21century Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 ΣΕ αυτή την χώρα οι εκλογές ποτέ δεν γίνονται στην ώρα τους! Με τα μύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μέσος Έλληνας δεν απορώ που ποτέ δεν βλέπουμε να λύνονται καυτά αγκάθια όπως η ανεργία, η υπογεννητικότητα, το ασφαλιστικό, οι επενδύσεις μετά τους Ολυμπιακούς, η ακρίβεια και τόσα άλλα. Αφήστε που εκείνο που με προβλημάτισε είναι ότι εκλογές θα έχουμε, προγραμαμτικές θέσεις όμως πότε θα δούμε; Είναι αλήθεια ότι μέσα στη Δημοκρατία μας περιμένουμε τις θέσεις των κομμάτων για τις καυτές πατάτες της καθημερινότητας. Αντί αυτού θα δούμε κοκορομαχίες και κόντρες. Μου θυμίζουν το τραγουδάκι του Ιωαννίδη με τίτλο 'Εκλογές' που αναφέρει σε ένα στίχο αναφέρει 'πέσε αρχηγέ απο το προεκλογικό μπαλκόνι'.... Το θέμα είναι ότι εκλογές θα έχουμε πάντοτε σε αυτή την χώρα με πυξίδα την άκρατη ψηφοθηρία. Φανταστείτε ότι στις επόμενες εκλογές- το 2010- θα έχουμε πολύ δουλειά φίλοι πολίτες. Τότε εκτός από εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, θα έχουμε Εθνικές εκλογές, ίσως Ευρωεκλογές και να μην ξεχάσω τις τοπικές- Νομαρχιακές εκλογές γιατί λήγει η θητεία των Δημάρχων και Νομαρχών. Όλα τούτα με βάζουν σε σκέψεις και σε περισσυλογή. Κάθε τόσο εκλογές και υπολόγιζα το κόστος διεξαγωγής τους που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Ξέρετε αλήθεια πόσα εκατομμύρια Ευρώ θα μας κοστίσουν; Ξέρετε ότι γκρινιάζω γιατί απο το πρωί πηγαίνοντας στη δουλειά είδα πρόσωπα σκυμμένα στα προβλήματά τους και στην καθημερινότητά τους λες και δεν περιμένουν τίποτα να αλλάξει. Φυσικά μην νομίσετε ότι ορθώνω πολιτκό λόγο αλλά πολιτικό προβληματισμό ως απλός πολίτης που θέλει να αλλάξει κάτι στη ζωή μας. Έστω και λιγο... Τελικά εκεί που θέλω να καταλήξω με την εκλογολογία είναι μια ερώτησή μου που με απασχολεί από το πρωί. Μήπως έχουμε χάσει την ουσία της Δημοκρατίας ή μήπως μας δουλεύουν όλοι κανονικά; ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ όχι κομματικά σχόλια αλλά μόνο πολιτικά σχόλια ως ελευθεροι σκεπτόμενοι πολίτες.
marmegap Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Όταν ο τελευταίος πολιτευτής κρεμαστεί με τα έντερα του τελευταίου στρατοκράτη,τότε η ανθρωπότητα θα ευτυχήσει.
punky Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Θα προσπαθήσω να στριμώξω σε ένα ποστ δυο-τρεις σκέψεις. Ελπίζω να μην το κλειδώσει ο μπαζοκατακτητής, και πληκτρολογώ άδικα τώρα. Νομίζω ότι το πρόβλημα εστιάζεται στο σημείο που λες: Ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων; Και για ποια θέματα; Είτε σε αυτά που ονοματίζεις ως καθημερινά προβλήματα, είτε στο έλλειμα οράματος και στρατηγικής της χώρας. Το δεύτερο μπορεί να ακούγεται φαντεζί και θεωρητικούρα, αλλά νομίζω ότι είναι εξίσου σημαντικό. Άμα δεν έχεις μια κατεύθυνση, μια ταυτότητα τότε ακόμη και η καθημερινότητα μοιάζει άνευ ουσίας. Για παράδειγμα, πριν πολλά χρόνια υπήρχει η πλευρά που στήριζε (και πέτυχε) την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ. Και υπήρχε η πλευρά που την αντιμαχόταν και φλέρταρε με τον Καντάφι και έναν άλλο συνασπισμό. Υπήρχε ρε παιδί μου ένα πολιτικό δίλλημα που κλήθηκαν οι πολίτες να δώσουν απάντηση. Και αφορούσε πραγματικά το μέλλον της χώρας. Που στο διάολο είναι τα διλλήματα που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να ταυτίζονται με τον ιδεολογικό πυρήνα των κομμάτων; Για παράδειγμα , αυτός που ψηφίζει το υποτιθέμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα, ψηφίζει για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την αποκρατικοποίηση των επιχειρήσεων; Ψηφίζει για τη μείωση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις; Γενικά, ψηφίζει υπέρ αυτών που η θεωρεία του φιλελευθερισμού πρεσβεύει; Παπάρια. Πραγματικά αν κάποιος δεν έχει κάποιο προσωπικό όφελος επειδή είναι κομματόσκυλο, ανάθεμα κι αν βρίσκει διαφορές ή απαντήσεις σε αυτό που πρεσβεύουν τα κόμματα. Οι προγραμματικές δηλώσεις περιγράφουν θολά και αόριστα ένα καλύτερο μέλλον, σε ένα κείμενο που λες και το έγραψε κάποιος μαστούρης. Πουθενά δε λέει πραγματικά πως θα το πετύχουμε αυτό. Απλά υπάρχει μια τριαλαρί τριαλαρό μελλοντική ευδαιμονία. Και τέλος το ερώτημα επιστρέφει στον "μέσο ψηφοφόρο". Πότε ήταν η τελευταία φορά που κατέδειξες με εμφατικό τρόπο, τι θα ήθελες να αλλάξει;
ALFR3D Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 οσα κομματα και αν αλλαξουν αν δεν αλλαξουμε εμεις πρωτα δεν θα γινει τπτ
nikoskon Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Γιατί εγώ πιστεύω πως η/οι πολιτική/οί είναι απλά καθρέπτης της κοινωνίας μας; Όσον αφορά το πως κινούνται μιλώ.Τα πάντα γίνονται για την κονόμα και για το βόλεμα.Τα έργα είναι το περίβλημα,απλά. Δεν έχω τπτ με τους πολιτικούς,αντιθέτως συναναστρέφομαι με ορισμένους. Όπως ο ιδιοκτήτης ενός bar,τον μήνα Αύγουστο ας πούμε,θα γεμίσει το μαγαζί με μπόμπες για να εκτοξεύσει το κέρδος του, το ίδιο κάνει και ο πολιτικός αλλά με άλλα μέσα. Όπως ο ιδιοκτήτης του μπαρ εξαπατά τους πελάτες του,το ίδιο κάνουν και οι κυβερνήσεις. Μονάχα η κλίμακα αλλάζει... Καλημέρα...
MariaTs. Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Εγώ πάντως δεν θα πάω να ψηφίσω. Βαρέθηκα. Αντί να γίνουν του χρόνου οι εκλογές θα γίνουν φέτος. Εμένα με ρώτησαν; Όσο αυτοί έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν ημερομηνίες για εκλογές πριν την ώρα τους, έτσι και εγώ νομίζω ότι έχω το δικαίωμα να μην συμμετέχω. Άντε στο διάολο δηλαδή όλοι τους. Λούσυ ξέρω ότι κι εσύ θα το'χεις κλειστό το μαγαζάκι εκείνη την ημέρα! Στείλ'τους όπου θες μπας και ησυχάσουμε με δαύτους! :evil:
Επισκέπτης Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Το δικαίωμα να συμμετάσχεις έχεις ρε Μαράκι και στο παίρνουν επειδή σε εκνεύρισαν με την ημερομηνία; Ή νομίζεις ότι έχουν καμιά σκασίλα που δε θα ψηφίσεις; Χάρη τους κάνεις. Ότι ψήφος δεν πέσει (μαζί με λευκά και άκυρα) βοηθάνε τα μεγάλα κόμματα και μάλιστα με τις ευλογίες σας. Γιατί τελικά αυτό που μένει, είναι ότι "με ψήφισε το 46% του κόσμου" και όχι πόσοι ήταν αυτοί που δεν ψήφισαν ή που έριξαν λευκά κτλ κτλ Τέλος πάντων, όχι ότι θα επηρεάσει τίποτα η μία ψήφος, αλλά αν θέλεις να έχεις ήσυχη τη συνείδηση σου ότι δεν τους βοηθάς.
DaddyCool Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Τέλος πάντων, όχι ότι θα επηρεάσει τίποτα η μία ψήφος, αλλά αν θέλεις να έχεις ήσυχη τη συνείδηση σου ότι δεν τους βοηθάς. Αν ο καθένας σκεφτόταν έτσι τότε κλαύτα Χαράλαμπε… Και όμως η κάθε ψήφος μετράει! Αν πραγματικά θέλουμε να αλλάξει κάτι. Κατά τα άλλα συμφωνώ με τον punky σε όλα εκτός από το τέλος που μου τα χαλάει λίγο Και τέλος το ερώτημα επιστρέφει στον "μέσο ψηφοφόρο". Πότε ήταν η τελευταία φορά που κατέδειξες με εμφατικό τρόπο, τι θα ήθελες να αλλάξει; Φίλτατε punky αν λοιπόν δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το υπάρχουσα κατάσταση υπάρχει το δίλημμα να την ανεχτούμε ή όχι. Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι να ρισκάρουμε (ούτε ξέρω αν αυτή είναι η λύση) διαλέγοντας κάτι άλλο εκτός από νέο φιλελευθέρους κ μη. Μπορείς πάντα να καταδείξεις την απέχθεια σου στο παρόν σύστημα απλά ψηφίζοντας κάτι άλλο. Τώρα ποιο είναι αυτό μην με ρωτάτε. Δυστυχώς δεν ξέρω… Αυτά που γράφω είναι πολύ έως επικίνδυνα ουτοπικά αλλά μόνο έτσι θα αλλάξει κάτι. Βέβαια οι περισσότεροι εδώ στο Ελλάντα είμαστε πολυσύνθετοι ψηφοφόροι όπως αναφέρει ο punky για τον συμπαθέστατο πολύτεκνο ταξιμαν σε άλλο ποστ..οπότε το κόβω εκρού του νεκρού να γίνει κάτι τέτοιο στα επόμενα χρόνια. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να ψηφίζουμε το μη χείρον, eλλείψει και ικανών ηγετών που να εμπνέουν εμπιστοσύνη στον λαό
punky Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Αγαπητέ DaddyCool, allow me to rephrase γιατί μάλλον τα έκανα σκατά στην πρώτη διατύπωση. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα στη χώρα, είναι η ανυπαρξία πολιτικής σκέψης και δράσης σε εμάς τους πολίτες. Έχουμε ελαχιστοποιήσει το τι είναι ορισμός της "πολιτικής" στο κομμάτι που λέγεται οικονομική διαχείριση. Πχ τι αυξήσεις προβλέπει η νέα συλλογική σύμβαση και ποιο είναι το αφορολόγητο όριο και διάφορα άλλα τέτοια. Μετά το ντύνουμε και με ένα "έλα μωρέ αφού οι κατευθύνσεις έρχονται από την Ε.Ε.", οπότε τελικά καταλήγουμε στο αβίαστο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πολιτική απόφαση να παρθεί. Πασπαλίζοντάς το και με ατάκες "όλα για την κονόμα γίνονται" γινόμαστε όλοι (κι εγώ μέσα) εντελώς παθητικοί, λες και μιλάμε για χαμένο παιχνίδι. Πολιτική όμως δεν είναι μόνο αυτά. Πολιτική είναι ότι επηρρεάζει τη ζωή μας. Από το εξοπλιστικό πρόγραμμα και το κόστος αυτού. Μέχρι πράγματα που αφορούν την καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα, κι εγώ είμαι daddy, απλά not so cool γιατί είμαι διαζευγμένος. Και θεωρώ πως η αντιμετώπισή μου από το νόμο είναι εντελώς ανακόλουθη με τη σημερινή πραγματικότητα. Στη μικρή αυτή ηλιόλουστη Ταλιμπανοχώρα ας πούμε, τα δικαιώματα ή οι ελαφρύνσεις ενός διαζευγμένου πατέρα είναι κάτι σαν το παλιό ανέκδοτο "αλβανός τουρίστας". Η νέα πραγματικότητα που έχει τη γυναίκα σήμερα να μην είναι η απροστάτευτη γυναικούλα του '50, αλλά να συμμετέχει στην παραγωγική διαδικασία και να βγάζει ίσως και πιο πολλά από σένα, δεν κολλάει με το νομικό καθεστώς. Στην Αγγλία λοιπόν αυτή η νέα πραγματικότητα έχει γίνει αντιληπτή. Και οι άνθρωποι εκεί μαζεύτηκαν, έγραψαν, μίλησαν και υποστήριξαν πως κάτι πρέπει να αλλάξει. Να που οι κουτόφραγκοι, παράγουν πολιτική. Ή οι χαζοαμερικάνοι της χ βλαχοκομητείας που έκαναν μελέτη για το κωλόχαρτο στα σχολεία τους και ανακάλυψαν ότι μπορούν να γλιτώσουν μερικά χιλιάδες δολλάρια αν αντί να τα αγοράζει το σχολείο και να τα κάνουν κονφετί οι μαθητές, κουβαλάει ο μικρός μπουχέσας το κωλόχαρτο από το σπίτι του. Μπορεί να ακούγεται σαχλό και αστείο, αλλά δείχνει όμως ότι ο σύλλογος γονέων ή το συμβούλιο του σχολείου ασχολούνται με το σχολείο όπως και με το σπίτι τους. Η αντίστοιχη δική μου ανάμνηση στο σχολείο ήταν ότι είχαμε δύο συλλόγους γονέων γιατί ο πράσινος δεν αναγνώριζε τον γαλάζιο. Αυτό νομίζω ότι είναι το κομμάτι της ευθύνης που βαρύνει το "μέσο ψηφοφόρο". Ότι δεν φέρνει θέματα στο τραπέζι. Δεν ψάχνεται. Από το σχολικό κωλόχαρτο μέχρι την Ολυμπιακή, ή τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Dante80 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Μιας και επισήμως μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο, αρπάξτε ένα κατεβατό.... Ήταν σωστή η απόφαση να πάμε σε πρόωρες εκλογές; Το αν η απόφαση για την διενέργεια προώρων εκλογών είναι η σωστή ή όχι, εξαρτάται από το ποίο κόμμα ή κίνηση υποστηρίζει κάποιος, και όχι αν η απόφαση αυτή κάνει καλό ή κακό στην χώρα. Οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση προχωρεί σε πρόωρες εκλογές είναι οι κάτωθι: A> Γιατί αυτές είναι προγραμματισμένες εδώ και 6 μήνες περίπου. Το μόνο που δεν είχε προσδιοριστεί ήταν ο ακριβής χρόνος. Ο κυριαρχικός λόγος για την επιλογή αυτή εκφράζεται με το κλάσμα: φθορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ----------------------------------------------------------------- φθορά της κυβέρνησης στο τέλος της τετραετίας Β> Γιατί η ΝΔ αδυνατεί μέσα στην τετραετία να ολοκληρώσει το πρόγραμμα με το οποίο ανέβηκε στην εξουσία το 2004. Η αλήθεια είναι πως όλα τα υπουργεία καταθέτουν και ετοιμάζουν νομοσχέδια με μεγάλη ταχύτητα εδώ και κάποιους μήνες. Ουσιαστικά προσπαθούν να εναρμονίζουν τις προαγγελίες της νίκης του 2004 με πράξεις. Η διαφορά εδώ είναι πως η κυβέρνηση αν προσπαθούσε να τις τιμήσει, δεν θα έβγαζε φέτος προυπολογισμό. Οπότε εμμέσως πλην σαφώς, καλείστε να ψηφίσετε αυτά που σας έταξαν το 2004, για να ολοκληρωθούν και κατακυρωθούν με την τωρινή σας ψήφο σε μια νέα κυβέρνηση. Γ> Το ζήτημα των ομολόγων και το πόρισμα Ζορμπά, αποτελεί πράγματι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της αντιπολίτευσης για επικοινωνιακούς λόγους. Με τον ορισμό των πρόωρων εκλογών σε αυτό τον χρόνο όμως, αναιρείται σε σημαντικό βαθμό. Κοινώς, το ΠΑΣΟΚ θα εκμεταλλευτεί την απόφαση της κυβέρνησης να πνίξει επικοινωνιακά το θέμα, και η ΝΔ θα εκμεταλλευτεί την μεγαλύτερη επίπτωση που θα είχε η δημοσιοποίηση του πορίσματος, η οποία και δεν θα την χτυπήσει τώρα προεκλογικά. Δ> Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ αυτή την στιγμή βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Δεν προβλέπεται να ανέβει σημαντικά στο χρόνο που υπολείπεται, καθαρά για πρακτικούς λόγους (μπάνια του λαού). Το αυτό συμβαίνει και με την κυβέρνηση, με την διαφορά πως η συσπείρωση ιστορικά θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την αντιπολίτευση για να επέλθει αλλαγή. Και αυτό δεν συμβαίνει τώρα. Ε> Η απουσία της δυνατότητας δημοσκοπήσεων, όπως επίσης και η χαμηλή εγκυρότητα αυτών τις περιόδους του καλοκαιριού, αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να στοχοποιήσει επικοινωνιακά καταλλήλως το βάρος της προεκλογικής διαμάχης πάνω σε αντικειμενικά μετρήσιμα στοιχεία. Αν το συνδυάσουμε αυτό με τα δεδομένα της συσπείρωσης (βλέπε Δ) τότε βλέπει εύκολα κάποιος τα πλεονεκτήματα της αυτής απόφασης. ΣΤ> Το χαρτί της αποσυσπείρωσης του Δεξιού εκλογικού φάσματος της κυβέρνησης παίχτηκε στο ιδανικό χρονικό διάστημα με το αβαντάρισμα της κίνησης Παπαθεμελή. Το επικοινωνιακό αντίκτυπο μιας τέτοιας κίνησης στο προσκείμενο εκλογικό σώμα μοιραία δεν μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (βλέπε κίνηση Αβραμόπουλου και πως την πάτησε). Η αποσυσπείρωση αυτή δίνει την δυνατότητα να μπεί το δίλημμα της αυτοδυναμίας στην Δεξιά βάση της ΝΔ, το οποίο και θα συσπειρώσει ουσιαστικά το εκλογικό σώμα για μάχη "υπερ βωμών και εστιών". Ο χαμένος φυσικά από αυτή την διαδικασία δεν μπορεί παρά να είναι ο ΛΑ.Ο.Σ. ,και φυσικά το ΠΑΣΟΚ που τον αβάνταρε καταλλήλως. Όπως γνωρίζουμε και επισήμως πλέον, θα έχουμε βουλευτικές εκλογές στις 16 Σεπτεμβρίου. Πώς κρίνετε την μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης; Η τριετής περίοδος της διακυβέρνησης της ΝΔ, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ κρίνεται αρνητικά (αν κάποιος διαφωνεί μπορώ να αναλύσω). Αξίζει να συνεχίσει το «έργο» της; Αξίζει να της δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία; Το αν αξίζει να συνεχίσει το έργο της, καθώς και το αν αξίζει να της δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία εξαρτάται καθαρά από το αν μιλάμε και κρίνουμε συγκριτικά ή με απόλυτους όρους. Αν κρίνουμε τα πάντα σε αυτό τον τόπο ρεαλιστικά και συγκριτικά, με την λογική "το μη χείρον βέλτιστον", πραγματικά η ΝΔ έχει το πάνω χέρι σε αυτή την περίπτωση. Α> Μια εκ νέου αλλαγή του "διαχειριστή" σε αυτό το χρονικό πεδίο, δεν μπορεί παρά να ξαναφέρει τα προβλήματα που πάντα ανακύπτουν από την αλλαγή και σάρωση του κρατικού μηχανισμού από τους εκάστοτε "ημέτερους". Καλώς ή κακώς η ΝΔ κατάφερε να στήσει τον κρατικό σχηματισμό στα μέτρα και τα σταθμά της αυτά τα 3 χρόνια. Μια αλλαγή θα επιφέρει και πάλι τα ίδια προβλήματα ακυβερνησίας και διαφθοράς μέχρι ο αντίπαλος (ΠΑΣΟΚ) σταθεροποιήσει και πάλι τους ημέτερους σχηματισμούς του. Θα πρέπει να ειπωθεί εδώ πάντως πως το ΠΑΣΟΚ έχει ελαφρύ προβάδισμα στην προσαρμοστικότητα του μιας και η κομματική στελέχωση του κράτους έχει γίνει σε μεγαλύτερο βάθος από αυτό της ΝΔ, για καθαρά τεχνικούς λόγους (παρατεταμένη διακυβέρνηση - λεηλάτηση του κράτους). Γιαυτό και μπορεί πιο εύκολα να γαντζωθεί και πάλι στην εξουσία. Β> Αυτή την στιγμή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε πολύ κακή φόρμα και κατάσταση. Τόσο τα εσωκομματικά προβλήματα, όσο και η αδυναμία πολιτικής στόχευσης και προγραμματικής συνέπειας θα επιδράσουν άσχημα την χώρα αν κερδίσει τις εκλογές. Δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία, ταύτιση απόψεων, συγκεκριμένη πρόταση για τους τομείς της διακυβέρνησης. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται εύκολα, απλά και μόνο με το να ξεφυλλίσει κάποιος το πρόγραμμα που θα αποτελούσε τον "πολιορκητικό κριό" του ΠΑΣΟΚ για την πρόταση εξουσίας του. Προσωπικά δεν έχω ξαναδεί πιο γενικόλογο, αόριστο και αντιφατικό συνονθύλευμα "σκέφτομαι και γράφω" στην ζωή μου. Γ> Αν το δούμε από άλλη οπτική γωνία, η ΝΔ έχει καταφέρει με τις πράξεις της να απογοητεύσει και να ξυπνήσει, ιστορικά μεγαλύτερο αριθμό ατόμων από ότι το ΠΑΣΟΚ, και όλα αυτά μέσα σε 3 χρόνια. Ο κυριαρχικός λόγος για την νίκη της στις εκλογές ήταν η αρνητική ψήφος σε ένα "βαθύ κράτος" διαφθοράς και αναποτελεσματικότητας. Και σε πολύ μικρότερο βαθμό, μια θετική ψήφος σε ένα "νέο" σχήμα, το οποίο για μια δεκαετία παρέμεινε άφθαρτο από την κυβερνητική κόπωση. Φυσικά -όπως προβλεπόταν εξάλλου-, η ΝΔ διέλυσε τις αρχικές εντυπώσεις με την "επανίδρυση" την οποία αποπειράθηκε. Φοβάμαι πως μια εκ νέου αλλαγή διαχειριστή θα διασκεδάσει τις αυτές εντυπώσεις, και θα ξανακοιμήσει αρκετό κόσμο. Με άλλα λόγια, όσο τα πράγματα γίνονται χειρότερα, τόσο ο κόσμος θα καταλαβαίνει την πραγματική του θέση μέσα σε αυτό το μπουρδέλο που ονομάζουμε πολίτευμα. Η ΝΔ έχει αποδείξει ενδελεχώς, πως έχει το ταλέντο, να κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ, αλλά πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση και την καταβαράθρωση των προσδοκιών του λαού για μια νέα αρχή. Αυτή η διαδικασία παίρνει χρόνο και κοιμίζει, και αυτό θα συμβεί τα πρώτα 2 χρόνια αν εκ νέου έρθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Αν θα πρέπει να μιλήσουμε τώρα με απόλυτους όρους, αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι η πτώση του δικομματισμού. Οπότε ασχέτως του κόμματος που πάρει την πρώτη ψήφο στις εκλογές που έρχονται, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην δημιουργήσει αυτοδυναμία. Α> Σε αυτή την περίπτωση η μόνη λύση με το σύστημα που έχουμε είναι η δημιουργία κυβερνήσεων συνεργασίας. Οι ρεαλιστικά πιθανοί συνδυασμοί είναι ίσοι με τους μέγιστους αριθμητικά πιθανούς, ασχέτως των δηλώσεων και διακηρύξεων των κομμάτων εξουσίας και/ή των μικρών κομμάτων. Το παρελθόν είναι αδιάψευστος μάρτυρας της ως άνω αναφερόμενης διαπίστωσης.Τα ενδεχόμενα είναι 2. i) Η οιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας δεν μπορεί παρά να βασιστεί σε μοιραίο αλλά και ουσιαστικό συμβιβασμό της εξουσίας που θα έχει το κόμμα εξουσίας που θα την πραγματοποιήσει. Αυτό θα σημαίνει μεγαλύτερο έλεγχο της αλαζονείας και της αυτονομίας της κομματικής γραμμής σε μια μελλοντική κυβέρνηση, καθώς και μεγαλύτερη δυνατότητα για ουσιαστικές και ρηξικέλευθες αλλαγές στο τόπο. ii) Η κυβέρνηση συνασπισμού να αποτελεί ουσιαστικά αφαίμαξη και εκμετάλλευση του μικρότερου κόμματος που δέχεται τον συνασπισμό. Σε αυτή την περίπτωση καταρρίπτεται τόσο το "άφθαρτο" των μικρών κομμάτων όσο και η ειλικρίνειά τους σε ότι αφορά την θέση τους μέσα στο πολιτικό φάσμα. Στην ουσία θα είχαμε σε μια τέτοια περίπτωση βιασμό της εκλογικής βάσης των μικρών κομμάτων, για να μπορέσουν αυτά να πάρουν μέρος στην διακυβέρνηση του τόπου (βλέπε ΔΗΑΝΑ). Αυτή η περίπτωση αν και φαίνεται δύσκολα πραγματοποιήσιμη θα μας έδειχνε αν τα αιτήματα και η στάση των μικρών κομμάτων θα ήταν ακόλουθα προς τις πράξεις τους. Είναι αυτό που λέμε, "ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα"... Β> Να οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία. Γνωρίζοντας το Ελληνικό ταμπεραμέντο, όσο και την αδυναμία σύμπλευσης των κομμάτων σε όρους του "φαίνεσθαι" (γιατί στην πραγματικότητα, τα 2 κόμματα εξουσίας έχουν πολύ μεγαλύτερες ομοιότητες παρά διαφορές -αυτό όμως είναι μια άλλη κουβέντα), υπάρχει και η περίπτωση να φτάσουμε σε αδιέξοδο. Ισχύει σε αυτή την περίπτωση η ρήση "στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα". Οπότε μέχρι οι πραγματικοί "μεγαλομέτοχοι" της εξουσίας στην χώρα μας πλακώσουν στο ξύλο τα 2 κόμματα εξουσίας για να συνετιστούν και να συνεχίσει απρόσκοπτα το άρμεγμα των ονείρων μας, θα έχουμε μοιραία μια περίοδο έντασης, ακυβερνησίας και επικοινωνιακού (ΚΑΙ ΜΟΝΟ) χάους. Το μόνο καλό σε αυτή την περίπτωση είναι πως θα ξυπνήσει ακόμα περισσότερος κόσμος. .... Οk, ας πω τώρα και το τι θα κάνω εγώ για όλα αυτά. Και στις επερχόμενες εκλογές, θα ψηφίσω άκυρο .Ο κυριότερος λόγος που ψηφίζω άκυρο είναι πως καταδικάζω συλλήβδην το πολιτικό σύστημα και θέλω να καταστραφεί. Το αν του κάνω κακό ή όχι με την ψήφο μου είναι καθαρά δευτερεύον, ειδικά την στιγμή που πιστεύω πως η ανταλλακτική αξία της αυτής ψήφου μου είναι γελοία. Οι επιπτώσεις στο πολιτικό σύστημα δεν επέρχονται με την ψήφο. Ειδικά στο σύστημα αυτό που έχει φτιαχτεί για να κονιορτοποιεί την αξία της με δυσαναλογικές, προπαγάνδα, συναλλαγές, αδιαφορία και αναγωγή του ραγιαδισμού και της οσφιοκαμψίας σε ρουσφέτι και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Οι επιπτώσεις στο πολιτικό σύστημα έρχονται με στάση ζωής και αγώνα καθημερινό. Με προσωπικό κόστος και με θυσίες. Θυσίες που όλοι αποφεύγουμε να κάνουμε, γιατί έχουμε δουλειά, οικογένεια και δάνειο να τρέχει. Και που μερικοί κάνουμε τελικά για να μας λένε ρομαντικούς, ουτοπιστές, αιθεροβάμονες, συντεχνιακούς, προδότες, μπάχαλους, οπισθοδρομικούς, επικινδύνους και ανώμαλους. (μεταξύ άλλων φυσικά, η λίστα είναι τεράστια)... Για να μπούμε και στο ψητό, χαιρετίζω μια άνοδο των μικρών πολιτικών κομμάτων, μιας και θα επιφέρει ή την ακυβερνησία στην χώρα (θεμιτό) ή θα αποκαλύψει τον συμβιβασμό τους (εάν -και μόνο εάν- είναι συμβιβασμένοι φυσικά). Χαιρετίζω την πτώση του δικομματισμού. Αλλά πιστεύω πως και πάλι, σε σχέση με αυτά που θέλω για μένα και τα παιδιά μου, οι κινήσεις αυτές μπαρμπούτσαλα είναι... Πιστεύω πως ο δρόμος για την αλλαγή της καταστάσεως που τραβάμε (και μας τραβάνε) θα επέλθει μέσω της μαζικής συνειδητοποίησης του κόσμου. ΣΧΕΔΟΝ, το έχουμε πετύχει αυτό, και όσο τα πράγματα γίνονται χειρότερα (γιατί ΜΟΝΟ αυτό προβλέπεται να γίνει) θα βλέπουμε και την συνειδητοποίηση αυτή να μεγαλώνει. Πιστεύω ακράδαντα επίσης, πως δεν υπάρχει σήμερα κομματικός μηχανισμός κοινοβουλευτικός και μη που μπορεί να προσφέρει θαλπωρή σε αυτή την αντίδραση, και κυρίως να την στοχεύσει εκεί που πρέπει. Το πρόβλημα της ψήφου είναι πως όπως βλέπουμε έχει οδηγηθεί τεχνηέντως στην ίδια της την απαξίωση. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΟΝΑΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΜΑΝΑΤΖΑΡΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ. Ταυτόχρονα βλέπει ο καθείς πως ενώ οι ψηφοφόροι δεν ενδιαφέρονται για την ψήφο τους (απόρροια του προηγουμένου), δεν κάνουν καν τον κόπο να την δώσουν σε εναλλακτική φωνή. Ο κυριαρχικός λόγος για αυτό είναι πως δεν ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ τόσο για την αληθοφάνεια των λεγομένων, όσο και την μελλοντική απόδειξη των πρακτέων από αυτούς. Αποτέλεσμα είναι φυσικά (η ιστορία επαναλαμβάνεται) η μάζα να τείνει στα άκρα του φάσματος, και ΑΥΤΟ ακριβώς θα είναι και ο πολιορκητικός κριός για το πολίτευμα.
Lighter122 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Εγώ πάντως δεν θα πάω να ψηφίσω. Βαρέθηκα. Αντί να γίνουν του χρόνου οι εκλογές θα γίνουν φέτος. Εμένα με ρώτησαν;Όσο αυτοί έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν ημερομηνίες για εκλογές πριν την ώρα τους, έτσι και εγώ νομίζω ότι έχω το δικαίωμα να μην συμμετέχω. Άντε στο διάολο δηλαδή όλοι τους. Λούσυ ξέρω ότι κι εσύ θα το'χεις κλειστό το μαγαζάκι εκείνη την ημέρα! Στείλ'τους όπου θες μπας και ησυχάσουμε με δαύτους! :evil: Ειναι παντος αστειο ενα απο τα σημαντικοτερα δικαιωματα που εχουμε σαν πολιτες δημοκρατικου κρατους, να ειναι ταυτοχρονα και υποχρεωση και να τιμωρεισαι αν επιλεξεις να μην το ασκησεις...
dalton85 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Και που ψηφιζουμε δεν τιμωρουμαστε μετα οταν βγει καποιος απο τους δυο? Υποχρεωση-δικαιωμα σαν πολιτης συνειδητος πρεπει να ειναι και οχι αγγαρεια οπως εχει καταντισει. Αντανακλαση τις κοινωνιας ε? Μαλλον ναι αλλα δεν εχω αποφασισει τελικα ακομα ποσο οι κοινωνια μας ειναι κοινωνια πολιτων ή κοινωνια απλα ατομων που εμαθαν να ζουν μεταξυ τους χωρεις να αλληλοσκοτωθουν τελειος.
Lucifer Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 λοιπόν ξέρετε τι, από εδώ ----> . και κάτω μην δω σε ποστ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, NSDAP κτλ. πληζ.
Super Moderators billdanos Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Super Moderators Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 λοιπόν ξέρετε τι, από εδώ ----> . και κάτω μην δω σε ποστ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, NSDAP κτλ. πληζ. Αμάν ρε! Πάνω που ετοιμαζόμουνα να λανσάρω τη νέα καμπάνια!
fantomas3004 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2007 Μαλλον ναι αλλα δεν εχω αποφασισει τελικα ακομα ποσο οι κοινωνια μας ειναι κοινωνια πολιτων ή κοινωνια απλα ατομων που εμαθαν να ζουν μεταξυ τους χωρεις να αλληλοσκοτωθουν τελειος. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Και το μικρό το μικρότερο
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.