Προς το περιεχόμενο

Ε Συντηρητικα


economlena

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ψάχνω εδώ και πολύ έναν κατάλογο με τα Ε συντηρητικά. Ύστερα από τον ντόρο τις τελευταίες μέρες για το Ε 128 η ανησυχία μου επανήλθε. Μπορεί κανείς να με βοηθήσει;;;

Δημοσ.

Έχω ένα βιβλιαράκι από το περιοδικό Vita (του 2004) το οποίο λέει για ολα τα πρόσθετα στα τρόφιμα. Για το Ε128 λέει τα εξής:

 

Ε128 - Κόκκινο 2G ή Κόκκινο τροφίμων 10 ή Αζωγερανίνη

 

Τι είναι: Σύνθετη χρωστική (αζώχρωμα)

Χαρακτηριστικά: Σκόνη ή κόκκοι κόκκινου χρώματος

Σε ποια προϊόντα θα την βρείτε: Σε λουκάνικα προγεύματος

Επιδράσεις στην υγεία: Η χρωστική αυτή ουσία είχε απαγορευτεί στο παρελθόν σε κάποιες χώρες, γιατί θεωρούνταν επικίνδυνη για την υγεία. Τελικά όμως πήρε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημοσ.

Έχω ένα pdf από το υπουργείο υγείας κύπρου που τα λέει όλα με λεπτομέρειες. Το έχω αποθηκευμένο στον η/υ μου. Δε θυμάμαι από που το κατέβασα θα το ψάξω και θα σου πω...

 

edit: Το βρήκα. Είναι στη διεύθυνση http://www.moh.gov.cy/MOH/SGL/SGL.nsf/all/8D59B224EF93D7F1C225710F004555E8/$file/Food%20additives%20guide.pdf?openelement

 

σε pdf μορφή

 

 

Εγώ το βρήκα ιδιαίτερα χρήσιμο. Είναι έκδοση του 2005 και καλό είναι να έχεις την πιο καινούρια γιατί καμιά φορά με έρευνες αλλάζουν καποια στοιχεία

Δημοσ.

Ρε παιδιά θυμάμαι σε μια αντίστοιχη λίστα που είχαμε σπίτι το 1993-1994 έγραφε στα ύποπτα(που δεν είχε-τότε-αποδειχθεί αν είναι είναι βλαβερό ή όχι) το Ε150 που έχει η Κόκα-κόλα,τελικά είναι ή όχι βλαβερό??

Δημοσ.

παιδια η ιστορια με τα Ε,ειδικα τα επικινδυνα ειναι μια μουφα και μιση.η οδηγια της ΕΕ επιβαλλει στις εταιρειες να αναγραφουν τα συστατικα του προιοντος ειτε με τη μορφη Ε ειτε με το ονομα τους.αυτο το οποιο κανουν οι εταιρειες πλεον (τουλαχιστον σε μεγαλο βαθμο) ειναι να μην αναγραφουν Ε αλλα να αναγραφουν το ονομα του χημικου.

 

οταν πχ διαβαζω ταρτραζινη στην μουσταρδα μου,που θα επρεπε να ξερω αν ειναι επικινδυνη η οχι?

Δημοσ.
Ρε παιδιά θυμάμαι σε μια αντίστοιχη λίστα που είχαμε σπίτι το 1993-1994 έγραφε στα ύποπτα(που δεν είχε-τότε-αποδειχθεί αν είναι είναι βλαβερό ή όχι) το Ε150 που έχει η Κόκα-κόλα,τελικά είναι ή όχι βλαβερό??

 

 

To βιβλιαράκι που έχω έχει 4 διαφορετικά Ε150, το α, β, γ και δ. Βασικά ειναι καραμελόχρωμα, και το α και το β είναι ακίνδυνα. Το γ και το δ μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.

Δημοσ.

 

οταν πχ διαβαζω ταρτραζινη στην μουσταρδα μου,που θα επρεπε να ξερω αν ειναι επικινδυνη η οχι?

 

Η ταρταζίνη Ε102 έχει ενοχοποιηθεί για ανεπιθύμητες ενέργεις σε αλλεργικά και ασθματικά άτομα και κυρίως σε άτομα που είναι ευαίσθητα στην ασπιρίνη.

Δημοσ.

ε,λοιπον,η μουσταρδα μου δεν εγραφε διπλα στη ταρτραζινη τη μαγικη λεξη (Ε102)...

 

αυτο επισημανα παραπανω...

Δημοσ.

Κοιτάξτε και εδώ... Κάπου στη λίστα έχει ένα προγραμματάκι (Food Additives 1.0 ) που περιέχει όλα τα πρόσθετα, τόσο με τη κοινή όσο και με την "κατά Ε" ονομασία. Έχει και πληροφορίες για την τυχούσα επικινδυνότητα τους...

Δημοσ.
παιδια η ιστορια με τα Ε,ειδικα τα επικινδυνα ειναι μια μουφα και μιση.η οδηγια της ΕΕ επιβαλλει στις εταιρειες να αναγραφουν τα συστατικα του προιοντος ειτε με τη μορφη Ε ειτε με το ονομα τους.αυτο το οποιο κανουν οι εταιρειες πλεον (τουλαχιστον σε μεγαλο βαθμο) ειναι να μην αναγραφουν Ε αλλα να αναγραφουν το ονομα του χημικου.

 

οταν πχ διαβαζω ταρτραζινη στην μουσταρδα μου,που θα επρεπε να ξερω αν ειναι επικινδυνη η οχι?

 

Η ιστορία με τα Ε δεν είναι μούφα. Πολλά από αυτά έχει αποδειχθεί ότι είναι επιβλαβή και καρκινογόνα. Μην δίνεις σημασία στο τί αναγράφουν ή δεν αναγράφουν. Μην ξεχνάς ότι υπάρχει και η συγκάλειψη. Τα κέρδη είναι μεγάλα. Να σου θυμίσω πόσο μεγάλη προπαγάνδα έχει γίνει για την ασπαρτάμη, η οποία ιατρικά αποδεδειγμένα πλέον προκαλεί καρκίνο. Παρολαυτά συνεχίζει και κυκλοφορεί σε προιόντα.

Δημοσ.

αυτο το οποιο εννοω στο ποστ που εχεις παραθεσει ειναι οτι φυσικα και υπαρχουν επικινδυνα χημικα που χρησιμοποιουνται.μετα κωδικοποιηθηκαν σε Ε.μετα οι εταιρειες πηραν χαμπαρι οτι πιο ευκολα θυμαται καποιος οτι το ταδε Ε ειναι επικινδυνο,παρα οτι το ταδε χημικο (με ονομα γλωσσοδετη) ειναι επικινδυνο.ετσι,για να "ξεγελασουν" τους καταναλωτες αναγραφουν μεν τα συστατικα,αλλα με τη χημικη τους ονομασια (που ειναι δυσκολο ακομα και απο επιστημονα ανθρωπο να ταυτοποιηθει) παρα με την κωδικη ονομασια Ε***

 

γι'αυτο και ειπα οτι ειναι μουφα η ιστορια...τι να το κανω να υπαρχουν οι κωδικες ονομασιες αν δεν χρησιμοποιουνται για συστατικα τα οποια ειναι βλαβερα για την υγεια???

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...