george_o/c Δημοσ. 9 Ιουλίου 2007 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2007 Stefan123 χωρίς παρεξήγηση, γιατί να δώσει 97ε και να πάρει το Fortron, και να μην δώσει 96e ώστε να πάρει το Tt Toughpower 700W που είναι και modular? Γνωστό για την ποιότητά του, μην ξαναποστάρω review για το 750άρι toughpower από jonnyguru, γιατί γίνομαι κουραστικός...
rotten crusader Δημοσ. 9 Ιουλίου 2007 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2007 Heroichi ή Seasonic μέχρι 500-600w.Aπό κει κ πάνω TAGAN ή όποιοδήποτε της checkmate...αν δν κάνω λάθος το παιδι δν μας έχει πεί ακόμα πόσα λεφτά έχει να διαθέσει,κ μιας κ δν τον βλέπω ψημένο γ τρελλή αναβάθμιση ας πάρει ενα μέχρι 500-600w κ ας μαζέψει κ χρήματα γ να τσιμπήσει την gfx που θέλει,κ είναι άρχοντας...με Tt δν έχω πρόβλημα,απλώς δν έχω δουλέψει κ δν του τα προτείνω.
george_o/c Δημοσ. 9 Ιουλίου 2007 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2007 Eίπαμε και παραπάνω, ότι το HEC Windmill Pro 500W, αποτελεί κορυφαία επιλογή στα 500W για τα λεφτά του... :wink:
aliverius Δημοσ. 12 Ιουλίου 2007 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2007 Τευταία με απασχολεί κι εμένα το ιδιο θέμα. Έχω ενα Zalman 400W και δεν θέλω με τίποτα να το πετάξω. Και με τρώει και το μικρόβιο της πατέντας... Το θέμα με το πόσο δυνατά είναι 2 τροφοδοτικά συνδιασμένα, έχει να κάνει με το ποιές γραμμές τους θα αξιοποιήσεις πραγματικά. Επειδή απαγορεύεται να συνδιάσεις τις παροχές μεταξύ τους, συνήθως τα πιό πολλά watt ενός εκ των δύο θα πάνε χαμένα. Σίγουρα δεν μπορείς να αξιοποιήσεις και τα δύο κυκλώματα των +3.3V . Για να μην πάει χαμένο το 80% του ενός τροφοδοτικού, μπορείς να συνδέσεις σ'αυτό τους δίσκους και τους ανεμιστήρες. Ναι, θα έχεις ένα μεγάλο κέρδος απ' αυτό: ο θόρυβος από τους κινητήρες δε θα περνάει στη μητρική! Δηλαδή κερδίζεις ποιότητα στο ρεύμα που κανονικά στοιχίζει πολλά πολλά ευρώ. Δέν υπάρχει κίνδυνος να χαλάσεις κάτι μ'αυτόν τον τρόπο. Ειδικά αν φροντίζεις να ανοίγεις πρώτα τους δίσκους. Και άμα σου πουν ότι δεν τίθεται θέμα τώρα που τα τροφοδοτικά έχουν ξεχωριστά rails, πες τους να σου βρουν ένα που να έχει 2 παροχές +5V... Μιλώντας για πολλαπλές παροχές, είναι εύκολο να πάιξεις με τα 12V. Από προσώπικη εμπειρία μπορώ να σου πω ότι τα 12V της CPU μπορούν άνετα να δίνονται από άλλο τροφοδοτικό. Φτάνει να ανάβεις πρώτα τη CPU. Στην πράξη έχει πολύ πλάκα να το ψάχνεις, πόσο μάλλον αν κερδίζεις και σε κόστος. Στην περίπτωσή μου το Zalman 400W δίνει 28Α@3.3ν 40Α@5ν και 15Α@12ν. Αν το παντρέψω με (ίσως) ένα Seasonic S12II-430 πού προσφέρει +3.3V - 20A, +5V - 20A, +12V1 - 17A, +12V2 - 17A (ουφ άλλο πράμα το paste!) , που όπως βλέπεις δέν είναι τόσο δυνατό στα 3.3ν και 5ν, μπορώ να κάνω το εξής: Μητρική (ΑΤΧ και molex) από το Zalman. CPU (ATX12V) από τη μία παροχή των 12ν του Seasonic. Δίσκοι και ανεμηστήρες απο τις υπόλοιπες παροχές του Seasonic. Κάνε τις πράξεις και βρες μου τροφοδότικο που να υποκαθιστά αυτό τον συνδιασμό με τέτοιο κόστος. Επειδή εσένα το τροφ. σου είναι ανώνυμο καλύτερη λύση θα ήταν ένα οικονομικότερο psu, όπου οικονομία = τα λεφτά που θα γλυτώσεις απο τα Ampere, και τη βρωμιά, των κινητήρων που θα αναλάβει το παλιό. Φιλικά, Γιώργος
Candyman® Δημοσ. 12 Ιουλίου 2007 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2007 Μιλώντας για πολλαπλές παροχές, είναι εύκολο να πάιξεις με τα 12V. Από προσώπικη εμπειρία μπορώ να σου πω ότι τα 12V της CPU μπορούν άνετα να δίνονται από άλλο τροφοδοτικό. Φτάνει να ανάβεις πρώτα τη CPU. Δηλαδή πρώτα θα ανάβει την.. cpu και μετά το.. υπόλοιπο board? Ελεος!!!! Τελικά τα threads για τροφοδοτικά έχουν μεγάλη πλάκα! Πραγματικά δεν ξέρω τι να πρωτογράψω... Πρώτη φορά δίαβασα τόσες ανακρίβειες σε δύο μόλις σελίδες... Ότι να'ναι λέει ο καθένας.... Οι τάσεις των τροφοδοτικών όταν είναι δύο μαζί ΔΕΝ γίνονται combined. Οπότε θεωρητικά το μέγιστο combined output της τάσης 12v του τροφοδοτικού 'Α' (προσοχή είπα το μέγιστο combined output) θα αθροιστεί με το μέγιστο combined output της τάσης 12v του τροφοδοτικού 'B'. Αυτό ισχύει για όλες τις τάσεις. Σαν λύση σαφώς δύο 350άρια τροφοδοτικά είναι καλύτερα από ένα 700άρι, αφού θα βγάλουν συνολικά μεγαλύτερο amperage (με την προϋπόθεση ότι τα 350άρια βγάζουν ακριβώς τα μισά αμπέρ αλλά λόγω combined power και power factor το 600άρι θα έχει μεγαλύτερες απώλειες στην combined. Είναι καθαρά θεωρητικό το παράδειγμα). Όμως δύο τροφοδοτικά σημαινει επίσης τα εξής: - Διαφορά στο efficiency καθώς θα έχουμε απώλειες από δύο τροφοδοτικά και όχι ένα, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη κατανάλωση για την παραγωγή ίδιου έργου σε σχέση με ένα 600άρι. - Περίσσότερο θόρυβο και σκόνη από διπλάσιους ανεμιστήρες. - Κίνδυνο μεγάλης ζημιάς αν "σκάσει" το ένα. Με δύο τροφοδοτικά αυξάνουμε τις πιθανότητες failure. - Μεγαλύτερο κόστος (συνήθως). Ένα 700άρι κάνει 100-110 ευρώ και δύο ΚΑΛΑ 350άρια κάνουν (συνολικά) κανά 120άρι. Υ.Γ.1 Όποιος σκεφτεί να βάλει δύο τροφοδοτικά μαζί, καλύτερα να μην χρησιμοποιήσει OEM (noname). ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΝΙΣΤΩ. Υ.Γ.2 Θέλω να δώ για πόσο καιρό ακόμα θα βγαίνει ο κάθε ένας και θα προτείνει Tagan χωρίς να έχει ιδέα καν για τι πράγμα μιλάει... Παράκληση: Αν δεν γνωρίζει κάποιος περί τροφοδοτικών, καλύτερα να μασάει παρά να μιλάει...
aliverius Δημοσ. 12 Ιουλίου 2007 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2007 Δηλαδή πρώτα θα ανάβει την.. cpu και μετά το.. υπόλοιπο board? Ελεος!!!! Τελικά τα threads για τροφοδοτικά έχουν μεγάλη πλάκα! Πραγματικά δεν ξέρω τι να πρωτογράψω... Πρώτη φορά δίαβασα τόσες ανακρίβειες σε δύο μόλις σελίδες... Ότι να'ναι λέει ο καθένας.... Χάρηκες ε? Ωραία, σταμάτα να γελάς και βάλε τον εγκέφαλο να δουλέψει. Ναι, μπορείς να δώσεις άνετα ρεύμα πρώτα στo ATX12V. Όταν το είχα ψάξει όλα συνηγορούσαν υπέρ, έπειτα το έκανα για κανα μήνα και όσο διάστημα και να μεσολαβούσε μεταξύ της ενεργοποίησης των δύο rails, το σύστημα δεν είχε κανένα πρόβλημα. Όμως δύο τροφοδοτικά σημαινει επίσης τα εξής: - Διαφορά στο efficiency καθώς θα έχουμε απώλειες από δύο τροφοδοτικά και όχι ένα' date=' με αποτέλεσμα μεγαλύτερη κατανάλωση για την παραγωγή ίδιου έργου σε σχέση με ένα 600άρι.[/quote'] Τώρα ήρθε η σειρά μου να γελάσω... Μαθηματικά γυμνασίου: Έστω Α η ισχύς του ενός και Β η ισχύς του 2ου τροφοδοτικού. Έστω x το ποσοστό της ισχύος που χάνεται ως θερμότητα. Oι συνολικές απώλεις ειναι Α x + B x = (A + x. - Περίσσότερο θόρυβο και σκόνη από διπλάσιους ανεμιστήρες. Ό,τι να 'ναι... - Κίνδυνο μεγάλης ζημιάς αν "σκάσει" το ένα. Με δύο τροφοδοτικά αυξάνουμε τις πιθανότητες failure. Βέβαια! Σ'αυτό θα συμφωνήσουν και όλοι οι κατασκευαστές servers... Βλέπε διπλά τροφοδοτικά, ανεξάρτητες τροφοδοσίες σε ανεξάρτητα υποσυστήματα, πολλά μικρά DIMMs αντί λίγα μεγάλα, παρόμοια και στο RAID, πολλαπλοί επεξεργαστές και τέλος ακόμη και ξεχωριστά μηχανήματα εως και για μοίρασμα της ίδιας εργασίας. Όχι φίλε μου, δεν είναι μόνο θέμα ταχύτητας... Redundancy το λένε, άει ψάξε μπας και ξεφύγεις λίγο από το gaming. - Μεγαλύτερο κόστος (συνήθως). Ένα 700άρι κάνει 100-110 ευρώ και δύο ΚΑΛΑ 350άρια κάνουν (συνολικά) κανά 120άρι. Μάλιστα... Συγκρίνεις ένα φτηνό 700άρι με 2 ακριβά 350άρια. Μπράβο. Υ.Γ.1 Όποιος σκεφτεί να βάλει δύο τροφοδοτικά μαζί, καλύτερα να μην χρησιμοποιήσει OEM (noname). ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΝΙΣΤΩ. "Σας το τονίζω εγω, και με κεφαλαία, που είμαι guru στο θέμα, όπως θα καταλάβατε κι απο τα παραπάνω". Βάλε το noname μόνο σε δίσκους και ανεμιστήρες και άμα αυτό σου κάνει ζημιά γράψε μου. Ο ΜΟΝΟΣ λόγος για να πετάξεις το ΟΕΜ είναι ότι είτε μόνο του, είτε συνδιασμένο, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την ασφάλεια του υπολογιστή σου. Υ.Γ.2 Θέλω να δώ για πόσο καιρό ακόμα θα βγαίνει ο κάθε ένας και θα προτείνει Tagan χωρίς να έχει ιδέα καν για τι πράγμα μιλάει... Παράκληση: Αν δεν γνωρίζει κάποιος περί τροφοδοτικών, καλύτερα να μασάει παρά να μιλάει... "Σας υπενθυμίζω ότι ΕΓΩ ΞΕΡΩ και το απέδειξα"....
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 12 Ιουλίου 2007 Moderators Δημοσ. 12 Ιουλίου 2007 "Βέβαια! Σ'αυτό θα συμφωνήσουν και όλοι οι κατασκευαστές servers... Βλέπε διπλά τροφοδοτικά, ανεξάρτητες τροφοδοσίες σε ανεξάρτητα υποσυστήματα, πολλά μικρά DIMMs αντί λίγα μεγάλα, παρόμοια και στο RAID, πολλαπλοί επεξεργαστές και τέλος ακόμη και ξεχωριστά μηχανήματα εως και για μοίρασμα της ίδιας εργασίας." Αυτο ειναι λαθος παντως.... Βαζουν 2 τροφοδοτικα παραλληλα (ε οχι ακριβως παραλληλα, με καταλληλη καλωδιωση) ετσι ωστε εαν καει το ενα να συνεχισει το αλλο. Δεν βαζουν το ενα να τροφοδοτει αλλα και το αλλο άλλα υποσυστηματα... Δλδ ελεος...
aliverius Δημοσ. 12 Ιουλίου 2007 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2007 Κι εσύ έλεος ζητάς; Καμμιά άλλη λέξη δε χρησιμοποιείτε στα ελληνικά forum? Το ξέρω ότι στην ελάχιστη περίπτωση δύο τροφοδοτικών με ένα rail για κάθε τάση, μόνο ένα θα λειτουργεί ανά πάσα στιγμή. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν κάθε υποσύστημα έχει δικίες του παροχές. Ξέχασα να αναφέρω ότι ο σκοπός πίσω από το να έχεις διπλά modules μνήμης κλπ είναι και το χαμηλό κόστος ανταλλακτικών. Δε βλέπω όμως να σου έκανε εντύπωση αυτό... Το ρεζουμέ είναι ότι αν καεί ενα τροφοδοτικό, στην περίπτωσή μας, το πολύ να "πάρει μαζί του" ό,τι αυτό τροφοδοτεί, δηλαδή το μέγεθος της ζημειάς μειώνεται.
Candyman® Δημοσ. 12 Ιουλίου 2007 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2007 Τώρα ήρθε η σειρά μου να γελάσω...Μαθηματικά γυμνασίου: Έστω Α η ισχύς του ενός και Β η ισχύς του 2ου τροφοδοτικού. Έστω x το ποσοστό της ισχύος που χάνεται ως θερμότητα. Oι συνολικές απώλεις ειναι Α x + B x = (A + x. Λοιπόν... Το efficiency δεν είναι σταθερό σε ένα τροφοδοτικό και εξαρτάται από το φορτίο. Μάλιστα με μικρά φορτία τα τροφοδοτικά έχουν χειρότερo δείκτη efficiency. Μια ματιά σε οποιοδήποτε σοβαρό review τροφοδοτικού με μετρήσεις efficiency σε διάφορα φορτία θα πείσει όποιον δεν πείθεται από τα λεγόμενα μου. Επίσης γεγονός είναι ότι μικρότερα τροφοδοτικά σε wattage έχουν και χαμηλότερη δείκτη efficiecny (70-75%) ενώ ένα π.χ. 700άρι φτάνει 83-85%. Κάντε τις πράξεις και βλέπετε. Με δύο 350άρια έχουμε περίπου 10% παραπάνω κατανάλωση για να αποδωθεί το ίδιο wattage σε σχέση με ένα 700άρι. Βέβαια! Σ'αυτό θα συμφωνήσουν και όλοι οι κατασκευαστές servers... Βλέπε διπλά τροφοδοτικά, ανεξάρτητες τροφοδοσίες σε ανεξάρτητα υποσυστήματα, πολλά μικρά DIMMs αντί λίγα μεγάλα, παρόμοια και στο RAID, πολλαπλοί επεξεργαστές και τέλος ακόμη και ξεχωριστά μηχανήματα εως και για μοίρασμα της ίδιας εργασίας. Όχι φίλε μου, δεν είναι μόνο θέμα ταχύτητας... Redundancy το λένε, άει ψάξε μπας και ξεφύγεις λίγο από το gaming. Οπως λέει και ο GeorgeMan.... Τα redundant είναι ΕΝΑ τροφοδοτικό και όχι δύο κολλημένα. Ο λόγος του μεγαλύτερου όγκου είναι οι πολύ περισσότεροι (αλλά ταυτόχρονα χαμηλοί σε mF πυκνωτές) με σκοπό κυρίως την ψυχρή λειτουργία και το σχεδόν απόλυτο efficiency. Καθώς λειτουργούν πολλά μαζί συνήθως σε cluster servers, το efficiency παιζει πολύ σημαντικό ρόλο στην συνολική κατανάλωση ενέργειας. Ακόμα και ένα 10% καλύτερος δείκτης, καθώς μιλάμε για συστοιχία τροφοδοτικών, στην συνολική κατανάλωση η διαφορά είναι πολλές κιλοβατώρες... Επίσης, στα redundant αυτό που ενδιαφέρει είναι το efficiency κατά πρώτον και μετά το amperage. Γι'αυτό και αν συγκρίνεις ένα redundant PSU με ένα single στα ίδια watt, το single έχει μεγαλύτερα amperage. Μάλιστα... Συγκρίνεις ένα φτηνό 700άρι με 2 ακριβά 350άρια. Μπράβο. Το Toughpower 700 κοστίζει 96 ευρώ. Hec Cougar 650... 114 ευρώ. Hec Windmil 385 κάνει 45 ευρώ. Το Tagan TG380-U01(που είναι και χειρότερο) κοστίζει 60 ευρώ. Όπως βλέπεις και σε κόστος δεν συμφέρουν τα δύο έναντι ενός. Στην χειρότερη έρχονται στα ίδια λεφτά...
aliverius Δημοσ. 12 Ιουλίου 2007 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2007 Ασχετοσύνη... Λοιπόν. Το efficiency δεν είναι σταθερό σε ένα τροφοδοτικό και εξαρτάται από το φορτίο. Μάλιστα με μικρά φορτία τα τροφοδοτικά έχουν χειρότερη δείκτη efficiency. Μια ματιά σε οποιοδήποτε σοβαρό review τροφοδοτικού με μετρήσεις efficiency σε διάφορα φορτία θα πείσει όποιον δεν πείθεται από τα λεγόμενα μου.Επίσης γεγονός είναι ότι μικρότερα τροφοδοτικά σε wattage έχουν και χαμηλότερη δείκτη efficiecny (70-75%) ενώ ένα π.χ. 700άρι φτάνει 83-85%. Κάντε τις πράξεις και βλέπετε. Με δύο 350άρια έχουμε περίπου 10% παραπάνω κατανάλωση για να αποδωθεί το ίδιο wattage σε σχέση με ένα 700άρι. Εδώ έχεις δίκιο, βασίστηκα στην περίπτωση νεότερων πιο "πράσινων" τροφοδοτικών, όπου η απόδοση είναι περίπου επίπεδη και κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα ανεξαρτήτως μεγίστης ισχύος.
billpeppas Δημοσ. 12 Ιουλίου 2007 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2007 Η πρόταση του aliverius είναι πολύ καλή...βάλτε ένα φτηνό τροφοδοτικό να δουλεύει cross-loaded...πολύ μα πάρα πολύ έξυπνη ιδέα... Ακόμα δηλαδή και να μην υπήρχε το παραμικρό θέμα πάλι πόσο λειτουργική είναι η ιδέα του να ανάβεις ένα PSU και έπειτα το άλλο κάθε φορά που θες να ανοίξεις το PC ? mmm
aliverius Δημοσ. 12 Ιουλίου 2007 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2007 Ρε γαμώτο μου, δώστε λίγο βάση στην ουσία, επιτέλους. ΔΕΝ ΕΙΠΑ να βάλει κανένα τροφοδοτικό να δουλέψει cross-loaded, πόσο μάλλον ένα φτηνό. ΔΕΝ ανέφερα, ότι μπορείς να ανάψεις σε ορισμένες περιπτώσεις 2 τροφοδοτικά ετεροχρονισμένα για να το κάνεις, αλλά για να δείξω ότι δεν υπάρχει κίνδυνος όταν συμβεί αυτό, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις πάντα. Άμα ήταν βολικό θα το έκανα μέχρι σήμερα, όχι για το μήνα που γινόταν η μετάβαση.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.