horsepower Δημοσ. 30 Αυγούστου 2007 Μέλος Δημοσ. 30 Αυγούστου 2007 αυτό ακριβώς λέω..ειρωνικά το είπα το "το βγάλανε το συμπέρασμα"..
Helm21 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 Προφανώς και δεν είναι σωστό να γίνεται Photoshop, ούτε στις φωτογραφίες από τις πυρκαγιές, ούτε στους κώλους των μοντέλων αν θες γιατί δε μας δείχνουν την αλήθεια 100%, όπως θα έπρεπε. Ναι αλλα για τα κώλα των μοντέλων δεν οφείλουν να σου πουλήσουν καμια αλήθεια, lifestyle σου πουλάνε. Photoshop στις εφημερίδες για να κάνουμε 'ελκυστικό ρεπορτάζ' = ΘΑΝΑΤΟΣ. Άμα το παίζουμε μπλαζέ trickle trickle down the slippery slope όπου μετά από 5 χρονια η εφημερίδες έχουν εξώφυλλα τον γιγάντιο robot-hitler να βγαίνει από καιόμενο ηφαίστειο με τίτλο από πάνω 'ΝEΟ ΚΙΜA ΖΕΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ'. Να φυλάμε και τα μπόσικα. Μην νομίζεις ότι δεν θα το κάνουν. Θα το κάνουν άμα αδιαφορούμε. Δεν είναι το πρώτο fotomontage πρωτοσέλιδο. Κάποιοι έχουν όλους τους δημοσιογράφους λαμόγια ιδιους, εγώ ακόμα περνώ την δεοντολογία σοβαρά. Δεν είναι μικρό πράγμα για μένα, δεν είμαι κυνικός. Το θέμα είναι όμως, αλλάζει το νόημα; Κάηκε όλη η Ηλεία ναι ή όχι; Τι θες να σου πω, ότι κάηκε? Κάηκε. Από τον Πύργο είμαι, θέλεις να αρχίζω να ωρύομαι και εγώ για να δείξω ότι έχω ψυχή? Εάν η ευκολία και η αρπακολιά του Photoshop αλλάζει τα γεγονότα να πω εντάξει. Σημαίνει ότι κάποιοι σε αυτή την εφημερίδα θέλουν απόλυση. Ξέρεις όταν γίνεται μια εθνική τραγωδία δεν σταματάει να λειτουργεί - ή να υπόκειται σε κριτική - η υπόλοιπη πλάση. Από τη στιγμή που όλα αυτά ισχύουν, τότε για τη (προφανώς αρπακολατζίδικη) photoshopιά, χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι. Μεγεια σου το αλώνι. Το δικό μου το προτιμώ καθαρό.
Helm21 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 ...να πατρονάρω? Θα μου μάθεις δάσκαλε αφέντη τύραννε σατράπη?
KWSN_Men Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 Δεν τη βρίσκω με μικρά αγοράκια. Ούτε καν κοριτσάκια. Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, αλλά ο κυνισμός, όσο και να έχει μια τάση κάποιος, αυξάνεται με τα χρόνια. Οπότε καλομελέτα κι έρχεται.
smilefreeware Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 Ρίξτε και ματιά εδώ http://nikitidis.blogspot.com/2007/06/blog-post_28.html Μια άποψη για το πως ξεκινούν οι πυρκαγιές. Κάποια στιγμή η καραμέλα των «άγνωστων εμπρηστών» έλιωσε. Έτσι, βρήκα την ευκαιρία να δημοσιεύσω το 1993 στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ένα ρεπορτάζ για τις δασικές πυρκαγιές με έναν διαφορετικό τρόπο από τους συνηθισμένους. Κατά καιρούς, όπως και τώρα με τις πυρκαγιές μετά τον καύσωνα, ανακυκλώνονται οι ανοησίες περί εμπρηστών. Γιατί; Μερικές εξηγήσεις δίνονται στο παλιό ρεπορτάζ του 1993 που ακολουθεί: Γράφει ο «άγνωστος εμπρηστής» Μέγας Λαμπαδάριος της του Χριστού Εκκλησίας Βαρόνος της κουκουνάρας Κύριε διευθυντά, ....
FilipposMD Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 Έχει πολυαναλυθεί το θέμα, αλλά να συνεισφέρω κι εγώ την άποψή μου. Δε νομίζω ότι το ζήτημα είναι αν παροσυσιάστηκε η πραγματικότητα διαφορετικά. Το θέμα είναι ότι αποδεικνύεται πως η συγκεκριμένη εφημερίδα δεν έχει πρόβλημα να παραποιήσει κάποια στοιχεία για να παρουσιάσει κάτι όπως το θέλει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επί της ουσίας μπορεί να μην αλλάζει κάτι, αλλά πιάστηκε στα πράσα να κάνει απατεωνιά. Όπως πριν κάποια χρόνια, όταν ο Ευαγγελάτος ήταν στο New channel (ή Tempo) που είχε παρουσιάσει ένα ρεπορτάζ από το Αφγανιστάν, στο οποίο δεν μπορούσε να μπει κανείς τότε, λόγω Ταλιμπάν. Τελικώς, τον εξέθεσε ο Κούλογλου και απέδειξε ότι οι εικόνες ήταν από το Πακιστάν. Βέβαια, επί της ουσίας δεν έγινε τίποτα, γιατί οι φτωχοί του Αφγανιστάν δε διαφέρουν και πολύ από τους φτωχούς του Πακιστάν που είδαμε, ούτε τα όπλα είναι διαφορετικά. Αλλά αποδείχθηκε ότι οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι δε διστάζουν να εξαπατήσουν. Άρα, για μένα, είναι ανάξιοι λόγου και από τη στιγμή που εκτίθενται και μετά θα είμαι πολύ επιφυλακτικός σε ό,τι λένε. Χάνεται η εμπιστοσύνη, πώς να το πω! Επίσης, για τη σημασία της εικόνας. Είναι τόσο σημαντική, ώστε οι πολιτικοί βγαίνουν στις αφίσες με photoshop, οι εφημερίδες βάζουν φωτογραφίες των "αντιπάλων" πολιτικών που δεν τους κολακεύουν κτλ. Ίσως κάποιοι θυμούνται και την επίδραση της φωτογραφιας με την πάπια του Περσικού κόλπου, που ήταν τελικά από αλλού. Τέλος πάντων, είναι λίγο εκτός θέματος αυτά, ας επιστρέψουμε στις πυρκαγιές.
geovard Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 Καί γιά να τελειώνουμε με τα φωτομοντάζ.(Καί μην κάνετε διαφήμιση τού Photoshop γιατί ο δημιουργός μπορεί να χρησιμοποίησε άλλο πρόγραμμα). Λοιπόν η υποκρισία περισσεύει εδώ καί αλλού. Είναι φανερό γιατί κάποιοι ενοχλήθηκαν από τις ...εικαστικές επιδόσεις των γραφιστών τού Έθνους(εφημερίδας). Σίγουρα δεν θα είχαν την ίδια ενόχληση όταν ξαφνικά εκεί πού έκανε μπάνιο η Δήμητρα Λιάνη, τις αλήστου μνήμης εποχές, ξεπρόβαλε ένα χέρι καί της έπιανε το επίμαχο σημείο.Καί άλλα πολλά να μην μακρυγορούμε. Εγώ δεν πήρα το μέρος της εφημερίδας γιατί είμαι μέτοχος, αλλά γιατί δεν με ενόχλησε η εικόνα.Καί δεν με ενόχλησε γιατί πριν στην τηλεόραση έβλεπα περισσότερο φρικτές εικόνες.Εξ άλλου ένας θάνατος δεν είνα 'περισσότερο' θάνατος εάν αντί γιά ένα σταυρό πάνω στον τάφο βάλεις δύο. Cons: Όταν μιά εικόνα δεν αρκεί γιά να περιγράψει το μέγεθος μιάς καταστροφής μην στέκεστε σ΄αυτήν. Καί όχι στη χρήση μοντάζ όταν πρόκειται να προβάλεις μιά ψεύτικη κατάσταση. Κάποιο μέλος πού είναι γραφίστας θα μπορούσε να μας μιλήσει εδώ περί δεοντολογίας.
FilipposMD Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 Πολύ εύκολοι είστε μερικοί στα συμπεράσματα ρε παιδιά. Εσύ τώρα geovard ξέρεις τι ενόχλησε τον καθένα και τι όχι; Τέλος πάντων, όσο τους δικαιολογούμε, τόσο θα παίρνουν θάρρος και τα πράγματα θα χειροτερεύουν. Από εκεί και πέρα, ο καθένας με την άποψή του. Παρεμπιπτόντως, η φωτογραφία δεν έχει καμία σχέση με τις φωτιές της Ηλείας, είναι παλιότερο φύλλο της εφημερίδας.
Helm21 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 Κάποιο μέλος πού είναι γραφίστας θα μπορούσε να μας μιλήσει εδώ περί δεοντολογίας. ...τι να μας πούνε οι γραφίστες ακριβώς για δεοντολογία?
geovard Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 ...τι να μας πούνε οι γραφίστες ακριβώς για δεοντολογία? Νομικά πού επιτρέπεται καί πού όχι η χρήση φωτομοντάζ.Εσύ ξέρεις πού?Γιατί εγώ δεν γνωρίζω. Θα μπορούσε ίσως να μας διαφωτίσει καί ένας νομικός.Ακούς paredwse? Αλλά πάνω πού είπαμε να σταματήσουμε καί να μιλήσουμε γιά τις φωτιές μού βάζετε ερωτήματα να μην απαντήσω?
Super Moderators paredwse Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 Super Moderators Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 Νομικά πού επιτρέπεται καί πού όχι η χρήση φωτομοντάζ.Εσύ ξέρεις πού?Γιατί εγώ δεν γνωρίζω.Θα μπορούσε ίσως να μας διαφωτίσει καί ένας νομικός.Ακούς paredwse? Αλλά πάνω πού είπαμε να σταματήσουμε καί να μιλήσουμε γιά τις φωτιές μού βάζετε ερωτήματα να μην απαντήσω? Μόνο μία παρέμβαση στο (κατά τα άλλα παντελώς off-topic) ζήτημα που σχολιάζετε: Νομικά δεν υφίσταται κάποια δέσμευση να βάζω πραγματικές φωτογραφίες ή όχι. Η δημοσιογραφία και ο τρόπος άσκησής της δεν μπαίνουν σε νομικά καλούπια. Δεν συζητούμε βέβαια για διασπορά ψευδών ειδήσεων (το οποίο είναι αδίκημα) αλλά για απλές παγαποντιές όπως αυτή της συγκεκριμένης φωτογραφίας που φέρεται να έχει αλλοιωθεί. Υπάρχει ένας Κώδικας Δεοντολογίας των δημοσιογράφων τον οποίο έχει ψηφίσει η ΕΣΗΕΑ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών) αλλά δεν θεωρείται αυτό καθ'αυτό νομικό κείμενο. Είναι πιο πολύ κώδικας αυτοδέσμευσης και όχι κώδικας (νομικών) κυρώσεων. Σ'αυτό το σημείο νομίζω ότι περισσότερες ομοιότητες έχει με τον Όρκο του Ιπποκράτη για τους γιατρούς παρά με κάποιο νομοθετικό κείμενο.
marmegap Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 Μόνο μία παρέμβαση στο (κατά τα άλλα παντελώς off-topic) ζήτημα που σχολιάζετε: Είναι πιο πολύ κώδικας αυτοδέσμευσης και όχι κώδικας (νομικών) κυρώσεων.Σ'αυτό το σημείο νομίζω ότι περισσότερες ομοιότητες έχει με τον Όρκο του Ιπποκράτη για τους γιατρούς παρά με κάποιο νομοθετικό κείμενο. -==========-
21century Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2007 Καλα κανενας δεν βγηκε να πει οτι εχει ευθυνη? Κανενας να ζητησει συγνωμη? Κανενας για να πει οτι υπαρχουν λαθη και παραλειψεις? Και τωρα εχουμε πολιτικους ολων των ειδων που κανουν προεκλογικη πολιτικη με τα καμμενα....
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.