Προς το περιεχόμενο

VIA & A7V problems


spock

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά, με αφορμές κάποια προβλήματα που μου συμβαίνουν τώρα τελευταία και ένα άλλο topic, δημιουργώ αυτό εδώ, ώστε να συζητήσουμε τα προβλήματα που έχουμε από μητρικες με VIA chipset και ειδικότερα τις A7V και A7V133. Η σύνθεση του υπολογιστή μου βρίσκεται στο γνωστό topic. Μόνο προσθέστε μια SoundBlaster Live! 1024 Value που μου δάνεισε ένας φίλος, καθ'ως και μία SoundBlaster AudioPCI, επ'ίσης δανεική. Το όλο πρόβλημα προέκυψε με την προσθήκη στο σύστημα των καρτών ήχου, οπ'ότε απενεργοποίησα την on-board που χρησιμοποιούσα, και πρόσθεσα μία εκ των SoundBlaster. Λόγω του πλήθους των καρτών, αλλά και ενός ανεμιστήρα στην κάρτα γραφικών ο οποίος εξέχει και αχρηστεύει ένα PCI slot, αναγκάστηκα να εγκαταστήσω κάποια κάρτα στο δεύτερο PCI slot, το οποίο μοιράζεται το PCI channel με τον on-board Promise IDE controller. Το ίδιο το BIOS, κατά το πρώτο boot μετά την εγκατάσταση οποιασδήποτε κάρτας στο εν λόγω PCI slot, εμφανίζει μήνυμα που προειδοποιεί πως η κάρτα που εγκαθιστούμε σε αυτό το slot πρέπει να είμαστε σίγουροι οτι υποστηρίζει PCI bus mastering. Λοιπόν, από τότε, και με οποιαδήποτε κάρτα (network, modem, tuner, audio) εγκατεστημένη στο δεύτερο slot, το σύστημά μου κολλάει (λειτουργικό Win2000), κυρίως όταν δουλεύει η κάρτα ήχου (οποιαδήποτε εκ των δύο) και το modem. Το πρώτο σύμπτωμα είναι να σταματήσει το Winamp να παίζει (συμπεριφέρεται σα να σταμάτησε να δέχεται δεδομένα), το modem όμως λειτουργεί κανονικά (δέχεται και στέλνει δεδομένα) και μετά απο λίγο... blue screen of death. Μετά το reset (από το κουμπί και όχι Ctrl-Alt-Del), κατά το POST το συστημα δεν αναγνωρίζει τους σκληρούς δίσκους. Σημείωση: οι δίσκοι είναι συνδεδεμένοι στο κανονικό IDE κανάλι και όχι πάνω στον Promise controller, ο οποίος είναι disabled από το BIOS. Μόνο μετά από κλείσιμο του ρεύματος ξαναβλέπει τους δίσκους (ούτε με δεύτερο, τρίτο, τέταρτο... reset δεν τους βλέπει).

Μετά από ψάξιμο, χτές ανακάλυψα άπειρα forums με θέμα τέτοια προβλήματα, στην πλειοψηφία των οποίων εμπλέκονται VIA chipsets και SounBlaster κάρτες. Επ'ίσης αρκετές οι προτεινόμενες λύσεις, όπως απενεργοποίηση του ACPI, αλλαγή του PCI latency από 32 σε 0, κάποια patches της AMD και Microsoft αλλά και από κάποιον ανεξάρτητο και οδηγίες σωστής σειράς εγκατάστασης drivers σε clean install.

Από εχθές, δοκίμασα το patch της AMD-Microsoft, και μείωσα το PCI latency από το BIOS. Γεγονός είναι οτί δεν έχει κολλήσει έκτοτε, αλλά ούτε και το ζόρισα (ακόμη και τώρα δεν παίζει το Winamp, τουλάχιστον μέχρι να τελειώσω το γράψιμο αυτού του post). Εχθές βέβαια, το ζόρισα λίγο, βάζοντας το tuner να παίζει, το Norton Disk Doctor να κάνει scan σε δίσκο, το Winamp να παίζει και το ACDSee να κάνει slideshow με delay μισό δευτερόλεπτο, και δεν κόλλησε. Ταυτόχρονα, δοκίμασα να συνδεθώ και στο δίκτυο, αλλά, για άσχετο λόγο, η σύνδεση (εχμμμ...) διεκόπη πρίν το log-in. Περισσότερα για τη σταθερότητα σε επόμενο post.

Το ερώτημα είναι: τα προβλήματα αυτά είναι τόσο κοινά όσο είδα στα forums του εξωτερικού; Και ένα άλλο ερώτημα: αν η A7V133 δεν ανέχεται καμμία άλλη κάρτα PCI στο δεύτερο slot, τότε γιατί η ASUS το έβαλε; Δε μπορούσε να δώσει ένα IRQ channel στον Promise controller μόνο; Γιατί να αχρηστεύσει ένα PCI slot, και αν τελικά το αχρήστευσε, γιατί δεν το αναφέρει κάπου (πχ στο manual);

Θα ήθελα να ακούσω τις εμπειρείες σας, τα σχόλιά σας, τις ιδέες σας πάνω σε αυτό το θέμα. Ευχαριστώ.<p>[ 21-12-2001: Message edited by: spock ]</p>

Δημοσ.

Ego me tin Abit KT7A-RAID me to chip KT133A exo brob me tin doundblaster live platinum mou dimiourgi corrupted arxia. Dokimasa ola ta patches VIA kai ola ta PCI latency patches pou iparxoun sto viahardware.com ala den lithike to prob. I lisi irthe me to na mioso to FSB apo 133 se 100 mexri na vgi i ABIT KR7A-RAID tin opia tha paro molis giriso agglia mia kai to exo eki to pc tora.

Δημοσ.

Paides to provlima ofeiletai kathara kai mono se auto to "ekpliktiko" proion pou legetai Live series kai pou vgainei apo tin ekpliktiki etairia pou legetai "Creative". Vevaia... gia alli mia fora i Creative exei deiksei oti den tis kaigetai karfi gia tous pelates tis kai adiaforei na dwsei mia swsti lisi!! Palaiotera eixa parei mia Live 5.1 kai eida kai apoeida me to MSI K7TPro2-A stin arxi mexri pou i MSI (tromero support kai rithmos ananewsis twn bios!!) evgale neo bios pou eline to provlima! Vevaia meta apo ola auta.. exasa kathe ixnos sevasmou pou eixa pros ta proionta tis Creative kai ekana tin pio swsti kinisi... Kseilwsa tin Live5.1.. tin poulisa... kai evala mia Seismic Edge tis Philips i opoia einai kata poli kaliteri alla kai to vasikotero xwris provlimata!!! wink.gif" border="0 Epomenws simvouli mou einai opoios exei akres me ekswteriko na kanei tin kinisi kai na parei mia sovari karta ixou (Philips Accoustic i Seismic Edge, i akoma kai mia Santa Cruz Turtle Beach) cool.gif" border="0

Δημοσ.

Παιδιά, επανέρχομαι για να σας ενημερώσω πως, τελικά, το σύστημα δεν κόλλησε, αφ'ου άνοιξα και το Winamp και το σύστημα συνέχισε να δουλεύει. Βέβαια, δεν είμαι ακόμα σίγουρος για τη σταθερότητά του, ούτε μπορώ να ισχυριστώ οτί η λύση που ακολούθησα είναι πανάκεια. Ως γνωστόν, κανένας υπολογιστής δεν είναι ίδιος με τον άλλο, και λύσεις που δουλεύουν στο 99.9% των υπολογιστών, μπορεί να μην δουλέψουν στο δικό μας (και σύμφωνα με το νόμο του Murphy, ΔΕΝ θα δουλέψουν).

Χαιρετώ

Δημοσ.

Παιδιά... συνεχίζω την ενημέρωση (για όποιον ενδιαφέρεται). Ge-Foce (ελληνιστί: τζίφος) η ιστορία. Κόλλησε σήμερα, και μάλιστα εις διπλούν, ήτοι δυο απανωτά κολλήματα, και τις δύο φορές έπαιζε μόνο το Winamp (δηλαδή η Live!). Το μυστήριο είναι οτί κόλλαγε καί με την απλή Creative AudioPCI, κάτι που είναι μυστήριο. Οι αιτίες που μπορώ να σκεφτώ είναι δύο:

α) Οι κάρτες της Creative είναι όλες ανεξαιρέτως μαντάρα

β) Το PCI slot υπ'αριθμόν 2 στην Asus A7V133 RAID είναι προβληματικό

Τα συμπεράσματα δικά σας

Δημοσ.

Παιδιά, δε νομίζω και όχι! Συγκεκριμένα, φίλε Deathstar, δεν έχω κάποια κάρτα με nVidia chip, άρα, δεν έχω και detonators. Yoshi, σύντροφε, δεν έχω τσεκάρει και θα το κάνω σε λίγο, αλλά δε νομίζω κι όλας, γιατί, μόλις βγάλω την κάρτα ήχου, ενεργοποιήσω το on-board audio και ελευθερώσω το 2o PCI slot, όλα δουλεύουν μιά χαρά. Με on-board audio και κάποια άλλη κάρτα στο 2ο PCI slot (χωρίς Soundblaster), πάλι κολλάει. Τώρα που το έγραψα και το είδα, μάλλον η 2η PCI slot είναι υπεύθυνη. Απλά αρνουμαι να παραδεχτώ οτι η Asus έβαλε ένα slot που δε δουλεύει.

Ιδέες;

Δημοσ.

Φίλε yoshi, θα το δοκιμάσω. Ας ανταλλάξουμε ιδέες λοιπόν. Κοιτάζοντας το config του PC μου, πως θα έβαζες εσύ τις κάρτες στα PCI slots; Συνολικά η Α7V133 έχει 5 PCI slots, και το ένα δίπλα στην AGP είναι εκτός, γιατί εμποδίζει ο ανεμιστήρας της VGA. Συνολικά έχω τις εξ'ης κάρτες:

α) Zoom V.92 PCI modem,

β) AIMS PC-TV-Live tuner,

γ) Intel PRO/100+ Management ethernet και

δ) Creative Soundblaster Live! 1024 Value (δανεική, η οποία, μόλις βρω την Acoustic Edge θα πιάσει υπερηχητικές ταχύτητες βγαίνοντας απο το παράθυρο).

Τώρα τις έχω ως εξ'ης:

PCI 1: -

PCI 2: δ

PCI 3: α

PCI 4: γ

PCI 5: β

Παρακαλώ, προτάσεις.<p>Υ.Γ. Ρε μπάς και είναι πρόβλημα τροφοδοτικού; Έχω ένα 250Watt...<p>[ 22-12-2001: Message edited by: spock ]</p>

Δημοσ.

Re sy spock poio bios exeis stin A7V133? Ayti exw kai gw... Xwris Soundblaster live player 5.1 ta dma twn siskeywn einai energopiimena. Me to pu vazw tin 5.1 ta DMA apenergopiuntai kai den ksanaenergopiuntai me tipota. To idio ginetai kai stin 2h PCI kai stin 4i.

To bios mu einai to 1004.Fovamai na to anavathmisw giati prin apo ayto eixa to A7V kai to kapsa(eytixws tin piga ekei pu tin pira, ekana ton malaka kai mu edwsan TSAMPE tin A7V133)...

cool.gif" border="0

Δημοσ.

Φίλε Azazyl, έχω την έκδοση 1007 στο BIOS. Βασικά, δε φοβάμαι και τόσο την αναβάθμιση, αλλά πάντα κάτι ψιλογίνεται... Για την ώρα, δεν έχω πρόβλημα με τα DMA των δίσκων, αλλά με αυτή την ηλιθιότητα της Creative, ποτέ μη λες ποτέ... Τα προβλήματά μου, παραμένουν....

Τα λέμε

Δημοσ.

Έγώ πάλι πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν είναι καθαρά της VIA ή της Creative, αλλά ότι παίζεται κάποια μ@λ@κία με τους οδηγούς των εσωτερικών "voice modems"...<p>Έχω την ASUS A7V133 και ομολογώ πως δεν είχα κάποιο πρόβλημα με το PC και την SB live 1024 Player μου, μέχρι που δοκιμαστικά εγκατέστησα ένα PCI modem (Motorola ήταν, αν και δεν έχει μεγάλη σημασία νομίζω) για να μπορέσω να μεταφέρω το case μου χωρίς να παίρνω μαζί μου εξωτερικά modems, με τους μετασχηματιστές, καλώδια κτλ...<p>To modem, όταν ανοίγει για κάποια κλήση, φαίνεται πως "κυριεύει" το μείκτη ήχου των windows και δεν αφήνει την κάρτα ήχου να επικοινωνεί ανεξάρτητα με το σύστημα...καθαρά θέμα software του modem κατά την γνώμη μου...η αναπαραγωγή στο winamp πάγωνε και κανένας ήχος δεν ακούγονταν από εκεί και πέρα όσο το modem λειτουργούσε...<p>Η VIA έχει στα νεότερα SP των VIA 4-in-1 drivers fixes για ασυμβατότητες με SB, αν και εγώ ξαναλέω δεν είχα ποτέ πρόβλημα.

Κατέβάζουμε πάντα τα νεότερα VIA Chipset Drivers λοιπόν!<p>Το πρόβλημα των shared irq είναι βέβαια επίσης μεγάλο και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι τα PCI modems δεν είναι πληρως συμβατά με IRQ sharing και προκαλλούν προβλήματα...<p>Συμβουλή μου είναι να πετάξεις το modem και όχι την κάρτα και να ξαναδοκιμάσεις...νομίζω ότι θα εκπλαγείς από το γεγονός ότί θα δουλεύουν μάλλον όλα μια χαρά... <p>Imagine smile.gif" border="0

Δημοσ.

Φίλε Imagine, εν αρχή ην μόνο το modem και η VGA, και δούλευε μιά χαρά. Υστερα, επροσετέθη η κάρτα δικτύου, και πάλι δούλευε μιά χαρά. Εν συνεχεία το tuner, πάλιν όλα έβαιναν λίαν καλώς. Μέχρι τότε, δεν είχα συνδέσει καμμία κάρτα στο δεύτερο PCI slot. Τέλος, ήρθαν οι SoundBlaster, όπερ ότε και ηναγκάσθην να χρησιμοποιήσω το δεύτερο PCI slot, ότε και έγινε χάος. Είμαι σχεδόν πεπεισμένος οτι η αιτία έχει να κάνει με το sharing του IRQ channel από το δεύτερο slot και τον Promise controller. Εννοείται οτι πάντα χρησιμοποιώ ό,τι πιό ανανεωμένο, απο BIOS μέχρι firmware του CD-ROM. Κάποια απο αυτές τις μέρες θα αρχίσω τις αλλαγές των καρτών μεταξύ τους, και με πρώτη ευκαιρία, θα πάω να πάρω μία ψύκτρα για την VGA με ανεμιστήρα, ωστε να απελευθερώσω και το πρώτο PCI slot. Ισως πάρω και δυνατότερο τροφοδοτικό, μπας και... Τέλος, θα απενεργοποιήσω δοκιμαστικά το ACPI, και θα δω τι μέλλει γεννέσθαι. Γενικά, θα τα πιάσω όλα, μεθοδικά, και θα δούμε.

Απο τα Insomnia Test Labs, ο ανταποκριτής, Mr. Spock

Δημοσ.

Telika tin ekana tin anavatmisi sto bios kai ta DMA leiturgisan kanonikotata. Exw tin sounblster sto 2o PCI kai eswteriko zoom modem alla ola apsoga..

(Wspoy me evale o diaolos kai piraksa poli asxima to kainurgio bios kai mallon ekapsa tin M/B mu... Deite to sxetiko topic pu ekana.. Opoios kerei as voithisei...)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...