Προς το περιεχόμενο

"Παλιοί" freelancers: H πιάτσα/πραγματικότητα της σχεδίασης ?

Justice

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δαπάνη νομίζω λέγεται το donations που αναφέρεις KenZone.

Ο πελάτης σου κόβει μία δαπάνη και εσύ με τη σειρά σου δηλώνεις ότι την

τσίμπησες από αυτόν. or something like that.

Μόλις βρω λίγο χρόνο θα το ψάξω και θα postάρω more infoz.

Δημοσ.

freelancer πρωτα σημαίνει επιχειρηματίας και μετά ολα τα άλλα (προγραμματιστής, σχεδιαστής, κωδικογράφτης, κλπ).

Το δύσκολο ειναι να βρεις πελάτες να σου αναθέσουν κάτι, να σου εξηγήσουν τι θέλουν, μετα να πειστουν οτι αυτο που έφτιαξες ειναι αυτό που ζήτησαν (ασχετα αν ειναι), και να σε πληρώσουν για οσα συμφωνήσατε σε ευλογο χρόνο. Στην Ελλάδα ζούμε.

το τεχνικό μέρος ειναι μια λεπτομέρεια. αναγκαία μεν, αλλα πολυ χαλαρή σε απαιτήσεις ποιότητας.

το sql σου μπορει να φέρνει άσχετα πράγματα απο το στοκ της αποθήκης, και να τιμολογεί αλλ' αντ' άλλων, και να μην τρέχει μία,

αλλα αν δεν πετύχεις τη σωστή απόχρωση τιρκουάζ στη σελίδα παρουσίασης του Προέδρου ΔΣ, για να ταιριάζει στο περουκίνι του, δεν πρόκειται να πληρωθείς ουτε του Αη Πατάπιου

:)

Δημοσ.

Ο Sloth τα είπε πολύ καλά στο προ-τελευταίο post.

Παρ'όλα αυτά το freelancing χρειάζεται τρελή οικονομία και μεγάλη οργάνωση γιατί μπορεί να βρεθείς ξεκρέμαστος εκεί που δεν το περιμένεις..

Δημοσ.
Οι freelancers πρέπει να κόβουν και αποδείξεις?

Τι παίζεται με τη νομιμότητα, την εφορία, κτλ?

Φυσικά και κόβουν αποδείξεις (άλλο τι γίνεται όμως ) με μπλοκ παροχής υπηρεσιών που βγάζεις στην εφορία.

Δημοσ.

Ώπα, προσγείωση.

Freelancer= Ελεύθερος Επαγγελματίας

Εργάζομαι και ως υπάλληλος και ως freelancer ταυτόχρονα, και έχω γνωρίσει και συνεργαστεί με αρκετούς freelancer μέχρι τώρα σε διάφορους τομείς.

Όλοι τους έχουν ακολουθήσει μία από τις εξής δύο πορείες:

α) Δούλευαν ως υπάλληλοι κάπου, έγιναν πολύ καλοί σε κάτι, κάποια στιγμή αποφάσισαν να το δοκιμάσουν μόνοι τους. Και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουν, γιατί το να είσαι καλός από μόνο του δεν αρκεί στο freelancing, χρειάζονται και διαπροσωπικές σχέσεις (να πουλάς δηλαδή). Παράδειγμα: o Jim Williamson με τον οποίο συνεργάζομαι αυτές τις μέρες.

β) Ήταν αυθεντίες σε κάτι, από προσωπική ενασχόληση, από το πανεπιστήμιο ή από τα γενοφάσκια τους γιατί είχαν το "κάτι άλλο". Ήταν πολύ καλοί σε αυτό που κάναν, πρίν καν ξεκινήσουν να είναι freelancers. Παράδειγμα: ο Lars Pind, με τον οποίο έχουμε δουλέψει μαζί σε κάμποσα projects: όπως λέει ήταν leader στην δημιουργία μιας τεχνολογίας.

Γειά σας παιδιά,

Είμαι 24, σε 1 χρόνο παίρνω πτυχίο ΤΕΙ σε Η/Υ (αλήθεια είναι απαραίτητο τυπικό προσόν για αυτή τη δουλειά?),

"Απαραίτητα τυπικά προσόντα" απαιτούνται από εταιρείες και από το δημόσιο όταν σε προσλαμβάνουν. Για να γίνεις ελεύθερος επαγγελματίας σε επάγγελμα που δεν απαιτεί υπογραφή (όπως απαιτεί ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος πχ), δεν υπάρχει κανένα απαιτούμενο τυπικό προσόν.

είμαι καλός σε ότι πάρω απόφαση να ασχοληθώ σοβαρά

Χωρίς να θέλω να στην πώ: Κρίνοντας από τι? Χόμπι, εκπαίδευση, αθλήματα?

Αν κρίνεις από τα παραπάνω, τότε η άποψή σου δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην εργασία: Είναι διαφορετικά να κάνεις κάτι από χόμπι, και διαφορετικά να τριφτείς σε αυτό επαγγελματικά, με πολλές ώρες κούρασης την ημέρα και συχνά δυσάρεστες καταστάσεις.

Άν κρίνεις από την απόδοσή σου στον επαγγελματικό τομέα όπου έχεις δουλέψει, τότε πάω πάσο.

και μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια/αλητοτουρισμός συν ότι ασχολούμαι με πράγματα που είναι υπανάπτυκτα/δεν υπάρχουν καν στην Ελλάδα.

Σαν άτομο έχω υπερμπόλικη φαντασία/δημιουργικότητα/αίσθηση του ωραίου κλπ το οποίο (θέλω να; ) πιστεύω ότι θα με κάνει να ξεχωρίσω από τον μέσο όρο αφού μάθω πρώτα τα βαρετά-τεχνικά της δουλειάς.

Άποψή μου: αντιμετωπίζοντάς τα σαν τα "βαρετά-τεχνικά" δεν πρόκειται ποτέ να τα κατακτήσεις, και επομένως δεν πρόκειται ποτέ να γίνεις καλός σε αυτά.

Επειδή θέλω να μετακινούμαι σαν την μελισσούλα, κλασσική δουλείά 8-5 σε σταθερό μέρος δεν μου κάνει. Οπότε θεωρητικά και φαντασιακά η δουλειά του freelancer είναι ιδανική για μένα, ειδικά αν μένω σε χώρα που έχει αδύναμο νόμισμα και εγώ πληρώνομαι σε ευρώ, λίρες κλπ. :twisted:

Πράγματι, ως freelancer δεν θα δουλεύεις 8-5 αλλά 8-8. Και ταξίδια/αλητοτουρισμό θα έχεις 10 μέρες το χρόνο αντί για 22 που έχουν οι υπάλληλοι. Εκτός και βέβαια αν βασίζεσαι στις τσέπες άλλων και εσύ απασχολείσαι μόνο για το χαρτζιλίκι σου.

Πόσο ρεαλιστικό είναι το σενάριο να ασχοληθώ με σχεδίαση σελίδων, και αφού φτιάξω ένα όνομα/portofolio (ίσως να χρειαστεί να μείνω για λίγα χρόνια Ελλάδα?) να δουλεύω μέσω ίντερνετ Dana International style ή να παίρνω δουλειές στην χώρα που θα μένω?

Το σενάριο είναι ρεαλιστικό, εσύ δεν είσαι ρεαλιστικός. Για να φτιάξεις ένα όνομα/portfolio θα πρέπει να πας να δουλέψεις σε εταιρεία στην αρχή, 8-5 το οποίο δεν το αντέχεις. Όλα τα παραπάνω θα τα δεχόμουν από κάποιον ο οποίος είναι πολύ καλός στην δουλειά του. Όχι από κάποιον ο οποίος δεν έχει δουλέψει πάνω στο αντικείμενο επαγγελματικά ποτέ. Δεν το βλέπω να γίνεις ελεύθερος επαγγελματίας ξεκινώντας μόνο από την αίσθηση του ωραίου.

Γίνεται αυτό ή πρέπει να ριζώσω σε μια περιοχή για να είμαι μέσα στα "κυκλώματα" και στην τοπική κοινωνία και να συναντιέμαι face2face με τον πελάτη ώστε να αισθάνεται εμπιστοσύνη και να μου περνάει ακριβώς το πώς θέλει την σελίδα?

Αυτό εξαρτάται από το τί θες να κάνεις. Αν θέλεις να δουλέψεις με μία τοπική κοινωνία, τότε χρειάζεσαι διαφορετικά φόντα από την αίσθηση του ωραίου που αναφέρεις. Χρειάζεσαι διαπροσωπικές σχέσεις, μπλα-μπλα και πωλήσεις. Και πολύ πολύ πολύ τρέξιμο, γιατί οι δουλειές δεν θα σου έρθουν μόνες τους.

Από την άλλη, μπορείς να δουλέψεις με εταιρείες του εξωτερικού, για να φτιάξεις αυτό το όνομα/πελατολόγιο. Αυτό έκανα εγώ. Άν ήσουν προγραμματιστής θα σου πρότεινα να σκοτώσεις κάποια projects στο http://www.getacoder.com . Σαν designer θα μπορούσες να δοκιμάσεις την τύχη σου να χτηπήσεις projects στο http://www.freelancedesigners.com/ ή σε κάποιο άλλο σχετικό project board. Σε οποιαδήποτε περίπτωση θα έπρεπε στην αρχή να συναγωνιστείς στην τιμή τους ασιάτες και στην ποιότητα τους ευρωπαίους. Άρα πρέπει να είσαι και καλός και φτηνός. Και με μεγάλη υπομονή. Όταν (μετά από καιρό) φτιάξεις καλές σχέσεις με τους πελάτες σου και σου έρχονται με κλειστά μάτια, τότε θα μπορείς να είσαι πιο άνετος και να ζητάς καλύτερα χρήματα.

Αν θέλεις να συναγωνιστείς έλληνες, τότε θα πρέπει να πας στο http://www.vcdc.gr/forum/viewforum.php?f=69

(εγώ έχω βρεί δύο designers από εκεί στους οποίους δίνουμε δουλειά κατά καιρούς).

Γενικά o freelancer είναι μόνο για αρπαχτές στο ξεκίνημα (πώς κάνουν ιδιαίτερα οι τελειόφοιτοι του μαθηματικού) ή μπορείς να κάνεις μακροπρόθεσμη καριέρα χωρίς να γίνεις σκλάβος σε web authoring πολυεθνική που θα εκμεταλλεύεται την υπεραξία σου και να ψηφίζεις ΚΚΕ;

α) έχεις χιούμορ και γράφεις ωραία, στο αναγνωρίζω :-) Με αυτό και την αίσθηση του ωραίου θα σου πρότεινα να δουλέψεις σε διαφημιστική.

β) Το freelancing είναι μόνο μακροπρόθεσμη καριέρα. Δεν γίνεται διαφορετικά. Αρχίζει να αποδίδει αρκετό καιρό (βλέπε χρόνια) έπειτα από την έναρξη ενασχόλησης με αυτή, και αποδίδει περισσότερο όσο παιρνά ο καιρός, όχι στην αρχή της.

ΥΓ: Ξέρω καλό κομπιούτερ,

Μια συμβουλή: αυτό μπορείς να το πείς μόνο στην μαμά μου. Όχι σε ένα subforum με τεχνικές συζητήσεις. Εδώ μέσα το "ξέρω καλό κομπιούτερ" σημαίνει ότι ξέρεις απλά κάποια γενικά πράγματα, έχεις στήσει κάποια μηχανήματα, και έχεις εγκαταστήσει κάποια προγράμματα.

τα πιάνω γρήγορα κλπ αλλά δεν έχω ασχοληθεί σοβαρά με προγραμματισμό, SQL κλπ.

Τότε δεν ξέρεις αν πραγματικά τα πιάνεις γρήγορα.

Έχω πολύ δρόμο μπροστά μου για να φτάσω σε ένα αξιοπρεπές τεχνικό επίπεδο ή αναλαμβάνουν την βρωμοδουλειά τα προγράμματα σχεδίασης ;

Έχεις απίστευτο δρόμο μπροστά σου.

Παρακαλώ προσγειώστε με στην πραγματικότητα με το μαλακό ;)

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας :)

Το έκανα edit 4 φορές το τιμημένο το post για να γίνει πιο μαλακό, και δεν γίνεται παναθεμά το. Συγχώρε σε με άν είναι απότομο. Σκέψου μόνο ότι μου πήρε 2 ώρες να το γράψω, και το παιδεύω από χτές το βράδυ.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Ο φίλος χρειάζεται θέληση κ διάβασμα κ τους σωστούς καθοδηγητές.Έχει πολύ δρόμο μπροστά του,αλλά αυτός ο τομέας πάντα έχει δρόμο να διαβείς,σε οποίο επίπεδο κ αν βρίσκεσαι γιατί πάντα θέλεις να γίνεις καλύτερος. Οπότε η συμβουλή μου είναι να μην αρκεστεί στην αρχή μόνο σ'αυτό όπως κ οι περισσότεροι πιστεύω,κ αν είναι κατάλληλος για τη δουλειά αυτή,θα το δείξει ο χρονος.

• 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

o κολλητός μου ξεκίνησε σαν free lance για εξτρα εισόδημα παρουσιάζοντας απλά κάποιες δουλειές του σε ένα site και καθημερινά του έρχονται δουλειές απο μικρά μέχρι και μεγάλα πράγματα, απο τον αυγουστο που το ξεκίνησε έχει βγάλει πάνω απο 3000 ευρώ με πελάτες όχι τους τυροβλαχάδες έλληνες αλλά απο όλο τον κόσμο και πληρώνεται μέσω pay pal, επωφεληθήτε της δύναμης του ιντερνετ, δεν ξέρουμε που μπορεί να μας φτάσει...

Δημοσ.
e3artatai apo to pws plironodai logika ... kanonika 8elei vivlia klp

an omws dexesai plirwmes san donations eisai ok [ mexri kapoio poso p dn 8imamai twra ]

Μέχρι 3000 ευρώ τον χρόνο!!!Μετά πρέπει να έχεις βιβλία,τεβε κτλ...

Δημοσ.
Μέχρι 3000 ευρώ τον χρόνο!!!Μετά πρέπει να έχεις βιβλία,τεβε κτλ...

Δηλαδή αν σου κόβουν αποδείξεις μέχρι 3.000 δεν χρειάζεται τίποτα άλλο?

Σαν απόδειξη δαπανών?

Υ.Γ: post #666:twisted:

Δημοσ.

Κοίτα εγώ που συνεργαζόμουν με μια εταιρεία μου έδωσε ένα χαρτί που έλεγε ότι είχα λάβει 3000 ευρώ και μετά έκανα τεβε.Επειδή όμως συνεχίσαμε την συνεργασία τα προηγούμενα 3000 ευρώ του τα έκοψα με τιμολόγιο.Οπότε δεν ξέρω να σου πω ακριβώς τι σου δίνει ο πελάτης σου,απόδειξη ή κάτι άλλο.Ελπίζω να βοήθησα

Δημοσ.

Απ'όσο γνωρίζω, μια επιχείρηση μπορεί να κόψει απόδειξη για έξοδα που έκανε μέχρι κάποιο ποσό.

Γενικά πάντως το λογικό είναι όποιος παίρνει τα λεφτά να κόβει απόδειξη

Δημοσ.

Καλά, αν μιλάμε για σοβαρό επαγγελματία τότε όλη αυτή η συζήτηση για τα 3000 ευρώ τον χρόνο είναι εκτός θέματος.

Δημοσ.

Μπορεί όμως κάποιος να το κάνει για χόμπι, όχι για επάγγελμα.

Γιατί να πληρώνει ΤΕΒΕ κτλ αν πχ για 3 μήνες δεν κάνει τίποτα?

Δημοσ.

Για να καταλαβω επειδη δεν το επιασα καλα το θεμα,μηπως ειναι σε στυλ Πυραμιδα η ολη δουλεια.Δεν γινετε χωρις να γινει επαγγελματιας καποιος να του δινουν την παρακρατηση φορων σε ενα χαρτι και να το βαζει στην δηλωση του,και τερμα ταμειο και εφοριες.

Δημοσ.
Οι freelancers πρέπει να κόβουν και αποδείξεις?

Τι παίζεται με τη νομιμότητα, την εφορία, κτλ?

Είναι σαν την αρχαία Σπάρτη.

Το να κλέψεις χωρίς να σε πιάσουν είναι μαγκιά, το να σε πιάσουν είναι η ντροπή.

Αν δεν κόβεις αποδείξεις και σε πιάσει η εφορία σου αλλάζει τα φώτα.

Επιπλέον θα προτιμήσει μια επιχείρηση να πληρώσει 10.000 ευρώ με απόδειξη παρά τα 6.000 χωρίς απόδειξη (επειδή το ΦΠΑ 19% το παίρνει πίσω, και το συνολικό ποσό εκπίπτει από τα έσοδά της και δεν φορολογείται. Αν πληρώσει μαύρα, πληρώνει όλο τον φόρο).

Justice

Και εγώ που έγινα freelancer τι κατάλαβα;

Κάνω την δουλειά στο σπίτι (PHD, Web applications, ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες), αλλά πρέπει να είμαι παρών συχνά για υπογραφή συμβάσεων, για να κόψω αποδείξεις, συνάντηση με τους πελάτες για να πάρω την δουλειά , συνάντηση για να παραδόσω και να με εξωφλήσουν, υπηρεσίες κτλ.

Αν θες να πας σε χώρα με χαμηλό κόστος ζωής, πρέπει να πας κάπου κοντά στα βαλκάνια ώστε να μπορείς να πετάγεσαι πίσω όταν χρειάζεται.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...