Kariajoulas Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 Share Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 Sorry για το μέγεθος προκαταβολικά. Αυτόν το μήνα ή τον επόμενο θα μου δώσουν κάποια χρήματα (1.500 ευρώ) από ένα πρόγραμμα που κάνω με χρήση videocamera και σκέφτομαι να τα χρησιμοποιήσω για να αναβαθμίσω την υπάρχουσα sony niniDV DCR-HC23 0,8 Μp με κάποια καλύτερη. Τις κάμερες με DVD τις απέκλεισα αμέσως, μια και χρησιμοποιώ το Premiere για επεξεργασία και είχα καταλήξει σε κάμερα με Hard Disk. Σίγουρα η ποιότητα του DV είναι καλύτερη από το mpg2 αυτών με hard disk, αλλά δεν έχω σκοπό να γεμίσω με κασετούλες τα ντουλάπια μου και φυσικά να παίζω τα video αμοντάριστα από τη videocamera σε σύνδεση με την τηλεόραση. Οπότε και η ποιότητα DV μετά από το σχετικό μοντάζ θα κατέληγε σε παραπλήσια αυτής με σκληρό δίσκο. Το πρόβλημα που γεννήθηκε αμέσως ήταν απλή ή High Definition (HD)? Μετά από σκέψη κατέληξα στο ότι τα οικονομικά μου δεν θα μου επέτρεπαν σε βάθος 5 χρόνων να αγοράσω μια HD tv και ένα desk HD dvd player για να απολαμβάνω τις HD δημιουργίες μου με την HD videocamera που θα έπαιρνα. Επίσης θα έπρεπε να κάνω μια καλή αναβάθμιση στο PC μου (κάρτα γραφικών κλπ) για να μπορώ να διαχειριστώ το παραγόμενο HD video πριν το γράψω σε BlueRay ή HD-DVD. Επίσης το HD προϊόν ΔΕΝ θα μπορούσε να παίξει στα συμβατικά deskDVD players και TV των φίλων μου. Έτσι με βαριά καρδιά αποφάσισα ότι μετά από 5-6 χρόνια που οι περισσότεροι θα έχουμε μεγαλύτερη εξοικείωση με το νεοεισερχόμενο format του HD θα κάνω την αναβάθμιση σε HD. Μετά από πολύ ψάξιμο σε περιοδικά πείστηκα ότι το μοντέλο της JVC GZ-MG505 ήταν ότι ακριβώς ζητούσα. Αποθηκεύει σε σκληρό δίσκο 30 Gb (άρα τέλος το πρόβλημα με τις κασέτες), έχει είσοδο μικροφώνου, τριπλό αισθητήρα 3Χ1,3Μp και το πολύ σημαντικό φωτογραφική ποιότητα 5 Μp (μια και δεν έχω ψηφιακή φωτ. μηχανή). Όπου και αν έχω διαβάσει αναφορές για αυτήν την videocamera όλοι συμφωνούν ότι είναι ότι καλύτερο. Ψηφίστηκε η καλύτερη για το 2006 από την TIPA. Εκεί λοιπόν που ήμουν ήσυχος και περίμενα το έμβασμα με τα 1500 για να πάω να την πάρω, πέφτω πάνω σε μια νεότερη (μοντέλο 2007) την JVC GZ-MG575 με λίγο καλύτερα χαρακτηριστικά (40 σκληρό, firewire, night shot, doc station, κλπ) αλλά με 1 CCD των 5 Μp. Και εδώ και το πρώτο ερώτημά μου. 3x1,3 Μp ή 1x5 Μp? Επίσης μπορεί να έχω αποκλείσει τις HD αλλά αν κάποιος (αφού λάβει υπόψη του αυτά που έχω γράψει) μπορεί με επιχειρήματα (παρακαλώ) να με κάνει να αλλάξω απόφαση, «ψήνομαι» για HD ακόμα. Τα 1500 ευρόπουλα φτάνουν και για HD. H JVC GZ-HD7 (και ΗD είναι, και με σκληρό δίσκο) δε θα με χάλαγε. Θα έβαζα +100 από την τσέπη μου βέβαια (μια και κάνει γύρω στα 1600, αλλά αξίζει να τα δώσω τώρα? Ευχαριστώ προκαταβολικά Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dr.Strangelove Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 Share Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 Σίγουρα η ποιότητα του DV είναι καλύτερη από το mpg2 αυτών με hard disk, αλλά δεν έχω σκοπό να γεμίσω με κασετούλες τα ντουλάπια μου και φυσικά να παίζω τα video αμοντάριστα από τη videocamera σε σύνδεση με την τηλεόραση. Οπότε και η ποιότητα DV μετά από το σχετικό μοντάζ θα κατέληγε σε παραπλήσια αυτής με σκληρό δίσκο. Η ποιότητα του βίντεο που θα πάρεις μετά από μια multipass μετατροπή με έναν καλό MPEG-2 encoder είναι πολύ καλύτερη από την real time κωδικοποίηση που γίνεται στην κάμερα. Βέβαια αυτό απαιτεί και αρκετές ώρες δουλειάς στο PC. Επίσης, μετά από το μοντάζ στο Premiere μπορείς να το μεταφέρεις ξανά σε κασέτα DV και να το έχεις στο αρχείο σου χωρίς την παραμικρή απώλεια σε ποιότητα. Για τις κάμερες δεν ξέρω να σου πω ποιά είναι καλύτερη, αλλά νομίζω ότι για την JVC GZ-HD7 αν και είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή σε HD δεν αξίζει να δώσεις 1600? όταν σε 1-2 χρόνια θα μπορείς να πάρεις κάτι καλύτερο με τα μισά λεφτά. Ακόμα είναι πολύ νωρίς για HD και όπως λες κι εσύ, ακόμα και να την πάρεις, που θα δεις τα βίντεο που θα τραβάς; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Kariajoulas Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2007 Μέλος Share Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2007 Προς Dr.Strangelove Στο δεύτερο σκέλος της απάντησης σου έχεις δίκιο. Αλλά όταν κάποιος σου δίνει 1500 ευρώ και σου λέει μέσα σε 2 μήνες μπορείς να τα ξοδέψεις για αγορά ΜΟΝΟ camcorder μπαίνεις στον πειρασμό να το σκεφτείς ακόμα και για HD. Σήμερα πήγα από ένα μαγαζί και κατέληξα στο ότι το HD μπορεί να περιμένει 3-4 χρονάκια ακόμα μέχρι να αγοράσω και τα υπόλοιπα σύνεργα σε HD. Οπότε ωστόσο θα κάνω τη δουλειά μου με ND… Στο πρώτο τώρα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είμαι επαγγελματίας, ούτε οικονομικά μπορώ να αντεπεξέλθω στο full αυτού του ακριβούτσικου χόμπι. Απλά τη βρίσκω να ασχολούμαι με την απεικόνιση της κίνησης. Επίσης τις διάφορες εκδρομές που πηγαίνω με την παρέα μου, αφού τις μοντάρω, υποτιτλίσω κλπ, να τις έχω σε DVD και να δώσω και στα κολλητάρια αντίγραφα για να θυμούνται τα όσα κάνουμε. Οι ώρες στο pc δεν είναι κάτι που με ενοχλεί ιδιαίτερα. Έχω συνηθίσει πλέον. Πάμε στην ποιότητα του video. Περίπτωση πρώτη: Ένα camcorder μάρκας Χ με ανάλυση 3 Mb που γράφει σε κασέτα DV. Υπάρχουν 3 είδη κασετών. Οι φτηνές, οι μεσαίες και οι ακριβές. Θα μου πει κάποιος αφού θες ποιότητα, θα αγοράζεις τις ακριβές που αποδίδουν το maximum. Επίσης δεν θα κάνεις πολλές επανεγγραφές στην ίδια κασέτα γιατί θα επηρεαστεί το μαγνητικό μέσο και θα χάνει. Οκ μέχρι εδώ, αν και δεν με ενθουσιάζει η ιδέα να σκάω τόσο συχνά το όχι και ευκαταφρόνητο κόστος των ακριβών κασετών DV. Σου γράφω αυτό που κάνω τώρα. Πήγα με την παρέα μου το Πάσχα Τυνησία και το αποτέλεσμα ήταν 3 κασέτες. Οι 3 κασέτες εισάγονται στο pc απευθείας στο Premiere και μετά τη σχετική επεξεργασία (μοντάζ, υπότιτλοι, διάφορα effects κλπ) καταλήγουν σε ένα video DV διάρκειας 2 ωρών και 10 λεπτών μεγέθους 29 Gb. Το σπάω σε 2 μέρη και τα βάζω στο Encore ή Nero Vision και μου τα γράφει σε 2 DVD. Άρα η συμπίεση θα είναι τα 15 περίπου του κάθε μέρους να τα κάνει 4.7 Gb που χωράει το DVD. Αν κάνω χρήση double layer DVD που έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα ίσως η ποιότητα να είναι και λίγο καλύτερη μια και θα κάνει λιγότερη συμπίεση. Παρεμπιπτόντως πριν από 4-5 μήνες δοκίμασα να γράψω ένα video DV όγκου 15 Gb σε απλό DVD και σε double layer DVD και όταν τα έπαιξα στην TV δεν παρατήρησα διαφορά. Το προϊόν όλης της δουλειάς μπορώ από το Premiere (όπως λες και συ) να το ξαναγράψω μονταρισμένο σε κασέτα και να την κρατήσω ως αρχείο. Άρα θα έχω στο αρχείο μου μια κασέτα (σε πολύ καλή ποιότητα) που μπορεί αργότερα να την μεταφέρω σε άλλη μορφή, Blueray ? Γιατί? Η ανάλυση θα είναι 720x576 και αυτό δεν αλλάζει. Θα έχω επίσης στο αρχείο μου και ένα DVD για να το βλέπω όποτε θέλω με την παρέα μου μέσω του desk DVD player και να το αντιγράφω σε άλλους. Διπλά αρχεία ??? Περίπτωση δεύτερη: Ένα camcorder μάρκας Χ με ανάλυση 3 Mb που γράφει σε σκληρό. Αν υποθέσουμε ότι το είχα στην Τυνησία, θα μου έγραφε 3 ώρες video σε mpg2 σε πολλά μικρά τμήματα. Τα βάζω στο Premiere και μετά τη σχετική επεξεργασία (μοντάζ, υπότιτλοι, διάφορα effects κλπ) καταλήγουν σε ένα video DV διάρκειας 2 ωρών και 10 λεπτών μεγέθους Χ Gb. Το σπάω σε 2 μέρη και τα βάζω στο Encore ή Nero Vision και μου τα γράφει σε 2 DVD. Ερώτημα: Από τη στιγμή που και στις 2 περιπτώσεις το προϊόν DVD θα παίζει σε επιτραπέζιο DVD player, θα είναι αισθητή η διαφορά ποιότητας των 2 DVD (από κασέτα και από σκληρό δίσκο) στην απλή CRT TV που έχω? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kallair Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2007 Share Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2007 en katakleidi stin apli tileorasi den tha deis kamia apolitws diafora stin poiotita. o genikos kanonas pou isxiei k den xreiazetai na mpaineis se parapanw leptomereies einai oti oso kaliteri poiotita exei i source , toso megaliteri tha einai i pithanotita na bgaleis k kalitero apotelesma. se auto ton tomea to dv iperterei mias k einai kaliteri periptosi (to mono arnitiko einai oti pianei perissotero xwro ston skliro kata tin epeksergasia). ta dvdrecorders exoun to pleonektima tis euxristias k tis amesotitas gia kapoion pou den thelei ta polla polla. se kapoion pou tha kanei re-author k montaz, to dv einai monodromos. tora i erotisi pou kaneis gia blueray i apantisi einai aplws OXI. to blueray xrisimopoiei diaforetikous algorithmous k megalitera bitrate. to mono pou tha katafereis an kaneis re-author ta videos sou se format blueray movie, tha einai ena video mes sta junkies k tin tholoura. kai auto tha einai emfanestato se mia hdtv. mporeis na kaneis to eksis mias k eida oti exeis megalo badget. agorazeis mia high definition camera. poio einai to pleonektima sou se sena? 1on. exeis ARISTI pigi gia epeksergasia. akomi k an einai mpeg-2 i kodikopoiisi, milame gia 1080p analiseis... auto apo mono tou sou dinei pollapla kaliteri eikona san source gia ta videakia sou se sxesi me mia dv camera. 2on. mporeis na kratiseis ta backup sou eite se sd analiseis, eite se hd analiseis. auto sou dinei mia asfaleia gia to mellon oste na min xalaseis lefta gia agora neas kameras mellontika. k min geliesai, den tha kanoun toso fthinotera sto mellon. tha perasei kamposos kairos mexri na einai to idio prosites oso einai oi dv kameres tora. afou exeis to budget, min to afiseis. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dr.Strangelove Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2007 Share Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2007 Αλλά όταν κάποιος σου δίνει 1500 ευρώ και σου λέει μέσα σε 2 μήνες μπορείς να τα ξοδέψεις για αγορά ΜΟΝΟ camcorder μπαίνεις στον πειρασμό να το σκεφτείς ακόμα και για HD. Αγαπητέ, αφού πληρώνει άλλος και σου τα δίνει μόνο για κάμερα, μην το σκέφτεσαι καθόλου. Πάρε την GZ-HD7. Σύμφωνα με τον skroutz υπάρχουν καταστήματα στην Ελλάδα που την έχουν στα 1500? οπότε δε χρειάζεται να βάλεις τίποτα από την τσέπη σου. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nickolas Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2007 Share Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2007 Πάντως έχει βγει και ΗD camera με κάρτα μνήμης! Είναι η Sony HDR-CX6EK. Σε στικάκι 8GB λένε γράφει περίπου 3ωρο αν και δε νομίζω αυτό να είναι full ποιότητα... Εφόσον κρατήσεις την κάμερα καιρό (δίνεις και αρκετά χρήματα) πάρε την HD. Σε λίγο όλοι θα έχουν σχετικές συσκευές. Εμάς η Hi8 Sony μετρά ήδη 12 χρόνια ζωής!!! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
papadakn Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2007 Share Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2007 Την Canon HV20 την έχεις υπόψιν σου? Απο όσο διαβάζω, αυτή τη στιγμή θεωρείται ότι καλύτερο σε HD. Πάντως προσωπική μου γνώμη είναι ότι πλέον δεν αξίζει να πάρεις videocamera SD. Αν χρειάζεσαι την camera τώρα να πάρεις ότι καλύτερο μπορείς με τα χρήματα που διαθέτεις. Αν μπείς στον φαύλο κύκλο του να περιμένεις να πέσει η τιμή, θα βγεί ένα νέο ακριβό μοντέλο και πάλι θα είσαι στο ίδιο δίλλημα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Kariajoulas Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2007 Μέλος Share Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2007 Προς kallair Για να κάνω επεξεργασία σε HD video πρέπει να κάνω χωρίς καμία συζήτηση αναβάθμιση σε hardware και software. Και άντε πες ότι στο software γίνεται χωρίς κόστος, στο hardware? Μέχρι και οθόνη πρέπει να αλλάξω για να ανεβάζει τόσο υψηλές αναλύσεις. Και άντε βάζω το χέρι βαθιά στην τσέπη και αναβαθμίζω όλο το pc μου. Το παραγόμενο HD video θα το γράψω αναγκαστικά σε blueray ή HD-DVD. Οκ. Το γράφω και το βλέπω στο monitor του pc. Γιατί αναβάθμιση σε HD TV και HD dvd player δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω πριν 3-4 τουλάχιστον χρόνια. Υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. Αν τύχει καμιά παρόμοια περίπτωση να μου δώσουν χρήμα για τέτοια αγορά, καλώς αλλά δεν το βλέπω. Οπότε θα έχω μια super έκδοση σε HD και μια SD για τα κολλητάρια που οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι είναι το HD. Διπλά αρχεία λοιπόν. Και όταν με το καλό θα αναβαθμίσω και τον υπόλοιπο εξοπλισμό (tv, dvd player) τότε θα μπορώ να απολαύσω σε πολλές ίντσες τα video από τις εκδρομές που είχα πάει πριν 3-4 χρόνια. Έχεις το δίκιο σου αλλά μου φαίνεται ότι θα νιώθω εξαιρετικά άσχημα όταν θα έχω στα χέρια μου ένα HD camcorder και θα τραβάω επί το πλείστον σε SD mode (γιατί δεν θα έχω τα συνοδευτικά σε HD, και τα κολλητάρια επίσης). Και όταν με το καλό (μετά από 3-4 χρόνια) αναβαθμιστούν σε HD τα συνοδευτικά, το camcorder που θα έχω θα είναι ήδη ξεπερασμένο. Προς Dr.Strangelove Όταν πληρώνει άλλος έχουμε μια τάση να κινούμαστε εκεί που δε θα τολμούσαμε πριν, αλλά το θέμα είναι όπως γράφω και στο παλικάρι παραπάνω ότι άντε και το πήραμε το super camcorder. Να το βάλουμε σε ένα βάζο και να το χαιρόμαστε, αφού να το ευχαριστηθούμε δεν θα μπορούμε. Αν υπήρχαν και τα άλλα 2 συνοδευτικά σε HD (tv, dvd player) τότε μάλιστα. Γλέντι. Έλα όμως που δεν υπάρχουν και θα αργήσουν μάλιστα να έρθουν. Θα μπορούσες μου πεις ότι είμαι αχάριστος. Δεν φτάνει που μου δίνουν τη δυνατότητα να πάρω έτσι HD camcorder, αλλά γκρινιάζω και τα θέλω όλα. Δεν είναι όμως έτσι. Άλλο να μην έχεις τίποτα σε HD και άλλο να έχεις dvd player χωρίς tv ή camcorder χωρίς tv και dvd player. Προς nikolas Μακάρι φίλε μου να γίνει αυτό που λες, δηλαδή σε λίγο όλοι θα έχουν σχετικές συσκευές. Προσωπικά είμαι απαισιόδοξος. Και αυτό το λέω γιατί δεν κοιτάζω μόνο τον κόσμο που συμμετέχει στα σχετικά forum, αλλά τον υπόλοιπο κόσμο. Για παράδειγμα τα κολλητάρια μου και οι φίλοι μου γενικότερα. Οι περισσότεροι δεν έχουν camcorder και οι ελάχιστοι που έχουν, έχουν με dvd για ευκολία. Ένας έχει μόνο miniDV. Από όλους 2 έχουν LCD και αυτοί HDready. Σίγουρα αν τα κανάλια αποφάσιζαν να αναβαθμίσουν το σήμα τους (άρα και τον εξοπλισμό τους) σε HD τότε θα συμφωνούσα μαζί σου για το σε λίγο και αυτό σε βάθος 2-3 χρόνων. Με τις υπάρχουσες όμως συνθήκες θα χρειαστεί μια πενταετία τουλάχιστον για να εξοικειωθεί ο μέσος Έλληνας με το HD και να το βάλει σπίτι του. Μακάρι όμως να πάνε πιο γρήγορα οι εξελίξεις. Προς papadakh Δεν μπαίνω στο τριπάκι να περιμένω να πέσουν οι τιμές για να αγοράσω φτηνότερα κάτι καλύτερο. Και να ήθελα δεν μου επιτρέπεται. Το χρήμα θα σκάσει τον επόμενο μήνα και θα πρέπει να καταναλωθεί μέχρι τον μεθεπόμενο. Αυτό που με κάνει διστακτικό είναι αυτό που έγραψα και στο παλικάρι παραπάνω. Μην βρεθώ με ένα HD camcorder να το έχω στο κουτί περιμένοντας 3-4 χρόνια να αναβαθμίσω τα απαραίτητα συνοδευτικά σε HD ή στην καλύτερη να τραβάω σε SD. Με χαλάει μόνο που το σκέφτομαι. Μέχρι που σκέφτομαι να πάρω μια super SD[ με τα παρελκόμενα της (extra φακούς zoom, wide, τρίποδα, τσάντες κλπ) που θα μου κοστίσει γύρω στα 1000 και με τα υπόλοιπα αγοράζω μια miniDV στο πρόσωπο και έτσι θα εξασφαλίσω την ευγνωμοσύνη της για ένα τέτοιο ακριβό δώρο για κάμποσο καιρό…. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kallair Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2007 Share Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2007 ti pc exeis k les oti den tha mporeis na kaneis video-editing se hd videos? emena me p4 sta 1,9ghz, 1gb ddr ram kai ati radeon 9600xt, paizei ta hd videos me kapoia psilospasimata. to mono encoding pou tha exeis provlima tha einai sta transitions k stous ipotitlous pou tha valeis. sto ipoloipo encoding an kratiseis tis tainies se hd poiotita tote anagkastika tha prepei na pareis k blueray recorder. an omws protimiseis na ta kratiseis se sd poiotita tote den to xreiazesai katholou. oute tha exeis provlima me to pc sou (ektos apo to encoding twn transitions opws proeipa) mias k simasia den exei i poiotita tou source alla i poiotita pou exeis epileksei esi sto output. ara k pali i poiotita twn sd video sou tha einai aristi. episis skepsou k to allo. an anaparageis to dvd pou tha ftiakseis apo sd camera se mia hdtv tha deis junkies k ateleies. an omws to dvd pou exeis ftiaksei einai apo hd pigi, tote ta ellatwmata auta tha eksalifthoun an oxi teleiws tote sto minimum dinaton. telos pantwn. den tha prospathisw na se peisw allo mias k vlepw oti exeis idi proapofasisei k aplws psaxneis kapoion na epivevaiosei tis skepseis sou. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Kariajoulas Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2007 Μέλος Share Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2007 Προς kallair Δεν έχω προαποφασίσει φίλε μου. Είμαι στο ανάμεσα. Από την αρχή σκέφτηκα με τη μια την HD μια και το ποσό μου επέτρεπε να κάνω μια τέτοια κίνηση. Άσε που γουστάρω γενικότερα ότι καινούριο βγαίνει. Για την ποιότητα δεν χρειάζεται να πω τίποτα. Άλλο τα 576 και άλλο τα 1080 έστω και i. Σήμερα το κουβέντιαζα με 2 γνωστούς μου (σχετικούς με το σπορ) και τα βάλαμε κάτω ένα-ένα. Τους είπα τους ενδοιασμούς μου και μου παρέθεσαν το εξής επιχείρημα. Αφού μετά από 3-4 χρόνια θα μπω στη διαδικασία της αναβάθμισης γιατί να μην έχω τότε τουλάχιστον το camcorder HD; Θα γλίτωνα την αγορά του και θα είχα να διαχειριστώ μόνο το κόστος της TV και του DVD player. Και εν τω μεταξύ θα μπορούσα να τραβάω κάτι απλό σε SD και κάτι που θα ήθελα να το κρατήσω σε HD. Το επιχείρημά τους με έβαλε σε σκέψη. Αυτό είναι όντως ένα ΚΑΛΟ επιχείρημα για αγορά HD. Επίσης όσον άφορά την αναβάθμιση του pc διάβαζα προχτές σε pc magazine ότι η επεξεργασία HD video θέλει πολύ ισχυρές κάρτες γραφικών και είχε ένα mini αφιέρωμα στο όλο θέμα. Τα χαρακτηριστικά του pc μου είναι πάνω κάτω ίδια με τα δικά σου εκτός της κάρτας γραφικών. Οπότε μια ενδεχόμενη αναβάθμιση θα αφορούσε αλλαγή κάρτας γραφικών, προσθήκη dvd blueray drive, και αλλαγή ram. To monitor ελπίζω να σηκώνει ανάλυση 1920x1080. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ. Αν κατάλαβα καλά εσύ κάνεις επεξεργασία HD video ή απλά παίζεις HD; Αν κάνεις επεξεργασία, με ποιο πρόγραμμα; Το Premiere 1.5 που δουλεύω εγώ έχει δυνατότητα εξαγωγής maximum video σε Mpeg ATSC (δεν το ξέρω αυτό το format) HDTV PAL 1080i. Προφανώς θα χρειάζεται και η πηγή να είναι HD και δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ. Το να παίζει απλά η κάρτα (έστω και με τεχνουργήματα) τα HD video, εμένα δε μου φτάνει. Θέλω να κάνω επεξεργασία (μοντάζ) των HD video. Και εκεί με τις καινούριες κάρτες γραφικών που διάβαζα στο αφιέρωμα HD video editing, o αναβαθμισμένος επεξεργαστής της κάρτας αναλαμβάνει σχεδόν όλο το πακέτο του rendering. Ξεκινούν από τα 150+ ? για να παίζουν απλά HD με τεχνουργήματα και καταλήγουν στα 350+ ? για διαχείριση video (editing). Η Asus HD2900XT που είναι fullHD και όχι απλά HD ready πάει στα 360 ?. Επίσης όλες αυτές βγαίνουν σε PCI-express. Το motherboard μου δεν έχει. Άρα πάμε και σε αναβάθμιση motherboard. Πάμε και στον οπτικό δίσκο τώρα. Blue-ray λοιπόν. Με μια γρήγορη έρευνα που έκανα στο δίκτυο το μόνο που εντόπισα κάτω από τα 1000 ? και συγκεκριμένα στα 546 ? ήταν ένα της LG τετραπλής ταχύτητας. Το κόστος των dvd blue-ray δίσκων πάει γύρω στα 22-25 ? (κάτι TDK που βρήκα στο ψάξιμο) Δηλαδή τα 5 κομμάτια χτυπάνε το 100ευρο !!!! Αν λοιπόν τα προσθέσουμε όλα αυτά έχουμε και λέμε: 1. Καλή κάρτα γραφικών (όχι μόνο να παίζει, αλλά να μπορεί και να κάνει rendering σε HD video) 350+ ? 2. Motherboard με PCI-express 60+ ? 3. Καινούρια ram 2Gb στην καινούρια motherboard 100 ? 4. Blue-ray drive 550 ? 5. δισκάκια blue-ray 100 ? ΣΥΝΟΛΟ = 1160 ? Αυτά τα γράφω και βγαίνουν 2 συμπεράσματα. Πρώτον μια απλή αναβάθμιση που μπορεί να πει κάποιος όταν αναλυθεί και κοστολογηθεί διαπιστώνεται ότι δεν είναι καθόλου απλή. Μου λες ότι εσύ κάνεις τη δουλειά σου (να βλέπεις HD ή και να κάνεις editing σε HD) έστω με τεχνουργήματα. Αυτό γίνεται προφανώς λόγω αδυναμίας της κάρτας σου γραφικών να διαχειριστεί το full HD αλλά και της αδύναμης CPU σου. Κινείσαι οριακά, αλλά εμένα αυτό δε μου φτάνει. Αν μπω να κάνω rendering στο Premiere με τη μονοπύρηνη CPU μου, μια μέτρια κάρτα γραφικών και με μόνο 1 Gb ram, θα κολλήσουν τα πάντα. Δυστυχώς πρέπει να γίνει η αναβάθμιση όπως την λέω παραπάνω και χωρίς να αναφέρω την περίπτωση αναβάθμισης της CPU σε διπλοπύρηνη. Εκεί δεν θα έχω μόνο μεγαλύτερο κόστος αλλά και επανεγκατάσταση όλων των προγραμμάτων, vista windows και καλά κρασιά. Δεύτερο. Είναι ακόμα νωρίς για μένα που δεν διαθέτω τέτοια οικονομική επιφάνεια για να κάνω αυτό που θέλω, αλλά και δεν είμαι διατεθειμένος να συμβιβαστώ σε ένα μέτριο σύστημα για μια μέτρια εικόνα HD με τεχνουργήματα. Ευχαριστώ πάντως όλους που με βάλατε στο τριπάκι να το δω και από μεριές που δεν το είχα σκεφτεί, όχι μόνο τεχνικά, αλλά οικονομικά, προσωπικά κλπ. ps. Ξέχασα το αρχικό ερώτημα με το οποίο ξεκίνησα. Μονός CCD x 5 Mp ή Τριπλός CCD x 1.3 Mp ? Το camcorder με το 1 CCD έχει 10 Gb παραπάνω από το άλλο, night shot, firewire, doc station κλπ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kallair Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2007 Share Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2007 exeis dikio sta parapanw. egw omws eipa allo prama. den eipa na kratiseis to backup sou se hd format. antithetws eipa oti mias k se endiaferei gia tora to sd format, den tha exeis kanena apolitws provlima me to hardware pou exeis tora. to oti i pigi einai 1080p, den paei na pei oti tha xreiasteis extra hardware. an thes na kratiseis autin tin analisi k sto teliko apotelesma, tote tha xreiazosoun tin anavathmisi. egw milisa gia prosorina mesw tis hd camcoder na kratas ta backup sou se sd format(mias k to teliko apotelesma se sxesi me auto pou tha ebgazes an i pigi sou itan sd, tha itan kalitero) kai melontika anavathmizeis k to pc sou opws k to ipoloipo eksoplismo sou. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
parsifal Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2007 Share Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2007 Υπάρχουν κάρτες γραφικών γενικής χρήσης που, πέρα από το CPU offloading σε DirectShow playback, να αναλαμβάνουν και το rendering στο Premiere ή σε άλλα editing προγράμματα; Κάτι που μέχρι πρότινος χρειαζόσουν dedicated κάρτες πολλαπλάσιου κόστους, με τα συνοδευτικά τους plug-ins/drivers για να το κάνεις; Ακόμη και αν το γράφει περιοδικό του ειδικού τύπου, είμαι λίγο επιφυλακτικός ως προς το κατά πόσον ισχύει. :neutral: Ακόμη κι έτσι να είναι, αν δεν χρησιμοποιείς πολλά transition/λοιπά effects ή φίλτρα επεξεργασίας και περιορίζεσαι κυρίως σε κόψιμο/ράψιμο (το οποίο δεν επιβάλλει επανασυμπίεση των καρέ), γιατί να χρειαστείς εξειδικευμένο hardware για επιτάχυνση του rendering... ; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Kariajoulas Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2007 Μέλος Share Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2007 Με μπέρδεψες λίγο φίλε μου. Ίσως και να μην τα έχω ξεμπερδέψει στο μυαλό μου. Έστω ότι παίρνω μια HD. Έχω 2 δυνατότητες. Ή θα τραβάω σε HD δηλαδή (1920x1080ί) ή σε SD (720x576). Για το SD δεν λέμε κάτι παραπάνω. Μπορεί να το διαχειριστεί το pc μου ως έχει. Εκεί που με μπερδεύεις είναι με το HD. Λες ότι για να διαχειριστώ μέσω Premiere HD δεν θα χρειαστώ αναβάθμιση. Έστω λοιπόν ότι ο μονοπύρηνος με τη μάπα κάρτα γραφικών μπορεί και φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο του. Το προϊόν της επεξεργασίας μετά από το σχετικό μοντάζ σε τι format το σώζω? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kallair Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2007 Share Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2007 egw lew me to hd video pou tha exeis traviksei, na to metatrepseis se sd video aristis poiotitas... kai mellontika meta apo anavathmisi tou pc k twn ipoloipwn, kratas k se hd ta backup sou... auto pou kerdizeis me auton ton tropo, einai oti exeis mia aristi source. mias k mia minidv kamera pernontas to video san mjpeg sto pc, tha sou epiane ton idio xoro oso tha pianei to hd video tora. me tin diafora oti to hd video tha exei 10fores kaliteri poiotita kai ara tha exeis kai kalitero teliko apotelesma otan ftiakseis to dvd sou. i diafora auti den tha einai toso emfani se mia sd tv oso se mia hdtv. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Kariajoulas Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2007 Μέλος Share Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2007 Προς parsifal Κάποια effects τα χρησιμοποιώ. Φίλτρα όχι ακόμα. Αυτό που φοβάμαι είναι μην "γονατίσει" το Premiere όταν κληθεί να διαχειριστεί HD ανάλυσης video. Αν δεν ζοριστεί, όπως λες εσύ, τότε τα εξαγώγιμα video σε HD ανάλυση τι να τα κάνω; Για να τα γράψω σε blue-ray τα είπαμε. Δεν αγοράζω blue-ray drive τώρα με τόσα χρήματα. Να τα αφήσω στο σκληρό δε λέει. Υπάρχει άλλη λύση; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.