Προς το περιεχόμενο

Πυρκαγιές - Όχι πολιτικά post.

horsepower

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Μια παραποιημένη φωτογραφία σε ένα δημοσιογραφικό ντοκουμέντο είναι ο ορισμός του 'ψευδους στοιχείου', ναι. Οι φωτος του ρεπορτάζ δεν είναι marketing, δεν είναι γραφιστική.

ακριβώς..και αν θέλουν να έχουν τόσο εντυπωσιακό εξώφυλλο ας κόψουν τον κώλο τους να βρουν μια αντίστοιχη φώτο που δεν έχει φάει επεξεργασία..όχι να έχει από πίσω τον τοίχο από φλόγες και τον παππού να πιάνει το κεφάλι του στα 5 μέτρα από τις φλόγες των 10 μέτρων ύψος..

• Απαντ. 995
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

έπιασαν 15 άτομα που πήγαν να εισπράξουν ή που εισέπραξαν τα 3000...έχουν δημιουργηθεί κατάλογοι που λένε ποιος το δικαιούται..το κατά ποσό είναι σωστοί όμως είναι άλλη ιστορία..και δόθηκε εντολή στις τράπεζες να καθυστερούν μερικές μέρες να δώσουν τα λεφτά σε όσους έχουν την υποψία ότι δεν τα δικαιούνται..στο διάστημα εκείνο θα κάνουν ελέγχους....

Δημοσ.
Ωραία, πείτε μου λοιπόν ποιο είναι το ψευδές πολιτικό μήνυμα που πέρασαν.

Με ενδιαφέρει πολύ να το ακούσω.

μίλησε κανείς για ψευδές πολιτικό μήνυμα??για ψευδή στοιχεία ναι..μια οποιαδήποτε φώτο που έχει περάσει από photoshop παύει να είναι απεικόνιση της πραγματικότητας..έτσι δεν είναι?

Δημοσ.

Ότι, τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται (όχι άσχημα όπως δείχνουν οι φωτογραφίες)

Δημοσ.

Αφού σε ενδιαφέρει πολύ να σε διαφωτίσουμε.

Η δημοσιογραφική δεοντολογία δεν ασχολείται καθόλου με τα πολιτικά μηνύματα τα οποια κάποιος περνάει, μάλιστα αυτό (το opinion piece) όταν είναι ξεκάθαρα ορισμένο ως τέτοιο θεωρείται απολύτως θεμιτό για την δημιουργία πολιτικού διαλογου. Αν δηλαδή κάποιος γράψει στις εφημερίδες ένα κείμενο ότι οι αρειανοί βάζουν τις φωτιές, θα είναι αστείο, αλλα δεν είναι αντιδεοντολογικό. Αν όμως δώσει παραποιημένα στοιχεια για να υποστηρίξει την θεωρία του, αυτό είναι.

Η δεοντολογία είναι περί της οριοθέτησης των μεσων και πρακτικών που χρησιμοποιούνται στην πληροφόρηση του τι έχει συμβεί όχι του τι σημαίνει αυτό που συμβαίνει. Τα όρια φυσικά δεν είναι πάντα ξεκάθαρα και για αυτό έχουμε και τον κλάδο (της δεοντολογίας) αλλα η παραποίηση δημοσιογραφικού ντοκουμέντου για οποιονδήποτε σκοπό είναι αρκετά clear-cut περίπτωση.

Δημοσ.

Να ξαναρωτήσω λοιπόν.

Οι φωτιές υπήρχαν ή τις επινόησαν (αντιδεολογικα) οι εφημερίδες;

Εγώ βλέπω ότι σε κάποιους έδειχναν το φεγγάρι και αυτοί κοίταζαν το δάκτυλο. Τώρα που έπεσε το φεγγάρι στο κεφάλι μας, τα ρίχνουν στο δακτυλο.

Δημοσ.
Να ξαναρωτήσω λοιπόν.

Οι φωτιές υπήρχαν ή τις επινόησαν (αντιδεολογικα) οι εφημερίδες;

Εγώ βλέπω ότι σε κάποιους έδειχναν το φεγγάρι και αυτοί κοίταζαν το δάκτυλο. Τώρα που έπεσε το φεγγάρι στο κεφάλι μας, τα ρίχνουν στο δακτυλο.

δηλαδή αν στην επεξεργασμένη φώτο έβαζαν και έναν να έχει πιάσει φωτιά ο κώλος του και να τρέχει και έναν κουκουλοφόρο να ρίχνει βενζίνη στην φωτιά με νεροπίστολο πάλι δεν θα σε πείραζε?πάλι οι φωτιές υπήρχαν δεν το αναιρεί κανείς αυτό....

Δημοσ.
δηλαδή αν στην επεξεργασμένη φώτο έβαζαν και έναν να έχει πιάσει φωτιά ο κώλος του και να τρέχει και έναν κουκουλοφόρο να ρίχνει βενζίνη στην φωτιά με νεροπίστολο πάλι δεν θα σε πείραζε?πάλι οι φωτιές υπήρχαν δεν το αναιρεί κανείς αυτό....

Οι συγκεκριμένες φωτο

1. παραποιούν την αγωνία των ανθρώπων;

2. παραποιούν το μέγεθος των καταστροφών;

3. τι διαφορές έχουν με τα 'βιντεοκλιπ' των καναλιών, όπου σκηνές

πανικόβλητων ανθρώπων, διαδέχονται σκηνές με φλόγες ύψους

30 μέτρων που μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακριά;

Δημοσ.
Οι συγκεκριμένες φωτο

τα 1 και 2 δεν έχουν σχέση με αυτό που λέμε...και δεν καταλαβαίνω που θες να το πας..ο ρόλος των ΜΜΕ ποιος είναι?να παίρνουν μια φώτο και να την επεξεργάζονται ώστε να φανεί πιο δραματική πιο συγκινητική ή πιο τρομακτική?εγώ αυτό κατακρίνω..και δεν έχουν σχέση τα "βιντεοκλίπ" με αυτό..δεν λέω ότι αυτό που γίνεται στην τηλεόραση είναι σωστό σε καμία περίπτωση..απλά δεν εχω δει ακόμα στην τηλεόραση να δείχνει π.χ. ένα δάσος που δεν καίγεται και μέσω της επεξεργασίας να το δείχνει να καίγεται...

Δημοσ.
Να ξαναρωτήσω λοιπόν.

Άμα διάβαζες παραπάνω απόσο ρωτάς καλλίτερα θα ήταν. Εκτος και αν ο σκοπός σου είναι απλά να τα συζητάμε να περνάει η ώρα, την οποια περίπτωση, ask and ask again.

Οι συγκεκριμένες φωτο

Παραποιούν τα γεγονότα. Αυτό είναι αρκετό.

Και περί video montage τίθεται ζήτημα δεοντολογικό (και αν η ερώτηση σου είναι αν τα κανάλια έχουν χειριστεί το θέμα με άκρως δεοντολογικό τρόπο η απάντηση μου είναι: χριστός και παναγια. Να συγκρίνουμε ξερα περιττώματα με χλωρά περιττώματα δεν κάνει τα ξερα λιγότερο περιττώματα.), αλλα σίγουρα το να ακολουθεί ένα πλάνο ένα άλλο και το να κανεις super-impose ένα πλάνο μέσα σε ένα άλλο δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Δημοσ.

horsepower:

δν την κάνει πιο δραματική. δείχνει άλλο από αυτό που γίνεται. τόσο απλό.

εδώ δεν έχει φωτιά. πραγματικότητα.

στην φωτογραφία που έφτιαξα έχει. διαφέρει από την πραγματικότητα.

νομίζω πως δν υπάρχει καλύτερη περιγραφή του "ψευδούς" από την φράση "διαφέρει από την πραγματικότητα".

Δημοσ.
horsepower:

δν την κάνει πιο δραματική. δείχνει άλλο από αυτό που γίνεται. τόσο απλό.

εδώ δεν έχει φωτιά. πραγματικότητα.

στην φωτογραφία που έφτιαξα έχει. διαφέρει από την πραγματικότητα.

νομίζω πως δν υπάρχει καλύτερη περιγραφή του "ψευδούς" από την φράση "διαφέρει από την πραγματικότητα".

αυτό λέω και εγώ από την αρχή luci αλλά δεν πιάνει..

Δημοσ.

+1 και γω την ίδια απορία έχω

Δημοσ.

χμ για να δούμε. το ότι η αρμόδια αρχή δν ήταν εκεί την ώρα που αυτό στην πικ καιγόταν.

γενικά, πρέπει να είναι πολιτικό το ψέμα για να έχει σημασία;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...