Fortistis Δημοσ. 31 Αυγούστου 2018 Share Δημοσ. 31 Αυγούστου 2018 5 λεπτά πριν, Tigio13 είπε Έχει δοκιμάσει κανείς από σας να φτιάξει τη δική του μπύρα? Αν το ψάξετε λίγο δεν είναι δύσκολη διαδικασία αν το κάνεις με έτοιμες συνταγές και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο απο το μέσο όρο του εμπορίου. Εξαρτάται τι ακριβώς θέλεις να κάνεις. Εάν πάρεις έτοιμο το σιρόπι, τότε ναι, είναι πολύ απλό. Αλλά αυτό είναι για κάτι να κάνεις ένα απόγευμα και μέσα σε μία ωρίτσα. Απέχει ΠΑΡΑ πολύ από το κανονικό home brewing, όπου κάνεις τα πάντα και από την αρχή. Και εξαρτάται από ποιο εμπόριο και τι σου αρέσει. Εάν, π.χ., συγκρίνεις με τις hipster θολές (και καλά αφιλτράριστες), τότε παίζει να σου αρέσει η δική σου μπύρα περισσότερο. Εάν συγκρίνεις με σοβαρό micro-brewery ή local brewery, τότε παίζει να μην σου αρέσει και τόσο η δική σου μπύρα. Βέβαια, έχει άλλη χάρη να σηκώνεσαι από τον καναπέ σου, να πηγαίνεις στο keg σου, να δίνεις λίγο στο CO2 και να βάζεις την μπύρα σου, από το να ανοίγεις μία έτοιμη (been there, done that ) Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Tigio13 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2018 Share Δημοσ. 31 Αυγούστου 2018 (επεξεργασμένο) 55 λεπτά πριν, Fortistis είπε Εξαρτάται τι ακριβώς θέλεις να κάνεις. Εάν πάρεις έτοιμο το σιρόπι, τότε ναι, είναι πολύ απλό. Αλλά αυτό είναι για κάτι να κάνεις ένα απόγευμα και μέσα σε μία ωρίτσα. Απέχει ΠΑΡΑ πολύ από το κανονικό home brewing, όπου κάνεις τα πάντα και από την αρχή. Και εξαρτάται από ποιο εμπόριο και τι σου αρέσει. Εάν, π.χ., συγκρίνεις με τις hipster θολές (και καλά αφιλτράριστες), τότε παίζει να σου αρέσει η δική σου μπύρα περισσότερο. Εάν συγκρίνεις με σοβαρό micro-brewery ή local brewery, τότε παίζει να μην σου αρέσει και τόσο η δική σου μπύρα. Βέβαια, έχει άλλη χάρη να σηκώνεσαι από τον καναπέ σου, να πηγαίνεις στο keg σου, να δίνεις λίγο στο CO2 και να βάζεις την μπύρα σου, από το να ανοίγεις μία έτοιμη (been there, done that ) Εγώ με τη γυναίκα μου ασχοληθηκαμε για μεγαλο διαστημα με τις ετοιμες συνταγες. Εκτος απο οτι είναι ωραιο χομπι βγαζει και πολυ καλο αποτελεσμα. Το κακο ειναι πως δεν ειχαμε τοοοσο ελευθερο χρονο ωστε να φτιαξουμε απο την αρχη τη δικη μας μπυρα. Αλλα και παλι μια χαρα ηταν. Επεξ/σία 31 Αυγούστου 2018 από Tigio13 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Fortistis Δημοσ. 31 Αυγούστου 2018 Share Δημοσ. 31 Αυγούστου 2018 11 λεπτά πριν, Tigio13 είπε Εγώ με τη γυναίκα μου ασχοληθηκαμε για μεγαλο διαστημα με τις ετοιμες συνταγες. Εκτος απο οτι είναι ωραιο χομπι βγαζει και πολυ καλο αποτελεσμα. Το κακο ειναι πως δεν ειχαμε τοοοσο ελευθερο χρονο ωστε να φτιαξουμε απο την αρχη τη δικη μας μπυρα. Αλλα και παλι μια χαρα ηταν. Το έτοιμο σιρόπι δεν είναι έτοιμη συνταγή. Έτοιμη συνταγή είναι κάτι σαν το παρακάτω: 4 kg από τον τάδε τύπο σπόρων 8 kg νερό Τόση ώρα βράσιμο, σε τάδε θερμοκρασία Τόσα gr λυκίσκο κτλ Εάν έκανες τα παραπάνω, τότε είχες έτοιμη συνταγή. Δηλαδή, εάν εσύ έβρασες τους σπόρους κτλ. Αλλιώς, είχες έτοιμο σιρόπι (malt) και όχι έτοιμη συνταγή. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Tigio13 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2018 Share Δημοσ. 31 Αυγούστου 2018 1 ώρα πριν, Fortistis είπε Το έτοιμο σιρόπι δεν είναι έτοιμη συνταγή. Έτοιμη συνταγή είναι κάτι σαν το παρακάτω: 4 kg από τον τάδε τύπο σπόρων 8 kg νερό Τόση ώρα βράσιμο, σε τάδε θερμοκρασία Τόσα gr λυκίσκο κτλ Εάν έκανες τα παραπάνω, τότε είχες έτοιμη συνταγή. Δηλαδή, εάν εσύ έβρασες τους σπόρους κτλ. Αλλιώς, είχες έτοιμο σιρόπι (malt) και όχι έτοιμη συνταγή. Ναι οκ αυτο.Επαιρνα την κονσερβα την εβραζα με νερο μετα μαγια και λυκισκο η διαφορα βοτανα (αναλογα με την μπυρα)και κρυο νερο στον κουβα,το αφηνα καποιες μερες να γινει η ζυμωση,συνηθως μια βδομαδα γιατι τα καναμε κυριακες και μετα απο 7 μερες εμφιαλωναμε.Στην ουσια σα να φτιαχνεις μια συνταγη ειναι μονο που πρεπει να κρατας και καποιες συγκερκιμενες θερμοκρασιες.Και σιγουρα πολυ αποστηρωση σε οτι ερχοταν σε επαφη με το υγρο και εμφιαλωμενο νερο.Πολυ χοντρικα τωρα ολα αυτα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Fortistis Δημοσ. 31 Αυγούστου 2018 Share Δημοσ. 31 Αυγούστου 2018 (επεξεργασμένο) Ναι... σου ξαναλέω ότι δεν είναι "σαν να φτιάχνεις συνταγή". Πέρα από τα υλικά και τις αναλογίες, υπάρχουν και επιπλέον παράγοντες (όπως απώλειες εξοπλισμού, ποιότητα νερού, μύκητες στο περιβάλλον) οι οποίοι επηρεάζουν την μπύρα, την παρασκευή της (και την Πέμπτη της) και την καθαυτή συνταγή. Δηλαδή, είναι λάθος να χρησιμοποιείς τον όρο "συνταγή" εάν το μόνο που έκανες είναι να έφτιαξες μπύρα από έτοιμο malt. Ωραία και αρκετά γρήγορη φάση το έτοιμο σιρόπι, αλλά ΔΕΝ είναι συνταγή. Βέβαια, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, πόσο μάλλον όταν εμπλέκεται και η Ελλάδα Επεξ/σία 31 Αυγούστου 2018 από Fortistis Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Tigio13 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2018 Share Δημοσ. 31 Αυγούστου 2018 40 λεπτά πριν, Fortistis είπε Ναι... σου ξαναλέω ότι δεν είναι "σαν να φτιάχνεις συνταγή". Πέρα από τα υλικά και τις αναλογίες, υπάρχουν και επιπλέον παράγοντες (όπως απώλειες εξοπλισμού, ποιότητα νερού, μύκητες στο περιβάλλον) οι οποίοι επηρεάζουν την μπύρα, την παρασκευή της (και την Πέμπτη της) και την καθαυτή συνταγή. Δηλαδή, είναι λάθος να χρησιμοποιείς τον όρο "συνταγή" εάν το μόνο που έκανες είναι να έφτιαξες μπύρα από έτοιμο malt. Ωραία και αρκετά γρήγορη φάση το έτοιμο σιρόπι, αλλά ΔΕΝ είναι συνταγή. Βέβαια, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, πόσο μάλλον όταν εμπλέκεται και η Ελλάδα Οκ ετοιμη συνταγη ειπα. Δεν ειπα πουθενα οτι καθομουν σαν τον δρυιδη να ανακατευω βοτανα και λυκισκους για να φτιαξω τη δικη μου μπυρα. Τεσπα απο την αρχη σε κονσερβες αναφερομουν και πως αν καποιος θελει να ασχοληθει είναι καλη φαση και κανει γρηγορα αποσβεση ολο τον εξοπλισμο. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Fortistis Δημοσ. 31 Αυγούστου 2018 Share Δημοσ. 31 Αυγούστου 2018 Το ίδιο είναι. Δεν έκανες έτοιμη συνταγή, γιατί μία συνταγή μπύρας αφορά πολλά παραπάνω από αυτά που έκανες. Έτοιμο σιρόπι έφτιαξες. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Tigio13 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2018 Share Δημοσ. 31 Αυγούστου 2018 5 λεπτά πριν, Fortistis είπε Το ίδιο είναι. Δεν έκανες έτοιμη συνταγή, γιατί μία συνταγή μπύρας αφορά πολλά παραπάνω από αυτά που έκανες. Έτοιμο σιρόπι έφτιαξες. Εντάξει φιλε εχεις δικιο πηγα να σε εξαπατησω και σενα και τα υπολοιπα παιδια στο τοπικ. 1 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Fortistis Δημοσ. 31 Αυγούστου 2018 Share Δημοσ. 31 Αυγούστου 2018 Το ότι έχω δίκιο το ξέρω, αλλά δεν βλέπω τον λόγο να ειρωνεύεσαι επειδή κάνεις λάθος. Δεν είπα πουθενά ότι προσπαθείς να εξαπατήσεις κανένα. Οπότε, τώρα πας να εξαπατήσεις, λέγοντας ψέματα. Εάν δεν λες ψέματα, κάνε μου παράθεση που έγραψα ότι προσπαθείς να εξαπατήσεις. Αυτό που έγραψα, είναι ότι κάνεις λάθος. Αυτό που λες είναι λάθος. Γιατί σου είναι τόσο δύσκολο να το παραδεχθείς και να το καταλάβεις; Άλλη μία μήπως και το καταλάβεις. Η συνταγή είναι ένα ΕΓΓΡΑΦΟ που παραθέτει τα υλικά και την διαδικασία που θα πρέπει κανείς να έχει και να ακολουθήσει για να πετύχει κάτι. Όταν λες «έκανα/πήρα έτοιμη συνταγή», σημαίνει ότι πήρες ένα τέτοιο έγγραφο με τα περιεχόμενα ήδη συμπληρωμένα. Δηλαδή, όταν λες «έκανα/πήρα έτοιμη συνταγή μπύρας», σημαίνει ότι πήρες μία προ-συμπληρωμένη συνταγή μπύρας και την ακολούθησες. Εσύ όμως, ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ. Δεν πήρες καμία συνταγή, έτοιμη ή όχι. Πήρες ένα ΕΤΟΙΜΟ ΣΙΡΟΠΙ! 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Tigio13 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2018 Share Δημοσ. 31 Αυγούστου 2018 3 λεπτά πριν, Fortistis είπε Το ότι έχω δίκιο το ξέρω, αλλά δεν βλέπω τον λόγο να ειρωνεύεσαι επειδή κάνεις λάθος. Δεν είπα πουθενά ότι προσπαθείς να εξαπατήσεις κανένα. Οπότε, τώρα πας να εξαπατήσεις, λέγοντας ψέματα. Εάν δεν λες ψέματα, κάνε μου παράθεση που έγραψα ότι προσπαθείς να εξαπατήσεις. Αυτό που έγραψα, είναι ότι κάνεις λάθος. Αυτό που λες είναι λάθος. Γιατί σου είναι τόσο δύσκολο να το παραδεχθείς και να το καταλάβεις; Ρε φιλε πραγματικα εγραψα ενα πραγμα γιαυτο που κανω σαν ΧΟΜΠΥ. Συγχωρεσε με λοιπον αν δεν εγραψα την ακριβη ορολογια malt αλλα εγραψα ετοιμη συνταγη και μαλιστα περιεγραψα και πιο κατω τι εννοω. Τωρα αν ειναι τοσο μεγαλο το λαθος που εκανα σορρυ. Το να εχεις φαει τετοιο σκαλωμα ομως τοση ωρα για το αν λεγεται malt η ετοιμη συνταγη δεν το καταλαβαινω απο τη στιγμη που εξηγησα τι και πως το κανω. 4 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
zio10 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2018 Share Δημοσ. 31 Αυγούστου 2018 4 ώρες πριν, phanispal είπε Βέβαια η Kaiser στην κλίμακα IBU θα είναι πολύ χαμηλά. Σε σχέση με πραγματικά πικρές μπίρες παίζει να τη λες και γλυκιά. Καλά σίγουρα θα υπάρχουν πιο πικρές, αλλά εννοώ σε σχέση με αυτές που βρίσκεις πιο εύκολα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
phanispal Δημοσ. 31 Αυγούστου 2018 Share Δημοσ. 31 Αυγούστου 2018 Αν περιορίσουμε την κουβέντα στις μπίρες που πίνει ο μέσος Έλληνας ναι, έτσι είναι. Αν το δούμε σε παγκόσμια κλίμακα, Kaiser, Amstel και λοιπές δε λογίζονται καν για μπίρες (κι εγώ απολαμβάνω καμιά Άλφα ενίοτε και υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Οι πιο πάνω πώς καταφέρνετε να λογομαχήσετε σε νήμα για μπίρες; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
zio10 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2018 Share Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2018 7 ώρες πριν, phanispal είπε Αν περιορίσουμε την κουβέντα στις μπίρες που πίνει ο μέσος Έλληνας ναι, έτσι είναι. Αν το δούμε σε παγκόσμια κλίμακα, Kaiser, Amstel και λοιπές δε λογίζονται καν για μπίρες (κι εγώ απολαμβάνω καμιά Άλφα ενίοτε και υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Οι πιο πάνω πώς καταφέρνετε να λογομαχήσετε σε νήμα για μπίρες; Χωρίς να έχω στοιχεία αυτό μου φαίνεται υπερβολικό. Πιστεύω δηλαδή ότι σε όλο τον κόσμο οι δημοφιλείς μπύρες είναι παρόμοιες με αυτές που πίνουμε εδώ, οι πιο εμπορικές δηλαδή που βρίσκεις παντού. Heineken, bud κλπ. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mp123 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2018 Share Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2018 12 ώρες πριν, phanispal είπε Αν περιορίσουμε την κουβέντα στις μπίρες που πίνει ο μέσος Έλληνας ναι, έτσι είναι. Αν το δούμε σε παγκόσμια κλίμακα, Kaiser, Amstel και λοιπές δε λογίζονται καν για μπίρες Εμεις στο χωριο μου αυτες πινουμε. 😋 14 ώρες πριν, Fortistis είπε Εσύ όμως, ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ. Δεν πήρες καμία συνταγή, έτοιμη ή όχι. Πήρες ένα ΕΤΟΙΜΟ ΣΙΡΟΠΙ! Δεν εκανε κανενα εγκλημα ο ανθρωπος. Μην κανεις ετσι..... : Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
dj_takis Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2018 Share Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2018 Πάντως αυτό που λέει ο @Tigio13 ισχύει. Το κάνω περίπου ένα χρόνο τώρα, και πλέον δεν μπορώ να πιω μπύρες του εμπορίου τύπου Amstel κτλ. Αναγκαστικά πίνω όταν βγω έξω, αλλά τις πίνω και με πίνουν. Έχω φτιάξει πολλές έτοιμες, και έχω καταλήξει σε κάποιες που τις φτιάχνω συστηματικά για να πίνω, και άλλες που φτιάχνω κατά καιρούς για πειράματα. Σε όποιον άλλον κάνει το ίδιο, απλά να πω ότι αν αντί για δεξτρόζη, αρχίζει και βάζει βίνη, απλά η γεύση θα απογειωθεί. Επίσης συμφέρει και οικονομικά για όποιον είναι "νεροχύτης", όπως εγώ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα