Προς το περιεχόμενο

Εργασία σε ιδιώτη μηχανικό...

pseira

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ξεκίνησα να δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα στις 21 Μαϊου. Το ποσό που συμφωνήσαμε ήταν 900? το μήνα (450? ανα 15νθήμερο) και φυσικά δώρα Χριστουγέννων κ Πάσχα...Στον τομέα των μηχανικών ευτυχώς ή δυστυχώς δεν υπάρχουν 'συμβάσεις' αφού ουσιαστικά είσαι συνεργάτης και όχι υπάλληλος. Οπότε δεν έχω υπογράψει τίποτα. Θέλω τη γνώμη σας στο παρακάτω.

Τον Ιούλιο, μου λέει το αφεντικό πως το γράφειο θα κλείσει 5-19 Αυγούστου για να κανονίσω τις διακοπές μου. Κάνω και γω τα κουμάντα μου, φτάνει 5 του μήνα, πάω διακοπές. Γυρνάω με το καλό, και βλέπω στις 16 Αυγούστου μια κατάθεση 150?. Λέω "Ωπ, να και το επίδομα αδείας. Μπράβο το αφεντικό!"

Σήμερα 21 βλέπω δεν έχουν μπει άλλα χρήματα. Του τηλεφωνώ και ρωτάω πως και τι και μου λέει πως δε δικαιούμαι κανονικά άδεια, πρέπει να έχω κλείσει 1 χρόνο για να δικαιούμαι άδεια και πως αυτά τα 150? ήταν ένα δώρο δικό του για τις διακοπές. Δεν είναι ούτε επίδομα, ούτε τίποτα, απλά ένα δώρο. ( :S ) Και μετά λέει πως αυτός δεν είχε καμία υποχρέωση να μου καταθέσει χρήματα...

Δε λέω, 11 μέρες άδεια σίγουρα δεν δικαιούμαι σε 2.5 μήνες στη δουλειά. Αλλά από τη στιγμή που κλείνει το γραφείο κ φεύγουν όλοι, εγώ τι έπρεπε να κάνω; Να κάτσω στο γραφείο μόνος μου για να δικαιούμαι τα 450 του δεκαπενθημέρου;

Όποιος ξέρει κάτι από εργατικό δίκαιο κ νομοθεσία ας με διαφωτίσει. Τα δικαιούμαι ή οχι τα 450? της 1-15 Αυγούστου;

Δημοσ.

Φίλε τα έχεις χαμένα.

Αφού από μόνος σου λες ότι δεν έχεις υπογράψει σύμβαση-πρόσληψη και από ότι καταλαβαίνω παρέχεις ανεξάρτητες υπηρεσίες με Δελτίο Παροχής.

Θεωρητικά δεν δικαιούσε δώρο, ούτε άδεια ούτε τίποτα.

Από την άλλη δεν υπωχρεούσε σε ωράριο, ούτε να σου καθορίζει αυτός πότε και πόση άδεια θα πέρνεις (δεν έχει νόημα η άδεια σε εξωτεικό συνεργάτη).

Η όλη κατάσταση είναι νόθα αλλά συνήθως ξεκαθαρισμένη από την αρχή ως τέτοια. Ακόμα και οι εταιρείες που δίνουν 14 μισθούς ποτέ δεν θα χαρακτηρίσουν τα δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα ώς τέτοια παρά συνήθως "προσωπικά δώρα" γιατί αλλιώς θα αναγνώριζαν ότι έχεις σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, έστω και προφορικής και παρόλα τα δελτία παροχής

Βρες έναν πιο παλιό συνάδελφο να σου τα εξηγήσει.

Επίσης έπρεπε ίσως να ξεκαθαρίσεις τα πράγματα από την αρχή.

Μου έχει τύχει και εμένα συνέντευξη που ο "εργοδότης" πρότινε 12 δελτία με εργάσιμες σχεδόν όλες τις καθιερομένες αργίες. Εκεί το "προσωπικό δώρο" ήταν η μία εβδομάδα που έκλεινε η εταιρεία τον Αυγουστο και θα μου την πλήρωνε ακόμα και αν δεν πήγαινα στο εργοτάξιο.

Η περίπτωσή σου ακούγεται η κλασσική εξευτελιστική αντιμετώπιση των νεότερων συναδέλφων. Προσωπικά θα σε συμβούλευα να κάνεις την πάπια και να αρχίσεις να ψάχνεις μια πιο σοβαρή δουλειά.

Δημοσ.

Ξέχασα να το γράψω, αλλά στην συνέντευξη μου είχε πει για 14 'μισθούς' οπότε δε θα έπρεπε να πληρωθώ για όλο τον Αύγουστο; Τελος πάντων....Απο Σεπτέμβρη είπε θα με ανεβάσει. Περιμένω να δω πόσο θα είναι αυτή η αύξηση. Αν δε μείνω και από εκεί ικανοποιημένος, θα ψάξω για αλλού και αν βρω, θα τους αφήσω στα κρύα του λουτρού χωρίς να ειδοποιήσω. Όσο με σεβάστηκαν αυτοί, θα τους σεβαστώ και γω...

Δημοσ.

Αν τελικά αποφασίσεις να φύγεις, κάντο με το κεφάλι ψηλά. Εξήγησέ τους τί δεν σου αρέσει και την απόφασή σου να πας αλλού. Όπως και να σου συμπεριφερθούν, εσύ θα τους δείξεις το επίπεδό σου. Δεν θα καταφέρεις τίποτα αν τους την κάνεις απροειδοποίητα.

Δημοσ.

Μιας και δεν έχεις υπογράψει σύμβαση, ισχύει μόνο η προφορική συμφωνία που είχατε κάνει. Το σωστό από την μεριά του θα ήταν να είχε ξεκαθαρίσει εξ'αρχής ότι δεν προτείθεται να σου πληρώσει τις μέρες της άδειας. Το μόνο που μπορείς να κάνεις,αν δεν το έκανες ήδη, είναι να εκφράσεις την δυσαρέσκειά σου με κόσμιο τρόπο.

Αν αλλάξεις δουλειά πάντως μήν φύγεις με τσακωμό. Σε αυτή την δουλειά δεν σε παίρνει να δημιουργείς εχθρούς τόσο εύκολα.

Δημοσ.

Εχω περιπου 4 χρονια που δουλευω ως μηχανικος. Δυστηχως τα ιδια περασα και εγω.

Τα 900 που εχετε συμφωνησει ειναι 900 καθαρα?

Απο οτι καταλαβα αυτος για το πρωτο σου χρονο θα σου δωσει 11 μισθους(κατι που ειναι συνηθεις στις συμβασεις εργου) δηλαδη εναν μισθο για καθε μηνα που θα εργαστεις.Οποτε μιλαμε για 11*900=9900. Εαν δεν ειναι καθαρα ειναι πολυ λιγα.Ετσι την πατησα και εγω στην 1 δουλεια μου και θυμαμε οτι μου βγαινανε τα 800 που μου δινανε τοτε γυρω στα 450 καθαρα το μηνα.

Πες μας και ποσα δελτια θα κοψεις με τα αντιστοιχα ποσα.Ελπιζω να ξερεις οτι ταν στο δελτιο κοβεις 900 ευρω πρεπει απο αυτα να δωσεις το 19% που αντιστοιχει το ΦΠΑ στο κρατος.Και αν τελικα ειναι 11 οι μισθοι σου πρεπει να δωσεις αλλα 167*(12/11) στο ΤΣΜΕΔΕ

Δημοσ.

Εγώ στην παρούσα δουλειά μου πήγα τέλη Μαιού, δηλ. παρόμοια ημερομηνιά με σένα. Εγώ βέβαια είμαι κανονικα, με σύμβαση, ΙΚΑ, κλπ.

Το επίδομα αδείας το πήρα τέλος του χρόνου, ολόκληρο.

Επίσης άδεια δικαιούσαι ακόμη και αν δεν έχεις κλείσει χρόνο, πάει κάτι λιγότερο από 2 ημέρες ανά μήνα εργασίας.

Δημοσ.

Για την άδεια το έψαξα και σίγουρα δικαιούμουν ~5 μέρες τη στιγμή που έκλεισε το γραφείο. Και αν το πάρουμε με το ημερολόγιο, εφόσον 15 Αυγούστου ήταν αργία, ουσιαστικά έλειψα 4 εργάσιμες...

Τι να πω. Στους γιατρούς να τα φάει ο μ@λ@κ@ς...

danton το ΦΠΑ το δίνεις αλλά μετά κρατάς την παρακράτηση που σου επιστρέφουν και είναι 20%. Παίρνεις 1% ολόκληρο πίσω....

Δημοσ.

Να τα ξεκαθαρίσω λίγο τα πράγματα, μιας και τα γράφετε λιγάκι μπλεγμένα.

Στην παροχή υπηρεσιών ο μηχανικός χρεώνει τις υπηρεσίες του ακριβώς όπως χρεώνει π.χ. ένα μαγαζί οποιοδήποτε αγαθό. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι φτάνει η ώρα να πληρωθεί ο μηχανικός υπηρεσίες αξίας 1.000?

Στα 1000? αναλογεί 19% ΦΠΑ, δηλαδή 190?

Επίσης, στα 1000? υπάρχει παρακράτηση 20%, δηλαδή 200?

Κόβοντας λοιπόν μια απόδειξη αξίας 1000?, ο μηχανικός πρέπει να πάρει από τον πελάτη (1000-200) + 190?, δηλαδή 990?

Τα 200? παρακράτηση ο πελάτης τα αποδίδει στην εφορία για λογαριασμό του μηχανικού. Όταν ο μηχανικός κάνει φορολογική δήλωση, τότε από το σύνολο των παρακρατήσεων θα κρατηθεί ο φόρος που του αναλογεί και τα υπόλοιπα θα του επιστραφούν με το εκκαθαριστικό.

Όσον αφορά τον ΦΠΑ, στό τέλος κάθε τριμήνου ο μηχανικός κάνει δήλωση ΦΠΑ. Εκεί αναφέρει τόσο τον ΦΠΑ που έχει λάβει ( όπως τα 190? στο παράδειγμα), όσο και τον ΦΠΑ που έχει δώσει, πχ για αγορά επαγγελματικού εξοπλισμού. Στην εφορία αποδίδει τελικά την διαφορά των δύο αυτών ποσών.

Αυτά βέβαια ισχύουν περίπου για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες με ατομική επιχείρηση.

Τώρα για την άδεια, pseira προσπάθησε να καταλάβεις πως δεν είσαι μισθωτός και δεν μπορείς να επικαλείσαι τα δικαιώματα των εργαζομένων στην δική σου περίπτωση.

Δημοσ.

Επίσης, απόφυγε τις προφορικές συμφωνίες και φρόντισε να υπογράφεις κανονικά σύμβαση έργου.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...