Προς το περιεχόμενο

Ο Σατανάς στην Επιστήμη, ο Μεσαίωνας στη Θρησκεία, ο Γιώργος στο Τηλέφωνο.

Φρού-Φρού

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 720
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

ναι όμως καταντά spam όταν ποσταρουν όλοι χωρίς κανείς να έχει διαβάσει ούτε το 20% του όλου θέματος..

ειμαι υπερ την web pareas και την επιζητώ και εγώ απλά το θέμα της θρησκείας δεν είναι θέμα διαφωνίας είναι θέμα επιλογης και τελος...

ας σέβονται απλά και οι δυο πλευρές ο ένας των άλλον...

τέλος πάντων καληνύχτα σε όλους εύχομαι και ελπίζω το παρών θέμα να πάει στον πάτο μέχρι αύριο γιατί δεν έχει τυπωτά να πει....

ας πούμε για την αναδάσωση αύριο, τι λέτε....

ψάχνω εθελοντές? είναι κανείς μέσα....

Δημοσ.
ας πούμε για την αναδάσωση αύριο, τι λέτε....

ψάχνω εθελοντές? είναι κανείς μέσα....

Φίλε, η αναδάσωση είναι θέμα επιλογής, τέλος. Μη σπαμμάρεις...

Δημοσ.
Φίλε, η αναδάσωση είναι θέμα επιλογής, τέλος. Μη σπαμμάρεις...

ΧΑΧΑΧΧ καλο ναι οντως ειμαι off topic...

...βαρκούλες ανεμίζουν...

Δημοσ.

E, είπα ότι σταματάω για απόψε αλλά δεν με αφήνεις να αγιάσω :P

Πάντως πολύ κρίμα όσοι δηλώνουν άθεοι να πηγαίνουν σε τελετές της Χριστιανοσύνης (ή οποιασδήποτε άλλης θρησκείας) μόνο και μόνο για να μην στεναχωρέσουν κάποιους άλλους ή επειδή το θέλουν κάποιοι (ή έστω και όλοι) απο το γύρω περιβάλλον... Δηλαδή όταν υπερασπίζεσται κάτι το υπερασπίζεσται μέσα σε λογικά πλαίσια και όταν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα (δηλαδή η γκρίνια των υπολοίπων) τα παρατάμε? Ή πιστεύουμε κάτι η όχι...

Κοίτα, δεν γίνεται να βρισκόμαστε και κατηγορούμενοι από πάνω, γιατί καλοπροαίρετα δεν θέλαμε να στεναχωρήσουμε κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι μας ασκούν την πίεση έτσι κι αλλιώς.

Είπα και νωρίτερα ότι όταν το κόστος της απόφασης αφορούσε εμένα και μόνο, αρνήθηκα να "συμμορφωθώ". Το να μη βγαίνεις για μήνες εξοδόχος από ένα στρατόπεδο επειδή αρνείσαι να αποστηθήσεις μιας παράγραφο, είναι επιμονή στα πιστεύω σου.

Το να σου κόψει την καλημέρα η αδερφή σου/μια καλή σου φίλη επειδή αρνήθηκες να πατήσεις το πόδι σου μέσα σε εκκλησία τη μέρα του γάμου της, δεν συνιστά ιδεολογική αγνότητα με κάθε κόστος. Μάλλον λάθος κίνηση είναι απέναντι σε ανθρώπους, που και αυτοί λίγο-πολύ συμμετέχουν ως πρωταγωνιστές σε μία τέτοια τελετή έτσι γιατί συνηθίζεται ή είναι φολκλόρ.

Τι θες να σου πω; Αν οι άνθρωποι έστηναν τη δικιά τους τελετή για να δείξουν πως δεσμεύονται ισόβια απέναντι στο ταίρι τους, φτιάχνοντας μια παράσταση από πράγματα που συμβολίζουν και περιγράφουν τη σχέση τους, λες και είναι μια παράσταση ερωτικής σημειολογίας, θα το έβρισκα πολύ πιο ποιητικό, ανθρώπινο και αληθινό. Ε, λυπάμαι τέτοιο κόνσεπτ δεν παίζει.

Είμαι αρκετά μικρός (στα 20) και δεν έχω τις εμπειρίες μεγαλυτέρων (βλ Punky, paredwse κ.λ.π) γι αυτό δεν μ'αρέσει να παίρνω απόλυτη στάση. Μέχρι τα 17 μου που πήγαινα κάθε Κυριακή εκκλησία (εδώ να σημειώσω ότι οι γονείς νου έχουν να πάνε εκκλησία απο τα βαφτίσια της αδερφής μου) πίστευα ότι ποτέ δεν θα φύγω απο την εκκλησία

Εντάξει. Εγώ λοιπόν βρίσκω αυτή την περίοδο της ζωής σου πολύ πιο τυχερή από τη δικιά μου. Γιατί εγώ δεν πίστευα σε κανένα Θεό.

Κι έτσι όταν μπήκε να εγχειριστεί στην σπονδυλική στήλη η τότε κοπέλα μου στα 17, δεν είχα την ψευδαίσθηση/πεποίθηση ότι κάποια ανώτερη δύναμη μπορεί να μας χαριστεί κι εμάς. Κλώτσαγα νευρικά τις πέτρες καθώς έκοβα μοναχικές βόλτες μέσα σε ένα δάσος στη Γερμανία, δίπλα από το νοσοκομείο. Και ήξερα από τα λόγια των γιατρών, ότι χρειάζεται ένα θαύμα. Φαντάσου λοιπόν να μην υπάρχει αυτή η λέξη στο λεξιλόγιό σου, τι σημαίνει αυτή η έκφραση όταν την ακούς.

Όπως πολύ σωστά ανέφερε και κάποιος άλλος νωρίτερα, η ζωή για έναν άθεο είναι πολύ πιο δύσκολη διαδρομή. Ίσως η πιο ιδιωτική και μοναχική διαδρομή που μπορεί να κάνει και να αντέξει κάποιος άνθρωπος.

Πρόσεξε, μιλάω για συνειδητοποιημένο άθεο. Όχι για κάποιον που κρατάει και μια "πισινή" και λέει και κάνα "αχ θεούλη μου" στις στραβές του.

Αλήθεια my friend punky... Στην κόρη σου σκοπεύεις να κάνεις κυρήγματα περι αθεισμού όπως όλοι οι άλλοι γονέις (άντε το 90 % ) κάνουν κυρήγματα περι Χριστιανισμού? Η θα την αφήσεις να διαλέξει εντελώς μόνη της τα πιστεύω της? Αν η κόρη σου π.χ στα 25 σου πει ''Θέλω να μονάσω'', θα αισθανθείς σαν αποτυχημένος πατέρας??

Τώρα με βάζεις σε δύσκολο τριπάκι, γιατί πέφτω στο λούκι του χαζομπαμπά που όταν πάει να μιλήσει για το παιδί του προσπαθεί να συγκρατήσει αυτά που θα πει για να μην ακουστεί σαν χαζομπαμπάς.

Όχι δεν της κάνω κανένα κήρυγμα. Ίσα ίσα που προσπαθώ να βρω τη χρυσή ισορροπία ώστε να βρω τον τρόπο να της πω αυτά που εγώ πιστεύω για τη ζωή και τα πράγματα, χωρίς να της ακουστούν διχογνωμίες απέναντι σε αυτά πχ που πιστεύει η μαμά της. Οπότε είμαι εξαιρετικά διακριτικός και προσεκτικός σε ότι λέω. Η αλήθεια είναι όμως ότι βλέπω στοιχεία δικά μου επάνω της. Όπως μια ροπή που έχει σε abstract έννοιες. Και σε κουβέντες για μεταφυσική και φιλοσοφία, όσες μπορεί να έχει ένα παιδί στα 5 του. Και μια επιμονή να της μιλήσω για αυτά τα πράγματα. Ας πούμε όταν της είπα κάποια στιγμή ότι δεν πιστεύουν όλοι οι άνθρωποι στον ίδιο θεό. Ή όταν της είπα ότι παλιά υπάρχαν και άλλες θρησκείες πριν από αυτά. Και όλη τη μέρα με κηνύγαγε να μιλήσουμε για αυτό. Και την επόμενη πάλι.

Όπως εγώ δεν άφηνα μεγαλύτερο στην ησυχία του, με τις ερωτήσεις.

Αν στα 25 μου πει ότι θέλει να μονάσει δεν θα αισθανθώ αποτυχημένος. Μπορεί να σου ακουστεί τρελό αυτό που θα πω, αλλά μπορεί να αισθανθώ και ανακούφιση, αν καταλάβω ότι αυτό τη γεμίζει, την ισορροπεί και της δίνει κίνητρο στη ζωή της. Γιατί μια ζωή στερημένη από κίνητρα, δεν αξίζει και πολλά νομίζω.

Αν με ρωτάς αν θα αισθανθώ περήφανος για αυτή την επιλογή, αυτό δεν το ξέρω. Η περηφάνια έχει να κάνει ίσως με το αν το παιδί πήρε αυτό που εμείς είμαστε και το έφτασε εκεί που εμείς δεν καταφέραμε να το φτάσουμε. Αλλά αυτό δεν είναι κριτήριο επιτυχίας ή αποτυχίας ενός γονιού. Είναι προσωπική ματαιοδοξία. Αν η τύχη το φέρει να μας την ικανοποιήσει, έχει καλώς. Αν όχι, δεν τρέχει και τίποτα, ειλικρινά.

Νομίζω ότι αποτυχημένος αισθάνεται ένας πατέρας, όταν το παιδί του νιώσει έτσι για αυτόν. Ή όταν το παιδί του νιώσει ότι αυτός ευθύνεται για τις αδυναμίες που έχει αποκτήσει το ίδιο. Οπότε, η σύντομη απάντηση είναι ότι δεν θα με πειράξει καθόλου.

Δημοσ.

Άντε ρε βάζελε κι εσύ. Καλά τα έλεγε το παιδί:

Μπορώ εγώ να πάω να γράψω ότι όσοι είναι Παναθηναϊκοί είναι θύματα, ανίκανοι να ξεφορτωθούν το ανήψι του κουμπουροφόρου λαθρέμπορα, βορειοπροαστίτες βολεμένοι;
Δημοσ.

Καλά εξήγα μου εσύ τώρα πώς όλοι εσείς γνωρίζετε τι υπάρχει στο σύμπαν που το 95% του μας είναι εντελώς άγνωστο από τι αποτελείται και ξανασυζητήστε για τη ζωή, το είναι και το θέλω.

Δημοσ.
Κατ'αρχάς γεια σας και πάλι....Λοιπόν αν και εξέφρασα την άποψη μου όπως και πολλοί άλλοι εδώ μέσα νομιιιιιιιζω πως παρεξηγήθηκα....Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το να είναι κανείς άθεος....Μαγκιά του αρκείαυτή του η απόφαση να είναι αποτέλεσμα σοβαρής σκέψης.Και ειδικά για σένα πανκυ το πιστεύω οτι διάβασες και κάτι παραπάνω....Αλλά προς τι τόση ειρωνεία για όλους??

Χμ, για σκέψου το εξής ως απάντηση προς το γιατί (μιας και το υποστήριξες κιόλας):

Γιατί μπορούν όλοι, κουτσοί-στραβοί-χαζοί στον Άγιο Παντελεήμονα να είναι θρησκευόμενοι λες και αυτό αποτελεί τη λογική/φυσική/οφειλόμενα αρχική θέση κάποιου νεογέννητου ανθρώπου, αλλά οι άθεοι πρέπει να σας εξηγήσουμε το σύμπαν μέσα σε ένα ποστ για να μη θεωρηθούμε fashion victims?

Γιατί είναι φυσικό να είναι θρήσκος ο μπούλης που έτσι έμαθε από τη μαμά του και μη τους κύκλους του τάρατε ανάγωγοι άθεοι γιατί θα στεναχωρηθεί το παιδί, αλλά εγώ είμαι discredited ως άθεος επειδή στα 10 κατέβαινα να παίξω μπάλα στη γειτονιά αντί να διαβάζω dawkins?

Γιατί εγώ πρέπει να έχω διαβάσει τα κείμενα της πίστης σου για να στα απορρίψω, ενώ εσύ δε χρειάζεται να τα διαβάσεις γιατί έτσι βρε αδερφέ δε χρειάζεται.

Πόσοι από τους θρησκεύομενους έχουν διαβάσει τα κείμενα της πίστης τους; Τα κείμενα από άλλες θρησκείες; Άθεους στοχαστές;

Αλλά καθαρίζουμε βλέπεις με ένα πίστευε και μη ερεύνα.

Και αυτό δεν είναι αμορφωσιά. Όχι. Είναι αμόλυντο θρησκευτικό συναίσθημα.

Αμορφωσιά είναι που δεν είμαι εγώ σε θέση σήμερα να σου εξηγήσω το σύμπαν ολάκερο.

Δημοσ.
Καλά εξήγα μου εσύ τώρα πώς όλοι εσείς γνωρίζετε τι υπάρχει στο σύμπαν που το 95% του μας είναι εντελώς άγνωστο από τι αποτελείται και ξανασυζητήστε για τη ζωή, το είναι και το θέλω.

Γτ άλλωστε αν δν ξέρουμε τις κβαντικές σταθερές της μακαρονοποίησης στον ορίζοντα των γεγονότων της μαύρης τρύπας δν μπορούμε να ξέρουμε γτ χωρίσαμε με τη γκόμενα.

Δημοσ.
Γτ άλλωστε αν δν ξέρουμε τις κβαντικές σταθερές της μακαρονοποίησης στον ορίζοντα των γεγονότων της μαύρης τρύπας δν μπορούμε να ξέρουμε γτ χωρίσαμε με τη γκόμενα.

Ναι αλλά όταν τόσα πολλά είναι άγνωστα, η επωδός 'ξέρω ότι αυτό υπάρχει ή δεν υπάρχει' ακούγεται κάπως αστεία.

Δημοσ.
E, είπα ότι σταματάω για απόψε αλλά δεν με αφήνεις να αγιάσω :P

Ε θα μας τρελάνεις εσύ...

Και μόνο που δεν πετάς εξυπνακίστικα, ρατσιστικά και σεξιστικά αστειάκια ανάμεσα στις απάντησεις σου πάντως, κάτι δείχνει...

Αμορφωσιά είναι που δεν είμαι εγώ σε θέση σήμερα να σου εξηγήσω το σύμπαν ολάκερο.

Καλύτερα, για θα μέναμε νηστικοί...

Δημοσ.
Ναι αλλά όταν τόσα πολλά είναι άγνωστα, η επωδός 'ξέρω ότι αυτό υπάρχει ή δεν υπάρχει' ακούγεται κάπως αστεία.

εντάξει, όταν όμως το 5% ανήκει σε αυτούς που ακολούθησαν τη γραμμή "δεν υπάρχει", μάλλον σου κόβεται λίγο το γέλιο.

Δημοσ.

εννοώ πως κατά βάση, αυτό το 5% που γνωρίζουμε, το γνωρίζουμε επειδή το έψαξαν οι άνθρωποι που έλεγαν "ο θεός δεν υπάρχει".

και όπως κ να το κάνουμε, 5% αλλά εμείς δν τους έχουμε.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...