phanispal Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2013 Όχι, η επαναζύμωση είναι άλλο πράγμα, δεν έχει να κάνει με την ανάδευση της μαγιάς (νομίζω δηλαδή). Κάντε ένα πείραμα: αδειάστε δύο (ίδια) μπουκάλια Weiss στα ποτήρια τους, το ένα με τον παραπάνω τρόπο και το άλλο με τον κλασικό, σα να γεμίζετε το ποτήρι με νερό (σιγά σιγά εννοείται, λόγω αφρού). Παρατηρήστε αν έχουν διαφορά στο χρώμα μετά το σερβίρισμα
Sadamiraq Δημοσ. 1 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2013 Όχι, η επαναζύμωση είναι άλλο πράγμα, δεν έχει να κάνει με την ανάδευση της μαγιάς (νομίζω δηλαδή). Κάντε ένα πείραμα: αδειάστε δύο (ίδια) μπουκάλια Weiss στα ποτήρια τους, το ένα με τον παραπάνω τρόπο και το άλλο με τον κλασικό, σα να γεμίζετε το ποτήρι με νερό (σιγά σιγά εννοείται, λόγω αφρού). Παρατηρήστε αν έχουν διαφορά στο χρώμα μετά το σερβίρισμα Οχι λαθος δικο μου αυτε που επαναζυμονονται δεν θυμαμαι πως τις λενε,κουνας το μπουκαλι πριν το ανοιξεις και ξαναγινεται η ζυμωση,δεν αξιωθηκα να πιω καμια τετοια ακομα, Θα το κανω αυτο που λες,δεν μου ειχε παει το μυαλο οτι επρεπε να την σερβιρω με αλλο τροπο 1
steliospal Δημοσ. 1 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2013 (επεξεργασμένο) Πωπωω χωρίς παρεξήγηση αυτό με την επαναζύμωση είναι μεγάλη βλακεία. Ούτε στη weiss ούτε σε οποιαδήποτε άλλη γίνεται επαναζύμωση στο μπουκάλι . Εdit: Γίνεται μόνο "ψευτοζύμωση" για CO2 Είναι κοινή λογική: αν ζυμώσει μπύρα σε μπουκάλι όσο είναι κλειστό ,πολύ απλά θα σπάσει γιατί η μαγιά τρώει ζάχαρα-αμυλάση και σου χέζει οξυγόνο και αλκόολ . Επίσης η ζύμωση είναι μία διαδικασία που παίρνει πολύ ώρα και δε γίνεται σε δευτερόλεπτα που εσύ θα ανακινήσεις το μπουκάλι. Και η άλλη που λες που επαναζυμώνεται πριν ανοίξεις το μπουκάλι απλά δεν υπάρχει. Στις σπιτικές μπύρες μόνο (και σε όλα τα είδη μπύρας , όχι μόνο στις weiss) γίνεται μία πολύύύύύύ μικρή ζύμωση αφού πριν εμφιαλώσεις βάζεις πάρα πολύ λίγα ζάχαρα (πχ 100-200 γρ πολύ χοντρικά για 20 λίτρα) για να αλληλεπιδράσουν με τη μαγιά και να φτιάξουν ανθρακικό μέσα στο μπουκάλι . Αλλά μιλάμε για τόσο "μικρή" ζύμωση που δε βγάζει πολύ οξυγόνο (ίσα ίσα για να σου βγάλει Co2) και δεν βγάζει πολύ αλκόολ (άντε 0,01 %) , ακόμα και τότε όμως, αν βάλεις αρκετά ζάχαρα θα έχεις τις λεγόμενες "μπυροβομβίδες" (καμπούμ). Βέβαια στις εμπορικές μπύρες το CO2 το βάζουν τεχνητά και δε μπαίνουν σε τέτοια διαδικασία Η ανακίνηση στο τέλος λοιπόν, γίνεται για να κατανεμηθεί ομοιόμορφα η μαγιά σε ένα ποτήρι και όχι για "επαναζύμωση" όπως λένε διάφοροι βλάκες marketeers για να πουλήσουν μούρη και να ψαρώσουν κόσμο. Επίσης προσφάτως η βεργίνα weiss τσίμπησε διεθνές βραβειάκι. Google it. Επεξ/σία 1 Μαρτίου 2013 από steliospal
phanispal Δημοσ. 1 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2013 Χμμ.. δε θα ήμουν τόσο απόλυτος στο περί επαναζύμωσης στο μπουκάλι. Αγνοείς μάλλον το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές ετικέτες που σύμφωνα με την εκάστοτε ζυθοποιία η μπύρα υφίσταται επαναζύμωση στο μπουκάλι. Επίσης, φυσικά και σκάνε κάποιες μπύρες έτσι στο άκυρο, ενώ τις έχεις και κάθονται. Τελευταία φορά που είδα κάτι τέτοιο ήταν με μία Tripel Karmeliet η οποία έσκασε έτσι, στο άκυρο. Πριν κλείσει το forum του all4beer, έγραφε ένας ότι είχε ακούσει ένα σπάσιμο στο σπίτι αλλά δεν κατάλαβε τι ήταν. Ήταν μια Gouden Carolus αν θυμάμαι καλά, που την είχε στο ντουλάπι μαζί με άλλες μπύρες, στο σαλόνι. Και περνώντας τις επόμενες μέρες (άργησε να καταλάβει τι παίχτηκε) του μύριζε μπύρα αλλά δεν του πήγε του μυαλό, δε συνδύασε το σπάσιμο που άκουσε με τη μυρωδιά της μπύρας. Το κατάλαβε μετά που άνοιξε το ντουλάπι και τα είδε όλα ρημαδιό :Ρ Δεν τον κόβω ότι έτσι είναι, αλλά προς τα εκεί κλίνω. Εξάλλου προσωπικά, το θεωρώ ουδέτερο το αν μια μπύρα υπόκειται σε επαναζύμωση στο μπουκάλι, οπότε δεν το βλέπω σαν marketinίστικο κόλπο για να πουλήσουν.
steliospal Δημοσ. 1 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2013 Γενικά δε μου αρέσει να είμαι απόλυτος αλλά επειδή ασχολούμαι αρκετά με το θέμα, μου κάνει μεγάλη μούφα. Σκοπιμη ζύμωση μία εμπορική μπύρα δεν θα κάνει στο μπουκάλι γιατί απλά δεν υφίσταται λόγος. Μπορεί κάλλιστα να κάνει 2η ζύμωση σε δοχείο με ίδια αποτελέσματα (αν θέλει πχ να ανεβάσει το αλκοολ). Αλλά πέρα απο αυτό σου λέει οτι γίνεται επαναζύμωση στο μπουκάλι για να πουλήσει μούρη και διαφορετικότητα απο τις μπύρες της σειράς και πιθανώς οτι γι αυτό το λόγο έχει καλύτερη γεύση. Δες: Η ζύμωση λέει ξεκινάει απο τη στιγμή που αδειάζει στο ποτήρι. Αυτό ΔΕΝ παίζει για τους λόγους που έγραψα πιο πάνω. Δες κι εδώ btw. Επίσης , άλλο λάθος : "όταν παγώσει η μπύρα " ... Την μπύρα (αν είναι καλή) δεν την πίνουμε παγωμένη, την πίνουμε δροσερή-κρύα. Για τις μπύρες που λες: Μήπως ήταν σε μπουκάλι gouden carolus αλλά ήταν homebrew; ή μήπως ήταν καλοκαίρι και ανέβηκε πολύ η θερμοκρασία;
phanispal Δημοσ. 1 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2013 Για τη Gouden Carolus (αν ήταν όντως αυτή) δε γνωρίζω τι συνθήκες επικρατούσαν αφού συνέβη σε άλλον. Δεν ανέφερε πάντως ότι είχε γεμίσει το μπουκάλι με σπιτική μπύρα. Για την Karmeliet μπορώ να σου πω ότι δεν ήταν καλοκαίρι, αλλά χειμώνας προς άνοιξη. Πάντως έχω ακούσει για διάφορες περιπτώσεις που σκάνε μπουκάλια. Δεν ξέρω αν οφείλεται στην επαναζύμωση, δέχομαι όμως ότι είσαι σχετικός και δε θα διαφωνήσω μαζί σου. Σχετικά με τη θερμοκρασία, σαφώς και συμφωνώ, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν όταν τη βγάζουμε από το ψυγείο (που είναι στους ~4°C), η θερμοκρασία της μπύρας είναι ακριβώς αυτή του ψυγείου. Ίσως να είναι λίγο μεγαλύτερη, δεν ξέρω. Οπότε μέχρι να τη σερβίρεις με ιεροτελεστία και να την αφήσεις λίγο, φαντάζομαι θα έχει πιάσει γρήγορα τους ~6-7°C που προτείνει η ζυθοποιία για τις κλασικές Weiss. Πάντως η θερμοκρασία είναι δύσκολη περίπτωση, ειδικά κατά το ελληνικό καλοκαίρι. Πας σε μπυραρία, στη σερβίρουν μπούζι (ανεπίτρεπτο), και μέχρι να την τελειώσεις έχει γίνει κάτουρο και πάλι δεν πίνεται, όχι ευχάριστα τουλάχιστον.
steliospal Δημοσ. 1 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2013 Για να τα ξεχωρίσουμε λίγο γιατί κι εγώ μπερδεύτηκα λίγο : Για τη ζύμωση στο μπουκάλι: Με λίγο ψάξιμο : Απο την brooklyn Brewery (απο τις πολύ καλές μίκροζυθοποιίες): 100% re-fermentation or bottle conditioning means that the beer is bottled flat and gets all of its carbonation from the re-fermentation in the bottle. Partial re-fermentation, which is frequently referred to as bottle-conditioned, involves taking what is often flat beer, and adding carbonation to it first before adding a small amount of yeast and sugar to complete the process. As such, most bottle-conditioned beers are only partially bottle-refermented. 100% bottle-conditioning is now rare, but results in far greater complexity and aging ability. Eν ολίγοις: όταν λένε για πλήρη επαναζύμωση , δε σημαίνει οτι ζυμώνει όλη η μπύρα ξανά αλλά ουσιαστικά μπαίνουν λίγα ζάχαρα για να φτιαχτεί το CO2 . Δεν παράγεται αλκόολ όμως ( οτι γίνεται ακριβώς ό,τι κάνουμε με τις σπιτικές ), όπως ακριβώς εξήγησα παραπάνω . Μερική επαναζύμωση , είναι ίδια με την παραπάνω διαδικασία , μαζί με τεχνητό Co2 . Αλλού (πχ Αμερική) αναφέρεται και ως ωρίμανση στο μπουκάλι . Η ωρίμανση στο μπουκάλι μπορεί να βοηθήσει στη γεύση (ωριμάζουν οι γεύσεις και τα αρώματα της μαγιάς), η "ψευτοζύμωση" για το CO2 όμως όχι, για αυτό και οι Αμερικάνοι δεν αναφέρονται στο ζήτημα της ζύμωσης, αλλά στην ωρίμανση. Δεν ξέρω αν η gouden carolus και η Carmeliet χρησιμοποιούν κάποια απο αυτές τις μεθόδους . Αλλά αν το κάνουν , δέχομαι πως μπορεί να έχεις εσύ δίκιο και να τους έπεσαν λίγο παραπάνω ζάχαρα και να έγινε μία μπυροβομβίδα (παρ' όλο που μου φαίνεται περίεργο να κάνουν τέτοια λάθη τόσο μεγάλες ζυθοποιίες). Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση , όπως είπα, δε γίνεται κάποια τρομερή διαδικασία ζύμωσης. Το αλκόολ δεν επηρεάζεται (όπως έγραψα και παραπάνω, άντε 0,01%) και προσωπικά αμφισβητώ οτι επηρεάζεται και η γεύση συγκριτικά με το να βάζεις το CO2 τεχνητά (έχω δοκιμάσει ίδια μπύρα και με τις 2 μεθόδους και προσωπικά μου άρεσε πιο πολύ αυτή με την Co2). Για την επαναζύμωση στο ποτήρι : Επιμένω πως είναι πίπες
petros71 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2013 Πωπωω χωρίς παρεξήγηση αυτό με την επαναζύμωση είναι μεγάλη βλακεία. Ούτε στη weiss ούτε σε οποιαδήποτε άλλη γίνεται επαναζύμωση στο μπουκάλι . Είναι κοινή λογική: αν ζυμώσει μπύρα σε μπουκάλι όσο είναι κλειστό ,πολύ απλά θα σπάσει γιατί η μαγιά τρώει ζάχαρα-αμυλάση και σου χέζει οξυγόνο και αλκόολ . Επίσης η ζύμωση είναι μία διαδικασία που παίρνει πολύ ώρα και δε γίνεται σε δευτερόλεπτα που εσύ θα ανακινήσεις το μπουκάλι. Και η άλλη που λες που επαναζυμώνεται πριν ανοίξεις το μπουκάλι απλά δεν υπάρχει. Στις σπιτικές μπύρες μόνο (και σε όλα τα είδη μπύρας , όχι μόνο στις weiss) γίνεται μία πολύύύύύύ μικρή ζύμωση αφού πριν εμφιαλώσεις βάζεις πάρα πολύ λίγα ζάχαρα (πχ 100-200 γρ πολύ χοντρικά για 20 λίτρα) για να αλληλεπιδράσουν με τη μαγιά και να φτιάξουν ανθρακικό μέσα στο μπουκάλι . Αλλά μιλάμε για τόσο "μικρή" ζύμωση που δε βγάζει πολύ οξυγόνο (ίσα ίσα για να σου βγάλει Co2) και δεν βγάζει πολύ αλκόολ (άντε 0,01 %) , ακόμα και τότε όμως, αν βάλεις αρκετά ζάχαρα θα έχεις τις λεγόμενες "μπυροβομβίδες" (καμπούμ). Βέβαια στις εμπορικές μπύρες το CO2 το βάζουν τεχνητά και δε μπαίνουν σε τέτοια διαδικασία Η ανακίνηση στο τέλος λοιπόν, γίνεται για να κατανεμηθεί ομοιόμορφα η μαγιά σε ένα ποτήρι και όχι για "επαναζύμωση" όπως λένε διάφοροι βλάκες marketeers για να πουλήσουν μούρη και να ψαρώσουν κόσμο. Επίσης προσφάτως η βεργίνα weiss τσίμπησε διεθνές βραβειάκι. Google it. Το αξιζε για μενα διοτι ειναι ισως η καλυτερη weiss που κυκλοφορει, επισης η πιλσενερ της αθηναικης παει καλα ..απλα δεν επρεπε να βγει σε κουτι .
calico Δημοσ. 4 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2013 Για μενα μια πολυ καλη weiss που εχω δοκιμασει ειναι η weisser hirsh.Φοβερη μπυρα και το ελαφι τα σπαει
steliospal Δημοσ. 5 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2013 αν δεν κάνω λάθος την είχα βρει σε μαγαζί στη Θεσ/κη
Getta Robo Δημοσ. 5 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2013 ηπια πριν δυο μερες την magnus premium, lager απο την Ροδο. Μου ειπανε πως ειναι χειροτερη απο την βεργινα, αλλα διαφωνω, ειναι εξισου καλη και ευχαριστη. Μου θυμισε μια σαφως βελτιωμενη mythos, της παλιας καλης συνταγης. Μιλια ανωτερη απο τα κατουροσαπουνα της αθηναικης επισης. Ειναι και πολυ φθηνη, κατω απο ευρω το μισολιτρο μπουκαλι, δοκιμαστε την. 1
petros71 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2013 ηπια πριν δυο μερες την magnus premium, lager απο την Ροδο. Μου ειπανε πως ειναι χειροτερη απο την βεργινα, αλλα διαφωνω, ειναι εξισου καλη και ευχαριστη. Μου θυμισε μια σαφως βελτιωμενη mythos, της παλιας καλης συνταγης. Μιλια ανωτερη απο τα κατουροσαπουνα της αθηναικης επισης. Ειναι και πολυ φθηνη, κατω απο ευρω το μισολιτρο μπουκαλι, δοκιμαστε την. GETTA μια συμβουλη φιλικη και αδερφικη ..μην συγκρινεις τις μπυρες ευρειας καταναλωσης με τις μικροζυθοποιίες. Προσωπικά η μπύρα που αναφέρεις ειναι καταπληκτικη !!! οπως και η πειραικη!!! ..για λιγους ομως ...ελπιζουμε και για πολλους αργοτερα. Οσο για την μυθος προσωπικα συμφωνω μονο οταν βγηκε μου αρεσε και εμενα, δεν ξερω αλλα ειναι αληθεια και το εχω ξαναακουσει αυτο που λες. Τελειώνοντας δοκιμασε την amstel premium και πες μας εντυπωσεις, εμενα μου αρεσε παρα πολυ !!!
Getta Robo Δημοσ. 5 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2013 GETTA μια συμβουλη φιλικη και αδερφικη ..μην συγκρινεις τις μπυρες ευρειας καταναλωσης με τις μικροζυθοποιίες. Προσωπικά η μπύρα που αναφέρεις ειναι καταπληκτικη !!! οπως και η πειραικη!!! ..για λιγους ομως ...ελπιζουμε και για πολλους αργοτερα. Οσο για την μυθος προσωπικα συμφωνω μονο οταν βγηκε μου αρεσε και εμενα, δεν ξερω αλλα ειναι αληθεια και το εχω ξαναακουσει αυτο που λες. Τελειώνοντας δοκιμασε την amstel premium και πες μας εντυπωσεις, εμενα μου αρεσε παρα πολυ !!! Το οτι η αθηναικη ζυθοποιια προτιμα (και πρατει) να ριχνει την ποιοτητα πανω στην ποσοτητα, δεν νομιζω πως τους δινει καποιο ελαφρυντικο για την παραγωγη τους. Ουτε και οι (παρανομες πολλες φορες) πρακτικες τους, και αλλα που δεν εχουν σχεση σε ενα θεμα γευσιγνωσιας/συζητησεων για τον ζυθο καθεαυτου. Πειραικη μια φορα εχω δοκιμασει, ωραια ητανε αλλα δεν την βρισκω κεντρο/νοτια προαστεια. Ουτε καν στον Περαια πχ που κοιταξα λιγο δεν την βρηκα σε καβες. Η μυθος πριν 6-7 χρονια ειχε καλη γευση, αλλα λιγο καιρο πριν την εξαγορα της εως και σημερα εχει χαλασει αρκετα θα ελεγα. Amstel premium δοκιμασα μια φορα, τα ιδια ουρα γατας ειναι αλλα σε λιγο καλυτερο μπουκαλι. Η premium της Corfu ειναι αυτο που θα ηθελε, αλλα δεν θα γινει ποτε της. Επι της ευκαιριας, η Κερκυραικη ζυθοποιια εχει εκπληκτικες μπυρες, οτι και να ηπια μου αρεσει πολυ! 1
steliospal Δημοσ. 6 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2013 20 things worth knowing about Site: http://theoatmeal.com/comics/beer">beer απο το oatmeal
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα