Προς το περιεχόμενο

Να βάλω Linux?


Dant3L

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Kαλησπέρα παιδιά , είμαι χρήστης Windows xp και σκέφτομαι σοβαρά να βάλω λειτουργικό Linux , καθώς βλέπω όλο και περισσότερα προγράμματα κλπ να υποστηρίζονται απ'αυτό .

 

Εσείς μου προτίνετε να βάλω linux? Μου έχουν πεί πως για να βάλεις Linux πρέπει να γνωρίζεις αρκετά καλά τα windows , γενικότερα να ξέρεις απο Pc Κλπ.

 

Τί λέτε ? Εγώ πάντως θέλω να βάλω.

Επίσης αν μπορείτε να μου γράψετε τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα του Linux

 

 

Thanks προκαταβολικά :-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 41
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Δε χρειάζεται να ξέρεις καλά τα windows να τα ξεχάσεις χρειάζεται:lol:

 

Πλεονεκτήματα

 

1. Αναγνωρίζει τους drivers αυτόματα πχ για κάρτες γραφικών υπάρχουν drivers από την κοινότητα ειδικά για nvidia κλπ

 

2.Δεν καταναλώνει τόση μνήμη σε σχέση με τα xp ,δε τα συγκρίνω με τα vista καν.

 

3. Οτι πρόγραμμα θες το βρίσκεις αμέσως πχ στο ubuntu (πιο δημοφιλής διανομή αυτή τη στιγμή) τα χει ταξινομημένα σε κατηγορίες , τα επιλέγεις και τα εγκαθιστάς

 

4 Δεν έχεις πρόβλημα να ασχολείσαι με antivirus spyware adaware κλπ.

 

 

 

Μειονεκτήματα

 

Δεν παίζεις παιχνίδια

 

Δεν έχει peerguardian:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εξαρταται τον λογο που θελεις να βαλεις Linux.Εχεις περιθωριο να "πειραξεις",να παραμετροποιησεις τα παντα,εξαρταται παντα απ'το ποσο χρονο θα ασχοληθεις....

 

αληθεια,για ποιο λογο να βαλεις Linux?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν σου αρέσει να ασχολήσε με το pc σου και να το πειράζεις και έχεις βαρεθεί να τρώς τον χρόνο σου ασκοπα με τα διαφορα antivirus,registry cleaner και εκατοντάδες τέτοια απίθανα προγράμματα που υπάρχουν στα windows ε τότε βάλε linux.Tα windows θα τα έχεις μετά σαν μια κακιά ανάμνηση :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εγω παιδια πηγα να βαλω linux και μου βγηκε η πιστη

εβαλα το mandriva γιατι τι ειχα βαλει και το 2000

στον firefox δεν μπορουσα να βαλω κανενα extension

δεν μπορω να παραμετροποιησω την nvidiafx 5100 καρτα να παιζει και η δευτερη εξοδος στην τηλεοραση.δεν μπορω να βρω που αλλαζουν τα αγγλικα ελληνικα στο πληκτρολογιο ,παταω alt shift ,ctrl alt κλπ αλλα δεν γινεται και αλλαζω γλωσσα με το ποντικι .δεν μπορω να εγκαταστησω τον εκτυπωτη μου olivetti sipmle way κλπ

και αφου περασε μια μερα ψαξηματος, κοιταγα και διαφορα φορουμ που ειχαν πολυ τα ιδια προβληματα με εμενα ειδικα με την καρτα γραφικων

λεω να ξεκινησω να ρωταω εδω αλλα δεν θα τελειωσω ποτε

και το σημαντικοτερο δεν μπορω να εγκαταστησω προγραμματα παρα μονο αν ειναι package. Καταληξη , τα εσβησα

Γιατι ρε παιδια τοση ασυμβατοτητα;

θα ξαναπροσπαθησω να τα εγκαταστησω αργοτερα ισως να εχουν λυθει τα προβληματα.

 

ΥΓ μια ερωτηση: με το livecd ψαχνω αλλα δεν μπορω να δω τον σκληρο. μηπως δεν γινεται;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

...και το σημαντικοτερο δεν μπορω να εγκαταστησω προγραμματα παρα μονο αν ειναι package...

 

Αυτό είναι κάτι που το έχω σχολιάσει και εγώ. Στο linux τα προγράμματα χωρίζονται και εγκαθίστωνται όλα μαζί σε 4-5 κοινούς φακέλους (/usr/bin, /usr/lib, ...). Το αποτέλεσμα είναι εκεί μέσα να επικρατεί το χάος και να χρειάζεται ένα πρόγραμμα (package-manager) σαν βάση δεδομένων που γνωρίζει ποια αρχεία αντιστοιχούν σε ποιές εφαρμογές.

 

Αν στο παραπάνω προσθέσεις και τα εξής:

1. Την ιδιαιτερότητα των open source προγραμμάτων να μπορεί ο καθένας να τα πειράζει και να τα αναδιανέμει ελεύθερα.

2. Οτι διαφορετικές διανομές έχουν διαφορετικούς & ασύμβατους μεταξύ τους package-managers.

3. Οτι λίγοι κατασκευαστές προγράμματων έχουν τη δυνατότητα να φτιάχνουν ξεχωριστή έκδοση για τον κάθε διαφορετικό τύπο διανομής (π.χ. κοίτα MySQL).

 

Η κατάληξη είναι κάθε διανομή να συλλέγει τους κώδικες από όσα περισσότερα open-source προγράμματα μπορεί, να τα "πακετάρει" σύμφωνα με το δικό της format και να τα αναδειανέμει από τους δικούς της servers. Αυτό με τη σειρά του έχει οδηγήσει στην σημερινή κατάσταση οπου οι γνωστές διανομές από λειτουργικά συστήματα να έχουν καταντήσει σε συνοθυλεύματα πολλών χιλλιάδων σχετικών-ασχέτων πακέτων.

 

Software installation on Linux: Today, it sucks

How package management changed everything

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

http://linux.oneandoneis2.org/LNW.htm

 

Ενα λινκ ακομα που πρεπει να διαβασει ο Dant3L

 

 

Προγραμματα μπορεις να εγκαταστησεις και χωρις να ειναι package. Απλα τοτε μπορει να εχεις αλλα προβληματα οπως πχ να ειναι πιο δυσκολο να τα σβησεις τελειως, η αμα ειναι σε source μπορει να μη σου κανει compile γιατι δεν εχεις την ταδε βιβλιοθηκη που χρειαζεται

 

Στα windows τα πακετα ειναι self contained. Οτι βιβλιοθηκη δεν την εχουν τα win δινεται μαζι με τα προγραμματα. Στο linux σου ζηταει να πας να τη βρεις

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

απ'το 2000 μεχρι τωρα εχουν αλλαξει πολλα πράγματα στο Linux.Δεν παρακολουθουσα τις αλλαγες,αλλα ειμαι σιγουρος...Γιατι να δοκιμασεις Mandriva,και οχι κάποια πιο user friendly διανομη?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βάλτε μια διανομή που να υπάρχει μεγάλη βοήθεια ώστα να μπορέσετε να βάλετε τα προγράμματα που θέλετε.

Γενικά το λάθος στους περισότερους είναι ότι αρχίζουν την ασχόλια τους με το linux έχοντας τον billy και την παρέα του σαν τους θεούς του λογισμικου που έχουν φτιάξει το απόλυτα τέλειο συστημα και νομίζουν ότι το linux είναι ένας κλόνος των windows.To linux είναι όμως κάτι ριζικά διαφορετικό από τα windows και μην σας ξεγελάει το παραθυριακο του περιβάλλων.Γιαυτό πρέπει να κάνετε υπομονή να το μάθετε απο την αρχή.

Ο astrofos συχνά λέει για την ακατααστασία των αρχείων που πετάνε τα προγραάμματα στο lunux.Και αυτή την ακαταστασία την συνδέει με το ότι δεν μπορεί να βρεί σαν τα windows ένα φάκελο να υπάρχει για το προγραμμά του.Φυσικά αυτό μόνο σαν αστείο μπορει να το πεις μια και το linux δεν πετάει τα αρχεία όπου νάναι στον δισκο και να χρειάζεσε κάθε τόσο defrag.Aπλά για άλλη μια φορά τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά απο τα win.Τα προγράμαμματα στο linux μοιράζοντε κοινές βιβλιοθήκες και δεν υπάρχουν βεβαια άσχετα πακέτα.

Η ιδιαιτερότητά των open source προγραμμάτων τα κάνει ασφαλή γιατί ο καθένας μπορεί να ελέγξει τον κώδικα τους σε αντίθεση με την πλειοψηφία των προγραμμάτων στα win που μέσα στον κώδικα των υποτιθέμενων free προγραμμάτων μπορεί να κρύβοντε και άλλα πράγματα που κάνείς δεν μπορεί να τα δει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@chek2fire

 

Καταρχάς, το γνωστό επιχείρημα που ακούει κάποιος "...έχεις τον billy σαν τους θεό που έχει φτιάξει το τέλειο συστημα και νομίζεις ότι το linux είναι ένας κλόνος των windows..." δεν υπερασπίζει τις θέσεις σου. Με το να βάζουμε "ταμπέλες" σε αυτούς που κοιτάνε τα πράγματα με κριτική ματιά το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να ενοχλήσουμε.

 

Μιας και αναφέρθηκες σε εμένα, θα σου πώ οτι δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω. Ουτε τα Windows, ούτε το Linux θεωρώ τέλεια συστήματα. Το κάθε ένα έχει τα καλά και τα στραβά του.

 

Θα προσπαθήσω να απαντήσω στα υπόλοιπα επιχειρήματά σου.

 

το linux δεν πετάει τα αρχεία όπου νάναι στον δισκο και να χρειάζεσε κάθε τόσο defrag

 

Η οργάνωση των φακέλων του συστήματος δεν έχει καμία σχέση με τον αποκερματισμό του σκληρού δίσκου. Έχεις δίκιο στο οτι το linux δεν χρειάζεται defrag (να ένα θετικό) αλλά αυτό έχει να κάνει με τους διαφορετικούς τύπους file-system που συνήθως χρησιμοποιούνται. Για το πώ πιο απλά, αν ένα αρχείο βρίσκεται στο /bin ή στο /usr/local/xyz είναι άσχετο με την πραγματική θέση και την κατανομή του στον δίσκο.

 

Τα προγράμαμματα στο linux μοιράζοντε κοινές βιβλιοθήκες και δεν υπάρχουν βεβαια άσχετα πακέτα.

 

Πρώτον, αυτό ισχύει στο 99.9% των λειτουργικών συστημάτων και πάλι η οργάνωσή τους δεν έχει σχέση (με την ύπαρξη κοινόχρηστων βιβλιοθηκών).

 

Δεύτερον, υπάρχουν άσχετα πακέτα και μάλιστα χιλιάδες. Είναι συνεπακόλουθο του γεγονότος οτι κάθε διανομή δεν προσπαθεί να σου δώσει μόνο ένα λειτουργικό σύστημα αλλά και οτι υπόλοιπο open-source software υπάρχει στον πλανήτη.

 

Γιατί να πρέπει δηλαδή να μου δώσει η debian την MySQL ή το Gimp; Αυτές είναι εφαρμογές όχι μέρη του λειτουργικού συστήματος. Τι γίνεται με το software που δεν είναι open-source; Τι γίνεται με το software που είναι open-source αλλά δεν υπάρχει πακέτο από την διανομή σου;

 

Η ιδιαιτερότητά των open source προγραμμάτων τα κάνει ασφαλή γιατί ο καθένας μπορεί να ελέγξει τον κώδικα τους σε αντίθεση με την πλειοψηφία των προγραμμάτων στα win που μέσα στον κώδικα των υποτιθέμενων free προγραμμάτων μπορεί να κρύβοντε και άλλα πράγματα που κάνείς δεν μπορεί να τα δει.

 

Πάλι μπλέκουμε διαφορετικά πράγματα. Τα πρωτερήματα του ανοιχτού λογισμικού είναι γνωστά και άσχετα όμως με τον τρόπο οργάνωσης των αρχείων στο λειτουργικό σύστημα.

 

Τέλος, δεν ξέρω αν κοίταξες τα links που έβαλα στο προηγούμενο σχόλιο (είναι από τον ιδρυτή της Debian) και αν σε προβλημάτισαν έστω και λίγο. Το να βλέπουμε την δομή του Linux με τρόπο δογματικό παραπέμπει στο αρχικό σχόλιο περί "bill, windows και τέλειου συστήματος".

 

I am not clueless - Εξαιρετικό κείμενο σχετικά με την οργάνωση του Linux.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Aυτή είναι η δομή των φακέλων του linux.Με εξήγηση για το τι υπάρχει σε κάθε φάκελο.Για δώσε μου και την αντίστοιχη των win και πες μου που βλέπεις το χάος.

 

< / >

 

The root directory. The starting point of your directory structure. This is where the Linux system begins. Every other file and directory on your system is under the root directory. Usually the root directory contains only subdirectories, so it's a bad idea to store single files directly under root.

 

Don't confuse the root directory with the root user account, root password (which obviously is the root user's password) or root user's home directory.

< /boot >

 

As the name suggests, this is the place where Linux keeps information that it needs when booting up. For example, this is where the Linux kernel is kept. If you list the contents of /boot, you'll see a file called vmlinuz - that's the kernel.

< /etc >

 

The configuration files for the Linux system. Most of these files are text files and can be edited by hand. Some interesting stuff in this directory:

 

/etc/inittab

A text file that describes what processes are started at system bootup and during normal operation. For example, here you can determine if you want the X Window System to start automatically at bootup, and configure what happens when a user presses Ctrl+Alt+Del.

 

/etc/fstab

This file contains descriptive information about the various file systems and their mount points, like floppies, cdroms, and so on.

 

/etc/passwd

A file that contains various pieces of information for each user account. This is where the users are defined.

< /bin, /usr/bin >

 

These two directories contain a lot of programs (binaries, hence the directory's name) for the system. The /bin directory contains the most important programs that the system needs to operate, such as the shells, ls, grep, and other essential things. /usr/bin in turn contains applications for the system's users. However, in some cases it really doesn't make much difference if you put the program in /bin or /usr/bin.

< /sbin, /usr/sbin >

 

Most system administration programs are stored in these directories. In many cases you must run these programs as the root user.

< /usr >

 

This directory contains user applications and a variety of other things for them, like their source codes, and pictures, docs, or config files they use. /usr is the largest directory on a Linux system, and some people like to have it on a separate partition. Some interesting stuff in /usr:

 

/usr/doc

Documentation for the user apps, in many file formats.

 

/usr/share

Config files and graphics for many user apps.

 

/usr/src

Source code files for the system's software, including the Linux kernel.

 

/usr/include

Header files for the C compiler. The header files define structures and constants that are needed for building most standard programs. A subdirectory under /usr/include contains headers for the C++ compiler.

 

/usr/X11R6

The X Window System and things for it. The subdirectories under /usr/X11R6 may contain some X binaries themselves, as well as documentation, header files, config files, icons, sounds, and other things related to the graphical programs.

< /usr/local >

 

This is where you install apps and other files for use on the local machine. If your machine is a part of a network, the /usr directory may physically be on another machine and can be shared by many networked Linux workstations. On this kind of a network, the /usr/local directory contains only stuff that is not supposed to be used on many machines and is intended for use at the local machine only.

 

Most likely your machine isn't a part of a network like this, but it doesn't mean that /usr/local is useless. If you find interesting apps that aren't officially a part of your distro, you should install them in /usr/local. For example, if the app would normally go to /usr/bin but it isn't a part of your distro, you should install it in /usr/local/bin instead. When you keep your own programs away from the programs that are included in your distro, you'll avoid confusion and keep things nice and clean.

< /lib >

 

The shared libraries for programs that are dynamically linked. The shared libraries are similar to DLL's on Winblows.

< /home >

 

This is where users keep their personal files. Every user has their own directory under /home, and usually it's the only place where normal users are allowed to write files. You can configure a Linux system so that normal users can't even list the contents of other users' home directories. This means that if your family members have their own user accounts on your Linux system, they won't see all the w4r3z you keep in your home directory. ;-)

< /root >

 

The superuser's (root's) home directory. Don't confuse this with the root directory (/) of a Linux system.

< /var >

 

This directory contains variable data that changes constantly when the system is running. Some interesting subdirectories:

 

/var/log

A directory that contains system log files. They're updated when the system runs, and checking them out can give you valuable info about the health of your system. If something in your system suddenly goes wrong, the log files may contain some info about the situation.

 

/var/mail

Incoming and outgoing mail is stored in this directory.

 

/var/spool

This directory holds files that are queued for some process, like printing.

< /tmp >

 

Programs can write their temporary files here.

< /dev >

 

The devices that are available to a Linux system. Remember that in Linux, devices are treated like files and you can read and write devices like they were files. For example, /dev/fd0 is your first floppy drive, /dev/cdrom is your CD drive, /dev/hda is the first IDE hard drive, and so on. All the devices that a Linux kernel can understand are located under /dev, and that's why it contains hundreds of entries.

< /mnt >

 

This directory is used for mount points. The different physical storage devices (like the hard disk drives, floppies, CD-ROM's) must be attached to some directory in the file system tree before they can be accessed. This attaching is called mounting, and the directory where the device is attached is called the mount point.

 

The /mnt directory contains mount points for different devices, like /mnt/floppy for the floppy drive, /mnt/cdrom for the CD-ROM, and so on. However, you're not forced to use the /mnt directory for this purpose, you can use whatever directory you wish. Actually in some distros, like Debian and SuSE, the default is to use /floppy and /cdrom as mount points instead of directories under /mnt.

< /proc >

 

This is a special directory. Well, actually /proc is just a virtual directory, because it doesn't exist at all! It contains some info about the kernel itself. There's a bunch of numbered entries that correspond to all processes running on the system, and there are also named entries that permit access to the current configuration of the system. Many of these entries can be viewed.

< /lost+found >

 

Here Linux keeps the files that it restores after a system crash or when a partition hasn't been unmounted before a system shutdown. This way you can recover files that would otherwise have been lost.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

...Γιατί να πρέπει δηλαδή να μου δώσει η debian την MySQL ή το Gimp; Αυτές είναι εφαρμογές όχι μέρη του λειτουργικού συστήματος. Τι γίνεται με το software που δεν είναι open-source; Τι γίνεται με το software που είναι open-source αλλά δεν υπάρχει πακέτο από την διανομή σου;;;;

 

Από το μεγάλο σου post φίλε astrofos, ήθελα να σχολιάσω αυτό το σημείο κυρίως.

 

Το θέμα με τα packages και γιατί πρέπει να αναμένεις από τη διανομή σου να τα παρέχει είναι πολύ απλό: dependencies. Οι developers ενός προγράμματος δίνουν στην κοινότητα κυρίως τον πηγαίο κώδικα και όχι compiled binaries, για έναν πολύ απλό λόγο. Τα περισσότερα προγράμματα κάνουν χρήση πολλών διαφορετικών βιβλιοθηκών, για τις οποίες δε μπορείς να υποθέσεις a priori αν και σε ποια έκδοση βρίσκονται στο σύστημα του χρήστη. Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να τρέχει ένα πρόγραμμα παντού (τουλάχιστον στην αρχιτεκτονική επεξεργαστή που έχεις ως στόχο) είναι να κάνεις compile τον κώδικα με static linkage των χρησιμοποιούμενων βιβλιοθηκών μέσα στον εκτελέσιμο κώδικα. Αυτό όμως θα έκανε το κάθε πρόγραμμα τεράστιο σε μέγεθος και θα υπήρχε μεγάλο redundancy στον κώδικα όλων των εγκατεστημένων προγραμμάτων.

 

Εναλλακτικά (και αυτό που συμβαίνει συνήθως), ορίζεις να γίνεται το linkage δυναμικά με την κάθε βιβλιοθήκη που θα βρεθεί ήδη εγκατεστημένη στο σύστημα. Έτσι, αφήνεται στην ευχέρεια και την ευθύνη των διανομών να ρυθμίζουν με το Package Management System τους τις εξαρτήσεις μεταξύ των πακέτων, την παροχή νεώτερων εκδόσεων βιβλιοθηκών κλπ. Και όλα αυτά γίνονται διαφανώς για τον χρήστη.

 

Νομίζω πως από τα παραπάνω γίνεται πιο φανερό γιατί στις διανομές Linux υπάρχει αυτό το πιο σφιχτό δέσιμο με το υπόλοιπο λογισμικό, κάτι που ίσως να ξενίζει έναν χρήστη Windows.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

απ'το 2000 μεχρι τωρα εχουν αλλαξει πολλα πράγματα στο Linux.Δεν παρακολουθουσα τις αλλαγες,αλλα ειμαι σιγουρος...Γιατι να δοκιμασεις Mandriva,και οχι κάποια πιο user friendly διανομη?

 

Γιατι τοτε ηταν πολυ πιο δυσκολα τα linux και η εγκατασταση τους ακομα δυσκολοτερη και το mandrake το 7 ητανε τοτε το ευκολοτερο απο τι λεγανε για να εγκαταστησεις. Toτε δεν μπορουσα καν να μπω στο ιντερνετ,επρεπε να βαλω τις εντολες atx κλπ στο modem manual! τελικα το μεγαλο προβλημα ηταν τα ελληνικα, αδυνατον να βαλω ελληνικο layout . α και δεν ειχα ηχο.Ειχα την καρτα την opi καπως ετσι την κοκκινη και ολοι ειχαν προβλημα με τα λινουξ και αυτη τη καρτα

 

Και προημερων μου εδειξε ενας φιλος το livecd mandriva πλεον και ειδα οτι εχουν αλλαξει πολλα ειδικα στα ελληνικα και στους drivers.

 

θα ηθελα πολυ να ηταν ευκολοτερα τα πραγματα ωστε να τα παρατησουμε τα windows και να μην υπαρχει η σημερινη κατασταση με την microsoft

αλλα ρε γ*μωτι μου δεν γινεται , ισως οχι ακομα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.


  • Δημιουργία νέου...