Προς το περιεχόμενο

Πως να προστατευθούμε από κακόβουλους "καταστηματάρχες"?

desolatorXT

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Βασικά ξεκινάω με μια εισαγωγή για να καταλάβετε που θέλω να το πάω πράγμα...

Ο υπολογιστής μου ήταν χαλασμένος εδώ και καιρό, (λόγω προβλήματος του Motherboard). Επειδή λοιπόν δεν μπορώ να πάρω τον υπολογιστή στην πλάτη και να τον πάω κάπου για επισκευή, αποφάσισα να βγάλω τα κομματια που θέλω (cpu, vga, ram), να το πάω σε ένα κατάστημα, να αγοράσω από εκεί ότι άλλο κομμάτι λείπει για να γίνει ενα Pc και να το πάρω πίσω έτοιμο...

Έρχομαι τώρα και ρωτάω... Ποιός μου λέει εμένα ότι το τάδε κατάστημα δεν θα μου πει ότι π.χ. η κάρτα γραφικών που τους πήγα δεν λειτουργούσε και πρέπει να βάλω μια καινούργια? Η ακόμη και να την χαλάσουν οι ίδιοι ώστε να αναγκαστώ να αγοράσω? Πως εγώ μπορώ μετά να αντιδράσω αν γίνει κάτι τέτιο??? Είναι αδύνατον φαντάζομαι να αποδείξω ότι την χάλασαν εκείνοι.

Και έχω τέτιες υποψίες γιατί κάτι τέτιο έπαθα παλιότερα. Πήγα τον υπολογιστή μου για service και εκτός του προβλήματος που είχε (καμένο τροφοδοτικό) μου είπε ότι κάηκαν και οι RAM. Εγώ το πίστεψα αρχικά, αλλά για άλλο λόγο ζήτησα τις RAM μου πίσω, έστω και χαλασμένες. Στην αρχή δεν ήθελε να μου της δώσει αλλά επέμενα. Όταν τις δοκίμασα στο Pc ενός φίλου (αφού φυσικά πλήρωσα τις καινούργιες) δούλευαν κανονικότατα.

Δεύτερο παρόμοιο περιστατικό. Πήγα το pc για service (για άλλο πρόβλημα) αλλά είχε πρόβλημα παράλληλα και το dvd drive και δεν έβγαινε έξω. Τους είπα λοιπον μιας και το έφερα να το δούν και αυτό. Όταν πήγα να πάρω το pc μετά από μερικές μέρες ο τεχνικός μου είπε ότι "αποσυγχρονίστηκαν τα γρανάζια του dvd drive και δεν γίνετε με τίποτα" γ αυτό μου έβαλα ένα καινούργιο (το οποίο τότε πλήρωσα 100ευρώ). Μην ξέροντας λοιπόν από τέτοια το δέχτηκα και πλήρωσα. Χρόνια αργότερα, έτσι για την πλάκα πέρνω με έναν φίλο ένα κατσαβίδι και ανοίγουμε το drive αυτό, βλέπουμε ότι ένα πλαστικο είχε φύγει απλά από την θέση του, το σκουντάμε λίγο, μπαίνει μέσα, δοκιμάζουμε το drive στον υπολογιστή, και περιτό να σας πώ ότι λειτουργεί μέχρι σήμερα και το έχω ακόμη στο pc μου...

Ευτιχώς που έχω το συνήθειο όταν αλλάζουν ένα κομάτι απο το pc μου να το ζητάω πίσω έστω και χαλασμένο...

Επανέρχομαι λοιπόν στο ερώτημα. πώς μπορούμε να προστατευτούμε απο όλους αυτούς? Πιος μου λέει εμένα ότι πολλές φορές δεν καταστρέφουν οι ίδιοι κομμάτια του Pc για να μας εξαναγκάζουν να αγοράζουμε?

Δημοσ.
apla,

tsekares meso kapoiou filou i gnostou ta kommatia pou exoun provlima kai ta pas.

den pas olo to pc mono ayta pou den doulevoun

σωστό αυτό αλλά δεν είναι πάντα δυνατό να γίνει... Πολλές φορές το Pc δεν ξέρω τι έχει, ούτε τα Parts του ενός Pc είναι συμβατά με το άλλο (DDR-DDR2, AMD-intel, αλλα mobos κτλπ), και άμα είναι να κάνω εγώ την δουλειά τους στο κάτω κάτω γιατι να τους πληρωσω...

Το πηγαίνω εκεί ακριβώς γιατί δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ εγώ.

Δημοσ.

Το μόνο που μπορείς να κάνεις (όταν δε μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου) είναι να μείνεις εκεί και να το φτιάξεις μαζί του. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο θα το δεχτεί αυτό...

Δημοσ.

Μπορείς να βρείς τί πρόβλημα έχει μόνος σου. Είναι 10-20 διαδικασίες που ακολουθείς για να ελέγξεις τον υπολογιστή. Και φυσικά έχεις το google το οποίο λύνει πάσης φύσεως απορίες. Πιστεύω πως σχεδόν κανείς δεν πάει τον υπολογιστή του σε τεχνίτη στο phorum αυτό. Εγώ δεν το έχω πάει ποτέ και ούτε πρόκειται.

Μαθαίνεις σιγά σιγά - κάθε φορά που σου παρουσιάζεται ένα πρόβλημα μαθαίνεις πως να το επιλύεις. Και ρωτάς και εδώ. Όλο και κάτι θα ξέρει κάποιος για να σε βοηθήσει.

Δημοσ.
. Μαθαίνεις σιγά σιγά - κάθε φορά που σου παρουσιάζεται ένα πρόβλημα μαθαίνεις πως να το επιλύεις. Και ρωτάς και εδώ. Όλο και κάτι θα ξέρει κάποιος για να σε βοηθήσει.

Σωστα αρκει να ασχοληθεις ολοι ετσι εμαθαν αυτα που ξερουν, δεν τα μαθανε στο σχολειο....:mrgreen:

Δημοσ.
Σωστα αρκει να ασχοληθεις ολοι ετσι εμαθαν αυτα που ξερουν, δεν τα μαθανε στο σχολειο....:mrgreen:

δεν έχω πρόβλημα με τις γνώσεις...(δούλεψα και ο ίδιος τεχνικός άλλωστε για μια περίοδο) Το θέμα είναι η έλλειψη χρόνου...

Το πάω για service ακριβώς επειδή δεν μπορώ να κάτσω να τεστάρω όλα τα παρτς κτλπ...

Γ αυτό το λόγο φαντάζομαι στέλνει τα Pc σε τεχνικό κ ο περισσότερος κόσμος...

Δημοσ.

εντάξει άμα έχει μόνο ένα pc δε γίνεται να μπει...

με τους καταστηματάρχες θέμα νοοτροπίας είναι όπως και με όλους τους έλληνες, σιγά σιγά αποβάλεται, παλιότερα γινόταν πιο hardcore καταστάσεις τώρα είναι πιο σπάνιο, τώρα γίνονται λάθη λόγω άγνοιας περισσότερο όχι λόγω δόλου

Δημοσ.

Νομίζω πως η καλύτερη λύση είναι να μάθεις από φίλους και γνωστούς ποιοι είναι οι σωστοί επαγγελματίες και αυτούς να χρησιμοποιήσεις. Εννοείται βέβαια πως τους άλλους με την απαράδεκτη και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά τους μαυρίζεις και τους κράζεις γενικά.

Δημοσ.

Μην ξεχνάτε όμως, ότι υπάρχουν και κάποια άτομα, τα οποία δεν γνωρίζουν τπτ (μα ΤΠΤ απολύτως από pc), τί θα κάνουν όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα? Όταν τα ρωτάς τί pc έχουν και σου λένε Windows XP..., όταν τους ρωτάς τί κάρτα γραφικών έχουν και σου λένε 9800pro τρομερή κάρτα..., όταν τους ρωτάς τί μνήμες έχουν και σου απαντούν ότι το κουτί έχει πάνω sticker που λέει Kingston Value Ram... Όταν τους ρωτάς τί έγινε με το DVD-RW που ξαφνικά σταμάτησε να λειτουργεί, και σου απαντάνε ότι ήταν πρόβλημα software, αλλά μου είπαν θέλει και format, που όμως δεν είχα τα αυθεντικά Windows Xp, και πλήρωσα 100ε για αυτά + 50ε το format ως "έξτρα" υπηρεσία? Αυτά τα άτομα, τί θα κάνουν, πού θα απευθυνθούν?

Είναι φυσικά και ο περιορισμένος χρόνος ένα εμπόδιο, το οποίο αποτρέπει άτομα με αρκετές, και πολλές φορές επαρκείς, γνώσεις από την επίλυση του προβλήματος :wink:

Για αυτό χρειάζεται προσοχή κατά την επιλογή καταστημάτων, στα οποία ο οποιοσδήποτε θα απευθυνθεί για service ή αντικατάσταση :wink:

Νομίζω πως υπεύθυνα άτομα, υπάρχουν... τουλάχιστον στα Χανιά γνωρίζω ένα κατάστημα... Τώρα στην Αθήνα δεν ξέρω τί παίζει...

Δημοσ.

Να απαιτούμε τα δικαιώματά μας όπως νόμιμα αρμόζει :http://www.kepka.org/Grk/Lgs/Legislation/03.htm και να μην παρασυρόμαστε μόνο από το δέλεαρ της τιμής.:mrgreen:

Δημοσ.
και πλήρωσα 100ε για αυτά + 50ε το format ως "έξτρα" υπηρεσία?

Πώπω και σε ένα παιδί είχαν ζητήσει 50 ευρώ για να του περάσουν τα windows. Του είπαν να φέρει τον υπολογιστή στο μαγαζί και να τον αφήσει για μερικές ώρες. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Αυτός πήρε τηλέφωνο έναν που κατείχε από πισι και του είπε τζάμπα.

Δημοσ.

Trial and error aderfe, mia xara ta les kai arketa eksipnos fainesai na montareis ena mixanika tou opoiou oles oi vides einai idies, oles oi ipodoxes monadikes kai legetai PC. En eti 2007 panta uparxei konta ena PC na kaneis tis dokimes sou o idios, Oson afora gia xalasmena parts, tilefono stin etairia kateutheian parakamptontas tous anideous polites katastimaton, mia taktiki pou edo so eksoteriko oloi tin kanoun alla oi ellines tin exete dei sto ellada fasi o xasapis tis geitonias, etsi kai o texnikos tis geitonias, den einai etsi.

Telos mi nomizeis pos oi texnikoi tha kanoun kati parapano apo ena kapoies fores epifaneiako trial & error.

Tora gia autous pou to mono pou kseroun apo to pc einai oti exei ena koumpi on/off kai meta mpainei sto Office, e ti na kanoume, ta dedomena tis agoras einai auta, mporei kai na ginoun thimata, after all, s*it happens!

Δημοσ.
Μαθαίνεις σιγά σιγά - κάθε φορά που σου παρουσιάζεται ένα πρόβλημα μαθαίνεις πως να το επιλύεις. Και ρωτάς και εδώ. Όλο και κάτι θα ξέρει κάποιος για να σε βοηθήσει.

Skylined, sostos...

Δημοσ.

nai ontws mathaineis alla kai pali monos sou den ginetai na liseis polla texnika provlimata (ektos kai an eisai eidikos+exeis kai katallilo exoplismo), oute ginete na kaneis vides ton ipologisti sinexeia, sto telos tha prokaleseis o idios zhmia. egw fetos plirwsa ena swro lefta gia epidiorthwseis, parolo pou eixa eguiseis, kai ola auta exaitias ths texnikhs "ipostirixis", apo pollapla lathi, paravlepseis kai agnoia tous. ontws pisteuw pleon oti to provlima den einai mono to oti polloi einai apatewnes, alla kai to oti den katexoun to antikeimeno kai to mono pou proteinoun einai eite ilithies liseis tou styl format kai tha ftiaxei o ipologistis gia provlimata hardware eite antikatastash xwris na exetastei h aitia tou kakou. kai su dineis kai alla lefta, mexri pou metanoiwneis thn wra kai th stigmh pou apofasises na apoktisies pc...

gia na min anaferw kai thn talaipwria, efoson panw apo 6 fores efera bolta to pc mou apo spiti-stournari kai to antistrofo mesw metro, lewforeiwn ktl+ to gegonos oti den eixa pc enw to xreiazomoun

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...