Προς το περιεχόμενο

"Φωτογραφία δρόμου" και νομικό πλαίσιο

pusher

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

1. Πολλές φορές σε φωτογραφίες δρόμου κεντρικό θέμα διάφορων φωτογραφιών είναι πρόσωπα. Πολλές φορές (ίσως τις περισσότερες - ιδιαίτερα με τις σημερινές μηχανές με φακούς υψηλού zoom) οι φωτογραφίες λαμβάνονται εν αγνοία των εικονιζόμενων προσώπων. Επιτρέπεται η δημοσίευση αυτών των φωτογραφιών είτε στο διαδίκτυο, είτε σε έντυπο μέσο ή η κάθε είδους δημόσια προβολή τους ανεξάρτητα από το μέσο δημοσίευσης;

2. Τι συμβαίνει αν το εικονιζόμενο πρόσωπο έχει ερωτηθεί και συμφωνήσει να φωτογραφηθεί; Τα ερωτήματα παραμένουν τα ίδια με αυτά που υπάρχουν στο 1.

3. Τι ισχύει για τις φωτογραφίες αυτοκινήτων; Ειδικά σε περιπτώσεις που φαίνονται οι πινακίδες ή/και οι επιβαίνοντες σε αυτά και βέβαια η λήψη του γίνεται χωρίς τη γνώση του ιδιοκτήτη ή των επιβαινόντων. (Σε περίπτωση ενημέρωσης του ιδιοκτήτη και των επιβαινόντων φαντάζομαι θα με καλύπτει η απάντηση της ερώτησης 2). Τα ερωτήματα παραμένουν τα ίδια με αυτά που υπάρχουν στο 1.

Δημοσ.

http://en.wikipedia.org/wiki/Street_photography

Γενικα εχω την εντυπωση πως ο,τι ειναι σε δημοσιο χωρο μπορεις να το φωτογραφησεις...

Ενταξει δεν θα πας να κυνηγησεις μια κοπελα να την βγαλεις φωτογραφια γιατι θα φας τσαντα στο κεφαλι, αλλα αν παω να φωτογραφησω την πλατεια Ομονοιας, δεν εχει κανενας δικαιωμα να μου πει να μην ειναι στο πλανο 'η να μου ζητησει τα ρεστα...

Τα παραπανω με καθε επιφυλαξη...

Δημοσ.

Αν τις φωτογραφίες τις κρατήσεις για αυστηρά προσωπική σου χρήση, επιτρέπεται να φωτογραφήσεις τα πάντα σε δημόσιο χώρο, ακόμα δηλαδή και πορτρέτα περαστικών.

Αν θελήσεις να τις εμπορευτείς και το θέμα είναι ένα πρόσωπο, όπως στα πορτρέτα, είσαι υποχρεωμένος να έχεις ενυπόγραφη άδεια του προσώπου αλλιώς μπορεί να σε μηνύσει.

Αν ένα πρόσωπο της φωτογραφίας βρίσκεται μεταξύ άλλων και δεν αποτελεί το αντικείμενο της φωτογραφίας, τότε είσαι νόμιμος.

Είναι απλό, αλλά και μπερδεμένο όπως η εφαρμογή όλων των νόμων... :)

Ένα βασικό κριτήριο είναι το αν κερδίζεις χρήματα με τη συγκεκριμένη φωτογραφία.

Δημοσ.

Ναι, βασικά αν δεν βγάλεις ή δεν σκοπεύεις να βγάλεις λεφτά μπορείς να φωτογραφήσεις ότι είναι σε δημόσιο χώρο έχω την εντύπωση.

Δημοσ.
Αν τις φωτογραφίες τις κρατήσεις για αυστηρά προσωπική σου χρήση, επιτρέπεται να φωτογραφήσεις τα πάντα σε δημόσιο χώρο, ακόμα δηλαδή και πορτρέτα περαστικών.

Αν θελήσεις να τις εμπορευτείς και το θέμα είναι ένα πρόσωπο, όπως στα πορτρέτα, είσαι υποχρεωμένος να έχεις ενυπόγραφη άδεια του προσώπου αλλιώς μπορεί να σε μηνύσει.

Αν ένα πρόσωπο της φωτογραφίας βρίσκεται μεταξύ άλλων και δεν αποτελεί το αντικείμενο της φωτογραφίας, τότε είσαι νόμιμος.

Είναι απλό, αλλά και μπερδεμένο όπως η εφαρμογή όλων των νόμων... :)

Ένα βασικό κριτήριο είναι το αν κερδίζεις χρήματα με τη συγκεκριμένη φωτογραφία.

Αναφέρομαι σε δημοσίευση χωρίς χρηματικές απολαβές και για τις 3 περιπτώσεις των ερωτημάτων μου.

Δημοσ.
Αναφέρομαι σε δημοσίευση χωρίς χρηματικές απολαβές και για τις 3 περιπτώσεις των ερωτημάτων μου.

Μου ακούγεται περίεργο το "δημοσίευση χωρίς χρηματικές απολαβές", γιατί ακόμα κι αν εσύ δεν πληρωθείς για τη δουλειά σου, κάποιος θα βγάλει χρήματα, έστω και έμμεσα. Επομένως αποτελεί επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αν δεν έχεις ενυπόγραφη άδεια (το ξαναλέω) δεν είσαι κατοχυρωμένος! Βρες/φτιάξε μία και βάζε τους να υπογράφουν βρίσκοντας μία δικαιολογία για φιλανθρωπίες ή κάτι άλλο...

Για το αυτοκίνητο, εφόσον δεν έχεις ως επίκεντρο τον οδηγό, δε νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν ξέρω να σου απαντήσω για τις πινακίδες.

Δημοσ.
Μου ακούγεται περίεργο το "δημοσίευση χωρίς χρηματικές απολαβές", γιατί ακόμα κι αν εσύ δεν πληρωθείς για τη δουλειά σου, κάποιος θα βγάλει χρήματα, έστω και έμμεσα. Επομένως αποτελεί επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αν δεν έχεις ενυπόγραφη άδεια (το ξαναλέω) δεν είσαι κατοχυρωμένος! Βρες/φτιάξε μία και βάζε τους να υπογράφουν βρίσκοντας μία δικαιολογία για φιλανθρωπίες ή κάτι άλλο...

Για το αυτοκίνητο, εφόσον δεν έχεις ως επίκεντρο τον οδηγό, δε νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν ξέρω να σου απαντήσω για τις πινακίδες.

Περίεργο;;; Στο διαδίκτυο υπάρχουν ένα σωρό σελίδες που φιλοξενούν galleries χρηστών οι οποίοι ανεβάζουν μόνο και μόνο από χόμπι. Τώρα αν αυτές οι σελίδες εκμεταλλεύονται οικονομικά τις φωτογραφίες των μελών τους σίγουρα διαπράττουν οι ίδιες αδίκημα μιας και τα πνευματικά δικαιώματα (τουλάχιστον στις περισσότερες απ' αυτές) παραμένουν στο χρήστη που ανέβασε τις φωτογραφίες.

Δημοσ.

Ναι, έχεις δίκιο σε αυτό που λες, αλλά θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι εκμεταλλεύεσαι τη φωτογραφία που απεικονίζει εκείνον, για να γίνεις διάσημος και να βρίσκεις πελάτες... (λέμε τώρα)

Σε αυτή την περίπτωση ...βάζε τις και αν ποτέ κάποιος παραπονεθεί, αφαίρεσε τη δική του... :-|

Άλλωστε μην ξεχνάς ότι σε όλα τα φόρουμ και φώτο άλμπουμ, δηλώνεις ότι έχεις όλα τα πνευματικά δικαιώματα!

Δημοσ.
Ρίξε μια ματιά και εδώ http://www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=2937.0

Έχουν γραφτεί πάρα πολλά.

Πιστεύω θα σε καλύψει. (όσο είναι δυνατόν)

Άσε από εκεί ξεκίνησα την έρευνα και πραγματικά δε βγαίνει άκρη. Και αυτό γιατί μάλλον το σχετικό νομικό πλαίσιο έχει κενά. Το καλύτερο θα ήταν να μας απαντούσε κανένας δικηγόρος. Ελπίζω να γράφει κανείς στο insomnia. (Σίγουρα ο paredwse. paredwse αν δεις το θέμα κάνε τον κόπο να δώσεις τα φώτα σου.)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...