sir ImPeCaBlE Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Σκέφτομαι να κάνω overclocking στον 3800 που έχω με τη ψύκτρα που είχε το κουτί.Ξέρει κανείς πάνω κάτω πόσο θα φτάσω?Για μέτρηση θερμοκρασίας χρησιμοποιώ το Speedfan.Ποιές είναι οι ακραίες θερμοκρασίες?Από ram έχω 2x512 στα 667.Θα επιρεάσουν τις επιδόσεις?
desolatorXT Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Σκέφτομαι να κάνω overclocking στον 3800 που έχω με τη ψύκτρα που είχε το κουτί.Ξέρει κανείς πάνω κάτω πόσο θα φτάσω?Για μέτρηση θερμοκρασίας χρησιμοποιώ το Speedfan.Ποιές είναι οι ακραίες θερμοκρασίες?Από ram έχω 2x512 στα 667.Θα επιρεάσουν τις επιδόσεις? δεν υπάρχει όριο στο Overclocking (θεωρητικά)... Αρκεί να έχεις μεγάλο τροφοδοτικό, και να σου δίνετε απο την μητρική η δυνατότητα για overvoltage. Μεγάλες διαφορές στην θερμοκρασία δεν θα δείς... ΑΥτά που βλέπουμε με υγρό άζωτο κτλπ, πιστεύω είναι υπερβολές...Μαζί με 2 φίλους πήγαμε έναν P4 από 1,7Ghz στα 2,44Ghz... Θα μου πείς βέβαια σιγά τ αυγά, αλλά σκέψου ότι είχαμε μια άυξηση του ρολογιού κατά 600+ Mghz... Και όμως αυτό ανέβασε την θερμοκρασία μόλις 5 C... Διαφορές στις επιδόσεις δεν θα δείς τρομερές, εκτός αυτού ίσως αν τον ανεβάσεις πολ'ύ ψυλά υπάρξουν προβλήματα... Όσων αφορά τις RAM η συχνότητά τους θα αυξηθεί αναγκαστικά, ανεβάζοντας την cpu ανεβαίνουν και η RAM, ούτε εδώ όμως θα δείς τρομερές διαφορές... Οι διαφορές στιν επίδοση θα φανούν μόνο κάτω απο benchmark και βαριές εφαρμογές, σε games κτλπ, η διαφορά δεν θα είναι καν αισθητή, ή θα είναι ελάχιστη... Να ξέρεις πάντως ότι το σωστό Overclocking Πέρνει καιρό, και επίσης ότι δεν υπάρχει επιστροφή, δηλαδή, αν έναν cpu τον πας π.χ. απο 1,7 στα 2,44, τοτε δεν μπορείς να τον ξαναγυρίσεις στα 1,7... ΑΝ το κανεις θα καρακολάει το συμπαν και έχει προβλήματα...
Dark_Sage Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Να ξέρεις πάντως ότι το σωστό Overclocking Πέρνει καιρό, και επίσης ότι δεν υπάρχει επιστροφή, δηλαδή, αν έναν cpu τον πας π.χ. απο 1,7 στα 2,44, τοτε δεν μπορείς να τον ξαναγυρίσεις στα 1,7... ΑΝ το κανεις θα καρακολάει το συμπαν και έχει προβλήματα... E? Pithanotero einai na tetragwnistei o kiklos para na sumbei auto poy les...
sir ImPeCaBlE Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Μέλος Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Ξέρει κανείς ποιές θερμοκρασίες είναι οι φυσιολογικες και σε ποιές πρέπει να σταματήσω?Τροφοδοτικό δε έχω και πολύ καλό ένα tr2 550w.Θα αντέξει?
tolis_01 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Να ξέρεις πάντως ότι το σωστό Overclocking Πέρνει καιρό, και επίσης ότι δεν υπάρχει επιστροφή, δηλαδή, αν έναν cpu τον πας π.χ. απο 1,7 στα 2,44, τοτε δεν μπορείς να τον ξαναγυρίσεις στα 1,7... ΑΝ το κανεις θα καρακολάει το συμπαν και έχει προβλήματα... Πως το συμπερανες αυτο? Φυσικα και υπαρχει πισογυρισμα και χωρις συνεπειες μαλιστα. sir ImPeCaBlE: Το τροφοδοτικο αντεχει. Μεχρι 65 C σε full load (και παραπανω ισως) ειναι αρκετα καλα για τετοια εποχη (ζεστη, πολυ ζεστη).
Sadamiraq Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Πως το συμπερανες αυτο? Φυσικα και υπαρχει πισογυρισμα και χωρις συνεπειες μαλιστα. +1:razz::razz: sir ImPeCaBlE: Το τροφοδοτικο αντεχει. Μεχρι 65 C σε full load (και παραπανω ισως) ειναι αρκετα καλα για τετοια εποχη (ζεστη, πολυ ζεστη). 60 65 70 ....
phovos Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Να ξέρεις πάντως ότι το σωστό Overclocking Πέρνει καιρό, και επίσης ότι δεν υπάρχει επιστροφή, δηλαδή, αν έναν cpu τον πας π.χ. απο 1,7 στα 2,44, τοτε δεν μπορείς να τον ξαναγυρίσεις στα 1,7... ΑΝ το κανεις θα καρακολάει το συμπαν και έχει προβλήματα... Αυτο το αστειο παλι που το ακουσες?Οπως ανεβαζεις το fsb(htt) ετσι το κατεβαζεις.Δεν υπαρχουν επιπλοκες εφοσων ολα εχουν γινει σωστα. Όσων αφορά τις RAM η συχνότητά τους θα αυξηθεί αναγκαστικά, ανεβάζοντας την cpu ανεβαίνουν και η RAM, γι αυτο υπαρχουν οι διαιρετες (dividers) Απο κει και περα διαφορες θα δεις αναλογα το % o/c που θα πετυχεις και τις εφαρμογες που θα τρεχεις...
desolatorXT Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Αυτο το αστειο παλι που το ακουσες?Οπως ανεβαζεις το fsb(htt) ετσι το κατεβαζεις.Δεν υπαρχουν επιπλοκες εφοσων ολα εχουν γινει σωστα. γι αυτο υπαρχουν οι διαιρετες (dividers) Δεν το άκουσα, το είδα με τα μάτια μου.... Απο ένα σημείο και πέρα (π.χ. από 1,7 στα 2,44 μιλάμε για μια άυξηση ~35%, όχι για 50 ή 100 Mhz) δημιουργούνται προβλήματα στο πισογύρισμα... Βασικά αυτά τα λέω έχοντας στο overclocking μια Α εμπειρία, μικρή ή μεγάλη, δεν είναι εκεί το θέμα, μιλάω σύμφωνα με αυτά που είδα στην πράξη... Στην πρώτη δοκιμή προσπαθήσαμε να πάμε απευθείας τον 1,7 στα 2,4Ghz, πήγαμε δλδ στο BIOS καναμε τις αλλαγές και το σύστημα δεν άνοιγε... Αφου κάναμε επαναφορά, βάζουμε και +0,1 VOLT... Τότε το pc λειτούργησε μεν, αλλα κολούσαν αρκετές εφαρμογές δε, μετά την απότομη αλλαγή συχνότητας, ενώ υπήρξαν προβλήματα όπως ξεκάρφωτα reset κτλπ. Η λύση ήταν να κάνουμε σταδιακό overclocking... Δηλαδή, κάθε 15 μέρες ανεβάζαμε κατά 34 Mhz την cpu... Σε διάστημα περίπου 6 μηνών ο επεξεργαστής έφτασε τα 2,44Ghz και λειτουργούσε κανονικότατα. Από εκεί και πέρα , δεν θυμάμαι για ποιόν λόγο, αλλά θέλησα να ξαναπάω την cpu στα 1,7. Μόλις το έκανα σε πληροφορώ ότι κολούσε μέχρι και η πασιέντζα, ή το MAME... Το πρόβλημα με την τραγική απόδοση της cpu, δεν λύθηκε παρά μόνο όταν επανήλθε στα 2,44 Ghz... Οπότε έβγαλα το συμπέρασμα ότι αν ο cpu "συνηθίσει" σε κάποια συχνότητα, δεν μπορεί να γυρίσει απευθείας στην αρχική του... Μπορεί να είναι και λάθος, αλλά αυτό συνέβει σε 2 από τους 3 P4 1,7 Ghz που δοκιμάσαμε (ο ένας κάηκε στα 2,8Ghz) γι αυτο υπαρχουν οι διαιρετες (dividers) Απο κει και περα διαφορες θα δεις αναλογα το % o/c που θα πετυχεις και τις εφαρμογες που θα τρεχεις... Πολλές μητρικές δεν επιτρέπουν να αλλάξεις την συχνότητα της RAM, ή να επέμβεις ιδιαίτερα στην διαδικασία του overclocking... Εγώ μιλάω για Overclocking Μέσω BIOS, τώρα αν χρησιμοποιείς άλλα μέσα , τα οποία έχουν τέτοιες επιλογές δεν ξέρω... (π.χ. το BIOS του pc που κάθομαι τώρα, έχει κυρίως "ενημερωτικό" χαρακτήρα... Δλδ με εξαίρεση την επιλογή για την 1η Boot device,και την ημερομηνία, δεν μπορείς καμία άλλη αλλαγή σε οποιονδήποτε τομέα {που λόγος για Overclocking }) Υ.Γ. έχω σταματήσει να ασχολούμε με Overclocking εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια, ίσως οι νέοι cpu να συμπεριφέρονται διαφορετικά...
takos Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 apoti kserw to fsb tou 3800+ einai 200mhz*10=2000mhz bazontas to 220fsb pas sta 2200mhz oso o 4200+. -i 8ermokrasia tou einai se poli anekta epipeda diladi mexri 40C analoga me to airflow, ara den exeis problima se afto to 8ema -Isos exeis problima me tin sta8erotita logo O/C, an nai kane mirtotero o/c mexri 210fsb. -afta pou sou lew isxioun gia mobo mikris katigorias timis. me kalo mobo kaneis enoite kalitero o/c ston X2. kali epitixia.
tolis_01 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Για να πουμε την αληθεια, να παει απ'τα 2GHz στα 2,2GHz, δεν αξιζει. Αμα ειναι να παει 2,4GHz (που πανε ολοι οι Athlon X2) μαλιστα.
sir ImPeCaBlE Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Μέλος Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Έχω καλούτσικη mobo τουλάχιστον για την εποχή της ήταν καλή (msi k9n sli platinum).Τώρα το έχω φτάσει στα 2.07 και δε έχω παρατηρισει τίποτα το περίεργο.Θα συνεχίσω και άλλο.sorry gia to 2.7.lathos
tolis_01 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Παραπανω λιγο δυσκολο με αερα. Πανω απ'τα 2,7 θελουν τρελα ρευματα.
phovos Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Στην πρώτη δοκιμή προσπαθήσαμε να πάμε απευθείας τον 1,7 στα 2,4Ghz Σα να λεμε δηλαδη παμε να πεθανουμε τη cpu... Η λύση ήταν να κάνουμε σταδιακό overclocking... Δηλαδή, κάθε 15 μέρες ανεβάζαμε κατά 34 Mhz την cpu... Σε διάστημα περίπου 6 μηνών ο επεξεργαστής έφτασε τα 2,44Ghz και λειτουργούσε κανονικότατα. καλα ρε παιδια εσεις δε διαβασατε κανενα O/c guide πριν κανετε την οποια πατατα με τον επεξεργαστη?Ακου εκει 34Mhz/15 μερες LoL δλδ... Οπότε έβγαλα το συμπέρασμα ότι αν ο cpu "συνηθίσει" σε κάποια συχνότητα, δεν μπορεί να γυρίσει απευθείας στην αρχική του... Τωρα τα λες σωστα φιλε μου.Εβγαλες ενα συμπερασμα με βαση αυτα που ειδες.Γιατι στη διεθνή βιβλιογραφία του overclocking δεν υπαρχει αυτη η κατασταση που αναφερεις. Εγώ μιλάω για Overclocking Μέσω BIOS, τώρα αν χρησιμοποιείς άλλα μέσα , μα κι εγω για o/c μεσω bios μιλαω.Και τα υπερφυσικα μεσα που χρησιμοποιώ ειναι μια "απλή" DFI lan party sli DR anyway η ουσια του πραγματος ειναι οτι δεν ξερατε τι κανατε και ισως το θεμα επιδοσεων κλπ να οφειλωταν και σε απουσια agp/pci lock ή pci express lock η οτιδηποτε αλλο... Απλα για να μη παραπληροφορουμε το κοσμο καλο θα ηταν να διασταυρωνουμε αυτα που λεμε και πριν κανουμε o/c να διαβαζουμε καποια guides για να μας βοηθήσουν. no offence
desolatorXT Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Σα να λεμε δηλαδη παμε να πεθανουμε τη cpu... καλα ρε παιδια εσεις δε διαβασατε κανενα O/c guide πριν κανετε την οποια πατατα με τον επεξεργαστη?Ακου εκει 34Mhz/15 μερες LoL δλδ... Τωρα τα λες σωστα φιλε μου.Εβγαλες ενα συμπερασμα με βαση αυτα που ειδες.Γιατι στη διεθνή βιβλιογραφία του overclocking δεν υπαρχει αυτη η κατασταση που αναφερεις. μα κι εγω για o/c μεσω bios μιλαω.Και τα υπερφυσικα μεσα που χρησιμοποιώ ειναι μια "απλή" DFI lan party sli DR anyway η ουσια του πραγματος ειναι οτι δεν ξερατε τι κανατε και ισως το θεμα επιδοσεων κλπ να οφειλωταν και σε απουσια agp/pci lock ή pci express lock η οτιδηποτε αλλο... Απλα για να μη παραπληροφορουμε το κοσμο καλο θα ηταν να διασταυρωνουμε αυτα που λεμε* και πριν κανουμε o/c να διαβαζουμε καποια guides για να μας βοηθήσουν. no offence δεν χρησιμοποίησαμε κανένα guide για να κάνουμε Overclocking (δεν υπήρχε και ίντερνετ στην ελλάδα εκείνες της εποχές)... Πάντως επιμένω ότι είναι καλύτερος τρόπος το να ανεβάσεις σταδιακά την cpu... Αν θες δέξτου το, αν θές όχι, δεν έχω κανέναν τρόπο για να σου δείξω ότι ισχύει... Και φυσικά δεν θεωρώ κάτι τέτοιο παραπληροφόρηση, γιατί δεν του είπα να κάνει κάτι που θα κατέστρεφε την cpu του, κτλπ... Απλά εγώ είχα μια Α εμπειρία, έβγαλα από αυτήν κάποια Χ συμπεράσματα, και σου τα παρέθεσα... Μπορεί αυτά που λές να είναι σωστά, και προφανώς είναι, αλλά δεν ανερούν αυτά που σου έγραψα... Δεν αναιρούν το ότι ο cpu δυσλειτούργησε στην απευθείας μεγάλη αύξηση της συχνότητας, πράγμα που δεν συνέβει όταν ανέβηκε σταδιακά για παράδειγμα... *δεν χρειάζετε να διασταυρώσω κάτι... Σού είπα τι έκανα, και ποιά ήταν τα αποτέλεσματα αυτών των ενεργειών... Δεν υπάρχει καμία "σκοτεινή πλευρά" σ αυτά που σου λέω...
desolatorXT Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Επίσης, πάλι να αναφέρω κάτι που βασίζετε σε πρακτικά στοιχεία... Το πολύ overclocking μπορεί να φέρει και αλλαγές στο hardware.. Π.Χ. Geforce 4 MX440, από τα 150 - 200 Mgh που ήταν το core clock,(δεν θυμάμαι ακριβώς) το ανεβάσαμε γύρω στα 850... Αποτέλεσμα? Λάθη στην σχεδίαση 3Δ γραφικών από την κάρτα, γραμμές διαφόρων χρωμάτων στην οθόνη, τρελά framerate κτλπ... Σε τέτοιες περιπτώσεις πισογύρισμα δεν υπάρχει, ακόμη κ όταν πήγαμε στον default την κάρτα τα προβλήματα παρέμειναν...Οπότε προσοχή... (βέβαια παίζει σε κάποια φάση στο 3Δ Μαρκ 2001, να είμασταν σε υψηλές θέσεις παγκοσμίως...Αλλά ακόμη και κατά την διάρκεια των τεστ είχαμε γραμμές στην οθόνη, μαύρα πολύγωνα κτλπ, χωρίς βέβαια να επηρεάζετε απ΄αυτά το σκόρ...) Κλείνοντας το θέμα για μένα, απλά να πώ πως γνώμη μου είναι oti δεν χρειάζετε να κάνεις overclocking (προς τον τόπικ στάρτερ)...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.