Προς το περιεχόμενο

Ο Σατανάς στην Επιστήμη, ο Μεσαίωνας στη Θρησκεία, ο Γιώργος στο Τηλέφωνο.

Φρού-Φρού

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Σίγουρα ο καθένας μιλάει βάσει των εμπειριών του. Το αν οι εμπειρίες του αποτελλούν ικανό δείγμα ώστε να γενικεύει, αδιακρίτως, αυτό ενδεχομένως να είναι και μια άλλη ιστορία, νομίζω.

Από εκεί και πέρα, ελευθερία έκφρασης έχουμε, ειδικά εδώ όπου η ανωνυμία κυριαρχεί και αν πούμε και μια κουβέντα παραπάνω νερό κι αλάτι.

Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι χρήσιμο, ίσως, θα ήταν να μη θεωρούμε και τόσο σίγουρο πως όποιος δεν πιστεύει στα ίδια πράγματα με εμάς είναι θύμα τραγικής πλάνης.

Κατά τα λοιπά, ουδείς, νομίζω, νομιμοποιείται να θεωρεί προσπάθεια φίμωσης τις αντιδράσεις όσων θίγονται από τα γραφόμενά του, εφόσον αυτές παραμένουν σε κόσμια πλαίσια. Παράδειγμα, αν εγώ έβγαινα και έγραφα, "παιδιά πέρασα φίνα το καλοκαίρι, γνώρισα και μια κοπελιά σε κάτι βαφτίσια, η νονά ήτανε, κορμί τρελό, αλλά το καημενάκι στο εστιατόριο που πήγαμε μετά μου έλεγε κάτι παπαριές για αθεϊσμό κτλ", θα ήμουν το λιγότερο αφελής αν νόμιζα πως σε ένα τόσο πολυσύχναστο site δε θα βρισκόταν ένας να μου πει, "βάρδα, μαγκίτη, γιατί λες τον αθεϊσμό παπαριά, είπα εγώ τίποτε για το Μωάμεθ σου;"

Οπότε γυρνάμε στο σεβασμό των απόψεων των άλλων. Ή κάπως έτσι.

ε λοιπόν ναι το παραδέχομαι, είμαι κορμί τρελό και λέω παπαριές για αθεισμο αλλα οχι και αφελές, με προσβάλλεις μαγκίτη :):P:) (just kidding)

• Απαντ. 720
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Σίγουρα ο καθένας μιλάει βάσει των εμπειριών του. Το αν οι εμπειρίες του αποτελλούν ικανό δείγμα ώστε να γενικεύει, αδιακρίτως, αυτό ενδεχομένως να είναι και μια άλλη ιστορία, νομίζω.

Κι αυτό που λες τώρα, γενίκευση είναι :P

Όπως δεν υπάρχουν καλοί βιαστές, έτσι δεν υπάρχουν και μη-παραπλανημένοι θρησκεύομενοι :P

Από εκεί και πέρα, ελευθερία έκφρασης έχουμε, ειδικά εδώ όπου η ανωνυμία κυριαρχεί και αν πούμε και μια κουβέντα παραπάνω νερό κι αλάτι.

Τσου. Δεν υποστηρίζω σε καμία περίπτωση την "ασφάλεια" της ανωνυμίας ώστε να γίνεται κανείς μαλάκας απέναντι σε αυτόν που μιλάει.

Όπως είπα και σε προηγούμενο ποστ, γράφω πάντα όπως θα σου μίλαγα από κοντά. Με το ίδιο ύφος και τον ίδιο λόγο, είτε θα σου έκανα πλάκα, είτε όταν θα μιλούσα σοβαρά, είτε και τα δύο μαζί (που είναι και το πιο δύσκολο, για αυτό και κάποιοι ιδιαίτερα φτωχοί στο μυαλό δεν μπορούν να αντιληφθούν), είτε όταν θα θύμωνα.

Ακόμη θυμάμαι και γελάω, τις συζητήσεις που έκανα πάνω στο ίδιο θέμα με έναν από τους καλύτερους μου παιδικούς φίλους, όταν είμασταν παιδιά. Κι εγώ μόλις είχα ανακαλύψει τον Νίτσε και μιλούσα με ενθουσιασμό για τις ιδέες του, και αυτός ήταν χριστιανός.

Και πλακωνόμασταν με τις ώρες.

Και θυμάμαι τον πούστη που ήρθε μια μέρα σπίτι μου όλο χαρά και μου βάραγε τα κουδούνια επίμονα, για να τον δω στην πόρτα να κρατάει ένα απόκομμα εφημερίδας που είχε αφιέρωμα στον Νίτσε. Και μου είχε σημειώσει το σημείο που ο πρώην φίλος του Βάγκνερ, δήλωνε ότι του Νίτσε του άρεσε πολύ να αυνανίζεται. Και σκάσαμε στα γέλια, γιατί ήταν σαν να έλεγε "κοίτα ένα μαλάκα που τον έχεις και σε εκτίμηση".

Παράδειγμα, αν εγώ έβγαινα και έγραφα, "παιδιά πέρασα φίνα το καλοκαίρι, γνώρισα και μια κοπελιά σε κάτι βαφτίσια, η νονά ήτανε, κορμί τρελό, αλλά το καημενάκι στο εστιατόριο που πήγαμε μετά μου έλεγε κάτι παπαριές για αθεϊσμό κτλ", θα ήμουν το λιγότερο αφελής αν νόμιζα πως σε ένα τόσο πολυσύχναστο site δε θα βρισκόταν ένας να μου πει, "βάρδα, μαγκίτη, γιατί λες τον αθεϊσμό παπαριά, είπα εγώ τίποτε για το Μωάμεθ σου;"

Οπότε γυρνάμε στο σεβασμό των απόψεων των άλλων. Ή κάπως έτσι.

Μμμμ, και σε ποιες πεποιθήσεις και στάσεις ζωής πρέπει να κρατάμε αυτή τη "σεβαστική" και άνευ χαρακτηρισμών στάση;

Στις θρησκευτικές και μόνο; Ή σε όλες;

Δηλαδή αυτός που ζει και αναπνέει για την ομάδα του, που δεν έχει να φάει και τρέχει στα γήπεδα και παίζει ξύλο, είναι και αυτός εκτός κριτικής;

Αυτός που κάνει θυσίες ζώων ως κομμάτι της δικής του λατρείας, είναι και αυτός εκτός κριτικής και χαρακτηρισμών; Ή είναι βάρβαρος;

Που τραβάς τη γραμμή για το ποιες πεποιθήσεις μας επιτρέπεται να βαφτίζουμε ολίγον μελανά και ποιες είναι στο ευγενικό απυρόβλητο;

Δημοσ.

@punky (και ίσως να αφορά και τον paredwse ή άλλους που συμφωνούν):

Ένας αθεϊστής, πέρα από την εντύπωση/βεβαιότητα/γνώση ότι έχει ανακαλύψει προσωπικά μία «καλύτερη» αλήθεια από αυτήν των υπολοίπων, νοιώθει συγχρόνως και την ανάγκη να κάνει κάποιου είδους αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, στο όνομα αυτής; Όπως π.χ., να απομακρύνει από την εξουσία όλους τους θρησκευόμενους, απανταχού της γης; Να εκμηδενίσει απλά το «πάτημά» των προηγουμένων στη θρησκεία, όταν αυτό είναι που τους φέρνει σε θέσεις εξουσίας; Να απομακρύνει από την καθημερινότητά του όλους τους θρησκευόμενους; Να τους φέρει στα «νερά» του; Τί ακριβώς; Τέτοιοι στόχοι πάνε πακέτο με τον αθεϊσμό ή συνιστούν, ας πούμε, ένα πιο ακτιβιστικό παρακλάδι του; Είναι ρεαλιστικοί, κατά τη γνώμη σας (ειδικά ο πρώτος);

Τελικά, ο αγνωστικισμός είναι γαμάτος για να το παίζεις paredwse του διαβόλου σε τέτοιες συζητήσεις. :twisted: Φλωριά, δε λέω! Αλλά έχει γούστο...

Δημοσ.

Ένας αθεϊστής, πέρα από την εντύπωση/βεβαιότητα/γνώση ότι έχει ανακαλύψει προσωπικά μία «καλύτερη» αλήθεια από αυτήν των υπολοίπων, νοιώθει συγχρόνως και την ανάγκη να κάνει κάποιου είδους αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, στο όνομα αυτής; Όπως π.χ., να απομακρύνει από την εξουσία όλους τους θρησκευόμενους, απανταχού της γης; Να εκμηδενίσει απλά το «πάτημά» των προηγουμένων στη θρησκεία, όταν αυτό είναι που τους φέρνει σε θέσεις εξουσίας; Να απομακρύνει από την καθημερινότητά του όλους τους θρησκευόμενους; Να τους φέρει στα «νερά» του; Τί ακριβώς; Τέτοιοι στόχοι πάνε πακέτο με τον αθεϊσμό ή συνιστούν, ας πούμε, ένα πιο ακτιβιστικό παρακλάδι του;

Είναι μέρες που ναι, νομίζω πως αυτή είναι η αποστολή μου στη γη :P

Συν το ότι, πέρα από το να σώσω τον κόσμο, θέλω να σώσω και τον εαυτό μου από όλα όσα εκπροσωπεί ή συνοδεύουν τη θρησκεία.

Ξέρω 'γω; Μπορεί να το έχω βίτσιο να θέλω να πω σε κάποιον "πρόσεχε" όταν πριονίζει το κλαρί που κάθεται. Κάποιος άλλος μπορεί να προτιμά να μην πει τίποτε. Ή άλλος να περιμένει την τούμπα για να γελάσει.

Δημοσ.

Ένας αθεϊστής, πέρα από την εντύπωση/βεβαιότητα/γνώση ότι έχει ανακαλύψει προσωπικά μία «καλύτερη» αλήθεια από αυτήν των υπολοίπων, νοιώθει συγχρόνως και την ανάγκη να κάνει κάποιου είδους αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, στο όνομα αυτής; Όπως π.χ., να απομακρύνει από την εξουσία όλους τους θρησκευόμενους, απανταχού της γης; Να εκμηδενίσει απλά το «πάτημά» των προηγουμένων στη θρησκεία, όταν αυτό είναι που τους φέρνει σε θέσεις εξουσίας; Να απομακρύνει από την καθημερινότητά του όλους τους θρησκευόμενους; Να τους φέρει στα «νερά» του; Τί ακριβώς; Τέτοιοι στόχοι πάνε πακέτο με τον αθεϊσμό ή συνιστούν, ας πούμε, ένα πιο ακτιβιστικό παρακλάδι του; Είναι ρεαλιστικοί, κατά τη γνώμη σας (ειδικά ο πρώτος);

ένας αθεϊστής, είναι ένας αθεϊστής. όπως είπε ο πδ, το μόνο κοινό στοιχείο αυτών των ανθρώπων είναι η άρνηση του θεού. οπότε υποθέτω ο καθένας θα απαντούσε διαφορετικά στην ερώτησή σου.

ο γράφων σου λέει πως δν τον ενοχλεί αν ο πρωθυπουργός ή ο αρχηγός της επανάστασης ή ο κύριος καθηγητής είναι χριστιανός ή γενικά θρήσκος, αρκεί να μην συγχέει αυτό το προσωπικό του πιστεύω με τις κοινωνικές του υποχρεώσεις. ο καθηγητής που σου σκάει μονάδες σε διαγωνίσματα επειδή δν έκανες το σταυρό σου στην προσευχή, ο αρχηγός κράτους που παίρνει χρίσμα από την εκκλησία και γενικά κάτι τέτοιες μπακαλιές νομίζω αξίζουν γοργό και αβασάνιστο θάνατο.

Δημοσ.

^ ρε μαλάκα, ήθελα να ξερα πόσο χρόνο γλυτώνεις σε ένα κείμενο 100 λέξεων, όταν το "δεν" το γράφεις "δν"?

Για όνομα του Θεού :P

Δημοσ.
Συν το ότι, πέρα από το να σώσω τον κόσμο, θέλω να σώσω και τον εαυτό μου από όλα όσα εκπροσωπεί ή συνοδεύουν τη θρησκεία.

Αχα, μάλιστα. Διάγεις βίο εν κλοιώ και απειλούμενο δηλαδή. Βασανιστικό ακούγεται γμτ μου...

Ή άλλος να περιμένει την τούμπα για να γελάσει.

Ποια τούμπα, ρε συ punky; Όταν «πούμε το ποίημα»; Αν υπάρχει μετά θάνατον ζωή και είναι σε άλλο επίπεδο συνειδητότητας, αεροστεγές και μη εφαπτόμενο αυτουνού εδώ, πώς θα του στείλει τα «χαιρετίσματα» του αλλουνού... ;

Δημοσ.
Πολύ καλημέρα σας και καλό μήνα!!!!

Μετά απο διακοπές στην Χαλκιδική και μία χαζή χριστιανική τελετή που με καθιστά επισήμως νονά μιας μπέμπας-κούκλας επέστρεψα (γαμώτη)...

Τι κάνουν τα όμορφα αγόρια και τα τσαχπίνικα κορίτσια???

Ανεξαρτήτως του τί πιστεύεις, κάτι το οποίο και είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου, είναι τουλάχιστον υποκριτικό εφόσον δεν πιστεύεις σε αυτές τις χαζές όπως λές τελετές να είσαι επισήμως η πνευματική μητέρα του παιδιού αυτού.

Διότι ανέλαβες έναν ρόλο στον οποίο δεν πιστεύεις.

Δημοσ.

Θα κάνω ένα off topic διότι έχω τη γνώση και θα θελα να τη μοιραστώ μαζί σας, λαμβάνοντας το θάροος από την εξής πρόταση του Lucifer: αρχηγός κράτους που παίρνει χρίσμα από την εκκλησία.

Λοιπόν η καγκελάρισσα Ανγκελα της Γερμανίας, είναι αρχηγός ενός κόμματος που το πρώτο συνθετικό της ονομασίας του είναι Χριστιανό- (δημοκράτες) και το ταμείο του είναι απευθείας συνδεδεμένο με την εκκλησία της Γερμανίας, αποδεδειγμένα.

Λοιπόν, η καγκελάρισσα, δεν ξέρω σε τι πιστεύει (στη Γερμανία μόνο η εφορία γνωρίζει σε τι πιστεύεις διότι οι πιστοί είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τους κληρικούς τους), αλλά το πιο πιθανό είναι να ναι χριστιανή, σε δημόσιο λόγο της δεν έχει αναφερθεί ποτέ σε Θεούς ή δαίμονες, δεν έχει κάνει ποτέ αναφορά σε θεία ή οτιδήποτε παρόμοιο. Διαβάζοντας κάποιο διεθνές περιοδικό, ο δημοσιογράφος ανέφερε πως στο ντιμπέιτ των υποψηφίων των Δημοκρατικών (που και καλά είναι οι προοδευτικοί) στις ΗΠΑ για το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές ακούστηκε τουλάχιστον 18 φορές από τον καθένα να επικαλούνται το θεό, το σύνολο δηλαδή περίπου 100 φορές σε 3ώρες.

Δε θέλω να το σχολιάσω το συγκεκριμένο γεγονός, αλλά μου έκανε εντύπωση και μάλλον θα έπρεπε να μας ενεργοποιήσει κάποιες ευαίσθητες χορδές της λογικής μας σχετικά με ποιοι ευημερούν, όχι μόνο οικονομικά, και ποιοι όχι.

• Super Moderators
Δημοσ.

Λοιπόν, εν τάχει λίγα πράγματα:

Ορισμένα θέματα τα θεωρούμε "ιερά" εντός και εκτός εισαγωγικών. Άλλος θεωρεί την ομάδα του, άλλος το παιδί του, άλλος την πατρίδα του του και άλλος τη θρησκεία του. Οπότε, μιλάμε για θέμα κατεξοχήν υποκειμενικό. Προσωπικά, αν ο άλλος γυρίσει και πει κάτι για το παιδί μου θα τα πάρω άγρια. "Ψυχρά", μπορεί να είναι ένα μάτσο δικά μου γονίδια κουβάρι με ένα μάτσο γονίδια μιας γυναίκας με την οποία μπορεί σε ένα χρόνο να μη μιλιόμαστε, όμως δεν παύει να είναι κάτι ιερό για μένα. Και μπορεί να υπάρχει η θεωρία ότι αγαπάμε τα παιδιά μας γιατί αποτελλούν γονιδιακή μας προέκταση (άρα μορφή εξασφάλισης της περίφημης "αθανασίας") αλλά εγώ πιστεύω ότι αγαπάω το παιδί μου γιατί είναι ένα πανέξυπνο, αξιαγάπητο, αθώο πλάσμα που του χρωστάω αφού το έφερα σε αυτό τον κόσμο να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να το βοηθήσω να μεγαλώσει και να χαρεί τη ζωή του. Γιατί, δηλαδή, να μη μπορώ να σεβαστώ αυτό που είναι ιερό για τον άλλο όταν μου λέει "στοπ φίλε, άγγιξες ευαίσθητη χορδή"; (και που εμένα αυτό που τον ενοχλεί μπορεί να μου φαίνεται κολοσσιαία μπαρούφα;) Δεν είναι θέμα πολιτικής ορθότητας. Περισσότερο φιλοσοφικό είναι, για το πού και γιατί τραβάμε κάποια όρια.

Είπαμε για ομάδες. Ναι, εκεί τα όρια της (θα ήθελε να είναι) κριτικής έχουν εκτραχυνθεί, αλλά και πάλι υπάρχουν. Μπορώ εγώ να πάω να γράψω ότι όσοι είναι Παναθηναϊκοί είναι θύματα, ανίκανοι να ξεφορτωθούν το ανήψι του κουμπουροφόρου λαθρέμπορα, βορειοπροαστίτες βολεμένοι και να έχω την αξίωση α) κανείς να μη θιχτεί και β) κανείς "αρμόδιος" να μη μου πει, "ώπα, σύντροφε, το παρατραβάς";

Οπότε, γιατί η θρησκεία είναι τόσο "εύκολο" θέμα; Γιατί η οικογένεια είναι ιερό και η θρησκεία δεν είναι; Και, θα μου επιτρέψετε να πω, δε μιλάμε για "κριτική" αλλά για ευθέως απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, αμέσως ως προς ιερές εκφάνσεις μιας συγκεκριμένης θρησκείας και εμμέσως προς όσους τις ασπάζονται ως ιερές και ίσως ακόμη και κομμάτι της ταυτότητάς τους (και δεν αναφέρομαι στην αστυνομική). Το "χαζός" και το "μασημένη τροφή", λ.χ., κατά την ταπεινή μου άποψη δε συνιστούν κριτική. Ευχαρίστως να συμμετάσχω σε μια συζήτηση για το τι έπραξε το Βατικανό, επί παραδείγματι, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ή τι στο διάτανο διάβαζε ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας και δεν πήρε πρέφα τι γινόταν στη χώρα του. Εκεί, ναι, μπορείς να κάνεις κριτική. Εκεί μιλάμε για ιστορία. Το να ειρωνευτώ κάποιον που πιστεύει ότι η ενσάρκωση του θεού του περπάτησε σε νερό, κριτική τίνος πράγματος είναι;

Έλα, όμως, που τα θέματα που σας είπα εμπίπτουν στα "πολιτικά", άσε που μπλέκει φασισμός, ναζί, μπορεί να ακουστεί κανένα κουλό του στυλ "ποιο Ολοκαύτωμα βρε θύματα της Σιωνιστικής προπαγάνδας" και θα γίνει εδώ...

Οπότε, μένουμε στις χαζές τελετές και συνεχίζουμε. Εύκολο.

Δημοσ.
Δε θέλω να το σχολιάσω το συγκεκριμένο γεγονός, αλλά μου έκανε εντύπωση και μάλλον θα έπρεπε να μας ενεργοποιήσει κάποιες ευαίσθητες χορδές της λογικής μας σχετικά με ποιοι ευημερούν, όχι μόνο οικονομικά, και ποιοι όχι.

Tι ακριβώς εννοείς?Θεωρώ ότι η αστική τάξη των ΗΠΑ περνάει καλύτερα από την αντίστοιχη της Γερμανίας απλά όπως και οι Βρεταννοί είναι υπερχρεωμένοι στις τράπεζες.

@panther θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου.Από τη μια τους βρίζουμε και από την άλλη γλείφουμε εκεί που κατουράμε?

Πάντως δε θα θελα να είχα μια τέτοια νονά και το μωρό νομίζω.Οχι νονά που να βρίζει τους παπάδες, νονά που η ίδια είναι "χαζή" αφού συμμετέχει σε χαζή τελετή.Πχ αν εγώ συμμετέχω σε μια τελετή μυησης ανήκω στην ομάδα και χαρακτηρίζομαι ως μέλος της επομένως κληρονομώ όλα τα χαρακτηριστικά της

• Super Moderators
Δημοσ.

Όπως λέει o Luci κι όπως προανέφερα, οι άθεοι δεν έχουμε ενιαίο "δόγμα" ή ενιαία "πιστεύω" (στην περίπτωσή μας, μάλλον μη-πιστεύω, κατά το μη-πόλεμος). Μπορώ, λοιπόν, να σου απαντήσω μόνο όσον αφορά εμένα:

Προσωπικά, έχω την βεβαιότητα ότι γνωρίζω την αλήθεια. Την μόνη αλήθεια, όχι την "καλύτερη" αλήθεια. Με την ίδια βεβαιότητα που γνωρίζω ότι αύριο το πρωί ο ήλιος θα ανατείλει εξ ανατολάς και θα δύσει εις δυσμάς. Είναι απλό. Δεν είναι θέμα πίστης - με την πίστη, μπορείς να πιστεύεις σε μπλε ελεφαντάκια, σε αναστάσεις και θαύματα, σε ουρί του παραδείσου, στη δευτέρα παρουσία, κοινώς σε πράγματα που δεν έχεις δει και, απ'όσο γνωρίζεις, δεν πρόκειται να δεις. Όχι λοιπόν, δεν είναι θέμα πίστης. Είναι θέμα βεβαιότητας.

Όσο για τις "ανάγκες" που περιγράφεις: λυπάμαι, τέτοιες "ανάγκες" κάθαρσης των μιασμάτων τις αφήνω στους απανταχού θεϊστές (αν και δεν μου αρέσει ο όρος "θεϊστής"). Εγώ δεν έχω τέτοιους "ιερούς" σκοπούς. Αυτό για το οποίο θα παλέψω είναι η εξάλειψη κάθε είδους εξάρτησης του κοσμικού κράτους από τη θρησκεία:

Δεν γουστάρω να βλέπω τους βουλευτές να ορκίζονται, ως άλλοι Ταλιμπάν, ενώπιον του ντόπιου αγιατολάχ. Δεν γουστάρω να βλέπω εικόνες μιας θρησκείας στα σχολεία, στα δικαστήρια κλπ. Δεν γουστάρω να βλέπω εγκαίνια ακόμα και δημοσίου αποχωρητηρίου με την παρουσία ιερέα. Δεν γουστάρω να θεωρείται ο θρησκευτικός γάμος ισότιμος με τον πολιτικό. Δεν γουστάρω να υφίστανται τα παιδιά την καθημερινή κατήχηση της θρησκείας.

Αυτά τα θεωρώ απαράδεκτα για ένα σύγχρονο κοσμικό κράτος. Και δεν ονειροβατώ. Όλα τα παραπάνω που αναφέρω, ισχύουν όπως τα περιγράφω στη Δυτική Ευρώπη.

Κατά τα άλλα, ούτε να εξαλείψω κανέναν θέλω ούτε τίποτα. Αλλά θέλω να περιοριστούν οι θεϊστές στα της θρησκείας τους εντός των ιερών τους και των ναών τους. Ας αφήσουν την κοινωνία ήσυχη. Γιατί αλλιώς η κοινωνία θα πρέπει να αμυνθεί.

Ελπίζω να έδωσα το στίγμα μου.

Αρχικό μήνυμα απο Darth Vader

I find your lack of faith disturbing

chokesmlt9.jpg

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...