mihalakis Δημοσ. 8 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2007 Παίδες έχω το εξής πρόβλημα. Χθές προσπάθησα να κάψω κάποια δβδακια στο φορητό μου (compaq nx7010) σε 8Χ ταχύτητα από εξωτερικό σκληρό. Παρατήρησα οτι το μπαφερ στο νέρο έπαιζε απίστευτα και η εγγραφή προχωρούσε τρομερά αργά. Έκανα και verification of data και το δισκάκι ήταν γεμάτο σφάλματα. Η όλη διαδικασία (εγγραφή και verification) πήρε 55 λεπτά...Γενικά δυσκολέυεται να διαβάσει αλλά και να γράψει, ενώ κατα τη διάρκεια αντιγραφής το cpu load είναι 100%. Πήγα device manager και παρατήρησα οτι στο secondary ide channel που είναι το δβδ και παρατηρώ οτι στο current transfer mode είναι ενεργό το PIO mode αντί για DMA. Συμπεραίνω οτι η πηγή του κακού κρύβεται κείθε. Το καφτήρι είναι ένα NEC ND7551A. Τι κάνουμε εδώ;
parsifal Δημοσ. 8 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2007 Καλημέρα. Έχει αναφερθεί πολλάκις το συγκεκριμένο, αρκεί από τον Device Manager να σβήσεις με Del το προβληματικό IDE channel και να κάνεις ένα reboot. Επίσης, εγγραφή 8X απαιτεί sustained read της τάξης των 10800 ΚΒ/sec, που στην περίπτωση εξωτερικών συσκευών USB είναι κάπως απαιτητικό (όχι τόσο για την ταχύτητα καθεαυτή, αλλά για το sustained). Προτείνω εγγραφή σε 4X, εκτός αν συνδέεις το δίσκο με Firewire, οπότε είναι αρκετά καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με USB...
mihalakis Δημοσ. 8 Αυγούστου 2007 Μέλος Δημοσ. 8 Αυγούστου 2007 Βασικά έκανα έρευνα και δεν βρήκα κάτι παρόμοιο στο φορουμ. Έχω σβήσει το προβληματικό IDE κανάλι και το πρόβλημα παραμένει. Έγραψα από τον εξωτερικό τα δεδομένα στον δισκο του φορητού και προσπάθησα να τα κάψω σε 4Χ. Πάλι τα ίδια.Το έκανα και μ 2Χ. Πέρασα οδηγούς της ιντελ για το τσιπσετ, έκανα και κάτι άλλο που βρήκα που πρότεινε να θέσω PIO mode,να κάνω επανεκκίνηση,μετά να επιλέξω dma if available και πάλι επανεκκίνηση, αλλά παραμένει το ίδιο. Έκανα απεγκατάσταση στο ΝΕC και πάλι τα ίδια. Δοκίμασα το πρόγραμμα DMABLE που υποτίθεται οτι το ενεργοποιεί αλλά εις μάτην. Παρόμοια το ίδιο με ένα σκριπτακι ονόματι resetdma.Έσβησα και τα checksums του secondary channel από τον ρεγίστορα. Έχω εξαντλήσει τα πάντα. Στο bios δεν υπάρχουν επιλογές για DMA. Μέχρι πρότινος δούλευε κανονικά πάντως....
parsifal Δημοσ. 8 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2007 Όσες φορές έχει γυρίσει οπτική συσκευή μου σε PIO και έκανα αυτό που σου είπα, μετά το reboot όλα ήταν εντάξει. Ή η εγκατάσταση των Windows είναι FUBAR ή το μυαλό σου πρέπει να αρχίσει να πηγαίνει σε hardware πρόβλημα πλέον. Για να αποκλείσεις το 1ο χωρίς επανεγκαταστάσεις κλπ: Linux LiveCD που να περιέχει το k3b για να γράψεις δοκιμαστικά κανένα δισκάκι...
mihalakis Δημοσ. 8 Αυγούστου 2007 Μέλος Δημοσ. 8 Αυγούστου 2007 Μου έχει ξανατύχει και έκανα ακριβώς αυτό που πρότεινες και τα πράγματα επανήλθαν στην προτέρα κατάσταση. Αρχίζω να σκέφτομαι hardware πλέον. Έχω νομίζω ουμπουντου πρόσφατα κατεβασμένο. Μπορεί να κάνω και απο εκεί το ίδιο;Κουλή ερώτηση, αλλά αν γίνεται αυτό στην ουσία το λογισμικό θα το τρέχει απο το cd ετσι; Θα μπορώ να το βγάλω και να βάλω άδειο να γραφτεί; Τα λινουξ απο διηγήσεις τα ξέρω μόνο
parsifal Δημοσ. 8 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2007 ...Θα μπορώ να το βγάλω και να βάλω άδειο να γραφτεί;;;; Χμμμ, το ξέχασα ότι πρόκειται για λάπτοπ. Έχω συνηθίσει εδώ και χρόνια σε reader+writer και παρασύρθηκα! Ίσως και να γίνεται, δεν είμαι σίγουρος. Let me get back to you on that...
mihalakis Δημοσ. 8 Αυγούστου 2007 Μέλος Δημοσ. 8 Αυγούστου 2007 επίσης σκέφτηκα να βγάλω τον οδηγο από το φορητό και να φυσήξω μπας και έχει πίασει σκόνη καμιά επαφή στο φορητό αλλά μόλις είδα οτι η βίδα είναι κατεστραμμένη από την προηγούμενη αλλαγή οδηγου (το μηχάνημα αρχικά είχε τεακ) και δεν βγαίνει.... Καλό και τούτο πάλι
blackstar Δημοσ. 8 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2007 Mia erotisi mono exeis toys default drivers ths m$? sini8os ta ODD den pezoyn sosta me drivers ths nvidia/ati/via alla mono me toys drivers tis m$. Sto bios eides an to blepei san umda h pio-mode?
mihalakis Δημοσ. 8 Αυγούστου 2007 Μέλος Δημοσ. 8 Αυγούστου 2007 επειδή είναι φορητός έχει ένα απλούστατο bios που δεν αναφέρει καν τι ειναι οι συσκευές. Όσον αφορά στους drivers, έχω της μ$ στο primary & secondary ide channel αλλά όσον αφορά στον ultra ata storage controller έχω της ιντελ.
parsifal Δημοσ. 8 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2007 Για το θέμα του eject. Γίνεται σίγουρα με το Knoppix LiveCD: http://www.knoppix.net/forum/viewtopic.php?t=12867
mihalakis Δημοσ. 8 Αυγούστου 2007 Μέλος Δημοσ. 8 Αυγούστου 2007 Θα το δοκιμάσω και αυτό...Δεν πιστεύω οτι έμεινε και κάτι άλλο πέρα από φορματ ή αλλαγή της συσκευής...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.