Προς το περιεχόμενο

μηχανολογων μηχανικών Πάτρα ή Ηλεκτρολόγων Μηχανικων κ Μηχανικών Υπολογιστών Ξάνθη

Nick_Iommi

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η σχολή είναι Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ...τώρα πως γίνεται από την ίδια σχολή ο ένας να βγαίνει μηχανικός λογισμικού ή δικτύων , ο άλλος να σχεδιάζει γραμμές παραγωγής /μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ή ηλεκτρικές εγκαταστάσεις πχ σε ένα νοσοκομείο και οι όλοι αυτοί να έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα είναι ελληνική πατέντα ...

(Θα μου πεις εδώ παλιότερα Μηχανολόγοι-Ηλεκτρολόγοι ήταν 1 σχολή ... είχα ακούσει πρόσφατα πρόταση να ξανανενωθούν lol )

• Απαντ. 34
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Zaxous,σαν μηχανικός αντιλαμβάνεσαι ότι στις σχολές μηχανικών παίρνεις κάποιες βάσεις. Από εκεί και πέρα ο καθένας εξειδικεύεται μέσα από την επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Στο θέμα μας: Οι δύο αυτές σχολές είναι καλές, με ικανοποιητικότατη απορρόφηση αυτή την στιγμή από την αγορά εργασίας. Από την άλλη είναι δύσκολες.

Σε επαγγελματικά δικαιώματα, οι Ηλεκτρολόγοι και οι Μηχανολόγοι θεωρούνται το ίδιο, τόσο από το Τεχνικό Επιμελητήριο, όσο και από την αγορά εργασίας του τομέα των κατασκευών. Σαν Ηλεκτρολόγος όμως έχεις επιπλέον την δυνατότητα να δουλέψεις και σε εταιρίες τηλεπικοινωνιών ή λογισμικού, οι οποίες έχουνε παρόν αλλά και μέλλον.

Εν τέλει να σου πώ πως το ότι ο τίτλος των Μηχανολόγων της Πάτρας έχει επιπλέον και το αεροναυπηγός, είναι καθαρά και μόνο για το εφφέ.

Δημοσ.
ο άλλος να σχεδιάζει γραμμές παραγωγής /μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ή ηλεκτρικές εγκαταστάσεις πχ σε ένα νοσοκομείο και οι όλοι αυτοί να έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα είναι ελληνική πατέντα

Παντού δε συμβαίνει αυτό?Απλά νομίζω ότι σε κάποια Πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν μετατρέψει τις κατευθύνσεις μιας σχολής σε διαφορετικές σχολές

Δημοσ.

Χαίρομαι που ακούγονται διάφορα για τη σχολή μου απο ανθρώπους που προφανώς δεν έχου ιδεά για το τι εστί μηχανολόγος και τι εστί ηλεκτρολόγος.Δε προτίθεμαι να αρχίσω καμία αντιπαράθεση με κανέναν είμαι μηχανολόγος μηχανικός και μάλιστα η ειδικότητα που είχα επιλέξει ήτανε αυτή του αεροναυπηγού.Όποιος πιστέυει οτι η σχολή στην Πάτρα είναι ευκολότερη απο αυτή τη Ξάνθης τοτε προφανώς και δε ξέρει τι του γίνεται.Πέραν τούτου δε ξέρω όσον αφορά τα ηλεκτρολογικά που σταματάνε τα δικαιώματα του μηχανολόγου και που ξεκινάνε του ηλεκτρολόγου.Σε κάθε περίπτωση πάντως να ξέρεις οτι απο Πάτρα θα βγέις μηχανολόγος και απο την Ξανθη ηλεκτρολόγος μηχανικός,ούτε αεροναυπηό θα σε πεί το ΤΕΕ ούτε μηχανικο υπολογιστών.Τώρα για το κομμάτι των μελετών θα συμφωνήσω οτι η Ελλάδα είναι πίσω για τους μηχανολογους αλλα και οι ηλεκτρολόγοι τι να πουν?Όλα τα λεφτά είναι στους πολιτικούς μηχανικούς σαφέστατα,αν την πιάνεις πουθενα επειδή είσαι νέος και δε φανταζομαι να έχεις καμια τρελλα κόλλημα με σχολή πάνε εκεί.Αλλίως κάνε οτι σου λεει η καρδιά σου και οπου νομίζεις οτι θα περάσεις καλύτερα.Καλή τύχη με την επιλογή σου

Δημοσ.

Εγώ φίλε μου ένα πράγμα θα σου πω. Σκέψου το πολύ καλά για πολυτεχνική σχολή. Το διάβασμα που έκανες για τις πανελλήνιες δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που χρειάζεται για να περνάς με αξιοπρεπή βαθμό τα μαθήματα. Έπαθα και έμαθα...

Δημοσ.
Παντού δε συμβαίνει αυτό?Απλά νομίζω ότι σε κάποια Πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν μετατρέψει τις κατευθύνσεις μιας σχολής σε διαφορετικές σχολές

Στο εξωτερικό δε υπάρχει περίπτωσει κάποιος πχ που έχει τελειώσει ΗΜΜΥ με κατεύθυνση πχ μηχανικός λογισμικού να παίρνει πτυχίο μελετητικό ή κατασκευαστικό πχ στην ενέργεια χωρίς να έχει ιδέα (και μάλιστα να το "νοικιάζει " σε εταιρίες )

Βέβαια έξω υπάρχει αξιολόγηση ή εξετάσεις ενώ εμείς παρουσιάζουμε την διπλωματική μας στο ΤΕΕ lol

(Για όσους έρχονται από έξω βέβαια τα "τσακάλια" μας βάλανε εως και 8ωρες εξετάσεις επάρκειας)

Αν δεν με απατά η μνήμη μου το ίδιο ισχύει και για άλλες σχολές πχ όσοι βγαίνουν με κατεύθυνση Αεροναυπηγοί στην Πάτρα δεν μπορούν να δουλέψουν σαν Μηχανολόγοι ισότιμα με τους άλλους - αν ξέρεις Icecut πες μας - το ΚΑΙ δεν τους πιάνει αυτούς μάλλον ...

btw ένα σημαντικό κομμάτι τον μηχανολόγων που δεν ξέρουν οι περισσότεροι είναι και η οργάνωση - έλεγχος της παραγωγής και η επιχειρησιακη έρευνα (Δηλαδή Μηχανικοί Παραγωγής )

Δημοσ.

To πτυχιο είναι ενιαίο και δε σπαει.Δηλαδή δεν είναι άλλο ο αεροναυπηγός και άλλο ο μηχανολόγος όπως και η ειδικότητα που έχω πάρει κ είναι του αεροναυπηγού δε φαίεται πουθενά πάνω στο πτυχίο.Δηλαδή είτε πάρεισ τομέα διοικησης είτε ενέργειας είτε οτιδήποτε το πτυχίο θα είναι ένα.Απο εκεί και πέρα αν σε κάποια εταιρεία σου ζητήσουνε καρτέλλα μαθημάτων,αν για το δεδομένο παράδειγμα είναι πχ αεροπορική εταιρεία εννοείται φαντάζομαι οτι θα προτιμηθέι πτυχιούχος αεροναυπηγός έναντι μηχανολόγου.Το ίδιο γίνεται και για τους ηλεκτρολόγους χωρίς εξαίρεση.Τώρα για τις εξετάσεις επάρκειας για τους μηχανικούς που έρχονται απ έξω εγω δε θα έβαζα 8 ωρη εξέταση επάρκειας,απλώς δε θα τους έδινα αριθμό μητρώου ΤΕΕ.Παραδείγματα μηχανολόγων απο χώρες ανατολικού μπλοκ που δεν έχουνε γνώσεις ρευστών αλλα και βασικών μαθημάτων όπως η αντοχη κλπ.Όχι οτι είμαι παντογνώστης αλλά όσο να πείς διάβασα και για να περάσω αλλά και έφτυσα άιμαι για το παλιο πτυχίο!

Δημοσ.

Icecut δεν εννοούσα οτι δίνει διαφορετικό πτυχίο αλλά το οτι είναι υποχρεωμένο το τμήμα να γράφει την ειδίκευση στο ενιαίο πτυχίο .Νομίζω είχε γίνει φασαρία παλιότερα γι'αυτο γιατί το τμήμα ήθελε να συνεχίσει να δίνει πτυχίο χωρίς να γράφει την ειδίκευση (όπως επιβεβαίωσες και εσύ) .

Αν προσέξεις καμιά προκήρυξη όμως που ζαητάει μηχανολόγους μηχανικούς όταν ορίζει τα απαραίτητα προσόντα γράφει μεταξύ των υπολοιποων σχολών μηχανολόγων:Μηχανολόγου και Αερναυπηγού Μηχανικού με ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ μηχανολόγου μηχανικού .δλδ πχ όσοι έχουν ειδίκευση αεροναυπηγού δεν μπορούν να πάρουν μέρος σύμφωνα με την προκήρυξη

(Τώρα πως τελικά αποδεικνύεις την ειδίκευση αφού δεν την γράφει το πτυχίο είναι μια καλή ερώτηση)

Δες για παράδειγμα εδώ σελ 8 :

http://www.chios.gr/na/prokiriksi_nomarxias.pdf

Συγνώμη για το off topic

Δημοσ.

Σαν ηλεκτρολογος μηχανικος στην Ξανθη στο 5 ετος θα υποστηριξω τη σχολη μου επειδη εχει περισσοτερες διεξοδους (απο ενεργεια, δικτυα, ηλεκτρονικη μεχρι τηλεπικοινωνιες) αλλα να ξερεις οτι αν δεν σε ενδιαφερει σαν αντικειμενο ...πολυ δυσκολα θα βγαλεις τη σχολη...οχι πως ειναι ευκολη...

Καλη αποφαση!!!

Δημοσ.

Ας μιλήσει και ένας πολιτικός μηχανικός. Κατά την γνώμη μου να διαλέξεις αυτό που σου αρέσει. Βέβαια, οι μηχανολόγοι έχουν λιγότερες πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης απο τους ηλεκτρολόγους στην Ελλάδα. Εξάλλου οι Η/Υ και η αγορά ενέργειας (θυμίζω ότι κάποια στιγμή η ΔΕΗ δεν θα έχει μονοπώλιο) είναι υπό ανάπτυξη εδώ. Από 'κει και πέρα, όλες οι πολυτεχνικές είναι ζόρικες. Δεν υπάρχει περίπτωση να βγεις μηχανικός χωρίς να φτύσεις αίμα.

@zaxoys: Το πτυχίο (ακόμα και σ'εμας δεν λέει δομοστατικός/συγκοινωνιολόγος/γεωτεχνικός/υδραυλικός) είναι ενιαίο ανά τμήμα γιατί η φιλοσοφία των Ελληνικών πολυτεχνείων είναι ότι ο εκάστοτε μηχανικός πρέπει να έχει γνώσεις για όλα τα πεδία της ειδικότητάς του. Π.χ. δεν νοείται δομοστατικός χωρίς έστω και τις στοιχειώδεις γνώσεις εδαφομηχανικής/θεμελιώσεων και πάει λέγοντας.

Παρόλα αυτά, οι εταιρίες στις αγγελίες τους ζητούν εξειδικευμένους μηχ, πχ. Ζητείται δομοστατικός ή οδοποιός ή υδραυλικός κλπ.

Δημοσ.

Πάντως η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών είναι από τις καλύτερες σχολές.

Αν σου αρέσει το αντικείμενο και τα πας καλά με τα μαθηματικά μη το σκέφτεσαι καθόλου. Οι κατευθύνσεις που μπορείς να επιλέξεις στην πορεία είναι πάρα πολλές.

Δημοσ.
Ας μιλήσει και ένας πολιτικός μηχανικός

Τα κατορθώματα τους φαίνονται από τα κτήρια της Πολυτεχνειούπολης:twisted:

Απλά το θέμα με το παληκάρι ειναι μην πάρει καμια κατευθυνση τηλεπικοινωνίες και πάει στράφι το διάβασμα τα προηγούμενα χρόνια.Γενικά για ηλεκτρολόγους θα του πρότεινα αν πάει να πάει μόνο για ροές που δε προσφέρονται από άλλες σχολές

Δημοσ.

Απλά το θέμα με το παληκάρι ειναι μην πάρει καμια κατευθυνση τηλεπικοινωνίες και πάει στράφι το διάβασμα τα προηγούμενα χρόνια.

Γιατί να πάει στράφι? Σε ποιά άλλη σχολή ειδικεύονται στις τηλεπικοινωνίες εκτός από μία που δεν έχει καλά καλα βγάλει τον πρώτο της απόφοιτο ακόμα?

Δημοσ.
Σε ποιά άλλη σχολή ειδικεύονται στις τηλεπικοινωνίες εκτός από μία που δεν έχει καλά καλα βγάλει τον πρώτο της απόφοιτο ακόμα?

Στο ΕΚΠΑ στην πληροφορική, στην Τρίπολη στο ομώνυμο τμήμα, στο Βόλο στους μηχανικούς Η/Υ, ε που αλλού θες?Να μην αρχίσουμε για ΤΕΙ στη Ναύπακτο κλπ.Και μόνο για τηλεπικονωνίες όχι για δίκτυα που πλέον τα προσφέρουν ίσα με 30 σχολές στην Ελλάδα.Και κοίτα δε μιλάμε για Μετσόβειο που προτιμάται ο απόφοιτος χωρίς καν να κοιτάξουν τα προσόντα του άλλου ,μιλάμε για περιφερειακά με ότι και αν αυτό συνεπάγεται.

Δημοσ.

@zaxoys: Το πτυχίο (ακόμα και σ'εμας δεν λέει δομοστατικός/συγκοινωνιολόγος/γεωτεχνικός/υδραυλικός) είναι ενιαίο ανά τμήμα γιατί η φιλοσοφία των Ελληνικών πολυτεχνείων είναι ότι ο εκάστοτε μηχανικός πρέπει να έχει γνώσεις για όλα τα πεδία της ειδικότητάς του. Π.χ. δεν νοείται δομοστατικός χωρίς έστω και τις στοιχειώδεις γνώσεις εδαφομηχανικής/θεμελιώσεων και πάει λέγοντας.

Παρόλα αυτά, οι εταιρίες στις αγγελίες τους ζητούν εξειδικευμένους μηχ, πχ. Ζητείται δομοστατικός ή οδοποιός ή υδραυλικός κλπ.

αν πρόσεξες παραπάνω την προκήρυξη που έφερα για παράδειγμα πχ για τους ηλεκτρολόγους δεν έλεγε πουθενά να έχουν πτυχίο ηλεκτρόλόγου μηχανικού και μηχανικού υπολογιστών με ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ στην ηλεκτρολογία αντίθετα ΜΟΝΟ για τους αεροναυπηγούς μηχανολόγους μηχανικούς έλεγε ξεκάθαρα οτι πρέπει απαραίτητα να έχουν ειδίκευση μηχανολόγων μηχανικών -αποκλείοντας έτσι όσους έχουν κατευθυνση αεροναυπηγών

Προφανώς υπάρχουν 2 μέτρα και 2 σταθμά και αυτό ήθελα να καταδείξω με το post

Η φιλοσοφία των πολυτεχνείων είναι όντως όπως λες όμως επειδή πια η επιστήμη έχει προχωρήσει αρκετά και τα ελληνικά ΑΕΙ παραμένουν μπουρδέλα δεν ξέρω κατα πόσο είναι σωστό πχ να δίνεται μελετητικό πτυχίο πχ υδραυλικών σε δομοστατικό μηχανικό (Η πλειοψηφία των δομοστατικών μηχανικών που γνωρίζω είναι πραγματικά άσχετοι από υδραυλικά) χωρίς κάποιου΄είδους εξετάσεις τουλάχιστον ...

τέσπα το topic δεν έγινε γιάυτο τον λόγό οπότε δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε πάντως για τον topic starter και εγώ προτείνω ΗΜΜΥ αφού μπορείς να ασχοληθείς πρακτικά με τα πάντα ότι ειδίκευση και να πάρεις (αφου στην Ελλάδα οτι δηλώσεις είσαι εξάλλου )

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...