Προς το περιεχόμενο

partition help?!

islas canarias

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλησπερα. προσπαθησα να κανω παρτισιον στο μακμπουκ αλλα δε τα καταφερα. μπορει καποιος να βοηθησει λιγο? μου λεει απλα οτι δε γινετε στο συγκεκριμενο σκληρο καιδ ε καταλαβαινω γιατι...

επισης: κανοντας τον 80αρι 2 μερη, φανταζομαι τα υπαρχοντα αρχεια μου ολα θα παραμεινουν ΑΝΕΠΑΦΑ και απλα θα γινει ενα 2ο παρτισιον, φυσικα καινουριο και formatted, σωστα?

• Super Moderators
Δημοσ.
καλησπερα. προσπαθησα να κανω παρτισιον στο μακμπουκ αλλα δε τα καταφερα. μπορει καποιος να βοηθησει λιγο? μου λεει απλα οτι δε γινετε στο συγκεκριμενο σκληρο καιδ ε καταλαβαινω γιατι...

επισης: κανοντας τον 80αρι 2 μερη, φανταζομαι τα υπαρχοντα αρχεια μου ολα θα παραμεινουν ΑΝΕΠΑΦΑ και απλα θα γινει ενα 2ο παρτισιον, φυσικα καινουριο και formatted, σωστα?

Να υποθέσω ότι προσπαθείς να κάνεις partition σε ήδη χρησιμοποιούμενο δίσκο με το Disk Utility;

Τότε

1. Μην ελπίζεις ότι θα τα καταφέρεις. Το Disk Utility δεν σε αφήνει - και πολύ καλά κάνει (γιατί; δες ακριβώς από κάτω).

2. Μην ελπίζεις ότι τα υπάρχοντα αρχεία σου θα παραμείνουν ανέπαφα - μάλλον το αντίθετο, θα τα χάσεις. Όλα.

Μετέφερε τα αρχεία σου σε έναν εξωτερικό σκληρό και μετά σβήσε τον σκληρό δίσκο του MacBook και κάνε όσα partitions θες.

Αν θες να κρατήσεις ανέπαφο το λειτουργικό και τις ρυθμίσεις του Mac σου, πάρε ένα αντίγραφο snapshot του σκληρού σου με το δωρεάν Carbon Copy Cloner και μετά σβήσε δίσκο, κάνε ό,τι θες.

Μην προσπαθήσεις να κάνεις partition σε δίσκο με αρχεία. Θα τα χάσεις όλα.

ΥΓ: Υποτίθεται ότι το iPartition σε αφήνει να κάνεις partition σε υπάρχοντα δίσκο χωρίς να χάσεις αρχεία. Δεν ξέρω, δεν το έχω δοκιμάσει. Και δεν είναι και δωρεάν.

Δημοσ.

1. Μην ελπίζεις ότι θα τα καταφέρεις. Το Disk Utility δεν σε αφήνει - και πολύ καλά κάνει (γιατί; δες ακριβώς από κάτω).

Κακως!

2. Μην ελπίζεις ότι τα υπάρχοντα αρχεία σου θα παραμείνουν ανέπαφα - μάλλον το αντίθετο, θα τα χάσεις. Όλα.

Επειδη η apple δε προσφερει ενα εργαλειο της προκοπης για resizing ή τα εργαλεια που ειναι γνωστα ειναι επι πληρωμη,δε σημαινει οτι θα πρεπει να μπουμε στην επιπονη διαδικασια backup,cloning κλπ κλπ.

Αυτες ειναι τακτικες που θα πρεπει να αποφευγονται, συν οτι ειναι χρονοβορες και κουραστικες.

(Υ.Γ.: Σε εμενα μια φορα το carbon δεν πηρε καλο snapshot ή κατι τετοιο και δε μπορεσα να επανελθω στην προηγουμενη κατασταση)

Πραγματι το Disk utility δε σε αφηνει.

Ομως,αρκετα προγραμματα σε αφηνουν να κανεις resize τον σκληρο δισκο.

Δεν ειναι τοσο επικινδυνο,αν ξερεις τι κανεις.

Γλυτωνεις ετσι πολυ χρονο και κοπο.

Και το iPartition δουλευει μια χαρα,αλλα υπαρχουν και αλλοι τροποι δωρεαν.

Π.χ.:

http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-89960.html

• Super Moderators
Δημοσ.
Κακως!

Έχεις δίκιο, έπρεπε να σε αφήνει. Μαλακία της Apple που δεν σε αφήνει να χάνεις τα αρχεία σου.

Επειδη η apple δε προσφερει ενα εργαλειο της προκοπης για resizing ή τα εργαλεια που ειναι γνωστα ειναι επι πληρωμη,δε σημαινει οτι θα πρεπει να μπουμε στην επιπονη διαδικασια backup,cloning κλπ κλπ.

[...]

Έχεις δίκιο, η Apple φταίει πάλι. :)

Άλλωστε είναι επίπονη διαδικασία το backup και το cloning, δεν πρέπει να την κάνει κανένας.

Δημοσ.

καλως ή κακως εχω συνηθισει τοσα χρονια με pc και εκανα σε αυτο το θεμα γρηγορα το οποιο partition και μου κακοφαινεται που τωρα δε μπορω. θα δοκιμασω μια απ τις αλλες λυσεις παντως να δω τι γινετε!

Δημοσ.

με το bootcamp δε μπορείς να κάνεις κάτι? σε αφήνει να κάνεις partition χωρίς να χάσεις τίποτα...άραγε μπορεί να σταματήσει εκεί και να μη μπουν τα windows?

Δημοσ.
Έχεις δίκιο, έπρεπε να σε αφήνει. Μαλακία της Apple που δεν σε αφήνει να χάνεις τα αρχεία σου.

Οπως σου ειπα δεν χανεις τα αρχεια σου.

Με resizing δεν χανεις τα αρχεια σου.

Υπαρχει το iPartition που κανει αυτη τη δουλεια και μπορεις και με τον αλλο δωρεαν τροπο που σου εδειξα.

Απορω πως δεν το καταλαβες.

Το ειπα ξεκαθαρα!

Εσυ μπορεις να επιμενεις οτι με resizing χανεις τα αρχεια σου.

Έχεις δίκιο, η Apple φταίει πάλι. :)

Άλλωστε είναι επίπονη διαδικασία το backup και το cloning, δεν πρέπει να την κάνει κανένας.

Η διαδικασια cloning ειναι πολυ πιο κουραστικη απο ενα απλο resizing των 2 λεπτων.

Δεν ειπα οτι δεν πρεπει να κανει κανενας cloning,μονο εσυ το λες.

Απλα αν μπορουμε να αποφυγουμε την χρονοβορα διαδικασια του cloning (που απαιτει εναν εξωτερικο δισκο με αρκετο ελευθερο χωρο) με resizing δεν βρισκω το λογο να κανεις cloning.

καλως ή κακως εχω συνηθισει τοσα χρονια με pc και εκανα σε αυτο το θεμα γρηγορα το οποιο partition και μου κακοφαινεται που τωρα δε μπορω. θα δοκιμασω μια απ τις αλλες λυσεις παντως να δω τι γινετε!

Στα windows (ntfs) ηταν ακομα πιο ευκολη διαδικασια το resizing,αλλα και στο hfs+ (το filesystem του mac os x) δεν ειναι δυσκολη.

Βεβαια μερικοι προτιμουν το cloning που απαιτει πολυ χρονο και την υπαρξη ενος εξωτερικου δισκου.

Δημοσ.

Kαι ναι, η apple επιτελους στην καινουρια εκδοση του diskutil που βρισκεται στο bootcamp σε αφηνει να κανεις resize σε hfs+ partitions.

(Βεβαια κατα μερικους ετσι θα εχανες ολα τα αρχεια σου)

Εδω:

http://wilshipley.com/blog/2006/08/boot-camp-of-future.html

Right now Boot Camp allows you to sort-of repartition your boot drive while you are using it without losing any data, which is really cool and is something us PowerPC types have wanted for years

και εδω:

http://www.macgeekery.com/tips/cli/nondestructively_resizing_volumes

The recent release of 10.4.6 brought about a new feature required for Boot Camp to do its magic – nondestructively resizing volumes. Apple updated the diskutil tool by adding the resizeVolume verb.

Οποτε αψηφησε τους κινδυνους(!!:twisted:) και προχωρα σε resizing!!!(2 λεπτα υποθεση!)

(ή μεσω bootcamp

ή μεσω linux οπως λεει εδω ο πολυ καλος-αναλυτικος οδηγος

ή μεσω gparted live cd -ουσιαστικα ειναι ο ιδιος ο τροπος με τον προηγουμενο αλλα απλα κατεβαζεις ενα μικροτερο livecd-

Απλα μην ξεχασεις να κανεις disable Journaling on your hard drive)

• Super Moderators
Δημοσ.

Με resizing δεν χανεις τα αρχεια σου.

Υπαρχει το iPartition που κανει αυτη τη δουλεια και μπορεις και με τον αλλο δωρεαν τροπο που σου εδειξα.

Απορω πως δεν το καταλαβες.

Το ειπα ξεκαθαρα!

Εσυ μπορεις να επιμενεις οτι με resizing χανεις τα αρχεια σου.

Ούτε να φωνάζεις χρειάζεται, ούτε να εκνευρίζεσαι. :)

Νομίζω ότι ήμουν ξεκάθαρος: με το Disk Utility θα έχανες τα αρχεία σου - γι'αυτό και το default Disk Utility στο Tiger δεν σε αφήνει να κάνεις resize ένα ενεργό δίσκο.

Το iPartition, αν πρόσεξες, το έγραψα - απλώς δεν το έχω χρησιμοποιήσει και δεν μπορώ να πω με σιγουριά τι κάνει και πώς το κάνει. Εάν εσύ μπορείς, έχει καλώς. :)

Η διαδικασια cloning ειναι πολυ πιο κουραστικη απο ενα απλο resizing των 2 λεπτων.[...]

Θεωρείς ότι το cloning με το Carbon Copy Cloner είναι σαφώς πιο κουραστικό από το να μπεις στην κονσόλα και να κάνεις resize - όπως προτείνεις εσύ; :?

Γενικά, δεν καταλαβαίνω γιατί εκνευρίζεσαι και παίρνεις προσωπικά μία διαφορετική άποψη - ιδίως στα θέματα του hardware και του software της Apple, όπου εκδηλώνεις ιδιαίτερο πάθος (συνήθως ενάντια στην εταιρεία).

Εάν έχεις αντίθετη άποψη, πες την ήρεμα και τεκμηρίωσέ την. Δεν χρειάζεται να εκνευρίζεσαι. :)

Δημοσ.
...

Θεωρείς ότι το cloning με το Carbon Copy Cloner είναι σαφώς πιο κουραστικό από το να μπεις στην κονσόλα και να κάνεις resize - όπως προτείνεις εσύ; :?

...

Προφανως!

Οταν για την κονσολα υπαρχουν σαφης οδηγιες,δεν υπαρχει κανενα προβλημα.

Η ολη διαδικασια μου πηρε 2 λεπτα.

Το backup and cloning με εναν εξωτερικο δισκο (συνηθως usb) παιρνει αρκετες ωρες

(σκεψου να θελεις να μεταφερεις απο 2 φορες 250 GB ή 80Gb οπως το παιδι μεσα απο usb που μεταφερει κατα μεσο ορο 20MB/sec)

και απαιτει και την υπαρξη ενος μεγαλου εξωτερικου δισκου.

Τωρα ειναι στην επιλογη του καθενος:

λιγη κονσολα με ετοιμες εντολες και υποθεση 2 λεπτων ή

carbon cloning και διαδικασια πολλων ωρων (αν βεβαια εχεις προχειρο εναν μεγαλο αδειο αξωτερικο δισκο)

Γενικά, δεν καταλαβαίνω γιατί εκνευρίζεσαι και παίρνεις προσωπικά μία διαφορετική άποψη - ιδίως στα θέματα του hardware και του software της Apple, όπου εκδηλώνεις ιδιαίτερο πάθος (συνήθως ενάντια στην εταιρεία).

Εάν έχεις αντίθετη άποψη, πες την ήρεμα και τεκμηρίωσέ την. Δεν χρειάζεται να εκνευρίζεσαι. :)

Kανενας εκνευρισμος!

Μηπως εκνευριστηκες εσυ γιατι βλεπω οτι χρησιμοποιησες απρεπεις εκφρασεις για να υποστηριξεις μια παραλειξη της apple ,που επιτελους την διορθωσε?

Αντιθετα μαλιστα τεκμηριωσα την αποψη μου και προτεινα λυσεις για να βοηθηθει ο χρηστης!

Αυτο που λες για ιδιαiτερο παθος:

απλα εξεφρεσα την αντιθετη μου αποψη (ειπα απλα ενα "Κακως" ,δεν θα το ελεγα ιδιατερο παθος και τελικως αποδειχθηκε οτι πραγματι κακως δεν αφηνε η apple να κανουμε resize αφου τωρα αφηνει!)

που η apple τοσο καιρο δε σε αφηνε να κανεις resize.

Ηταν επιθυμια πολλων χρηστων mac os x(φανταζομαι και δικια σου).

Αυτο που ηθελα να πω οτι ηταν πολυ ευκολο για την apple να εχει ενα τετοιο προγραμμα,μια τετοια επιλογη στο diskutil .

Τοσο καιρο για δικους της λογους δεν την ειχε αυτην την επιλογη(οχι για να μη χαθουν τα αρχεια,απλα για δικους της λογους).

Επιτελους το εβγαλε (και μπραβο!) και κανεις ενα απλο resizing μπαμ μπαμ.

Τελος παντων το σημαντικο ειναι οτι ο χρηστης μαλλον βρηκε λυση

και οτι και μελλοντικοι χρηστες(φανταζομαι και εσυ)

θα αποφευγουν την χρονοβορα διαδικασια του cloning για να κανουν απλα ενα resizing

οταν μπορουν σε 2 λεπτα να το κανουν.

Tελος παντων,case closed!!

Δημοσ.

ΟΚ παιδια ηρεμια :). ειμαι νεος χρηστης μακ και εχω ακομα τα καταλοιπα απο windows, οπου απλα σε μερικες ιδιαιτερες καταστασεις με ειχε βολεψει. θα δουμε κ δω τι γινετε!

Δημοσ.

λοιπον εκανα με το bootcamp ενα 2ο partition και καλα για windows και πετυχε. πως το κανω ομως να φαινεται στο macos? δοκιμασα erase απο diskutil και μου λεει a disk with mount point is required!! κοντα ειμαι...help καποιος???

Δημοσ.

Δες και εδω:

http://www.nerdlogger.com/2007/05/resizing-mac-partitions-on-fly.html

και εδω:

http://www.macgeekery.com/tips/cli/nondestructively_resizing_volumes'>http://www.macgeekery.com/tips/cli/nondestructively_resizing_volumes

Μπορουσες κατα την διαδικασια του resize να πεις σε τι ηθελες να το κανεις format.

Αλλα επρεπε να το κανεις μεσω της γραμμης εντολων.

Αν δεν μπορεσεις,ακολουθησε την αντιστροφη διαδικασια και φτιαξε ενα δισκο παλι,

αλλα μετα ακολουθησε πιστα αυτες τις οδηγιες (http://www.macgeekery.com/tips/cli/nondestructively_resizing_volumes ):

Thatʼs really three statements. First, diskutil resizeVolume disk1s2 70G shrinks the existing volume to 70GB. JHFS+ USB2 10G creates a new partition in the free space that is formatted as Journaled HFS+, volume titled USB2, and 10GB in size.
Δημοσ.

απ τις λιγοστες γνωσεις μου καταλαβα οτι αυτα ειναι για resize και οτι παλι δε θα αφησει να κανω το root 2 μερη χωριστα on the fly!

Δημοσ.
απ τις λιγοστες γνωσεις μου καταλαβα οτι αυτα ειναι για resize και οτι παλι δε θα αφησει να κανω το root 2 μερη χωριστα on the fly!

Αυτατα 2 πραγματα που λες ειναι ουσιαστικα το ιδιο.

Αρχικα εχεις ενα μεγαλο 80 gb partition.

Το κανεις resize (π.χ. 50GB) και μετα στον κενο χωρο φτιαχνεις ενα καινουριο hfs+ partition.

Η αρχικη εντολη θα ηταν του τυπου :

diskutil resizeVolume disk0s0 50G

και μετα:

JHFS+ backup 30G

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...