Προς το περιεχόμενο

Μουσικη παιδεια στην Ελλαδα

__D3mIaN__

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια κ χαρα σε ολους. Θα ηθελα να αναπτυξουμε καποιες ιδεες-αποψεις, και οχι μονο, για το ποσο η παιδεια της μουσικης στην Ελλαδα καλλιεργειται κ αναπτυσεται.

Ξεκινω απο τα ιδια τα ωδεια. Προσωπικα παρακολουθω μαθηματα ντραμς στο ωδειο του Νακα. Ευχαριστημενος απο την ποιοτητα και μεθοδικοτητα διδασκαλιας, αλλα εξισου ξενερωμενος με το κοστος. Δυστυχως φιλοι μου αλλα εχω την εντυπωση οτι τα ελληνικα ωδεια ειναι καλοστημενες επιχειρησεις... θα μαθεις δλδ μουσικη αλλα θα πεινασεις! Γιατι??? Δε θα ηταν καλυτερα να εχουν την ευκαιρια στη μουσικη παιδεια ολοι... ακομα και αυτοι που δε τα εχουν τα λεφτα? Η μουσικη ειναι κατι πανεμορφο ειδικα οταν εισαι γνωστης τοσο θεωριας οσο κ μουσικου οργανου, σε παει βηματα μπροστα σαν ανθρωπο. Δεν ειναι μονο η χημεια η φυσικη και τα αρχαια ρε γμτ. Πως να το κανουμε....

Συνεχιζω με το θεμα των ακουσματων. Παρατηρω οτι οι περισσοτεροι και κυριως νεαρες ηλικιες ακουνε ενα σωρο αηδιες! Χαζη μουσικη, κατα βαση εμπορικη, με στιχους πιασαρικους, επαναλαμβανομενους και ευκολα αποστηθισιμους.. και η μουσικες συνθεσεις των κομματιων ισως και γραμμενες σε 5 με 6 λεπτακια. Μουσικες χωρις νοημα, βαθος, ουσια, σκοπο.. τπτ αδειο πραμα, μασημενη τροφη. Τα παιδια δε τα μαθαινουν να καλλιεργουν το αυτι τους και τις ικανοτητες τους!!!! Αναρωτιεμαι ειλικρινα... αραγε ποσα παιδια αυτη τη στιγμη ειναι ταλεντα σε ενα μουσικο οργανο και δε το γνωριζουν γιατι το σχολειο δε τα αφηνει να ανακαλυψουν τους εαυτους τους... τις ικανοτητες,, δεξιοτεχνιες και να αναπτυξουν αυτες μεσα απο δραστηριοτητες που το ιδιο το σχολειο θα μπορουσε να παρεχει. Τριχες! Και καταληγουν τα παιδια και ακουνε οχι μουσικη με @@ αλλα μουσικη @@ και τρεχουν στα κεντρα,club, κλπ και νομιζουν οτι ακουν κατι το ωραιο δλδ.... και επειδη εμαθαν απ εξω τα charts σου λενε ξερουμε απο μουσικη.... αιντε!!!!

Συνεχιζοντας: Ειναι βραδυ... εισαι με 5-6 φιλαρακια.... γουσταρεις να πας να ακουσεις μουσικουλα... οχι κατι συνηθισμενο, οχι μπουζουκι, οχι σκυλια, οχι trance οχι house σε αλλο ενα κλασσικο trendy club της παραλιακης... αλλα ενα μαγαζακι που να μαζευει ωραιο κοσμο, που να παιζει jazz, fusion, και αλλα ειδη μουσικης που η ελληνικη πραγματικοτητα φροντιζει να μη φτανουν στα αυτια σου. Ενα μαγαζακι που δε θα βγει ο ταδε διασημος να σου παιξει τα δικα του και να του δωσεις 20-30-40 ευρω για να μπεις στο μαγαζι. Αλλα θα βγει μια μπαντουλα αποτελουμενη απο νεους φοιτητες και θα σου παιξουν κατι απο την καρδια τους με ορεξη, παθος, μερακι, ικανοτητες και θα περασει κ συ κ ολη η παρεα σου καλα. Δεν υπαρχουν τετοια μερη στο greece!

Θα ηθελα πολλες φορες σαν ντραμερ να δουλεψω σε μαγαζι.... η μονη λυση που εχω βρει ειναι... σκυλαδικα! Μονο εκει σε θελουν, ναι εχει καλα λεφτα, αλλα θα παιζω... σκυλαδικα! Θα ηθελα να εχω την ευκαιρια να παιζω ενα διαφορετικο ειδος μουσικης, κατι που να ειναι προκληση και για μενα και για τον ακροατη, κατι διαφορετικο ρε παιδι μου. Δε χρειαζεται να ειναι κατι πολυ ψαγμενο και ακαταλαβιστικο, αρκει να μη πηγαζει ή να επηρεαζεται απο τη συχρονη μουσικη ελληνικη και οχι μονο trendoπραγματικοτητα.

Βαρεθηκα να γυρναω και να βλεπω σε ολα τα μουσικα και καλα καναλια λαικουρες οοοοοοοοοοολη την ωρα, αντε κανενα spam απο τις τελευταιες κυκλοφοριες των χαζο rnb/rap/hiphop κομματιων απο america μερια..

Ακουω τα λογια σας :)

Δημοσ.
Δεν ειναι μονο η χημεια η φυσικη και τα αρχαια ρε γμτ. Πως να το κανουμε....

Άσε την Φυσική ήσυχη... :)

Στο θέμα μας. Είμαι κοντά στα 10 χρόνια σε ένα ''ωδείο'' - πολιτιστικό κέντρο, όπο μαθαινω κιθάρα. Τα τελευταία 6 χρόνια ξεκίνησα να παίζω και με μια ορχήστρα (στην αρχή χωρίς φωνή, δυο μπουζούκια, δυο κιθάρες, τώρα είμαστε ένα ολοκληρομένο 12μελες γρκουπ). Αυτά που παίζουμε ΔΕΝ μ'αρέσουν. Είναι απο λαικά έως σκυλάδικα. Αλλά αυό το συναίσθημα του να παίζεις μουσική με άλλα άτομα δεν το αλλάζω με τίποτα. Συμφωνώ με σένα φίλε μου ότι πολύ θα ήθελα να έβρισκα άλλους 2 3 μουσικόφιλους και ομοιδεάτες και να φτιάχναμε ένα μέταλ γκρουπάκι που όταν θα κάναμε λάιβ θα μας βλέπαν 20 άτομα απο τα οποία οι 10 θα ήταν οι γνωστοι μας και οι 8 οι γονείς μας. ΑΛΛΑ μέχρι τώρα τζίφος. Έχουμε βέβαια ένα γκρουπάκι (ο Θεός να το κάνει) όπου παίζουμε έντεχνη αλλά όχι αυτό που θέλω εγώ. Αυτά τα είπα για να μου φύγει το βάσανο και επειδη ψιλοκολλάν στο όλο θέμα ότι η μουσική παιδεία απουσιάζει... Δυστηχώς οι περισσότεροι είναι ότι τους πλασάρουν, χωρίς να κατηγορώ αυτούς που τους αρέσουν μεν τα σκυλάδικα αλλά έχουν ψαχτεί και σε δυο τρεια είδη ακόμη...

Ειλκρινά φίλε Ντέμιαν άλλη μια φορά να ακούσω ότι ο Καρβέλας είναι Θεός και ότι αδικείται στο Ελλάντα και μα την Παναγία θα φουντάρω.

Δημοσ.

Ενδιαφέρον θέμα.

Ξεκινω απο τα ιδια τα ωδεια. Προσωπικα παρακολουθω μαθηματα ντραμς στο ωδειο του Νακα. Ευχαριστημενος απο την ποιοτητα και μεθοδικοτητα διδασκαλιας, αλλα εξισου ξενερωμενος με το κοστος. Δυστυχως φιλοι μου αλλα εχω την εντυπωση οτι τα ελληνικα ωδεια ειναι καλοστημενες επιχειρησεις... θα μαθεις δλδ μουσικη αλλα θα πεινασεις! Γιατι??? Δε θα ηταν καλυτερα να εχουν την ευκαιρια στη μουσικη παιδεια ολοι... ακομα και αυτοι που δε τα εχουν τα λεφτα? Η μουσικη ειναι κατι πανεμορφο ειδικα οταν εισαι γνωστης τοσο θεωριας οσο κ μουσικου οργανου, σε παει βηματα μπροστα σαν ανθρωπο. Δεν ειναι μονο η χημεια η φυσικη και τα αρχαια ρε γμτ. Πως να το κανουμε....

^^ Συμφωνώ ...

Ο Νάκας είναι γενικά από τα καλύτερα ωδεία από απόψη ποιότητας, αν και σίγουρα ακριβό. Πάντως οι καθηγητές του είναι πολύ καλοί/φιλικοί (& παρόλα τα ακριβά δίδακτρα δεν πληρώνονται καλά, generally speaking)

Από την άλλη υπάρχουν και πολλά ωδεία της πούτσας όπου είναι σκέτη κοροιδία η όλη φάση.

Συνεχιζω με το θεμα των ακουσματων. Παρατηρω οτι οι περισσοτεροι και κυριως νεαρες ηλικιες ακουνε ενα σωρο αηδιες! Χαζη μουσικη, κατα βαση εμπορικη, με στιχους πιασαρικους, επαναλαμβανομενους και ευκολα αποστηθισιμους.. και η μουσικες συνθεσεις των κομματιων ισως και γραμμενες σε 5 με 6 λεπτακια. Μουσικες χωρις νοημα, βαθος, ουσια, σκοπο.. τπτ αδειο πραμα, μασημενη τροφη. Τα παιδια δε τα μαθαινουν να καλλιεργουν το αυτι τους και τις ικανοτητες τους!!!!

Πάνω κάτω συμφωνώ (δυστυχώς). Ευτυχώς που υπάρχει το ιντερνετ που δίνει τη δυνατότητα κάποιος να ψαχτεί σε διαφορετικά ακούσματα, από ηλεκτρονική μέχρι μουσική από τις άνδεις ή άλλες χώρες του κόσμου.

Στο σημείο που αναφέρεσαι στα τρέντυ κλαμπ & house/trance η και τεκνο μουσικές , είμαι μαζί σου στο ότι είναι εντελώς mainstream φάση , αν και γενικότερα αυτά τα είδη έχουν και πράγματα να προσφέρουν (στο πιο underground/ψαγμένο τους).

Θα ηθελα να εχω την ευκαιρια να παιζω ενα διαφορετικο ειδος μουσικης, κατι που να ειναι προκληση και για μενα και για τον ακροατη, κατι διαφορετικο ρε παιδι μου. Δε χρειαζεται να ειναι κατι πολυ ψαγμενο και ακαταλαβιστικο, αρκει να μη πηγαζει ή να επηρεαζεται απο τη συχρονη μουσικη ελληνικη και οχι μονο trendoπραγματικοτητα.

Υπάρχουν προσπάθειες σε αθήνα και θεσσάλονικι, και μπάντες που ένας ντράμερ θα χρειαζόταν ή μουσικοί που θα ήθελαν κάποια συνεργασία ίσως ..

π.χ εχεις ακουστα τους drog a tek? Η μουσική τους έχει διάφορα στοιχεία, από jazz επιρροές μέχρι πειραματική ηλεκτρονική και όργανα όπως ξυλόφωνο & μεταλλόφωνο.

Η κάποιος που συνθέτει IDM ίσως γούσταρε drums για το live performance του, να υπάρχει περισσότερη ζωντάνια & real time αίσθηση, κάτι που όσο να'ναι λείπει από τις πιο ηλεκτρονικές μουσικές.

Yπάρχει η poeta negra, δισκογραφικη με εδρα την θεσσαλονικη που κυκλοφορεί ποστ-ροκ μουσικη καθώς και ηλεκτρονική, γενικότερα εναλλακτικά ας πούμε ακούσματα.

Δημοσ.

Μα Sellers ειναι ελεινο αλλα τα τραγουδια του κατμαν και των αλλων βλαμενων της Ανιτας Πανια πουλανε... ο κοσμος τα ακουει!!! Και να σου πω και κατι.... δε γινεται ρε γμτ μου ν σ αρεσει το σκυλαδικο, αντε να υπαρχουν μερικες ελαχιστες εξαιρεσεις αλλα δεν ειναι μουσικη αυτο το πραγμα ρε γμτ. Το θεμα ειναι οτι στην τελικη δε κανεις αυτο που σ αρεσει σαν μουσικος. Και ειναι κ αστειο γιατι οι περισσοτεροι μουσικοι πισω απο Κιαμο, Βισση και οι μουσικοι πισω απο διασημους ελληνες καλλιτεχνες γενικοτερα ειναι σπουδασμενοι καλα, μερικοι ειναι και σε επιπεδα συνθεσης με @@ κ ομως "χανονται" πισω απο μια δηθεν διασημοτητα που το σκασε απο το fame story η και εγω δε ξερω τι.

Οσο αφορα το θεμα της μπαντας κ εγω προσπαθω να κανω κατι με την παρεα μου, και ξερεις κατι? αν εκανες τη μπαντα π λες δε θα ειχες κατω 20 ατομα.... γιατι αν μπορεις πραγματικα να δημιουργησεις κατι μουσικα ενδιαφερον τοτε κ αλλοι θα σε αναζητησουν. Εχει τυχει να βρεθω σε συναυλιουλες και να δω κατι πιτσιρικαδες να παιζουν παπαδες! Και να λεω... κοιτα τι υπαρχει εκει εξω κ δε τους ξερει κανεις.

Αφου ο κοσμος δε το πολυνιωθει το προβλημα γι αυτο και η μουσικη εχασε το νοημα της. Βλεπε πχ την επανασταση των 80s... σε καδε ειδος, disco, pop, rock, hard rock, metal... μοναδικες συνθεσεις για την εποχη τους και μαλιστα μπροστα απο την εποχη τους μερικοι.... κομματια με νοημα, και μουσικες και ριφακια που τα θυμομαστε ακομα και σημερα. Αξεχαστες μελωδιες που στιγματισαν τη μουσικη ιστορια. Ποιος απο τη σημερινη μουσικη πραγματικοτητα θα μπορουσε να χαρακτηριστει ως συνεχιστης ας πουμε των βασεων που εχτισαν οι μουσικοι στα 60s 70s 80s? Ελαχιστοι απαντω εγω...

Αν δεν υπαρχει ερεθισμα δεν υπαρχει και κινητρο να ασχοληθει και να ψαχτει λιγο παραπανω ο νεος με τη μουσικη. Αν ακους ραδιοφωνο θα εχεις διαπιστωσει αλλωστε οτι δεν ειναι τπτ αλλο παρα playlists των 10-15 κομματιων σε loopa με διαφημισεις ανα 30 λεπτα. Τι λες τωρα....

Δημοσ.

να πω και εγώ την γνώμη μου πάνω στο θέμα.

καταρχήν το μέσο όρο του κόσμου που θα πάει στο mainstream club δεν θα πάει για την μουσική αλλά για τον κόσμο που έχει μέσα.άμα ξέρεις ότι εκεί που θα πας θα δεις το άσπρο το μ(ου)ινάκι να κουνιέται ε που θα πας και εσύ :twisted:

2ον όλα τα rnb/house/pop εμπορικά που ακούγονται δεν ακούγονται μόνο εδώ,αλλά σε όλο τον νορμάλ κόσμο μιας και πουλάνε.είναι σαν τα ποιηματάκια στο δημοτικό που έχουν 5 λεξούλες και τις μαθαίνεις με την μια.έτσι και αυτά τα κομμάτια φτιάχνονται με αυτή την λογική.τώρα θα μου πεις καλό είναι αυτό?εγώ το βλέπω ουδέτερα μίας και χρειάζονται και αυτά όπως χρειάζεται και η coca cola και η Μαρία η άσχημη...

Τέλος,ευτυχώς στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσης διασκέδασης απλά πρέπει να το ψάξουμε λίγο(δεν έχει περάσει ένας χρόνος που έχω μάθει το decadance,όχι ότι τρελαίνομαι αλλά είναι κάτι διαφορετικό όπως και να το κάνεις)... όπως πρότεινε και ο ]nick[ .

Δημοσ.

Ναι ρε συ οκ οταν πας club πας και γι αλλα πραγματα συμφωνω... Αλλα ποσες φορες θα βγεις να διασκεδασεις ακουγοντας τη μουσικη που σου αρεσει? Σπανιο... συνηθως συμβιβαζεσαι με τη μουσικη του εκαστοτε χωρου που πηγαινεις. Κ ομως αν στο μαγαζι που θα δεις το μ(ου)ινακι οπως λες παιζει σκατα μουσικη εσυ θα ξαναπας για τον ιδιο λογο... το μ(ου)ινακι.... αλλα τα σκατα θα τ ακουσεις! Το ζητημα ειναι να γινει αυτο που γουσταρουμε μοδα και οχι οτι μας πουν μοδα να το γουσταρουμε. Βλεπεις οτι εχει επικρατησει διασκεδαση=μπουζουκια, ολοι το ξερουμε αυτο. Με αυτη τη λογικη μεγαλωνουν και τα παιδια του σημερα. Πιο αραγε απο τα παιδια αυτα θα πει διασκεδαση=αυτο που γουσταρω(ασχετα που το πιθανοτερο ειναι οτι δε θα το βρει πουθενα).

Ναι οντως τα μαγαζια οπως το decadance στηριζουν τη διαφορετικοτητα αλλα κ παλι το decadance εχει για να μην πω οριζει μια αλλη μοδα... το "και καλα χυμα", ειναι κ αυτο μοδα αν το σκεφτεις καλυτερα. Ντυνεσαι με ενα στυλ χυμα ακους μουσικη χυμα και πας χυμα στο κυμα.

Μια γνωστη μου μου ελεγε προσφατα οτι στο Βελγιο που σπουδαζει εχει ενα μικρο pub-liveαδικο σχεδον καθε 100-200 μετρα στην πολη. Εχει πολλα και σφυζουν απο νεους και φοιτητες που ειτε ακουν ειτε ανεβαινουν κ παιζουν, κατι που θυμιζει καραοκε μονο π ειναι με μουσικη Live, και οχι μονο τραγουδι. Παρειστικο? ναι! Πρωτοτυπο? ναι! Ουσιωδες? ναι! Φτηνο? ναι! δε θελει κ πολυ.... αλλα οταν εχει γεμισει ολη η αθηνα με emo που ακουνε μουσικη Κοργιαλα και οτι πουστοgothic βρουν... που παμε! Θα μπορουσε και ειμαι σιγουρος η μουσικη παιδεια να εχει αναπτυχθει στην Ελλαδα γιατι ειχαμε μεγαλους μουσικους, τραγουδιστες και συνθετες σαν χωρα στην ιστορια μας. Και τονιζω οτι η μουσικη περα απο χομπι, επαγγελμα, διασκεδαση... βοηθαει στη νοητικη και πνευματικη αναπτυξη του ανθρωπου, δεν εχετε ακουσει για μουσικοθεραπιες? Παρατηρηστε μαλιστα μικρα παιδια-ταλεντα μουσικους ποσο οριμα φαινονται οταν μιλανε, καμια σχεση με τα παιδια της ηλικιας τους. Λογικο γιατι εχουν μαθει μεσα απο τη μουσικη να ειναι συνεπεστατα, ακριβη, επιμονα, τολμηρα, μελετηρα, ψυχραιμα... ο,τι ακριβως συναντας με λιγα λογια μεσα στη μουσικη παιδεια.

Δημοσ.

Τι να πεί κανείς ρε παιδιά..αφού οι νέοι ότι είναι στη μόδα θα ακούνε πλέον(κι ας το χουνε κράξει πιο πρίν επειδή δεν είναι στη μόδα)και ανάλογα θα ντύνονται.Σε λίγα χρόνια όλα τα emos όταν δεν θα είναι πλέον στη μόδα θα αλλάξουν στύλ και όσοι ακούνε σκυλάδικα θα ακούνε black metal επειδή θα έχει βγεί κάποιο trendy συγκρότημα τότε που θα παίζει αυτό το είδος(ελπίζω να μην βγώ αληθινός για το τελευταίο:mrgreen::mrgreen:)

Δημοσ.

συγχαρητήρια για το θέμα

για το τί ακούει ο κάθε νεοέλληνας δε θα ήθελα να μιλήσω. κι εμένα με θλίβει αυτό που βλέπω και ακούω έξω αλλά στην τελική δημοκρατία έχουμε και αφού αυτό είναι το γούστο το περισσοτέρων θα ζήσουμε και με αυτό.

το δυστυχές στη χώρα μας είναι πως όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχουν μαγαζιά τα οποία να παίζουν ή να δίνουν την ευκαιρία να ακουστεί και κάτι διαφορετικό.

εν μέρη λογικό και αυτό βεβαίως γιατί και αυτοί να βγάλουν το ψωμί τους θέλουν, δε θα ανοίξουν μαγαζί για 5-10 άτομα.

το ζήτημα για εμένα τίθεται όπως σωστά λέει ο τίτλος στην παιδεία που λαμβάνουμε ως μαθητές στην χώρα μας. προσωπικά από το μάθημα μουσικής που έκανα στο σχολείο δε μου έμεινε τίποτα.. σαν ιστορία των μουσικών ήταν με ελάχιστες κατεξοχήν μουσικές προσθήκες.

μακάρι να έρθει σύντομα η εποχή που στο σχολείο θα διδάσκονται τα παιδιά από ένα μουσικό όργανο, ορθοφωνία, που θα τους παρουσιάζονται οι ομορφιές όλων των ειδών μουσικής ώστε να αποκτίσουν μουσική συνείδηση και αυτό που θα ακούν μετά να είναι προϊόν επιλογής τους και όχι της κατεύθυνσης των μέσων.

Δημοσ.

Πολλοι ανθρωποι δεν ενδιαφερονται για την μουσικη, δεν τους ενδιαφερει να ψαχτουν παραπανω, να γνωρισουν καινουρια ακουσματα γι'αυτο και αρκουνται σε οτι παιζεται στους σταθμους του ραδιοφωνου. Δηλαδη στην πλειοψηφια εμπορικη "αναμασημενη" μουσικη. Αυτο σιγουρα οφειλεται στην ελλειψη παιδειας που μας στερησε και συνεχιζει να στερει το σχολειο αλλα και στα προσωπικα γουστα του καθενος. Πολλοι το γουσταρουν το εμπορικο και περνανε καλα με αυτο χωρις να θελουν κατι αλλο. Γνωμη μου πως ολα τα ειδη εχουν κατι να σου προσφερουν, απο απλη διασκεδαση(δεν αναφερομαι εννοειται στα τερατουργηματα του Καρβελα και της Πανια) μεχρι βαθια παιδεια.

Αλλα δυστυχως αφου το σχολειο δε σου δινει τη βαση(οπως δε δινει την βαση και για τον αθλητισμο, εξισου και ισως πιο σημαντικο απο την μουσικη για μενα) ο καθενας προσπαθει να ψαχτει μονος του. Και αυτο το καταλαβαινω απο την προσωπικη μου πειρα στο θεμα. Και ιδιως οταν εβαλα adsl και ολες οι πληροφοριες μου δινονται απλοχερα...Και μετανιωνω που αργησα κιολας να μπω σ'αυτη τη διαδικασια..Πλεον ειναι στο χερι του καθενος αν θελει να ψαχτει...Αφου αλλα εφοδια δε μας δινονται.

Δημοσ.

εν μέρη λογικό και αυτό βεβαίως γιατί και αυτοί να βγάλουν το ψωμί τους θέλουν, δε θα ανοίξουν μαγαζί για 5-10 άτομα.

το ζήτημα για εμένα τίθεται όπως σωστά λέει ο τίτλος στην παιδεία που λαμβάνουμε ως μαθητές στην χώρα μας.

1oν ειναι αστειο που εχει καταληξει να ισουται οτι ---> ποιοτητα=5-10 ατομα, και

βλαμενη μουσικη=αμετρητα ατομα. Μιλησες επισης φιλε μου Ηarkon για "δημοκρατια". Αν σκεφτεις σε βαθος θα καταλαβεις οτι η δημοκρατια ειναι επιφανειακη αλλα στην ουσια δεν υπαρχει! Το τηλεχειτ\ρηστηριο της τηλεορασης η του ραδιοφωνου εχει πολλα κουμπια... εχεις δλδ επιλογες. Καποιος θα πει ναι αυτο ειναι ελευθερια αφου μπορεις να βρεις τη μουσικη που εσυ θες. Κ εγω σ λεω οτι απο τα 100 καναλα της τηλεορασης και του ραδιοφωνου τα 80 για να μη πω παραπανω, παιζουν τα ιδια ακριβως κομματια!!! Χατζιγιαννης πχ, φανταστικη φωνη! Κ ομως παιζει τοοοοοοοοσοοοο πολυ, τοοοοσο συχνα που κατανταει βαρετο εως αστειο.

Η παιδεια οπως πολυ σωστα ειπες tzafarela θα επρεπε να εμπεριεχει μεσα της και τον αθλητισμο οπως και τη μουσικη. Λογικο ρε παιδια, ο ανθρωπος απο τη φυση του εχει ικανοητες που του επιτρεπουν να κανει πολλα πραγματα και να αναπτυσει δεξιοτητες με βαση την προσωπικη βουληση και το ταλεντο. Το σχολειο θα επρεπε να δινει πιο σωστες βασεις στα παιδια, πιο ολοκληρωμενες αν θελετε... γιατι ΣΙΓΟΥΡΑ δεν ειναι.

Οταν ενα μωρακι μεγαλωνει... του βαζουν μουσικουλες απαλες με ευχαριστες majore μελωδιες που τα ηρεμει, δε τους βαζεις μεταλ! Και οταν πας σε spa η massage θα εχουν μουσικη lounge chiil out που παλι θα παιξει με τη ψυχολογια σου εκεινη τη στιγμη και θα σε χαλαρωσει. Ειναι πολυ σημαντικο δλδ.

Οταν ενα μικρο κοριτσακι ας πουμε ηλικιας 10-12 χρονων καθησει και παιξει ενα κομματι στο πιανο ακολουθωντας μια παρτιτουρα που εχει μπροστα του, συνειδητοποιειτε ποσα πραγματα "δουλευουν" και "αναπτυσσονται" μεσα του εκεινη την ωρα?

1ον εχει μαθει τη λεξη συνεπεια.. ξερει οτι πρεπει να ειναι συνεπης για παραδειγμα στη μελετη της για να μπορει να παιξει σωστα.

2ονκαλλιεργει την ακριβεια, καθως πρεπει να ακολουθει με το ματι της το 5γραμμο και να παιζει αυτο που βλεπει.

3ονμουσικοτητα... το κεφαλι της και η ψυχη της γεμιζουν με ηχοχρωματα που της φτιαχνουν την ψυχολογια και της κινουν περιεργεια και φαντασια.

4ονδημιουργηκοτητα... σκεφτειτε το αισθημα της ικανοποιησης του μικρου κοριτσιου οταν γνωριζει οτι... δημιουργει! Ειναι ωραιο να εισαι δημιουργος, ποσο μαλλον οταν αυτη η μουσικη που φτιαχνεις αρεσει σε σενα και στους αλλους, σε ολοκληρωνει!

Με ολα αυτα το παιδι ανεβαινει επιπεδα σαν ανθρωπος και ειλικρινα το καταφερνει πολλες φορες πιο αποδοτικα απ οτι μεσα απο το σχολειο του.

Ειναι κριμα που εχει καταληξει και οι ξενες γλωσσες, και ο αθλητισμος, η ζωγραφικη και φυσικα η μουσικη (για να μη ξεφευγουμε απο το θεμα) να θεωρουνται εξωσχολικες δραστηριοτητες που κοστιζουν επιπλεον στους γονεις. Και ολοι γνωριζουμε ποσο πολυ ζοριζονται τη σημερον ημερα οι γονεις να μορφωσουν τα παιδια τους και να τους παρεχουν οτι καλυτερο για την παιδεια τους. Ειναι χρεος κανονικα των σχολειων αυτες οι δραστηριοτητες και να ενας πραγματικος λογος για τον οποιο ποτε κανεις δεν εκανε καταληψη... και δε διαμαρτυρηθηκε!

Ευχομαι κ ελπιζω σε μια μουσικη επανασταση, οπου θα χαρω να δω πολυ χαζοκαλλιτεχνες να σβηνουν στην αφανεια και να τους ποναει που η ποιοτητα νικησε το χρημα και η παιδεια νικησε την αμαθεια. Δυσκολο εως απιθανο....

Δημοσ.

Δεν νομίζω πως οι Έλληνες δεν μαθαίνουν μουσική λόγω χρημάτων. Σε πάρα πολλές οικονομικά άνετες οικογένειες παρατηρείται η έλλειψη μουσικής παιδείας. Επικρατεί η άποψη πως είναι κάτι ωραίο, αλλά περιττό. Αυτή η χρησιγνωσία θα μας φάει. Εγώ πάντως είμαι πολύ ευτυχισμένος που οι δικοί μου από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού με είχαν ωθήσει προς τη μουσική, χωρίς να έχουν ιδιαίτερη οικονομική άνεση, και δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς μουσική παιδεία. Θεωρώ τη μουσική άκρως απαραίτητη! Όσον αφορά στα ωδεία θα ήθελα μια πιο απελευθερωμένη αντιμετώπιση ως προς τα διάφορα είδη μουσικής, τον αυθορμητισμό και τη φαντασία του μαθητευόμενου και όχι κόλλημα στα κλασσικά. Ευτυχώς απ' ότι βλέπω κατά κει βαδίζουμε :)

Με μια σωστή λοιπόν βάση, τα μουσικά γούστα της νεολαίας δε θα περιορίζονται στα "σκυλάδικα". Όλα έχουν μια αιτία :)

Δημοσ.

Ναι συμφωνω σε οσα λες. Κ εγω απο το δημοτικο ασχολουμαι με τη μουσικη επειδη οι γονεις μου με ωθησαν προς τα κει. Και ηταν κατι που μου εκανε καλο! Πριν λιγο γυρισα απο το ωδειο του Νακα, που τονιζω οτι ειναι παρα πολυ καλο ωδειο αλλα για να δειτε τι παει να πει... "κοστος" πρεπει μου ειπαν να ξανακανω εγγραφη 65 ευρω, και τα διδακτρα για 9 μηνες ειναι πανω απο 1700 ευρω. Ε μη μου πεις οτι δεν ειναι πολλα?! Ειμαι σιγουρος οτι θα ζοριστω να τα βρω και ειμαι επισης σιγουρος οτι πολλα αλλα παιδια εκει εξω δεν εχουν την δυνατοτητα να τα διαθεσουν τα χρηματα αυτα. Δεν ειναι κριμα?

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...