SGP Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 φώυερμπαχ, αν θυμάμαι σωστά; Karl Popper, στο άρθρο της wiki λέει κάτι και για τον Feyerabend αλλά δεν θα προσποιηθώ ότι είμαι και ειδικός επί του θέματος
dark_banishing Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 Οκ. Βγάλε από το κείμενο σου τη λέξη "θεός" και αντικατέστησέ τη με τη λέξη "λυκάνθρωπος".Κανονικά δεν θα έπρεπε να ακούγεται αστείο, σύμφωνα με τη δική σου λογική; Έτσι δεν είναι; Επίσης, τη Λογική την έγραψα με κεφαλαίο, ακριβώς επειδή είναι ολόκληρη επιστήμη και δεν είναι απλά κάτι που γεννιόμαστε όλοι με αυτό. Εξίσου διασκεδαστική πάντως είναι η στάση των περισσότερων θρησκεύομενων απέναντι σε εμάς τους μοδάτους άθεους, ότι δε χρειάζεται να διαβάσουν κάτι και να μάθουν. Βαθιά νυχτωμένοι για το πόσο μεγάλη πνευματική διαδρομή είναι το ταξίδι μέχρι την αθεΐα. Αστείο; Καθόλου αστείο. Αυτό που λες εσύ είναι αστείο αν το σκεφτείς. Ξαναλέω η έλειψη στοιχείων ότι κάτι ισχύει, δεν αποτελεί απόδειξη ότι αυτό είναι λάθος! Επίσης μπορεί σε κάποιο άλλο πλανήτη να υπάρχουν και λυκάνθρωποι και άνθρωποι με 4 χέρια και ότι άλλο θες. Ούτε για το big bang υπάρχουν απόλυτες αποδείξεις! Είναι μια θεωρία που απλά συμβαδίζει με τους υπάρχοντες νόμους. Αυτό σημαίνει ότι είναι λάθος; Άρα εσύ λες ότι όλες οι επιστημονικές θεωρίες που δεν έχουν αποδειχθεί είναι λάθος! Μπορεί και να είναι λάθος μπορεί και όχι. Εσύ λες ότι είναι όλες λάθος και είσαι το ίδιο λάθος με κάποιον που λέει ότι είναι σωστές. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε ακόμα. Άμα θες μπορείς να πιστεύεις ότι είναι λάθος αλλά αυτό δεν στηρίζεται κάπου. Όπως και η ιδέα σου περί μη ύπαρξης θεού βασίζεται μόνο σε δικές αντιλήψεις. Η αθεία είναι μια μορφή πίστης. Άμα δεν σου αρέσει να το ψάξεις.
punky Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 Karl Popper, στο άρθρο της wiki λέει κάτι και για τον Feyerabend αλλά δεν θα προσποιηθώ ότι είμαι και ειδικός επί του θέματος Σωστά ! Γαμώτο, πάνε πάνω από 10 χρόνια που είχα διαβάσει για το "Falsifiability" και το όνομα Popper είχε σβηστεί από τη μνήμη μου. Θυμάμαι μόνο πως μπινελίκωνε τον Μαρξισμό ως αντιεπιστημονικό. Ρε dark_banishing, βάλε ρε αγόρι μου τη λέξη "λυκάνθρωπος" ή "παταπούφας" στο κείμενο σου και διάβασέ το ξανά. Δε μιλάμε για κάνα παράλληλο σύμπαν. Για τη γη μιλάμε. Σύμφωνα με τη δική σου λογική, το ότι δεν έχουμε δει λυκάνθρωπο, αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να υπάρχουν. Αυτό λες. Και αυτό πιστεύεις (κατ' επέκταση) πως σαν συλλογισμός, κάνει πολύ λογικό την ανάπτυξη της κοσμοθεωρείας ότι οι λυκάνθρωποι υπάρχουν στη γη. Οπότε είναι πολύ φυσικό να πρέπει όλοι να αγοράσουμε μια ασημένια σφαίρα καλού-κακού just in case. Και να στήσουμε τη ζωή μας, όπως ο Βαν Χέλσινγκ, μπας και σπάσει ο διάολος το ποδάρι του. Ούτε αυτό που αρχικά υποστηρίζεις, δεν μπορείς να συνεχίσεις να υποστηρίζεις;
SGP Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 Ξαναλέω η έλειψη στοιχείων ότι κάτι ισχύει δεν αποτελεί απόδειξη ότι αυτό είναι λάθος! Άλλο η έλλειψη στοιχείων και άλλο η (εξ' ορισμού) μη δυνατότητα εύρεσης στοιχείων. Μην προσπαθείς να μιλάς για πίστη με επιστημονικούς όρους, είσαι χαμένος από χέρι, πάρ' τ' αλλιώς...
dark_banishing Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 Ρε dark_banishing, βάλε ρε αγόρι μου τη λέξη "λυκάνθρωπος" ή "παταπούφας" στο κείμενο σου και διάβασέ το ξανά. Δε μιλάμε για κάνα παράλληλο σύμπαν. Για τη γη μιλάμε. Σύμφωνα με τη δική σου λογική, το ότι δεν έχουμε δει λυκάνθρωπο, αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να υπάρχουν. Αυτό λες. Ναι αυτό λέω. Ρε punky ούτε εξωγήινους έχουμε δει, άρα εσύ πιστεύεις ότι δεν υπάρχουν. Και εγώ δε μίλησα για την γη μίλησα γενικά να υπάρχουν κάπου. Γιατί και ο θεός δεν σου είπα ότι υπάρχει στη γη συγκεκριμένα. Και αυτό πιστεύεις (κατ' επέκταση) πως σαν συλλογισμός, κάνει πολύ λογικό την ανάπτυξη της κοσμοθεωρείας ότι οι λυκάνθρωποι υπάρχουν στη γη. Όχι εγώ δεν είπα αυτό. Είπα ότι μπορεί κάπου να υπάρχουν εξωγήινοι μπορεί και όχι.
dark_banishing Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 Άλλο η έλλειψη στοιχείων και άλλο η (εξ' ορισμού) μη δυνατότητα εύρεσης στοιχείων. Μην προσπαθείς να μιλάς για πίστη με επιστημονικούς όρους, είσαι χαμένος από χέρι, πάρ' τ' αλλιώς... Δεν καταλαβαίνω γιατί υποστηρίζεις ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα εύρεσης στοιχείων.
kallair Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 Γιατί αν προσπαθήσεις να ορίσεις αν υπάρχει πίστη και σινάμα αν υπάρχει θεός και προσπαθήσεις να το εξηγήσεις με την επιστήμη, τότε θα καταλήξεις σε αυτό που είχε πει ο νίτσε... "Ο Θεός είναι νεκρος".
marios1957 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 "Ο Θεός είναι νεκρος".... ..."o Mαρξ πέθανε και γω τώρα τελευταία αισθάνομαι κάτι μοναξιές".:???:
dark_banishing Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 Γιατί αν προσπαθήσεις να ορίσεις αν υπάρχει πίστη και σινάμα αν υπάρχει θεός και προσπαθήσεις να το εξηγήσεις με την επιστήμη, τότε θα καταλήξεις σε αυτό που είχε πει ο νίτσε... "Ο Θεός είναι νεκρος". Αυτό που λέω είναι το εξής: Dark: Μπορεί να υπάρχει θεός μπορεί και όχι. Punky: Όχι δεν υπάρχει θεός σίγουρα. Dark: Πώς το ξέρεις Punky: Δεν χρειάζεται να το αποδείξω. Εφόσον δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι υπάρχει αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει σύμφωνα με την Λογική. Dark: Όχι αυτό δεν ισχύει. Εφόσον δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι υπάρχει αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρουμε ακόμα.
kallair Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 Ι was an atheist untill i realized i was God...
parsifal Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 Προσπάθησα να γράψω κι εγώ μερικές απόψεις πάνω στο θέμα/θέματα που συζητάτε. Κάθησα να τα ξαναδιαβάσω πριν πατήσω το Υποβολή, αλλά η αλήθεια είναι ότι με κούρασα και δε με έπεισα τελικά. Που πά' ρε Καραμήτρο;;; Peace to you all, αγαπάτε αλλήλους κλπ. Πάω να ακούσω λίγο Jimi Hendrix...
kallair Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 Μα δεν χρειάζεται να πείσεις κανέναν. Αρκεί να πειθεις τον εαυτό σου και ασε τους άλλους να παν να ... !
Helm21 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 Πήγα για ποδήλατο (έλιωσα μερικά χριστιανικά σκυλάκια με κακια) και το internet εξερράγη. Προσέξτε πως θα απαντήσω στα πάντα. Αυτή είναι η δύναμη του θεού. Όχι, άνευ όρων....Όταν λες αγάπα τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου σημαίνει ότι αγαπάς ΚΑΙ τον εαυτό σου...Πράγμα που σημαίνει ότι όταν ο άλλος έρχεται να σε πριονίσει δεν θα πας να τον αγκαλιάσεις αλλά να αμυνθείς ή να τρέξεις.. Όταν οι χριστιανοί δεν καταλαβαίνουν την πιστη τους εμενα μου περισσεύει. Αν αυτό κατάλαβες από την 'ζωή και το έργο' του κέντρου της πιστης σου, χριστού, εγώ πάω πάσο με καρέ του άσσο. Κάποιος αντί να αμυνθεί ή τρέξει πέθανε στον σταυρο για αυτά που πίστευε (δηλαδή για την αγάπη προς τον κάθε αχρείο) και τώρα νιώθω περίεργα να κάνω τον δικηγόρο του Θεού. Παρακάτω. Δυστυχώς υπάρχουν όροι..Αν διαβάσεις τις επιστολές θα καταλάβεις ποιοι είναι αυτοί...(ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΛΑΘΟΣ,XΡΙΣΤΙΑΝΟΣ=ΗΛΙΘΙΟΣ) Μακάριοι οι φτωχοί το πνεύματι... ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ???? ΕΠΕΙΔΗ ΖΕΙ ΕΔΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΘΕΛΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ ΕΝΙΟΤΕ. Η ζωή δεν είναι ένα απαλό μαξιλάρι για τις πεποιθήσεις σου ούτε οφείλει να είναι. Άμα δεν αντέχουν λίγο τσίγκλισμα δεν μετράνε μια. Ο άλλος δεν δίδαξε την αγάπη για όλους από το σαλόνι του, βγήκε εκεί έξω και προσέβαλε διαφορους για να τους δώσει να καταλάβουν ότι τους αγαπάει. Αλλα τι σου λέω τώρα... Μπορώ άνετα να δεχτώ ότι δεν πιστεύεις και να το σεβαστώ....Εσύ γιατί πρέπει να προσβάλεις αυτό που πιστεύω εγώ? Επειδή το οφείλω. Διαφωνώ μαζί τους και οι θεωρητικές διαφωνίες μας οδηγούν σε απτά, καθημερινά προβλήματα. Είναι λοιπόν κοινωνικό έργο και όχι άδειος ακαδημαϊσμός να δημιουργείται χώρος για διάλογο (αυτό που κάνουμε τώρα δα). Άλλοι το βρίσκουν προσβλητικό, άλλοι όχι, δεν ντρέπομαι καθόλου αν εσύ το βρίσκεις προσβλητικό. Ο σκοπός μου δεν είναι να σε εκνευρίσω, είναι να σε ζορίσω. Οι κοινωνικές ομάδες με διαφορετικές agenda πιέζουν η μια την άλλη. Σε προσωπικό επίπεδο είμαι πολύ 'σιωπηλός αθεϊστής'. Σε κοινωνικό καθόλου, γιατί κυνηγάω το συμφέρον της κοινωνικής ομάδας στην οποια ανήκω. Τα μη μου άπτου αν τα προτιμάς να πας να γίνεις ερημίτης η μοναχος καλή ώρα. Εκεί δεν θα προσβάλλει κανεις αυτά που πιστεύεις, εκτος από την ενδόμυχη γνώση σου ότι χάνεις τον τραγικά πεπερασμένο χρόνο σου. Όταν προσβάλεις την πίστη κάποιου προσβάλεις κάτι βασικό γι'αυτόν. Ο θεός σου προσβάλλει κάθε τι βασικότερο για εμενα με την εφεύρεση-ηθική του. Το 'τι ΠΡEΠΕΙ να κάνω' του με αηδιάζει. Δεν τον ξέρω τον Κύριο και δεν κατάλαβα ποτε γιατί είναι ok να σέβομαι κάτι που δεν το ξέρω. Σε προσωπικό επίπεδο σέβομαι κάθε μαλακια που πιστεύει ο οποιοσδήποτε, whatever gets them through the day. Σε κοινωνικό επίπεδο είμαι εναντια της οργανωμένης μαλακίας επειδή με βλάπτει. Είναι χρέος μου να την προκαλώ. Αν εσείς οι πιστοί δεχόσασταν ότι ρε παιδί μου, τελικά, κανένας δεν συμφωνεί με τον άλλον για την φύση του Κυριου (πράγμα τραγικά αλήθεια) και ότι η πιστη σας είναι εσωτερική, προσωπική και δεν αφορά κανέναν άλλον, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να σας αφήσω στην ησυχία σας κοινωνικά, επειδή απλά δεν θα αποτελούσατε καμια ομάδα που ασκεί καμια πίεση. Απλά? Έχω έναν πολύ αγαπητό φίλο που έμαθα μετά από χρονια ότι μέσα του επικοινωνεί με τον θεό του. Δεν έχει τίποτε να πει σε εμενα για αυτό το ζήτημα. Δεν έχω τίποτε να πω εγώ σε αυτόν για αυτό το ζήτημα. Ο θεανθρώπινος μηχανισμός με κεφάλι τον Κύριο και σώμα που λέγεται εκκλησια πρέπει να καεί σε εξαγνιστικές φλόγες που θα λιώσουν τον σκοταδισμό που δρα ως δικαιολογία για την εξυπηρέτηση των ταπεινοτέρων από όλων τον ενστίκτων μέσα στον άνθρωπο-ζώο: την επιβολή, τον έλεγχο, τον εξαναγκασμό. Βάζω το λιθαράκι μου. Αυτά πιστεύω. Πως τολμάς εσύ να προσβάλλεις αυτά που πιστεύω εγώ? (πλακα κάνω, μην ανησυχείς, προσέβαλλε ελευθερα, αντέχω. Ιδέες είναι, δεν είναι η θεία μου). Και βέβαια πρέπει να φερθει χριστιανικά αλλά όταν, επαναλαμβάνω, προσβάλεις δεν περιμένεις κάτι καλό....Είναι κάτι που αφορά τον ίδιο ρε παιδί μου, αναιρείς κάτι απο αυτόν, γιατί πρέπει να το κάνεις? Επειδή το μέλλον ορίζεται από την θέληση αυτουνού που θα αντέξει την πίεση. Εκπροσωπώ τα πιστεύω μου όπως και εσύ. Η τριβή είναι καλο πράγμα. Αν οι χριστιανοί φερόντουσαν χριστιανικά (με αγάπη και αποδοχή) θα είχαν εκλείψει κάπου στο 200 m.x σαν μια ακόμα από τις χιλιάδες ιουδαϊκές αιρέσεις της εποχής. Υπάρχουν μοτίβα συμπεριφοράς και για Άθεους? Δηλαδή εγώ αν προσβάλω έναν Άθεο πως να περιμένω να συμπεριφερθεί? Αν προσβάλλεις τον θεό του άθεου είμαι σίγουρος ότι θα σε κεράσει καμια μπίρα. Υπάρχει. Και λέγεται ελεύθερη βούληση. ...να μην βάλω τρικλοποδιά σε φίλο αθεϊστή λέγοντας ότι είμαι απολύτως ντετερμινιστής και δεν πιστεύω σε καμια ελεύθερη βούληση, δεν πρέπει ε? Προσωπικά δεν πρόκειται να κοροιδέψω ποτέ κάποιον επειδή είναι άθεος. Σίγουρα θα διαφωνήσω μαζί του αλλά δεν θα έφτανα στο σημείο να χυδαιολογήσω σχετικά με την οπτική του για τον κόσμο... Εσείς γιατί απορρίπτετε αμέσως σαν trash και να κοροιδεύετε την ιδεολογία κάποιου που πιστεύει???? Ήμουν καυστικός, αλλα υπερβάλλεις. Δεν κορόιδεψα κανέναν έντονα (είμαι σίγουρος ότι ο χριστός κάποτε υπήρξε μικρότερος χριστούλης) ούτε απορρίπτω τίποτε σαν σκουπίδι. Το εξετάζω ως ύποπτο, επικίνδυνο και οπισθοδρομικό. Κατ'αρχήν πρέπει να γίνει ξεχωρισμός του τι εννοούν όταν λένε άθεος .Γιατί πιστεύουν σε κάτι κ με το άθεος εννοούν οχι Χριστιανός . Για εμενα η έκφραση 'αθεϊστής' (και όχι α-θεός) περιγραφει την φυσική μου κατάσταση, δεν είναι αντιθετικός ορος. Δεν είμαι 'όχι χριστιανός'. Δεν έχω ιδέα, ουδέποτε είχα τι είναι αυτό το πράγμα στο οποιο οι χριστιανοί (μεταξύ άλλων) αναφέρονται ως δημιουργό και Κύριο, κάθε προσπάθεια να μου το εξηγήσουν με λέξεις έπεσε στο κενό οποτε και είναι απολύτως ενστικτώδες για εμενα να μην συμπλέω με πρακτικές και μεθοδολογίες που βασίζονται πάνω στην παραδοχή της Θέλησης ενός όντως που δεν καταλαβαίνω στην καθημερινή ζωή. Είμαι σε αντιπαράθεση με ανθρώπους που από την δίκια μου οπτική γωνια πιστεύουν στον ροζ άυλο μονόκερο, και όχι μονο αυτό αλλα η θέληση του αυτού μονόκερου είναι σκληρή, είναι νομος, είναι αίμα. Δλδ εγώ σαν Χριστιανή να πρέπει να ανέχομαι οτι πει ο κάθε ''infashion άθεος'' που λέει ο Σελλερς αλλά να μη θίγω τα πιστεύω του κάθε άθεου . Θίγε άφοβα, οι αθεϊστές αντέχουν, εκτος αν είναι απλά λόγο μόδας αυτό. Λόγο των κοινωνικών πιέσεων που νιώθουν αυτοί οι οποιοι κάνουν την επιλογή να είναι κοινωνικά φανερά άθεοι όμως, σπανια θα βρείς απλά 'in fashion' όπως τους λες, αθεϊστές. Άμα σε έχουν δείρει μια-δυο φορες (καλά χριστιανόπουλα) επειδή δεν καταλαβαίνεις τι στο διάολο είναι αυτός ο μονόκερος το σκέφτεσαι καλά ποσο in vogue είναι να είσαι διαφορετικός. Καλά κρασιά φίλε punky...Βλέπεις πολύ καλά τη διαφορά μεταξύ του αντικειμένου της συζήτησης μας(αφορά 6000000000 ανθρώπους) και των Βρυλ (αφορά 6000 ανθρώπους) Argument from popularity. Κάποτε ο πλανήτης σύσσωμος πίστευε ότι η γη είναι επίπεδη. ΕΝΩ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΟΜΥΑΛΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙΣ ΜΙΑ ΑΠΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ Τι περιλαμβάνει φιλε freestyler, η 'μη-ανοχή του αθεϊστή? Το να σε κοροϊδέψει λίγο? Ενώ τι περιλαμβάνει φιλε freestyler, η μη-ανοχή ενός θρησκευτικού κράτους προς τους αθεϊστές? Την σύσσωμη κοινωνική κατακραυγή την έχεις γευτεί ποτε? Σου έχει ασκηθεί ποτε βία για αυτά που πιστεύεις? Να είσαι πιο προσεκτικός με τα μεγέθη. Παίζουν ρολο. Σταματήστε να νομίζετε ότι είστε πιο πάνω απο τους θρήσκους. Αυτό δεν είναι αθεισμός είναι υπεροψία. Η ΖΩΗ είναι υπεροψία. Ο άνθρωπος κοιτάει ψηλά. Εκτος αν είσαι καλός χριστιανός οποτε πρέπει να βάζεις το καλο του συνανθρώπου σου πάνω από το δικό σου. Το θέμα είναι αυτό που υποστηρίζεις και ασπάζεσαι να το κάνεις με αξιοπρέπεια....Σέβομαι τον άθεο αλλα δε σέβομαι αυτόν που διατείνεται ότι είναι άθεος βρίζοντας την όποια θρησκεία.... Αξιοπρέπεια αξιοπρέπεια αξιοπρέπεια. Σιγά τα ιντερνετικά αίματα. Δεν έχει γίνει καμια προσβολή ανθρώπων ως τώρα σε αυτήν την συζήτηση, και οι Ιδέες δεν είναι πρόσωπα να προσβάλλονται, αντέχουν, Ιδέες είναι. Σοβαρά τώρα...Έχεις κάτσει να διαβάσεις την καινή διαθήκη έστω μια φορά? Γιοκ. Έχω διαβάσει παλαιή και καινή (προτιμώ την παλιά για το sex και τον θάνατο. Γενικά προτιμώ τον θεό σας όταν συμπεριφέρεται τελείως εξόφθαλμα σαν 5χρονο με attention-seeker complex). Εσύ έχεις διαβάσει Richard Dawkins ας πούμε που είναι και εύκολος? Όσο απορώ με εκείνους που μετά βεβαιότητας διακυρήσσουν την ύπαρξη της οποιασδήποτε θεικής οντότητας, άλλο τόσο απορώ με εκείνους που μετά βεβαιότητας διακυρήσσουν την ανυπαρξία οποιασδήποτε θεϊκής οντότητας. Αυτό είναι το cliche ivory tower επιχείρημα διαδικτυακά, βρίσκω. Ο cool απέχων. Πιο έξυπνος από τους ταπεινούς θρήσκους (τους οποιους εσωτερικά σιχαίνεται ως βλάκες) όσο και από τους φωνακλάδες αθεϊστές (που αντιπαθεί επειδή είναι το κέντρο της προσοχής). Say it ain't so! Εξήγησε μου σε μια γλώσσα που καταλαβαίνω τι είναι μια θεϊκή οντότητα, και να συζητήσουμε μετά αν εφάπτεται σε επίπεδα που μπορούμε να συλλέξουμε δεδομένα υπέρ η κατά, αν τελικά η λέξη 'ΥΠΑΡΧΩ' είναι φτιαγμένη για να περιγραφει τέτοια μετα-φυσικά οντα. Οι ιδέες 'υπάρχουν', Snoob? 'Υπάρχουν' όπως υπάρχει και η ύλη? Είναι επιστημολογικό το ζήτημα και σε αυτό το επίπεδο πρέπει να συζητηθεί, όχι στο θεολογικό. Και σε αυτό το επίπεδο αρνούνται οι (μισοί) αθεϊστές την 'ύπαρξη' θεών. Επειδή δεν βγάζουν νόημα. Δεν είναι φτιαγμένη η γλώσσα για να τους συζητάει. Η λέξη υπάρχω φτιάχτηκε για να περιγραφει τα ψαρια και τις πέτρες, όχι τον ερωτα μέσα στην καρδια μου. Αυτό το ταπεινό 'υπάρχω' είναι που δεν αξίζει σε θεούς. Το υπάρχω που λένε συχνά οι άνθρωποι για να περιγράψουν τον αιθέρα, την χαρά, την αισιοδοξία μια χαρά ταιριάζει και στους θεούς. Κανεις δεν καταλαβαίνει τι σημαίνουν αυτά τα πράγματα, πάμε όλοι στα τυφλά ελπίζοντας ότι εννοούμε κάτι παραπλήσιο και όταν το εξετάζουμε με λόγια μας πιάνει πονοκέφαλος, ή γράφουμε ποίηση. Ο θεός ως ιδέα υπάρχει. Απλά είναι μια κακοσχηματισμένη ιδέα. Αν ο θεός ήταν πρόσχημα για ποίηση μονο θα ήταν καλλίτερα τα πράγματα. Το απόλυτο της πεποίθησης είναι που με κάνει και απορώ. Αν σε κάνει να νιώθεις καλλίτερα δεν έχω καμια σταθερή, βαθιά και έντονη επιστημολογική πιστη σε τίποτα, σε καμια δήλωση σε κανένα επίπεδο. Πάω με τις πιθανότητες. Μιλάω (και επιχειρηματολογώ) σαν αυτόματο ων που είμαι για λόγους πολυσύνθετους, αδύνατο να καταμετρηθούν και αξιολογηθούν από εμενα τον ίδιο (το A να ορίζει το A είναι αστείο) οι οποιοι σίγουρα όμως δεν είναι περί της εύρεσης της Μιας Αληθειας. Με απασχολεί η αντίδραση στις θρησκείες επειδή έχουν εφαρμοσμένους, πρακτικούς κινδυνους. Αν χρειάζεται να λιώσω στο μυαλό κάποιου την θεωρητική ιδέα του θεού του για να σταματήσει να με βάλλει με την εμετική θρησκεία του, τότε θα το κάνω. Αν την κράταγε για τον εαυτό του εξαρχής δεν θα χρειαζόταν το υπαρξιστικό mind-trip καν. Προσωπικά με ενοχλεί αφόρητα ο προσηλυτισμός και από τις 2 πλευρές και όσο δεν προσπαθεί κάποιος να μου τον επιβάλλει, σέβομαι τις απόψεις του και αν μου ζητηθεί αντιπαραθέτω τις δικές μου. Κοινωνική υποχρέωση προς τους υποφέροντες μας οδηγεί να ξεπερνάμε αυτή την αριστοκρατική σου ευγενία (που μου είναι και εμενα γενικά η πιο πρωτόλεια ροπή). Όλα καλά με το να είμαστε υπεράνω μέχρι που κάποιος καίγεται ζωντανός. πάρτε και κάνα βιβλίο Λογικής για να διαβάσετε Ξεκινήστε με επιστημολογία καλλίτερα. Θα τα παρατήσετε όλα νωρίτερα και θα πάτε να κάνετε κάνα μπάνιο και να φάτε κάνα αρνάκι είναι πιο ωραία. Οι λέξεις είναι λάθος. Άρα όπως σωστά σου είπε δεν είσαι άθεος είσαι αγνωστικιστής. Δηλαδή λές μπορεί να υπάρχει μπορεί και να μην υπάρχει. Ο άθεος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει θεός με καμιά παναγία. Επιστημολογία. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το ζήτημα είναι τι σημαίνουν οι έννοιες, αν μπορείς να τις επικοινωνήσεις και και αν και ποσο μπορείς να εμπιστευτείς την γνώση, όχι αν ο θεός υπάρχει. Σκέψου παραπάνω τι σημαίνει 'υπάρχει', όχι τι σημαίνει 'θεός' και θα τρομάξεις τον εαυτό σου. Ίσως ζούμε σε ένα ποσιτιβιστικο σύμπαν, αλλα σίγουρα δεν είμαστε εξοπλισμένοι για την κατανόηση του πως λειτουργεί. Ο αθεϊστής είναι 'stong atheist' αν πιστεύει ότι ένας θεός θα έπρεπε να αποδεικνύεται η ύπαρξη του για να τον πιστέψει, ενώ ο 'weak atheist' (οι οροι που προτιμούνται) δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει θεός, για να κάνω μια απλούστευση. Εγώ είμαι weak atheist επειδή δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει ο ορος, αν μπορεί κάποιος να μου τον εξηγήσει (και να μου εξηγήσει και πολλά αλλα πράγματα) τον ευχαριστώ πολύ. Μέχρι τότε δεν οφείλω καμια κατανόηση της ψυχοπάθειας που καταλαβαίνω ως 'θρησκευτική διάθεση'. Πρέπει να προασπίσω την καταπολέμηση της επειδή σαν κάθε ψυχοπάθεια είναι επικίνδυνη. Εσείς ποσο σέβεστε τους βίαια σχιζοφρενείς? εγώ πες ότι δέχομαι για χάριν της κουβέντας μας, ότι υπάρχει κάτι που ξεφεύγει από την πραγματικότητα και από την ανθρώπινη λογική.Ποιος το μεταλαμπάδευσε στο δίποδο αυτό ον που αντιλαμβάνεται την στενή πραγματικότητα και περιορίζεται μέσα στους τοίχους της ανθρώπινης λογικής; Μπράβο. Οι λέξεις γιατί είναι φτιαγμένες? Για να δίνει ο ψαράς 2 ψαρια στον χωρικό και ο χωρικός 2 δραχμές στον ψαρά. Δεν είναι φτιαγμένες για να συζητάνε ά-λογα, υπέρ-λογα, α-τέλειωτα οντα από το υπερπέραν. Το να υποστηρίζεις ότι δεν υπάρχει θεός, επειδή δεν υπάρχει απόδειξη ότι υπάρχει είναι το ίδιο λάθος με το να υποστηρίζεις ότι υπάρχει θεός επειδή δεν υπάρχει απόδειξη ότι δεν υπάρχει. Δεν χρειάζεται να ανοίξω κανένα βιβλίο λογικής για να το μάθω αυτό. Συμφωνώ. Δεν θα το μάθεις σε κανένα βιβλίο Λογικής αυτό. Χρειάζεται να ανοίξεις βιβλίο Λογικής για να καταλάβεις ότι αυτό που λες είναι λάθος. Συγκεκριμένα ίσως στο κεφαλαιο Burden of Proof, άντε και μια ψιλή από τον αμφιλεγόμενο κύριο Occam. Επίσης η έλειψη στοιχείων για κάτι δεν αποτελεί απόδειξη ότι κάτι είναι λάθος.Ούτε ότι είναι σωστό. Έλλειψη στοιχείον αποτελεί απόδειξη ότι κάτι δεν υπάρχει, μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Γενικά, αυτό το βιβλίο Λογικής που λέγαμε...
dark_banishing Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 Συμφωνώ. Δεν θα το μάθεις σε κανένα βιβλίο Λογικής αυτό. Χρειάζεται να ανοίξεις βιβλίο Λογικής για να καταλάβεις ότι αυτό που λες είναι λάθος. Συγκεκριμένα ίσως στο κεφαλαιο Burden of Proof, άντε και μια ψιλή από τον αμφιλεγόμενο κύριο Occam. Το burden of proof ισχύει στα δικαστήρια μόνο. Έλλειψη στοιχείον αποτελεί απόδειξη ότι κάτι δεν υπάρχει, μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Γενικά, αυτό το βιβλίο Λογικής που λέγαμε... Αν μου το βρεις αυτό γραμμένο θα πέσω από τον γκρεμό.
omnislash Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2007 πρέπει να ναι το μεγαλύτερο ποστ στο μπλα μπλα Συνεχίστε...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.