Προς το περιεχόμενο

Καινούργιος σκληρός δίσκος και partition

G_Zisis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας παιδιά.

Επειδή αυτόν τον καιρό έχω μείνει από χώρο στον σκληρό δίσκο και δεν έχω DVD recorder για να τα γράψω κάπου,σκέφτομαι να πάρω καινούργιο σκληρό δίσκο.Έχω αποφασίσει ότι θα πάρω WD.

Λοιπόν,πρώτα απ' όλα έχω αυτήν εδώ τη μητρική DFI NB73-BC/BL.Ξέρετε μήπως,αν δέχεται αυτή η μητρική πάνω από έναν σκληρό δίσκο (αφού έχω ήδη έναν)?

Επίσης,όταν πάρω τον σκληρό δίσκο και τον συνδέσω στη μητρική φυσιολογικά θα μου το δείχνει σαν ξεχωριστό partition,έτσι?Μπορώ με κανένα πρόγραμμα να ενώσω αυτό το partition με το partition που έχω αποθηκευμένα τα windows?Αν το κάνω αυτό και μετά βγάλω τον έναν δίσκο και κάνω εκκίνηση μονο με τον έναν ή αν πχ βάλω μόνο τον έναν δίσκο σε ένα άλλο pc με ήδη εγκατεστημένα windows τότε τι αρχεία θα δείχνει στον δίσκο?

Παιδιά συγγνώμη αν σας κούρασα με τις ερωτήσεις μου.Και επειδή μπορεί να τα λέω και λίγο ακαταλαβήστικα,ρωτήστε με ό,τι δεν καταλάβαιτε.

Δημοσ.

an exeis ide kalodio mporeis ( einai platia kalodia kapou sta 2 cm ) kai mporeis na baleis kai allo skliro to ide sindeetai stin mobo kai kataligei se 2 kalodia (i gia ton uparxonta skliro kai ena gia ton kainourgio)

den sou sinistw na to kaneis auto ( na tous enoseis ) etsi kai alios ti se oeirazei ?? aplos ston upologistis mou tha fainontai 2 skliroi

Δημοσ.

Χχχμμμ,κοίτα,έλεγα να τους ενώσω γιατί θέλω να εγκαταστήσω πχ και κανα παιχνίδι.Στον δίσκο που έχω τα windows δεν έχω καθόλου ελεύθερο χώρο.Άμα δεν τους ενώσω πώς θα βάλω κανα παιχνίδι?

Δημοσ.

Η μητρική σου υποστηρίζει μέχρι 4 IDE σκληρούς.

Τώρα επειδή δεν πολυκαταλαβαίνω τι εννοείς, δεν υπάρχει πρόβλημα στην εγκατάσταση οποιουδήποτε προγράμματος στον δίσκο D: (εσύ επιλέγεις), όπως θα ονομάζεται πιθανότατα ο δεύτερος δίσκος σου.

Δημοσ.

merkoutio είχα μπει στο site που μου έδωσες αλλά δεν κατάλαβα πού έλεγε πόσους δίσκους δέχεται.

Τώρα για την άλλη απορία,την έλυσα.Απλώς δεν ήξερα ότι μπορώ να διαλέξω να εγκαταστήσω ένα πρόγραμμα σε άλλο δίσκο.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδια. :smile:

Κάτι άσχετο,mekroutio τέλεια υπογραφή!

Αλλά επειδή το έχω απορία,αν έχω δύο δίσκους ενωμένους σε ένα partition,τότε πώς γίνεται η κατανομή τω αρχείων στους δίσκους?Τα μισά αρχεία πάνε στον έναν και τα μισά στον άλλον? :???: Και αν πάω να κάνω εκκίνηση μόνο με τον έναν δεν θα κάνει εκκίνηση?

Απλώς πληροφοριακά τα ρωτάω αυτά.

Δημοσ.

Στη σελίδα της μητρικής δεν αναφέρει ό,τι υποστηρίζει 4 δίσκους, αλλά και στη φωτογραφία και στην ενότητα 'I/O Connectors' φαίνεται ό,τι έχει δύο ελεγκτές IDE, οπότε έχεις ένα πρωτεύοντα και ένα δευτερεύοντα δίσκο ανά ελεγκτή.

Πάλι σε έχασα. (Θα) Έχεις δύο φυσικούς δίσκους με τουλάχιστον μία κατάτμηση (partition) έκαστος. Στον ένα π.χ. θα έχεις τα Windows και στον άλλο προγράμματα και δεδομένα. Αν θέλεις μπορείς να εγκαταστήσεις Windows και στο δεύτερο και να επιλέγεις δίσκο εκκίνησης μέσω bios, αν στο επιτρέπει.

Μήπως έχεις μπερδευτεί με το RAID?

Όσον αφορά την υπογραφή, σε ευχαριστώ. Είσαι ο μόνος που τη σχολίασε.

Δημοσ.

Κατά τη γνώμη μου επιβάλλεται να έχεις 2 partitions ή 2 δϊσκους στην περιπτωσή σου. Ένα για τα windows και ένα για τα εγκατεστημένα παιχνίδια, προσωπικά αρχεία κτλ, διότι αν θελήσεις να βάλεις άλλο λειτουργικό ή να επανεγκαταστήσεις τα windows τότε θα έχεις πρόβλημα. Φαντάσου να σου χτυπήσουν τα windows και να μην έχεις προλάβει να τα αποθηκεύσεις κάπου αλλού. Έτσι λοιπόν το καλύτερο είναι τα προσωπικά αρχεία να είναι όχι μόνο σε άλλο partition αλλά και σε άλλο ΦΥΣΙΚΟ δίσκο. Να μην σε ενδιαφέρει κανένα αρχείο από το C. Εγώ μέχρι και τα MyDocuments τα έχω στο D:\ και έχω links γι αυτά στον δεσμευμένο φάκελο των Windows.

Αν έχεις άλλες ερωτήσεις μη διστάσεις...

Όντως merkoutio παρόλο που εγώ γράφω πάντα (εκτός από τώρα) σε greeklish για ταχύτητα, είναι πολύ πιο ωραίο να γράφει κανείς με ελληνικούς χαρακτήρες. Τι να κάνουμε... θυσίες στο βωμό του χρόνου και της συνήθειας...

PS: G_Zisis επίσης ξέχνα τα RAID, δεν το χρειάζεασαι. Για να προσπαθήσω να απαντήσω στην ερωτησή σου, πιστεύω (φαντάζομαι) ότι αν αποσυνδέσεις τον ένα από τους 2 RAID δίσκους τότε δεν θα κάνει boot το PC.

Δημοσ.

Κρίμα γιατί γράφεις σωστά και δεν εννοώ μόνο την ορθογραφία.

Δυστυχώς δεν είναι το μόνο που έχουμε θυσιάσει για την ταχύτητα...

Δημοσ.

Παιδιά ευχαριστώ που απαντάτε!

merkoutio, ok παρατήρησα κι εγώ για τους ελεγκτές που λες. Αυτό που μου τη σπάει είναι ότι επειδή παλιά ασχολιόμουνα περισσότερο με το pc (το άνοιγα πιο πολλές φορές, μάθαινα απο το internet πράγματα κτλ) ήξερα πολλά πράγματα,τα οποία τώρα, επειδή σταμάτησα να ασχολούμαι, τα ξέχασα. Πχ παλιά ήξερα πόσους δίσκους παίρνει η μητρική μου και τι τύπο, ενώ τώρα καθόμουνα και έψαχνα. :???: Τέλος πάντων.

prantzos, στην αρχή κι εγώ αυτό ήθελα να κάνω αλλά μετά δεν ήξερα πώς να τα ταξηνομήσω. Πχ θα δημιουργήσω έναν φάκελο Programm Files κι εκεί θα εγκαταστώ προγράμματα και σε έναν άλλον φάκελο θα βάλω τα έγγραφα?

Μπορείς να μου πεις εσύ πώς τα έχεις? Αυτό με τη συντόμευση πώς το έκανες?

Πάντως κι εγώ, επειδή γράφω με greeklish σε κανά game, πήγα να τα αρχήσω και σε forum αλλά συνέχησα με ελληνικούς χαρακτήρες. :smile:

Δημοσ.

Εγώ έχω όλα τα προγράμματα που χρειάζονται install στο C:\Program Files\. Τα παιχνίδια που είναι πολύ μεγάλα συνήθως, τα εγκαθιστώ στο D:\Games\. Και αυτά όμως αν παρ' ελπίδα κάνω επανεγκατάσταση τα Widnows, τότε τα σβήνω απλά από τη νέα εγκατάσταση (κρατώντας τα saves) και τα εγκαθιστώ ξανά. Στο D:\ μου έχω τα τραγούδια και τα videos και ότι άλλο κείμενο χρειάζομαι.

Αυτό που λες για το MyDocuments τώρα, είναι απλό. Έχω ένα φάκελο στο D:\ ο οποίος περιέχει τις φωτογραφίες μου και τα κειμενά μου και στον φάκελο του χρήστη των Windows (C:\Documents and Settings\<username>\My Documents) κάνω links των αρχείων που έχω στο D:\MyDocuments\ . Έτσι όταν πατήσω το link θα ανοίξει το αρχείο που θέλω αλλά αν πάθουν κάτι τα Windows δεν θα χρειαστεί να βάλω το δίσκο μου σε άλλο λειτουργικό για να αντιγράψω τα αρχεία μου. Απλά κάνω format to C: και τέλος.

Γενικά οτιδήποτε έχω στο C:\ είναι τελείως αναλώσιμο και έτοιμο για σβήσιμο αν χρειαστεί ή αν χαλάσει το λειτουργικό (δεν εννοώ να σαπίσει... :P)

Το C:\ partition δε χρειάζεται να είναι πάνω από 25GB για XP-ίσως λέω και πολλά γιατί έχω βάλει τα Vista, έτσι για το θεαθήναι...

και στο D:\ τα υπόλοιπα (το C:\ primary partition και το D:\ logical drive σε extended partition)

Επίσης κάτι άλλο χρήσιμο αν σκέφτεσαι να βάλεις linux (το οποίο και συνιστώ-εγώ χρησιμοποιώ Ubuntu Feisty), το grub να το εγκαταστήσεις στο boot sector του Linux (και να το κάνεις active partition) και όχι στο MBR, διότι αν κάνεις install τα Windows τότε χαιρέτα το και άντε πάλι ξανά εγκατάσταση. Ακόμα και τα Vista να θελήσεις να κάνεις install (τα οποία θέλουν active partition to C: σώνει και καλά) απλά αλλάζεις το active partition, κάνεις την εγκατάσταση στο C: και μετά το ξαναλλάζεις πάλι στο Linux.

(Άσχετο αλλά χρήσιμο πιστεύω.)

Ευχαριστώ την Ακαδημία και τον merkoutio για τα καλά τους λόγια :P

Κι άλλη φορά που γράφω με ελληνικούς χαρακτήρες. Κακομαθαίνω :P

Δημοσ.

Να ρωτήσω και κάτι άλλο. Ξέρετε ότι μερικά προγράμματα, ακόμα και παιχνίδια, αποθηκεύουν τις ρυθμίσεις τους στον φάκελο C:\Documents and Settings\<username>\Application Data. Αν λοιπόν εγώ εγκαταστήσω ένα τέτοιο πρόγραμμα στον D:, τότε θα αποθυκεύσει τις ρυθμίσεις στον D: ή στον C: ?

Εμένα το C: partition (φυσικός δίσκος) που έχω τα windows είναι 40 gb. Να τον χωρίσω για να μην πάνε χαμένα τα 15-20 gb (γιατί εγώ έχω τα XP) ή να τον αφήσω όπως έχει?

Αυτό το extended partition, που το έχω ξανακούσει κάπου, τι είναι?

Δημοσ.
Να ρωτήσω και κάτι άλλο. Ξέρετε ότι μερικά προγράμματα, ακόμα και παιχνίδια, αποθηκεύουν τις ρυθμίσεις τους στον φάκελο C:\Documents and Settings\<username>\Application Data. Αν λοιπόν εγώ εγκαταστήσω ένα τέτοιο πρόγραμμα στον D:, τότε θα αποθυκεύσει τις ρυθμίσεις στον D: ή στον C: ?

Μπορεί να απαντήσει κάποιος σε αυτό?

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...