Προς το περιεχόμενο

Επιλογή σχολής Ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών

apopetro

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Κοίτα και εδώ.

Συγκεκριμένα:

Διάρκεια σπουδών (εξάμηνα): 10

Κατευθύνσεις: Μετά το 5ο εξάμηνο ο φοιτητής επιλέγει μια από τις ακόλουθες κατευθύνσεις:

Ροή Υ -Υπολογιστικά Συστήματα

Ροή Λ - Λογισμικό Η/Υ

Ροή Η -Ηλεκτρονική - Κυκλώματα - Υλικά

Ροή Δ -Επικοινωνίες και Δίκτυα Υπολογιστών

Ροή Τ -Κύματα και Τηλεπικοινωνίες

Ροή Σ -Σήματα-Έλεγχος και Ρομποτική

Ροή Ζ -Ηλεκτρομηχανική μετατροπή ενέργειας, υψηλές τάσεις και εγκαταστάσεις,

Ροή Ε -Συστήματα Ηλεκτρικής ενέργειας

Ροή Ο -Διοίκηση και Απόφαση

Ροή Ι -Βιοϊατρική Μηχανική

Ροή Φ - Φυσική

Ροή Μ-Μαθηματικά

Επειδή αναφέρθηκαν οι κατευθύνσεις;)

Τώρα και εγώ εκεί θέλω να περάσω και δίνω του χρόνου πανελλαδικές :-?

Τέσπα και οι 2 καλές σχολές είναι αλλά οι Ηλεκτρολόγοι -απ' όσο ξέρω- και πόσο μάλλον του ΕΜΠ είναι ίσως η καλύτερη σχολή αυτή την στιγμή (στο πεδίο αυτό φυσικά). Good work για τον βαθμό και θα σε συμβούλευα να μην σκεφτείς και καλά "διάβασα μια χρονιά, κουράστηκα, θέλω να ξεκουραστώ, άρα δεν πάω ΕΜΠ ή οτιδήποτε" αλλά να σκεφτείς την μελλοντική επαγγελματική σου αποκατάσταση. :)

• Απαντ. 66
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Να ρωτήσω κάτι? Έτσι για να το ξεκαθαρίσω μια για πάντα...

Κάποιος που ενδιαφέρεται για hardware, για τον υπολογιστή και την αρχιτεκτονική του, ΟΧΙ για προγραμματισμό (μιας και έγω μεσάνυχτα, μόνο κάτι λίγα από VBScript ξέρω :oops:), ποια σχολή πρέπει να επιλέξει? :confused: Για διαφωτίστε όσοι ξέρετε...

Τι να σου πω, στους ηλεκτρολόγους μπορείς να δεις πολύ hardware χωρίς να κάνεις (πολύ) προγραμματισμό (assembly και C δε γίνεται να αποφύγεις). Μην αγχώνεσαι για το τι ξέρεις ήδη, το θέμα είναι αν σε ενδιαφέρει να μάθεις. Φυσικά και κανείς δεν περιμένει να ξέρεις ήδη να προγραμματίζεις όταν μπαίνεις σε αυτές τις σχολές.

Οπότε, αν θες μόνο προγραμματισμό, σε αυτή τη σχολή θα ασχοληθείς και με πράγματα που δε σε ενδιαφέρουν, όπως μηχανική, ηλεκτρομαγνητισμό, συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτρονική (να φτιάξεις καμιά πλακέτα), τουλάχιστον τα 5 πρώτα εξάμηνα. Μετά διαλέγεις τις κατευθύνσεις που σε ενδιαφέρουν κι αλλάζει αρκετά το πράγμα.

Από την άλλη, πόσο σίγουρος μπορείς να είσαι ότι θέλεις μόνο προγραμματισμό, αν δεν έχεις γράψει κώδικα ποτέ στη ζωή σου;

ΥΓ: για τις κατευθύνσεις που λέτε, εδώ

Όσοι θέλουν το κομμάτι σχετικό με υπολογιστές, παίρνουν Υ, Λ, Δ (hardware, software, δίκτυα)

Δημοσ.

Φίλε apopetro και εγώ είχα βρεθεί σε αντίστοιχο δίλημμα όταν έφτιαχνα το μηχανογραφικό μου και γι'αυτό το έχω μελετήσει αρκετά το θέμα.

Όπως θα διαπίστωσες από τις απαντήσεις των περισσότερων φίλων οι 2 καλύτερες σχολές είναι οι Ηλεκτρολόγοι του ΕΜΠ και οι Μηχανικοί Η/Υ Πάτρας (μην τη μπερδέψεις με τους Ηλεκτρολόγους Πάτρας). Όμως στην ουσία είναι τελείως διαφορετικές μεταξύ τους. Καθεμία είναι η καλύτερη στο δικό της αντικείμενο. Του Μετσοβείου είναι η καλυτερη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και της Πάτρας η καλύτερη σχολή στον τομέα των Υπολογιστών κ της Πληροφορικής.

Οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί κάνουν κυρίως μαθήματα σχετικά με τα ηλεκτρολογικά κλπ, αλλά από υπολογιστές μόνο hardware. Καθόλου προγραμματισμό και γενικά πολύ λίγο πληροφορική. Ακόμα και αυτοί που θα πάρουν τον κλάδο των υπολογιστών (στο 3ο ή 4ο έτος) κάνουν πολύ λιγότερα από ότι οι φοιτητές των σχολών πληροφορικής. Βέβαια, οι Ηλεκτρολόγοι έχουν και άλλα δικαιώματα στην αγορά εργασίας (π.χ υπογράφουν αδειες οικοδομών κάτι που δεν κάνουν οι μηχανικού Η/Υ)

Οι Μηχανικοί Η/Υ της Πάτρας συγκεκριμένα έχουν ως αντικέιμενο αποκλειστικά τους υπολογιστές. Οτιδήποτε σχετίζεται με υπολογιστές (hardware, προγραμματισμό, δίκτυα κλπ).

Όσο για το κύρος, το Μετσόβειο προφανώς έχει διεθνή αναγνώριση και το πτυχίο του ιδιαίτερη βαρύτητα αλλά, πίστεψέ με, στον τομέα της πληροφορικής οι Μηχανικοί Η/Υ της Πάτρας έχουν εξίσου μεγάλο κύρος και διασυνδέσεις με αρκετά μεγάλα ξένα πανεπιστήμια.

Άρα το θέμα είναι εσένα τι σε ενδιαφέρει περισσότερο ως αντικείμενο. Αν σε ενδιαφέρουν οι υπολογιστές τότε δήλωσε τη σχολή της Πάτρας, αλλιώς του Μετσοβείου.

Δημοσ.

Ε οποια ειναι πιο κοντα σε εσενα.

Εκτος κι αν θες να φυγεις απο κοντα απο τους δικους σου.

Τι ρωτας τωρα τα προφανη αυτο σε εσενα εξαρταται σε οποια σχολη πας το ιδιο ειναι το θεμα ειναι τι θα ξερεις και τι δοντι εχεις (το κυριοτερο).

Εγω π.χ. ειμαι απο τους χειροτερους φοιτητες που αποφοιτησαν απο τους Ηλ/γους Πατρων αλλα (δε θα αναλυσω εδω τι κανω) ;) και ποσα βγαζω σε σχεση με αλλους Ph.Dες...:mrgreen:

Δημοσ.
Να ρωτήσω κάτι? Έτσι για να το ξεκαθαρίσω μια για πάντα...

Κάποιος που ενδιαφέρεται για hardware, για τον υπολογιστή και την αρχιτεκτονική του, ΟΧΙ για προγραμματισμό (μιας και έγω μεσάνυχτα, μόνο κάτι λίγα από VBScript ξέρω :oops:), ποια σχολή πρέπει να επιλέξει? :confused: Για διαφωτίστε όσοι ξέρετε...

Πάντως αν δε θες προγραμματισμό επειδή δεν ξέρεις τίποτα αρκεί να σου πω πως σχεδόν κανένας δεν ήξερε προγραμματισμό πριν μπει στη σχολή. Όλοι εκεί μάθαμε. Τώρα αν θες μόνο υπολογιστές ίσως θα είναι καλύτερα να μην πας σε σχολή Ηλεκτρολόγων γιατί όπως είπε κ ο cassidy θα κάνεις κ πράγματα διαφορετικά από υπολογιστές. Είναι καθαρά θέμα τι προτιμάς....

Δημοσ.
Τι να σου πω, στους ηλεκτρολόγους μπορείς να δεις πολύ hardware χωρίς να κάνεις (πολύ) προγραμματισμό (assembly και C δε γίνεται να αποφύγεις). Μην αγχώνεσαι για το τι ξέρεις ήδη, το θέμα είναι αν σε ενδιαφέρει να μάθεις. Φυσικά και κανείς δεν περιμένει να ξέρεις ήδη να προγραμματίζεις όταν μπαίνεις σε αυτές τις σχολές.

Οπότε, αν θες μόνο προγραμματισμό, σε αυτή τη σχολή θα ασχοληθείς και με πράγματα που δε σε ενδιαφέρουν, όπως μηχανική, ηλεκτρομαγνητισμό, συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτρονική (να φτιάξεις καμιά πλακέτα), τουλάχιστον τα 5 πρώτα εξάμηνα. Μετά διαλέγεις τις κατευθύνσεις που σε ενδιαφέρουν κι αλλάζει αρκετά το πράγμα.

Από την άλλη, πόσο σίγουρος μπορείς να είσαι ότι θέλεις μόνο προγραμματισμό, αν δεν έχεις γράψει κώδικα ποτέ στη ζωή σου;

ΥΓ: για τις κατευθύνσεις που λέτε, εδώ

Όσοι θέλουν το κομμάτι σχετικό με υπολογιστές, παίρνουν Υ, Λ, Δ (hardware, software, δίκτυα)

Kαταρχήν ευχαριστώ και εσένα και τον galil για τις απαντήσεις σας :grin:

Στο θέμα μας τώρα, μάλλον λάθος κατάλαβες... Είπα ότι θα προτιμούσα να ΜΗΝ ασχοληθώ με προγραμματισμό (για τα Bold).

Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ασχοληθώ και με πράγματα εκτός υπολογιστών, όπως μηχανική και ηλεκτρομαγνητισμό :wink:

Μίλησα αυστηρά και μόνο για τον προγραμματισμό, λέγοντας ότι έχω μεσάνυχτα, και για αυτό θα προτιμούσα να μην ήταν απαραίτητος...

Τώρα, αφού μου λέτε ότι αναγκαστικά θα κάνω λίγο, κανένα πρόβλημα... απλά να μην επικεντρωθούμε σε βάθος στο θέμα :razz: Έτσι και αλλιώς, όσο ζούμε μαθαίνουμε :wink: Ή κάνω λάθος..? :)

Δημοσ.

Ακόμα και με computer-system architecture να ασχοληθείς δεν θα τον γλυτώσεις τον προγραμματισμό μιας και όλο και κάτι θα χρειάστει να γράψεις σε C-C++ ή κάνα simulation, κάνα Matlab. Η καμιά εφαρμογούλα για κάνα data processing-number crunching. Δεν μιλάμε για πολυμορφισμούς και τρέλες αλλά να μπορείς να γράψεις ένα προγραμματάκι θα είναι απαραίτητο ότι και να κάνεις.

Δημοσ.

egw molis persi teleiwsa ilektrologos mixanikos sto metsovio kai de to sizitw oti auto prepei na dilwseis prwto. Exei poli kalo onoma kai sto exwteriko toso oso de fantazesai (agglia ameriki ktl) An thes mporeis na mpeis sto http://www.ece.ntua.gr gia na deis plirofories gia ti sxoli.Sto 6o examino dialegeis roes pou egrapse o filos parapanw!ante kai kala apotelesmata!!

Δημοσ.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για το ενδιαφέρον που δείξατε. Βασικά τώρα έχω καταλήξει στο ΕΜΠ σας ευχαριστώ και πάλι.

Δημοσ.
Σας ευχαριστώ πολύ όλους για το ενδιαφέρον που δείξατε. Βασικά τώρα έχω καταλήξει στο ΕΜΠ σας ευχαριστώ και πάλι.

Καλή επιλογή κάνεις. Καλές σπουδές και σιδεροκέφαλος!

Δημοσ.

Βασικά είμαι ανάμεσα στο ΕΜΠ και στην Πάτρα με λίγο περισσότερη κλίση προς το πρώτο τι να επιλέξω; Θα παρακαλέσω να μου απαντήσεται οι γνώστες με αντικειμενικότητα γιατί οι απόψεις σας θα καθορίσουν την επιλογή μου.

Σας ευχαριστώ

Δημοσ.

Ακόμα και εγώ που έχω τελιώσει Ηλ/Μηχ στην Πάτρα δεν μπορώ να σου πώ με σιγουριά αν πραγματικά υπάρχει διαφορά μεταξύ των 2 τμημάτων. Για να σου απαντήσει κάποιος αντικειμενικά σε αυτή την ερώτηση θα πρέπει να έχει ζήσει τα 2 τμήματα εκ των έσω, πράγμα δύσκολο.

Όποιο τμήμα από τα δύο και αν επιλέξεις, να ξέρεις ότι το επίπεδό σου σαν μηχανικός όταν με το καλό αποφοιτήσεις θα καθοριστεί από την δικιά σου δουλειά και δίψα για μάθηση.

Εγώ πάντως μόνο και μόνο για την καρτούλα που αναφέρθηκε παραπάνω θα διάλεγα ΕΜΠ.

Δημοσ.

Koιτα δεν μπορούμε να σου πούμε εμείς τι να διαλέξεις αν δεν ξέρεις εσύ τι θέλεις και τι σου αρέσει.

Εγώ αυτό που έχω καταλάβει και μιας και έχω τελειώσει ηλ μηχ είναι ότι στους ηλεκτρολόγους έχεις τη δυνατότητα να ασχοληθείς με πολλά αντικείμενα και να δεις τι από αυτά σου αρέσει τελικά και τι όχι γιατί πίστεψέ με μπορεί να νομίζεις ότι σου αρέσει κάτι (πχ υπολογιστές όπως νόμιζα και εγώ πριν μπω) αλλά όταν τελειωσα ήξερα ότι με τπτ δεν πρόκειται να ασχοληθώ με software.

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ευρύ είναι το αντικείμενο του ηλ μηχ και με πόσα διαφορετικά πράγματα μπορείς να ασχοληθείς. Μπορεί να θεωρηθώ προκατηλλειμένος αλλά έτσι νομίζω ότι είναι τα πράγματα.

Και κάτι άλλο. Επειδή κάνεις κάποια πράγματα στο πανεπιστήμιο δε σημαίνει ότι τα ξέρεις κι όλας, πχ μην περιμένεις να γίνεις ο γκουρού της πληροφορικης είτε πας στημ μηχ η/υ είτε στους ηλ μηχ. Αυτό εξαρτάται από το πόσο μεράκι έχεις και όχι από το πόσα μαθήματα πάνω στο θέμα θα κάνεις.

Υπο αυτή την έννοια πάλι θα σου συνιστούσα να πας ηλ μηχ γιατι αν το θέλεις πραγματικά μπορείς να ασχοληθείς και με πληροφορική όταν τελειώσεις (εξαρτάται από εσένα και μόνο)

Α και κάτι άλλο... Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω αυτό με το κύρος και το όνομα των ελληνικών πανεπιστημίων... Έχω πολλά άτομα που τελειώσαν ηλ μηχ απο περιφερειακά πανεπιστήμια και τους παίρνανε με τις μπάντες σε πολύ καλά πανεπιστήμια ευρώπης και αμερικής. ΔΕΝ κάνει τον φοιτητή η οποιαδήποτε σχολή αλλά ο φοιτητής κάνει τη σχολή. Το ότι το ΕΜΠ έχει (προφανώς) το μεγαλύτερο budget δεν πρέπει να λέει και πολλά για κάποιον που είναι φοιτητής γιατί ενδέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό του budget να μην απορροφάται προς όφελος των φοιτητών.... :) Έτσι αν πχ μένεις θεσνίκη η πάτρα με τίποτα δε θα σου συνιστούσα να φύγεις αθήνα (εκτός αν το θέλεις φυσικά!) γιατί το πτυχίο σου θα σου βγει κάτι εκατομμύρια πιο ακριβό χωρίς ουσιαστικό λόγο...

Δημοσ.

Α και κάτι άλλο... Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω αυτό με το κύρος και το όνομα των ελληνικών πανεπιστημίων... Έχω πολλά άτομα που τελειώσαν ηλ μηχ απο περιφερειακά πανεπιστήμια και τους παίρνανε με τις μπάντες σε πολύ καλά πανεπιστήμια ευρώπης και αμερικής. ΔΕΝ κάνει τον φοιτητή η οποιαδήποτε σχολή αλλά ο φοιτητής κάνει τη σχολή. Το ότι το ΕΜΠ έχει (προφανώς) το μεγαλύτερο budget δεν πρέπει να λέει και πολλά για κάποιον που είναι φοιτητής γιατί ενδέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό του budget να μην απορροφάται προς όφελος των φοιτητών.... :) Έτσι αν πχ μένεις θεσνίκη η πάτρα με τίποτα δε θα σου συνιστούσα να φύγεις αθήνα (εκτός αν το θέλεις φυσικά!) γιατί το πτυχίο σου θα σου βγει κάτι εκατομμύρια πιο ακριβό χωρίς ουσιαστικό λόγο...

Σε αυτό που λές έχεις δίκιο. Απλά στο μυαλό του μέσου Έλληνα μηχανικοί βγαίνουν μόνο από το ΕΜΠ. Μια φορά που μίλαγα με έναν μεσήλικα, όταν του είπα ότι θα μείνω 5 χρόνια στην Πάτρα για να γίνω ηλεκτρολόγος μηχ., αυτός έμεινε με το στόμα ανοικτό και με ρώτησε γιατί δεν πήγα σε τεχνικό λύκειο...

Δημοσ.

το εμπ ειναι εμπ. ολος ο κοσμος το ξερει μιας και ειναι το αρχαιοτερο. αλλα ειναι στην αθηνα----->ΜΠΛΙΑΞ!!!! και οι σπουδες σου εκει δινουν βαρυτητα στα ηλεκτρολογικα πιο πολυ αποτι στο hardware. στη πατρα υπαρχουν δυο σχολες. οι ηλεκτρολογοι μηχανικοι και τεχνολογιας υπολογιστων που ειναι κατι σαν τη σχολη του εμπ και η δικια μου η μηχανικου η/υ και πληροφορικης. η σχολη μου δινει εμφαση μπορω να πω στα παντα. δλδ κανουμε τονους μαθηματικων διοτι ειναι πολυ χρησημα για αλλα μαθηματα.. κανουμε σχεδιασμο κυκλωματων, αρχιτεκτονικες, αλγοριθμους προγραμματισμο και ηλεκτρολογικα και αλλα (ολα αυτα μεχρι δευτερο ετος ε!) λειτουργικα συστηματα κλπ κλπ.... εχουμε μεσο ορο 6 μαθηματα και 2 εργαστηρια το εξαμηνο. πρεπει να διαβασεις πολυ.... αλλα θα βγεις ξεροντας τα παντα περι υπολογιστων. και να πω πως και η δικια μας η σχολη εχει διασυνδεσεις με αμερικη πχ και να πω πως πολυ συχνα πολοι καθηγητες του τμηματος πηγαινουν αμερικη αρκετα συχνα για να κανουν διαλεξεις. φητητες που τελειωσαν δουλεβουν στη google πχ

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...