μάτια τού' αλλά το ότι κάθε μέρος του ΌΛΟΥ επηρεάζει κάθε άλλο μέρος. Θυμάσαι πόσο απογοητευτικό ήταν όταν πρωτοκατάλαβες ότι στην κβαντική θεωρία όταν παρατηρούμε, επηρεάζουμε, οπότε θεωρητικά δεν θα μπορέσουμε να ξέρουμε την φυσική λειτουργία τον πραγμάτων όσο υπάρχουμε.

Εκεί κάπου ένιωσες για πρώτη φορά το πόσο ενταγμένος είσαι στο σύνολο. Άρρηκτα, απόλυτα, καταπιεστικά. Ακόλουθα αυτή την σκέψη, ακόλουθα την μέχρι το λογικό της τέρμα, το τέρμα της λογικής.

Όταν προσπαθείς να καταλάβεις τι κάνεις, είναι κάτι που κάνεις.

Ελπίζω να σου φάνηκαν ενδιαφέροντα όλα αυτά.

εν μας κινεί κάτι για να υπάρχουμε. 9 μήνες προεργασίας και ένστικτο αυτοδιατήρησης το οποίο εντείνεται από ορμονικές διεργασίες όπως ελπίδα, έρωτας, εκδίκηση και πείσμα. Θα περιμένω να απαντήσει και ο ίδιος όμως γτ παρ' όλο που σίγουρα εννοούσε και αυτό, πέταξε το γαϊτανάκι των "γιατί" μέσα.

Δεν 'υπάρχουμε', ζούμε.

πως ασφάλεια ο καθένας νοιώθει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, και ο χελμ προφανώς με το να ΜΗ καταλαβαίνει. Δε θέλω να εικάσω πως έχει να κάνει με τις ευθύνες που η κατανόηση φέρνει γτ φαίνεται καλό παιδί, αλλά το σκέφτηκα.
Αυτά είναι λίγο απλοποιημένα pop-ψυχολογία κολπάκια... ok, και εγώ τα κάνω ενίοτε, δεν θα σε σταυρώσω, αλλά τώρα μιλάω πολλά επίπεδα πιο πίσω (πιο μέσα). Ότι και να κάνω προφανώς το κάνω επειδή εξυπηρετεί τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του μηχανισμού. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι να κερδίσει κανείς με την μελέτη των ιδιαιτεροτήτων, αλλά με την παραδοχή της άπειρης περιπλοκότητας του συνόλου.

Ναι μεν η άγνοια είναι ευτυχία, αλλά το βίτσιο ενός διερευνητικού μυαλό, δεν αφήνει το άτομο να χαλαρώσει μέσα στην άγνοια. Και μου φαίνεται βιτσιόζικο αγόρι.
Για χρόνια μικρός νόμιζα ότι τα βίτσια μου είναι ανώμαλα και σπάνια. Τώρα που μεγάλωσα κατάλαβα ότι είναι banal, και νιώθω λίγο περίεργα που δεν έχω κανα πολύ εξειδικευμένο. Καμία φορά με πιάνω να θέλω να πω ψέματα ότι γουστάρω κάτι που δεν το το γουστάρω.

Γιατί το κάνω αυτό άραγε ;)

Πλάκα θα έχει να βρεθώ κάποια στιγμή σε κατάσταση που πρέπει όντως να κάνω το ψεύτικο μου φετίχ πραγματικότητα, και να ανακαλύψω ότι όντως μου αρέσει.

Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα. Πιστεύουμε τα πάντα.

Στην ίδια σελίδα με τα σεξουαλικά, όταν πρωτοκατάλαβα ότι δεν έχω ελεύθερη βούληση ήταν όταν πριν από τον οργασμό ότι και να μου ζητούσε η κοπέλα που έκανα έρωτα μαζί της θα της έλεγα ναι. Τον ουρανό και τα άστρα, ότι θέλει. Και ακριβώς μετά, σκληρό 180 γύρισμα προς την υπαρξιστική κενότητα. Εκεί κάπου είπα 'κάτσε ρε, κάτι δεν πάει καλά εδώ. Είμαι εγώ εδώ μέσα η είναι και κάποιος άλλος?' Πέρασα μια ενδιαφέρουσα ποσιτιβιστικη-ασκητική περίοδο που προσπαθούσα να καταπολεμήσω τα ένστικτα για να είμαι ελεύθερος (3 χρόνια) πριν καταλάβω ότι δεν υπάρχει δυϊστικός διαχωρισμός μεταξύ ενστίκτου και 'ανθρωπιάς' και τέτοιες βλακείες. Έκανα και αρκετή ζημιά στον οργανισμό μου έτσι, είδα τι σημαίνει η αυτοτρομοκρατία των λέξεων ως δεσμεύσεις.

Όταν λοιπόν Lucifer, τρέχουν τα βιοχημικά πριν από τον οργασμό μέσα σου, το ότι ξέρεις τα ονόματα που τους έχουμε δώσει, πάει να πει ότι κατάλαβες γιατί σου συμβαίνει αυτό που σου συμβαίνει? Μήπως κοιτάς πάλι τον αχυράνθρωπο 'Lucifer'?

δικιά μου θέση είναι (surprise, surprise) πως υπάρχουν παραισθησιογόνες στιγμές που μου σκάνε μέσα στο μυαλό ξεκάθαρες και κρυστάλλινες οι απαντήσεις για τα πράγματα και τα γιατί πίσω από αυτά.
Έμφαση στο 'παραισθησιογόνες'.

η επιβίωση είναι ένα τίποτα.
Η αυτοθυσία είναι απολύτως ζήτημα επιβίωσης. Πεθαίνεις για να ζήσουν οι γόνοι σου (τα παιδιά σου και η φυλή σου γαρ). Η αντίληψη σου για την έκταση και ποικίλια της ενστικτώδης τάσης φαίνεται λίγο απλοϊκή.

Το κίνητρο είναι πάντα κάτι που ΔΕΝ έχεις, όχι κάτι που θες να διατηρήσεις.
Εφεύρεση-δυϊσμός που δεν σημαίνει τίποτα.

φτωχός δεν αυτοκτονεί γτ ελπίζει
Μπορείς να κάνεις τόση ζημιά σε ένα ενστικτώδες σύστημα που σπάει και μπερδεύει τα καλώδια. Μπορείς οποιαδήποτε ενστικτώδη τάση να την πάρεις και να την τραβήξεις μέχρι ακραίες καταστάσεις, και τότε η φύση σου λέει 'ώρα να πεθάνεις, δεν είσαι χρήσιμος στο gene-pool, αντίο'. Που είναι το περίεργο. Οι τραγικά ανισόρροποι εξαφανίζονται τελικά.

Πράγματι, διερευνητικού μυαλού -αλλά που κάπου, σε κάποιο σημείο αρκείται.
Εσύ αρκείσαι που ασχολείσαι με τις απολήξεις της ασθένειας και όχι με την ουσία της. Με το πόσο μοιάζει ο αχυράνθρωπος με την πραγματικότητα, όχι με το πόσο διαφέρει. Έτσι ανταγωνιστικά, θα σε παίξω και ένα subuteo και θα δεις.

Ναι, προφανώς οι άνθρωποι δεν είναι σαν τους μπακαλιάρους.
Οι άνθρωποι είναι ακριβώς σαν τους μπακαλιάρους, μόνο που επίσης λένε "...είναι σαν τους μπακαλιάρους!!" ενώ ο μπακαλιάρος απλά κολυμπάει.

Περισσότερο κολύμπι, λιγότερες δηλώσεις. Είναι καλά. Η συνείδηση είναι νεύρωση, είναι καλλίτερα να μην σκέπτεσαι τίποτα που σε αφορά, αλλά μόνο αυτά που θέλει το σύστημα. Πεινάω [(ή τουλάχιστον πείναγα όταν έγραψα αρχικά αυτό το κείμενο) τώρα που κάνω το τελευταίο πέρασμα για διορθώσεις ξαναπείνασα!]

Ρε παιδιά μια παρατήρηση που έχω για τους άθεους, είναι ότι τείνουν να είναι απόλυτα ντετερμινιστές. Είναι πολύ απαίσια σκέψη για να πιστεύει κανείς. Δηλαδή ότι εφόσον έχεις τα δεδομένα και τους νόμους μπορείς να εξηγήσεις τα πάντα.
Να σου πω μια ακόμα πιο απαίσια άποψη? Ότι το σύστημα είναι ντετερμινιστικό, αλλά οι κανόνες είναι υπεράνω της ικανότητας μας για κατανόηση, οπότε το μοντέλο τρέχει πάνω στον άγνωστο κανόνα του και εμείς δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τίποτα. Σε αυτή την σελίδα είμαι.

Και μετά από όταν είναι απαίσια, γίνεται απλά η σωστή, και στο τέρμα δεν είναι καθόλου.

Το παρατήρησα και σε εσάς εδώ για αυτό το λέω. Επίσης ότι κατά κάποιο τρόπο απαξιώνετε οποιαδήποτε επιλογή κάνει κάποιος, προσπαθώντας να την εξηγήσετε με νόμους, σαν να μην πιστεύετε στην ελεύθερη βούληση.
Τι είναι αυτή η ελεύθερη βούληση, μπορείς ίσως να μου την εξηγήσεις μια? Ποτέ δεν κατάλαβα τι σημαίνουν οι λέξεις. Τις επαναλάμβανα επειδή μου τις είπαν, αλλά δεν ήξερα τι είναι. Σαν τον θεό σας μια φάση.

Μα με το να είσαι απόλυτα ντετερμινιστής δεν καταργείς την ελεύθερη βούληση;
Προφανώς. Ο ντετερμινισμός δεν είναι ομάδα ποδοσφαίρου, δεν είσαι 'βάζελος αλλά και καλό παιδί', είναι παραδοχή ότι δεν υπάρχεις στην απόλυτη έκταση του. Αν κάποιος δηλώνει ντετερμινιστής και ταυτόχρονα εικάζει για ελεύθερες βουλήσεις και τέτοια... αυτή είναι οι καλλίτερη απόδειξη ότι οι λέξεις είναι λάθος.

Οι άθεοι δεν είμαστε ντετερμινιστές - το αντίθετο μάλιστα.
μίλα για τον εαυτό σου.

Ντετερμινισμός ίσον (στο φτωχό μου μυαλό) μοιρολατρεία και πίστη στο "ανώτερο ον".
Δεν ξέρεις να χρησιμοποιείς τον όρο. Δεν θα σε μαλώσω κιόλας, απλά να ξέρεις ότι ενώ όλοι λέμε πράγματα και εννοούμε αλλά αντί άλλων, εσύ εδώ το κάνεις x10 και μπερδεύεται η κατάσταση ακόμα παραπάνω. Ντετερμινισμός είναι η θεωρία ότι κάθε πράγμα που γίνεται είναι το απότοκο της αιτιατής συνέχειας (όλων) των παρελθόντων γεγονότων, δηλαδή δεν παρεμβαίνει καμία μεταφυσική θέληση που ορίζει το πως τα πράγματα πάνε. Δεν απαιτείται κανένας Θεός για αυτά.

Ωραία έννοια ο ντετερμινισμός, αλλά δεν ισχύει. Δεν αρνούμαστε την τυχαιότητα ή για την ακρίβεια, έχει αποδειχθεί πως σήμερα δεν μπορούμε να τα περιγράψουμε όλα με ντετερμινιστικούς όρους.
Δεν χρειάζεται να τα περιγράψουμε όλα με ντετερμινιστικούς όρους για να είναι μια σχετικά-ασφαλή θεωρία. Χρειάζεται να περιγράψουμε αρκετά. Και το έχουμε κάνει. Μην περιμένεις όπως λέω παραπάνω, κατανόηση, είναι αδύνατη.

Αν σου απαντούσα ως insomniaK και μόνο, θα σου έλεγα πως αποδέχομαι πως η ντετερμινιστική θεώρηση της πραγματικότητας είναι συνεπής και κατ' επέκταση ναι φτάνει για να κάνει το μέσο άτομο ευτυχισμένο,
Η συνειδητοποίηση του ντετερμινισμού και του ότι η ελεύθερη βούληση είναι απλά λέξεις μάλλον κάνει αρχικά τους ανθρώπους πολύ δυστυχισμένους. Μετά ίσως συνέλθουν, αλλά άλλο αυτό.

Ας ξεκινήσω από το χαοτική θεώρηση των πραγμάτων
Το chaos theory είναι απολύτως ντετερμινιστικό, απλά πιο σύνθετο απόσο μπορούμε να παρακολουθήσουμε.

εμένα δε με ικανοποιούν διότι μαθηματικά, οι υποθέσεις δεν ταιριάζουν με τον τρόπο σκέψης μου.
Ωραίος. Γαμώ τις δηλώσεις αυτή.

Εδώ ακριβώς ήθελα να καταλήξω. Ότι δηλαδή απορρίπτωντας τον ντετερμινισμό, αφήνεις το παραθυράκι για το "ε" και γενικά για το κάτι άλλο, που κάποιος μπορεί να σου πεί ότι είναι ο θεός.
Αν το έχεις τόσο διακαώς ανάγκη εντάξει, υπάρχει ο θεούλης και σ'αγαπάει. Σε κοινωνικό επίπεδο σε παρακαλώ να καταλάβεις ότι όταν κάνεις την ψυχολογική σου ανάγκη νόμο και εξουσία, εγώ οφείλω να το καταπολεμήσω όταν με βάλλει (για μια στροφή προς το on-topic).

Δεν έχει σημασία αν τώρα έχω τα δεδομένα. Ο απόλυτος ντετερμινιστής πιστεύει ότι τελος πάντων μπορεί να γίνει η πρόβλεψη, αναξάρτητα αν αυτό δεν είναι εφικτό σήμερα.
Όχι. Ο απόλυτος ντετερμινιστής παραδέχεται ότι είναι μέρος της πρόβλεψης και δεν γίνεται να καταλάβει το σύνολο, αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι το σύνολο δεν υπάρχει, και δεν διέπεται από κανόνες λειτουργίας ντετερμινιστικούς. Έλα επιστημολογία 1-0.

Πώς ένας μη ντετερμινιστής και άθεος φαντάζεται ότι λειτουργεί η ιστορία της ελεύθερης βούλησης;
αν κάποιος άθεος πιστεύει ακόμα ότι έχει ψυχή έχει κάνει το μισό ταξίδι και καλό θα ήταν να πάει να βγάλει το ζελέ από τα μαλλιά

Ο άνθρωπος είναι εγκλωβισμένος σε 5 πρωτόγονες αισθήσεις..Αν νομίζετε οτι μπορείτε να εξηγήσετε τόσο σύνθετα πράγματα με αυτές τις αισθήσεις είναι σαν να πιστεύετε οτι μπορείτε να αδειάσετε τη θάλασσα με μια αντλία.. Τίπότα γύρω μας δεν είναι πραγματικά όπως νομίζουμε..

Απλά έτσι το αντιλαμβανόμαστε..

Καλό post.

συμφωνούμε αμφότεροι πως οτιδήποτε άγνωστο είναι θέμα χρόνου να γίνει γνωστό.
Kακό post.

αυτοί που δηλώνουν άθεοι δεν είναι απαραίτητα ντετερμινιστές, απλά δεν δέχονται ή έστω αμφισβητούν την μασημένη τροφή που τους δίνουν απο τα γενοφάσκια τους οι γονείς, δάσκαλοι, περιβάλλον κτλ.
Κανε το άλλο μισό ταξίδι του να μην δέχεσαι ή αμφισβητείς την μασημένη τροφή που έγκειται στην ίδια την χρήση της γλώσσας, κατάλαβε ότι οι λέξεις είναι λάθος, η συνείδηση κάτι ταπεινό και ότι το σύνολο είναι απλησίαστο.

Όχι καλλίτερα άστο. Πήγαινε για μπάνιο.

Όπως δεν υπάρχουν καλοί βιαστές
Είμαι τόσο καλός που ενώ στην αρχή παραπονιούνται μετά αρχίζουν να μπαίνουν στο κόλπο. Κρίμα που στο τέρμα πρέπει να τις σκοτώσω.

Δεν πρόκειται να αναλωθώ σε επειχηρήματα,
Έτσι μπράβο. Μπανάκι.

Όπως όμως επίσης απογοητευτικό είναι το ότι στις μέρες θεωρείται από τους νέους cool και trendy να ισχυρίζονται ότι είναι άθεοι, χωρίς να έχουν τη παραμικρή ιδέα του τί είναι αυτό το οποίο εκφράζουν.
Όπως αναφέρθηκε πολλές φορές σε αυτό το thread ως τώρα, μεταξύ ενός θρήσκου που εφεύρει έναν θεό που δεν καταλαβαίνει, και ενός ανθρώπου που δεν εφεύρει έναν θεό που δεν καταλαβαίνει, για προφανείς λόγους (διατήρησης ενέργειας ρε παιδί μου) προτιμάμε τον δεύτερο.

Το θέμα με τη Φου-Φρού δεν είναι το τί πιστεύει, αλλά η προσβολή με τα λεγόμενά της μιάς εκδήλωσης που είναι σημαντική, αν όχι για την ίδια, τουλάχιστον για το μωρό.
'Αι στο διάλο πάνθηρα μου που το μωρό χέστηκε για τον χριστούλη.

Όταν οι πεποιθήσεις του άλλου δεν μου δημιουργούν κάποιο πρόβλημα, τότε δεν τις αγγίζω. Δεν μ αρέσει η προσπάθεια 'διαφωτισμού' που κάνετε, γιατί κάποιοι άνθρωποι, κακώς βέβαια, αλλά τέλος πάντων είναι γεγονός, μεγάλωσαν με την θρησκεία μέσα τους και πολύ πιθανό να μην μπορούν να αντέξουν στη συνειδητοποίηση ότι όλα αυτά είναι ένα τεράστιο λάθος.
Θα είναι ένας καλλίτερος κόσμος για εμένα αν όλοι αυτοί οι κάποιοι άνθρωποι πάθουν τέτοιο σοκ από αυτά που λέμε που πάνε και αυτοκτονήσουν.

"Atheism turns out to be too simple. If the whole universe has no meaning, we should never have found out that it has no meaning..."

C.S. Lewis

The message of Existentialism, unlike that of many more obscure and academic philosophical movements, is about as simple as can be. It is that every one of us, as an individual, is responsible—responsible for what we do, responsible for who we are, responsible for the way we face and deal with the world, responsible, ultimately, for the way the world is.

"It is, in a very short phrase, the philosophy of 'No excuses!' We cannot shift that burden onto God, or nature, or the ways of the world.

—Professor Robert Solomon

two can play this game. Η καλλίτερα:

...
Alexander Verewsky, "In Discussion with Οneself" σελ. 387

Aυτό κι αν είναι αχταρμάς. Σόρρυ αλλά απλά με κουράζεις.
Είναι αλήθεια ότι ο πάνθηρας είναι ο πιο 'ώχ χριστέ μού' θρήσκος σε αυτό thread που να επιμένει σταθερά. Ο Sellers μετά, κυρίως επειδή τσιτώνει.

"τι είναι αυτά που ρωτάς τώρα;" Αμέσως μετά με ξαναρώτησε "δεν αστειεύομαι νεαρέ μου, πιστεύεις ή οχι;" και του απάντησα "ούτε και γω αστειεύομαι".
Πριν από 3-4 χρόνια θα στενοχωριόμουν πολύ για εσένα που χρειάστηκε να πεις τέτοιο ψέμα λόγο ντροπής. Τώρα δέχομαι το ότι οι λέξεις είναι λέξεις και δεν έγινε και τίποτα (για εσένα μέσα σου), αλλά ακόμα παραμένει το κοινωνικό ζήτημα έντονο, του εξαναγκασμού και της πίεσης.

Από τα πόστ που έχεις κάνει εδώ πέρα, το λιγότερο που μπορώ να πώ είναι ότι είσαι προκλητικός απέναντι σε άτομα διαφορετικών πεποιθήσεων από τις δικές σου και αρκετά προσβλητικός.
Αυτή είναι η ζωή. Βάλε τα κλάματα. Βάλε τα κλάματα all the way back το the womb. Οι ιδέες δεν είναι άνθρωποι. Οι ιδέες δεν προσβάλλονται, δεν προστατεύονται, δεν είναι υπεράνω κριτικής.

Και ανεξάρτητα από το κατα πόσο συμφωνώ μαζί σου σε πολλά από αυτά που λές, δεν μπορώ να συμφωνήσω και με το τρόπο που τα λές.

Γαμώ το political correctness σας μέσα γαμώ.

Ήμουν αρκετά διαλλακτικός?

Η ελευθερίες μου σταματούν φίλε μου εκεί που αρχίζουν οι δικές σου.

Για πανελλαδικές πας? Οι ελευθερίες σου έρχονται σε ΤΡΙΒΗ με τις δικές μου εκεί που αυτές ξεκινάνε.

Και σε τόσο λεπτά θέματα όπως η θρησκεία ή ο αθεϊσμός, είναι αφελές από μέρους σου να θεωρείς αφελή κάποιον που πιστεύει κάτι το διαφορετικό, μιάς καί οι δυό πλευρές πιστεύουν σε κάτι το οποίο δεν μπορούν να αποδείξουν, παρα μόνο να πιστέψουν.

Για πιάστο το thread από την αρχή. Το βάρος της απόδειξης (και αρχικά του ορισμού. Δεν βλέπω κανέναν θρήσκο να προσπαθεί να μου εξηγήσει τι είναι ο θεός, και το ζήτησα ξεκάθαρα) είναι σε αυτόν που κάνει μια θεώρηση.

Αλλά πάνω από όλα μή συγχέεις τη θρησκεία με την εκκλησία, το Λόγο του Χριστού με τις πράξεις των διεφθαρμένων κληρικών.

....από την αρχήηηηηηηη.

"μπροστά σε μιά ανώτερη διάνοια από τη δική του, ο άνθρωπος θα έβλεπε απλώς ένα χάος."
οπότε αυτό που υπάρχει είναι ένα χάος, όχι ένας θεός. Χαίρομαι που μόλις κατέρριψες την πίστη σου, ελπίζω να αρχίσουν και άλλοι στο thread.

Δεν είμαστε ικανοί να κατανοήσουμε την ίδια μας τη συνείδηση, πόσο μάλλον να αναγνωρίσουμε μιά ανώτερη.
Πάμε για μπάνιο!

Σοβαρά τώρα, μερικοί το κάνουν για να βγάλουν γκόμενα.
Εγώ για αυτό το κάνω. Και για να την πάω για μπάνιο. ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΟΎΤΕ ΕΝΑ ΜΠΑΝΙΟ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ε θα μας τρελάνεις εσύ...
Ο Sellers τσιτώνει!

Θελω να ρωτησω σε αυτους που δεν πηστευουν. Ποια ειναι η γνωμη σας για τον Χριστό;
Ιδιαίτερος σεβασμός.

Με κάνεις να πιστεύω ότι σας έχει μείνει σαν κόμπλεξ και κάνετε το ίδιο πράγμα από την ανάποδη πλευρά. Γιατί και οι πιστοί, ακριβώς την ίδια ανάγκη αισθάνονται να διαφωτίσουν τους άπιστους.

Δεν διαφωνώ... το κοινωνικό αποτέλεσμα του να πείσει ένας άπιστος έναν πιστό όμως είναι θετικότερο από το να κάνει ένας ψυχωτικός τον άλλον επίσης ψυχωτικό.

Μπορεί να είναι αδύναμος ρε παιδάκι μου όπως λέει ο πάνκι και να θέλει να πιστεύει στον υπερφυσικό μπαμπά. Μπορεί να του χαλάσεις την ευτυχία με αυτό που κάνεις.
Cry all the way back to the womb where you belong.

Και να είχες κάτι χειροπιαστό ως απόδειξη ότι δεν υπάρχει θεός, να πω ντάξει. Αλλά δεν έχεις και παρόλα αυτά είσαι απόλυτα σίγουρος.
Δεν χρειάζεται να είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει άυλο εμπόδιο μεταξύ εσένα και της κουζίνας σου για να σου πω 'πήγαινε μωρέ να φας, θα πεθάνεις από την πείνα έτσι πως κάθεσαι!' Κατά πάσα πιθανότητα έχω δίκιο, οπότε αν είναι να βελτιώσει την ζωή σου/μου το να σταματήσεις να είσαι ψυχωτικός...

Αφού σου λένε δεν θέλω να το συζητήσω.
όποιος παίρνει μέρος σε αυτή την συζήτηση, θέλει να το συζητήσει. Αλλιώς τι ήρθε να κάνει εδώ μέσα? να μας πει ότι δεν θέλει να τον ενοχλούμε?

εχω την αίσθηση οτι κάνετε οτι δεν καταλαβαίνετε τα λεγόμενα του punky άσχετα αν συμφωνείτε ή οχι προφανώς για να τον τσιγκλάτε, δεν βρίσκω άλλη εξήγηση...
Τουλάχιστον ο punky δεν κλαίει μέσα στην μήτρα της μάνας του όταν τον τσιγκλάνε.

Ναι έχει φοβερή πλάκα
A, όχι dark banishing. Οι άθεοι έχουν δικαίωμα να είναι προβοκάτορες, δεν πιστεύουν σε θεούς και τους χρησιμοποιούν όπως τους αρέσει. Οι πιστοί ή συζητάνε σοβαρά και βάζουν την πίστη τους on the line, ή τους καίνε οι άλλοι πιστοί στο παλούκι πάνω. Όλα κι όλα.

Βασικά είναι αυτό που λέει ο Punky, η "φυσική" κατάσταση του ανθρώπου είναι η μη-πίστη σε τίποτα. Το να πρέπει να αποδείξεις ότι δεν υπάρχει θεός μου φαίνεται τόσο λογικό όσο να πρέπει να σου αποδείξω ότι δεν υπάρχουν ροζ ελέφαντες... Δεν είναι δική μου υποχρέωση να σου αποδείξω ότι κάτι δεν υπάρχει, εσύ που μου λες ότι υπάρχει πρέπει να με πείσεις.
Βασικά είναι αυτό που λέει ο Punky, η "φυσική" κατάσταση του ανθρώπου είναι η μη-πίστη σε τίποτα. Το να πρέπει να αποδείξεις ότι δεν υπάρχει θεός μου φαίνεται τόσο λογικό όσο να πρέπει να σου αποδείξω ότι δεν υπάρχουν ροζ ελέφαντες... Δεν είναι δική μου υποχρέωση να σου αποδείξω ότι κάτι δεν υπάρχει, εσύ που μου λες ότι υπάρχει πρέπει να με πείσεις.

Για ποιο λόγο η Καινή Διαθήκη χαρακτηρίζεται ως αναξιόπιστη?
Ήσυχα Sellers.

Και για πες μας dark banishing, πόσο πιθανό το βρίσκεις να υπάρχει? 50%? 45%?

0.00000000000000001~%?

Γιατί αν κάπου εκεί φτάνει η πίστη σου, δεν έχουμε λόγο να τσακωνόμαστε. Είσαι 99.99999999999999~% αθεϊστής. Απλά δεν συντηρείς καλά ενέργεια (κάπου χάνεις).

AMERICAN ATHEISTS: Mr. Adams, you have been described as a 'radical Atheist'.� Is this accurate?

Douglas Adams: Yes. I think I use the term radical rather loosely, just for emphasis. If you describe yourself as 'Atheist,' some people will say, 'Don't you mean �Agnostic�' I have to reply that I really do mean Atheist. I really do not believe that there is a god - in fact I am convinced that there is not a god (a subtle difference). I see not a shred of evidence to suggest that there is one. It's easier to say that I am a radical Atheist, just to signal that I really mean it, have thought about it a great deal, and that it's an opinion I hold seriously. It's funny how many people are genuinely surprised to hear a view expressed so strongly. In England we seem to have drifted from vague wishy-washy Anglicanism to vague wishy-washy Agnosticism - both of which I think betoken a desire not to have to think about things too much.

People will then often say 'But surely it's better to remain an Agnostic just in case?' This, to me, suggests such a level of silliness and muddle that I usually edge out of the conversation rather than get sucked into it. (If it turns out that I've been wrong all along, and there is in fact a god, and if it further turned out that this kind of legalistic, cross-your-fingers-behind-your-back, Clintonian hair-splitting impressed him, then I think I would chose not to worship him anyway.)

Read: οι πισινές είναι για τους μαλάκες.

I am an atheist, out and out. It took me a long time to say it. I've been an atheist for years and years, but somehow I felt it was intellectually unrespectable to say one was an atheist, because it assumed knowledge that one didn't have. Somehow it was better to say one was a humanist or an agnostic. I finally decided that I'm a creature of emotion as well as of reason. Emotionally I am an atheist. I don't have the evidence to prove that God doesn't exist, but I so strongly suspect he doesn't that I don't want to waste my time.
Isaac Asimov

Μπορεί και να υπάρχουν. Μπορεί και όχι.
What are the odds, dark banishing? Talk numbers.

Πόσο απειροελάχιστα μικρή πρέπει να είναι η πιθανότητα πριν σταματήσεις να ζεις την ζωή σου φοβούμενος έναν ροζ ελέφαντα που μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να εμφανιστεί και να κρίνει τις πράξεις σου και να σε στείλει στο πυρ το εξώτερον?

Όλοι εσείς που κάθεστε on the fence στην μέση και λέτε 'μπορεί ναι, μπορεί όχι', σκεφτείτε τι είναι αυτό που επιτρέπεται κοινωνικά να συμβαίνει βασισμένο στο 'μπορεί ναι, μπορεί όχι' σας. Πόση ψυχασθένεια, ψυχαναγκασμό, βία και αποξένωση κοστίζει το 0.0000000000001~% στο οποιο τόσο αριστοκρατικά βασίζεστε για να αποφύγετε την κατακραυγή έναντι σε μια σταθερή άποψη, και να πάει στο διάολο. Να προχωρήσει επιτέλους η ανθρωπότητα από τον σκοταδισμό ακόμα και αν υπάρχει 0.00000000000001~ να έκανε λάθος και να καταράστηκε έτσι αιώνια την ψυχή της. Καλές είναι οι πιθανότητες, θα πάω με τις πιθανότητες.

Όπως πάτε όλοι σας εσείς οι αναποφάσιστοι όταν πάτε μέχρι την κουζίνα σας, απορρίπτοντας την πιθανότητα να υπάρχει ένα άυλο εμπόδιο ανάμεσα σας και αυτής χωρίς δεύτερη σκέψη.

Γιατί ένας 0.0000000000001~% θεός έχει διαφορετική αντιμετώπιση?

Για να μην στενοχωρήσετε την γιαγιά σας.

Τη λέξη πίστη, δεν τη χρησιμοποιώ με τη θεολατρική της έννοια. Αντίθετα υποδηλώνει την βεβαιότητά σου για κάτι το οποίο δεν μπορείς να αποδείξεις.

Τίποτα δεν μπορεί να αποδειχθεί, δεν σας βλέπω να φωνάζετε που πιστεύουμε στην βαρύτητα. Ούτε εμάς να φωνάζουμε που και εσείς πιστεύετε στην βαρύτητα.

Αλλα όχι, ο 0.0000000000001~% θεός είναι άλλο πράγμα.

Το πρόβλημα στη κουβέντα είναι ότι παρατηρούμε άτομα να δηλώνουν άθεοι, εκφράζοντας απόλυτες απόψεις και μιά συμπεριφορά όμοια με αυτή ενός θρησκόληπτου ατόμου.

Το ad hominem το έχεις υπόψιν σου πάνθηρα?
Δημοσ.
Nα ρωτήσω κάτι άλλο ?

Για αγίους - αγγέλους - διαβόλους τι νομίζετε ?

αν δεν έχει απαντηθεί αυτό τότε τι καθόμαστε και γράφουμε σε 35 σελίδες??

εδιτ:πωωωω ρε πούστη(no offence) Helm τι ήταν αυτό που έκανες τώρα??θέλω διαβάσω λίγο γαμώ το κέρατο μου άσε με..

Δημοσ.

Ένα σημαντικό βήμα για την ευτυχία ενός ανθροπου είναι να σταματήσει να προσπαθεί να καταγράψει, οριοθετήσει, κάνει ασφαλή (δηλαδή να 'καταλάβει') πράγματα. Το βίωμα είναι ο μονός κανόνας. Να φροντίσεις να αφουγκράζεσαι όταν κανείς πράγματα και θα τα ακούσεις όλα μέσα σου τα βιοχημικά που σε κάνουν αυτό που είσαι.

Λιγότερη αξιολόγηση της εμπειρίας σύμφωνα με το ποσό ασφαλής και βολική είναι, περισσότερη εμπειρία. Και μετά πεθαίνεις. Αυτή είναι η ζωή.

Σκοτεινές πλευρές και αλλά τέτοια δυιστικα τα αφήνω σε talk-shows με την Δρούζα. Σταμάτα να διαχωρίζεις κάθε πράγμα σε δυο αντιθετικές (ή και διαλεκτικές) πλευρές για να σου φαίνονται βολικά και χρήσιμα. Υπάρχουν άπειρες πλευρές και όλες είναι σε διαδραστική σχέση με όλες τις άλλες. Όλα επηρεάζουν όλα. Οι άνθρωποι δε έχουν rpg stats. Παράτησέ τα. Παράτησέ τα. Πήγαινε χάιδεψε κάνα γατάκι ή κανε σεξ και άσε την αυτοεξέταση σε αυτούς που πεθαίνουν από καρκίνο.

βασικα τις σκεψεις μου εκφραζεις απλα στο εγραψα σε πολυ απλη και <<καθημερινη>> μορφη.τεσπα συμφωνω.

Δημοσ.
Το ότι δεν έχει παρουσιαστεί αξιόλογος αντίλογος σε αυτή την θεωρία δεν την καθιστά σε καμία περίπτωση την απάντηση στο ζήτημα της ζωής, της δημιουργίας και του "θεού"(είτε αυτός είναι ένας μουσάτος γέρος που πετάει κεραυνούς, είτε είναι ένας τριανταπυρήνος επεξεργαστής)...είναι απλά μια υπόθεση όπως υπόθεση είναι ακόμα και το big bang και το let there be light και δεν συμμαζεύεται...ασχέτως αν ο τύπος το έχει περιγράψει με μαθηματικά που ισχύουν στις μέρες μας και είναι απολύτως σωστά με τα παροντικά δεδομένα δεν παύει να αποτελεί μια εικασία εφόσον δεν μας δείχνει φώτο των παιδιών που παίζουν στο σπίτι τους εξομοιώνοντας το σύμπαν μας..πρέπει δηλαδή να πιστέψουμε σε κάτι που ίσως αποδειχτεί σωστό σε 10 σε εκατό χρόνια ή ακόμη και αύριο??

στις δυο τελευταίες παραγράφους του ποστ σου αναιρείς τον επιστήμονα που σκέφτηκε την θεωρία αφού και αυτός είναι άνθρωπος σαν και εμάς με 5 αισθήσεις, με δυο πόδια και με ένα τσουτσούνι..άρα όποιες υποθέσεις και αν κάνει από το ένα μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν ασάλιωτα μάλιστα..

Ναί φίλε μου υπόθεση είναι και σκοπός της είναι ένας:

Τροφή για το μυαλό μας και προβληματισμός για το ποιοί είμαστε και πού βρισκόμαστε.

Επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και αντίληψης, ο οποίος είναι απόλυτα λογικός.

Και ο φιλόσοφος δεν σου λέει σόνι και καλά ότι ζούμε σε εξομοίωση. Αλλά ΑΝ καταφέρουμε κάποτε να τρέξουμε τέτοιες εξομοιώσεις, τότε σίγουρα και εμείς ανήκουμε σε μία εξομοίωση και κατ'επέκταση έχουμε και κάποιο δημιουργό.

3 δυνατότητες έδωσε, όχι μία.

Δημοσ.
Τέλος, γιατί δεν απαντάτε στα ερωτήματα του punky μπας και προχωρήσουμε λιγο την κουβέντα.;

Αυτοί που ζητούν σεβασμό για την δική τους θρησκεία τον δείχνουν στους πιστούς των άλλων θρησκειών;

Για να καταλάβω, γιατί είμαι λίγο αμβλύνους, όταν λέμε σεβασμό εννοούμε κάτι σαν αυτό;

Της πλάκας είναι η όλη ιδέα της θρησκείας.

Και γραφική είναι όλη αυτή η πνευματική αναπηρία.

Δηλαδή λυπάμαι που το λέω, αλλά μπορεί τελικά κάποιοι να είναι ΑΜΕΑ πνευματικά (κι ας είναι γαμώ τα παιδιά), σε αυτό το κομμάτι.

Σύμφωνα με τη θεώρησή μου, η ανυπαρξία του θεού είναι κραυγαλέα. Η σιωπή του είναι εκκωφαντική. Όποιος δεν το βλέπει είναι τυφλός τα τ'ώτα τον τε νουν τα τ'όμματα.

Προσωπικά, αν δεν ξέρω τι είναι / τι έχει το 95% του σύμπαντος, το τελευταίο πράγμα που θα έκανα είναι να το 'γεμίσω' με μία ντεμέκ πατρική φιγούρα που παρακολουθεί κάθε κίνησή μου, [...] Ας μην επιχειρούν να 'παίξουν' με τη λογική οι χριστιανοί/θεϊστές, δεν τους πάει. Ας μείνουν με τις Καινές Διαθήκες...

Ευτυχώς που έχουμε και τους Συμπληρωματικούς κανόνες του Μπλα Μπλα. Π.χ.:

2. Απαγορεύεται αυστηρά η αναγραφή υβριστικών ή προσβλητικών εκφράσεων.

Σεβαστείτε τους συνομιλητές σας - ιδίως όταν διαφωνείτε με τις απόψεις τους. Θυμηθείτε ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες αλλά όχι στους ανθρώπους που τις εκφέρουν.

3. Απαγορεύονται αυστηρά εκφράσεις που θίγουν φιλοσοφικές, σεξουαλικές, πολιτικές, αθλητικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.

Δημοσ.
Είναι αλήθεια ότι ο πάνθηρας είναι ο πιο 'ώχ χριστέ μού' θρήσκος σε αυτό thread που να επιμένει σταθερά.

Ωραίο ανέκδοτο. Ξέρεις και άλλα?:-D

Δημοσ.
Όλες οι ενδείξεις δείχνουν προς μία διάνοια πίσω από όλα αυτά.

Καλή ανάγνωση.

@ Snoob

Βρε Snoob, απείρως χρησιμότερο από την "ευγένεια" και το "κοίτα τη δουλειά σου για να μη στεναχωρηθεί ο περίγυρος", είναι η πνευματική πρόοδος της ανθρωπότητας.

Πες μου σε παρακαλώ πως γίνεται να κυκλοφορήσουν οι ιδέες, να βελτιωθούν, να επαναπροσδιοριστούν αν δεν βγουν στην αρένα της κριτικής σκέψης.

Πες μου σε παρακαλώ πως θα λειτουργούσε το πράγμα, αν ο σκεφτόμενος/tabula rasa άνθρωπος ήταν περιπατητής στον πεζόδρομο της σκέψης που λέγεται πχ Ηφαίστου. Και βγαίναν οι μαγαζότορες των δογμάτων όπως κάνουν αυτοί στο Μοναστηράκι, για να τον τραβήξουν στο μαγαζί τους.

Τι θα του έλεγαν;

Πώς θα τον έπειθαν να ψωνίσει από αυτούς;

Ποιο μαγαζί θα συνέχιζε να υπάρχει, αν δεν έπειθε ότι είναι καλύτερο από τον απέναντι;

Δε γίνεται να μη συγκρουστούν οι ιδέες.

Ας μου πει έστω και ένας χριστιανός εδώ μέσα, αν θα ήταν σήμερα ορθόδοξος, αν είχε γεννηθεί στην Κίνα.

• Super Moderators
Δημοσ.

@ Snoob

Βρε Snoob, απείρως χρησιμότερο από την "ευγένεια" και το "κοίτα τη δουλειά σου για να μη στεναχωρηθεί ο περίγυρος", είναι η πνευματική πρόοδος της ανθρωπότητας.

[...]

Δε γίνεται να μη συγκρουστούν οι ιδέες.

Οι ιδέες να συγκρουστούν. Σε κάποια πλαίσια. Φοβάμαι ότι ορισμένα θέματα δεν προσφέρονται γι' αυτό και σίγουρα ο χώρος αυτός δεν είναι κατάλληλος. Αυτό λέω μόνο. Α, ναι, και ότι θαυμάζω (ειλικρινά, χωρίς ίχνος ειρωνίας) τους ανθρώπους που είναι απόλυτα βέβαιοι για πράγματα που εμένα με αφήνουν στην αβεβαιότητα.

Ας μου πει έστω και ένας χριστιανός εδώ μέσα, αν θα ήταν σήμερα ορθόδοξος, αν είχε γεννηθεί στην Κίνα.

Δεν ξέρω από τους 40 έως 100 εκατομμύρια που τους βγάζει η wikipedia τους Χριστιανούς στην Κίνα πόσοι (αν) είναι ορθόδοξοι, αλλά πιθανότητα υπάρχει.

Κατά τα λοιπά, με κάλυψαν οι παρατηρήσεις του Eusebius (καλά να πάθω που δεν ανατρέχω στους κανόνες του site όταν προσπαθώ να εξηγήσω τη θέση μου).

Δημοσ.

Το φαντάστηκα ότι αυτό ίσως είναι πρόβλημα (ειδικά για αυτούς που ψάχνουν ένα reply στα γρήγορα να δουν αν απαντιέται κάτι που είπαν οι ίδιοι μόνο) αλλά εντάξει, φαίνεται πάνω κάτω ποιος είπε τι.

Δημοσ.

το ποο....οοοοστ του Helm μου φάνηκε περισσότερο σαν έκθεση για τον εαυτό του και παρά σαν απάντηση στα λεγόμενα...επίσης αυτό με τα ορφανά quotes που κάνεις φίλε κράνε είναι ψυχοφθόρο για αυτούς που το διαβάζουν..

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...