PepeLePew Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 Θα ήθελα να μάθω από κάποιον γνώστη πχ νομικό δικηγόρο κτλπ κατά πόσο είναι δικαίωμα ή υποχρέωση του πολίτη η ψήφος στις εκλογές. Δεν προσπαθώ να ξεκινήσω πολιτική συζήτηση και θα παρακαλούσα να μην γίνει το post μέρος για αντιπαραθέσεις. Η ερώτηση γίνεται μετά από ένα αντίγραφο του Συντάγματος που έπεσε στα χέρια μου το οποίο λέει ότι η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική αλλά δικαίωμα. Λόγο βέβαια ότι οι νόμοι στην Ελλάδα αλάζουν σε χρόνο DT θα ήθελα να ξέρω κατά πόσο υπάρχουν νομικές κυρώσεις καθώς και ποιες είναι και τι πρόβλημα θα μπορούσε να σου αποφέρει η αποχή από την ψήφο.
vagpap Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 Η ψήφος είναι υποχρεωτική. Θεωρητικά υπάρχουν και νομικές κυρώσεις στην περίπτωση της αποχής χωρίς δικαιολογημένο λόγο, οι οποίες έχουν είτε καταργηθεί είτε έχουν ατονήσει. Για παράδειγμα, παλαιότερα δεν μπορούσες να βγάλεις διαβατήριο αν δεν είχες ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές. Τώρα δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
leftermann Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 Δεν είμαι δικηγόρος, αλλά ξέρω από αξιόπιστα άτομα ότι η ψήφος δεν είναι πλέον υποχρεωτική, εδώ και χρόνια. Κανένας όμως δεν το λέει ξεκάθαρα στον λαό, για να μην φτάσει η αποχή νούμερα τεράστια. Καμία συνέπεια και καμία νομική κύρωση δεν έχει η αποχή από της εκλογές.
galil Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 Από δικηγόρο είχα ακούσει πως τυπικά η ψήφος είναι ακόμα υποχρεωτική αλλά πλεον δεν επιβάλλονται κυρώσεις κ γι' αυτό στην πράξη έχει γίνει προαιρετική.
Super Moderators paredwse Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 Super Moderators Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 Θα ήθελα να μάθω από κάποιον γνώστη πχ νομικό δικηγόρο κτλπ κατά πόσο είναι δικαίωμα ή υποχρέωση του πολίτη η ψήφος στις εκλογές. Δεν προσπαθώ να ξεκινήσω πολιτική συζήτηση και θα παρακαλούσα να μην γίνει το post μέρος για αντιπαραθέσεις. Η ερώτηση γίνεται μετά από ένα αντίγραφο του Συντάγματος που έπεσε στα χέρια μου το οποίο λέει ότι η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική αλλά δικαίωμα. Λόγο βέβαια ότι οι νόμοι στην Ελλάδα αλάζουν σε χρόνο DT θα ήθελα να ξέρω κατά πόσο υπάρχουν νομικές κυρώσεις καθώς και ποιες είναι και τι πρόβλημα θα μπορούσε να σου αποφέρει η αποχή από την ψήφο. Η ψήφος είναι το μόνο δικαίωμα του οποίου η άσκηση είναι υποχρεωτική. Τυπικά, η ψήφος είναι υποχρεωτική. Πρακτικά οι κατά τόπους Εισαγγελείς Πρωτοδικών δεν ασκούν διώξεις για τη μη προσέλευση στην κάλπη. Οι αντιπρόσωποι της Δικαστικής Αρχής υποχρεούνται βέβαια να αποστέλουν κατάλογο μη ψηφισάντων στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της εκλογικής περιφέρειας αλλά ο κατάλογος αυτός καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων.
IOCTL Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 είχα να ψηφίσω πολλά χρόνια σε όλες τις εκλογές. Δεν με ενόχλησε κανείς ποτέ.
dimitris74 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 paredwse φετος δεν εχω ακουσει κάτι περι αποστασης για λογους που δεν εχεις ψηφίσεις παρα μόνο υγείας, αν εισαι πάνω απο 70 τοσο χρονων και αν εισαι στο εξωτερικό. δεν ισχυει οτι αν εισαι πανω απο 200 χιλιομετρα δεν ειναι υποχρεωτική?
Super Moderators paredwse Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 Super Moderators Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 paredwseφετος δεν εχω ακουσει κάτι περι αποστασης για λογους που δεν εχεις ψηφίσεις παρα μόνο υγείας, αν εισαι πάνω απο 70 τοσο χρονων και αν εισαι στο εξωτερικό. δεν ισχυει οτι αν εισαι πανω απο 200 χιλιομετρα δεν ειναι υποχρεωτική? Παλαιότερα τουλάχιστον ίσχυε σίγουρα: πήγαινες στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου βρισκόσου και ζητούσες μία βεβαίωση την οποία... δεν χρησιμοποιούσες πουθενά - χρησίμευε αν σε καλούσε ο Εισαγγελέας (το οποίο δεν γινόταν). Δεν ξέρω για φέτος, υποθέτω ότι ισχύουν τα ίδια. Αν σε καίει πολύ, ευχαρίστως αύριο να κοιτάξω την εκλογική νομοθεσία.
vagpap Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 Αν σε καίει πολύ, ευχαρίστως αύριο να κοιτάξω την εκλογική νομοθεσία. :smile: Αν σου πω να κοιτάξεις εκτός από την εκλογική, και τη φορολογική για να μου κάνεις μια περίληψη? (κερδίζω ένα λουκούμι και ένα banaki φαντάζομαι... ) Λογικά πάντως, δεν έχει αλλάξει ούτε και η απόσταση σαν ελαφρυντικό...
lefterhs Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 Αν θυμαμαι καλα, απο τις προηγουμενες εκλογες υπαρχουν πλεον εκλ. τμηματα ειδικα για τους ετεροδημοτες, στην Αθηνα τουλαχιστον, οπου ψηφιζες τους υποψηφιους του νομου οπου εχεις τα δικαιωματα σου. Αλλα χρειαζεται να τους ενημερωσεις πρωτα οτι θα ψηφισεις σε αυτο το τμημα. Οποτε τα 200km μαλλον δεν ειναι πια λογος να μην ψηφισεις...
Freakster Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 Για τους ετεροδημοτες, στα κεπ μου ειπαν οτι επρεπε να ειχα κανει αιτηση κανα εξαμηνο νωριτερα :?
Super Moderators paredwse Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 Super Moderators Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 Αν θυμαμαι καλα, απο τις προηγουμενες εκλογες υπαρχουν πλεον εκλ. τμηματα ειδικα για τους ετεροδημοτες, στην Αθηνα τουλαχιστον, οπου ψηφιζες τους υποψηφιους του νομου οπου εχεις τα δικαιωματα σου. Αλλα χρειαζεται να τους ενημερωσεις πρωτα οτι θα ψηφισεις σε αυτο το τμημα.Οποτε τα 200km μαλλον δεν ειναι πια λογος να μην ψηφισεις... Όπως λέει κι ο Freakster, έπρεπε να είχες δηλώσει ετεροδημότης αρκετό καιρό πριν. Αν ήταν έτσι, θα έμπαινε ο κάθε άσχετος σε όποιο εκλογικό τμήμα γούσταρε, θα δήλωνε ετεροδημότης και θα ψήφιζε. Στους εκλογικούς καταλόγους που μοιράζονται στα τμήματα, υπάρχει ειδική σήμανση (ένα Ε δίπλα στο όνομα) για τους ετεροδημότες, οι οποίοι μάλιστα καταχωρίζονται σε ειδική κατάσταση από τον γραμματέα της Εφορευτικής Επιτροπής.
dimitris74 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 το θεμα ειναι οτι με της πρόωρες εκλογές οι ημερομηνίες πηγαν απατες.
Nomikaria Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2007 Κανονικα,δηλαδη συμφωνα με το Συνταγμα(αρ.51 παρ.5) η ασκηση του εκλογικου διακιωματος ειναι υποχρεωτικη,αλλα απ'οσο ξερω ενω τυπικα προβλεπονται κυρωσεις,ουσιαστικα δεν εφαρμοζονται...
PepeLePew Δημοσ. 29 Αυγούστου 2007 Μέλος Δημοσ. 29 Αυγούστου 2007 Έχω μπροστά μου ένα αντίγραφο του Συντάγματος της Ελλάδος το οποίο αναφέρει στο άρθρο 51 παράγραφο 5 ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική με 2 αστεράκια δίπλα. Κοιτώντας 10 γραμμές πιο κάτω αναφέρει. Στην αναθεωρημένη της μορφή η παράγραφος 5 του άρθρου 51 που αφορά την υποχρεωτικότητα της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος παύει να συνοδεύεται από κυρώσεις. Έτσι έχει πλέον καθαρά συμβολικό και προτρεπτικό χαρακτήρα. http://ta-nea.dolnet.gr/syntagma/1sy28.htm
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.